şirinler aslında ne anlatıyor / ŞİRİNLER KOMÜNİSTTİR! - Siyaset - ODATV

Şirinler Aslında Ne Anlatıyor

şirinler aslında ne anlatıyor

ŞİRİNLER KOMÜNİSTTİR!

Şirinler, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de büyük beğeni toplayan ve çocuğundan yaşlısına herkesin en sevdiği çizgi filmlerden biri.

İşte ilk bölümü 1958 yılında yayınlanmaya başlayan yani bu sene 50. yaşına basan Şirinler için tüm dünyada ilginç bir iddia tartışılıyor. O çok sevdiğimiz Şirinler, Komünizm’i mi anlatıyor?

ABD’de uzun yıllar bu gerekçeyle yasaklanan Şirinler’in komünizm kodları:

- Şirinler'in İngilizce yazılımı Smurf'tur, bu da "small men under red flag" yani 'kızıl bayrak altında yaşayan küçük adamlar'ın baş harflerinden oluşur.

Aynı şekilde Smurf; “socialist men under red father” yani "kırmızı baba altındaki sosyalist adamlar diye de bilinir.

- Şirinler’de para olmadan komünal bir yaşam sürülüyor.

- Şirinler köyünde para kullanılmaz, ama herkes kendine gerekli olan şeyleri bedava edinir.

Tembel Şirin bile hiç bir iş yapmadığı halde bütün şirinlerle aynı standartlarda yaşamaktadır. Bu da tembellik hakkını ifade eder.

- Şirin Baba, Karl Marx’a benziyor ve kızıl şapka giyiyor.

- Herkes kendi işini yapıyor ve çok mutlu.

- Şirinler köyünde bir tek bile ibadethane bulunmaz… Ne kilise, ne havra, ne de camii..

- Şirin çileği tarlaları sadece bir şirine ait değildir, bütün şirinler bu tarlada hak sahibidir.

- Şirinler'in düşmanı Gargamel papaz cübbesi giyer ve dini sembolize eder. Gargamel, kapitalizmin simgesi olan altın ve para düşkünüdür ve Şirinler’i sürekli yemek ister. Bu isteği de misyonerliği ifade eder.

- Gargamel'in kedisi ise ABD'nin peşinden ayrılmayan küçük ülkeleri sembolize eder.. Türkçe çevirisinde Azman adındaki bu kedinin asıl orjinalindeki adı 'Azrail'dir.

- Şirinler'in her birinin temsil ettiği çok farklı unsurlar vardır. Örneğin; Şirine feminizmi, Süslü eşcinselliği, Güçlü Şirin maço erkeği temsil eder.

- Şirinler çizgi filminin yaratıcısı Peyo, gerçek bir komünistti… Şirinleri ortaya çıkardığı zaman iki kutuplu bir dünya vardı. Bir tarafta ABD diğer tarafta SSCB.

Peyo, bir çizgi film yapmak, bu çizgi filmle bir mesaj vermek ve emperyalist Amerika’ya karşı bu yolla propaganda yapmak istedi.

İşte tüm bu iddialar akla önemli bir soruyu getiriyor: TRT Şirinler'i yayınlayarak yıllarca Komünizm propogandası mı yaptı?

Eğer TRT, bu iddiaları bilseydi, Şirinler'i yine yayınlar mıydı?

Odatv.com

Şirinler Çizgi Filmindeki Düzen Sosyalizm Mi?

Şirinler'deki Düzen Sosyalizm Mi?

Şirinler'de sosyalist gibi dursa da bütün topluluk lümpen proleterya sınıfından olduğu için aslında karanlık bir oluşumu temsil eder. Grup içerisinde her kişi, aşçı, marangoz, işçi, çiftçi gibi kişiler alınmış olsa dahi, bütün hayatları içine kadar bilinen şirinlerin pastacı hariç hiçbirinin bu işleri yaptıkları hiç görülmez.

Şirinler Çizgi Filmindeki Düzen Sosyalizm Mi?


Komünizm İçerisindeki Oligarşik Yapılanma

Hiçbir mesleki kabiliyeti ve entelektüel birikimi olmasa da, Şirine hanım grup içindeki en yerleşik unsurlardan biri olarak göze çarpmaktadır. Aldığı kararlar tüm kabilenin kaderini etkileyebilecek düzeyde olan Şirine'ye diğerlerinin yalakalık yapması sonucu Şirinler kabilesinin tüm hedefleri bu boşa gitmektedir.

Şirinler Çizgi Filmindeki Düzen Sosyalizm Mi?


Torpil Mekanizması

Ayrıca torpil mekanizması göze çarpıyor. Huysuz şirin, öfkeli şirin, sakar şirin gibi yine hiçbir mesleki yeteneği olmayanlar grup içinde yer bulabiliyor ve halka hiç katkıları olmadığı halde sistemde dışlanmamaktadır. Herhangi bir seçim sonucu seçilmemiş olan Şirin baba da ilginç bir şekilde yetki sahibidir.

Şirinler Çizgi Filmindeki Düzen Sosyalizm Mi?

Diğer şirinler yaşıt olmasına rağmen, sırf yaşından ötürü Şirin baba herkese emirler yağdırmaktadır. Diğer yaşlı şirinleri ortadan kaldırarak kendi egemenliğini kurmuş olma ihtimali de vardır. Ayrıca bölge tamamen Şirin babanın kontrolü altında olup yapılacak her şey için önce onun izni gerekmektedir.

Şirinler, aşırdıkları böğürtlen ve mantarlar ile geçimini sağlar ve herhangi bir ticari faaliyette bulunmamakta ve bir sermaye oluşturmamaktadır Ayrıca tüm zamanlarını üretim-tüketim yararlı faaliyetler yapmak yerine dedikodulara, yaramazlıklara ayırarak israf ederler.

Şirinler Çizgi Filmindeki Düzen Sosyalizm Mi?

Gargamel'in Saldırıları ve Güvenlik Sistemi

Ayrıca köyde herhangi bir iç ya da dış güvenlik kurumu da yoktur. Gargamel ve kedisinin saldırılarına karşı dağınık bir savunmayla müdahale edebilen Şirinler, gerilla taktikleri kullanarak tehlikeleri geçici olarak savuşturur. Ancak sürdürülebilir güvenlik kurumları olmadığından her zaman yeni saldırılara maruz kalırlar.

Gargamel'in hemen hemen her saldırı girişimi püskürtülse de hiçbir Şirinin aklına saldırı fikri gelmediğinde dolayı başlarına gelen onca olaydan sonra yine hiçbir şey olmamış gibi pastacılık, böğürtlen toplayıcılığı gibi işlere geri dönüp, Sakar Şirin, Kendini Beğenmiş Şirin, Huysuz Şirin gibi tembellere yararlı işler yapmaları yönünde tavsiyelerde bulunmadıklarından  kendilerini her an tehlike içinde bulmaları kaçınılmazdır.

Şirinler Çizgi Filmindeki Düzen Sosyalizm Mi?

Şirinler

Şirinler The SmurfsŞirinler.jpg

Şirinler karakterleri.

FormatÇizgi roman
Çizgi diziTürMacera
Fantezi
KomediProje tasarımcısı Pierre CullifordGeliştirenPeyo
William Hanna
Joseph BarberaYönetmen Carl Urbano (1–8 sezonları)
Rudy Zamora (1–6 sezonları)
Don Lusk (5–9 sezonları)
George Gordon (1–4 sezonları)
Jay Sarbry (6–9 sezonları)
Bob Hathcock (2–5 sezonları)
Oscar Dufau (3–9 sezonları)
Paul Sommer (7–9 sezonları)
John Walker (3–4 sezonları)
Bob Goe (7–8 sezonları)
Alan Zaslove (4–5 sezonları)
John Kimball (7. sezon)
Ray Patterson (denetleyici yönetmen)Seslendiren(ler) Don Messick
Frank Welker
Lucille Bliss
Danny Goldman
Michael Bell
Hamilton Camp
William Callaway
June Foray
Alan Oppenheimer
Paul WinchellTema müziği bestecisi Hoyt Curtin (1–8 sezonları)
Tom Worrall (9. sezon)
Mireille Delfosse (1-6 sezonları, WW versiyonu)Besteci Hoyt Curtin
Clark Gassman (9. sezon sadece)Ülke Belçika (Çizgi roman)
 ABD (Çizgi film)DiliİngilizceSezon sayısı 9Bölüm sayısı 256 (418 parça)YapımYönetici yapımcı William Hanna
Joseph Barbera
Freddy Monnickendam (6–7 sezonları)Yapımcı Gerard Baldwin (1–3 sezonları; denetleyici yapımcı, 4–5 sezonları)
Bob Hathcock (ortak yapımcı, 3. sezon; 4–6 sezoları)
Don Jurwich (7. sezon)
Walt Kubiak (7. sezon)
Paul Sabella (8–9 sezonları)
Iwao Takamoto (1–5 sezonları yaratıcı yapımcı)
Charles Grosvenor (ortak yapımcı, 6. sezon)
Kay Wright (Clockwork şirini)Kurgucu Gil IversonGösterim süresi 22 dakikaYapım şirketi Hanna-Barbera Productions
SEPP International S.A.R.L (1–7 sezonları)
Lafig S.A.R.L (8–9 sezonları)Dağıtımcı firma Warner Bros. Television DistributionYayın bilgileriKanalAmerika:
NBC
Türkiye:
İlk yayınlayan: TRT
Son yayınlayan: Kanal D & Cartoon Network (Türkiye)
Şu anda Yayınlayan: Boomerang (Türkiye)Ses formatı Mono (1981–1984)
Stereo (1984–1989)Yayın tarihi 12 Eylül 1981 - 2 Aralık 1989

Şirinler çizgi filmi, bir döneme damga vurmuş, her yaştan seyirciye sahip bir yapımdı. Genç yaşlı demeden televizyon başında birçok insan Şirinler’i izlemişti. O zamanlar masum bir çizgi film sanılsa da Şirinler, altında derin göndermeler bulunan bir çizgi filmdi. Aslında Şirinler köyü ve karakterleri, derinlerinde fazlasıyla gizem bulundurmakta. Biz de sizler için bu gizemleri listeledik. Şirinler çizgi filmi hakkında çok az bilinen gerçekler sizleri çok şaşırtacak. Keyifli okumalar!

1. Şirinler Köyü ve Komünizm İlişkisi

Şirinler Çizgi Filmi Hakkında Çok Az Bilinen Gerçekler

Şirinlerin yaşadığı köyde asla para kullanılmaması herkesin dikkatini çekmiştir. Herkes eşit şartlarda çalışmakta ve eşit biçimde kazanç elde etmektedir. İş dağılımı adil bir şekilde yapılmaktadır. Para unsuru bu köyde önemsizdir. Bu olayın nedeni ise Şirinler çizgi filminin gerçekleri arasında yer almaktadır. Köydeki bu sistem komünizmi temsil etmektedir. Yapımcı ekip bu konular hakkında herhangi bir açıklama yapmasa da bu konu artık herkes tarafından kabullenilmiş gerçekler arasındadır. Şirinler’in yaşadığı köy, komünizm ile yönetilen bir köydür. Bu da Şirinler çizgi filmi hakkında çok az bilinen gerçekler arasında yer almaktadır.

2. Güçlü Şirin ve Maçoluk İlişkisi

Şirinler filmindeki bir başka metafor da Güçlü Şirin karakterinde bulunmaktadır. Güçlü Şirin, köyün güç ağırlıklı işlerini yapmakta ve erkeksi bir karakter olarak ekranlarda gözükmektedir. Bu karakterin de maçoluğu temsil ettiği düşünülmektedir. Karakter, güç gerektiren işleri yapmaktan asla çekinmemektedir. Bir kavgada her zaman en önde yer almakta olan Güçlü Şirin, zaman zaman ağırlık kaldırarak spor bile yapmaktadır. Güçlü Şirin’in kolunda bir dövme de bulunmaktadır. Bu karakterin maçoluk ile ilişkisi de Şirinler çizgi filmi hakkında çok az bilinen gerçekler arasında yerini almıştır.

3. Şirine ve Feminizm İlişkisi

Şirinler Çizgi Filmi Hakkında Çok Az Bilinen Gerçekler

Köyde sadece bir kadın karakter bulunmaktadır. Şirine adı verilen bu karakter, Şirinler köyünün nüfusundaki tek kadındır. Bunun nedeninin ise Şirine karakterinin feminizmi temsil etmesi olduğu düşünülmektedir. Karakter, yalnız başına birçok erkeğin arasında ayakta kalan ve mücadele veren bir roldedir. Göğüslerinin olmaması ve sarışın olması da diğer fiziksel özelliklerindendir. Şirine karakteri, köydeki diğer Şirinler ile aynı işleri yapmakta ve herkesle birlikte hareket etmektedir. Bu karakterin feminizm ile olan ilişkisi de zorlukların karşısında yılmayan ve ayakta duran tek kadın olarak gösterilmesiyle bağdaştırılmaktadır.

4. Gözlüklü Şirin ve Leon Troçki İlişkisi

Bu karakter iki adla bilinmektedir. Bilgiç ya da Gözlüklü Şirin olarak bilinen karakter, derin düşüncelere sahip olmakla birlikte sistemi de her zaman sorgulamaktadır. Sorguladığı bu sistem üzerinden çıkardığı saptamaları diğer Şirinlerle de paylaşmaktadır. Bu yüzden bu karakterin Leon Troçki’yi temsil ettiği düşünülmektedir. Hatta bir bölümde Şirin Baba köyden ayrılmıştır. Şirin Baba’nın köyden ayrılığından yararlanan Gözlüklü Şirin, köyde krallığını ilan etmiştir. Bu sebeple Gözlüklü Şirin ile Leon Troçki arasında bir metafor ilişkisi kurulmuştur.

5. Tembel Şirin ve Tembellik İlişkisi

Şirinler Çizgi Filmi Hakkında Çok Az Bilinen Gerçekler

Adından da belli olduğu gibi Tembel Şirin ile insanlardaki tembellik huyu anlatılmaktadır. Köyde herkes bir işle ilgilenirken Tembel Şirin, bu konularda ilgisiz davranmaktadır. Tembel Şirin’in her kişinin bir tembellik hakkı olduğunu ve bu hakkının diğerleriyle aynı düzeyde bir yaşam sürmesine engel olmaması gerektiği görüşüne sahip olduğu yansıtılmaktadır. Bu görüşüyle Tembel Şirin’in, insanların içindeki tembelliği simgeleyen bir karakter olarak yaratıldığı düşünülmektedir. Bu Tembel Şirin ve tembellik arasındaki ilişki de Şirinler çizgi filmi hakkında çok az bilinen gerçekler arasında yer almaktadır.

6. Gargamel ve Kapitalizm İlişkisi

Çizgi filmin kötü adam rolü ise Gargamel adındaki karaktere aittir. Tek amacı Şirinleri yakalamak ve altına dönüştürmektir. Her bölümde bunun için uğraşan Gargamel’in kapitalizmi tasvir ettiği düşünülmektedir. Gargamel’in giydiği cüppe türündeki giysi ise rahip kıyafetine benzemektedir. Bu yüzden Gargamel’in dini temsil ettiği de söylenmektedir. Hatta bazı iddialara göre Gargamel, Amerika Birleşik Devletleri’nin karakteristik yansımasıdır. Çizgi filmin kötü adamı hakkında bu şekilde birçok iddia bulunsa da bunlardan en bilineni ve inanılanı Gargamel’in kapitalizmin tasviri olduğudur.

7. Şirin Baba ve Karl Marx Benzerliği

Şirinler Çizgi Filmi Hakkında Çok Az Bilinen Gerçekler

Şirinler köyünün komün bir köy olduğu çizgi filmde anlatılmaktadır. Köyün akıl hocalığını da Şirin Baba adlı karakter yapmaktadır. Şirinlere liderlik etmekte ve yol göstermeye çalışan bu karakterin ise Karl Marx’ı tasvir ettiği söylenmektedir. Şirin Baba’nın sakalının Karl Marx’ın sakalıyla aynı olması da bu iddiaları güçlendirmektedir. Ayrıca karakterin kafasındaki kırmızı şapkanın da bir özelliği olduğu bilinmektedir. Kızıl rengi, komünizmin rengi olarak gösterilmektedir. Şirin Baba’nın bir Karl Marx kopyası olduğunu düşündüğümüzde de bu rengin tesadüf olma ihtimali oldukça düşüktür. Şirinler hakkındaki az bilinen gerçeklerden birisi de bu benzerliktir.

8. Gargamel’in Kedisi ve Yandaşlık İlişkisi

Gargamel’in Azrael adında bir kedisi bulunmaktadır. Türkçe adı Azman olan bu kedi, tıpkı Gargamel gibi Şirinleri yakalamak için elinden geleni yapmaktadır. Gargamel’in Amerika tasviri olarak görüldüğü senaryoda Azman da bu güçten beslenen yandaş ülke olarak görülmektedir. Birkaç ülkenin tasviri olduğu düşünülen Azman, Şirinleri yakalamak için uğraşmakta ve Gargamel’in gözüne girmeye çalışmaktadır. Hatta Gargamel’in kötü kahkahasını ondan sonra taklit ederek ona kendini sevdirmeye çalışmaktadır. Bir bölümde Şirin Baba onun iyileşmesine yardım ettiği için bilerek Gargamel’i yanlış yönlendirmiş ve Şirinleri korumuştur.

9. Süslü Şirin ve Metroseksüellik İlişkisi

Süslü Şirin, kendisine sürekli bakım yapan bir karakterdir. Dış görünüşüne fazlasıyla önem vermektedir. Hatta Süslü Şirin’in kafasındaki şapkada pembe bir çiçek de bulunmaktadır. Süslü Şirin için de birçok teori üretilmektedir. Bir teoride Süslü Şirin’in metroseksüelliği temsil ettiği düşünülmektedir. Bakımlı oluşu ve sürekli yanında ayna taşıması da bu konudaki belirgin özelliklerindendir. Hatta bazı anlarda aynadan kendine bakıp aynayı öpmektedir. Bir diğer iddiaya göre Süslü Şirin, metroseksüelliği değil eşcinselliği temsil etmektedir. Bu konuyu yorumlayanlar metroseksüellik ile eşcinsellik arasında arada kalmıştır.

10. Gargamel ve Şirinlere Düşmanlık Nedeni

Şirinler Çizgi Filmi Hakkında Çok Az Bilinen Gerçekler

Gargamel, her zaman Şirinler’i ele geçirip altına dönüştürmek isteyen bir karakterdir. Gargamel aslında bir simyacıdır. Bu durum karşısında Şirinler sessiz kalmamış ve ayaklanmıştır. Gargamel’in kaçırdığı Şirinleri, diğer arkadaşları kurtarmaktadır. Bu durum Gargamel ile Şirinler arasında bir savaşa sebep olmuştur. Gargamel hayatı boyunca simyayla ilgilenmiş ve araştırmalar yapmıştır. Bu araştırmaların sonucunda da Gargamel’in hayattaki tek amacı Şirinler’i yakalamak ve altına çevirmek olmuştur. Bu da Şirinler hakkında az bilinen gerçekler arasında yer almaktadır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir