papatya çayı öksürüğü keser mi / Bebeklere bitki çayı uyarısı - Sağlık Haberleri

Papatya Çayı Öksürüğü Keser Mi

papatya çayı öksürüğü keser mi

Papatya &#;ayının faydaları

Papatya çayı eski zamanlardan beri birçok hastalığa şifa amaçlı olarak kullanılmaktadır. Siyah çay ve yeşil çaydan sonra yol kenarlarında kendiliğinden yetişebilen papatya çiçeğini kuruttuğunuzda çay elde edebilirsiniz. Boyu 25 cm kadar uzanabilen papatya bitkisi ilkbahar mevsiminin gelmesiyle birlikte ortaya çıkar.

Papatya çayı faydaları nelerdir, papatya çayı nasıl hazırlanır sorularının cevaplarına geçmeden önce papatya bitkisi nasıl kurutulur sorusunun cevabını verelim.

Papatya nasıl kurutulur?
Kurutma işlemi sıkı havada meydana gelen meydan, sıcak olan, kuru, temiz, karanlık veya loş ışıklı bir ortamda yapılmalıdır. Kurutma işlemi ne denli sıcak olan ve kuru bir ortamda yapılırsa o denli çabuk olabilir ve deformasyon azalır.

Bununla birlikte ışık meydan ortamlarda çiçeğin renginde solma olabilmektedir. Bu sebeple kurutma koşulları sıkı hazırlanmalıdır. En sağlıklı papatya kurutma işlemi hava yolu ile kurutmaktır. Bu yöntemde hiçbir kimyasal işlem kullanılmaz.

Papatya hoş kokulu bir bitki olmasının yanı sıra sağlık açısından oldukça faydalı bir bitkidir. Papatyaların kurutularak yapıldığı, papatya çayının özellikle sağlık açısından çeşitli faydaları bulunmaktadır.

İşte papatya çayının faydaları

Sinirleri yatıştırır
Papatya çayının sinirleri yatıştırıcı etkisi bulunmaktadır. Sinir ve stresi vücuttan uzaklaştırarak kısa süre içerisinde rahatlamanızı sağlar.

Gribe ve soğuk algınlığına birebir
Papatya çayının vücut ısıtıcı etkisi bulunmaktadır. Grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarda papatya çayının iyileştirici etkisi bulunmaktadır.

Hazımsızlığı giderir
Papatya çayı, hazımsızlığı giderir, bağırsak gazlarını ve idrarı söktürür.

Adet düzensizliklerini giderir
Papatya çayının adet düzensizliklerini iyileştirici etkisi bulunmaktadır. Aynı zamanda papatya çayı adet döneminde oluşan ağrı ve şikayetlerin giderilmesine yardımcı olur.

Yaraları iyileştirir
Papatya çayının içerisinde bulunan antioksidanlar hücreleri yenilemeye yardımcı olur. Dolayısıyla vücutta oluşan yaraların kısa süre içerisinde iyileşmesini sağlar.

Kas gevşetici etkisi vardır
Papatya çayı kas gevşetici özelliğe sahiptir. Bu sayede rahimde oluşan krampları gidermeye yardımcı olur. Papatya çayının içerisindeki glisin maddesi kas kramplarının hızlı bir şekilde iyileşmesine yardımcı olmaktadır.

Doğal antibiyotik etkisi
Soğuk algınlığı gibi çeşitli enfeksiyonel hastalıklardan korumaya ayrdımcı olan papatya çayının doğal antibiyotik etkisi bulunmaktadır. Ancak papatya çayı içerken ölçüsüne dikkat edilmelidir. Aksi taktirde mide de çeşitli sağlık sorunlarının meydana gelmesine neden olabilir.

Papatya çayı nerelerde kullanılabilir?
Papatya çayını içerisine şeker eklemeden tüketmek sağlığınız için daha faydalı olacaktır. Papatya çayının faydalarını öğrendiğinize göre nerelerde kullanmanız gerektiğini öğrenmeniz gerekecek.

İşte papatya çayı nerelerde kullanılmalı sorusunun cevapları…

Ağrı olan bölgeye uygulayın
Ağrı olan bölgeye papatya çayını bir süre uygulamak kısa süre içerisinde ağrının geçmesine yardımcı olur.

Duş suyuna ekleyin
Banyo suyunuza veya giydiğiniz elbiseye bir miktar ekleyerek sinirlilik halinizi giderebilirsiniz.

Papatya çayı zararlı mıdır?
Papatya çayının faydaları olduğu kadar da bazı bünyelere zararı da bulunmaktadır. Özellikle hamilerde ve çocuklarda papatya çayının kullanılması önerilmemektedir. Papatya çayını kullanırken aynı zamanda ölçüyü kaçırdığınız takdirde çeşitli sağlık sorunlarına sebebiyet verebilir.

Papatya çayının zararları


Mide rahatsızlığı, tansiyon ve şeker hastalarının papatya çayı tüketimini doktorlarına danışarak yapmalarını öneririz.

Papatya çayı ve papatya yağının sinir sistemi üzerinde ciddi etkileri vardır, bu yüzden epilepsi hastalarının kullanması önerilmez.

Papatya çayı, strojen hormonu etkilerine benzer etkiler yarattığı için geçmişinde hormon dengesizliği sorunları bulunan kadınların önce doktora danışmaları gerekir.

Papatya çayının faydaları

Şeker hastalarının da aynı zamanda bu çayı tüketmeleri önerilmez. Şeker hastalarının kullandığı ilaçlarla birlikte tüketilen papatya çayı, kan şekerinin hızlı bir şekilde düşmesine sebebiyet verebilir.

Papatya çayı nasıl hazırlanır?
Papatya çayını hazırlamak son derece basit ve pratiktir. Papatya çayını normal sallama çayda kullandığınız yöntemi düşünerek hazırlayabilirsiniz.

Malzemeler
Bir su bardağı klorsuz su
Bir tutam kuru papatya

Nasıl hazırlanır?
Kaynamış sıcak suyun içerisinde bir tutam kurutulmuş papatyayı ekleyin. 15 dk demlenmesini sağladıktan sonra süzüp istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz.

Bebeklere bitki çayı uyarısı

Kolik ve gazlı bebeğe rezene, uyumayana papatya, çok öksürene ıhlamur Bunlar annelerin bebekleri ile yaşadıkları sıkıntılarda en çok tercih ettikleri alternatif yöntemler. Ancak uzmanlar uyarıyor; bitki çayı deyip geçmemek gerek, her bitki ilaç niteliğinde, hekime danışmadan kesinlikle kullanılmamalı.

Bebeklerde bitki çayı kullanımı giderek yaygınlaşıyor.

Gaz giderici olarak rezene ve anason, uykusuzluğa karşı papatya, öksürük ve soğuk algınlığı içinse adaçayı ve ıhlamur en çok tercih edilenlerden.

Ancak uzmanlar, bir hekime danışmadan bitki çayı kullanımının hayati sonuçlar doğurabileceği yönünde uyarıyor.

Doğal içerikli bitki çaylarını dahi kullanırken çocuğa bir ilaç verildiğinin unutulmaması gerektiğini belirten Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. İncilay Üstündağ, “Bu bitkilerin içinde alerjik reaksiyon yaratanlar var, toksik etkisi olanlar var, zehirli etkisi olanlar var. Adaçayı çok kullanıyoruz ama biz bunu 2 yaş altı çocuklarda ve gebelerde hiç önermiyoruz çünkü adaçayı östrojen içerir. Bazı papatya türlerinin de çok zehirli olduğunu hatırlamamız gerekir” dedi.

BİTKİ ÇAYLARI DOĞRU KULLANILIRSA YARARLI OLUR 

Bitki çaylarının hekim danışmanlığında ve doğru formülle kullanıldığında ise önemli bir yardımcı olduğunu belirten Dr. Üstündağ, “İlk 6 ayda lütfen anne sütü dışında hiçbir şey vermeyin. 6 aydan sonraki bebeklerde nezle, öksürük, soğuk algınlığında ıhlamur çayı kullanılabilir. Burada dikkat etmemiz gereken şey; açıkta satılan bitkileri değil biraz daha formüle edilmiş, çay haline getirilmiş şeylerden demleyerek kullanalım, kaynatmayalım ve aşırıya kaçmayalım” diye konuştu.

METABOLİZMAYI HIZLANDIRAN, YAĞ YAKTIRAN BİTKİ ÇAYI

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Bebek ve Çocuk Sağl&#x;ğ&#x;

SAĞLIK HABERLER&#x;

Öksürüğe İyi Gelen 10 Bitkisel Formül

Öksürük, başladı mı kolay kolay geçmeyen, zaman zaman insanın krize bile girmesine neden olan önemli bir sağlık sorunu. Gece uykulardan uyandıran ya da önemli bir toplantı sırasında sizi zor durumda bırakabilen öksürük krizlerinden kurtulabilmek için özellikle bitkilerden yararlanmak gerekir.


TAZE VEYA KURU AYVA YAPRAĞI

Ayva meyvesi ve yaprakları yıllardan beri öksürük tedavisinde kullanılıyor. İçerisindeki bileşenlerin boğaz yolu enfeksiyonlarında etkili ve boğazı yumuşatıcı etkisi bulunuyor. Bitkilerin çiçek ve yaprak kısımları demleyerek içebilirsiniz. Tedavi amacıyla içiyorsanız şeker ilave etmeyin. Kuru ayva yapraklarını dakika, taze ayva yapraklarıbı ise dakika demleyerek günde fincan kadar içebilirsiniz.

EKİNEZYA ÇAYI

Ekinezya bitkisinin ağırlıklı olarak soğuk algınlığı, nezle, grip gibi rahatsızlıklardan korunmada kullanımı öneriliyor. Yapılan çalışmalar ekinezyanın boğaz ve akciğerlerdeki iltihabın yol açacağı hasarı engellediğini gösteriyor. Demlenerek ve içerisine 1 tatlı kaşığı bal ilavesi ile günde 2 fincan kadar içebilirsiniz.

AYVA, BAL VE IHLAMUR

Bu karışımdan elde edilen çay, öksürüğe karşı oluşturulabilecek en muhteşem karışımlardan biri. Ayva, bal ve ıhlamurdan oluşan çay boğazları yumuşatıyor ve iyileşme sağlıyor. Günlük fincan kadar tüketebilirsiniz.

ZENCEFİL, BAL VE KARANFİL

Karanfilin içerisindeki uçucu bileşenler, ağız ve boğaz yolu iltihaplarında, bakteri ve virüslerin yol açtığı enfeksiyonlarda antiseptik ve ağrı hissini azaltıcı etkiye sahip. Zencefilin içerisindeki bazı bileşenlerin de iltihap giderici etkisi düşünüldüğünde, 1 yemek kaşığı bal, 1 çay kaşığı kadar toz zencefil ve 1 çay kaşığı kadar karanfil ile karıştırılarak kür halinde içilebilirsiniz. Arzu ederseniz bu karışıma limon da ekleyebilir ve günde tatlı kaşığı içebilirsiniz.

TOZ KARABİBER VE BAL

Yürütülen birçok çalışmada bağışıklık sistemini güçlendirici, kanser karşıtı, yangı ve spazmları iyileştirici etkileri ortaya konulan toz karabiberin, öksürüğe karşı meyvesini demleyerek gargara yapabilirsiniz. Ayrıca yine tane karabiberi ılık suda demleyip 1 tatlı kaşığı bal ilavesiyle içebilirsiniz. Fakat reflü, gastrit ve ülser gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarınız varsa bu çaydan sınırlı tüketmeniz gerekiyor. Herhangi bir sağlık sorunu olmayan bireyler günde tatlı kaşığı kadar tüketebilir.

YEŞİL ÇAY VE KAKULE

Yeşil çayın yüksek antioksidan özelliği artık herkes tarafından bilinirken kakule ile birleşen yeşil çayın hem bağışıklık sistemi hem de boğaz yolu enfeksiyonlarında etkisi büyük. Yoğun derişimli çayı gargara olarak kullanabilirsiniz ve kakule ilaveli yeşil çayı günde fincan kadar tüketebilirsiniz. Fakat hipertansiyon veya taşikardi probleminiz varsa günde 2 fincanı geçmeyin.

AYVA ÇAYI

Ayva çayının öksürükte yumuşatıcı ve yatıştırıcı etkisi bulunuyor. 1 çay kaşığı parçalanmamış ayva tohumunu 1 fincan su içerisinde dakika kadar demledikten sonra içebilirsiniz. Genellikle bitki çayları hafif etkili olduğundan yemeklerden 30 dakika önce veya saat sonra mide boşken içmeniz çayın olumlu etkisini artırıyor.

ZENCEFİL, KARABİBER, BAL, LİMON, TARÇIN

1 yemek kaşığı bal, 1 çay kaşığı toz zencefil, 1 çay kaşığı toz karabiber, 1 çay kaşığı toz tarçın ve yarım limonu karıştırarak gün içerisinde öğün aralarında mide boşken günde tatlı kaşığı tüketerek öksürüğün tahriş edici etkisini azaltabilirsiniz.

MEYAN KÖKÜ, ŞAHTERE, ZENCEFİL

1 tatlı kaşığı öğütülmüş meyan kökü, 1 tatlı kaşığı şahtere ve 1 tatlı kaşığı toz zencefili 1 bardak kaynatılmış suyun içerisine ilave ederek dakika demleyin. Bu çayı gün içerisinde fincan kadar tüketilebilirsiniz.

IHLAMUR ÇAYI

Öksürük denilince ilk akla gelen çay ıhlamur. İçerisindeki bileşenlerden flavonoidler; iltihap giderici ve ağrı kesici etki gösterirken, musilajların; tahrişi önlediği ve boğazı yumuşattığı yönünde birçok veri mevcut. Bu nedenle öksürüğe karşı günde bardak çay içebilirsiniz. Tedaviye yönelik kullanılan ıhlamur çayına şeker ilave etmeyin. Şeker, çaydaki etkili bileşenlerle reaksiyona girebiliyor. Bal ilavesini ise 40 derecenin altındaki sıcaklıklarda yapmak gerekiyor.

BİTKİSEL KARIŞIM VE BİTKİ ÇAYLARININ PÜF NOKTALARI

  • Bitki çaylarının bir kısmı demlenerek içilebildiği gibi bir kısmı da kaynatılarak içilmeli. Bu iki yöntem birbirinden çok farklı. Bitkilerin odun, kabuk, kök gibi kısımları kaynatılarak hazırlanmalı ve ortalama süre 30 dakika olmalı.
  • Bitkilerin yaprak, çiçek gibi kısımları ise demlenerek hazırlanmalı ve demleme süresi dakika civarında olmalı.
  • Her bitkinin çayı olmuyor. Bitki bileşenlerinin sıcak suya dayanıklı olması gerekiyor.
  • Bitki çayları tedavi amaçlı kullanılıyorsa şeker ilave edilmemelidir.
  • Bitki çaylarının etkisini gösterebilmeleri için açken tüketmelisiniz, yemekten 30 dakika önce veya saat sonra içmeye özen gösterin.
  • Çay hazırlanması aşamasında taze su kullanın. Aksi takdirde suyun içerisindeki mineraller değiştiği için çayın kalitesi olumsuz etkileniyor.
  • Uçucu bileşenlere sahip çaylar için ağzı kapaklı fincanlar kullanın. Bitki kısımları çay yapılmak üzere ufalandığında oksijen ile temasa açık hale gelip değişime uğrayabiliyor. Kapalı kaplarda saklayın.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası