hafıza silmek mümkün mü / Hafıza sildirme yöntemi: TMS nedir? Trans Manyetik Stimülasyon nasıl yapılır?

Hafıza Silmek Mümkün Mü

hafıza silmek mümkün mü

Hafıza sildirme y&#;ntemi nedir? Hafızayı sildirmek m&#;mk&#;n m&#;?

Sağlık

 Son Güncelleme:

Hafıza sildirme y&#;ntemi nedir? Hafızayı sildirmek m&#;mk&#;n m&#;?

Hollywood yıldızlarının yanı sıra Türkiye’de de Merve Boluğur, Ceren Hindistan gibi ünlü isimlerin açıklamalarıyla gündeme gelen, 'hafıza sildirme tekniği' olarak bilinen TMU (Transkranyal Manyetik Uyarım) ya da EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) yöntemleri, gerçekte hafızayı silmiyor.

Depresyon, bağımlılık, obsesif kompülsif bozukluk, fobiler gibi çeşitli psikiyatrik sorunların tedavisinde, hızlandırıcı etkisi nedeniyle psikiyatrların tercih ettiği TMU ya da EMDR'de asıl amaç, söz konusu hastalıkların beyinde yol açtığı kalıcı değişikliklere müdahale edebilmek.

Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Onur Noyan, TMU yönteminde özel bir cihazla beyinde elektromanyetik alan oluşturulduğunu anlatarak, “Buna, elektromanyetik alanın beynin derin dokularına nüfuz etmesiyle birlikte ortaya çıkan, beyindeki elektriksel aktivite prensibiyle çalışan bir tedavi tekniği diyebiliriz. Hafıza silme ya da kötü anıları silme gibi son dönemde çok popüler söylemlere konu olsa da bu tekniklerin hiç birinin böyle bir etkisi yok. Kötü anıları silme ya da olumsuz yaşam olaylarını unutmak gibi bir beklenti, psikiyatrik tedavide yok zaten” dedi.

PSİKİYATRİDE SİHİRLİ DEĞNEK YOK

Psikiyatrik tedavilerde bir çok insanın sihirli değnek gibi her şeyin bir anda düzelmesini beklediğine işaret eden Doç. Dr. Noyan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu tabii ki mümkün değil. Hızlı tedavi bizim istediğimiz bir şey de değil. Uzun soluklu bu tedavi sürecinde, kötü olaylarla baş etme biçiminin ya da yetisinin gelişebilmesini istiyoruz. TMU tedavisinde, süreç seans sürüyor. Hasta uyumuyor, sandalyesine oturuyor, dışarıdan bir elektromanyetik alan veriliyor, yaklaşık dakika kadar. Her gün yapılıyor bu. Seanslar boyunca hasta ilacını kullanmaya, psikoterapisine de devame diyor. Bütüncül tedavinin küçük bir parçası aslında TMU. Bizim çalıştığımız alan, yaşam olaylarına karşı kişinin vermiş olduğu tepkileri değiştirmeye çalışmak. Çünkü bir olayda vermiş olduğu bir tepki, başka bir olayda hastalığın daha şiddetli şekilde ortaya çıkmasına neden olabilir.”

İLAÇ VE TERAPİYE YARDIMCI BİR YÖNTEM

Doç. Dr. Noyan,TMU'nun teknik olarak işleyişini ise şöyle anlattı:

"Beyin üstüne yerleştirdiğimiz bir cihazın oluşturmuş olduğu elektromanyetik alan, beyindeki dokuya etki ederek o bölgedeki elektriksel aktivite değişikliğinin ortaya çıkmasını sağlıyor. Peki bu ne işimize yarıyor? Şunu çok net biliyoruz. Psikiyatrik hastalıklar uzun seyirli beyin değişikliklerinden sonra ortaya çıkan hastalıklar. Biz ilaçlarla, terapi ile beyindeki bozulan elektrokimyasal ya da biyokimyasal yapıyı düzeltmeye çalışıyoruz. Bazen ilaç veya terapiye dirençli tablolar ortaya çıkabiliyor. Bu direnci aşmak için TMU çok faydalı bir tedavi şekli.”

FOBİLERDE EMDR İŞE YARIYOR

Klinik Psikolog Aziz Görkem Çetin de EMDR’nin de hafıza silme tekniği olarak bilindiğini söyleyerek, şu bilgileri verdi:

“EMDR, göz hareketleriyle duyarsızlaştırma ve yeniden işleme olarak kullanılıyor. Aslında açılımı da bu. Genellikle travmatik yaşantılar sonrasında ve fobilerde kullandığımız bir sistem. Bu iki noktada işe yarıyor. Aslında amaç geçmişte yaşanan olayı danışana tekrar deneyimletmek. Bunu yaparken de bu detayları aslında oradaki negatif düşüncelerini, hatta bazen bazı noktalarda bazı kötü olan bir olayla koku da eşleşebiliyor. Bu danışanda farklı semptomlara sebep olabiliyor. Bütüncül bir yaklaşım. Yaşanan travmalara etkisi var. Bir de insanların fobilerinde faydalı oluyor. Kapalı alan korkusu olabilir, asansör korkusu olabilir, bıçak korkusu olabilir. Bunlara yönelik bir tedavi. Hafıza silme olarak biliniyor ama hiç öyle bir şey değil. Çünkü burada amaç olayı unutturmak değil. Geçmişi, geçmişe yönelik kaygıyı, oradaki sıkıntıyı deneyimletmek, ona yönelik bir duyarsızlaştırma geliştirmek ve sonrasında bunu tekrar yeniden işlemek.” 

DHA

False

Kötü anıları silmek mümkün mü?

Çoğumuzun öğrencilik hayatından hatırladığı bir şey var: Sınavdan önce o dersle ilgili bütün konuları ezberleyip sınav bittikten sonra, artık ihtiyacımız olmayan bilgileri zihnimizden atmak. Birkaç gün sonra bırakın detayları, konuların başlıklarını bile hatırlamayız. Böyle anlarda, sanki o bilgileri bilerek unutuyormuşuz gibi gelir.

Dolayısıyla yakın zamana kadar kasıtlı unutmayla ilgili çok fazla bilimsel verinin elde edilmemiş olması biraz şaşırtıcı. Fakat son birkaç yılda yapılan bazı araştırmalar gösterdi ki; doğru koşullarda anılarımızı kasıtlı olarak unutabiliriz. Kulağa basit gelebilir, ancak isteyerek unutabilmek kuşkusuz müthiş bir yaşam becerisi olacaktır.

kötü anıları silmek

İlginizi çekebilir: Beyin gücünüzü ve hafızanızı birkaç alışkanlık edinerek geliştirin.

Kasıtlı unutma nasıl işliyor?

Yakın zamanda yapılan bir araştırma bu soruya ışık tutuyor. Uzun süredir hafıza üstünde başarılı çalışmalar yürüten Jeremy Manning ve Kenneth Norman, unutulmak istenen anıların ilk kaydedildiği zihinsel bağlamı silerek bunu yapabileceğimizi söylüyor.

Manning ve Norman, yaptıkları çalışmada insanlardan henüz öğrendikleri kelimeleri hatırlamalarını istedi ve bu sırada beyinlerinde neler olduğunu gözlemledi. Gözlemleri sırasında fark ettikleri şey beynin hatırlamaya çalışırken öğrenme sırasında aktif olan zihinsel bağlamı hatırlamak, unutmaya çalışırken ise bu bağlamı unutmak ve bu bilgilerin inşasını destekleyen zihinsel altyapıyıyı salıvermek için çaba sarf  ettiği oldu.

Unutmak için gerekli olan bağlam, aynı zamanda hatırlamada da elzem olduğu için içgüdüsel bir anlama sahip.En güçlü hafıza tekniği olan ‘hafıza sarayı’ yönteminde de hafızayı geliştirmek için mekansal bağlamın gücü kullanılır. Bu şekilde bilgileri bir dizi mekan (bağlam) içinde hayal edip daha sonra o mekanları ziyaret ederek hatırlamayı sağlarız. Bir başka deyişle, iyi bir organizasyona ev sahipliği yapmak için hangi etkinliğin nerede yapılacağından emin olmak gerekir. Bütün etkinliklerin aynı alanda gerçekleştiği bir organizasyon, dağınık bir hafızayla aynı özellikleri taşıyacaktır.

Araştırmacıların ulaştığı sonuç; hafıza sarayı tekniğinde eski deneyimleri hatırlamak için kullanılan yöntemin aynı şekilde unutmak için de kullanılabileceği yönünde. Anılarımızı kaydettiğimiz bağlamları silerek kötü anılarımızı da artık hatırlamamayı sağlayabiliriz. Konuyla ilgili daha net bilgi ve kazanımların elde edilebilmesi için ilerleyen dönemlerde daha fazla araştırma yapılması gerekse de, kötü anıları silmenin mümkün olabileceğini artık biliyoruz. Bu ise, birçoğumuz için mutluluğa katkı sağlayacak muhteşem bir deneyim olarak görünüyor.

İlginizi çekebilir: Uykunun öğrenme ve hafıza üstündeki etkileri

Kaynak:

funduszeue.info

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası