kulak delen böcek / Fındık Zararlıları

Kulak Delen Böcek

kulak delen böcek

Gümüş Böceği Hakkında Herşey

Görüntüsü gözyaşına benzeyen gümüş böcekleri gümüş renginde görünmesine rağmen aslında beyaz bir böcek türüdür. En fazla 20 mm kadar büyüyebilen bu böcekler evinize girmek için birçok yolu kullanabilirler, özellikle kitaplar veya karton kutular gibi araçlarla evinize girebilirler. İnsana sağlık açısından zarar veremezse de gümüş böcekleri, şayet kontrol altına alınmazlarsa evdeki yiyecek ve gıdalara zarar verebilir, eşyaları kullanılmaz hale getirir.

Gümüş Böceği Hakkında Herşey

Gümüş Böceğinin Yaşadığı Alanlar

  • Gümüş böcekleri genellikle karanlıkta yaşarlar.
  • Kuru lavabo içlerinde, küvetlerde, duvarlarda, zemin üzerinde bulunurlar.
  • Gümüş böcekleri çok minik fark edilmeyecek kadar dışkılar bırakırlar.
  • Gümüş böceği genellikle ambar gibi yerlerde çoğalır.
  • Gümüş böceği garaj gibi alanları da çok sever.
  • Kutu gibi kağıt içeren yerlerde çok görülür.

Gümüş Böceği Hakkında Herşey

Gümüş Böceğinden Kurtulmak İçin Yapılması Gerekenler

Gümüş böcekleri genellikle mutfakta, banyolarda, çamaşırhanelerde bulunur. Gümüş böceklerinin nemli ortamı çok tercih ederler nemli ortamlarda daha hızlı gelişirler.

  • Evde yerlerin kuru olmasına dikkat edilmelidir.
  • Açık tesisat kanalı, döşeme boşluklarını silikonla kapatmalıyız.
  • Açık ortamda bırakılan yiyeceklerin üzerini mutlaka örtün.
  • Mutfağa dökülen yemek kırıntılarını mutlaka elektrikli süpürge ile süpürünüz.
  • Kısa sürede gümüş böceğini yok etmek istiyor isek; profesyonel anlamda yardım anlamız gerekir.

Gümüş Böceği Hakkında Herşey

Gümüş Böceği Ne Yer Ne ile Beslenir?

Ev de bulunan kitap, dergi, koli, kumaş, bakliyat gibi her türlü şey ile beslenebilen gümüş böcekleri hayatta kalması için bunların olması yeterlidir.

Gümüş Böceği Hızlı Ürer Mi?

Gümüş böceğinin dişisi günde ila arasında yumurta bırakabilirler. Özellikle sıcak ve nemli yerlere bıraktığı yumurtadan çıkan yavrular dört ay içinde yetişkin böcek haline gelirler. Bu üremeye mani olmak için evinizde, yerlerde ve duvarlarda bulunan ve gizlenmeye müsait olan yarıkları mutlaka kapatın. Böylece gümüş böcekleri, yumurtalarını bırakacak bir yer bulamazlar.

Ayrıca elektrik süpürgesinin haşere istilasındaki önemli görevini unutmayın ve gümüş böceklerinin yumurta bırakma ihtimali olan yerleri çekiş gücü yüksek bir elektrik süpürgesi ile süpürmeyi ihmal etmeyin.

Gümüş Böceğinden Kurtulmak İçin Bitkisel Çözüm Yolları

Gümüş böceği;

  • Sedir yağının kokusundan nefret eder. Bunun için sedir yağını su ile sulandırarak evinizde bulunan çatlak ve yarıklara püskürtün.
  • Lavanta yağı bu böceklerin sevmediği bir diğer bitkisel üründür. Aynı püskürtme yöntemini lavanta yağı ile de yapabilirsiniz
  • Limon biliyorsunuz asidik bir özelliğe sahiptir. Gümüş böceği de yerlerin limon ile temizlenmesinden sonra kalan kokudan rahatsız olarak kokudan uzak durmaya başlayacaklardır.
  • Kekik otunu da sevmeyen gümüş böceğini uzaklaştırmak için evinizde bu bitkiden yetiştirebilirsiniz.
  • Gümüş böceğinin kitaplıkları yiyerek beslendiğini de unutmamak gerekir. Bunun için kitapların sayfalarının arasına kurutulmuş bitkilerden özellikle kekik koyarak orada yuvalanmasına engel olursunuz.
  • Yine lavanta keseciklerini de gümüş böceğini evinizden ve kitaplarınızdan uzak tutmak için kullanabilirsiniz.
  • Lavanta yaprağı + sedir ağacı kurusu + defneyaprağı + karanfil + çay ağacı yağının olduğu küçük keseleri evinizde özellikle mutfak ve kitaplığınıza yakın yerlere koyarak kokmasını sağlayabilir, böcekleri buralardan uzak tutabilirsiniz.

Gümüş Böceği Hakkında Herşey

Gümüş Böceği İçin Tuzak Nasıl Kurulur?

Gümüş böceklerinin ve buna benzer birçok haşerat türünün şekeri çok sevdiğini biliyoruz.

  • Kullanmadığınız bir cam kavanozun içine böceklerin sevdiği şekerli gıdalardan koyarak böceklerin kavanozun içine girmesini sağlamalısınız.
  • Cam kavanozun dışını bir kağıtla sardıktan ve içine de kayganlaştırıcı madde sürdükten sonra koymuş olduğunuz yeme böcekler geldiğinde yukarı tekrar çıkamayarak kavanozun içinde ölürler.
  • Emin olmak için kavanozun alt kısımlarına vazelin sürüp daha kaygan hale getirebilirsiniz.

Benzer tuzakları farklı araçlar kullanarak da hazırlayabilirsiniz.

Gümüş Böceğini Doğal İlaçlarla Nasıl Yok Edilir?

  • Kabartma tozu ve şekeri karıştırıp böceklerin bulunduğu bölgeye koyarak böceklerin yemesini sağlayın. Bu karışımı yiyen böcekler ölürler.
  • Bal biliyorsunuz yapışkan bir özelliğe sahiptir. Şekeri çok seven böcekler balın döküldüğü yere yemeye geldiklerinde ince ayakları bala batarak hareket etmemelerini sağlayarak ölmelerine neden olacaktır.
  • Borik asit (boraks) ve patates karışımı yaparak bu yemin böceklerini yemesini sağlarsanız böceğin ölmesini sağlamış olursunuz.
  • Pire otu ve kepeği birbirine iyice karıştırıp macun haline getirdikten sonra böceklerin bu yemi yemesini sağlarsanız böcekler ölmüş olur.
  • Evinizde kapı, duvar, tezgahlarda çatlak varsa mutlaka bu çatlakların bir derz ile doldurulması gerekir.

Makaleyi okumak için tıklayın: "Evde Böcek Neden Olur? / Evde Böcek Olmaması İçin Neler Yapılmalı?" 

Yaz tatili olmuş köye babaannemin yanına gitmişiz, her yıl olduğu gibi. Yedi, sekiz yaşındayım. Köyde babaannemin komşularından olan Ayşe Teyze&#;nin adını hep duyuyorum, ama kendisini hiç görmedim. Babaannem ona &#;Ayşe Abla&#; diyor, ama kalan herkes onu &#;Baba Ayşe&#; olarak tanıyor.

Hiç anlamazdım neden bir kadının adında &#;baba&#; lakabı var? Soruyordum bunu. Kuzenlerimden biri bir gün bana hayretle &#;Sen hiç görmedin mi Baba Ayşe&#;yi?!&#; diye sordu ve hemen ekledi? &#;Görme zaten korkarsın!&#;

İyice meraklanmıştım ama korkmuştum da peşin peşin.

Köyde bir gece komşuya oturmaya gittik. Bir sürü çocuğuz, kapı önünde koşup oynuyoruz.

Çocuklardan biri, kulağı ağrıdığından iki gündür ağlıyormuş. Kadınlardan biri &#;Baba Ayşe&#;ye gidelim.&#; dedi. Ne yapacaklarını sordum, öğrenince de bayılacak gibi oldum. Baba Ayşe kulağakaçanları kulaktan içeri salacakmış. Kulağakaçan ince uzun, başında kancalı dokunaçları olan bir böcek. Köy kadınları bu böcekleri kulağı ağrıyanların kulağından içeri yolluyordu, böcekler çıktığında kulağın iyileşmiş olacağı söyleniyordu. Hiç unutmuyorum elektrikler kesikti o an bunlar konuşulurken. Ortalığın zifiri karanlığına bakmadan o evden çıkıp gece karanlıkta eve döndüm. Kimseye de haber vermeden. Babaannem kızdı bana döndüğünde ama umurumda bile değildi.

Ertesi gün kulağı ağrıyan çocuğu gördüm, yaşıyordu, hayattaydı ve koşup oynuyordu! Demek ki böcekler beynini yememişti! Baba Ayşe&#;ye gitmişler miydi?

Kulaklarım delik değildi, herkes gibi küpe takamıyordum. Babaannem &#;Gel Ayşe Abla&#;ya gidelim o kulak deliyor, seninkileri de delsin, sonra küpe alırız sana.&#; dedi bir gün, pat diye.

-Nasıl deliyor?
-Deliyor işte.

Kuzenim lafa karıştı:

-Yorgan iğnesiyle.
-Neeee! Yorgan iğnesi mi?
-E tabii. Delikten küpe geçecek kadar büyük olması için iğnenin de büyük olması lazım.

Midem bulandı birden, istemediğimi söyledim. Babaannem:

-Ama soba külü ile iyice ovup kulak memesini uyuşturuyor. Sen hiçbir şey duymuyorsun.

Soba külü bu işe de yarıyor!?

Uyuşacak demek, bir şey de duymayacağım.
Asıl önemlisi çok merak ettiğim Baba Ayşe&#;yi göreceğim!

-Tamam, peki.

Gece oturmaya gittik Baba Ayşe&#;nin evine. Kapı önünde insanlar toplanmıştı, sohbete dalmıştı herkes. O kadar kadının içinde Baba Ayşe&#;nin kim olduğunu ve neden Baba Ayşe dendiğini anında anladım. Çok çok kalın sesliydi, yüzünde tüyler vardı, çok iri yarıydı. Fakat ilginç bir şey oldu bu an. Ne hayal ettiysem öncesinde, ne bekliyorduysam&#; Bu gördüğüm kadın hiç de korkutmadı beni.

Baktım baktım, korkmadım.

Kulak deldirme işine sıra geldi. Soba külünü aldılar kulağımı ovdular, ovdular uyuşmasını bekledik. Hiç bir şey olmadı, uyuşmadı, hâlâ hissediyorum. Biraz daha ovdular, biraz daha&#; Aslında o kadar ovunca soba külüne gerek yok belki, kulağım uyuştu sanki, ama yok hâlâ hissediyorum. Sanırım olmasını beklediğim acıyı hissetmemek değil, kulağımın tümüyle yok olmasını beklemekti. Ben de karar verdim:

-Deldirmeyeceğim!

Babaannem bize ne zaman kızsa aynı tabiri kullanır:

-Hınzırın eniği, ne getirdin bizi o zaman?

Baba Ayşe gülüyordu bize bakıp. Ben de ona güldüm.

Kulağımı on sekiz yaşında deldirdim.


Creative Commons Lisansı

Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Bunu beğen:

BeğenYükleniyor

İlgili İçerikler

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası