genç girişimci desteği / Genç Girişimci Destekleri | Multinet Up

Genç Girişimci Desteği

genç girişimci desteği

Genç Girişimci Desteği

T.C. 

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

Kahramanmaraş Vergi Dairesi Başkanlığı

Sayı

:

[/07]-E

Konu

:

Genç Girişimci Desteği

İlgi

:

18/07/ tarih ve sayılı özelge talep formunuz

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, 21/06/ tarihi itibariyle telekominikasyon ekipman ve parçalarının toptan ticareti faaliyetine başladığınızı belirterek Genç Girişimci istisnasından faydalanmak için Vergi Dairesi Müdürlüğüne müracaatta bulunduğunuzu ancak, 18 yaşını doldurmamış olmanız nedeniyle tereddüt yaşandığından bahisle bu istisnadan faydalanıp faydalanamayacağınız hususunda Başkanlığımız görüşünü talep etmektesiniz.

tarih ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanan sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle değişen sayılı Gelir Vergisi Kanununun Mükerrer 20 nci maddesinde;

"Ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle adlarına ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis olunan ve mükellefiyet başlangıç tarihi itibarıyla yirmi dokuz yaşını doldurmamış tam mükellef gerçek kişilerin, faaliyete başladıkları takvim yılından itibaren üç vergilendirme dönemi boyunca elde ettikleri bu kazançlarının Türk Lirasına kadar olan kısmı, aşağıdaki şartlarla gelir vergisinden müstesnadır.

1- İşe başlamanın kanuni süresi içinde bildirilmiş olması,

2- Kendi işinde bilfiil çalışılması veya işin kendisi tarafından sevk ve idare edilmesi (Çırak, kalfa veya yardımcı işçi çalıştırmak ya da seyahat, hastalık, askerlik, tutukluluk ve hükümlülük gibi zaruri ayrılmalar dolayısıyla geçici olarak işinde bilfiil çalışmamak bu şartı bozmaz.),

3- Faaliyetin adi ortaklık veya şahıs şirketi bünyesinde yapılması halinde tüm ortakların işe başlama tarihi itibarıyla bu maddedeki şartları taşıması,

4- Ölüm nedeniyle faaliyetin eş ve çocuklar tarafından devralınması hali hariç olmak üzere, faaliyeti durdurulan veya faaliyetine devam eden bir işletmenin ya da mesleki faaliyetin eş veya üçüncü dereceye kadar (bu derece dahil) kan veya kayın hısımlarından devralınmamış olması,

5- Mevcut bir işletmeye veya mesleki faaliyete sonradan ortak olunmaması.

İstisna kapsamındaki faaliyetlerden kazanç elde edilmemesi veya istisna haddinin altında kazanç elde edilmesi hallerinde dahi yıllık beyanname verilir.

Bu istisnanın, bu Kanunun 94 üncü maddesi uyarınca tevkif suretiyle ödenecek vergiye şümulü yoktur.

Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir."

hükümlerine yer verilmiştir.

Öte yandan; sayılı Vergi Usul Kanununun;

-"Mükellef ve Vergi Sorumlusu" başlıklı 8 nci maddesinde, "Mükellef, vergi kanunlarına göre kendisine vergi borcu terettübeden gerçek veya tüzelkişidir. Vergi sorumlusu, verginin ödenmesi bakımından, alacaklı vergi dairesine karşı muhatap olan kişidir.

Vergi kanunlarıyla kabul edilen haller müstesna olmak üzere, mükellefiyete veya vergi sorumluluğuna müteallik özel mukaveleler vergi dairelerini bağlamaz…"

-"Vergi Ehliyeti" başlıklı 9 uncu maddesinde, "Mükellefiyet ve vergi sorumluluğu için kanuni ehliyet şart değildir. Vergiyi doğuran olayın kanunlarla yasak edilmiş bulunması mükellefiyeti ve vergi sorumluluğunu kaldırmaz."

-"Kanuni Temsilcilerin Ödevi" başlıklı 10 uncu maddesinde de, "Tüzel kişilerle küçüklerin ve kısıtlıların, Vakıflar ve cemaatlar gibi tüzel kişiliği olmayan teşekküllerin mükellef veya vergi sorumlusu olmaları halinde bunlara düşen ödevler kanuni temsilcileri, tüzel kişiliği olmayan teşekkülleri idare edenler ve varsa bunların temsilcileri tarafından yerine getirilir.

Yukarıda yazılı olanların bu ödevleri yerine getirmemeleri yüzünden mükelleflerin veya vergi sorumlularının varlığından tamamen veya kısmen alınmayan vergi ve buna bağlı alacaklar, kanuni ödevleri yerine getirmeyenlerin varlıklarından alınır. Bu hüküm Türkiye'de bulunmayan mükelleflerin Türkiye'deki temsilcileri hakkında da uygulanır.

Temsilciler veya teşekkülü idare edenler bu suretle ödedikleri vergiler için asıl mükelleflere rücu edebilirler…"

hükümleri yer almaktadır.

Ayrıca, konuya ilişkin olarak yayımlanan Seri funduszeue.info Gelir Vergisi Genel Tebliğinin "İstisnadan Faydalanacaklar ve Faydalanma Şartları" başlıklı 3 üncü maddesinde ise;

"b) Mükellefin kendi işinde bilfiil çalışması ya da işin kendisi tarafından sevk ve idare edilmesi.

1) İstisnadan yararlanılabilmesi için mükellefin kendi işinde bilfiil çalışması veya kendi işinde bilfiil çalışmadığı durumlarda ise işin kendisi tarafından sevk ve idare edilmesi gerekmektedir.

2) Bir şahsın kendi işinde bilfiil çalışması, işinde ve bu işin gerektirdiği konularda fikri ve bedeni bir mesai sarf etmesidir.

3) İşte bilfiil çalışılmasa dahi iş sahibi tarafından işin sevk ve idaresinin kendi elinde tutulması, işin yürütülmesiyle ilgili kararların alınması, planlanması veya denetiminin yapılması gibi durumlarda da istisna şartı ihlal edilmiş olmaz.

4) Kendi işinde bilfiil çalışılması veya işin kendisi tarafından sevk ve idare edilmesi şartını sağlayan mükelleflerin, faaliyetin yürütülebilmesi için çırak, kalfa veya yardımcı işçi çalıştırması istisna şartını bozmaz.

5) Seyahat, hastalık, askerlik, tutukluluk ve hükümlülük gibi zaruri ayrılmalar dolayısıyla geçici sürelerde fiilen işin başında bulunulmaması halinde de söz konusu şart ihlal edilmiş olmaz."

açıklamalarına yer verilmiştir.

Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalara göre, mükellefiyet tesis tarihi itibarıyla bilfiil işinizin başında olduğunuz, işin sevk ve idaresinin tarafınızca yapıldığı ve bu durumun nezdinizde yapılan yoklamalarla tutanak altına alındığı anlaşılmış olup 18 yaşından küçük olmanız, adınıza mükellefiyet tesis edilmesi ve bu mükellefiyetle ilgili ödevlerin kanuni temsilciniz tarafından yerine getirilmesinde mevzuata aykırı bir husus bulunmamaktadır.

Bu itibarla, sayılı Gelir Vergisi Kanununun Genç Girişimcilerde Kazanç İstisnası başlıklı Mükerrer 20 nci maddesinde sayılan diğer şartları da taşımanız halinde, mezkur istisna hükümlerinden yararlanmanız mümkün bulunmaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

(*)     Bu Özelge sayılı Vergi Usul Kanununun maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Genç Girişimcilere Yönelik Devlet Destekleri

Davut Bayrak
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
[email protected]



Değerli okurlar devlet tarafından gençlere sağlanan destekleri KOSGEB, Sosyal Güvenlik Kurumu, Maliye bakanlığı tarafından sağlanan destekler şeklinde irdeleyeceğiz.

KOSGEB

İlk defa iş kuracak Girişimcilerin desteklenmesi ve başarılı işletmeler olarak katma değer yaratmaları amacıyla oluşturulmuş olan  KOSGEB’ in “ Yeni Girişimci Desteği” Programından yararlanabilirsiniz. 50 Bin TL Karşılıksız (HİBE), Bin TL’ye Kadar faizsiz kredi desteği sağlanır, %85 oranında kefalet imkanı vardır.

 Destekten yararlanmak için yapılması gerekenler;

  • Uygulamalı Girişimcilik Eğitimini başarıyla tamamlayarak katılım sertifikasının alınması,
  • İşletmenin kurulması,
  • KOSGEB Veri tabanına kayıt yapılması,
  • KOBİ Bilgi Dokumanı, KOBİ Beyannamesi ve eklerinin KOSGEB'e sunulması,
  • KOBİ Beyannamesinin onaylanmasından sonra Yeni Girişimci Desteği Başvurusunun ve İş Planının online hazırlanması. Yeni Girişimci Desteği Başvurusunun, İş Planının ve eklerinin kaşeli imzalı olarak KOSGEB'e teslimi edilmesi.
  • KOSGEB tarafından başvurunun ön değerlendirmesinin yapılması ve uygun olması halinde Kurula sevk edilmesi,
  • Kurul Toplantısının gerçekleştirilmesi,
  • Başvurunun kabulü halinde işletmenin Yeni Girişimci Desteği Taahhütnamesinin teslimiyle destek sürecinin başlatılması,

Başlıca desteklenen unsurlar;

Destek Unsuru

Geri Ödeme

Üst Limiti
(TL)

Destek Oranı(1. ve 2. Bölge)

Destek Oranı
(3.,4.,5. ve 6. Bölge)

İşletme Kuruluş Desteği (İşletme Kuruluş Giderleri)

Geri Ödemesiz

%60 Kadın, Gazi, Birinci derecede şehit yakını veya Engelli Girişimciye
% 80 uygulanır.

%70 Kadın, Gazi, Birinci derecede şehit yakını veya Engelli Girişimciye
% 90 uygulanır.

Kuruluş Dönemi Makine, Teçhizat, Yazılım ve Ofis Donanım Desteği

Geri Ödemesiz

%60 Kadın, Gazi, Birinci derecede şehit yakını veya Engelli Girişimciye
% 80 uygulanır.

%70 Kadın, Gazi, Birinci derecede şehit yakını veya Engelli Girişimciye
% 90 uygulanır.

İşletme Giderleri Desteği

Geri Ödemesiz

%60 Kadın, Gazi, Birinci derecede şehit yakını veya Engelli Girişimciye
% 80 uygulanır.

%70 Kadın, Gazi, Birinci derecede şehit yakını veya Engelli Girişimciye
% 90 uygulanır.

Sabit Yatırım Desteği

Geri Ödemeli

%60 Kadın, Gazi, Birinci derecede şehit yakını veya Engelli Girişimciye
% 80 uygulanır.

%70 Kadın, Gazi, Birinci derecede şehit yakını veya Engelli Girişimciye
% 90 uygulanır.

  • İşletme Kuruluş Desteği: Geri ödemesiz olan bu desteğin üst limiti için TL olup, sadece aşağıda belirtilen işletme kuruluş giderlerini

-Mali müşavir ve muhasebeci ücreti, İşyeri açma ve çalışma izin ve ruhsatlarının alınması, İşletmenin ticaret/esnaf sicil kaydının yapılması, Fatura, irsaliye ve gider pusulası belgelerinin basımı ve tasdiki.

  •  Kuruluş Dönemi Makine, Teçhizat, Yazılım ve Ofis Donanım Desteği : İşletmenin kuruluş tarihinden itibaren 12 ay içinde satın alınan/alınacak makine, teçhizat, yazılım ve ofis donanımları için geri ödemesiz olarak verilen bu desteğin üst limiti TL'dir.
  • İşletme Giderleri Desteği: Desteğin başlangıç tarihinden(Taahhütnamenin evrak kayda alındığı tarih) itibaren 24 ay içinde gerçekleşen işletme giderlerine yönelik geri ödemesiz olarak verilen desteğin üst limiti her ay için TL olmak üzere toplam TL'dir.

-Personel net ücretleri (yeni istihdam şartı aranmaz, asgari geçim indirimi net ücrete dahil edilmez),

-İşyeri kirası (stopaj ve ortak giderler hariç), elektrik, su, ısıtma, telekomünikasyon, işyerinde ürün/hizmet üretim amaçlı kullanılan makine ve teçhizata ait yakıt giderleri.

İşletme sahipleri, ortakları ile bunların birinci derece yakınlarına ödenen ücretler personel giderleri desteği kapsamında değildir.

  • Sabit Yatırım Desteği: Desteğin başlangıç tarihinden(Taahhütnamenin evrak kayda alındığı tarih) itibaren 24 ay içinde satın alınacak, makine ve teçhizat için teminat karşılığı geri ödemeli olarak verilen bu desteğin üst limiti TL'dir.

Uygulamalı Girişimcilik Eğitimlerinde katılımcılardan ücret alınmaz.

Sosyal Güvenlik Kurumu

18/5/ tarihli ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanan  sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 22 nci maddesi;

31/12/ tarihli ve sayılı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 20 nci maddesi kapsamında genç girişimcilerde kazanç istisnasından faydalanan ve mükellefiyet başlangıç tarihi itibariyle 18 yaşını doldurmuş ve 29 yaşını doldurmamış olanlardan, bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) (BAĞKUR) bendinin (1) numaralı alt bendi kapsamında 1/6/ tarihinden itibaren ilk defa sigortalı sayılan gerçek kişilerin primleri, 1 yıl süreyle 82 nci madde uyarınca belirlenen prime esas kazanç alt sınır üzerinden Hâzinece karşılanır. Adi ortaklıklar ve şahıs şirket ortaklıklarında sadece bir ortak bu fıkra hükmünden yararlandırılır.

Destek Tutarı: Günlük prime esas kazanç alt sınırının otuz katı (Asgari Ücret) üzerinden tahakkuk ettirilecektir.

Destek Süresi: Sigortalılar söz konusu teşvikten tescil tarihinden itibaren bir yıl süreyle yararlandırılacaktır.

Destekten Yararlanma Şartları;

  • İşe başlamanın sayılı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 20 nci maddesi gereği olarak kanuni süresi içinde bildirilmiş olması gerekmektedir.
  • Kendi işinde bilfiil çalışılması veya işin kendisi tarafından sevk ve idare edilmesi gerekmektedir. (Çırak, kalfa veya yardımcı işçi çalıştırmak ya da seyahat, hastalık, askerlik, tutukluluk ve hükümlülük gibi zaruri ayrılmalar dolayısıyla geçici olarak işinde bilfiil çalışmamak bu şartı bozmaz.)
  • Faaliyetin adi ortaklık veya şahıs şirketi bünyesinde yapılması hâlinde, sadece bir ortak, bu ortaklar arasından da en genç olanı faydalanacaktır.
  • Ölüm nedeniyle faaliyetin eş ve çocuklar tarafından devralınması hâli hariç olmak üzere, faaliyeti durdurulan veya faaliyetine devam eden bir işletmenin ya da mesleki faaliyetin eş veya üçüncü dereceye kadar (bu derece dâhil) kan veya kayın hısımlarından devralınmamış olması gerekmektedir.
  • Sigortalının vergi mükellefiyet başlangıç tarihi ve sigortalılık tarihi itibariyle 18 yaşını doldurmuş ve 29 yaşını doldurmamış olması gerekmektedir.
  • Mevcut bir işletmeye veya mesleki faaliyete sonradan ortak olunmaması gerekmektedir.

Yararlanılacak istisna tutarı; 12 Ay süresince asgari ücret üzerinden Bağkur prim tutarı.

Maliye Bakanlığı (GİB)

Genç Girişimcilerde Kazanç İstisnası;

Ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle adlarına ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis olunan ve mükellefiyet başlangıç tarihi itibarıyla yirmi dokuz yaşını doldurmamış tam mükellef gerçek kişilerin, faaliyete başladıkları takvim yılından itibaren üç vergilendirme dönemi boyunca elde ettikleri bu kazançlarının Türk lirasına kadar olan kısmı, aşağıdaki şartlarla gelir vergisinden müstesnadır.

Destekten Yararlanma Şartları;

  • İşe başlamanın kanuni süresi içinde bildirilmeli,
  • Kendi işinde bilfiil çalışılması
  • Mükellefiyet başlangıç tarihi itibarıyla yirmi dokuz yaşını doldurmamış, tam mükellef gerçek kişiler yararlanır.
  • Ticari, zirai veya serbest meslek faaliyeti nedeniyle adına ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis edilmiş,

Yararlanılacak istisna tutarı;

İstisna, her vergilendirme döneminde yıllık Türk lirası olarak uygulanacak olup bir vergilendirme döneminde istisna tutarının altında kazanç elde edilmesi durumunda ise istisnadan yararlanılmayan tutar ertesi yıla devredilmez.

Sonuç;

Devletin, işverenlere gençleri istihdam etmeleri için verdiği desteklerden sonra ülkemizin daha fazla gelişmesi için iş güçüne olduğu kadar, işveren genç girişimcilere de ihtiyacı olduğunu anlaması ve genç girişimci işverenlere yönelik yılından itibaren, genç girişimcilerin işveren olması yönünde vermiş olduğu destekler genç girişimcilerin sayısının artması açısından çok önemlidir. Planlama açısından gençlere öncelikle kendi işletmelerini kurmaları için KOSGEB aracılığıyla 50 bin TL Hibe Bin TL faizsiz kredi ile devamında Bağkur primlerini (,50*12%34,5=) ve 75 Bin TL kadar 3 Yıl gelir vergisi almayarak (yaklaşık 17 Bin TL vergi) 51 Bin TL Toplamda ise Bin TL destek vermektedir. (Hesaplamada yılı kriterleri dikkate alınmıştır.) Sermaye Devletten, iş kurmak gençlerden. Ülkemizin geleceği, gençlere daha fazla destek vererek, GİRİŞİMCİ NESİL yetiştirmemiz ülkemizin hedefleri açısından bir ihtiyaç değil zorunluluktur.

Kaynak;

SERİ NO'LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ.

 Genç Girişimci Teşvik Uygulaması SGK Genelgesi /28,

 GİRİŞİMCİLİK DESTEK PROGRAMI UYGULAMA ESASLARI

Kaynak: funduszeue.info
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemizekayıt olun.

>> Vergi Affı Rehberi ( Soru - Cevap) Ücretsiz E-Kitap:hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM

Genç Girişimci Destekleri

TBMM’den geçen ve tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan torba yasa ile açıklanan Ekonomi Destek Paketi, birçok alanda devlet teşvikleri ve çeşitli aflar içerir. Geçmiş dönem borçlarının yeniden yapılandırılması, imar barışı, öğrenci affı, Bağ-Kur prim desteği ve emekli ikramiyesi gibi konuların yer aldığı Ekonomi Destek Paketi, toplumun birçok kesimini kapsayan bir şekilde hazırlanmıştır. 

Bahsi geçen Ekonomi Destek Paketi’ndeki avantajlardan yararlanmak için belirli şartları yerine getirmek gerekir. Ekonomi Destek Paketi’nde gençlerin iş hayatına ilk defa adım atarken karşılarına çıkacak finansal zorlukları azaltmayı amaçlayan düzenlemeler yer alır. Multinet Up olarak bu yazımızda söz konusu paket kapsamındaki Bağ-Kur prim desteği ve vergi teşviki konularına değindik.

Genç Girişimci Destekleri Nelerdir?

Hayalinizdeki iş fikrini gerçeğe dönüştürmek için operasyonel ve finansal desteğeihtiyacınız olabilir. Devlet tarafından sağlanan teşviklerden destek alarak kârlı bir girişimi hayata geçirebilirsiniz. Genç girişimci destekleri, yaş aralığında olanları ilgilendirir. Vergi ve 4/B kapsamındaki Bağ-Kur primi ödemesine muafiyet getirir. Vergi muafiyetinde belirli bir zaman ve yıllık kazanç sınırı vardır. SGK primi ise 1 yıl süreyle Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ödenir. 

Genç girişimci devlet desteklerinin yanı sıra faydalanabileceğiniz alternatif imkânlar da bulunur. Üstelik diğer olanaklardan yararlanmak, devletten alınan teşvikleri engellemez. Böylece ilk defa iş kuracak girişimcilerin birden fazla desteğe ulaşması mümkün olur. Aşağıda genç girişimci desteklerinden bazılarını görebilirsiniz. 

  • KOSGEB Girişimcilik Desteği
  • İŞGEM/TEKMER Destek Programı
  • Kadın girişimcilere özel destek programları

Bunların dışında girişiminiz için maddi destek bulabileceğiniz başka yollar da mevcuttur. Örneğin bankaların genç girişimcilere sunduğu avantajlı kredilerden yararlanma şansınız vardır. Çeşitli ödeme kolaylıkları sağlayan bu kredilerle girişiminizi ileriye götürmek için ihtiyaç duyduğunuz finansal yeterliliğe sahip olabilirsiniz. 

Genç Girişimci Desteği Teşvik Tutarı Ne Kadardır?

Genç girişimci desteğinden faydalanan mükellefler, işe başladıktan sonraki 3 yıl boyunca Türk Lirası’na kadar gelir vergisinden muaftır. Bu teşvik için geçerli olan kazançların ticari, mesleki ya da zirai faaliyetlerden elde edilmiş olması gerekir. Kira, ücret ya da menkul kıymet iradı gibi kazançlar teşvik kapsamının dışındadır. Ayrıca hesaplama yıllık yapıldığı için herhangi bir yıl teşvik tutarının altında kazanç elde edildiğinde geri kalan kısım sonraki yıla aktarılamaz.

Bağ-Kur Prim Desteği Tutarı Ne Kadardır?

Yapılan düzenlemeye göre, vergi istisnasının yanı sıra Bağ-Kur prim desteği de vardır. Genç girişimci desteği Bağ-Kur primine dair esaslar, sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun maddesinin birinci fıkrasında yer alır. Bu maddeye göre hazine, tarihinden itibaren ilk defa sigortalı olan genç girişimcilerin primlerini 1 yıl boyunca karşılar. Bu tutar, yılı itibariyle aylık ,76 Türk Lirası ve toplamda ise ,12 Türk Lirası’na tekabül eder.

Kimler Genç Girişimci Teşviklerinden Yararlanabilir?

Genç girişimci teşviklerinden yararlanmak için birtakım şartları taşımanız gerekir. Vergi ve sigorta primi muafiyeti gibi daha pek çok avantaja ulaşmanız için sizden istenen genç girişimci desteği şartları şunlardır:

  • 18 yaşından büyük, 29 yaşından küçük olmak.
  • İşe başlama bilgisini kanuni süresi içerisinde beyan etmek.
  • Gelir Vergisi Kanunu’nun mükerrer maddesi esasına uygun olarak genç girişimci istisnasından faydalanma şartlarını taşımak.
  • tarihinden sonra ilk defa Bağ-Kur kapsamında sigortalı olmak.
  • İlk defa ticari ya da serbest meslek faaliyetine konu olan bir mükellefiyete sahip olmak.
  • Şahıs şirketi ya da adi ortaklık kurmuş olmak.
  • Kendi işine sahip olmak ya da işin sevk ve idaresini elinde bulundurmak.

Eğer faaliyet şahıs şirketi ya da adi ortaklık bünyesinde yapılıyorsa ortakların sadece en küçük yaşta olanı teşviklerden yararlanır. Ortaklık söz konusu ise tüm ortakların teşvik şartlarına uygun olması gerekir. Ortaklardan herhangi biri teşvik şartlarını taşımıyorsa hiçbir ortak teşviklerden faydalanamaz. Ayrıca mevcut bir işletmeye ya da mesleki faaliyete sonradan ortak olunmaması da şartlar arasındadır.

Genç Girişimci Desteğine Nasıl Başvurulur?

Sigorta prim teşvikinden ve vergi istisnasından yararlanmak isteyen genç girişimci, bunun için bir dilekçe doldurur. Söz konusu dilekçeyi, İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden hazırlamak mümkündür. Genç girişimci, bu dilekçeyi teslim ederek bağlı bulunduğu vergi dairesinden “Genç Girişimcilerde Kazanç İstisnası” belgesini alır. Ardından bu belgeyi doldurduktan sonra bağlı olduğu Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne teslim eder. Böylelikle genç girişimci desteği başvurusu sona erer.  

Girişimcilik ve inovasyon konuları da dâhil olmak üzere, iş hayatında gerekli olacak çeşitli bilgileri içeren yazılarımıza Multinet Up Blog sayfasından ulaşabilirsiniz.

KOSGEB Desteği ile Genç Girişimci Desteği Aynı Anda Alınabilir mi?

Genç girişimci teşviki, iş fikrini faaliyete geçirecekler için kapsamlı avantajlar sağlar. KOSGEB de benzer şekilde yeni kurulan işletmelere destek paketleri sunar. Her iki destekten aynı anda yararlanmanız mümkündür. Böylece hem vergi ve sigorta primi ödemenin getirdiği maddi yükten kurtulabilir hem yeni işletmelere yönelik diğer imkânlardan faydalanabilirsiniz. KOSGEB paketleri, kuruluş ve performans desteği gibi olanaklar içerir. Bu sayede kuruluş ve işleyiş aşamalarında süreci sizin için kolaylaştırır.

Genç Girişimci Desteği ile İlgili Kanun Hangisidir?

Genç girişimci desteği, kanun ve tebliğler ile düzenlenir. Genç girişimci desteğine dair detaylar, 18 Mayıs ’de yürürlüğe giren sayılı torba yasada yer alır. Bu yasanın maddesinde genç girişimcilerin sigorta primlerinin hazine tarafından prime esas kazançların alt sınırından ödeneceği yazar. Genç girişimci desteği Gelir Vergisi muafiyetine dair esaslar ise, seri nolu genel tebliğin birinci bölümündedir. İlgili tebliğin funduszeue.infoinde muafiyet için belirlenen şartlar ve kazanç sınırı vardır.  

Multinet Up Çözümleri Sayesinde İşletmenizin Giderlerinde Benzersiz Avantajlara Sahip Olun!

Girişimcilik hayalinizi gerçekleştirirken hem operasyonel hem de finansal açıdan her detayı özenle düşünmeniz gerekir. Bu sayede kısa sürede işletmenizi ileriye taşıyacak emin adımlar atabilirsiniz. Multinet Up, sunduğu çok yönlü çözümlerle şirketinizi her açıdan avantajlı bir şekilde yönetmenize yardımcı olur. Akıllı kart teknolojisini faaliyetlerinize dâhil ederek tüm süreçlere profesyonellik katar. Böylece giderlerinizi kontrol altında tutmanız ve vergi avantajlarından yararlanmanız mümkün olur. 

Bu bağlamda yemekten akaryakıta, kurumsal hediyelerden seyahatlere kadar sizi geniş bir hizmet yelpazesi karşılar. Dilerseniz MultiNet yemek kartı ile günlük yemek bedeli istisnasına kadar % vergi avantajından faydalanabilirsiniz. ’i aşkın noktada geçerli olan MultiNet yemek kartı, işletmenize 10 çalışan için yılda TL’ye varan tasarruf imkanı sağlar. 

Multinet Up Blog’da yer alan içeriğin yalnızca bilgi verme amaçlı olduğunu, hukuki görüş ve tavsiye içermediğini, bilgilerin Multinet Up Blog’un hazırlanma tarihindeki mevzuata dayalı olduğunu ve zamanla mevzuat değişiklikleri ile ilgili kurumların görüşleri çerçevesinde güncelliğini yitirmiş olabileceğini bildiririz.

Ürün Açıklaması

KGF, bir iş fikrine dayalı olarak faaliyet gösteren ve faaliyet süresi en fazla 2 yıl olan işletmelerin kullanacakları kredilere kefalet sağlamaktadır.

Kefalet İçin Kullanılan Kaynak

Hazine Müsteşarlığı Fonu

İlgili Finans Kuruluşları / Kurum

KGF A.Ş.’ye ortak olan Bankalar ile KGF’ye ortak olan bankaların hakim ortak olduğu finansal kiralama şirketleri veya KGF’ye ortak olan sayılı Kanun kapsamında yetkilendirilen finansal kiralama şirketleri ve finansman şirketleri.

Ürün Vadesi

İşletme kredilerinde vade azami 5 yıl olup, anapara ödemesiz dönem en fazla 1 yıldır.

Yatırım kredilerinde ise vade azami 10 yıl olup, anapara ödemesiz dönem azami 3 yıldır.

(Azami yılda bir defa faiz tahakkuk ve tahsil edilir).

Kefalet Limiti

Kefalet üst limiti azami TL’dir.

Azami Kefalet Oranı

%90

Ücret ve Komisyonlar

Banka kefalet mektubu talebi sırasında, yararlanıcılardan her bir kefalet kullandırımı için bir defaya mahsus kefalet tutarı üzerinden %0,03 (onbinde üç) oranında peşin olarak kefalet komisyonu tahsil eder.

“18 Mart tarihinden önce alınmış olan kefaletlerle ilgili yararlanıcılardan izleyen yıl komisyonları tahsil edilmeye devam edilecektir.”

Başvuru Koşulları

Yararlanıcının KOBİ vasfını haiz gerçek veya tüzel kişi işletme olması,

Genç Girişimcinin 18 yaşını doldurmuş, 30 yaşını aşmamış gerçek kişi şahıs işletmesi veya hisseleri toplamının en az %50’si başvuru tarihi itibarıyla söz konusu yaş sınırı aralığındaki gençlere ait olan tüzel kişi işletme olması,

Yararlanıcının başvuru tarihi itibarıyla faaliyet süresinin kuruluş tarihine göre 2 yılın altında olması,

Yararlanıcının en az ilkokul mezunu olması.

Başvurular bankalar kanalıyla KOBİT (funduszeue.info) üzerinden web ortamında yapılmaktadır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası