ndt açılımı / Tahribatsız Muayene (NDT) Nedir? - NDT TEKNİK | Endüstriyel Tahribatsız Muayene Cihazları

Ndt Açılımı

ndt açılımı

Firmamız ISO standardına göre NDT personeli eğitimi ve sertifikalandırması programına EN standardına göre Havacılık Endüstrisinde Denetim Personeli Yeterlilik ve Belgelendirmesine başlamıştır.

Yabancı eğitimcilerimizle İngilizce olarak yapılan eğitim ve sertifikalandırma uygulamaları kendi eğitim merkezimizde gerçekleşmektedir.

EN standardı havacılık endüstrisinde denetim personelinin eğitimleri ve belgelendirilmesi ile ilgili gereklilikleri belirler. Bu standarda göre tahribatsız muayene işleri uygun şekilde sertifikalandırılmış personel tarafından gerçekleştirilir.

EN standardına göre firma içersinde NDT personelinin vasıflandırılması ve sertifikalandırılması için sorumlu bir Seviye 3 personel görevlendirilmelidir. Eğer firmada Seviye 3 personel yoksa NDT personelinin vasıflandırılması ve sertifikalandırılması onaylı bir dış kuruluş tarafından sağlanabilir. Dış kuruluş sadece eğitimleri yapar, sertifika tamamen firmanın sorumluluğundadır.

Firmamız AN standardına uygun olarak aşağıdaki metotlarda eğitim vermektedir.

1. Sıvı Penetrant Kontrolü (PT)
2. Manyetik Parçacık Kontrolü (MT)
3. Girdap Akımları Kontrolü (ET)
4. Ultrasonik Kontrolü  (UT)
5. İnfrared termografi Kontrolü  (IRT)

EN a göre Seviye 1 ve 2 için minimum resmi eğitim saatleri 

Metot

Seviye 1

Seviye 2

PT

16

32

MT

16

32

ET

40

80

UT

40

80

RT

40

80

TT

20

60

ST

20

60

 EN da Bazı Önemli Tanımlar

“İşveren tarafından yapılan yazılı açıklamada bu standardın uygulanabilir şartlarını yerine getirmiştir”. EN da “sertifikasyon” kelimesinin kullanımından özellikle kaçınılmıştır ve onun yerine kullanılan "onay" kelimesi sadece doğrulama yeterlilik prosedürü için değil, aynı zamanda işverenin kontrol yetkisi için de kullanılır. 

"Havacılık ürünlerinin bakımından ve/veya üretiminden sorumlu kuruluş". 

"Havacılık ürünleri imalatı veya bakımı için ana yükleniciye karşı sorumlu kuruluş". 

"NDT personelinin nitelik ve onay kontrolünü ve yönetimini tanımlayan işlemler".

EN NDT yöntemlerine herhangi bir biçimde katılan tüm şirketler için bir "yazılı uygulama" belirtir, taşeron ana yüklenici tarafından yazılı uygulamaya göre veya ana yüklenici tarafından kabul edilmiş kendi yazılı uygulamasına göre kontrol edilir. Bu ifade ile EN ana yükleniciye özel bir sorumluluk vurgulamaktadır. 

  • Ulusal havacılık NDT Kurulu

" Havacılık endüstrisinin temsilcilerinden oluşan bağımsız havacılık örgütü "

Böyle bir kurul kesinlikle standartları belirlemez, ancak standartlar bu kuruluşa aşağıdaki gibi bazı görevler vermiştir:

      -       EN gereksinimlerine göre NDT personelinin kalifikasyonu ve sertifikasyonu için prosedür uygulamak veya bu süreçte destek sağlamak

      -       İşveren ile birlikte yeterlilik ve onay denkliğini tanımak

      -       EN anlamı içinde genel kurallar hazırlamak: NDT eğitim tesislerinin / dış acentelerin ders ana hatlarını, sınav soruları ve sınav işlemleri için gereksinimler.

Böyle bir kurul kurarak, havacılık şirketleri işbirliği ve denetim maliyetlerini kurtarmak ve dış acente ve taşeron onaylanması için fırsat verilir.

Böyle bir kurum olarak uzun yıllardır Fransa (COSAC), Almanya (BDLI) kuruluşlarını sayabiliriz. 

"Kontrol için yazılan yazılı talimatlar, kodlar, standartlar, ürüne özel teknolojiyi ve özellikleri bireyin anlamasını belirlemek için ve işveren tarafından kullanılan belirli bir denetim yöntemleri için şartname”. 

" İşveren için yapılan kontrollerde kullanılan NDT muayene yöntemlerinin bağımsız olarak yürütülmesi yeteneği”

Bu tanımlar yeterlilik kesinlikle söz konusu işverenin gerçek ihtiyaçlarına yönelik olmasını sağlamak için vardır. Sektöre özel eğitimler, ISO gereksinimleri oldukça aşar. 

Eğitim, tecrübe ve muayene ile ilgili kesin gereksinimleri yalnızca temel yöntemler için tanımlanmıştır:

      -       Sıvı Penetrant (PT)

      -       Manyetik Parçacık (MT)

      -       Eddy Current (ET)

      -       Ultrasonik (UT)

      -       Radyografi (RT)

Kaçak testi, termografi, bilgisayarlı tomografi vb. gibi diğer metotlar standartlarda belirtildiği gibi uygulanacaktır. İlgili gereksinimler ve işverenin sorumluluğu seviye 3 tarafından temel yöntemlerin kurallarına uygun olarak tanımlanmalıdır. İşveren tarafından yeni yöntemler ve güvenlik gereksinimleri gerekiyorsa EN esnek uygulamaya izin verir.

EN seviye1, 2 ve 3 'ün yeterlilikleri için temel seviyelerde gerekliliklerini tanımlar. Ayrıca alt bölümleri yazılı uygulamalarla işveren tarafından detaylı bir şekilde tarif edilir. Bu kural kesin olarak sınırlı faaliyetler için yeterlilik çabasını azaltmak için dâhil edilmiştir.

Bunun bir örneği, girdap akım yöntemi ile elektrik iletkenliğinin kontroldür. Bu, özellikle uçak gövdesi imalatında çok önemli bir muayene yöntem olmakla birlikte, girdap akımı için tam bir eğitim gerekli değildir, "ET1 iletkenlik ölçme ile sınırlandırılmıştır" yeterlidir ve bu da düşük yeterlilik ve sınav çabası gerektirir. Otomatik test ekipmanları (örneğin, girdap akım jant test cihazı) ile çalışan personelin görevleri kesinlikle sınırlıdır ve azaltılmış nitelikli bir personel onaylanabilir. 

EN göre asgari gerekli eğitim saatleri gereksinimleri iki metot hariç (MT ve PT) MIL karşılık gelir, bunlar için EN un biraz daha yüksek talepleri vardır.

Sonraki nedeni olduğu, havacılık sektöründe, sektörün kendi eğitim tesislerinde veya işveren kendi yerinde havacılık şirketlerinin gerçek gereklerine uygun olarak çok özel bir eğitim sağlamak için imkânı vardır, böylece eğitim için uygun zaman etkili bir şekilde kullanılabilir ve gereken süreler birçok sektör eğitimlerine göre azaltılabilir. 

  • Sertifika yenileme / Yeniden onaylama

Sertifikasyonun yenilenmesi sınavın yenilenmesidir ve önemlidir, bu nedenle burada ayrıntılı olarak ele alınacaktır.

EN a göre, seviye 1 ve 2 denetim personeli yenileme sınavına 3 yılda bir ve seviye 3 personeli de her 5 yılda bir girmeleri gerekir. Sınavların kapsamı, ilk belgelendirme pratik ve özel bölümü ile uyumludur; genel kısım ile ilgili olarak denetim personelinin belgelendirilmesi için işverenin sorumlu seviye 3 üne bağlıdır.

Alternatif yeniden muayene olarak, seviye 1 ve 2 personeli işyerinde bir "yıllık teorik ve pratik değerlendirmeye" tabi tutulabilir, gereksinimleri standardında tanımlanmış bir kontrol listesi belgelenmiş olmalıdır, aday% 80 in altında kalırsa yeniden sınava girmesi gerekir. Yapılandırılmış kredi sistemi opsiyonel olarak seviye 3 personel için de uygulanabilir.

non-destructive testing

listen to the pronunciation of non-destructive testing

İngilizce - İngilizce

teriminin İngilizce İngilizce sözlükte anlamı

İlgili Terimler

non-destructivetesting
Nondestructive testing (NDT), also called nondestructive evaluation (NDE) and nondestructive inspection (NDI), is testing that does not destroy the test object. NDE is vital for constructing and maintaining all types of components and structures. To detect different defects such as cracking and corrosion, there are different methods of testing available, such as X-ray (where cracks show up on the film) and ultrasound (where cracks show up as an echo blip on the screen). This article is aimed mainly at industrial NDT, but many of the methods described here can be used to test the human body. In fact methods from the medical field have often been adapted for industrial use, as was the case with Phased array ultrasonics and Computed radiography
Non-destructivetesting.
NDT
kaynağı değiştir]
USM 35X DAC LEMO tipi NDT Cihazı

Ultrasonik test olarak da adlandırılan bu yöntemde temel olarak 0,&#;MHz arasındaki frekans değerleri bazen de 50&#;MHz kullanılır. Çok kısa ultrasonik darbe-dalgalar ile malzeme uyarılır. Böylece malzemenin yüzeyindeki ya da içindeki sorunlar tespit edilebilir. Bu teknik çoğunlukla nesnenin kalınlığını belirlemek için kullanılır. Örneğin boru içindeki paslanmayı izlemek için kullanılır.

Ultrasonik test genellikle çelik, metaller ve alaşımlar üzerinde, yüksek çözünürlüklü olmasa da, uygulanır. Aynı zamanda ahşap ve kompozit beton üstüne de uygulanabilir. Maddenin yapısını değiştirmeyen bu test türü havacılık, otomotiv ve diğer ulaşım sektörleri gibi birçok sektörde de kullanılır.

Radyografik Muayene[değiştir

Radyografik Testi (RT)

Radyografik Test;  Malzemelerin iç yapılarında meydana gelen süreksizliklerin tesipt edilmesi için kullanılan en temel ve en çok kullanılan test tekniğidir. Basitçe bu sistemde test parçasına üzerine bir ışın kaynağından (X-ray yada Gama-ray) yollanan ışınların malzeme içinden geçerek test parçasının arkasına yerleştirilmiş film üzerinde görüntü oluşturması tekniğidir.

Radyografik test yönteminde nüfuz edici kısa boylu radyasyon dalgaları kullanılır. Kontrol edilecek olan malzeme içindeki yoğunluk farkları sayesinde hata tespitleri yapılır. Malzeme içindeki yapı bozuklukları / süreksizlikler nedeniyle farklı miktarda soğrulan ışınların yansımalarında farklı görüntüler oluşur. Gerçekte film üzerine yansıyan görüntü, malzemeden geçen ışının yarattığı gölge görüntüsüdür. 

Ekstra NDT, sertifikalı (ASNT ve EN’e uygun) ve radyografi konusunda sürekli saha eğitimleriyle desteklenen uzman kadrosu, konvansiyonel ve dijital radyografi alanlarındaki geniş tecrübeleri ile radyografik muayene ihtiyaçlarınızda proje ve üretiminize değer katan çözümler üretir.

Gereklilikleri:

Ulusal ve uluslararası standartlar gereğince Başta Basınçlı Kaplar, Enerji Santralleri, Gaz ve Sıvı Madde İletim Hatları, Çelik Konstrüksiyon yapı ve inşaatlar, Döküm ve Dövme imalatları olmak üzere büyük küçük her türlü imalat ve malzemenin kalitesini sorgulamak günümüzde hayati önem taşımaktadır. Bu bağlamda;

  • NDT uygulamaları günümüz şartlarında kaçınılmaz bir hal almıştır.
  • Kaynak dikişlerindeki, ana malzemelerdeki iç kusurlar nedeniyle ürünün çalışma esnasında çatlama, kırılma veya yırtılması ve dolayısıyla can ve mal kaybını önlemek
  • Yapılan imalatın kalite kontrolü, makine ve ekipmanlardaki yıpranma payları ve kalan ömür belirleme çalışmalarında, malzemelerin içyapısı, kaynaklardaki muhtemel hataların tespiti için NDT uygulanmaktadır.
  • Değerlendirmenin görece olarak kolay olduğu Radyografik Muayene yönteminin kaynak dikişlerinin kontrolünde, döküm ve dövme ürünlerin muayenesinde çok yaygın kullanım alanına sahip olması ve kalıcı kayıt elde edilebilmesi, zaman içinde karşılaştırma yapılması mümkün bir muayene yöntemi ve X ışınları malzemelere zarar vermeden iç yapılarını inceleme olanağı sağladığından olduğu için NDT uygulamasında önemli bir yeri vardır.

Faydaları ve Özellikleri:

  • Kalıcı kayıt elde edilir ve zaman içinde karşılaştırma yapılması mümkündür.
  • İş sahasında kalibrasyon gerekmez.
  • İç süreksizliklerin tespitinde mükemmel bir yöntemdir.
  • Demet yönü geometriden etkilenmez.
  • Ana malzeme ile yoğunluk farkı oluşturan hacimsel iç hataların tespitinde en uygun yöntemdir.

İletişime geçin!

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası