periton diyaliz kaç yıl sürer / Tedavi seçenekleri | Fresenius Medical Care

Periton Diyaliz Kaç Yıl Sürer

periton diyaliz kaç yıl sürer

Diyaliz, sağlıklı böbrekler tarafından yapılan temel görevleri  gerçekleştiren bir tedavi yöntemidir. Kendi böbrekleriniz artık vücudunuzun ihtiyaçlarını karşılayamadığında gereklidir.

Diyaliz Ne Yapar

Böbrekleriniz işlevini yerini getiremediği zaman, diyaliz vücudunuzu dengede tutar:

  • Vücutta birikmelerini önlemek için atık, tuz ve fazla suyun giderilmesine yardımcı olur,
  • Potasyum, sodyum ve bikarbonat gibi kanınızdaki belirli kimyasal maddelerin güvenli bir seviyede tutulması
  • Kan basıncını kontrol etmeye yardımcı

Diyaliz Çeşitleri?

İki tür diyaliz vardır. Bunlar Hemodiyaliz ve periton diyalizi. Diyaliz işlemi doktorunuzla beraber sizin vereceğiniz karara göre uygun şartlar sağlandığında evde ya da gerekli donanıma sahip hastanelerde uygulanabilir .

Diyaliz İşlemi Ne Kadar Sürer?

Diyaliziniz için gereken süre şunlara bağlıdır:

  • Böbrekleriniz temel fonksiyonları ne kadar yerine getirebiliyor,
  • Tedaviler arasında ne kadar sıvı alıyorsunuz
  • Vücudunuzda böbreklerinizin atamadığı ne kadar atık var
  • Yaşınız
  • Kullanılan yapay böbrek türü

Not:Genellikle, her bir hemodiyaliz tedavisi yaklaşık dört saat sürer ve haftada üç kez yapılır.

Yüksek akımlı diyaliz adı verilen bir hemodiyaliz türü daha az zaman alabilir. Bunun sizin için uygun bir tedavi olup olmadığını görmek için doktorunuzla konuşabilirsiniz.

Sağlık Bakanlığından:

DİYALİZ SERTİFİKALARININ RESERTİFİKASYONU HAKKINDA TEBLİĞ

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Tebliğ; hemodiyaliz ve periton diyalizi sertifikası olan ve görev tanımlamaları 8/5/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Diyaliz Merkezleri Hakkında Yönetmelikte belirtilen sorumlu uzman, sorumlu tabip ve diyaliz hemşirelerinin böbrek hastalıkları ve diyaliz tedavileri ile ilgili eğitimlerinin sürekli yenilenmesini ve bilgi düzeylerinin yeterliliğinin değerlendirilmesini sağlamak amacıyla hazırlanmıştır.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ; hemodiyaliz ve periton diyaliz sertifikası olan ve görev tanımlamaları 8/5/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Diyaliz Merkezleri Hakkında Yönetmelikte belirtilen sorumlu uzman tabip, sorumlu tabip ve diyaliz hemşirelerinin eğitimlerini ve sertifikalarının yenilenmesine ilişkin usul ve esasları kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) 13/12/ tarihli ve sayılı Sağlık Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 43 üncü maddesi ile 8/5/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Diyaliz Merkezleri Hakkında Yönetmeliğin 35 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Resertifikasyon süresi

MADDE 4 – (1) Diyaliz Merkezleri Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre hemodiyaliz ve periton diyalizi tedavilerinin yürütülmesinde kullanılmak üzere düzenlenmiş olan sorumlu uzmanlık, sorumlu tabiplik ve diyaliz hemşireliği, periton diyaliz hemşireliği sertifikalarının geçerlilik süresi beş yıldır. Sertifika sahipleri beş yıllık sürenin sonunda resertifikasyon değerlendirmesine tabi tutulurlar.

Resertifikasyon değerlendirmesi

MADDE 5 – (1) Resertifikasyon değerlendirmesi, sürekli mesleki eğitim için bilimsel toplantılara katılım puanı ve resertifikasyon sınavından oluşur. Bakanlıkça onay verilmiş diyaliz eğitim merkezleri tarafından yapılır.

Değerlendirme yapacak merkezler

MADDE 6 – (1) Resertifikasyon değerlendirmesi Bakanlıkça onay verilmiş diyaliz eğitim merkezleri tarafından yapılır. Diyaliz eğitim merkezleri en geç üç ay içinde bildirilen adayların resertifikasyon değerlendirmesini yaparlar. Diyaliz eğitim merkezi, yılda dört kez resertifikasyon değerlendirmesi yapar.

Resertifikasyon değerlendirme kurulu

MADDE 7 – (1) Resertifikasyon Değerlendirme Kurulu eğitim merkezinde, üç Nefroloji Uzmanından kurulur. Kurul tarafından adayın mesleki eğitim toplantılarına katılım puanı belirlenir ve aday sınava alınır.

(2) Diyaliz hemşireliği resertitifikasyon sınavlarında, eğitim merkezinin sorumlu hemşiresi de üye olarak yer alır. Pediatrik diyaliz merkezlerinde görev yapmak üzere diyaliz sertifikası almış olanların resertifikasyon değerlendirme kurulunda en az bir çocuk nefroloji uzmanının bulunması gerekir.

(3) Resertifikasyon değerlendirmesi için görevlendirilen diyaliz eğitim merkezinde kurul teşkili için yeterli üye bulunmaması halinde, en yakın eğitim merkezinden kurul üyesi talebinde bulunulur.

Başvuru

MADDE 8 – (1) Sertifikalı uzman tabip, tabip ve hemşireler sertifikalarının geçerlilik süresinin bitimine altı ay kala Ek-1’deki Resertifikasyon Başvuru Formu, sertifika örneği ve sürekli mesleki eğitim faaliyetlerine katıldıklarını gösteren belgeler ile birlikte bağlı bulundukları ilin sağlık müdürlüğüne, Sağlık Bakanlığı merkez teşkilatında görevli ise diyaliz eğitim ve sertifikasyon şube müdürlüğüne resertifikasyon değerlendirmesi için başvururlar. İl sağlık müdürlükleri tarafından belgeleri tam olan adayların isimleri liste halinde Bakanlığa bildirilir. Resertifikasyon için zamanında başvuruda bulunmayanların sertifikaları geçersiz sayılır ve Bakanlıkça iptal edilir.

Sürekli mesleki eğitim

MADDE 9 – (1) Sürekli mesleki eğitim, böbrek hastalıkları ve diyaliz tedavileri ile ilgili yurt içi ve yurt dışında düzenlenen kongre, konferans, sempozyum, seminer, kurs gibi bilimsel toplantılara katılımı ve bunların belgelendirilmesini kapsar. Bilimsel faaliyete katılımın, sertifika düzenleme tarihinden sonraki beş yıllık süre içerisinde gerçekleşmesi gerekir. Mesleki eğitim ile ilgili belgelerin bilimsel toplantının tarihini, başlığını, düzenleyicisini, toplam süresini ve katılımcının adı ve soyadını içermesi gerekir. Belgelendirilmeyen veya böbrek hastalıkları ve diyaliz dışı konularda yapılan bilimsel toplantılara katılım, resertifikasyon değerlendirmesinde dikkate alınmaz.

(2) Resertifikasyon değerlendirmesine dahil edilecek yurt içi ve yurt dışı sürekli mesleki eğitim toplantılarının listesi her yıl için Diyaliz Bilimsel Danışma Kurulunun görüşü alınarak Bakanlık internet sitesinde ilan edilir.

(3) Mesleki eğitim toplantılarının iştirak edilen her saati bir puan olarak değerlendirilir. Resertifikasyon değerlendirmesine alınmak için sorumlu uzman, sorumlu tabiplerin ve hemşirelerin bilimsel faaliyetlerden en az on beş mesleki eğitim puanı almış olmaları gerekir. Resertifikasyon değerlendirmesinde otuz puanın üzerindeki mesleki eğitim puanı dikkate alınmaz.

Resertifikasyon sınavı ve yeniden belgelendirme

MADDE 10 – (1) Resertifikasyon sınavı, Diyaliz Eğitim Merkezleri tarafından yazılı test usulünde yapılır. Sınav puan üzerinden değerlendirilir ve en az elli puan almak zorunludur. Sürekli mesleki eğitim puanı ile resertifikasyon sınav puanının toplamı, resertifikasyon puanı olarak esas alınır. Resertifikasyon puanı en az altmış beş puan olanlar resertifikasyona hak kazanırlar.

(2) Resertifikasyon değerlendirme sonucu başarılı veya başarısız olarak belirtilir ve diyaliz eğitim merkezleri tarafından Sağlık Bakanlığına bildirilir. Başarılı olanlara, resertifikasyon değerlendirme tarihinden geçerli olmak üzere yeniden diyaliz sertifikası düzenlenir. Bu sertifikaların geçerlilik süresi beş yıldır.

(3) Resertifikasyon değerlendirmesinde başarılı olamayanlar, sertifikalarının geçerlilik süresinin bitiminden sonraki bir yıl içinde yeniden resertifikasyon değerlendirmesine alınır. Bu sürede diyaliz merkezlerindeki görevlerine devam ederler.

(4) Başarısız olunan ilk resertifikasyon değerlendirmesinden sonra iştirak edilen mesleki eğitim toplantıları ile ilgili belgeler ikinci resertifikasyon değerlendirmesine eklenebilir. İkinci kez yapılan değerlendirmede de başarısız olan adayların sertifikaları Bakanlıkça iptal edilir.

GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Tebliğin yürürlük tarihinden itibaren üç yıl içindeki resertifikasyon değerlendirmeleri yalnızca sınav puanlarına göre yapılır ve sınavda en az altmış puan alan sorumlu uzman, sorumlu tabip ve hemşireler resertifikasyona hak kazanırlar.

GEÇİCİ MADDE 2 – (1) 1/1/ tarihinden önce diyaliz sertifikasyon sınavına girerek sertifika alanlar için ilk resertifikasyon sınavı yılı Nisan ayında yapılır. Sınava gireceklerin bu Tebliğin yayımı tarihinden itibaren bir ay içerisinde il sağlık müdürlüklerine başvurmaları zorunludur.

Yürürlük

MADDE 11 – (1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 12 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Sağlık Bakanı yürütür.

EK:1

RESERTİFİKASYON BAŞVURU FORMU

Adı Soyadı :

T.C Kimlik No :

Sicil No :

Görevi :

Çalıştığı Yer :

Adres :

Telefon :

Sertifika Tarihi :

Eğitim Aldığı Merkez :

BİLİMSEL FAALİYETLERE KATILIMLAR

Tarih

Faaliyetin Başlığı

Düzenleyicisi

Katılım Saati

TOPLAM

35 yıldır diyaliz tedavisi g&#;r&#;yor

Ülkemizde diyaliz tedavisinin yaygın olmadığı dönemlerde böbrek yetmezliği teşhisi konulan Nurettin Kandemir, hastalığıyla ilgili süreci, süreç içerisinde yaşadığı zorlukları ve 35 yıllık diyaliz serüvenini anlattı. Kandemir, “Bana böbrek yetmezliği teşhisi konulduğunda İstanbul’da diyaliz merkezi yoktu. Sonra doktorlarımın yönlendirmesiyle ’de Ankara’da yeni açılan merkezin ilk hastalarından oldum. Periton diyalizi ile başladım ancak daha sonraları klinik diyalizine geçiş yaptım. yılında Ankara’daki doktorum, uygun bir böbrek bulunduğunu söyledi ve bunun üzerine kadavradan böbrek nakli gerçekleşti. Fakat 3 ay sonra vücut böbreği kabul etmedi ve tekrar diyalize döndüm. 35 yıldır diyaliz tedavisi görüyorum” dedi.

Diyaliz artık eskisi gibi değil!

Normalde bir hastanın diyalizle yaşam süresinin ortalama 6 yıl olduğunu belirten Kandemir, “35 yıllık diyaliz tedavim süresince, diyaliz alanındaki gelişmelere bizzat şahit oldum. Kliniklerde kullanılan diyaliz cihazları çok önemli. Bunun yanı sıra sadece diyaliz cihazı, doktor veya hemşire ile ilişkilendirmemek gerek. Yaşadığım maddi ve manevi zorluklara rağmen yediğim, içtiğim, yaptığım herşeye çok dikkat ettim. Yaşamımı disipline etmemin, bugünlere gelmemdeki etkisi büyük” diye konuştu.

“Türkiye’deki diyaliz imkanı Almanya’dan daha fazla!”

Türkiye’ki diyaliz imkanlarını bir hasta gözüyle değerlendire Kandemir, “Bugüne kadar ülkemizde bu konuda büyük atılımlar yapıldı. Benim diyalize başladığım senesinde imkanlar kısıtlıydı ama gün geçtikçe ciddi değişim ve gelişimler yaşandı. Hatta ben senesinde bu konuyu doktoruma da sormuştum; ‘Türkiye diyaliz tedavisi, diğer ülkelere göre ne durumda? Daha da geliştirilemez mi? O dönemde kendisi bana; Türkiye’nin diyaliz konusunda Almanya’dan daha ileri noktada olduğunu söylemişti” dedi.

Yaşamını Fethiye’de sürdürdüğünü kaydeden Kandemir, sağlığının gayet iyi olduğunu da sözlerine ekledi.

35 yıldır diyaliz tedavisi görüyor

Nurettin Kandemir

Yükleniyor


Periton Diyaliz Tedavisi

Böbreklerimiz tamamen ya da büyük ölçüde çalışamaz hale geldiğinde uygulanan bir diyaliz tedavisi yöntemidir. Periton: Vücudumuzun karın boşluğunda bulunan, karın duvarını ve organları saran bir zardır. Periton Diyalizi: (PD) Karın boşluğuna küçük bir ameliyat ile yerleştirilen, bükülebilen ince, yumuşak, silikondan yapılmış kalıcı bir tüp (kateter) aracılığıla ve karın boşluğuna verilen özel temizleme sıvısı ile yapılır. Diyalizat adı verilen ve değişik tipleri bulunan temizleme sıvısı periton diyalizi kateteri aracılığıyla karın içine verilir. Periton zarında, kılcal damarlar içindeki kanda bulunan zararlı maddeler ve fazla sıvı bu zar aracılığıyla diyalizat sıvısı adı verilen sıvıya geçer. Belli bir süre sonra bu sıvı boşaltılarak zararlı maddeler vücuttan uzaklaştırılmış olur. Ardından karın içine yeni bir diyalizat doldurularak diyaliz işlemine devam edilir. 2 tip periton diyaliz tedavi uygulaması vardır.

Sürekli Ayaktan Periton Diyalizi (SAPD) b. Aletli Periton Diyalizi (APD) Sürekli Ayaktan Periton Diyalizi (SAPD): En yaygın kullanılan periton diyaliz şeklidir. Herhangi bir makine yardımı olmadan uygulanır. Diyaliz, belirli aralıklarla değişim işlemlerini kapsar. Bir değişim işlemi boşaltım, dolum ve bekletme aşamalarından oluşur. Karın içerisine periton diyalizi kateteri aracılığıyla verilen sıvı bir kaç saat karında kaldıktan sonra boşaltılır, ardından yeni bir diyalizat sıvısı verilerek bu işlem tedavi planına göre günde ortalama kez hasta tarafından uygulanır.

Aletli Periton Diyalizi (APD): Bir makine yardımı ile uygulanan diyaliz tedavisi yöntemidir. Makine otomatik olarak karına sıvıyı verip ayarlandığı süre sonunda boşalmasını sağlayıp tekrar doldurmaktadır. Makine hastaya gece bağlanarak uyurken diyaliz yapılmasını sağlar. Kişi uyurken gece boyunca ( saat) makine karın boşluğuna diyaliz sıvısını verir, bekletir ve boşaltır. Kişinin durumuna göre tedavide değişiklik yapılabilir. Periton Diyalizinin iyi yönleri: Hasta, periton diyaliz hemliresi tarafından kendisine eğitim verildikten sonra tedavisini kendisi yapabilir, hastanın bağımlılığı azalır. Eğitimi basit ve süresi kısadır. Gıda sıvı alımı serbesttir. Tansiyon kontrolü daha iyisağlanabilmektedir. İşlem esnasında kan kaybı görülmez. Kalp ve damar sistemine yüklenme az olduğundan, özellikle yaşlı hastalarda ve çocuklarda tercih edilen bir tedavi şeklidir. Peritondiyalizi, hastanın günlük yaşantısına devamlılık sağlar. (Okul,iş,seyahat,tatil imkanı)
Periton Diyalizinin sorun oluşturabilecek yönleri: Sürekli Ayaktan Periton Diyalizi (SAPD) de günde değişim yapmak gerekir. Hastanın karnında sürekli bir kateter kalmaktadır. Aletli Periton Diyalizi (APD)’de hasta gece boyunca makineye bağlı kalmaktadır.

İstenmeyen yan etkileri nelerdir;Protein kaybı, beslenme bozukluğu,tansiyondüşüklüğü,omuz,sırt,baş,göğüs,bel ve karın ağrıları olabilmekte, bulantı-kusma, hazımsızlık,fıtık oluşumu( göbek,kasık), sızıntı (ciltte, karında,nadiren akciğer zarında), iştahsızlık, şişmanlık, kan yağlarında ve/veya kan şekerinde yükselme olabilmekte, periton diyaliz sıvısının içe ve dışa akışı ile ilgili sorunlarla (fibrin tıkacı,kateter ucunun pozisyonunun kötü olması vb.) diyalizat kaçakları ile karşılaşabilmekte, enfeksiyon riski oluşabilmekte, bu enfeksiyonlar katetere bağlı olabilen enfeksiyonlar olup, kateter çıkış yeri enfeksiyonu yada Peritonit dediğimiz karın zarı iltihabı gibi enfeksiyonlardan bahsediyoruz ki,bu yan etkiler önemlilerdir. Peritonit dediğimiz karın zarı iltihabı,bulantı,kusma,ateş,karınağrısı,tedavinin yapılamaması gibi sorunlara yol açabilir ve hastaneye yatmanız gerekebilir. Bazen sık tekrarlayan iltihaplarda kronikleşme olabilir ve sonlandırmak gerekebilir. Uzun süreli tedavi sırasında bazen de periton zarınızda sertleşme gelişebilir. Bu durumda periton diyalizine son vermek gerekebilir.

Yapılan tetkiklerde sıvıyı geri alışınızda problem(ultrafiltasyon yetersizliği) varsa ya da karın zarınızın maddeleri temizlemesinde yetersizlik tespit edilirse doktorunuz tedaviyi sonlandırıp hemodiyaliz geçmenizi önerir. Periton diyaliz tedavisinin herhangi bir döneminde kateter çalışmayabilir, ya da kateter yer değiştirebilir, bu durumda kateterinizin değiştirilmesi ve yine kısa süreli hemodiyalize girmeniz gerekebilir.

 

 

 


nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir