antidepresanların cinsel yan etkileri ne zaman geçer / Depresyon Tedavisinde Cinsel İşlev Bozukluğuyla Nasıl Baş Edilir? - Ayla Türksoy - biamag

Antidepresanların Cinsel Yan Etkileri Ne Zaman Geçer

antidepresanların cinsel yan etkileri ne zaman geçer

İnsanların çoğu yaklaşık 30 yaşına kadar nesillerini devam ettirmek için üreme ve daha çok orgazmın ağırlıkta olduğu bir cinsel hayat yaşıyorlar. Ve doğal olarak da cinsel güçlerinin doruklarında oluyorlar. Otuzlu yaşlardan itibaren yaş arttıkça insanların çoğu sosyal ve ruhsal baskılardan kurtulduklarından dolayı cinsel haz almanın ağırlıkta olduğu bir cinsel hayat yaşıyorlar. Doğal olarak da zamanla cinsel güçleri azalıyor ve sertleşme bozuklukları gibi cinsel işlev bozuklukları oluşmaya başlıyor.

Cinsel işlev bozuklukları olanlar genellikle sorunu oluruna bırakırlar. Çok az bir kısmı tedavi olmak için doğru bir adres ararlar. Şanslı olanlar doğru bir adres bulduklarında ilaç tedavisi, psikolojik ve tıbbi danışmayı içeren cinsel terapi, aile terapisi, vekil tedavisi, kadın ve erkeklerin topluca cinsel sorunları bütün boyutlarıyla araştırdıkları ve  tartıştıkları grup tedavileri alabilirler.

İlaç tedavisi, cinsel işlev bozukluklarında günümüzde en çok kullanılan tedavi yöntemi olmasına rağmen, tedavide doğrudan kullanılabilecek ilaçlar sadece sertleşme bozukluğu için geçerlidir. İlaçların ikincil etkileri ya da yan etkileri tedavide kullanılmaktadır. İşte bu nedenle tek başına başarılı sonuçlar elde edilemeyen ilaç tedavisi, cinsel terapi ile birlikte uygulandığında, tedavinin başarı oranını arttırmaktadır. Çünkü cinsel bilgilendirme ve deneyim, cinsel mitlerle mücadele, doğru bir cinsel tutum ve davranış özellikleri, iyi bir partner olmanın öğretildiği cinsel terapi olmaksızın sadede ilaç tedavisinin başarılı olması beklenemez.

Cinsel İşlev Bozukluklarında Kullanılan İlaçlar
1-Trankilizanlar ve Sedatif İlaçlar
Cinsel işlev bozukluğu olanlarda var olan endişe ve korku duygularını yenebilmeleri için kullanılırlar. İktidarsızlık, erken boşalma, vaginismus ya da orgazm bozukluklarında cinsel terapiye destek amaçlı kullanılırlar.

2-Antidepresanlar
Cinsel tepkileri olumsuz yönden etkileyen depresyon durumlarına karşı ve cinsel işlevleri olumlu yönde etkileyen olumlu yan etkilerinden dolayı kullanılırlar. Ruhsal nedenlerden kaynaklanan sertleşme bozuklukları, cinsel soğukluk ve güçsüzlük gibi sorunlara iyi gelmektedirler. Trazodon antidepresan ve serotonerjik bir ilaçtır. Uzun süre kullanımı gerekir. Yan etki olarak uyku hali, bulantı, kusma, baş dönmesi, idrar tutukluğu ve priapizm yani uzun ve ağrılı penis sertleşmesi yapabilir. Son yıllarda fluoksetin, sertralin, klomipramin, moclobemide gibi diğer antidepresanlar da cinsel işlev bozukluklarının tedavisinde sıklıkla önerilmektedir. Ancak bu ilaçların cinsel isteği veya uyarılmayı azaltabileceği de göz önünde tutulmalıdır. Ayrıca ağız kuruluğu, uyku hali, kabızlık gibi yan etkileri de ortaya çıkabilir.

3-Afrodizyaklar
Cinsel arzu uyandırıcı anlamına gelen afrodizyaklar, adını Yunanlıların aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit'ten almaktadır. Çeşitli bitkiler ve kimyasal maddeler, içkiler, gıda maddeleri, parfümler afrodizyak olarak bilinmektedir. Afrodizyaklar cinsel gücü ve cinsel isteği artırarak insana moral ve mutluluk verirler. Sürekli kullanımda kan basıncında hafif yükselme, uykusuzluk, baş ağrısı, çarpıntı gibi yan etkiler görülen ve etkisini merkezi sinir sistemi üzerinden gösteren bir ilaç olan ve Afrika'da yetişen bir ağacın kabuklarından elde edilen yohimbin, hem organik hem de psikojenik kökenli sertleşme bozukluklarda kullanılır.

4-Bitkisel İlaçlar ve Karışımlar
Gelenekçi ve kırsal kökenli toplum kesimlerinde ilaç olarak kullanılan bitkisel ilaçlar ve karışımların iktidarsızlık sorununa iyi geldiği söylenmektedir. Padişah Macunu, Bafra Macunu, Mesir Macunu ve benzerlerinde yoğun miktarda bulunan baharatlar, sinirler üzerindeki uyarıcı etkileriyle cinsel arzuyu arttırabilirler. Yüzyıllardır duyguları harekete geçirmek için hazırlanan içkilerin karışımında kullanılan zencefil, insanı daha ateşli yapar. Herhangi bir cinsel sorunu olmayan kişilerde bile etkisi sınırlı olan bitkisel ilaçlar ve karışımlar, cinsel sorun ruhsal bir karmaşadan kaynaklanıyorsa iyi bir sonuç vermeyebilir.

5-Genital Bölgedeki Düz Kasları Gevşeten ve Genital Bölgedeki Kan Akımı Artıran İlaçlar
Cinsel uyarı sonrası penisteki düz kasları gevşetip penise kan akımını artırarak etki eden Sildenafil cinsel ilişkiden 1 saat önce alınmalıdır. Bilinenin aksine erkeklerde cinsel isteği artırmaz.  Hem psikojenik hem de organik sertleşme bozukluğunun tedavisinde kullanılabilir. Kalp hastalarında kullanılan nitrat grubu ilaçlarla birlikte alındığında ani kan basıncı düşmesi ve buna bağlı ölüme yol açabilen bu ilacın yan etkileri arasında baş ağrısı, burun akıntısı, ishal, hazımsızlık, mavinin algılanmasında bozukluk,  parlak ışığa hassasiyet gibi görme bozuklukları ve yüzde kızarma görülebilir.

Genital bölgedeki kan akımı artışına bağlı olarak etki eden Gingko Bilobanın antidepresanlara bağlı cinsel yan etkileri düzelttiği bildirilmiştir.

6-Alkol
Cinsel tepkiyi etkileyen alkol, çoğu insan için aşırı heyecanı ve korkuları yenmek için kullanılır.

7-Hormon Tedavisi
Testesteron tedavisi, kan yağları ve kilo kontrolü yapılarak kullanılmalıdır. Vücutta eksikliği saptanırsa erkek cinsel işlev bozuklukları olan cinsel isteksizlik ve iktidarsızlık tedavisinde kullanılan bir tedavidir.

Sonuç olarak ilaç tevdilerinin tek başına cinsel terapiye alternatif olması beklenemez. Ancak cinsel terapi ve ilaç tedavilerinin kombine kullanımı ikisinin de başarı oranını artırır.

ANTİDEPRESANLAR

ANTİDEPRESAN İLAÇLAR HAKKINDA BİLGİ

Antidepresan ilaç ne demek?

Antidepresan grubu ilaçlar, beyin hücreleri arasındaki haberleşmeyi sağlayan serotonin, noradrenalin, dopamin ve benzeri bazı kimyasal maddelerin işlevlerini düzenleyen ilaçlardır.

Antidepresan ilaçlar hangi hastalıkların tedavisinde kullanılır?

Depresyon ve kaygı (anksiyete) bozuklukları başta olmak üzere birçok psikiyatrik hastalığın tedavisinde kullanılırlar.

Antidepresan ilaca başlama kararı nasıl verilir?

Antidepresan tedaviye başlama kararı mutlaka bir psikiyatrist tarafından verilmelidir.

Antidepresan ilaca nasıl başlanır?

Erişkin hastalar için tüm antidepresanların etkin en düşük dozu günde bir tablet/kapsüldür. Antidepresanlar en düşük dozda başlanıp, tedavi sürecinde doktor kontrolünde gerekli görüldüğü takdirde arttırılırlar. Antidepresan ilaçların etkisi hemen başlamaz. Bu anlamda ağrı kesiciler gibi değildirler; yani ilacı alır almaz etki etmezler. Beyinde sizin iyileşmenizi sağlayacak değişikliklerin gerçekleşmesi biraz zaman alacaktır. Bu süre genellikle haftadır. Dolayısıyla ilk hafta belirgin düzelme beklemeden ilacı içmek gerekir. Hatta bu dönemde yan etkiler ortaya çıkabilir (yan etkiler için doktorunuza danışın). Bu yan etkiler geçicidir, çoğunlukla hafiftir, herkeste görülmez ve genellikle gün içerisinde kaybolur. Fakat yan etkilere çok hassas olan kişilerde antidepresanı yarım doz başlayıp 1 hafta sonra günde bire çıkmak bir çözüm olabilir.

Antidepresan ilacı ne kadar kullanmam gerekir?

Bu süreyi belirleyecek olan sizin hastalığınızın tipi, hastalık süreniz ve daha önceki tedavilere verdiğiniz yanıttır. Fakat bu süre depresyon ve kaygı bozuklukları için en az 6 aydır. kutudan sonra kendinizi muhtemelen daha iyi hissedeceksiniz. Fakat “ben iyileştim” diyerek ilacı erken kestiğiniz takdirde tekrar hastalanma olasılığınız yüksektir.

Antidepresan ilaçların kalıcı yan etkileri var mıdır?

Hayır, kalıcı yan etkileri yoktur. Birçok kişi antidepresanları herhangi bir yan etkiyle karşılaşmadan kullanır. Yan etki çıkarsa çoğunlukla ilk haftalarda görülür ve biter. Uzun süreli bir yan etki görülse bile (cinsel yan etkiler gibi) ilaç kesildiğinde yan etki ortadan kalkar.

Antidepresan ilaçları nasıl kesmek gerekir?

Mutlaka doktorunuza danıştıktan sonra ilacınızı kesin. Erken kestiğiniz takdirde hastalığınızın tekrarlama riski vardır. Keserken de ilacı birden kesmek yerine, doktorunuzun önerdiği kesme programı dahilinde azaltarak kesmeniz bazı “kesilme belirtilerinin” ortaya çıkmasını önleyecektir.

Antidepresan ilaçlar bağımlılık yapar mı?

Hayır, yapmazlar. Bu tamamen yanlış olan bir inanıştır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası