cam balkon terlemesine çözüm / Terleme ve PVC Pencere Kullanımı | Profesyonel | Fıratpen

Cam Balkon Terlemesine Çözüm

cam balkon terlemesine çözüm

Cam Balkonum Su Alıyor Ne Yapmalıyım?

Yukarıda açıklamaya çalıştığımız nedenlerden bir ya da bir kaçı nedeniyle hali hazırda bulunan cam balkonunuz su alıyor olabilir. Ne kadar özenilse, dikkat edilse bile bu sorunla karşılaşılabiliyor. Bu durumda öncelikli olarak yapmanız gereken uygulamayı yaptırdığınız firmayı arayarak durumu bildirmek. Çünkü cam balkonun su sızdırması konusu garanti kapsamına giren bir konudur ve montajı gerçekleştiren firmanın bu durumunu düzeltmesi gerekmektedir. Fakat piyasada çok sayıda merdiven altı imalat yapan, firma olmayıp bireysel çalışan usta olduğundan dolayı genelde aramalarınız ya sonuçsuz kalacak ya da karşınızda bir muhatap bulamayacaksınız. Unutmayın ki işinde profesyonelleşen ve kurumsal yapıda ki firmalar sorunsuzluğu değil, yapılan işin arkasında durmayı taahhüt ederler. Bu tarz firmalara işinizi teslim ettiğiniz zaman olası bir problemde hemen sorununuzu çözüme kavuşturacaklardır. Cam balkon firmasına ulaşamadınız ya da ulaşsanız bile sorununuz çözüme kavuşmadı. Kendi başınıza kaldınız. Su sızdırma problemine karşı kendi imkanlarınızla neler yapabilirsiniz? Şimdi bunlara göz atalım.

İlk olarak sorunun nereden kaynaklandığını çözmemiz gerekmektedir. Bunun içinde suyun balkonunuza nereden aktığını önem taşır. Su sızıntıları genellikle kasa dediğimiz cam balkon sisteminin en altında bulunan tekerleklerin içine girdiği alüminyum bölümün altından olur. Eğer sizinde sızıntınız bu bölgelerdense tam olarak sızıntının geldiği yere denk gelen dışarı bölüme bakmalıyız. Burada yalıtım sağlamak amacıyla silikon ya da benzeri bir madde uygulanmış mı? Cevabınız evet ise uygulanan bu maddenin deforme olup olmadığını kontrol ediniz. Sonrasında ise aynı işlemi balkonun iç kısmı içinde yapınız. Muhtemelen burada ya silikon yoktur ya da yapısı bozulmuştur. Bu durumlarda eğer silikon çekmeyi biliyorsanız bir silikon tabancası ile bu bölgeye yeniden silikon çekiniz. Eğer bilmiyorsanız bu işte deneyimli birilerinden yardım almalısınız. Silikon çekme işlemi her ne kadar basit görünsede ustalık isteyen bir iştir. Hem estetik açıdan hemde ileride buna benzer bir sorun yaşamamak için bu konuda özenli davranınız.

Eğer açık olarak gördüğünüz alan silikon ile kapatılamayacak kadar büyükse; köşebent adını verdiğimiz yine alüminyumdan üretilen kapama malzemesini kullanarak bu açıklığı en aza indirme çalışabilirsiniz. Köşebentlerin pek çok ebatta ve renkte çeşitleri bulunmaktadır. Bu çeşitlerden sizin ihtiyacınıza en uygun seçeneği seçmeniz estetik açıdan oldukça önemli bir konudur. Köşebent ile kapama işleminden sonra mutlaka silikon ile köşebent uygulanan bölümlerin kenarlarını kapatınız. İçeriye artık su sızmayacağından emin olunuz.

Kontrollerinize rağmen silikon çekilen bölümlerde bir probleme rastlamadıysanız; kasanın içerisine birikip oradan balkonunuza taşıyor olabilir. Bu durumda kasanın dış tarafında su tahliyesi için delikler açılmış mı? Kontrol ediniz. Eğer bu delikler açılmamışsa ya da açılan delikler yeterli gelmiyorsa bir matkap yardımıyla kendiniz de ekstra tahliye delikleri açabilirsiniz. Eğer bu konuda deneyiminiz yoksa bir uzmandan yardım istemekten çekinmeyiniz.

Su sızıntıları cam balkon sisteminin altından değil de üst tarafında yine kasa dediğimiz en üst bölümde ki alüminyum parçadan oluyorsa sorun yukarıda anlattıklarımızla aynı olabilir. Anlattığımız işlemleri yukarı taraf içinde deneyebilirsiniz. Fakat yüksek bir bölgede çalışmak oldukça tehlikeli olacağı için gerekli güvenlik önlemlerini almadan bu işe başlamayınız.

Su sızıntılarının nedenlerinden bir diğeri olan fitil konusu ise biraz problemlidir. Burada öncelikli olarak fitillerin boylarının doğru olup olmadığı kontrol edilmelidir. Eğer fitillerin altında ya da üstünde boşluklar varsa su sızıntısı buralardan geliyor olabilir. Bu durumda fitillerinizin cam balkon sistemine uygun olarak değiştirilmesi gerekmektedir. Bu değiştirme işlemini kendiniz de yapabileceğiniz gibi deneyimli birilerinden de yardım isteyebilirsiniz. Eğer fitilleriniz alüminyum fitil yerine eski tip plastik fitillerdense bu fitilleri alüminyum ile değiştirmeniz menfaatinize olacaktır.

Fitilleriniz alüminyum fitil ve üst ve alt taraflarında boşluklar yok fakat yine de aralardan su sızdırıyorsa; camların fitillerin arasına tam geçip geçmediğini kontrol ediniz. Eğer camlar fitillerin arasına geçmiyorsa arada bir boşluk oluşacak ve bu boşluk neticesinde cam balkonunuzun son kanadını kapatamayacaksınız. Fakat boşluk olmasına rağmen sistemi tamamen kapalı konuma getirebiliyorsanız sistemsel bir hata söz konusu olup en iyi ihtimalle tek camınızı değiştirmek suretiyle bu problemi ortadan kaldırabilirsiniz. Tek camı değiştirmek için ise mutlaka işinde deneyimli bir cam balkon firmasını tercih etmeniz menfaatinize olacaktır.

Terleme, rutubet, nem, buğu dediğimiz şey aslında normalde havanın içinde gaz halinde bulunan su buharının soğuk bir yüzey gördüğünde sıvı hale geçmesi ve size görünür olmasıdır. Dolayısıyla probleminiz aslında su buharının pencere çerçevesi üzerinde ya da camda sıvı hale geçerek size görünür olması değil, daha öncesinde bu kadar su buharının neden evden dışarı atılmadığıdır.

Evde rutubet neden artar?

  • Evde çamaşır kurutmak, ocak, su ısıtıcı, katalitik soba çalıştırmak, duş almak vb. faaliyetler iç mekandaki su ve su buharı miktarını mütemadiyen arttırır. Rutubetin kaynağı da bu faaliyetlerdir.
  • Modern evler daha iyi ısı yalıtımı sağladıklarından rutubet dışarıya kolay kaçamaz. Oysa hava sirkülasyonu olmolsa su buhar oranı yüksek olan hava doğal olarak rutubeti az olan havaya karışacaktır. Ancak yalıtımı yüksek evlerde siz evi havalandırmıyorsanız bu sirkülasyon doğal yolla olamaz ve rutubet problemi daha çok görülür.
  • Artan kişisel su buharı üretim miktarıyla ters orantılı olarak modern konutlarda yaşam alanları küçülmüştür. Bu da terlemenin günümüzde daha çok görülmesine sebep olur.
  • Yeni inşaatlar ilk aylarda inşaat malzemelerin kendi rutubetlerinden ötürü bu problemle daha çok karşı karşıya kalır.
  • Her yeni kış sezonuna girerken soğuk havaların gelmesiyle rutubet problemi daha çok görülür ve ileriki günlerde azalır.

Neden gaz halindeki su buharı sıvı hale geçer?

Çünkü soğuk havanın içinde su buharı tutma kapasitesi sıcak havaya göre daha azdır. Bu bir fizik kuralıdır. Siz banyo yaparken su buharı havanın içine karışır ve odanın her yerinde havanın içinde vardır o su buharı. Ancak örneğin duvara yapışık olan ayna duvardan soğuk çektiğinden dolayı odaya göre nispeten soğuktur ve siz suyu o yüzeyde yani aynada görürsünüz. Çünkü oradaki hava aynadaki soğuktan ötürü içindeki su buharını daha fazla tutamaz ve su görünür olur. Buna biz terleme deriz. Ben hava çok soğuk bile olsa banyo yaptıktan sonra banyonun penceresini mutlaka 3 dakika açar banyoyu havalandırırım. Böyle yapmıyor olsaydım belki banyoda, belki evin başka bir yerinde evin içinde biriken rutubet kendini gösterecekti.

Rutubet genelde kendini nerelerde gösterir ve bunların çözümü nedir?

Odanızın içerisi sıcak ve sıcak havanın da su buharı tutma kabiliyeti fazla olduğu için su buharı havanın içinde artar, artar, artar. Ancak odada hava her yerde aynı ısıda değildir. Özellikle odanın ısı yalıtımı iyi olmayan bazı yüzeyleri nispeten soğuktur. Bunlar; pencereler, kapılar, duvarlar, tavan gibi odada ısı yalıtımı açısından en zayıf halka sayılabilecek yüzeyler olarak düşünülebilir. Bu yüzeyler nispeten soğuk olduklarından buralara yaklaştığında hava da soğur. Soğuk havanın gaz halindeki su buharını tutma kapasitesi daha düşük olduğundan, odanın genelinde olduğu gibi hava suyu içine hapsedemez ve sıvı hale geçer. Maddenin gaz halinden sıvı hale geçişine yoğuşma denir. Yoğuşma eğer pencerede kendini gösterirse &#;pencere terliyor&#; deriz, camda kendini gösterirse &#;cam buğu yapıyor&#; deriz, duvarda kendini gösterirse de &#;duvarda rutubet var, karardı, küflendi&#; deriz.

Yoğuşma nerelerde görülür?

Öğrendiğimiz üzere su buharında yoğuşma, odanın en soğuk yüzeylerinde başka bir ifadeyle havanın su buharı tutma kapasitesinin en az olduğu yerlerde görülür.

Cam

Isıcam kullanılmıyor ise yoğuşma en başta camlarda göze çarpar. Pencereler şeffaf olmaları da itibari ile yoğuşmanın kolay gözlemlendiği yüzeylerdir. Dışarıyı göremez oluruz. Pencerelerde terleme sorunu diye sıkça duyduğumuz tabir de buradan gelmektedir.

Pencere

Eğer ısıcam kullanılıyor ise zayıf halka cam olmayacaktır. Hatta Isıcam Sinerji ve Isıcam Konfor gibi Low-E kaplamalı ısıcamların kullanılması iç camların sıcaklığını koruyacağından cam yüzeyindeki yoğuşmayı önler. Bu sefer de yalıtımlı doğrama kullanıp kullanmadığımız önem kazanır. Yalıtımsız doğrama var ise zayıf halka o olacağı için yoğuşma buralarda gözlemlenir. Eğer hem cam hem de doğrama (çerçeve) yalıtımlı ise, penceredeki zayıf halka yalıtım camının 2 yada 3 cam panelini birbirlerinden belli bir mesafede tutan, cam kenarlarındaki cam ara boşluk çıtası dediğimiz metal çıtalar olacaktır. Bu çıtaların ısı yalıtımlı olanlarına sıcak kenar cam çıtası denir. Evler için bunlardan özel ürettirmek zordur ama projeler için toptan yapıldığında uygulanmasında fayda vardır.

Duvar

Eğer pencerede terleme olmaması için tüm önlemler alındıysa, yani evin ısı açısından en zayıf halkası artık pencereler değil ise, yoğuşma soğuk duvarlarda gözlemlenebilir ve küfe sebep olur ki camlarda olandan çok daha sevimsiz ve masraflı bir durumdur.

Sonuç olarak rutubet probleminin görüldüğü yer bazen pencereler olsa da çözümü pencerelerde değildir. Pencereler günümüzde yüksek yalıtım sağlayarak ev içinde üretilen su buharının dışarıya sirküle olmasını engelleseler de bu ısı yalıtımı açısından istediğimiz bir sonuçtur. Asıl yapılması gereken şey ise;

  • evimizi hergün kez havalandırmaya
  • baca varsa açık tutmaya
  • evin içinde çamaşır kurutmamaya
  • banyolarda havalandırma pencereleri bulundurmaya
  • mutfaklarda aspiratör ve baca yolu ile havalandırmaya
  • çiçek ve akvaryum gibi rutubet oluşturan nesneler kullanmamaya

gayret etmektir.

Pencerelerde buğu ne zaman görünmeye başlar?

Pencerelerde Isıcam’ın içinde (iki cam plaka arasında) olan terleme (buğulanma) üretim veya montaj hatasından kaynaklanan ve yalıtım camı ünitesinin özelliğini sona erdiren bir hatadır.Böyle bir durumda ısıcam ünitesi garanti kapsamında değiştirilir. Bizim önlemeye çalıştığımız yoğuşma iç camın iç yüzeyinde, tavan ve duvarlarda meydana gelen yoğuşmadır. Isıcam&#;ınızın iç ve dış camları arasında yoğuşma görülüyorsa mutlaka Isıcam&#;ınızı garanti kapsamında değiştiriniz.

İç ortamda 20° C sıcaklık ve %50 bağıl nem olduğunda, buğulanmanın görülmeye başlanması için dış ortam sıcaklığının:

tekcam (U= W/m² K) için +5° C
standart yalıtım camı (U= W/m² K) için ° C
low-e yalıtım camı (U= W/m² K) için ° C
argon dolgulu low-e yalıtım camı için (U= W/m² K) için ° C olması gerekmektedir.

seafoodplus.info

  • Katkı
  • İçindekiler

    Cam balkon akması şikayeti neden oluşur?

    Aşırı yağışlarda tekerlek çıkışlarından içeriye su sızabilir. Kasa profilinde damlalıklı kasa bulunmaması sebep olabilir. Doğru silikon uygulaması yapılmamış ise; sızdırmalar olabilir. Kanat aralarında kullanılan fitiller arasındaki fırça fitiller doğru kalınlıkta olmayabilir.

    Katlanır cam su geçirir mi?

    Çok yoğun, şiddetli ve yatay açı ile gelen yağmurlarda cam balkon sistemlerinin su almaması çok mümkün değildir. 2 camın üst üste binmesinin yanı sıra, cam kanatlar ray üstünde tekerlekler yardımı ile hareket eder. Bu hareketlilik bazı boşlukları zorunlu kılmaktadır. Kasa profillerinde tahliye delikleri bulunmaktadır.

    Cam balkon neden buharlaşır?

    Birçok müşterimiz cam balkon neden buhar veya terleme yapar sorusunu bizlere iletmektedirler. Bunun sebebi aslında oldukça basittir. Kışın aşırı ısıtılan iç mekan havası ile temas eden soğuk cam yoğuşmaya neden olur. Yoğuşma neticesinde de terleme veya buharlaşma dediğimiz durum oluşur.

    Cam kenarından gelen su nasıl önlenir?

    Pencereden su sızması halinde yapı marketlerden temin edilebilecek saf silikonlar, özel silikon sıkma aleti ile pencere kenarlarına çekilir. Bu kapsamda pencere kenarı su izolasyonu sağlanırken, saf silikon ile uzun süre çatlamayan bir yalıtım malzemesinden yararlanılır.

    Cam balkon soğuk olur mu?

    Örneğin dışarıda hava -5 derece ise cam balkon yapılan yerde hava sıcaklığı 10 derecedir. Dolayısı ile cam balkon uygulanan alana +15 dereceye kadar ısı avantajı sağlar. Fakat ısıcamlı cam balkon gibi olmaz elbette soğuk geçirir ama bu soğuk şiddetli değildir.

    Cam balkon su geçirir mi?

    1- Katlanır camları arası verilen boşluk fazla verilmiş olabilir. Bu sebeple aralarında hava kaçırır. 2- Cam panellerin ayarı tam olmadığı için (montaj hatası) kapak birleşim yerlerinden hava alabilir. 8- Cam balkon yan dikmesi ile kasa birleşimi tam örtüşmez ise hava alabilir.

    Katlanır Cam Balkon su alır mı?

    Bu tür firmaların uyguladığı cam balkon sistemleri ise su almaya oldukça müsaittir. Kapatma ve izolasyon hatalarının yanı sıra cam balkonlar fitil adını verdiğimiz her bir camın kenarında yer alan malzemelerden de su alabilmektedir. Bu durumda da bu fitillerin arasından içeri su sızması kaçınılmazdır.

    En iyi cam balkon sistemi hangisi?

    En iyi cam balkon modeli bize göre ısıcamlı cam balkondur. Yeni ve daha çok özelliği vardır. Ayrıca ısı camlı oluşu artı bir avantajdır. En kullanışlı cam balkon ise düz &#; u &#; l şeklindeki balkonlara uygulanan cam balkonlardır.

    Iyi bir cam balkon nasıl olmalı?

    Cam Balkon Kalitesi Nasıl Anlaşılır

    1. Kullanılan alüminyum profil et kalınlığı 3mm olmalıdıseafoodplus.infoikle hurda profil içermemelidir.
    2. Kullanılacak tekerler paslanmaz olmalıdır.
    3. Cam aralarında bulunan şeffaf fitiller UV ışınlarına karşı daha dayanıklı ve ayrıca sağlıklı olmalıdır.

    Camların buhar yapmaması için ne yapmalı?

    Ayna veya arabanızın ön camının yüzeyine biraz sabun veya deterjan sürün. Yeni kesilmiş bir dilim patates de aynı işi görebilir. Buğulanma yüzey gerilimi ve değme açısı ile ilgili bir durumdur. Cam yüzeyleri ne kadar temizlenirse temizlensin daima yüzeyinde kirler kalır.

    Isı Cam neden terler?

    Sıcaklık azaldıkça havanın su buharı tutma kapasitesi de azalır. Maddenin gaz halinden sıvı hale geçişine ise yoğuşma yada terleme denir. Odanın içinde en soğuk olan yerler pencere ve duvarlar olduğu için buralarda hava su buharını tutamaz ve su buharı yoğuşarak rutubete sebep olur.

    Gelen sorular arasında bu konuda var. Müşterilerimiz cam balkon neden terleme yapar diye merak ediyorlar. Aslında çok temel bir fizik kanunundan bahsediyoruz. Olumlu bir durumdan bahsettiğimizi de belirtmek isteriz. Neden mi olumlu? İşte cevabı!

    cam balkon neden terleme yapar

    Cam Balkon Neden Terleme Yapar?

    #Terlemenin sebepleri

    Kış mevsiminde daha çok karşımıza çıkan bir durumdur. İçerisi yoğun bir şekilde ısıtılmıştır ve dışarısı oldukça soğuktur. Ülkemizde karasal iklimin egemen olduğu bölgelerde iç-dış ısı farkı daha fazla olmaktadır. Farz edelim ki içerisi 23 ve dışarısı da -5 derece olsun. Aradaki ısı farkı tam 28 derece. Bunun anlamı kesinlikle yoğuşmadır. Bu ise gayet normal bir durumdur.

    Daha ılıman bölgelerde iç-dış ısı farkı daha az olduğundan terleme olayına daha nadir rastlanır. Her zaman iddia edildiği gibi, cam balkonların çok fazla hava sızdırdığı tezi de bu manada çürümüş oluyor. Demek ki hava kaçakları tahmin ettiğimizden daha az.

    Mutfakta kullanılan balkon camlama sistemleri terleme olayına daha yatkındır. Ocakta pişen yemekler ve kaynayan çaylar terleme olarak karşımıza çıkacaktır. Bu da normal bir durum olarak kabul edilmelidir. Önemli olan konu çift camlı katlanır veya sürme sistemlerde iki camın arasının terlememesidir. Eğer böyle bir durum söz konusu ise; çift cam üretiminde bir hata var demektir. Nem alıcılar ya yeterince kullanılmamış ya da hiç kullanılmamış anlamına gelebilir. Başka bir sebebi de tiakol çekme işleminin doğru yapılmamış olması olabilir.

    #Cam balkonda terleme engellenebilir mi?

    Terlemeyi engellemek bazen mümkün olmayabilir. Ama terlemenin sonuçları engellenebilir. Kolay bir şekilde hem de! Cam balkon alt kasa profilinde damlalık bulunması ve tahliye deliklerinin açılmış olması halinde terlemeden doğan su kasaya geri tahliye edilecektir.

    Evi kışın ara sıra havalandırmak da terlemeyi azaltacaktır. Tamamen havasız kalmış ve fazlası ile ısıtılmış evlerde terleme kaçınılmaz olacaktır.

    Balkon da arada sırada havalandırılmalıdır. Katlanır cam balkonun kanatlarında bir tanesi açılıp içeriye yeterli miktarda hava girdiğinden emin olunmalıdır.

    Aslında fizik kanunlarına göre terleme tamamen engellenebilir denemez. Bu durumu doğal kabul etmek ve gerekli önlemleri almak en doğrusu olacaktır.

    Farklı yazılarımıza blog sayfamızdan ulaşabilirsiniz. BURAYA tıklayarak sizin için hazırlamış olduğumuz farklı ve faydalı yazıları okuyabilirsiniz. Kafanıza cam balkon terlemesi ile takılan farklı sorular var ise; bize İLETİŞİM sayfasından ulaşabilirsiniz.

    Cam Balkonda Buhar Ve Sonuçları

    Cam balkon neden buhar yapar sorusuna cevap verdik. Neler yapılabilir onlara da göz attık. Eğer damlalık profili kullanılmaz ise ve su duvara doğru sızmaya başlarsa bir dizi sorun sizi bekliyor denebilir. En başta duvarda nemlenmeye bağlı olarak oluşacak kabarmalar ve siyah bölgeler. Bunlar hiç istenmeyen görüntülerdir.

    Su duvarı aşıp aşağıya kadar inmeyi başarırsa ve zemin ahşap türevi bir malzeme ile kaplı ise; kabarmalar ve bozulmalar kaçınılmaz olacaktır. Tedbir almak için bütçenizi biraz daha zorlayıp kaliteli ürünler satın almalısınız. Başka bir tedbir de cam balkon sistemlerinin önünde ahşap ve türevi olan malzemeler kullanmamak olacaktır.

    cam balkon neden buhar yapar

    nest...

    batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir