2021 hububat fiyatları / Buğday ve arpa alım fiyatı açıklandı TMO buğday alım fiyatı - Son Dakika Haberleri

2021 Hububat Fiyatları

2021 hububat fiyatları

TMO ocak ayı hububat satışlarına Aralık fiyatlarıyla devam edecek

TMO'nun internet sitesindeki duyuruda, son günlerde kurumun ocak ayı hububat satış fiyatlarına ilişkin kamuoyunda özellikle ekmek fiyatlarında aşırı artışa neden olacağına yönelik değerlendirilmeler yapıldığının gözlemlendiği belirtildi.

Duyuruda, TMO'nun hasat başından bu yana ham madde fiyatlarının tüketiciler ile hayvan yetiştiricilerini olumsuz etkilemesini önlemek amacıyla un ve yem regülasyonu kapsamında piyasa fiyatlarının oldukça altında bir seviyeden ilgili sektörlere satış yaptığına dikkati çekilerek, şu ifadelere yer verildi:

"TMO kasım ve aralık aylarında buğday, arpa ve mısır satış fiyatlarını değiştirmemiş, stoklarındaki ekmeklik buğdayları un üreticilerine, ekmeklik un satış fiyatlarının peşin, lira/çuval aralığında olması şartıyla satışa sunmuştur. Her yıl olduğu gibi yılı ocak ayında da TMO satış fiyatlarında güncelleme yapılarak, ilgili un ve ekmek sektörleriyle paylaşılmıştır. Yapılan bu fiyat değişikliği bahane edilerek ekmek fiyatlarında yüksek oranda artış yapılması gerektiği gibi kamuoyunu yanıltıcı değerlendirmeler ve iç piyasa hububat fiyatlarındaki gerilemeler de dikkate alınarak, TMO'nun yılı ocak ayı hububat satışlarına, yılı kasım ve aralık ayı fiyatlarıyla devam edilmesi kararı alınmıştır. Bu kapsamda ekmeklik buğday satışlarına önceki aylarda olduğu gibi 2 bin lira/ton, ekmeklik un satış fiyat taahhütlerine lira/çuval, arpa satışlarına 2 bin 50 lira/ton, mısır satışlarına ise 2 bin lira/ton fiyatlarla devam edilecektir. TMO ocak ayında 1 milyon bin ton hububatı aralık ayı fiyatlarıyla satacaktır."

TMO olarak ilgili sektörlerle iş birliği içinde gıda enflasyonuyla etkin mücadeleye devam edileceği vurgulanan duyuruda, un üreticilerine, kanatlı, büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiricilerine yönelik ürün temininin yeni hasat dönemine kadar kesintisiz devam edeceği kaydedildi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.

Etkin ve yenilikçi yöntemlerle üyelerinin rekabet gücünü artırır.

yılına kadar Gaziantep’in tarım ve hayvancılık sektöründe Türkiye’nin cazibe merkezi olmasına öncülük etmek ve kurumsallıkta mükemmelliği yakalamak.

- Salon Satış Fiyatları

Ürün AdıEn AzEn Çokİstatistik
SERT BUĞDAY (GÜNEYDOĞU - 1. GRUP)8, 8, İstatistik
SERT BUĞDAY (GÜNEYDOĞU - 2. GRUP)8, 8, İstatistik
SERT BUĞDAY (GÜNEYDOĞU - 3. GRUP)8, 8, İstatistik
ÇAKIR ARPA5, 6, İstatistik
KIRMIZI KABUKLU MERCİMEK15, 15, İstatistik
MISIR (1. GRUP - NATUREL)5, 5, İstatistik
MISIR (2. GRUP)5, 5, İstatistik

Borsamızla ilgili haberleri ve duyuruları E-Posta aracılığıyla takip edebilirsiniz.

Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır, izinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Aidat ve Tescil Ödemeleri İçin Hesap Bilgilerimiz
Banka Adı: Ziraat Bankası - Mücahitler Girişimci Şube
IBAN No: TR

Size daha iyi bir deneyim sunmak ve analizler için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Buğday, arpa alım fiyatı seçim öncesi açıklanır mı?

Bugünlerde en çok merak edilen konulardan birisi bu&#;day ve arpa al&#;m fiyat&#;. Üretici  “seçim öncesi fiyat aç&#;klan&#;r m&#;?” diye merakla soruyor.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), hububat al&#;m&#; için haz&#;rl&#;klar&#;n&#; tamamlad&#;. Ancak geçen y&#;l oldu&#;u gibi hasat biraz gecikecek gibi görünüyor.

Seçime 11 gün kald&#;. Cumhurba&#;kan&#; Recep Tayyip Erdo&#;an k&#;rsaldan oy almak için bu&#;day ve arpa al&#;m fiyatlar&#;n&#; seçim öncesi aç&#;klayabilir. Son iki sezona bak&#;ld&#;&#;&#;nda üretim y&#;l&#;nda al&#;m fiyatlar&#; 17 May&#;s’ta aç&#;klanm&#;&#;t&#;. Geçen sene yani ürünü al&#;m fiyat&#; ise 5 Haziran’da aç&#;kland&#;.

Cumhurba&#;kan&#; Erdo&#;an, Ankara K&#;z&#;lcahamam’da yap&#;lan Adalet ve Kalk&#;nma Partisi’nin (AK Parti) &#;sti&#;are Toplant&#;s&#;’n&#;n kapan&#;&#; konu&#;mas&#;nda TMO’nun ürünü ekmeklik k&#;rm&#;z&#; sert bu&#;day&#;n tonunu 6 bin 50 liradan alaca&#;&#;n&#; aç&#;klam&#;&#;t&#;. Çiftçi kay&#;t sistemine kay&#;tl&#; olan ve bu&#;day&#;n&#; Toprak Mahsulleri Ofisi’ne satan çiftçilere ayr&#;ca ton ba&#;&#;na lira al&#;m primi ödenece&#;ini söylemi&#;ti.

Al&#;m primi devam edecek mi?

TMO’nun ürünü arpa al&#;m fiyat&#; ise ton ba&#;&#;na 5 bin lira olarak aç&#;kland&#;. Ürününü Ofis’e satacaklara ton ba&#;&#;na lira al&#;m primi ödenece&#;i ifade edildi. Üretici bu y&#;l da al&#;m primi uygulamas&#;n&#;n devam etmesini istiyor.

Tar&#;m ve Orman Bakan&#; Vahit Kiri&#;ci, 30 Haziran ’de bu&#;day ve arpa al&#;m fiyatlar&#;n&#;n güncellendi&#;ini aç&#;klad&#;. Bu&#;day al&#;m&#;nda ton ba&#;&#;na lira, arpada liral&#;k fiyat art&#;&#;&#; yap&#;ld&#;.

Böylece ürünü ekmeklik bu&#;day&#;n al&#;m fiyat&#; ton ba&#;&#;na 6 bin lira oldu. Ton ba&#;&#;na liral&#;k primle toplamda 7 bin liraya ula&#;t&#;. Arpada ise ton ba&#;&#;na 5 bin lira olan fiyat 5 bin liraya ç&#;kt&#;. Ton ba&#;&#;na liral&#;k al&#;m prim ilave edilince arpan&#;n al&#;m fiyat&#; ton ba&#;&#;na 6 bin lira oldu.

Fiyat seçimden önce aç&#;klan&#;rsa çiftçinin lehine olur

Bu y&#;l girdi fiyatlar&#;, dünya piyasalar&#; dikkate al&#;narak verilecek fiyat ne olacak? Seçimden önce aç&#;klan&#;rsa muhtemelen daha yüksek bir fiyat verilecek. Seçimden sonraya kal&#;rsa kimin kazanaca&#;&#;na ba&#;l&#; olarak fiyat farkl&#; olur.

Son 1 haftal&#;k fiyatlara bak&#;ld&#;&#;&#;nda Rus bu&#;day&#;n&#;n tonu dolar seviyesinde. Bunun Türk liras&#; kar&#;&#;l&#;&#;&#; 5 bin lira seviyelerinde. &#;ç piyasada ise ekmeklik bu&#;day&#;n ton fiyat&#; geçen hafta 6 bin lira seviyelerindeydi. Bu&#;day, arpa ve di&#;er ürünlerde gümrük vergisi yüzde ’a ç&#;kar&#;l&#;nca fiyatlarda art&#;&#; oldu. Ekmeklik bu&#;day&#;n tonu 7 bin liraya ç&#;kt&#;. Arpa fiyat&#; ise ton ba&#;&#;na 5 bin liradan 6 bin liraya yükseldi. Rus arpas&#;n&#;n tonu dolar, yani 4 bin lira seviyelerinde.

Aç&#;klanacak fiyat neye göre belirlenecek?

TMO, bu&#;day al&#;m fiyat&#;n&#; hesaplarken üretim maliyeti, ürün miktar&#; (rekolte) dünya piyasalar&#;, verim, çiftçinin durumu ve taleplerini dikkate al&#;r. Al&#;m fiyat&#; dünya fiyatlar&#;na göre aç&#;klansa, bu&#;day fiyat&#; geçen senenin çok alt&#;nda kalacak. Çünkü dünya fiyatlar&#; dü&#;ük. Kald&#; ki son y&#;llarda bu&#;day ve arpa al&#;m fiyatlar&#; genellikle dünya fiyatlar&#;n&#;n üzerinde aç&#;kland&#;. Bu y&#;l da dünya fiyatlar&#;n&#;n üzerinde olacak.

Geçen hafta Adana Çiftçiler Birli&#;i bu&#;day üretim maliyetini ve fiyat beklentisini aç&#;klad&#;. Birlik Ba&#;kan&#; Mutlu Do&#;ru’nun aç&#;klamas&#;na göre kilo verim esas&#;na göre 1 kilo bu&#;day&#;n üretim maliyeti 7 lira 11 kuru&#;. Aç&#;klanmas&#;n&#; istedikleri fiyat ise kilo ba&#;&#;na 9 lira 60 kuru&#;. Bu aç&#;klamaya maliyet ve verim aç&#;s&#;ndan tepki göstererek fiyat&#; dü&#;ük bulanlar da oldu. Bu fiyat&#;n yüksek oldu&#;unu söyleyenler de.

Seçim öncesi hem iktidar hem de muhalefetin vaatlerine bak&#;l&#;rsa kesenin a&#;z&#; aç&#;lm&#;&#;. Emekli maa&#; ve ikramiyeleri, memur, esnaf ve di&#;er kesimler için verilen sözler, krediler, destekler adeta havada uçu&#;uyor. Çiftçilere de hak ettikleri fiyat ve destek mutlaka verilmeli.

Maliyetlerde bir miktar gev&#;eme var

Toprak Mahsulleri Ofisi yetkililerine göre, ’e göre maliyetlerde bir rahatlama var. Geçen sene mazotun litresi 26 - 27 liraya kadar ç&#;km&#;&#;t&#;. Bu sene 22 lira aras&#;nda seyretti. Gübrenin tonu bin liradan bin liraya dü&#;tü. Verim de iyi olursa üretici verilecek iyi bir fiyatla para kazan&#;r ve üretimi art&#;rarak devam eder.

Görünen o ki, geçen sene oldu&#;u gibi Toprak Mahsulleri Ofisi, piyasan&#;n neredeyse tek aktörü olacak. Aç&#;klanacak fiyatla Ofis ürünü alacak ve piyasaya sunacak. Özel sektör kaynak s&#;k&#;nt&#;s&#; ya&#;&#;yor. Kaynak bulursa piyasadan ürün alabilecek. Ofis’in un ve yem regülasyonu devam ederse un sanayicileri Ofis’ten bu&#;day al&#;m&#;n&#; sürdürür.

Ekim alanlar&#; geni&#;ledi

Hububat ekim alanlar&#;na bak&#;ld&#;&#;&#;nda; Toprak Mahsulleri Ofisi, Türkiye &#;statistik Kurumu ve Ulusal Hububat Konseyi verilerine ve saha bilgilerine göre bu&#;day ekim alanlar&#;nda yüzde aras&#;nda art&#;&#; var.

Son y&#;llarda bu&#;dayda 7 milyon hektar&#;n alt&#;na dü&#;en ekim alanlar&#; ’te 7,3 milyon hektara ç&#;kt&#;&#;&#; tahmin ediliyor. Özellikle, üreticinin y&#;l&#;na göre ’de daha dü&#;ük fiyatla satmak zorunda kald&#;&#;&#; için ayçiçe&#;i ve pamuktan vazgeçen çiftçi bu&#;day ve arpa ekimine yöneldi.

Üretim tahmini 20 milyon ton

Kurak geçen sonbahar ve k&#;&#; aylar&#;ndan sonra Mart ve Nisan ya&#;&#;&#;lar&#; bu&#;day ve arpada bir toparlanmaya neden oldu ve üretimin bu&#;dayda 20 milyon ton seviyesinde gerçekle&#;ece&#;i tahmin ediliyor.

Üretim alanlar&#;ndaki art&#;&#;&#;n temel nedeni ürünü bu&#;day ve arpaya verilen fiyat ve al&#;m primi. Birçok ürüne göre bu&#;day ve arpa üreticisine verilen fiyat üreticiyi memnun etti. Ayçiçe&#;i ve pamukta ise tersi oldu. Verilen destekleme primi yetersiz kald&#;. Fiyat y&#;l&#;n&#;n alt&#;na dü&#;tü ve üretici korunmad&#;. Bu nedenle ayçiçe&#;i ve pamuktan bu&#;daya yönelme oldu. Bu sene üreticiyi tatmin edecek bir fiyat olmazsa bu&#;day ve arpadan da kaç&#;&#; olur.

Yüzde vergi ile üretici korunabilir mi?

Bu&#;day, arpa, m&#;s&#;r, yulaf, çavdar, mercimek ve nohutta 8 Eylül tarihli Resmi Gazete’de yay&#;nlanan Cumhurba&#;kanl&#;&#;&#; Karar&#; ile gümrük vergileri s&#;f&#;rlanm&#;&#;t&#;. O tarihten bu yana s&#;f&#;r gümrükle bu ürünler ithal edildi. Dünyada fiyatlar&#;n dü&#;mesi ve hasat dönemi yakla&#;&#;rken 25 Nisan tarihli resmi Gazete’de yay&#;nlanan Cumhurba&#;kanl&#;&#;&#; Karar&#; ile hububat ürünlerinde, bu&#;day, arpa, çavdar, yulaf gibi ürünlerde gümrük vergisi yüzde ’a ç&#;kar&#;ld&#;.

Bu karar&#;n temel amac&#; d&#;&#;ar&#;daki ucuz bu&#;daya, arpaya kar&#;&#; üreticiyi korumak. Toprak Mahsulleri Ofisi bu karar öncesinde yapt&#;&#;&#; ba&#;lant&#;larla ve ithalat ihalesi ile stoklar&#;n&#; güçlendirdi. Sermayesi, kayna&#;&#; olan özel sektör firmalar&#;ndan da baz&#;lar&#; verginin yükselece&#;ini bilerek veya tahmin ederek ürün ald&#;. &#;hracat kayd&#;yla yap&#;lan Dahilde &#;&#;leme Rejimi (D&#;R) kapsam&#;nda s&#;f&#;r gümrükle ithalat devam edecek. Yeni sezona güçlü stoklarla giriliyor. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin hasat döneminde ithalat yapmayaca&#;&#; görülüyor. Verginin yükseltilmesi her zaman üreticinin lehine olur.

 Depo sorunu ya&#;an&#;r m&#;?

Artan stoklar nedeniyle hasat döneminde özellikle depo konusunda sorunlar ya&#;anabilece&#;i ifade ediliyor. Depremin ya&#;and&#;&#;&#; illerde depolar&#;n hasar görmesi, lisansl&#; depolar&#;n doluluk oran&#;n&#;n yüksek olmas&#; nedeniyle hasat zaman&#; depo sorunu ya&#;anabilir.

Toprak Mahsulleri Ofisi yetkilileri ise depolama sorunu olmayaca&#;&#;n&#;, Ofis’in elindeki bu&#;day&#; un regülasyonu amac&#;yla piyasaya verdi&#;ini yeni ürüne yer aç&#;laca&#;&#;n&#; söylüyor. Yetkililer, yer olmasa da aç&#;k alana al&#;m yap&#;laca&#;&#;n&#; ve çiftçinin ma&#;dur edilmeyece&#;ini ifade ediyor.

Özetle, hasat öncesi üretici bu&#;day ve arpa fiyat&#;n&#;n aç&#;klanmas&#;n&#; bekliyor. Fiyat seçim öncesinde aç&#;klan&#;rsa daha yüksek olaca&#;&#; beklentisi hakim. Ayr&#;ca geçen y&#;l oldu&#;u gibi al&#;m priminin devam etmesi de isteniyor.  Geli&#;meleri yak&#;ndan izleyerek payla&#;may&#; sürdürece&#;iz.

 

 

                  

 

  

 

 

 

 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası