ayın şekli küresel midir / GEZEGENLER NEDEN YUVARLAKTIR?

Ayın Şekli Küresel Midir

ayın şekli küresel midir

5. Sınıf Fen Bilimleri Ay'ın Yapısı Ve Özellikleri konu anlatımı

Haberin Devamı

 Ay kabuğunun yüzey kısmında taş ve toz tabakası yer almaktadır. Ancak bu taş ve toz tabakası Ay’da herhangi bir rüzgar olmadığı için sabit kalır. Yani herhangi bir şekilde dağılmaz. Hatta Ay yüzeyinde, daha önce astronotların gittikleri zaman bıraktıkları ayak izleri hala görünmektedir.

Apollo 11: Aya ilk defa uzay yolculuğu yapan keşif aracı Apollo 11 ismi ile bilinen uzay aracıdır. Bu araç 16 Temmuz 1976 tarihinde Ay’ın yüzeyine inmiştir. Bu doğrultuda Ay'a ilk adım basan astronot ise Neil Armstrong isimli kişidir. Özellikle Neil Armstrong ilk defa Ay’a adım attığı zaman şu unutulmaz sözleri dile getirmiştir. ‘’Bir insan için küçük insanlık için büyük adımlar…’’

 Geceleri baktığımız zaman ay parlak görünür. Ancak bunun nedeni Ay’ın kendi ışık kaynağı olduğu için değildir. Güneşten gelen ışınlar ile beraber parlayan Ay, bu ışıkları Dünyamıza yansıtır. Böylece Özellikle geceleri Dünyamız ay sayesinde biraz daha aydınlık görünür.

 Aynı zamanda Ay’ın kendine özgü bir yer çekimi bulunmaktadır. Bu yerçekimi Dünya’nın yer çekimine göre daha azdır. Ancak yine de Ay’ın yerçekimi dünyayı etkiler. Mesela bu yer çekimi ile beraber dünya yüzeyinde gelgitler olur. Bu gelgitler nedeniyle denizlerde dalgalanmalar meydana gelir. O yüzden denizde yüzerken bazı zamanlar dalgalar daha fazla olur bazen ise dalgalar az olur. Bunun nedeni Ay’ın yerçekimidir.

Haberin Devamı

 Dünyamız gibi Ay’ın bir atmosferi bulunmaz. O yüzden herhangi bir şekilde oksijen yoktur ve hava alamayız. Bununla beraber atmosferi olmadığı için rüzgar yoktur. O yüzden Ay'ın yüzeyinde hiç rüzgar olmaz de taş ve toprak ile toz sürekli olarak sabit bir şekilde durur. Aynı zamanda atmosferi olmadığı için Ay’da ses yayılmaz. Yani Ay’daki Astronotlar birbirlerinin sesleri duyamazlar.

 Tüm bu sebeplerden dolayı Ay’da yaşam mümkün değildir. Ancak yine oraya bir kez daha gidebilmek için uzay çalışmaları devam etmektedir. Ay’ı incelemek isteyen bilim insanları uzay hakkında daha bilgi elde edebilmek için bunu gerçekleştirmek istemektedir.

 Siz de Ay ile ilgili farklı özellikler bulursanız bunu defterinize yazın. Aynı zamanda yukarıda verdiğimiz bilgileri aklınıza yazarak Ay hakkında bilgilerinizi tamamlayabilirsiniz. Dünyamızın uydusu olan Ay bizim için çok önemlidir ve mutlaka Ay’ın özellikleri ve yapısını iyi bilmemiz gerekmektedir. Böylece bizim için ne kadar önemli olduğunu çok daha iyi bir şekilde anlamış oluruz.

Arşiv Bağlantısı
  • ^CWRU. The Formation Of The Moon. Alındığı Tarih: 26 Ekim 2020. Alındığı Yer: CWRU Arşiv Bağlantısı
  • ^G. Schubert. (2009). Treatise On Geophysics. ISBN: 9780444527486. Yayınevi: Elsevier Science & Technology.
  • Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

    Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

    kreosus.com/evrimagaci

    nest...

    çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası