geometrik izomer nedir / Cis-Trans Izomer - Türkçe Bilgi

Geometrik Izomer Nedir

geometrik izomer nedir

Geometrik izomer örnekleri. stereoizomerizm

Ders sırasında izomerizm türleri hakkında genel bir fikir edinecek, izomerin ne olduğunu öğreneceksiniz. Organik kimyadaki izomerizm türleri hakkında bilgi edinin: yapısal ve uzaysal (stereoizomerizm). Maddelerin yapısal formüllerini kullanarak, yapısal izomerizmin alt türlerini (iskeletsel ve konumsal izomerizm) düşünün, uzaysal izomerizmin çeşitlerini öğrenin: geometrik ve optik.

Konu: Organik kimyaya giriş

Ders: İzomerizm. İzomerizm türleri. Yapısal izomerizm, geometrik, optik

1. İzomerizm nedir

Organik maddeleri tanımlayan daha önce düşündüğümüz formül türleri, birkaç farklı yapısal formülün bir moleküler formüle karşılık gelebileceğini gösterir.

Örneğin, moleküler formül C2H6Ö karşılık iki madde farklı yapısal formüllerle - etil alkol ve dimetil eter. Pirinç. bir.

Etil alkol, hidrojeni serbest bırakmak için sodyum metali ile reaksiyona giren, +C'de kaynayan bir sıvıdır. Aynı koşullar altında, sodyum ile reaksiyona girmeyen bir gaz olan dimetil eter C'de kaynar.

Bu maddeler yapılarında farklılık gösterir - farklı maddeler aynı moleküler formüle karşılık gelir.

Pirinç. 1. Sınıflar arası izomerizm

Aynı bileşime, ancak farklı yapıya ve dolayısıyla farklı özelliklere sahip maddelerin varlığı olgusuna izomerizm denir (Yunanca "isos" - "eşit" ve "meros" - "kısım", "pay" kelimelerinden).

izomerizm türleri

Farklı izomerizm türleri vardır.

2. Sınıflar arası izomerizm

Yapısal izomerizm, bir moleküldeki atomların farklı bir bağlantı sırası ile ilişkilidir.

Etanol ve dimetil eter yapısal izomerlerdir. Farklı organik bileşik sınıflarına ait oldukları için bu tip yapısal izomerizm denir. ayrıca sınıflar arası. Pirinç. bir.

3. Karbon iskeletindeki izomerizm

Yapısal izomerler de aynı bileşik sınıfında olabilir, örneğin C5H12 formülü üç farklı hidrokarbona karşılık gelir. BT karbon iskeletinin izomerizmi. Pirinç. 2.

Pirinç. 2 Madde örnekleri - yapısal izomerler

4. Konum izomerizmi

Aynı karbon iskeletine sahip, çoklu bağların (çift ve üçlü) veya hidrojenin yerini alan atomların pozisyonunda farklılık gösteren yapısal izomerler vardır. Bu tür yapısal izomerizm denir konum izomerizmi.

Pirinç. 3. Yapısal konum izomerizmi

5. Mekansal izomerizm

Yalnızca tekli bağlar içeren moleküllerde, molekül parçalarının bağlar etrafında neredeyse serbest dönüşü oda sıcaklığında mümkündür ve örneğin 1,2-dikloroetan formüllerinin tüm görüntüleri eşdeğerdir. Pirinç. dört

Pirinç. 4. Klor atomlarının tek bir bağ etrafındaki konumu

Örneğin siklik bir molekülde veya bir çift bağda rotasyon zorsa, o zaman geometrik veya cis-trans izomerizmi. Cis izomerlerinde sübstitüentler halka düzleminin veya çift bağın aynı tarafında, trans izomerlerde ise zıt taraftadır.

Cis-trans izomerleri şu durumlarda mevcuttur: iki farklı milletvekili. Pirinç. 5.

Pirinç. 5. Cis - ve trans - izomerler

6. Optik izomerizm

Başka bir izomerizm türü, ikame edicileri ile dört tekli bağa sahip bir karbon atomunun uzamsal bir yapı - bir tetrahedron oluşturması nedeniyle ortaya çıkar. Bir molekülün dört farklı ikameye bağlı en az bir karbon atomu varsa, optik izomerizm. Bu tür moleküller aynadaki görüntüleriyle örtüşmezler. Bu özelliğe kiralite - Yunan chier'den - "el" denir. Pirinç. 6. Optik izomerizm, canlı organizmaları oluşturan birçok molekülün özelliğidir.

Pirinç. 6. Optik izomer örnekleri

Optik izomerizm de denir enantiyomerler(Yunanca enantios - "karşıt" ve meros - "kısım") ve optik izomerlerden - enantiyomerler. Enantiyomerler optik olarak aktiftir, ışığın polarizasyon düzlemini aynı açıda ancak zıt yönlerde döndürürler: d-, veya (+)-izomer, - sağa, ben-, veya (-)-izomer, - sola. Rasemat adı verilen eşit miktarda enantiyomer karışımı optik olarak aktif değildir ve sembolü ile gösterilir. d,l- veya (±).

Dersi özetlemek

Ders sırasında izomerizm türleri, izomer nedir hakkında genel bir fikir edindiniz. Organik kimyadaki izomerizm türleri hakkında bilgi edinildi: yapısal ve uzaysal (stereoizomerizm). Maddelerin yapısal formüllerinin yardımıyla, yapısal izomerizmin (iskelet ve konumsal izomerizm) alt türlerini düşündük, uzaysal izomerizm çeşitlerini tanıdık: geometrik ve optik.

bibliyografya

1. Rudzitis G. E. Kimya. Genel Kimyanın Temelleri. sınıf: eğitim kurumları için ders kitabı: temel seviye / G. E. Rudzitis, F. G. Feldman. - baskı. - E.: Eğitim,

2. Kimya. Sınıf Profil seviyesi: ders kitabı. genel eğitim için kurumlar / V. V. Eremin, N. E. Kuzmenko, V. V. Lunin ve diğerleri - M.: Bustard, - s.

3. Kimya. Derece Profil seviyesi: ders kitabı. genel eğitim için kurumlar / V. V. Eremin, N. E. Kuzmenko, V. V. Lunin ve diğerleri - M .: Bustard, - s.

4. Khomchenko G. P., Khomchenko I. G. Üniversite öğrencileri için kimyadaki problemlerin toplanması. - 4. baskı. - M.: RIA "Yeni Dalga": Yayıncı Umerenkov, - s.

1. İnternetürok. ru.

2. Organik kimya.

Ev ödevi

1. No. 1,2 (s. 39) Rudzitis G. E. Kimya. Genel Kimyanın Temelleri. sınıf: eğitim kurumları için ders kitabı: temel seviye / G. E. Rudzitis, F. G. Feldman. - baskı. - E.: Eğitim,

2. Etilen serisinin hidrokarbonlarındaki izomerlerin sayısı neden doymuş hidrokarbonlarınkinden daha fazladır?

3. Hangi hidrokarbonların uzaysal izomerleri vardır?

Malzemeyi simülatörlerin yardımıyla sabitleyin

Eğitmen 1 Eğitmen 2 Eğitmen 3

Geometrik izomerizmin oluşmasının nedeni, st-bağ çevresinde serbest dönme olmamasıdır. Bu tip izomerizm, çift bağ içeren bileşikler ve alisiklik serinin bileşikleri için tipiktir.

Geometrik izomerler, aynı moleküler formüle, moleküllerdeki atomların bağlanmasında aynı diziye sahip olan, ancak çift bağın düzlemine veya döngü düzlemine göre uzayda atomların veya atomik grupların farklı bir düzenlemesinde birbirinden farklı olan maddelerdir. .

Bu tip izomerizmin ortaya çıkmasının nedeni, çevrimi oluşturan çift bağ veya st-bağlar etrafında serbest dönmenin imkansız olmasıdır.

Örneğin, büten-2 CH3-CH=CH-CH3, çift bağ düzlemine göre uzayda metil gruplarının düzenlenmesinde farklılık gösteren iki izomer şeklinde bulunabilir:

veya t,2-dimtetilsitopropan iki izomer olarak bulunur,

döngü düzlemine göre uzayda metil gruplarının düzenlenmesinde farklılık gösteren:

/cis-, trans-sistemi kullanarak geometrik izomerlerin konfigürasyonunu belirtmek için. Aynı sübstitüentler ise

3. Organik bileşiklerin izomerizmi. Moleküllerin uzaysal yapısı

ra ^ p ^ lizh ^ psh çift ^ dajw veya

çevrim, konfigürasyon cis-, eğer farklı taraflarda ise - trans- olarak belirtilir.

Çift bağlı karbon atomlarında farklı sübstitüentlerin bulunduğu bileşikler için, E^-isim sistemi kullanılır.

EZ Sistemi daha geneldir. Opa, herhangi bir ikame grubu ile geometrik izomerlere uygulanabilir. Bu sistemin temeli, her bir karbon atomu için ayrı ayrı belirlenen sübstitüentlerin kıdemidir. Her bir çiftin kıdemli ikame edicileri çift bağdan bir durak uzaklıkta bulunuyorsa, kopya rakamı Z harfiyle (zusammen harfinden - birlikte), farklı duraklarda bulunuyorlarsa E harfiyle (harften) gösterilir. entgegen - zıt).

Dolayısıyla 1-bromokloropropep için iki izomer mümkündür:

kıdemli! bir karbon atomunun sübstitüenti me-

tip grubu (1H ve 6CH3 ikame edicileri) ve diğeri bir brom atomuna sahiptir (17C1 ve 35Br ikame edicileri). İzomer I'de, kıdemli ikameler çift bağ düzleminin bir tarafında bulunur, buna Z konfigürasyonu atanır ve izomer II'ye E konfigürasyonu atanır (kıdemli ikameler çift bağ düzleminin karşı taraflarında bulunur).

Geometrik izomerler farklı fiziksel özelliklere (erime ve kaynama noktaları, çözünürlük vb.), spektral özelliklere ve kimyasal özelliklere sahiptir. Özelliklerdeki böyle bir farklılık, fiziksel ve kimyasal yöntemler kullanarak konfigürasyonlarını oluşturmayı oldukça kolaylaştırır.

izomerler- aynı moleküler yapıya sahip ancak farklı kimyasal yapı ve özelliklere sahip maddeler.

izomerizm türleri

ben. Yapısal - bir molekül zincirindeki farklı bir bağlantı atom dizisinden oluşur:

1) Zincir izomerizmi

Dallanmış bir zincirdeki karbon atomlarının, diğer karbon atomlarıyla bağlantı tipinde farklılık gösterdiğine dikkat edilmelidir. Bu nedenle, yalnızca bir başka karbon atomuna bağlı bir karbon atomuna denir. öncelik, diğer iki karbon atomu ile - ikincil, üç ile - üçüncül, dört ile Kuvaterner.

2) Konum izomerizmi


3) İzomerizm sınıflar arası

4) tatomerizm

tatomerizm(Yunanca ταύτίς - aynı ve μέρος - ölçü) - iki veya daha fazla izomerin kolayca birbirine geçtiği tersinir izomerizm olgusu. Bu durumda, totomerik bir denge kurulur ve madde aynı anda tüm izomerlerin moleküllerini belirli bir oranda içerir. Çoğu zaman, tautomerizasyon, hidrojen atomları bir moleküldeki bir atomdan diğerine ve aynı bileşikte tekrar hareket ettiğinde meydana gelir.

II. Uzamsal (stereo) - bağlı karbon atomlarının serbest dönüşü hariç, çift bağ veya döngüye göre atomların veya grupların farklı konumlarından dolayı

1. Geometrik (cis -, trans - izomerizm)


Bir moleküldeki bir karbon atomu dört farklı atoma veya atom grubuna bağlıysa, örneğin:

o zaman aynı yapısal formüle sahip, ancak uzamsal yapı bakımından farklı iki bileşiğin varlığı mümkündür. Bu tür bileşiklerin molekülleri, bir nesne ve ayna görüntüsü olarak birbirleriyle ilişkilidir ve uzaysal izomerlerdir.

Bu tip izomerizme optik, izomerler - optik izomerler veya optik antipodlar denir:

Optik izomerlerin molekülleri uzayda uyumsuzdur (sol ve sağ eller gibi), simetri düzleminden yoksundurlar.
Böylece,

  • optik izomerler Molekülleri birbirleriyle bir nesne ve uyumsuz bir ayna görüntüsü olarak ilişkili olan uzaysal izomerler olarak adlandırılır.

Amino asidin optik izomerleri

3. konformasyonel izomerizm

Bir σ-bağı ile birbirine bağlı atomların ve atom gruplarının, birbirlerine göre uzayda farklı pozisyonları işgal ederek, bağ ekseni etrafında sürekli olarak döndüklerine dikkat edilmelidir.

Aynı yapıya sahip olan ve C-C bağları etrafında dönme sonucu atomların uzaysal dizilişlerinde farklılık gösteren moleküllere konformer denir.

Konformasyonel izomerleri göstermek için Newman projeksiyon formüllerini kullanmak uygundur:

Konformasyonel izomerizm olgusu, sikloalkanlar örneği kullanılarak da düşünülebilir. Bu nedenle, sikloheksan, konformerler ile karakterize edilir:

Organik maddeleri tanımlayan daha önce düşündüğümüz formül türleri, birkaç farklı yapısal formülün bir moleküler formüle karşılık gelebileceğini gösterir.

Örneğin, moleküler formül C2H6Ö karşılık iki madde farklı yapısal formüllerle - etil alkol ve dimetil eter. Pirinç. bir.

Etil alkol, hidrojeni serbest bırakmak için sodyum metali ile reaksiyona giren, +C'de kaynayan bir sıvıdır. Aynı koşullar altında, sodyum ile reaksiyona girmeyen bir gaz olan dimetil eter C'de kaynar.

Bu maddeler yapılarında farklılık gösterir - farklı maddeler aynı moleküler formüle karşılık gelir.

Pirinç. 1. Sınıflar arası izomerizm

Aynı bileşime, ancak farklı yapıya ve dolayısıyla farklı özelliklere sahip maddelerin varlığı olgusuna izomerizm denir (Yunanca "isos" - "eşit" ve "meros" - "kısım", "pay" kelimelerinden).

izomerizm türleri

Farklı izomerizm türleri vardır.

Yapısal izomerizm, bir moleküldeki atomların farklı bir bağlantı sırası ile ilişkilidir.

Etanol ve dimetil eter yapısal izomerlerdir. Farklı organik bileşik sınıflarına ait oldukları için bu tip yapısal izomerizm denir. ayrıca sınıflar arası. Pirinç. bir.

Yapısal izomerler de aynı bileşik sınıfında olabilir, örneğin C5H12 formülü üç farklı hidrokarbona karşılık gelir. BT karbon iskeletinin izomerizmi. Pirinç. 2.

Pirinç. 2 Madde örnekleri - yapısal izomerler

Aynı karbon iskeletine sahip, çoklu bağların (çift ve üçlü) veya hidrojenin yerini alan atomların pozisyonunda farklılık gösteren yapısal izomerler vardır. Bu tür yapısal izomerizm denir konum izomerizmi.

Pirinç. 3. Yapısal konum izomerizmi

Yalnızca tekli bağlar içeren moleküllerde, molekül parçalarının bağlar etrafında neredeyse serbest dönüşü oda sıcaklığında mümkündür ve örneğin 1,2-dikloroetan formüllerinin tüm görüntüleri eşdeğerdir. Pirinç. dört

Pirinç. 4. Klor atomlarının tek bir bağ etrafındaki konumu

Örneğin siklik bir molekülde veya bir çift bağda rotasyon zorsa, o zaman geometrik veya cis-trans izomerizmi. Cis izomerlerinde sübstitüentler halka düzleminin veya çift bağın aynı tarafında, trans izomerlerde ise zıt taraftadır.

Cis-trans izomerleri şu durumlarda mevcuttur: iki farklı milletvekili. Pirinç. 5.

Pirinç. 5. Cis ve trans izomerleri

Başka bir izomerizm türü, ikame edicileri ile dört tekli bağa sahip bir karbon atomunun uzamsal bir yapı - bir tetrahedron oluşturması nedeniyle ortaya çıkar. Bir molekülün dört farklı ikameye bağlı en az bir karbon atomu varsa, optik izomerizm. Bu tür moleküller aynadaki görüntüleriyle örtüşmezler. Bu özelliğe kiralite denir - Yunancadan İle birliktedaha yüksek- "el". Pirinç. 6. Optik izomerizm, canlı organizmaları oluşturan birçok molekülün özelliğidir.

Pirinç. 6. Optik izomer örnekleri

Optik izomerizm de denir enantiyomerler(Yunancadan enantios- "karşıt" ve meros- "parça") ve optik izomerler - enantiyomerler. Enantiyomerler optik olarak aktiftir, ışığın polarizasyon düzlemini aynı açıda ancak zıt yönlerde döndürürler: d-, veya (+)-izomer, - sağa, ben-, veya (-)-izomer, - sola. Eşit miktarda enantiyomerlerin karışımına denir. rasemat, optik olarak etkin değildir ve simgesiyle gösterilir d,l- veya (±).

KAYNAKLAR

video kaynağı - funduszeue.info?v=mGS8BUEvkpY

funduszeue.info?t=7&v=XIikCzDD1YE

funduszeue.info - özet

sunum kaynağı - funduszeue.info

funduszeue.info?t=2&v=ii30Pctj6Xs

funduszeue.info?t=1&v=v1voBxeVmao

funduszeue.info?t=2&v=a55MfdjCa5Q

funduszeue.info?t=1&v=FtMA1IJtXCE

sunum kaynağı - funduszeue.info

ligand izomerizmi

ligand izomerizmi bağ (aynı ligandın farklı koordinasyon türleri tarafından belirlenir) ve ligandın uygun izomerizmi olarak alt bölümlere ayrılır.

K3 ve K3 bileşiminin kobalt(III) nitro- ve nitrito-komplekslerinin varlığı, NO2 - ligandının koordinasyonunun sırasıyla nitrojen atomu veya oksijen atomu. Başka bir örnek, tiyosiyanat iyonu NCS'nin - bir nitrojen atomu veya bir kükürt atomu aracılığıyla, tiyosiyanato-N- veya tiyosiyanato-S-komplekslerinin oluşumu ile koordinasyonudur.

Ek olarak, karmaşık ligandlar (örneğin, amino asitler) kendileri, koordinasyonu aynı bileşimde farklı özelliklere sahip komplekslerin oluşumuna yol açan izomerler oluşturabilir.

geometrik izomerizm ligandların birbirine göre iç küredeki eşit olmayan yerleşiminden kaynaklanır. Geometrik izomerizm için gerekli bir koşul, iç koordinasyon küresinde en az iki farklı ligandın bulunmasıdır. Geometrik izomerizm, esas olarak oktahedral bir yapıya, düz bir kare veya kare piramit yapısına sahip karmaşık bileşiklerde kendini gösterir.

Dört yüzlü, üçgen ve lineer yapıya sahip kompleks bileşiklerin geometrik izomerleri yoktur, çünkü iki farklı tipteki ligandların merkezi atom etrafındaki yerleri eşdeğerdir.

İki farklı ligand L ′ ve L ′′ mevcudiyetinde düz bir kare yapısına sahip olan kompleksler, zaten iki izomere (cis- ve trans-) sahip olabilir:

Cis- ve trans-izomerlere sahip bir kompleks bileşik örneği, diklorodiaminplatinum(II)'dir:

Düz kare yapılı karmaşık bir bileşiğin izomerleri olamayacağına dikkat edin: L'' ligandının konumu karenin herhangi bir köşesinde eşit olasılıklıdır. İki farklı ligand göründüğünde, farklı özelliklere sahip iki izomerin (cis- ve trans-) varlığı zaten mümkündür. Bu nedenle, cis-diklorodiaminplatin (II) turuncu-sarı kristallerdir, suda kolayca çözünür ve trans-diklorodiaminplatin(II), suda çözünürlüğü cis izomerinden biraz daha düşük olan uçuk sarı kristallerdir.

İç küredeki farklı ligandların sayısı arttıkça geometrik izomerlerin sayısı da artar. Nitro(hidroksilamin)amin(piridin)platin(II)Cl klorür için, üç izomerin tamamı elde edildi:

Oktahedral komplekslerin birçok izomeri olabilir. Bu tür karmaşık bir bileşikte altı ligandın tümü aynıysa () veya yalnızca biri diğerlerinden farklıysa (), o zaman ligandların birbirine göre farklı bir düzenlemesi olasılığı yoktur. Örneğin, oktahedral bileşiklerde, L ′′ ligandının diğer beş L ′ ligandına göre herhangi bir konumu eşdeğer olacaktır ve bu nedenle burada hiçbir izomer olmamalıdır:



Dış görünüş iki ligandlar L′′ oktahedral karmaşık bileşiklerin varlığı olasılığına yol açacaktır. iki geometrik izomer. Bu durumda, L'' ligandlarının birbirine göre düzenlenmesinin iki farklı yolu ortaya çıkar. Örneğin, dihidroksotetraamminkobalt(III) + katyonunun iki izomeri vardır:

Yukarıda belirtilenlerden farklı olan H3N ve OH - ligandlarının başka bir karşılıklı düzenlemesini bulmaya çalışırken, her zaman daha önce verilenlerden birinin yapısına geleceğiz.

Komplekste farklı kimyasal bileşime sahip ligandların sayısı arttıkça geometrik izomerlerin sayısı da hızla artar. Bu türdeki bileşiklerin dört izomeri olacaktır ve altı farklı ligand içeren türdeki bileşiklerin 15'e kadar geometrik izomeri olacaktır Bu tür karmaşık bileşikler hala tam olarak anlaşılamamıştır.

Geometrik izomerler, renk, çözünürlük, yoğunluk, kristal yapı vb. gibi fizikokimyasal özelliklerde önemli ölçüde farklılık gösterir.

Mekansal izomerler (stereoizomerler), aynı niteliksel ve niceliksel bileşime ve aynı bağlanma atomlarına (kimyasal yapı) sahiptir, ancak moleküldeki atomların farklı uzamsal düzenine sahiptir.

İki tür uzaysal izomerizm vardır: optik ve geometrik.

optik izomerizm

Optik izomerizmde, farklı molekül parçaları, bazı atomlara göre farklı şekilde yerleştirilir, yani. farklı var yapılandırma.Örneğin:

Bu tür moleküller özdeş değildir, birbirleriyle bir nesne ve ayna görüntüsü olarak ilişkilidirler ve denir. enantiyomerler.

Enantiyomerler kiralite özelliklerine sahiptir. En basit kiralite durumu, moleküldeki mevcudiyetinden kaynaklanmaktadır. kiralite merkezi(kiral merkez), dört farklı ikame edici içeren bir atom olabilir. Böyle bir atomun simetri elemanları yoktur. Bu bakımdan asimetrik olarak da adlandırılır.

Bir molekülün kiral olup olmadığını belirlemek için modelini, ayna görüntüsünün modelini oluşturmak gerekir (Şekil ). , a) ve uzayda birleşip birleşmediklerini öğrenin. Birleştirilmezlerse molekül kiraldir (Şekil , b), birleştirilirlerse akiraldir.

Pirinç.

Enantiyomerlerin tüm kimyasal özellikleri aynıdır. Fiziksel özellikleri, optik aktivite dışında aynıdır: bir form, ışığın polarizasyon düzlemini sola, diğeri - sağa aynı açıya döndürür.

Eşit miktarlarda optik antipodların bir karışımı, optik aktiviteden yoksun ve fiziksel özelliklerin her bir antipoddan çok farklı bireysel bir kimyasal bileşik gibi davranır. Böyle bir madde denir Rasemik karışım, veya rasemat.

Yeni asimetrik karbon atomlarının oluştuğu tüm kimyasal dönüşümlerde her zaman rasematlar elde edilir. Rasematları optik olarak aktif antipodlara ayırmak için özel teknikler vardır.

Bir molekülde birkaç asimetrik atom varsa, uzaysal izomerlerin optik antipodlar olmadığı bir durum mümkündür. Örneğin:


Birbirinin enantiyomeri olmayan uzaysal izomerlere denir. diastereomerler.

Diastereomerlerin özel bir durumu - geometrik (cis-trais-) izomerler.

geometrik izomerizm

Geometrik (cis-trans-) izomerizm aromatik olmayan siklik bileşiklerin yanı sıra çift bağ içeren bileşiklerin (C=C, C=N, vb.) Geometrik izomerlerdeki ikameler, çift bağ veya döngü düzleminin bir tarafında - ^wc pozisyonunda veya karşı taraflarda - tirsh / c pozisyonunda yer alabilir (Şekil ).


Pirinç. Dis-izomer (a) vetrans-izomer(b)

Geometrik izomerler genellikle fiziksel özelliklerde (kaynama ve erime noktaları, çözünürlük, dipol momentleri, termodinamik kararlılık, vb.)

  • "Kiralite" terimi, iki nesnenin sol ve sağ eller (Yunanca sandalyeden - elden) gibi birbiriyle böyle bir ilişki içinde olduğu anlamına gelir, yani. uzayda birleştirmeye çalışırken eşleşmeyen ayna görüntüleridir.

Kategoride popüler:

Danil Koretsky: Dövmeli cilt

Danil Koretsky: Dövmeli cilt

okuman
Aile hakkında dövme yazı

Aile hakkında dövme yazı

okuman
Skyrim'de taş ocağı taşı nereden bulunur Skyrim'de taş ocağı taşı nereden alınır

Skyrim'de taş ocağı taşı nerede bulunur Taş ocağı taşı nereden alınır

okuman
İzografları tahmin ettikten sonra nesnelerin isimlerini öğreneceksiniz.

İzografları tahmin ettikten sonra nesnelerin isimlerini öğreneceksiniz.

okuman
kaynağı değiştir]

Cis-trans izomerisi ayrıca inorganik bileşiklerde, özellikle de diazenlerde ve koordinasyon bileşiklerinde meydana gelebilir.

Diazenler (ve ilgili difosfenler) ayrıca cis-trans izomerisi sergileyebilir. Organik bileşiklerde olduğu gibi, cis izomeri genellikle ikisi arasında daha reaktiftir, alkenleri ve alkinleri alkanlara indirgeyebilen tek izomerdir, ancak farklı bir nedenden dolayı: trans izomer, alkenleri indirgemek için hidrojenlerini uygun şekilde sıralayamaz, ancak cis izomeri, farklı şekilde şekillendirildiğinden bunu yapabilir.

geometrik izomeri

  • alkenlerde cift bag etrafindaki atomlarin farkli gruplar tasimasi ve cift bagin kendi etrafinda donememesi sonucu gorulen izomeri cesidi. cis-trans izomerisi diye de bilinir.
    (bkz: optik izomeri) (bkz: yapisal izomeri) (bkz: e) (bkz: z)

  • organik kimyanın ilerleyen safhalarında ek olark gene çift bağda e, z izomerisi ve kiral atom etrafın s, r izomerisi, ışığın polar düzlemini çevirme yönüne göre d, l izomerisi mecuttur. (bkz: solomons organic chemistry)

  • (bkz: cis)
    (bkz: trans)

  • (bkz: izometri)

  • ornek vermek gerekirse

    h ch3
    \ /
    c=c
    / \
    ch3 h

  • buna cis-trans izomerisi de derler. alkenlerde ch3 (bkz: metil) molekülünün konumuna göre isim ve işlev farklılığı olur.

    genelde ch3'ler çaprazlama duruyorsa buna trans izomeri, yan yana duruyorsa da cis izomeri olur. fakat en azından lisede öğretilen, her çapraza her düze cis trans diye atlamamaktı.

ekşi sözlük kullanıcılarıyla mesajlaşmak ve yazdıkları entry'leri
takip etmek için giriş yapmalısın.

Cis-trans izomer

Organik kimyadastereoizomerin dalı olan cis-trans izomer, geometrik izomer, yapısal izomer ya da E-Z izomer gibi isimlerle ifade edilen durum, bir moleküldeki fonksiyonel grupların oryantasyonunu tanımlar. Genelde, çift bağ içeren izomerler dönemezler. Cis ve trans izomerler hem inorganik koordinasyon komplekslerinde hem organik moleküllerde meydana gelir.

Latince cis "aynı tarafta", trans "diğer tarafta" anlamına gelir. IUPAC'a göre "geometrik izomer" ifadesi daha doğrudur. Optik izomerler için optikçe izomer, optik olmayanlar içinse diastereomer denir.

Organik kimyada cis-trans izomer[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası