surekli tatli istegi neden olur / Tatlı krizi neden olur, tatlı krizi nasıl önlenir? - Sağlık Haberleri

Surekli Tatli Istegi Neden Olur

surekli tatli istegi neden olur

Canınız s&#;rekli tatlı mı &#;ekiyor? Sebebi vitamin eksikliği olabilir!

Güncelleme Tarihi:

Fotoğraflar: iStock&Alamy

Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Hepimiz canı bazen çikolatayı, bazen kahveyi, bazen tuzlu besinleri daha çok ister. Bazı dönemler bazı besinleri nedensiz yere daha fazla tüketiriz.

1/16Canınız sürekli tatlı mı çekiyor Sebebi vitamin eksikliği olabilir
2/16Canınız sürekli tatlı mı çekiyor Sebebi vitamin eksikliği olabilir
3/16Canınız sürekli tatlı mı çekiyor Sebebi vitamin eksikliği olabilir
4/16Canınız sürekli tatlı mı çekiyor Sebebi vitamin eksikliği olabilir
5/16Canınız sürekli tatlı mı çekiyor Sebebi vitamin eksikliği olabilir
6/16Canınız sürekli tatlı mı çekiyor Sebebi vitamin eksikliği olabilir
7/16Canınız sürekli tatlı mı çekiyor Sebebi vitamin eksikliği olabilir
8/16Canınız sürekli tatlı mı çekiyor Sebebi vitamin eksikliği olabilir
9/16Canınız sürekli tatlı mı çekiyor Sebebi vitamin eksikliği olabilir
10/16Canınız sürekli tatlı mı çekiyor Sebebi vitamin eksikliği olabilir
11/16Canınız sürekli tatlı mı çekiyor Sebebi vitamin eksikliği olabilir
12/16Canınız sürekli tatlı mı çekiyor Sebebi vitamin eksikliği olabilir
13/16Canınız sürekli tatlı mı çekiyor Sebebi vitamin eksikliği olabilir
14/16Canınız sürekli tatlı mı çekiyor Sebebi vitamin eksikliği olabilir
15/16Canınız sürekli tatlı mı çekiyor Sebebi vitamin eksikliği olabilir
16/16

Canımız Neden Tatlı Çeker?

Mix and Match Studio - px / Getty Images

Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Gönen, Bilim Genç sesli yayınının yeni bölümünde sık sık ortaya çıkan tatlı yeme isteğinin nedenleri hakkında bilgi veriyor.

Bilim Genç sesli yayınlarını SoundCloud, YouTube, Spotify, Google ve Apple podcast kanallarımız üzerinden dinleyebilir ve güncel içeriklerimizden anında haberdar olmak için kanallarımızı takip edebilirsiniz.

TÜBİTAK Bilim Genç · Canımız Neden Tatlı Çeker?

 

Bu sesli yayını

bilim genç sesli yayin spotifybilim genç sesli yayin apple

bilim genç sesli yayin googlebilim genç sesli yayin google

 

Gün içinde, yemek sonrasında veya gece yarısında… Bazen aniden tatlı bir şeyler yeme isteği gelir ve bu isteğe karşı durabilmek mümkün olmayabilir. Bu durum düzenli olarak ve aşırı miktarlarda yemeyle devam ederse kilo almaya ve sağlık problemlerine sebep olabilir.

Tatlı yeme isteğinin altında birçok farklı neden yatabiliyor. Bunların bazıları fizyolojikken bazıları psikolojik. Gelin neden canımızın tatlı çektiğini ve bu konuda neler yapabileceğimizi daha yakından inceleyelim. Önce nedenlerle başlayalım.

Katı Kurallı Diyetler Yapmak

Katı kuralları olan bir diyet yapıyor ve sürekli kendinize bazı besinleri yasaklıyorsanız, yememeniz gerektiğini düşündüğünüz besinlere karşı daha fazla istek duyabilirsiniz. Örneğin “Asla çikolata yememeliyim.” gibi bir kuralınız varsa, çikolata sizin için ulaşılamaz besinler kategorisinde yer alır. Yoksunluk hissi nedeniyle de yasak olarak gördüğünüz besinleri daha fazla canınız çekmeye başlayabilir.

Bu nedenle bir beslenme programı uygularken yasaklar koymak yerine, besinleri doğru miktarlarda tüketmeye çalışın. Ayrıca "ya hep ya hiç” şeklinde bir yaklaşım yerine daha sürdürülebilir yani uzun süre uygulanabilir bir beslenme rutini oluşturmayı deneyebilirsiniz. “Hiç şeker tüketmemeliyim.” düşüncesi yerine, "Şekeri daha az tüketebilirim.” şeklinde daha esnek bir düşünce biçimini tercih edebilirsiniz.

Koşullanma ve Ödül Olarak Görmek

Ne yediğiniz, ne zaman yediğiniz, neden yediğiniz ve ne kadar yediğiniz davranış kalıplarına dönüşebilir. yılında gerçekleştirilen bir çalışmada, araştırmacılar ödül olarak algılanan davranışların zaman içinde isteğe dönüşebileceğini belirledi. Yani canınızın şeker istemesinin nedeni, zihninizi ve bedeninizi onu arzulamak üzere koşullandırmanız olabilir. Örneğin bazı insanlar zor bir işi başarıyla tamamladıktan sonra kendilerini tatlı yemekle ödüllendirebiliyorlar.

Alışkanlıklar

Tatlı yemek bazı insanlar için alışkanlığa dönüşmüş olabiliyor. Bu durum da tatlı yeme ihtiyacını artırabiliyor. Yani düzenli olarak tatlı tüketmek, vücudunuzun daha fazla şekere ihtiyacı olduğunu hissetmesine yol açabilir. Peki şekerli yiyecekler gerçekten bağımlılık oluşturabilir mi?

Bu konuda yapılan bilimsel araştırmalarda net bir sonuca ulaşılamadı . Ancak rafine şeker içeren işlenmiş gıdaların beyinde dopamin isimli kimyasal bir maddenin salgılanmasını tetikleyebileceği düşünülüyor. Dopaminin beyindeki ödül sisteminde önemli rolü vardır. Dopaminin daha fazla salgılanması, daha fazla istek anlamına gelebilir. yılında gerçekleştirilen bir çalışmada ise işlenmiş gıdaların, özellikle ilave şeker içerenlerin, insanlarda ve laboratuvar farelerinde alışkanlık oluşturan davranışlara neden olabileceği bulundu.

Yapay Tatlandırıcılar

Yapay tatlandırıcıların zaman içinde insanların tat tercihlerini değiştirmesi mümkün olabiliyor. Çünkü yapay tatlandırıcıların tadı rafine şekere kıyasla çok daha yoğun. Dolayısıyla yapay tatlandırıcıların tadına alışan kişilerin, daha tatlı yiyeceklere olan isteklerinin daha güçlü olabileceği düşünülüyor. yılında yapılan bir çalışmada araştırmacılar, hem şeker hem de yapay tatlandırıcıları tüketmeyi bırakan 20 kişilik bir grupta katılımcıların tatlı yeme isteğini inceledi ve 2 hafta sonra katılımcıların yüzde 86,6'sının tatlı tüketme isteğinin kalmadığını bildirdi.

Stres ve Duygusal Nedenler

Stresli ya da üzgün olduğunuzda tatlı yeme isteğiniz artabilir. Çünkü stres durumunda vücutta yeme isteğiyle ilgili hormonlar da salgılanabilir. Örneğin yapılan bir çalışma, iştahı kontrol eden ghrelin hormonunun stresliyken salgılandığını gösterdi. yılında yapılan bir çalışmada ise uzun süre strese maruz kalındığında, rafine şeker ve yağ içeren yiyeceklere isteğin artabileceği ve bu durumun strese bağlı olarak kilo artışına neden olabileceği gösterildi.

Az Uyumak

yılında yapılan bir araştırmada yeterince uyumayan insanların kilo alımına sebep olan yüksek kalorili gıdalar, özellikle daha fazla tatlı, tuzlu ve nişastalı yiyecekler tüketmeye istek duyduğu gösterildi. Bu durumun nedeni, insanların uyku eksikliği nedeniyle düşen enerji seviyelerini bu sayede yükseltmek istemesi olabilir.

Sağlık Sorunları

Kan şekeri düzeyi, tatlı yeme isteğini artırabilen faktörlerden biri. Rafine şeker içeren yiyecekler, kan şekeri düzeyinin hızla yükselmesine ve ardından hızla düşmesine neden olabilir. Bu ani düşüş ise daha fazla tatlı tüketme isteği oluşturabilir.

Tatlı yeme isteği tek başına bir sağlık sorununun göstergesi olmayabilir. Ancak sürekli tatlı yeme ihtiyacı hissetmek, açlık hâlinde odaklanmada güçlük yaşamak, sinirlilik, yemek yemeye rağmen sürekli aç hissetmek insülin ile ilgili sağlık sorunlarının işareti olabilir. Bu sorunu tespit edebilmek için sadece açlık kan şekerinin ölçülmesi yeterli olmayabilir ve daha kapsamlı değerlendirme yapılması gerekebilir. Örneğin yedikleriniz enerji olarak kullanılamayıp vücudunuzda yağ olarak depolanıyor olabilir. Özellikle fazla kilonuz varsa ve bu yağlanma karın bölgenizde belirginse bir endokrinoloji uzmanıyla görüşebilirsiniz.

Peki Tatlı Yeme İsteğini Nasıl Kontrol Edebiliriz?

Tatlı krizi zaman zaman herkesin yaşayabileceği bir durum, önemli olan buna nasıl tepki verdiğiniz. Peki bunun için neler yapabilirsiniz?

1. Yemeye İzin Vermek

Araştırmalar belirli yiyecekleri tamamen yeme planınızdan çıkarmak yerine, yediğiniz miktarı azaltmanın o yiyeceğe duyulan isteği azaltabileceğini gösteriyor. Peki bu yiyecekleri nasıl doğru bir şekilde tüketebiliriz? Öncelikle farkındalıkla ve yavaş yavaş tüketerek Besinlerin özellikle ilk lokmasını daha yavaş, saniye ağızda tutup besine odaklanarak tüketmek önemli. Paketi açınca bitirmeden duramayanlar, besinleri paketinden tüketmek yerine, bir tabağa koyup yavaş yavaş yemeyi deneyebilir.

“Bir tatlı yediğimde miktarı ayarlayamıyorum, hep daha fazlasını yeme isteği duyuyorum.” diyorsanız tatlıların yanında protein içeren besinler tüketmeyi deneyebilirsiniz. Bu sayede hem tatlı yemeyi, daha besleyici bir hâle getirebilir hem de daha az miktarlar ile yeme isteğinizi karşılayabilirsiniz. Örneğin pasta yiyorsanız yanına çay yerine süt ya da sütlü kahve gibi bir içecek tercih edebilirsiniz.

2. Doğru Beslenmek

Bazı besinler, özellikle tam tahıllar, posa ve protein içeren yiyecekler daha uzun süre tok hissetmenizi sağlayarak, tatlı yeme isteğini yönetmeye yardımcı olabiliyor. Bitkisel protein kaynakları olan mercimek, nohut gibi kuru baklagiller; et, tavuk, balık, yumurta, yoğurt gibi hayvansal proteinler; mevsimindeki taze meyve ve sebzeler; hurma ve erik gibi kuru meyveler tatlı yeme istediği duyduğunuz dönemlerde tercih edebileceğiniz besinler arasında.

Taze meyvelerle hazırlayabileceğiniz meyveli yoğurt, tam tahıllı ekmek üzerine sürülen fıstık ezmesi, içine ceviz koyduğunuz kuru hurma ya da gün kurusu ile yaptığınız bir atıştırmalık sağlıklı tatlı alternatifleri olabilir.

Bunun yanı sıra gün içinde yeterli enerjiyi aldığınızdan emin olmalısınız. Uzun süre aç kaldığınızda akşam yemeğinde doymayıp üzerine tatlı yeme isteği duyabilirsiniz. Bu nedenle gün içinde diğer öğünlerde yeterli enerjiyi, protein ve posayı almanız gerekiyor. Yeterli su tüketimi de olmazsa olmazlardan.

Ayrıca egzersiz yapmak, kaliteli uyku ve stresinizi yönetmek tatlı isteğini kontrol etmeye yardımcı olabilir. Açık havada yapılan bir yürüyüş dopamin gibi beyinde ödül olarak algılanan hormonların salgılanmasını artırarak kendinizi iyi hissetmenizi sağlayabilir. Ya da kronik uyku sorununuz varsa kısa bir gün ortası uykusu, enerji seviyenizi artırmaya yardımcı olabilir. Yani tatlı yeme isteği duyduğunuzda vücudunuzun asıl ihtiyacı bir besin değil doğada hareket etmek, dinlenmek ya da kendinize özen göstermek olabilir. Bu nedenle bir besini tüketmeden önce “Gerçekten ihtiyacım olan bu besin mi? Değilse şu an gerçekten neye ihtiyacım var?” diye sormak doğru yaklaşım olabilir. Tatlı yeme isteğini kontrol etmeye çalışmak çok fazla zamanınızı ve enerjinizi alıyorsa bir beslenme uzmanına danışabilirsiniz.

Kaynaklar:

Hazırlayan ve Seslendiren:

Fatma Gönen

Beslenme ve Diyet Uzmanı


paylaş

Sürekli tatlı ihtiyacı neden olur?

İçindekiler:

  1. Sürekli tatlı ihtiyacı neden olur?
  2. Tatlı krizi hangi hastalığın habercisidir?
  3. Et yeme isteği hangi vitamin eksikliği?
  4. Şeker yeme isteği neden olur?
  5. Tatlı isteği hangi vitamin eksikliği?
  6. Insan neden sürekli çikolata yemek ister?
  7. Insan neden tatlı yemek ister?
  8. Hangi vitamin eksikliği tatlı isteği yapar?
  9. Et yeme isteği neden olur?
  10. Şeker krizine ne iyi gelir?
  11. Çikolata isteği neden olur?
  12. Çok çikolata yiyorum neden?
  13. Insanlar neden çikolata sever?
  14. Insan neden çikolata yemek ister?
  15. Şeker kullanmayı bırakınca ne olur?
  16. Hiç şeker yememek doğru mu?
  17. Tatlı isteği ne Eksikliği?
  18. Canımız bir yiyeceği çekiyorsa bu ne anlama gelir?

Sürekli tatlı ihtiyacı neden olur?

Bu durum birkaç sebepten kaynaklanıyor olabilir. Birincisi damak tadı ve beslenme alışkanlığınızı bu şekilde geliştirmiş olabilirsiniz veya psikolojik olarak sizi daha mutlu ettiğine ve tatlıyemeye ihtiyacınız olduğunuza inanırsınız veya insülin denen iştah canavarı pankreas tarafından kontrolsüz salınıyor olabilir.

Tatlı krizi hangi hastalığın habercisidir?

Hipoglisemi: Hipoglisemi, kan şekerinin hızlı düşmesidir. Ara öğün yapmayan, uzun süreli açlık durumlarında tatlı krizikaçınılmazdır. Hipoglisemi varsa 3 saatte bir minik öğünler yapılmalıdır. Vitamin, mineral eksikliği: Demir, krom, magnezyum eksikliklerinde kişilerin daha fazla tatlı kriziyaşadıkları bilinmektedir.

Et yeme isteği hangi vitamin eksikliği?

Son günlerde ettüketiminizi arttırma eğiliminde iseniz vücudunuzda demir eksikliğiolabileceğini belirtelim. Vücuttaki demir oranının azalması ile aklınıza kırmızı ettüketmek gelebilir. Kırmızı etin içerdiğinde bulunan B12 vitaminive demir, vücudunuzun gereksinimlerini karşılayacaktır.

Şeker yeme isteği neden olur?

İnsülin, kan şekerini düşüren bir hormondur. Kanda artan insülin, saat sonra kan şekerini normalin de altına indirdiği için, şiddetli bir yeme isteği, titreme, terleme, mide kazınması olur. Bu duruma reaktif hipoglisemi denir.

Tatlı isteği hangi vitamin eksikliği?

2) Magnezyum Eksikliği: İnsülin, şekerin hücre içine taşınmasından sorumlu bir hormondur ve pankreastan salgılanır. Yetersizliğinde pankreastan yeterli insülin salgılanamaz ve şekerin hücre içine geçişi yavaşladığı için kişi sürekli tatlıyeme isteğiile karılaşır.

Insan neden sürekli çikolata yemek ister?

Bu durum genelde hamilelerde ve çocuklarda görülür ve anemi ile ilişkilendirilir. Anemiye ise yetersiz demir, b12 ve folat eksikliği sebebiyet verir. Tatlı ve çikolatanınaşırı yenme isteği çeşitli nedenlerle ilişkilendirilebilir. Aşırı tatlı yemeği çinko, magnezyum ve krom eksikliği sebebiyle olabilir.

Insan neden tatlı yemek ister?

Kan şekerinin gün içerisinde dengeli olması çok önemlidir. Eğer kan şekeriniz gün içerisinde dengeli değil de dalgalı olarak seyrediyorsa ani kan şekeri düşmesi sonucu vücudunuz sizden tatlıisteyecektir. Kan şekerinin düşmesini engelleyen temel etmen ise gün içerisinde ara öğün yapmanızdır.

Hangi vitamin eksikliği tatlı isteği yapar?

2) Magnezyum Eksikliği: İnsülin, şekerin hücre içine taşınmasından sorumlu bir hormondur ve pankreastan salgılanır. Yetersizliğinde pankreastan yeterli insülin salgılanamaz ve şekerin hücre içine geçişi yavaşladığı için kişi sürekli tatlıyeme isteğiile karılaşır.

Et yeme isteği neden olur?

Kırmızı eti fazla yemenin en bilinen sebebi demir eksikliğidir. Kırmızı etaynı zamanda esansiyel bir vitamin olan b12'nin kaynağıdır. Yemediğiniz halde canınız kırmızı ettüketmek istiyorsa demir ve b12 suplementleri kullanılabilir. Kimi zaman vücudumuz besinlerin dışında daha ilginç ögeleri tatmak ister.

Şeker krizine ne iyi gelir?

Magnezyum içeriği yüksek besinler olan badem, fındık, fıstık, ceviz, kabak çekirdeği gibi kuru yemişler, kuru baklagiller, kakao, tam tahıllılar, yeşil yapraklı sebzelerin tüketimi de tatlı krizleriniazaltacaktır.

Çikolata isteği neden olur?

Tatlı ve çikolatanınaşırı yenme isteğiçeşitli nedenlerle ilişkilendirilebilir. Aşırı tatlı yemeği çinko, magnezyum ve krom eksikliği sebebiyle olabilir. Günlük krom suplementi tüketmek insülin seviyesini dengeler ve aşırı şeker yeme isteğinibaskılar. Çikolatayeme isteğiözellikle kadınlarda menstrual dönemde artar.

Çok çikolata yiyorum neden?

Tatlı ve çikolatanınaşırı yenme isteği çeşitli nedenlerle ilişkilendirilebilir. Aşırı tatlı yemeği çinko, magnezyum ve krom eksikliği sebebiyle olabilir. Günlük krom suplementi tüketmek insülin seviyesini dengeler ve aşırı şeker yeme isteğini baskılar. Çikolatayeme isteği özellikle kadınlarda menstrual dönemde artar.

Insanlar neden çikolata sever?

ÇikolataMutlu Eder Phenethylamine ise sinir sistemini uyarır, bazı salgıların salınmasını tetikler, ağrıları dindirir ve insanınkendini iyi hissetmesini sağlamaktadır. Çikolatabeyindeki serotonin seviyesini arttırır ve mutluluk hissi verir.

Insan neden çikolata yemek ister?

Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı Lorraine Kearney bunu şöyle açıklıyor: "Öğünler arasında fazla boşluklar bıraktığınızda kan şekeriniz düşüyor ve enerjiye ihtiyaç duyuyorsunuz. Tatlı yiyecekler enerji seviyesini hızlı bir şekilde yükselttiği için isteristemez şekerli şeyler istiyoruz.

Şeker kullanmayı bırakınca ne olur?

Akneler, tahriş olmuş bölgeler ve ince kırışıklıklarınız gözle görülür seviyede azalacak. Daha da iyisi kalp krizi, inme ve diyabet gibi önlenebilir hastalıkların genel riski de düşüşe geçecektir. Kısacası şekeri bırakıncayaşam kalitenizi ve yaşam sürenizi artırmış olacaksınız.

Hiç şeker yememek doğru mu?

Şekertüketimi kan şekerini çok ani yükseltip ani düşüren bir besindir. Bu da hipoglisemi yaşanmasına sebep olabilir. Ayrıca şekertüketiminin bağışıklık sistemini zayıflattığı, konsantrasyon bozukluğuna sebep olduğu, başta meme kanseri olmak üzere bazı kanser türlerine de zemin hazırladığı biliniyor.

Tatlı isteği ne Eksikliği?

2) Magnezyum Eksikliği: İnsülin, şekerin hücre içine taşınmasından sorumlu bir hormondur ve pankreastan salgılanır. Yetersizliğinde pankreastan yeterli insülin salgılanamaz ve şekerin hücre içine geçişi yavaşladığı için kişi sürekli tatlıyeme isteğiile karılaşır.

Canımız bir yiyeceği çekiyorsa bu ne anlama gelir?

Arzu duyulan yiyecekgenellikle yüksek kalori içerir. Bu hissin kilo alma veya yüksek vücut kitle indeksi ile ilişkilendirilmesi bundandır. İnsanın canı birşey çekiyorsavücudun ihtiyaç duyduğu birbesine dair sinyal verdiği düşüncesi oldukça yaygın.

Canınız Neden Tatlı Çekiyor

Kış aylarının gelmesiyle ve akşam saatlerinin uzamasıyla birlikte iştahınızı yönetmekte zorlanıyor olabilirsiniz. Özellikle yemekten kalkar kalkmaz ve gece yatmadan önce tatlı yeme ihtiyacı hissediyorsanız ve bu davranış sürekli devam ediyorsa altında yatan sebepleri doğru değerlendirmek gerekecektir. İşte size tatlı isteğine neden olabilecek faktörler;

1) Uyku yetersizliği: Hücrelerin onarılması için ortalama saat itibariyle melatonin dediğimiz hormon salgısı artar. Karanlık bir ortamda ve uyku süresinde aktif olan bu hormon hücrelerin yeniden yapılanmasına yardımcı olur. Uyku süresinin kısalması yorgunluk ve halsizlik hissini beraberinde getireceğinden kişi daha fazla seratonin salgısı için tatlı ve şeker içeriği yüksek gıdalara ilgi duyabilir.

California San Francisco Üniversitesi araştırmacılarının Sleep Health dergisinin aralık sayısında yer alan bir makaleye göre 5 saatten az uyku, kafeinli ve şekerli içecek tüketimiyle ilişkili bulunuyor. Yine aynı çalışma uykusuz kişilerde günlük enerji alımının kalori daha yüksek olduğu sonucuna varılıyor.

2) Magnezyum Eksikliği: İnsülin, şekerin hücre içine taşınmasından sorumlu bir hormondur ve pankreastan salgılanır. Yetersizliğinde pankreastan yeterli insülin salgılanamaz ve şekerin hücre içine geçişi yavaşladığı için kişi sürekli tatlı yeme isteği ile karılaşır. Bu nedenle kandaki magnezyum seviyelerinin takibi ve eksikliğinde tamamlanması oldukça önemli bir etkendir.

3) Demir Eksikliği: Kadınlarda adet döngüsüne bağlı olarak demir eksikliği ile karşılaşma sıklığı oldukça yüksektir. Hücrelere yetersiz oksijen taşınımı sonucu hissedilen yorgunluk ve halsizlik devamında tatlı isteğini de getirir. Düzenli tahliller ile demir ve depo demir seviyeleri kontrol edilmeli ve eksikliğine yönelik tedavi yöntemleri gecikmeden uygulanmalıdır.

4) Kahvaltı öğününü atlamak: Gece boyu süren açlık sürecinin ardından kahvaltıyı atlamak ve kahvaltıda karbonhidrat içeriği yüksek beslenmek gün boyu kan şekeri dengenizi bozar ve daha fazla tatlı tüketimine neden olabilir. Bu nedenle sabah uyandığınızda veya birkaç saat sonrasında mutlaka peynir, yumurta, zeytin, avokado, ceviz, fındık, badem, mevsim yeşillikleri, tam buğday/tam tahıl/ruşeym ekmeği ile hazırlanmış bir kahvaltı gün boyu kan şekeri dengenizi sağlamakta yardımcı olabilir.

5) Şeker oranı yüksek gıdalara sıklıkla yer vermek: Gün içerisinde içtiğiniz çay ve kahvede şeker varsa, sabah kahvaltısında bal, reçel, pekmez gibi besinleri sıklıkla tercih ediyorsanız, yemeklerden sonra tatlıya hayır diyemiyorsanız devamında sürekli tatlı yeme isteği taşımanızda oldukça muhtemel. Bu nedenle kısır döngünün içerisinden çıkmalı ve tükettiğiniz şeker miktarını azaltmalısınız. Şeker tüketimi daha çok şeker isteğini beraberinde getirir.

6) Yetersiz Meyve Tüketimi: Gün içerisinde vücudun ihtiyaç duyduğu bir karbonhidrat miktarı vardır. Bu ihtiyacı yetersiz karşıladığınız durumlarda yoğun bir tatlı isteği ortaya çıkar. Bununla birlikte meyve tüketmeyen kişilerde lif alımı da yeterli olamayacağından erken acıkma ve tatlı isteği kaçınılmazdır. Bu nedenler günlük 3 porsiyon kadar meyve mutlaka tüketilmelidir.

7) Spor ile birlikte enerji alımını dengeleyememek: Aç karnına egzersiz yapıyor olmak veya çok düşük enerjiyle beslenirken yoğun spor yapıyor olmak enerji açığı oluşturarak erken acıkmanıza ve tatlıya yönelmenize sebep olabilir. Bu nedenle spordan önce meyve veya öğün saatine göre küçük bir sandviç tüketilebilir ve spor sonrası mutlaka süt, yoğurt, ayran veya kefir gibi sıvı bir protein kaynağı kullanılmalıdır.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu

Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu
[email protected]

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır