kemik erimesi için hangi besinleri yemeliyiz / Uzmanı anlattı: Sağlıklı kemikler için hangi besinleri tüketmeli?

Kemik Erimesi Için Hangi Besinleri Yemeliyiz

kemik erimesi için hangi besinleri yemeliyiz

Kemik erimesine iyi gelen besinler nelerdir? Kemik erimesine iyi gelen yiyecekler ve i&#;ecekler

Haberin Devamı

Soğan ve sarımsak tüm enfeksiyonlar için doğal antibiyotik etkisi gösteren besinlerdir. Aynı zamanda soğan ve sarımsak kemik erimesini de önler.

Marul içerdiği yüksek oran kalsiyum ile kemikleri güçlendiren en önemli sebzelerden biridir.

Brokoli vücuttaki demir ve mineral eksikliğini gidererek kemik erimesi için etkili bir sebze olarak kabul görür. İçindeki A, E ve C vitaminleri sayesinde kemik erimesi için bire birdir.

Badem yüksek oranda kalsiyum içermesi sebebi ile kemik sağlığını korumaktadır. Uzmanlar tarafından ara öğünlerde süt ile beraber tüketilmesi önerilir.

Ispanak insan vücudundaki kemik ve kas oluşumunu desteklemekte ve olası kemik erimesini riskini azaltmaktadır.

Balık omega 3 açısından zengin olan yiyecekler arasında sayıldığından kemik sağlığını destekler ve kemiklerde onarım gerçekleştirilmesinde de yardımcı olur.

Kemik Erimesine İyi Gelen Yiyecekler Ve İçecekler

 Kemik erimesi için besinleri ve içerdikleri vitaminler ile mineralleri bilmekte fayda vardır. Kemik erimesi için en iyi kalsiyum kaynakları süt, peynir yoğurt, susam, fındık, balık, kuru baklagiller ve kuru meyvelerdir. D vitamini açısından yağlı balıklar, margarinler, meyve suları ve yumurta sarısı tüketmekte fayda vardır. Magnezyum için fıstık, kuru baklagil, badem ve tahılları tüketmek önemlidir. Potasyum açısından zengin besinler ise kavun, kivi, muz, kayısı, pekmez, bulgur, hurma, bakla, pazı, ıspanak, brokoli ve enginardır. Kemik erimesine iyi gelen yiyecek ve içecekler:

Tuzlu yiyecekler

Haberin Devamı

Et ve yüksek proteinli tüm gıdalar

Fasulye ve baklagiller

Badem

Tahıl gevrekleri

Ekmek

Portakal suyu

Süt

Peynir

Yoğurt

D vitamini almak kemik sağlığı için en önemli unsurlardan biri olarak sayılır. Yeterli D vitamini olmaması halinde tüketilen hiçbir besin kemik erimesine karşı koruyuculuk sağlamaz. D vitaminini direkt olarak güneşten ya da bazı takviyeler ile almak mümkündür. Bu nedenle D vitamini konusunda bir uzmandan yardım almak gerekebilir.

Kemik Erimesine Karşı Hareket

 Fiziksel aktiviteler sayesinde ilerleyen yaşlarda meydana gelebilecek olan kemik erimesini engelleyebilirsiniz. Egzersiz, fiziksel aktivite ve sportif faaliyetler kemik erimesi için hem koruma hem tedavi yolları arasındadır. Kuvvetlenme, denge ve vücut ağırlığı ile yapılan egzersizler sayesinde kemik erimesi risk grubundan çıkabilirsiniz. Dans etmek ve tenis oynamak da hem yaşam kalitesini artırır hem de kemik kitleleri için kuvvetlendirici olur. Aynı zamanda D vitamini ve kalsiyum yönünden faydalı ilaçlar kullanmak da kemik erimesine karşı vücutta kalkan oluşmasına katkıda bulunur.

Uzmanı anlattı: Sağlıklı kemikler için hangi besinleri tüketmeli?

Güçlü ve sağlıklı kemiklere sahip olmak için sağlıklı yaşam, düzenli uyku ve doğru besinleri tüketmek gerekir. Yaz ayları içerisinde olduğumuz  şu dönemde, güneşle gelen D Vitamini dışında kemikleri güçlendirmek için hangi besinlerin tüketilmesi gerektiğinin bilincinde olunması gerekiyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Ahmet İnanır konu hakkında önemli bilgiler verdi.

EN ÖNEMLİSİ DOĞRU BESLENME

Vücudun temel yapısını meydana getiren kemik ve eklemler, yıllara yenik düşüyor. Yaşın ilerlemesi ile beraber Osteoporoz (kemik erimesi), eklem kireçlenmesi (osteoartrit) gibi problemler sık görülmektedir.

Kemikleri  sağlıklı  tutmak için öncelikli olarak yapılması gereken şey doğru beslenmedir. Bu bakımdan kemiklerin sağlam bir yapıda olması için öncelikli olarak güneş ışığı alma ve  içinde D vitamini, kalsiyum ve mineral bakımından zengin olan gıdalar ile beslenilmelidir.

SAĞLIKLI KEMİK İÇİN HANGİ BESİNLERİ TÜKETMEK GEREKİYOR?

Güneş ışığı almak güçlü kemik için olmazsa olmaz bir durumdur. D vitamini için güneş ışığı oldukça önemlidir. Güçlü kemiklerin bir diğer olmazsa olmazı da kalsiyum, ikincil olarak ise fosfordur.Kalsiyum süt ürünleri,  soya fasulyesi, fıstık, ceviz, badem, lahana, brokoli, yeşil yapraklı sebzeler, balık, kurutulmuş meyveler, kuru baklagillerde; Fosfor ise en çok su ürünleri, tavuk ve süt ürünlerinde bulunmaktadır. D vitaminin en önemli görevlerinden biri kemik sağlığını korumaktır. D vitamini hem Kalsiyumun  sindirim sisteminden emiliminde görevli hem de kemik yapımında görevli olan hücreleri uyarıcı etkiye sahiptir. D vitamini  balık  yumurta, soya sütü, patates, süt ve süt ürünleri, mantar gibi gıdalarda belirgin olarak bulunmaktadır.

Kemiklerin yapı taşlarından olan kollajen üretimini arttıran C vitamini, yeterli ölçüde alınmadığı zaman kemikler dayanıksız hale geliyor. C vitamini  turunçgiller, kivi, çilek, yeşil biber, domates, karnabahar, biber gibi gıdalarda yoğun olarak bulunmaktadır. K vitamini kemik mineralizasyonunda görev alan bileşiklerin aktivasyonunda görev alıyor. K vitaminini zeytinyağı, yeşil sebzeler, ıspanak,  bamya, brokoli,  şalgam, pancar, yeşil çayda bol bulunuyor. Kemik kalite ve gelişimi için hayli önemli bir konumda bulunan B12 vitamini eksikliğinde  kemik erimesi gelişmektedir. B 12 vitamini  kırmızı et, yumurta, süt ürünlerinde en fazla bulunuyor. Hem vücut hem de kemiklerin alkali dengesinin temininde önemli rol alan potasyum, kalsiyumun vücutta uzun dönem kalmasında rol alıyor. Deniz  ürünleri, patates, muzda yoğun olarak bulunmaktadır. A vitamininin de kemik gelişiminde önemli ölçüde katkısı saptanmıştır. Omega-3 ve 6 balık, keten tohumu, ceviz ve koyu yeşil yapraklı sebzelerde bol bulunmakta ve kalsiyum emilimine yardımcı olmaktadır.

KEMİK SAĞLIĞINI KORUMAK NEDEN ÖNEMLİ?

İlerleyen yaş ile beraber gerekli takviyelerden mahrum bırakılan kemikler sağlamlığını yitirmekte ve kırılgan hale gelmektedir.

KEMİKLERİ GÜÇLENDİREN BESİNLER NELERDİR?

Süt  ürünleri,  soya fasulyesi, fıstık, ceviz, badem, lahana, brokoli, balık, kurutulmuş meyveler, kuru baklagiller, mercimek, su ürünleri, tavuk, turunçgiller, kivi, incir, çilek, domates, karnabahar, biber, zeytinyağı, yeşil sebzeler, ıspanak,  bamya, brokoli,  şalgam, pancar, yeşil çay, kırmızı et, yumurta, muz.

KEMİK SAĞLIĞI İÇİN HANGİ BESİNLERDEN UZAK DURALIM?

Tuz ve aşırı protein kalsiyum kaybına neden olarak kemik erimesine yol açabilmektedir. Sigara, alkol, stresli veya sedanter yaşamdan uzak durulmalı, kafein, çay fazla tüketilmemelidir. Asitli ve GDO’lu ürünlerden de titizlikle  uzak kalınmalıdır. Mutlaka spor veya egzersiz yapılmalı, bol su tüketilmeli, bilinçli olarak ağır metal zehirlenmeleri ve toksisite ile de mücadele edilmelidir.




OSTEOPOROZ (KEMİK ERİMESİ) NEDİR?

Kemiklerin yavaş yavaş zayıflayarak, duruş bozukluğu ve durduk yerde kemik kırıkları oluşmasına yol açacak seviyeye kadar gelebildiği kronik bir hastalıktır. Bu hastalık kadınlar arasında erkeklere göre çok daha yaygındır. yaş arası kadınların neredeyse yarısında ciddi seviyede kemik erimesi problemi mevcuttur. Bu yaygınlıktaki esas sebep kadınlardaki hormonal farklılıklardır. Erkeklerde ise çoğu zaman ilaç kullanımı dolayısı ile kemik erimesi oluşmaktadır. Kemik dokusu kendisini güçlü bir şekilde yenileme özelliğine sahiptir. Bir taraftan kemik yapım hücreleri (osteoblastlar) yeni kemik oluştururken, diğer taraftan kemik yıkım hücreleri (osteoklastlar) eskiyen kemikleri yıkarak yenisinin oluşmasına zemin hazırlar. Hem yıkım hücrelerini aktive eden faktörler ve hem de yapım hücrelerini inhibe eden faktörler, kemik erimesi dediğimiz kemik hastalığına yol açarlar. Kemik yapısı 30’lu yaşlarda en sağlam seviyesindedir. Yaş ilerledikçe kemik yapısı zayıflamaya, kırılganlık artmaya başlar. Kadınlarda özellikle menopoz sonrası bu yıkım daha da hızlanır. Onun için bu dönemle birlikte kadınların kemik yapısını güçlendirici gıda takviyeleri almalarında fayda vardır.  

Kemik yapısının değerlendirilmesi kemiğin yoğunluğunun kemik dansitometresi ile ölçülmesi ile belirlenir. Derecelendirmeler ise 30 yaşındaki sağlıklı bir kadının kemik yoğunluğu (T skoru: 1) esas alınmak suretiyle yapılır. T skoru 1’den düşük olanların kemik yapıları güçlü, arası olanlar zayıf ve 2,5 üstü olanlar hastalıklı (osteoporotik) olarak değerlendirilir. Bugün uygulanan tıbbi tedaviler ile osteoporoz henüz daha iyileşebilen bir hastalık durumuna gelememiştir. Tıbbi tedaviler ancak hastalığın ilerlemesini durdurmayı amaçlamaktadır.  

Kemik erimesinde 3 temel sebebin rol oynadığı düşünülmektedir.

- Hormonal dengesizlik. Özellikle östrojen hormonundaki yetersizliğin kemik yapısından mineral salınımını arttırdığı düşünülmektedir.

- Kalsiyum ve kalsiyumun emilmesinde önemli rolü olan D vitaminin diyetle yeterli düzeyde alınmaması

- Çeşitli hastalıkların tedavisi amacı ile kullanılan kimyasal ilaçlar.

Özellikle menopoz sonrası kemik erimesi hızlanmasına rağmen, kadınlarda hayatın daha erken dönemlerinde bu erimenin başladığı bilinmektedir. Kemik yapısı ince, narin olan kadınların ilerleyen yıllarda kemik erimesinden daha fazla muzdarip olduğu görülmüştür. Kemik erimesi problemi toplumlar arasında, aynı toplumdaki farklı yaşam düzeyi olanlar arasında, farklı beslenme alışkanlığı olan insanlar arasında vs. ciddi farklılıklar gösterebilmektedir. Özellikle diyet ve yaşam biçimi bu konuda belirleyici olmaktadır.

Kemik erimesinin önemli bir sebebi kalsiyum eksikliğidir. Ancak bu rahatsızlık, diyete sadece kalsiyum ilave edilerek düzeltilebilecek bir hastalık da değildir. Alınan kalsiyumun sağlıklı bir şekilde kemik yapısına girmesi esastır. Bunu engelleyen emilim bozukluğu, hormonal dengesizlik, metabolik düzensizlikler vs. düzeltilmedikçe kalsiyum desteği tek başına bir şey ifade etmemektedir.  Bu bakımdan kalsiyuma ilaveten magnezyum, bor, potasyum, folik asit ve bazı vitaminlerin de (C, D, E, K vitaminleri gibi) yeterli seviyede alınması önemlidir. Protein tüketiminin kemik yapısı üzerine olan etkileri konusunda net bir karar henüz yoktur. Bazıları proteinlerin bir büyüme faktörünün üretimini arttırarak kemik ve kas oluşumunu güçlendirdiğini iddia ederken, bazıları da aşırı protein tüketiminin vücutta asidik bir dengenin oluşumuna yol açarak kemiklerden kalsiyum dahil bazı minerallerin salınmasını arttırabileceğini, bu sebeple de kemik yapısını zayıflatabileceğini iddia etmektedirler. Aşırı kahve tüketiminin de kemik yapısını zayıflattığı görülmüştür.

Kemik erimesini durdurma veya yavaşlatma amacı ile değişik ilaçlar kullanılmaktadır. Bunlardan; fosamax kemik erimesini engeller. Kalsitonin, kemik kaybını yavaşlatmasına rağmen, böbreklerinde taş oluşma hikayesi olanların kullanması sakıncalıdır. Bir diğer ilaç raloksifen (evista) östrojen modulatörü olarak östrojen benzeri etki göstermektedir. Bütün bu ilaçların potansiyel yan etkileri dolayısı ile hekim tavsiyesi olmadan kullanılmamaları gerekmektedir.  Aynı şekilde hormon tedavisine başlamadan önce, fayda zarar dengesini iyi düşünmek gerekir.

KEMİKLERİ GÜÇLENDİRİCİ BESİNLER

Kalsiyum tüketimi bu açıdan çok önemli olmasına rağmen, kalsiyum metabolizmasını etkileyen diğer gıdaların da bunda önemli rol oynayabildiği görülmüştür. Kahve, alkol ve bazı ilaçların kullanımı (kortikosteroidler, antikoagülanlar vs.), sigara, erken menopoz, hipertiroidi, böbrek veya karaciğer hastalıkları kemik yapısını ciddi şekilde bozabilmektedir. Düzenli egzersiz diyet kadar önemli bir faktördür. Bu konuda alınacak ilk tedbir, kalsiyum ve D vitamini bakımından yeterli gıda tüketmektir. Bunun için, kalsiyum bakımından zengin brokoli, kestane, koyu yeşil yapraklı sebzeler, karahindiba, karalahana, fındık, ceviz, badem, istiridye, midye, somon balığı vs. deniz ürünleri, susam, soya, tahin, şalgam, yulaf ve ruşeym uygun gıdalardır.  Soğan ve sarımsak sülfürlü yapısı dolayısı ile kemikler için yararlıdır. Bilhassa menopoz sonrası kadınlarda soya tüketimi çok önemlidir. Yapısındaki bitkisel fitoöstrojenler östrojen eksiğini kapatmada yardımcı olmaktadır.

Buna karşılık, alkol ve kolalı, asitli içecekler kemiğe çok zarar verir. Yapısında yüksek fosfat bulunduran bu gibi içecekler kalsiyum emilimini engeller. Antikoagülan veya tiroid ilaçları alanlar daha fazla kalsiyum tüketmek zorundadırlar. Aynı şekilde sürekli olarak idrar söktürücü kullanıyorsanız, kalsiyum ve D vitamini alımınızı arttırmanız gerekebilir. Bütün bu beslenme önerileri yanı sıra düzenli egzersizin sağlam kemik yapısının oluşmasında çok önemli olduğunu unutmamak gerekir.

Ayrıca, D vitamini, magnezyum ve bor minerallerinin kalsiyum absorpsiyonunu arttırdığı, K vitamini, fosfat, silika, mangan ve bakırın kemik yapısının oluşmasında önemli olduğu bilinmektedir. Soya, yapısındaki östrojenik bileşenlerden dolayı kemik oluşumunu aktive etmekte, B kompleksi vitaminleri de kemik yapısını güçlendirmektedir.  Lizin ve arjinin amino asitleri kalsiyum absorpsiyonunu aktive etmekte ve bağ dokusunu güçlendirmektedir. A ve E vitaminleri ve karotenoidler kemik yıkımını engellemektedir. Çinko, hem immün fonksiyonu aktive etmekte ve hem de kalsiyumun emilimini arttırmaktadır. C vitamini ve bioflavonoidler ise kollajen ve bağ dokusu oluşumunda önemli rol oynamaktadır.

Yukarıda bahsedilen besinlere ilaveten bazı bitkilerin tüketilmesi kemik sağlığı açısından yararlı olmaktadır. Kasımpatı kemik erimesi dolayısı ile ortaya çıkan ağrıyı giderir. Aynı zamanda güçlü bir iltihap gidericidir. Ancak kasımpatıyı hamilelerin kullanmaması gerekir. Yonca, arpa, karahindiba kökü, ısırgan, maydanoz, kuşburnuyapılarındaki doğal bileşenler sayesinde kemiği güçlendirmektedir. Atkuyruğu ve yulaf da yapılarındaki silika dolayısı ile kalsiyum emilimini arttırmaktadır.  

Kemik Erimesini (Osteoporoz) Önleyen Beslenme Düzeni

 

Kemik Erimesini (Osteoporoz) Önleyen Beslenme Düzeni

İçindekiler:

  1. Kemik Sağlığını Korumada Beslenmenin Önemi
  2. Osteoporoz (Kemik Erimesi) ve Kalsiyum İlişkisi
  3. Ne Kadar Kalsiyuma İhtiyacımız Var?
  4. Hangi Besinde Ne Kadar Kalsiyum Var?
  5. Osteoporoz (Kemik Erimesi) ve Protein İlişkisi
  6. Osteoporoz (Kemik Erimesi) ve D vitamini İlişkisi
  7. Süt Ürünleri ve Kolesterol
  8. Osteoporozda Kaçınılması Gereken Besinler

&#;Osteoporoz&#;, kemik yoğunluğunun azalması sonucu kemiklerin zayıflamasıyla birlikte kırık riskinin arttığı bir kemik hastalığıdır. Osteoporoz, her ne kadar kemik erimesi olarak bilinse de aslında kemiklerde bir erime durumu söz konusu değildir. Kemik, sürekli kendini yenileyen canlı bir dokudur.

Osteoporoz, yeni kemik dokusunun yapımı kemik kaybına yetişemediğinde ortaya çıkmaktadır. Osteoporoza bağlı kemik kırıkları en sık kalça, el bileği veya omurga kemiklerinde görülür. Osteoporoz, herhangi bir kemik kırığı yaşayana kadar hiçbir belirti vermeden ilerleyebildiği için &#;sessiz hastalık&#; olarak da tanımlanır. Kemikler osteoporoz nedeniyle ciddi şekilde zayıfladığında günlük hareketler bile kemikkırıklarına neden olabilmektedir.

Osteoporoz tedavisinde en etkin yöntem sağlıklı beslenme, yaşam tarzı değişiklikleri ve düzenli fiziksel aktivite alışkanlıklarıdır. Sağlıklı beslenme; kemik yapımını arttırmak, kemik kütlesini korumak ve yetişkinlik döneminde kemik kaybını yavaşlatmak için önemlidir. Yeterli miktarda kalsiyum ve D vitamini içeren dengeli ve sağlıklı bir beslenme ile hem kadınlarda hem de erkeklerde kemik kaybını yavaşlatmak ve osteoporoza bağlı kırık riskini azaltmak mümkündür.

Kemik sağlığı için önemli olan vitamin ve minerallerin bulunduğu besinleri ve faydalarını öğrenmek, her gün daha sağlıklı beslenme seçimleri yapmanıza yardımcı olacaktır

Kemik Sağlığını Korumada Beslenmenin Önemi

Çocukluk çağından itibaren sağlıklı beslenmeye özen göstermek; büyüme ve gelişimi desteklerken kronik hastalık riskini azaltır ve kemik sağlığının korunmasına yardımcı olur. Özellikle kalsiyum, D vitamini ve magnezyum içeren besinler, kemik sağlığının korunmasında büyük bir role sahiptir. Kemik sağlığı için önemli olan vitamin ve minerallerin bulunduğu besinleri ve faydalarını öğrenmek, her gün daha sağlıklı beslenme seçimleri yapmanıza yardımcı olacaktır.

Osteoporoz (Kemik Erimesi) ve Kalsiyum İlişkisi

Kalsiyum, vücuttaki birçok metabolik süreçte rol oynayan temel ögelerden biridir. Güçlü kemikler oluşturmak ve sağlıklı kemik yapısını korumak için vücudun kalsiyuma ihtiyacı vardır. Yeterince kalsiyum alınmadığında vücut normal hücre fonksiyonunu sağlamak için gereken kalsiyumu kemiklerden almaya başlar ve bu durum kemiklerin zayıflamasına yol açarak osteoporoz riskini arttırır. Bu nedenle, kalsiyum içeren besinler tüketmek, osteoporozun önlenmesinde oldukça önemlidir. Kalsiyum, kemikleri güçlendirmek ve sağlıklı tutmanın yanı sıra; kanın pıhtılaşmasını, kasların kasılmasını ve kalbin düzgün şekilde çalışmasını sağlar.

En iyi kalsiyum kaynakları arasında; süt ürünleri, yapraklı yeşil sebzeler, bazı balıklar (sardalya ve somon), yulaf ezmesi ve diğer tahıllar, soya peyniri, lahana, yaz kabağı, yeşil fasulye, sarımsak, deniz sebzeleri ve portakal suyu gibi besinler bulunmaktadır.

Ne Kadar Kalsiyuma İhtiyacımız Var?

İlerleyen yaşlarda daha güçlü ve sağlıklı kemik yapısına sahip olabilmek için özellikle 30 yaşına kadar kemikleri güçlendirmek gerekir. Osteoporozda beslenme düzeni; kemik sağlığını korumak, kaliteli kemik yapımını arttırmak ve kemik kaybını en aza indirmek için önemlidir. Sağlıklı bir beslenmede alınması gereken temel minerallerden biri kalsiyumdur. Genel olarak, yetişkinler için günlük alınması gereken kalsiyum miktarı yaklaşık mg&#;dır. Kalsiyum ihtiyacı, yaşla birlikte değişiklik gösterir;

ne kadar kalsiyuma ihtiyacımız var

yaş arası çocukların günde en az mg kalsiyuma ihtiyacı vardır.

yaş arası çocukların günde en az mg kalsiyuma ihtiyacı vardır.

yaş arası çocukların günde en az mg kalsiyuma ihtiyacı vardır.

ila 50 yaş arasındaki yetişkinlerin günde en az mg kalsiyuma ihtiyacı vardır.

yaş üstü kadınlar ve 70 yaş üstü erkekler günde en az mg kalsiyuma ihtiyaç duyar.

 

Günlük kalsiyum ihtiyacını besinlerden almak, takviye kullanmaktan her zaman daha sağlıklı kabul edilir. Ancak, ciddi bir kalsiyum eksikliği söz konusu olduğunda, doktor kontrolünde takviye alımına başlamanız önerilebilir. Kalsiyum takviyesi kullanmanın böbrek taşı ve kalp hastalığı gibi yan etkileri olabileceğinden doktorunuzla kalsiyum takviyeleri hakkında konuşmanız sağlığınız için önemlidir. Günlük ne kadar kalsiyum aldığınızdan emin değilseniz, kalsiyum alımınızı hesaplayabilirsiniz.

Hangi Besinde Ne Kadar Kalsiyum Var?

Besinler ve bulundurdukları kalsiyum miktarları şu şekildedir;

Hangi Besinde Ne Kadar Kalsiyum Var

Osteoporoz (Kemik Erimesi) ve Protein İlişkisi

Kemikler; vücut dokularını oluşturmak ve onarmak için gerekli olan mineral ve proteinler içerir. Protein, kemiğe güç ve esneklik verdiği gibi kasların da önemli bir bileşenidir. Daha az protein, daha kırılgan kemikler ve daha zayıf kaslar anlamına gelir. Zayıf kaslar, denge kaybına ve daha kolay düşmeye neden olarak kırıklara yol açabilir. Bu nedenle, kemik sağlığının korunması ve osteoporozun önlenmesinde en önemli besin gruplarından biri proteinlerdir. Yeterli protein alımı olmayan yetişkinler, kemik kaybı ve kemik kırıkları için yüksek risk altındadır.

Et ve et ürünleri, genel sağlık için gerekli olan diğer vitamin ve mineralleri içermekle birlikte önemli protein kaynaklarıdır. Yağsız kırmızı et, ton balığı, karides ve hindi eti gibi et ürünleri protein bakımından zengin besinlerdir. Fasulye, mercimek, soya peyniri, yumurta ve yer fıstığı gibi besinler de protein kaynağıdır. Süt ürünleri de iyi bir protein ve kalsiyum kaynağıdır.

Osteoporozda beslenme, yeterli kalsiyum alımıyla birlikte dengeli protein tüketimini içermelidir. Fazla protein alımının zararlı etkileri olabileceğine dikkat edilmelidir. Her öğün, birden fazla porsiyon et ve protein içeren besinler tüketmek, vücudun kalsiyum kaybetmesine neden olabilir.

Osteoporoz (Kemik Erimesi) ve D Vitamini İlişkisi

D vitamini; vücudun besinlerde bulunan kalsiyum ve fosforu emmesine yardımcı olurken aynı zamanda kasların işlevini iyileştirerek dengeyi sağlamaya katkıda bulunur. Bu etkileri sayesinde D vitamini, kırık riskine karşı koruma sağlayan önemli bir vitamin grubudur

D vitamini; vücudun besinlerde bulunan kalsiyum ve fosforu emmesine yardımcı olurken aynı zamanda kasların işlevini iyileştirerek dengeyi sağlamaya katkıda bulunur. Bu etkileri sayesinde D vitamini, kırık riskine karşı koruma sağlayan önemli bir vitamin grubudur. D vitamini almanın üç yolu vardır:

Güneş ışınları, kemik ve kas sağlığı için kullanılabilecek D vitaminini bizim için üretir. Haftada birkaç kez dakika güneş ışığı almak, genellikle yeterli D vitamini alımını sağlamaktadır. Ancak, güneş ışınlarına çok fazla maruz kalmanın cilt kanseri riskini arttırdığı bilinmektedir. Bu nedenle, güneş kremi ile cildi korumak önemlidir. Güneş ışığından elde edilen D vitamini, yıl boyunca kullanılmak üzere vücutta depolanabilir.

Az miktarda olsa da bazı yiyeceklerde D vitamini bulunur, ancak tek başına yiyeceklerden yeterli D vitamini almak zordur. Yağlı balıklar, yumurta sarısı, sakatat ve süt iyi D vitamini kaynağı olan besinlerdir.

Süt Ürünleri ve Kolesterol

Kolesterol, başta karaciğer olmak üzere vücut hücreleri tarafından üretilen doğal bir moleküldür. Ancak, yüksek kolesterol seviyelerine sahip olmak kardiyovasküler hastalıklar dahil vücuda zarar verebilir ve kemiklerin kırılma riskini arttırabilir. Birçok araştırma, kardiyovasküler hastalıklar ile osteoporoz riski arasında bir bağlantı olduğunu göstermektedir.

Kolesterolü yükselten doymuş yağlar, genellikle süt ürünlerinde bulunmaktadır. Tam yağlı sütlerde, doymuş yağ ve kolesterol oranı yüksek olsa bile, düşük yağlı süt ürünlerini tüketmek kolesterol seviyeleri için daha az risklidir.

Kemik Sağlığı İçin Önemli Gıdalar

Meyve ve sebzeler, kemik sağlığı için önemli olan C vitamini, K vitamini, potasyum, magnezyum gibi birçok vitamin ve mineral içerir

Meyve ve sebzelerin, genel sağlık üzerine olumları etkileri olduğu kadar kemik sağlığına da birçok faydası bulunmaktadır. Meyve ve sebzeler, kemik sağlığı için önemli olan C vitamini, K vitamini, potasyum, magnezyum gibi birçok vitamin ve mineral içerir.

Kemik sağlığını korumak ve osteoporozda beslenmeyi sağlıklı bir şekilde sağlamak için, şekerli gıdalardan ve yüksek karbohidrat alımından kaçınmak gerekir. İşlenmiş gıdalar yerine doğal gıdalar ile beslenmeye dikkat edin.

Osteoporozda Kaçınılması Gereken Besinler

Yüksek tuzlu yiyecekler: Çok fazla tuz tüketmek, idrarda fazla kalsiyum atılımına neden olarak uzun vadede kemik kaybına neden olabilir. Tuz alımı günde 2,3 mg'dan fazla olmayacak şekilde sınırlandırılmalıdır

Halk arasında &#;kemik erimesi&#; olarak bilinen ve kemik yoğunluğunda azalma ile meydana gelen osteoporoz, dünyada 50 yaş üzeri kadınların neredeyse yarısında, erkeklerin ise beşte birinde görülen bir durumdur. Çocukluk ve ergenlik döneminde güçlü ve sağlıklı kemikler oluşturmak ne kadar önemliyse ilerleyen yaşlarda kemik sağlığını koruyabilmek de o kadar önemlidir. Osteoporoz sessizce gelen bir hastalık olsa da sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivite ile bu hastalığın önlenebileceği unutulmamalıdır.

Osteoporozun teşhisi ve size uygun tedavi yöntemleri için bizimle iletişime geçebilirsiniz >>

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası