dilek sinanoğlu kimdir / Oktay Sinanoğlu Kimdir? Biyografisi, Kaç Yaşında Öldü, Kitapları, Hayatı

Dilek Sinanoğlu Kimdir

dilek sinanoğlu kimdir

Dilek Sinanoğlu açıkladı, İşte Türk Einstein&#;in son durumu - Oktay Sinanoğlu yaşıyor mu?

Oktay Sinanoğlu&#;nun eşi Dilek Sinanoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu&#;nun hayranlarını üzdü.

Dilek Sinanoğlu açıkladı, İşte Türk Einstein&#;in son durumu - Oktay Sinanoğlu yaşıyor mu?

Fotoğrafı Paylaş

"Türk Einstein"ı olarak adlandırılan kuramsal kimyacı ve moleküler biyolog Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu'nun yoğun bakımda olduğu ileri sürüldü. Oktay Sinanoğlu'nun eşi Dilek Sinanoğlu, Facebook hesabından paylaştığı mesajında, "Son gün taburcu edilmeden bir gün önce beslenme tüpünün içindeki gıdaların akciğerlerine dolması üzerine komaya girdi" yazdı. Dünyada moleküler biyoloji dalının ilk profesörlerinden biri olan ve "Türk Einstein"ı olarak anılan Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu, komaya girdiği iddia edildi. Sinanoğlu'nun solunum cihazına bağlı olarak yaşamını sürdürdüğü açıklandı.

Facebook hesabından eşi Dilek Sinanoğlu tarafından paylaşılan mesajda, "Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu bakım evinde son gün taburcu edilmeden bir gün önce beslenme tüpünün içindeki gıdaların akciğerlerine dolması ve zannerdersek geç fark edilmesi üzerine komaya girdi. Solunum cihazına bağlı yaşatılıyor" denildi.

Eşi Dilek Sinanoğlu'nun yazdığı mesaj aşağıdadır:

"Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu komada sevenlerine duyurulur"Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu bakım evinde son gün taburcu edilmeden bir gün önce beslenme tüpünün içindeki gıdaların akciğerlerine dolması ve zannerdersek geç fark edilmesi üzerine komaya girdi. Solunum cihazına bağlı yaşatılıyor. elini ayağını oynatabiliyor, söylediklerimizi de anladığını söylüyorlar. Epey beyin oksijensiz kaldığı için hasar olmuş. Ertesi gün eve gelecekti. 12 saat öncesinde böyle bir bahtsızlık çok üzdü. Doktorlar gün daha kalabilir bu cihazla diyorlar. Sonra boğazını yara yaparmış. Bir ihtimal zayıf da olsa uyanabilir. O sebeple konuşup uyarmamız gerekiyor. Önümüzdeki gün çok önemli. Sevenlerine duyurulur. Çok ÇOK bol duaya ihtiyacımız var.

Son anına dek Türkiye 'de işler kötüye gitmeden yüzlerce konferans, TV radyo programı yaptı. En son Türkiye Nereden Nereye diye söyleşi kitabını yayına hazırlıyordu. Her gün sabah veya öğlen gidiyordum o gün çocukları aldıktan sonra gideriz diye düşünmüştüm. O sırada olan olmuş.Biz çok alışmıştık onun tatlı sohbetlerine, zekice şakalarına, insanları güldürüp düşündüren ciddi işleri basitçe izah edişlerine. 2 saat ayakta durup konferans verirdi. Bıkmadan tekrar tekrar her yönden Türkçe dilinin güzelliklerini, Türk kültürünün tarihinin zenginliklerini, dünyayı, bilimi her seyi anlatırdı. Gençlere ilham, hedef ve yol gösterdi hep. Babasının ona vasiyet etmiş olduğu görevi Allah yapmak nasip etti. Şükürler olsun. Allah milletimizi içine düştüğü tuzaklardan felaketlerden bu vesile ile korusun selam ismi ile selamet diliyoruz. Bilim + Gönül onun düsturuydu. Bilimin ışığında gönül (toplumun dili kültürü tarihi gelenekleri her şeyi ) ile özetliyordu. Dil gönlü yüzdüren gemidir diye Türkçenin önemini Mevlana'nın hikâyesine uyarlayarak özgün şekilde anlatıyordu. Bye Bye Türkçe ve hayatını anlatan Türk Aynştaynı kitaplarını çocuklara okutup bilgilerin gençlere aktarılmasında ilham vermesine yardımcı olan öğretmenlerimize sonsuz teşekkürler. Çok huzurlu pamuklar gibi sıcak ve yumuşacık öylece yatıyor. Dua hatim topluyoruz.

PROF. DR. OKTAY SİNANOĞLU KİMDİR TANIYALIM?

Babasının (Nüzhet Haşim Sinanoğlu) Türkiye Başkonsolosluğunda görev yapmakta olduğu Bari'de doğdu. yılında İtalya'da II. Dünya Savaşı'nın başlamasının ardından ailesiyle Türkiye'ye döndü.

Oktay Sinanoğlu, sonradan TED Koleji olan Ankara Yenişehir Lisesi'ne yılında burslu öğrenci olarak girdi ve okulu birincilikle bitirdi. Okulun bursuyla Kimya Mühendisliği okumak üzere ABD'ye gitti. 'da ABD Kaliforniya Üniversitesi Berkeley Kimya Mühendisliği'ni birincilikle bitirdi'de Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nü sekiz ayda bitirerek yüksek kimya mühendisi oldu. "Alfred Sloan" ödülünü aldı. 'da Kaliforniya Üniversitesi Berkeley'de kuramsal kimya doktorasını tamamladı. 'ta Yale Üniversitesi'nde öğretim üyesi (asistan profesör) oldu.

yıllarında atom ve moleküllerin çok-elektronlu kuramı ile "Doçent" oldu. 'te 50 yıldır çözülemeyen bir matematik kuramını bilim dünyasına kazandırarak 28 yaşında "tam profesör" unvanını aldı. yüzyılda Yale Üniversitesi'nde bu sanı kazanan en genç öğretim üyesidir.

yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi mütevelli heyeti yalnız Oktay Sinanoğlu'na mahsus olmak üzere kendisine Danışman Profesör ünvanını verdi. Yale Üniversitesi'nde ikinci bir kürsüye daha profesör olarak atandı. 'de Almanya'nın en yüksek "Aleksander von Humboldt Bilim Ödülü"nü ilk kazanan kişi oldu. 'de Japonya'nın "Uluslararası Seçkin Bilimci Ödülü"nü kazandı; yine yılında özel kanunla Oktay Sinanoğlu'na ilk ve tek Türkiye Cumhuriyeti Profesörü ünvanı verildi. 'da Japonya'ya Türkiye Cumhuriyeti Özel Elçisi olarak gönderildi. Kendisi Türk-Japon kültür, bilim ve eğitim ilişkilerinin temellerini atmıştır. Amerikan Bilim ve Sanat Akademisinin ilk ve tek Türk üyesidir. Meksika hükümeti tarafından yüksek Bilim Ödülü "Elena Moshinsky" ile ödüllendirildiğini biliyoruz.
Dünyada yeni kurulmaya başlayan moleküler biyoloji dalının ilk profesörlerinden biri oldu. DNA sarmalının çözelti içinde o biçimde nasıl durduğuna açıklama getirdi. Dünyanın pek çok yerinde buluşları ve kuramları ile ilgili konferanslar verdi.

'li yıllarda çalışmalarını kimya biliminin basit bir şekilde öğretilmesine yönelik bir kuramsal çerçeve üzerinde yoğunlaştırdı. Ancak 'de yayımlanan çalışmaları akademik dünyada ilgi görmedi. 'te Yale Üniversitesi'ndeki profesörlük görevlerinden erken sayılabilecek bir yaşta emekliye ayrıldı. Aynı yıl Türkiye'ye dönerek Yıldız Teknik Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü'nde profesörlüğe atandı. yılında bu görevden de emekliye ayrıldı.

Türkiye'de bulunduğu dönemde çalışmalarını daha çok Türk ulusal kimliği ve Türk diliyle ilgili milliyetçi görüşlerini yaymaya adadı. Eğitim dilinin resmi dil olması gerektiğini ve yabancı dilin takviyeli olarak öğretilmesinin gerektiğini savunmaktadır. Matematiksel yapısından dolayı Türkçe'nin en iyi bilim dili olduğunu söylemektedir.

Yaşamı boyunca Kuantum Mekaniği'ne birçok katkıda bulunmuş bir bilim adamıdır. P.A.M. Dirac'in de üzerinde uğraştığı ancak çözümleyemediği bir problemi, "Kuantum mekaniği"nde, Hilbert uzayının topolojisi ve içerdiği yüksek simetrileri çözdü[4]. Böylece Kimya bilimini bu topolojik inceleme ile sağlam bir temele oturttu.

Ünlü sanatçı Esin Afşar'ın ağabeyidir.

Oktay Sinanoğlu'nun tüm akademik çalışmaları içinde en önemli 5 kuramı şöyledir:Many Electron Theory of Atoms and Molecules () – Atom ve moleküllerin çok elektronlu kuramıSolvophobic Theory () – Çözgeniter kuramıNetwork Theory () – Kimyasal tepkime mekanizmaları kuramıMicrothermodynamics () – MikrotermodinamikValency Interaction Formula Theory () – Değerlik kabuğu etkileşim kuramı.

kaynağı değiştir]

Ölümü hakkında eşi Dilek Sinanoğlu açıklamalarda bulunmuş. Hekimler Oktay Sinanoğlu'nun yeterince beslenemediği için beslenme tüpü takılmasının gerekli olduğunu söylediler. Beslenme tüpünün tıkanması sonucu besinlerin ciğere dolması sonucunda derin komaya girdi ve 19 Nisan tarihinde 80 yaşında öldü. Ölümü hakkında hiçbir tıbbi açıklama yapılmamış ve cenazesi Türkiye'ye gönderilmiştir.

Kendi yazdığı kitaplar[değiştir

Oktay Sinanoğlu

Oktay Sinanoğlu (25 Şubat , Bari - 19 Nisan , Miami), Türk kimya mühendisi ve akademisyen. Kimya, moleküler biyofizik, biyokimya ve matematik alanlarında dersler vermiştir.[1] yılında özel kanunla Oktay Sinanoğlu'na ilk ve tek Türkiye Cumhuriyeti Profesörü unvanı verilmiştir.[2] Türkiye'de akademik çalışmalarıyla olduğu kadar, Türkçe ile ilgili politik görüşleriyle de tanınmaktadır.

Hayatı[değiştir kaynağı değiştir]

'ta Yale Üniversitesinde öğretim üyesi oldu. 1 Temmuz tarihinde kimya alanında tam profesörlük unvanı alarak, yüzyılda Yale Üniversitesinde "tam profesörlük" unvanını en genç yaşta kazanan öğretim üyesi olduğu açıklandı.[8] İlerleyen zamanlarda, son yüzyılda tam profesörlük unvanını alan en genç ikinci öğretim üyesi olduğu ortaya çıktı. Yale Üniversitesinin son yıllık tarihinde tam profesörlük unvanını alan üçüncü en genç öğretim üyesi olduğuna inanılmaktadır.[9]

senesinde Yale Üniversitesinde teorik kimya bölümünü kurdu. Yale'deki görevi boyunca, atom ve moleküllerin çok-elektron teorisi (),[10] Çözgeniter teorisi (),[11] kimyasal tepkime mekanizmaları teorisi (),[12] mikrotermodinamik () ve değerlik kabuğu etkileşim teorisi ()[13] çalışmalarını gerçekleştirdi. senesinde, laboratuvar ortamında birleştirilecek olan kimyasalların, birleştirmenin ardından nasıl tepki vereceklerini öngörebilmek amacıyla, kendi geliştirdiği matematik teorilerine dayanan devrimsel[9] bir yöntem olan ve Sinanoğlu indirgemesi[9] olarak adlandırılan yöntemini yayınladı. Yale'de 37 sene çalıştıktan sonra, 'de emekli oldu.

Yale'de çalıştığı süre boyunca, çeşitli Türk üniversitelerine, TÜBİTAK'a ve Japan Society for the Promotion of Science'a (JSPS)[9] danışmanlık yaptı. yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi mütevelli heyeti Oktay Sinanoğlu'na danışman profesör unvanı verdi.[14] yılında çıkartılan özel kanunla devlet tarafından kendisine "cumhuriyet profesörü" unvanı verildi. 'da kimya dalında "TÜBİTAK Bilim Ödülü"nü,[15] 'te kimya dalında "Alexander von Humboldt Research Award"ı ve 'te "International Outstanding Scientist Award of Japan"i kazandı. 'te "fahri büyükelçi" olarak Japonya'ya gönderildi. Sinanoğlu ayrıca Nobel ödülü için iki defa aday gösterildiğini söylemiştir.[16]

yılında Yale'den emekli olmasının ardından Yıldız Teknik Üniversitesinde profesör olarak çalışmaya başladı ve senesine kadar Yıldız Teknik Üniversitesi kimya bölümünde çalışmaya devam etti.[16]

Sinanoğlu birçok bilimsel kitap ve makale yazdı ve birçoklarına da katkıda bulundu. Ayrıca Hedef Türkiye ve Bye Bye Türkçe () gibi eserlere de imza attı.

Yaşamı boyunca kuantum mekaniğine birçok katkıda bulundu. Paul Dirac'ın da üzerinde uğraştığı ancak çözemediği kuantum mekaniğinde Hilbert uzayının topolojisi ve içerdiği yüksek simetrileri problemini çözdü.[17]

Türkçe ile İlgili Görüşleri ve Çalışmaları[değiştir

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.