kolay çanak anten ayarlama / Anten Ayarı | Türksat Uydu

Kolay Çanak Anten Ayarlama

kolay çanak anten ayarlama

Çanak Anten Ayarı Klavuzu

Uydu yayınlarının izlenebilmesi için alış anteni, LNB ve uydu alıcıları (receiver) kullanılmaktadır. Yayınların sorunsuz izlenebilmesi ancak alış anteninin uyduya tam olarak odaklanması ile mümkündür. Bu nedenle anten kurulumu mutlaka yeterli teknik bilgiye ve donanıma sahip profesyonel servislere yaptırılmalıdır. Burada herhangi bir ekipman kullanmadan var olan uydu anteninin ayarının nasıl kontrol edilebileceği ve düzeltilebileceği açıklanacaktır.

Alış anteni, azimuth (sağ-sol) veya elevasyon (yukarı-aşağı) doğrultularında hareket ettirilerek anten ayarı yapılır.

Alış anteninin ayarını yaparken uyduda bulunan zayıf bir yayın sinyalinin seviyesi dikkate alınır. Kumandanın “info” tuşuna basılarak kanalın sinyal seviyesi takip edilir. Belirtilen doğrultulardan birinde yapılan hareket sonucunda, o doğrultudaki en yüksek sinyal seviyesi bulunarak anten için ilgili doğrultudaki en uygun nokta belirlenir. Aynı işlem diğer doğrultu için de yapılarak, yine en yüksek seviye ve ilgili doğrultudaki en uygun nokta bulunur. Böylece alış anteni uyduya düzgünce yönlendirmiş olur. Bu ayarlamalar sırasında, her bir doğrultu için, anteni sabitlemek amacıyla kullanılan vidaların gevşetilmesi ve ayar sona erdiğinde elde edilen güçlü sinyal kaybedilmeden dikkatli bir biçimde sıkılması gerekmektedir.

Dikkat: Anten ayarlama işine başlamadan önce mevcut uydu anteni pozisyonunun kaybedilmemesi için antenin yatay ve dikey pozisyonu kalemle işaretlenmelidir. Böylece, uydu sinyali kaybedilirse başlangıç noktasına kolaylıkla dönülebilir.

Dikkat: Hassas anten ayarı yapmak için, düşey ve yatay doğrultulardaki hareketlerin mümkün olduğu kadar küçük olması gerekmektedir.

Sonraki adım olarak alış düzeneğini uydu polarizasyonuna oturtmak için (antenin çanağıyla oynamadan) LNB ayarı yapılır. Bunun için herhangi bir yayın doğrultusunda (mesela yatay) düşük güçlü örnek bir yayın seçilerek sinyalin kalite ve seviyesi kontrol edilir. Kumandanın info tuşuna basılarak yayının seviyesi takip edilir. Antenin alış odağında bulunan LNB, anten sabit kalacak şekilde, saat yönünde veya tersine döndürülerek seviyenin maksimum olduğu nokta belirlenir.

 

Böylece anten ve LNB ayarları hassas bir şekilde yapmış olur.

LNB’ler alış yaptığı uydu sinyallerini güçlendirmekte ve bu sinyaller üzerinde bir frekans çevrimi yaparak yüksek frekanslardaki uydu sinyallerini düşük frekanslara indirmektedir. Uydu anteni üzerinde bulunan LNB’nin zamanla çeşitli çevresel etkilere maruz kalarak özelliklerini kaybetmesi mümkündür. Böyle bir LNB frekans çevrimi yaparken sinyalin frekansını olması gerekenden birkaç MHz düşük veya yüksek değere dönüştürebilir. Bu durum, anten düzgün bir şekilde ayarlı olduğu hâlde bazı yayınların izlenip bazılarının izlenememesi şeklinde ortaya çıkabilir. Bu gibi bir sorun olduğu tespit edildiğinde yapılacak en doğru şey, LNB’yi değiştirmektir. Fakat aşağıda açıklanan geçici çözüm ile de bu sorun LNB değiştirilinceye kadar giderilebilir. Alıcının arama menüsünde yayının bütün parametreleri elle girilerek alıcının yayını çözmesi beklenir ve OK(tamam) tuşuna basmadan sinyal kalitesi not edilir. Girilen frekans “1” değer artırılır. Bu frekans değişikliğinde sinyal seviyesine tekrar bakılarak, seviyede azalma varsa frekans değeri azaltılır. Bu yönde seviyede artma varsa yine girilen değer “1” değer azaltılarak devam edilir. Sinyal seviyesinin maksimum olduğu nokta bulunarak, yayın için bu frekans kullanılır. Yani frekans olması gereken değerden “1”er MHz adımlarla artırılır veya azaltılır ve sinyalin en güçlü alındığı nokta tespit edilir.

Anten düzeneği ile uydu alıcısı arasındaki bağlantıyı sağlayan kablonun mümkün olduğunca kısa ve kaliteli olması önemlidir. Kablo uzunluğu arttıkça uydu alıcısına ulaşacak sinyal gücü zayıflar. Çok uzun kablo kullanılması gerekiyorsa “line amplifier” kullanılarak sinyal seviyesi uydu alıcısından önce yükseltilebilir. Kalitesiz kablolarda sinyalin fazlaca zayıflaması ve telsiz telefon benzeri çeşitli çevresel faktörlerden etkilenmesi gibi sorunlar yaşanabilir. Uydu alıcıları belli bir eşik değerinin altına düşen sinyalleri çözemeyecektir.

Bazı uydu alıcılarının tuner katının gürültü yalıtkanlığı zayıf olabilmektedir. Bu durumda uydu alıcısı kolayca çevresel etkilere maruz kalabilir. Özellikle eski uydu alıcılarında bazı yayınların alınamaması gibi problemler yaşandığında uydu alıcısına yazılım güncellemesi yapmak gerekebilir.

Uydu alış sisteminde kullanılacak tüm ekipmanların yukarıdaki uyarılar doğrultusunda özenle seçilmesi, uzun yıllar boyunca uydu yayınlarının sorunsuz izlenebilmesi için önem taşımaktadır.

Dikkat: Türksat uyduları TV/radyo yayınları frekans listelerine Türksat web sitesinden ve Türksat Tanıtım yayınının altyazı ve teletext özelliklerinden ulaşılabilir.

Türksat Tanıtım Yayını Parametreleri:

  • F: 12380 Pol: V Dikey, SR:27500, FEC: 3/4 (Avrupa ve Türkiye)
  • F: 12423 Pol: H Yatay, SR:30000, FEC: 3/4 (Orta Asya ve Türkiye)

Türksat TV/radyo yayınlarına göre uydu alıcılarının otomatik olarak güncellenmesi için Türksat Tanıtım yayınının parametreleri manuel olarak girilmeli ve şebeke arama (network search) özelliği aktif hâle getirilerek arama başlatılmalıdır.

Bu sayfa Türksat A.Ş. web sayfasından alındır. Orjinal sayfaya ulaşmak için tıklayınız.

Uzaydaki uydulardan gelen sinyalleri yakalayarak işleyen ve görüntüye çevirdikten sonra televizyonlara aktaran uydu alıcılar, artık evlerimizin vazgeçilmez cihazları arasında yer alıyor. Bireylerin televizyon izleme alışkanlıkları daha önceleri yalnızca yerel yayınlar ile sınırlıyken, uyduların ortaya çıkmasıyla birlikte farklı ülkelerde yapılan yayınların izlenmesi mümkün hale geldi. Ancak bu işlevin tam olarak görülebilmesi için çanak anten cihazlarının doğru bağlanması gerekir. Her ne kadar uydu alıcılar ilk satın alındıkları zaman servis tarafından ücretsiz olarak ayarlansa da zaman içerisinde hava koşulları başta olmak üzere çeşitli etkenlerden dolayı ayar kaybı yaşayabilir. Ayarı bozulan uydu alıcısı, evdeki basit malzemeler ile kolayca yeniden düzeltilebilir. Bunun için servis çağırmak, gereksiz masraf çıkması anlamına gelir. Her ne kadar servisler bu ayarlama işlemini LNB cihazı ile daha pratik şekilde yapabilse de el ile kurulum yapılabilmesi de zor değildir.

Çanak Anten Nasıl Bağlanır?

Çanak anten kurulumu yapılırken öncelikle televizyonu görebilecek bir konumda durulmalıdır. Eğer televizyonu görmeyen bir noktadan kurulum yapılacaksa, televizyonun yanından yayın durumunu haber verecek birine gereksinim duyulur. Çanak antenin bağlanması için ilk olarak deneme yanılma yöntemine başvurulabilir. Çevrede çanak antenleri görülen başka komşular varsa, anteni onların antenleri ile aynı yöne doğru çevirmek gerekir. Bu noktada çevirme işlemi milim milim yapılır ve televizyon başında bekleyen kişinin ses vermesi beklenir. Ayrıca akıllı telefonlardan da bu konuda yardım alınabilir. Günümüzde hem Android hem de IoS işletim sistemine sahip telefonlar için uygulama marketlerinde çanak anten kurulumunu kolaylaştıran aplikasyonlara erişebilmek mümkün. Bir kısmı konum tabanlı olan bu uygulamalar ile bulunulan konumdaki en uygun yönü tespit etmek ve uydu cihazının bağlantısını yapmak mümkündür.

Elle Uydu Anteni Bağlama

El ile çanak anten bağlamak isteyenler için ilk adım anten yönünün doğru belirlenmesidir. Zira antenlerde yön tespitinden sonra çanağın sabitleneceği için, değişiklik yapabilmek son derece zahmetli olur. Doğru yön tespiti ve sağlaması yapıldıktan sonra, öncelikle çanağın sabitlenmesi gerekir. Çanak antenler çatılara kurulabileceği gibi, evlerin balkonuna da sabitlenebilir. Bunun için bir matkap yardımıyla çanak ayaklarına denk gelecek şekilde delikler açılmalı ve daha sonra çanağın ayakları bu deliklere oturtulmalıdır. Uydu çanağının sabitlenmesi için bu ayaklar, delik açılan zemine vidalanmalıdır. Vidalama işleminde yeteri kadar sağlam malzeme kullanılmaması, daha sonra hava şartları nedeniyle ayar kaybı yaşanabilir. Sonrasında ise LNB eğimi tespit edilmelidir. Bunun için kullanabileceğiniz bir makineniz yoksa, daha önce bahsedildiği gibi deneme yanılma yönteminden ya da akıllı telefonlardan yararlanabilirsiniz. Son olarak da LNB altından uydu alıcı kablosu takılarak televizyona bağlanmalıdır. Bu işlem ile birlikte televizyona görüntü gelmelidir. Aksi halde kurulum ve ayarlama esnasında bir yanlış yapılmış olabileceği ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır.

Çanak Anten Ayarı İçin Gerekli Malzemeler

Çanak anten kurulumuna başlamadan önce, kullanılacak malzemelerin bilinmesi ve temin edilmesi gerekir. Aksi halde çalışmanın sürekli kesintiye uğraması kaçınılmaz hale gelir. Uydu çanağını yere sabitlemek için bir matkap, vidalarını sıkmak için bir elektrikli vida matkabı gerekir. Vidaların el ile sıkılması da mümkündür. Ancak daha sağlam olması açısından şarjlı matkaplar avantaj sağlar. Küçük LNB vidalarının sıkılması için de yıldız uçlu tornavida gereklidir. Ayrıca televizyon ile uydu çanağı arasında kablolu bağlantı kurabilmek için bu ikisi arasındaki mesafeye uygun uydu kablosu da hazır edilmelidir. Her ihtimale karşı kablonun biraz uzun tutulması tavsiye edilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası