c de diziye random sayı üretme / C’de Random Sayı Oluşturma ve Bubble Sıralama | uygarkoroglu

C De Diziye Random Sayı Üretme

c de diziye random sayı üretme

C# da random fonksiyonunu kullanma ve bir örnek soru

Dr. Kürşat ArslanDokuz Eylül Üniversitesi, Buca Eğitim Fakültesinde, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri bölümünde Doçent.
Yayınlanma: 6 Nisan, Güncellenme: 5 Aralık,

C# da random sayı üretmen için random() fonksiyonu kullanılmaktadır. Random olarak atanan değerle birlikte Next() fonksiyonu kullanılır. bu fonksiyon ile üretilen sayı için minumum ve maksimum değer belirlenebilir. Örneğin:

yukarıda yer alan örnekte görülebileceği gibi rnd değişkenine Random() değer tipi atanıyor ve Next() foksiyonu ile en büyük 5 olmak üzere 0'dan 5'e kadar sayı üretmesi sağlanıyor.  Eğer üretilecek sayı aralığı belirlenmek isteniyorsa, fonksiyon şu şekilde düzenlenebilir. 

bu komut ile sistem 6 ile 8 arasında bir diğer üretir. Lütfen unutmayın: bu fonksiyon ile 9 değeri asla üretilmez.

Örnek : Random() fonksiyonunu daha iy anlamak için aşağıdaki örneği yapabilirisiniz. Örnekte formda yer alan "oynat" butonuna tıkladığınızda rasgele dört takım içerisinden rasegele farklı iki takım seçen, ve bu takımlara 0 ile 6 arasında rasgele skor atayan programı yazmayı deneyin. Bu örneği yapabilmek için şu önbilgilere ihtiyacınız var: diziler, döngüler ve listbox. (Zorluk Derecesi: 4/10)

Örneği yapamazsanız, mail atmanız yeterli ancak kendinizi geliştirmek için yapmaya çalışın :)

Bu gibi yazıların çoğalması için site içerisinde yer alan reklama tıklayın. Teşekkürler :)
#include <stdio.h> #include <time.h> #include <math.h> #include <stdlib.h> int main(){ srand(time(NULL)); int adet; printf("Kac adet sayi turetilsin: "); scanf("%d", &adet); int dizi[adet]; // sayıları oluşturma for(int i=0; i<adet; i++){ dizi[i] = rand()%; } // türetilen sayıları ekrana yazdırma printf("\nRANDOM OLUSTURULAN SAYILAR\n\n"); for(int i=0; i<adet; i++){ printf("%d, ",dizi[i]); } // bubble sort int gecici; for (int i=0; i<(adet-1); i++){ for (int j=0; j<adet-i-1; j++){ if (dizi[j]>dizi[j+1]){ // küçükten büyüğe sıralama gecici = dizi[j]; // yer değiştirme dizi[j] = dizi[j+1]; dizi[j+1] = gecici; } } } // sayıları ekrana yazdırma printf("\n\nBUBBLE SIRALAMA SONRASI SAYILAR\n\n"); for(int i=0; i<adet; i++){ printf("%d, ",dizi[i]); } return 0; }

Bunu beğen:

BeğenYükleniyor

İlgili

C Sharp Programlama Dili/Rastgele sayı üretme

Ders 8. Rastgele sayı üretme


C#'ta program yazarken (özellikle oyun programlarında) rastgele değerlere ihtiyaç duyabiliriz.

  • Rastgele sayı üretebilmemiz için öncelikle sınıfı türünden bir nesne yaratmalıyız:

Buradaki yarattığımız nesnenin adı . Şimdi bu nesne üzerinden Random sınıfının metotlarına erişebileceğiz.

intRastgeleSayi1=seafoodplus.info(10,20);intRastgeleSayi2=seafoodplus.info(50);intRastgeleSayi3=seafoodplus.info();doubleRastgeleSayi4=seafoodplus.infouble();

Birinci örnekte: 10 ile 20 arasında int türden rastgele bir sayı üretilir, 10 dâhil ancak 20 dâhil değildir.
İkinci örnekte: 0 ile 50 arasında int türden rastgele bir sayı üretilir, 0 dâhil ancak 50 dâhil değildir.
Üçüncü örnekte: int türden pozitif herhangi bir sayı üretilir.
Dördüncü örnekte: double türden ile 1 arasında rastgele bir sayı üretilir.

Random sınıfı System isim alanı içinde bulunduğu için programımızın başında satırının bulunması rastgele sayı üretme metotlarını kullanabilmemiz için yeterlidir.

Bu kitabın diğer sayfaları

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir