mardin midyat ta gezilecek yerler / Mardin, Midyat Gezilecek Yerler, Tarihi ve Turistik Mekanlar

Mardin Midyat Ta Gezilecek Yerler

mardin midyat ta gezilecek yerler

Midyat Gezilecek Yerler ve Turistlik Yerler:

Mor Gabriel Manastırı: Mardin Midyat gezilecek yerler listesi arasında tarihi değere sahip bir mekan olarak karşımıza çıkıyor. Midyat’ın yaklaşık 23 kilometre uzağında bulunan bu manastır, Süryani Cemaati’nin en ünlü yapılarından bir tanesi. senesinde inşasına başlanan yapının, tarih boyunca içerisine ve dışına çeşitli eklemeler de yapılıyor. Bu yaklaşık senelik bir tarihe sahip olan Mor Gabriel Manastırı, yerli ve yabancı misafirlerine kubbeleri, kuleleleri ve mozaikleri ile etkileyici bir tarih gezisi deneyimi sunuyor. Manastıra ismini veren kişi ise seneleri arasında yaşayan Turabdin Metropoliti Mor Gabriel. Bu kişi, aynı zamanda azizlik mertebesine yükselmiş birisi olarak karşımıza çıkıyor.

İzozoel Kilisesi: Midyat tarihi yerler listesi arasında yer alan bir diğer değerli mekan ise İzozoel Kilisesi. Kilisenin yapılış tarihi hakkında çeşitli görüşler mevcut. Bir görüşe göre kilisenin 6. yüzyılda Mor Gabriel Manastırının mimarının oğulları tarafından inşa edildiği düşünülüyor. Bir diğer görüşe göre ise İzozoel Kilisesi, 8. yüzyılda inşa ediliyor. Taş işlemeciliği ile öne çıkan bu kilise, Midyat’ın Altıntaş köyü içerisinde yer alıyor. Midyat gezilecek yerler listesi arasında bulunan İzozoel Kilisesi, bağlı bulunduğu köyün en yüksek noktasında yer alması ile de ziyaretçilerine görkemli bir görüntü sunuyor.

Midyat Zaz: Şimdiki ismi İzbırak olan bu köy, Akdeniz havasının hakim olduğu bağ ve bahçeleri ile dikkatleri üzerine çekiyor. Midyat gezilecek yerler listesi içerisinde yer alan Midyat Zaz, ’lı yıllara kadar bölgede ikamet eden Süryanilerin kaldığı köylerden bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. 90’lı yıllara gelindiğinde ise kalan son köy halkının da terk ettiği bu köyü ziyaret ettiğinizde, etrafı surlarla çevrili bir halde olan tarihi bir kilise ile de karşılaşıyorsunuz. Bu kilisenin 6. ya da 7. yüzyıllar içerisinde inşa edildiği düşünülüyor.

Beyazsu: Midyat doğal güzellikleri arasında bulunan ve Mardin bölgesini ziyaret eden misafirlere görmelerini tavsiye ettiğimiz bir diğer mekan ise Beyazsu olarak karşımıza çıkıyor. Bölgeyi ziyaret ettiğinizde, yörenin coğrafyasından farklı olarak ağaçlar ve yeşillikler içerisinde bir alanla karşılaşıyorsunuz. Özellikle yaz sıcaklarından kaçan halkın serin nefesler aldığı bir mekan olmasının yanı sıra Beyazsu, sene içerisinde yerli ve yabancı turistler tarafından da sıklıkla ziyaret ediliyor. Ziyaretiniz esnasında su üzerine kurulu olan mekanlarda taze balık yiyebilir ya da Mardin’in yöresel lezzetlerini tadabilir, bölgenin yeşil alanlarında piknik yapabilirsiniz. Mardin Midyat gezilecek yerler arasında bulunan bu bölge, Midyat’a ortalama 20 kilometrelik bir uzaklıkta bulunuyor. 

Midyat Kent Müzesi: Midyat tarihi yerler içerisinde bulunan Midyat Kent Müzesi, eskiden han olarak kullanıldığı bilinen tarihi bir binada yer alıyor. Midyat Kent Müzesini ziyaret ettiğinizde bölgeye yolu düşen Sümer, Hitit, Asur, İskit, Roma, Bizans, Artuklu, Selçuklu ve de Osmanlı Devleti’nden kalan pek çok tarihi eseri gözlemleme imkanı buluyorsunuz. Bu müzenin yer aldığı bina, eskiden bir han olarak kullanıldığı için eskiden dükkan amaçlı kullanılan odalarda ise geleneksel teknik ve detayları barındıran takı, kilim gibi eşyaların satışı yapılıyor. Müze ziyaretinizin ardından bu dükkanları dolaşabilir ve de sevdikleriniz ya da kendiniz için Mardin hatıraları satın alabilirsiniz.

Gelüşke Hanı: senesinde Musa Samas tarafından inşa ettirilen Gelüşke Hanı, yapıldığı dönemde bir ticaret merkezi ve konaklama bölgesi olarak işlev görüyor. Bununla birlikte ile seneleri arasında bu hanın, bir köylü pazarı olarak kullanıldığı biliniyor. Günümüze dek çeşitli şehrin yerinin değişmesi ile de kullanılış amacı da değişen bu yapı, şimdilerde Midyat’ın dokusunu hissedebileceğiniz ve tadabileceğiniz bir mekan olarak yerli ve yabancı turistler tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor. Midyat gezilecek yerler listeniz arasında almanızı önerdiğimiz bu handa yöresel lezzetleri tadabileceğiniz restoranlar, dinlenme odaları ve kafeler yer alıyor.

Meryem Ana Kilisesi: Yaklaşık 2 bin yıllık bir anıtın üzerine kurulan Meryem Ana Kilisesi, Midyat gezilecek yerler listesi arasında sahip olduğu tarihi ve kültürel değer ile öne çıkıyor. Süryanilerin yoğunlukta yaşadığı Anıtlı ya da bilinen eski adıyla Hah köyü içerisinde bulunan kiliseyi ziyaret ettiğinizde, haçın üzerindeki güvercin figürüne dikkat etmenizi öneriyoruz. Bu güvercinin, Hz. İsa’nın ruhunu betimlediğine inanılıyor. 

Midyat ve bağlı bulunduğu Mardin’in tarih sahnesindeki gelişimine baktığımızda pek çok kültür ve topluluk tarafından yerleşim bölgesi olarak kabul edildiği görülüyor. Bu bağlamda Mardin ve Midyat gezilecek pek çok tarihi ögeye sahip olarak karşımıza çıkıyor. Mardin’e geldiğinizde sadece Midyat gezilecek yerler listesi ile sınırlı kalmamanızı, Mardin’de bulunan pek çok değerli turistik yeri de ziyaret etmenizi öneriyoruz. Mardin ziyaretiniz için, sizlere özel olarak hazırladığımız Mardin gezilecek yerlere göz gezdirebilirsiniz.

Keyifli ve unutulmaz bir Midyat keşfi yapmak için yöreye özel olarak düzenlenen kültür turları ya da organizasyonlarından faydalanabilirsiniz. Bununla birlikte Mardin Midyat gezilecek yerler listenizi bireysel olarak gezmek istiyorsanız da sizler için hazırladığımız bu rehberden faydalanabilirsiniz. Mardin ziyaretiniz esnasında konaklayabileceğiniz Mardin otelleri ve pansiyonlarını görüntülemek için ise sitemizden yararlanabilirsiniz. Konaklamayı tercih ettiğiniz otelin özelliklerine bakabilir, diğer otellerle karşılaştırabilir ve seçtiğiniz otellerin sunduğu farklı hizmet, olanak ve opsiyonları da görüntüleyebilirsiniz. Bütçeniz ve tatil planınız için en uygun oteli seçerek Midyat gezilecek yerler rotanızdaki bu değerli alanları keşfetmeye bir an önce başlayabilirsiniz.

Midyat Nerede, Nasıl Gidilir? Midyat Gezilecek Yerler Nelerdir?

Midyat Nerede?

Dünya uygarlık tarihinde Midyat önemli bir yere sahiptir. Midyat en eski yerleşim yerlerinden birisi olan Mezopotamya'da yer almaktadır. Tarih boyunca Sümerler, Asurlular ve Urartulara ev sahipliği yapan Midyat Makedonyalılar, Romalılar ve Persleri de ağırlamıştır. Midyat, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer almaktadır.

Mardin'in en kalabalık ilçesi olan Midyat Güneydoğu Anadolu Bölgesinin de en kalabalık ilçelerinden bir tanesi olarak ön plana çıkmaktadır. Turistik değerleri yüksek olan Midyat her yıl çok sayıda turist ağırlamaktadır.

Midyat'a Nasıl Gidilir?

Midyat'ı gezip görmek isteyen kişiler için farklı ulaşım yolları bulunmaktadır. Midyat ilçesine gidebilmek için öncelikle Mardin'e ulaşmak gerekir. Midyat, Mardin şehir merkezine 88 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Yol ise yaklaşık 1 saat 20 dakika sürüyor. Toplu taşıma kullanacak olan kişiler ilçe otogarından kalkan araçlara binebilirler.

Mardin'den aracı ile Midyat'a gidecek olan kişiler Ömerli- Şenköy yolunu da kullanabilirler. İstanbul, İzmir ve Ankara gibi uzak illerden gelecek olan kişiler havaalanını da tercih edebilirler. Havayolu şirketlerinin servis araçları ile Mardin merkeze gidilebilir. Mardin şehir merkezinden belli aralıklar ile Midyat'a giden dolmuş ve otobüsler bulunuyor. Diyarbakır, Gaziantep, Elazığ ve Malatya gibi çevre illerden de Midyat'a kolay bir şekilde ulaşım sağlanabiliyor.

Midyat Gezilecek Yerler Nelerdir?

Mardin'in Midyat ilçesinde oldukça önemli turistik değerler bulunmaktadır. Coğrafi konumu ile ön plana çıkan Midyat'ta eşsiz değerler bulunmaktadır. Tarihi İpek Yolunun bulunduğu Midyat'ta tüm sokaklar doğal bir müze görünümündedir. Taş konaklar, kemerli geçitler ve Süryani kiliselerinin bulunduğu Midyat ortaçağ kentlerini andırıyor.

Midyat'ta görülmesi gereken yerlerden bir tanesi Midyat Devlet Konukevi'dir. "Sıla" dizisinin de çekildiği konukevi her yıl çok sayıda turisti ağırlıyor. Midyat'ta Mor Gabriel Manastırı da mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır. Her yıl Midyat'ta giden turistler genellikle Beyaz Su Mesire Alanına da gidiyorlar. Mardin'in Midyat ilçesinde görülmesi gereken yerlerden birisi de Midyat Eski Kent ve Taş Evleri de mutlaka görülmesi gereken yerler arasında yer alıyor.

Midyat'tan Hediyelik Neler Alınır?

Güneydoğu Anadolu Bölgesinin en kalabalık ilçelerinden birisi olan Midyat'ta gümüş işlemeciliği ön plana çıkmıştır. Midyat'ta bulunan Gümüşçüler Çarşısında birbirinden farklı gümüşler bulunmaktadır. Midyat'a özgü telkari, otantik, kazaziye, zirkon ve markazit takı çeşitleri çok ilgi görüyor. Mİdyat'a gelen turistler gümüş takı çeşitlerinden alabilirler. Bunun yanı sıra Midyat'a özgü Bıtım sabunu da en çok satın alınan hediyelik eşyalardan bir tanesi olarak ön plana çıkıyor. Yabani fıstık çeşitlerinin yağından üretilen bu sabun pek çok cilt sorununa da iyi gelmesi ile biliniyor. Mardin'den bakır kaplar, süryani şarapları, takunya, peksimet, çörek ve cevizli sucuk da en çok satın alınan hediyelik eşyalar arasında gösteriliyor.

Midyat'ta Ne Yenir?

Mardin'in Midyat ilçesinde zengin bir mutfak bulunuyor. Yemek kültürü ile ön plana çıkan Midyat'ta et, bulgur ve yoğurt yemekleri ön plana çıkıyor. Hamur işleri de Midyat'ın mutfağını oluşturan başlıca ürünler arasında yer alıyor. Midyat ilçesinde nohutlu etli çorba olan lebeniyye ve haşlanmış içli köfte en bilinen lezzetler arasında yer alıyor.

Midyat'a gidildiğinde tarçınlı kapalı lahmacun olarak bilinen sembuse ve ekşili erik yahnisi Alluciye en sevilen lezzetlerdendir. Ana yemeklerden kaburga dolması ve kuzu çevirme de mutlaka yenilmelidir. Midyat'ta Babagannuşun yanı sıra Kiliçe çöreği de çok seviliyor. Midyat lezzetli ve doyurucu yemekleri ile çok fazla dikkat çekiyor.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en bilinen ilçelerinden birisi olan Midyat taş evleri ile ön plana çıkıyor. Bölgedeki tarihi yapılar ve dar sokaklar turistleri her yıl ilçeye çekiyor. Bölgeye has taşlar ile yapılan evler ise şehre gizemli ve eşsiz bir hava katıyor. Yaz aylarında oldukça sıcak olan bölgede tarihi değerler de ön plana çıkıyor. Tarihin tüm detayları ile hissedildiği Midyat ünlü dizilere de ev sahipliği yapıyor. Dizilerin varlığı ise her yıl gelen turist sayısını da arttırıyor.

Midyat

Midyat ilçesi deyince hepimizin aklına Türk dizilerinde Sıla filmi gelmiştir eminim. Sadece Sıla dizisi değil Güney Doğu da çekilen birçok film seti Midyat’ın sokaklarında konaklarında çekilmektedir.

Midyat Gezilecek Yerler

Peki bu Midyat nerede, nasıl gidilir, orada nereleri gezilir sorularınızı duyar gibiyim. Bu sorularınıza cevap vermeye çalışacağım.

Midyat, Mardin İlimize bağlı 10 ilçesinden biridir. Mardin il merkezine yaklaşık 1,5 saatlik uzaklıktadır. İlçemize gitmek için şehir merkezinde kalkan dolmuşlarla ulaşabilirsiniz. Yada çevre ilçelerden de buraya ulaşmanız mümkündür. İlçemize bağlı 6 belde ve 55 köy bulunur.

Göz at ;

  1. Midyat Gezilecek Yerler
  2. Midyat Nerede, Nerenin İlçesi ve Hangi Bölgede Şehirde
  3. Midyat Otelleri ve Midyat Otel Fiyatları
  4. Mardin Gezilecek Yerler
  5. Mardin Gece Hayatı
  6. Mardin’de Gezilecek 10 yer
  7. Mardin’in İlçeleri
  8. Mardin Nerede, Hangi Bölgede ve Nüfusu
  9. Güneydoğu Anadolu’da Mutlaka Gezilmesi gereken 10 Yer
  10. Mardin Kalesi
  11. Deyrulzafaran Manastırı
  12. Mardin Otelleri ve Mardin Otel Fiyatları
  13. Mardin Otogarından Mardin Havalananına Nasıl Gidilir?

Midyat ilçesi Tur-Abidin(Turabdin) Bölgesinde kurulmuştur. Midyat, MÖ 9. yy. Asur Tabletlerinde mağara kenti anlamında &#;Matiate&#; olarak geçer.

Büyük olasılıkla da adı buradan gelmektedir. Bazı kaynaklarda ise Ayna anlamında kullanılmıştır. Midyat ilçemiz birçok medeniyete konukluk etmiştir.

Bu medeniyetler ilçemizin her köşesinde iz bırakıp gitmişlerdir. İlçemiz tarihi yapılardan çok inanç merkezi olarak bilinir.

Midyat Gezi Rehberi

Cevat Paşa Camisi: İlçemizin merkezinde yapılan bu cami yapılış tarihi yıllı olarak bilinir. Cami Cevat paşa tarafında inşa edilmiştir.

Farklı bir mimari özelliği olan Caminin yapımında Midyat Taşı kullanılmıştır. Cami kalın duvarlı olup Avlulu cami tipindedir. Cami de bitkisel motif süslemeleri kullanılmıştır.

Mor Gabriel Manastırı: İlçe merkezine 18 km uzaklıkta bulunan bu manastır Dünyada ayakta duran en eski Süryani Ortadoks Manastırıdır. Bu Manastır yılında Mor Şmuel (Samuel) ve öğrencisi Mor Şemun (Simon) tarafından, bir Zerdüşt tapınağının kalıntıları üzerinde inşa edilmiştir.

Diğer bir ismi Deyrulumur Manastırıdır. Manastır bir eğitim yuvası olup burada birçok rahip ve eğitmen yetiştirmiştir. Ve aynı zamanda hala ayakta urup eski doğalığını koruyup ziyaretçilere açıktır. Midyat ilçesine gelen birinin ilk uğrak yeri burası olmaktadır. kesinlikle uğramalısınız.

Meryem Ana Kilisesi: İlçe merkezine bağlı Anıtlı Köyünde bulunur. Bu kilise yılında Patrik Antuan Semheri tarafından yaptırılan Kilise 21 sütun üzerine oturtulmuştur.

Günümüze kadar ulaşan bu kilisenin Mimari özellikleri bakımında dünyada eşine az rastlanan bir yapıdır. Kesinlikle görmelisiniz.

Midyat Kent Müzesi: İlçe merkezinde bulunan bu kent müzesinde birçok Antik döneme ait tarihi yapılar bulmak mümkündür. bu tarihi yapılar sırasıyla Sümer, Akad, Mittani, Hitit, Asur, İskit, Babil, Pers, Roma, Bizans, Arap, Selçuklu, Artuklu ve Osmanlı dönemine yapılar bulabilirsiniz. Ayrıca müze de günlük yaşama ait eserler de bulmak mümkündür. ilçemize ait kilim, halı ve el dokumalarında işlenen ürünlerde burada sergilenmektedir. Buraya gelen yerli yabancı turistlerin uğrak yeri olmaktadır.

Sonuç olarak bu tarihi ve şirin ilçemize yolunuz düşerse buraya mutlaka uğramalısınız. Bu ilçemizin her köşesi tarih kokmaktadır. ilçemizde bulunan konakları ve diğer tarihi yapıları ziyaret edebilirsiniz. Bu ilçemize gelenler pişman olmuyor. Hatta daha önce neden gelmedim diye hayıflanıyor. İlçeden dönerken Midyat çarşısında satılan el emeği göz nuru hediyelikler bulunur. bunları alabilirsiniz.

Midyat Otelleri ve Midyat Otel Fiyatları

Midyat'ta Gezilecek Yerler

Tarihi eski taş evleri, kiliseleri, camileri ve her şeyden önce hoşgörünün merkezi olması ile bilinen Midyat, Mardin’in en popüler ilçesidir. Midyat, gezilecek yerler bakımından son derece zengin olmasının yanı sıra, tarih boyunca farklı dinlere ve mezheplere mensup insanların birlikte ve huzurlu bir şekilde yaşadığı bir coğrafyadadır. Tarihi ise günümüzden yaklaşık 4 bin yıl önceye kadar dayanmaktadır.

Mezopotamya bölgesinin son derece eski ve önemli kentlerinden Midyat, gezilecek yerler açısından büyük kayalardan ve mağaralardan oluşan bir şehirdir ve Antik Çağ’da bu nedenle güvenli konaklama ihtiyacını karşılamak isteyen kabileler tarafından tercih edilmiştir. Midyat isminin ise mağara anlamına gelen ‘Matiate’ kelimesinden türediği tahmin edilmektedir. Bölgede çok eski çağlara tanıklık etmiş Meryem Ana Kilisesi, Mor Gabriel Manastırı gibi eski ve popüler destinasyonlar bulunuyor.

Midyat'ta günübirlik eğlenceleriniz için konforlu ve uygun fiyatlarla her bütçeye hitap eden Midyat otelleri listemize uğramayı unutmayın.


Beyazsu

Beyazsu

Midyat gezilecek yerler listesi hazırlarken ilk sıralara mutlaka eklemeniz gereken, Midyat merkez yakınlarına yaklaşık 30 dakika mesafede bulunan ve güney kısmında yer alan Beyazsu, Midyat-Nusaybin karayolu arasında yer almaktadır. Beyazsu, kaynağını Mardin Midyat kentinin güneyindeki plato ve küçük tepelerden almaktadır. Yörenin toprakları ve bitki örtüsü kurak özellikler içerdiği için Beyazsu, adeta çölün ortasında beliren bir şelale kadar değer görmektedir. Şehrin büyük bölümünün içme suyu da bu kaynaktan almış olduğu bilinmektedir. Midyat Beyazsu, 4 mevsim boyunca akarak, bölge halkının tüm su ihtiyacını karşılayabilecek kadar da bereketli bir su kaynağıdır.

Günümüzde burası ve çevresinde, popüler mesire alanları oluşturulmuş ve ailelerin birlikte güzel vakit geçirebilecekleri restoranlar açılmıştır. Hafta sonlarında tüm bölge halkı buraya fazla akın ettiği için, kalabalık olmaktadır. Restoranlar, Midyat Beyazsu’dan avladıkları balıkları konuklarına gereken şekilde sunmaktadır. Oturma yerleri, bir şark köşesi şeklinde ve yöreye özgü olarak dizayn edilmiştir. Midyat ilçesinden Beyazsu’ya gitmek isteyen ziyaretçilerin, öncelikle Nusaybin, daha sonra da Beyazsu tabelalarını izlemeleri yeterli olacaktır. İlçeden burası, araç ile 30 dakika sürmektedir. Midyat hakkında gezi rehberi hazırlarken mutlaka dikkate almanız gereken bir yerler arasında olan Beyazsu, doğal güzellikleriyle ve diğer gezilecek yerler çeşitliliğiyle birlikte gün boyu keyifli vakit geçirilebilecek bir noktadır. Bölgeye gitmeden önce yanınıza fotoğraf makinesi almanız da tavsiye edilmektedir.

Midyat gezilecek yerler arasında popüler olan Beyazsu bölgesini ziyaret etmek ücretsizdir.

Hafta sonu tatilinizi ailenizle birlikte geçireceğiniz rahat konaklama imkanları sağlayan otelleri ekibimiz sizin için Mardin otelleri sayfasında listeledi.


Meryem Ana Kilisesi

Meryem Ana Kilisesi

Bulunduğu köyün adı olması nedeni ila Hah Manastırı olarak da bilinen, Midyat gezilecek yerler arasında mutlaka bulunması gereken Meryem Ana Kilisesi, günümüze kadar sağlam şekilde gelebilmiş ender kiliselerden bir tanesidir. Süryaniler için kutsal olan yapı, onların dilinde ‘Yoldath Aloha’ olarak bilinmektedir. Burası, kare planlı bir yapı olması, Midyat mimarisi ile uyumlu olduğunu göstermektedir. Kilisenin yapımı 6. yüzyıla kadar dayanmaktadır fakat üzerindeki bir çan kulesi, yapımından yıl sonra yüzyılda eklenmiştir. 

Manastır hakkında çok fazla mitolojik efsane, bölge halkı tarafından anlatılmaktadır. Midyat gezinizde, herhangi bir çocuk veya yetişkinden var olan bu hikayeleri dinleme imkanı bulabilirsiniz. Zarif süslemeleri ve kemerleri ile birlikte Midyat ilçesinin en ince işçiliğe sahip tarihi yapısı olarak bilinmektedir. Kilisenin ilk temellerinin, Hz. İsa döneminde atıldığına dair tahminlerde bulunulmaktadır. Hıristiyan alemi için kutsal değeri yüksek olan Midyat Meryem Ana Manastırı, Midyat ilçesine bağlı Anıt Köyü sınırlarında bulunmaktadır. İlçe merkezinden ve otogardan kalkan Anıt dolmuşları ile birlikte Anıt Köyü bölgesine ulaşım sağlanabilmektedir.

Anıt Köyü çevresinde bulunan ve Mardin Midyat gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz Meryem Ana Kilisesi’ni ziyaret ücreti 2 TL, öğrenci giriş ücreti ise 1 TL’dir.


Turabdin Platosu

Turabdin Platosu

İnsanlığın ilk yerleşim yeri olarak kabul edilen Yukarı Mezopotamya’ya ait Midyat Turabdin Platosu, yüksek bir kalker platosudur. Günümüzden yıl kadar önce, M.Ö. yılında burada ’e yakın manastırın kurulu olduğu ve binlerce din görevlisinin yaşam sürdüğü bilinmektedir. Burası, Tanrıların insanlara yetenek verdikleri yerler olarak kabul edilmektedir. Süryaniler tarafından oldukça kutsal olarak ilan edilen bölge, Tarihi İpek Yolu olan Nusaybin Yolu üzerinde bulunmaktadır. 

Midyat gezilecek yerler listesi hazırlarken önemli tarihi yerler içerisinde dahil edebileceğiniz olan Mor Gabriel Manastırı da bölge sınırları içerisinde yer alıyor. Plato üzerindeki yapılar, bölge halkının binlerce yıldır nasıl yaşam sürdüğünü oldukça gözler önüne sermektedir. Hıristiyan dünyası için büyük öneme sahip yerler arasında olması, her yıl binlerce turistin platoyu ziyaret etmek için Mor Gabriel Manastırı’na gelmesini sağlamaktadır. Mor Gabriel Manastırı çevresinde köylerde yaşayan bölgede bulunan halk, oldukça misafirperverdir ve gelen turistlere rehberlik etmektedir. 

Midyat'ta gezilecek yerler rehberinize ekleyebileceğiniz, bölgede görülmesi gereken popüler yerler arasında olan Turabdin Platosu’nu ziyaret etmek ücretsizdir. 


Cevat Paşa Camii

Cevat Paşa Cami

Halk arasında Ulu Camii olarak da bilinen, Midyat gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz Cevat Paşa Cami, yılında adını taşıyan ünlü bir komutan Cevat Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Osmanlı’nın son dönemlerinde, Irak komutanı olan Cevap Paşa, Cumhuriyet’in kurulmasından sonra da askeri görevine devam etmiştir. Midyat sınırları içerisinde yaşam sürerken, Mardin Midyat kentinin en büyük diğer camisinin de yapılmasını sağlamıştır. 

Mardin Midyat ilçesinin mimari özelliklerini taşıyan, bölgede mutlaka görülmesi gereken tarihi yapılardan olan bu büyük cami, bölgeye özgü kesme taş ile yükseltilmiştir. Taş üzerine oturtulan yapıdaki geometrik süslemeler ve özellikle caminin ahşap bölümlerindeki yerler, ince işçilikler, caminin dikkat çeken özellikleri arasındadır. Oldukça geniş bir avlusu bulunmaktadır ve ilçenin en önemli tarihi yapılarından birisi haline gelmiştir. yıla yakın bir süredir ayakta olan cami, herhangi bir restorasyon çalışması geçirmeden günümüze kadar zarar görmeden gelebilmiştir.

Midyat tatilinizde gezilecek tarihi yerler gezi rehberinize mutlaka eklemeniz gereken ve aynı zamana ibadete izin verilen Cevat Paşa Cami’yi ziyaret etmek ücretsizdir.

Midyat'ta manzarası ve tarihi yerleri ile sizi büyüleyecek yerler için Midyat gezi rehberi sayfasını ziyaret etmeyi unutmayın.


Mor Gabriel Manastırı

Mor Gabriel Manastırı

Midyat gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz bir diğer tarihi yapı olan Mor Gabriel Manastırı, ilçe merkezine yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta, Güngören Köyü sınırları içerisindedir. Yapı, dünyanın son derece eski Süryani Ortodoks Manastırı olma özelliğine sahiptir. Güngören Köyü ulaşımları, ilçe merkezinden özel araç veya dolmuşlar ile yapılabilmektedir.

Süryani Kadim Cemaati yapılarından olan Mor Gabriel Manastırı, meşe ağaçlarıyla çevrelenmiş oldukça yüksek bir tepede yer almaktadır. İnşası için temelleri yılında Mor Şmuel ve Mor Şemun tarafından atılan yapı, çok kısa bir süre içerisinde inşa edilmiştir.

Bölgede uzunca bir süre Süryani Mor Şmuel ve Süryani Mor Şemun Manastırı olarak bilinen yapının günümüzdeki adı olan Mor Gabriel Manastırı ismi Süryani Turabdin Metropoliti Mor Gabriel'den gelmektedir.

Midyat tarihi yerler gezilerinizde mutlaka ziyaret etmeniz gereken manastırın kapıları, - ile - saatleri arasında açıktır. Mardin Midyat gezilecek yerler rehberinizde yer alması gereken manastıra ziyaret, ücretsiz olarak yapılmaktadır.

Mardin'e gittiğinizde mutlaka görülmesi gereken yerleri ekibimiz sizin için hazırladı. Mardin gezi rehberi sayfasını kontrol edebilirsiniz.


Midyat Kent Müzesi

Midyat Kent Müzesi

Mardin iline bağlı Midyat ilçe merkezine yaklaşık 3 kilometre uzaklıkta Ulucami mahallesinde olan Midyat Kent Müzesi, ilçenin kent belleği olan yapı, gezilecek tarihi yerler arasında öne çıkmaktadır.

Yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken çok sayıda eser ve belgenin olduğu bir müze içerisinde mutlaka görülmesi gereken Sümer, Akad, Asur, Babil, Pers, Roma, Bizans, Arap, Selçuklu, Artuklu ve Osmanlı dönemlerine ait birçok eser bulunuyor. Müze yılında ilk ziyaretlere açılmıştır.

Midyat gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz, bölgenin popüler tarihini yakından inceleme fırsatına sahip olabileceğiniz bir diğer lokasyon olan Mardin Midyat Kent Müzesi, pazartesi günü hariç haftanın her günü - saatleri arasında açıktır. Midyat Kent Müzesi ziyaretleri için gereken ücret 3 TL'dir.


Midyat Devlet Konuk Evi

Midyat Devlet Konukevi

Midyat ilçe merkezinde konumlanmış olan Midyat Devlet Konuk Evi, ilçede gezilecek yerler arasında bulunmaktadır. Konuk Evi ulaşımları, yürüyerek sağlanabilmektedir. Midyat Devlet Konuk Evi'nde geleneksel Midyat evleri örneği bulunmaktadır.

Mardin Midyat Kaymakamlığı tarafından idaresi gerçekleştirilen evleri, zemindeki ana kayanın oyulmuş olması sonucunda ortaya çıkarılmış bir oda ve burada yer alan ayrı bir bölümden oluşmaktadır.

İkinci katında geniş bir teras ile birlikte burada güzel bir üç oda bulunuyor. "L" şeklinde dizilen odalar, geleneksel eşyalar ile donatılmıştır.

Mardin Midyat tatilinde mutlaka görülmesi gereken popüler tarihi yerler arasında olan Midyat Devlet Konuk Evi, Midyat ilçesinin geleneksel kültürünü son derecede iyi yansıtan bir sivil mimaridir.

Gezilecek yerler arasında bulunan Midyat Devlet Konuk Evi, kısmi bir şekilde konaklama yapılabilmektedir. Konaklama ücretleri sezonluk olarak değişiklik göstermektedir.

Midyat'ta bir çok aktiviteyi içerisinde barındıran ihtişamlı otelleri sizin için Midyat 4 yıldızlı oteller sayfasında listeledik.


Midyat Günübirlik Gezilecek Yerler

Doğu Anadolu'nun en güzel şehirleri arasında bulunan Mardin Midyat, gezilecek yerler kapsamında ziyaretçilerine pek çok farklı seçenekler sunsa da tatilinizde destinasyon sayısını artırmak için çevre illerdeki önemli bölgelere de ziyaretler düzenleyebilirsiniz. Midyat ve çevresi, bulunduğu konum ve coğrafya itibariyle zengin doğal güzelliklere ve önemli tarihi yapılara ev sahipliği yapmaktadır. Bu kapsamda bulunan, Midyat tatilinde günübirlik gezilecek yerler ve farklı destinasyonlar tercih edilebilmektedir.

Hasankeyf

Hasankeyf

Mardin kentine bağlı Midyat tatilinde günübirlik gezilecek yerler arasında sıralanan ve Batman ilinde yer alan Hasankeyf, ilçe merkezine 43 km uzaklıktadır. Yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası olan popüler bölgede, tarihi yerler ve doğal güzellikleri ile birlikte hoş bir tatil fırsatı sunulmaktadır. Bölgede fotoğraf çekebileceğiniz eşsiz manzaralar da görülebilmektedir. Mağaralar şehri olarak bilinen Hasankeyf’te öncelikli olarak Hasankeyf Mağaraları ziyaret edilmelidir. Midyat ilçesinde diğer gezilecek yerler arasında Ulu Camii, Hasankeyf Sarayı, Hasankeyf Köprüsü, Sultan Süleyman Camii ve daha fazlası yer alıyor.


Cizre

Cizre

Tarihi yerler ve doğal güzellikler ile Türkiye’nin popüler ilçelerinden birisi olan Şırnak iline bağlı Cizre ilçesi, Mardin -Midyat ilçesine 87 kilometre uzaklıktadır. Günübirlik gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz ve birçok tarihi yapıyı bünyesinde barındıran bir yer olan Cizre’de, farklı kültürlerden izler görmek mümkündür.

Midyat'taki tatilinizde masaj ve terapilerin bir arada sunulduğu tesislerde konaklamak isterseniz Midyat spa otelleri listemizden birini tercih edebilirsiniz.


İdil

İdil

Mardin iline bağlı Midyat ilçesine yakın olan bir diğer Şırnak ilçesi ise 59 kilometre uzaklıktaki şehir olan İdil ilçesidir. Süryanilerden izler taşıyan ve birçok popüler tarihi yerler görülebilen bu ilçede Meryem Ana Kilisesi, Timur Çeşmesi ve Öğündük Kilisesi ve tarihi evleri gezilecek yerler arasında bulunuyor.


nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası