tuz ruhu ile çamaşır suyu karışırsa ne olur / Çamaşır suyu ile tuz ruhu karışımı öldürdü

Tuz Ruhu Ile Çamaşır Suyu Karışırsa Ne Olur

tuz ruhu ile çamaşır suyu karışırsa ne olur

Evde deterjan daha çok köpürsün, daha iyi temizlesin, tüm kirler yok olsun diye giriştiğimiz mücadele ölümle sonuçlanacak kazalara neden olabiliyor.

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi “Evimizdeki Tehlikeli Kimyasallar” ismiyle hazırladığı bilgilendirme broşüründe evdeki kimyasallarda nelere dikkat etmemiz gerektiğini anlatıyor.

Kimyasalları karıştırmayın

Broşüre göre, Türkiye’de birçok ölüme sebep olan ve çok sık yapılan hatalardan biri kimyasalları birbiriyle karıştırmak.

Daha iyi temizleyeceği inancı ile çamaşır suyu, tuz ruhu, kireç sökücüler, lavabo açıcılar, sirke gibi maddelerin birbirleri ile karıştırılmaları veya aynı yüzeye art arda uygulanmaları, ölümcül derecede zehirli gazlar çıkarabilir, baygın halde aynı gazı solumaya devam edilirse ölüme bile neden olabilir.

Dikkat: İki farklı lavabo açıcıyı bile, birlikte ya da art arda Kullanmayın. Bazı lavabo açıcılar birbiriyle karıştırıldığında ani patlamalar meydana gelebilir ve etrafa tehlikeli kimyasallar saçılabilir.

Daha çok köpük daha çok kalıntı demek

Daha fazla köpük, daha fazla temizlik demek değil. Otomatik makinalar için kullanılan ve en üstün kir çözme yeteneğine sahip deterjanların köpük oluşturma özellikleri oldukça düşük.

Bulaşık deterjanının su içerisinde yüzde 1 gibi küçük bir miktarının bile yıkanan bir nesneden tamamen uzaklaştırılması için litrelerce su harcamak gerekir.

Bu nedenlerle bulaşıklara, bolca köpürsün diye fazla deterjan eklenmesi sizi ekstra masrafa sokmasının yanında daha fazla deterjan kalıntısına maruz bırakır.

Zehirlenince kimi arayacaksınız?

Her zararlı madde yutulduğunda hastayı kusturmaya kalkmayın.  Özellikle çamaşır suyu, kezzap, gaz yağı içmiş birini kusturmayın.  Çünkü bu tip kimyasallar gırtlak, yutak ve yemek borusunu yakarak  geçer ve kusma esnasında spreyleme etkisinden dolayı solunum yolu tehlikesi yaratır.

İtfaiyenin numarasını herkes bilir , ama zehirlenirseniz numaralı Ulusal Zehir Danışma Merkezi’ni aramalısınız.

Etiketlerdeki tehlike sembolleri ne demek?

***

Çok tehlikeli

* Kimyasal madde içeren ürünleri, kesinlikle diğer ürünler ile karıştırmayın.

* Gereğinden fazla ürün kullanmayın. Bol miktarda ürün kullanmak belki daha çok bakteri öldürebilir ama aynı zamanda zararlı maddelere çok daha fazla maruz kalmamıza sebep olur.

* Ürünleri iyi havalandırılmayan odalarda kullanmayın, buharlarını doğrudan solumayın.

* Ürünleri orijinal kaplarından başka kaplara aktararak kullanmayın, muhafaza etmeyin.

* Farklı tehlike sembollerine sahip olan veya birbiri ile tehlikeli reaksiyonlara girme riski taşıyan ürünler, aynı alanda saklanmamalı.

* Ürünlerin boş şişeleri saklanmamalı, içerisine başka bir şey konulmamalı.

Ne yapmalı?

* Kimyasal madde içeren ürünleri satın alırken mümkün olduğunca daha az zehirli, daha az tehlikeli malzemeleri tercih edin.

* İhtiyaç duyduğunuz kadar malzeme alın ki, evinizde tehlikeli kimyasallardan oluşan bir koleksiyon birikmesin.

* Aldığınız ürünün etiketini inceleyin ve kullanma talimatlarını mutlaka okuyun.

* Ürünleri, sadece etiketinde belirtilen kullanım amacına uygun kullanın.

* Üretici tarafından önerilmişse mutlaka koruyucu eldiven ve gözlük kullanın.

* Ürünleri yiyeceklerden uzakta, çocukların ve hayvanların erişemeyeceği yerlerde muhafaza edin.

* Ürünleri orijinal kaplarında, kapakları iyice kapalı şekilde, mümkünse kilitli dolaplarda muhafaza edin.

* Temizlik ürünleri gibi tehlikeli buhar oluşturabilecek kimyasalları kullanırken evin kapı ve pencerelerini mümkün olduğunca açın ve maksimum havalandırma sağlayın.

Broşürde yer alan bazı ürünlerin içerikleri ve zararları şöyle:

Lavabo açıcı

Tehlikeli içerik: Sudkostik çözeltisi veya asidik çözelti

Zararları: Deride yanmaya sebep olur, göze sıçraması durumunda körlüğe sebep olabilir.

Yüzey temizleyici

Tehlikeli içerik: Amonyak

Zararları: Dumanı, göz ve deride yanmaya, akciğerde tahrişe sebep olabilir. Astım, kronik akciğer veya kalp problemleri olanlar beyazlatıcı (ağartıcı) ve amonyak içeren evsel temizleyiciler ve amonyaklı ürünleri kullanmamalı.

Dikkat: Yüzey temizleyicilerini, çamaşır suyu ile asla temas ettirmeyiniz. Çünkü yüzey temizleyicideki “amonyak” ile çamaşır suyundaki “klor” birleşince, ciddi solunum problemlerine ve hatta ölüme sebep olabilecek kloramin gazı ortama yayılır.

Çamaşır suyu

Tehlikeli içerik: Sodyum hipoklorit

Zararları: Deri ve göze temas ederse şiddetli yanmaya sebep olur. Dumanı gözde yanmaya, solunum yollarında tahrişe sebep olabilir.

Dikkat: Çamaşır suyunu asla diğer temizleyiciler ile karıştırmayın. Kireç sökücü ile çamaşır suyunun veya tuz ruhu ile çamaşır suyunun karıştırılmasından dolayı birçok insan hayatını kaybetti.

Antibakteriyel temizleyciler

Tehlikeli içerik ve zararları:

Krezol: Dokular için aşındırıcı olabilir: böbrek, akciğer, pankreas, dalağa zarar verir.

Fenol: Merkezi sinir sisteminde hasara, depresyona sebep olabilir. Nadiren dolaşım sistemini etkileyebilir. Cilt için aşındırıcıdır. Kanserojendir. Bu nedenle fenol içeren bu tür antibakteriyel ürünleri mümkün olduğunca az miktarlarda kullanınız. Kullandıktan sonra, suyla uyguladığınız yerden tamamen uzaklaştırınız.

Çam yağı: Gözleri ve burun, ağız, boğaz çevresini tahriş eder. (NV)

Daha ayrıntılı bilgi için broşüre bakabilirsiniz.

Çamaşır suyu zehirlenmesinin belirtileri neler?

Uzmanlar, ev temizliğinde kullanılan çamaşır suyu, tuz ruhu, açıcı, ağartıcı gibi kimyasalların sağlığı tehdit ettiği konusunda sık sık uyarılar yapıyor. Temizlik ürünlerinin zehirli etkisinden korunmak için neler yapılmalı, zehirlenme durumunda hangi belirtiler ortaya çıkar ve nasıl bir müdahale yapmak gerekir? Dr. Koray Akay, çocukların sağlığını da tehdit eden bu kimyasallarla ilgili hayati bilgiler paylaştı.

Yayınlanma:

Çamaşır suyu zehirlenmesinin belirtileri neler?

Temizlik yaparken sağlığınızdan olmayın! Çamaşır suyu, tuz ruhu, açıcı, ağartıcı gibi kimyasallar, temizlikte etkili ama bir o kadar da sağlığı tehdit edici bir konumda. Hemen her evde kullanılan bu ürünler, eğer karıştırılarak kullanılırsa yetişkin ya da çocuk fark etmeden ciddi sonuçlar doğurabilir.

ÇOCUKLAR DA ZEHİRLENİYOR

Ülkemizde ev kimyasalları ile zehirlenme nedeni olarak ilk sıralarda çamaşır suyu, yakıcı maddeler ve deterjanlar yer alıyor. Bu zehirlenmelerin büyük çoğunluğu ürünlerin yanlış kullanımı sonucunda ya da küçük çocuklarda kaza ile oluşuyor.

Dr. Koray Akay, çocukların da bu kimyasallar nedeniyle zehirlenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Dr. Koray Akay, çocukların da bu kimyasallar nedeniyle zehirlenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Medline Sorumlu Müdürü Dr. Koray Akay, evde kullanılan kimyasallar sonucu yaşanabilecek zehirlenme anında ne yapmalı ve nasıl bir tedavi yöntemi uygulanmalı konusunda uyarılar yaptı:

“BU ÜRÜNLERİ KARIŞTIRARAK KULLANMAYIN!”

Çamaşır suyu ya da benzeri kimyasal zehirlenmeleri, genelde başka kimyasallar ile karıştırıldığında meydana gelir. Örneğin, sıkça yapılan hatalardan biri, banyo veya lavabo gibi kapalı bir alanı temizlerken önce çamaşır suyu sonra su dökmeden üzerine tuz ruhu dökülmesidir. Kişinin bu kimyasal karışımını güçlü bir şekilde soluması zehirlenmesine sebep olabilir. Dolayısıyla çamaşır suyu asla diğer kimyasal maddelerle karıştırılmamalıdır.

Özellikle tuz ruhu ve çamaşır suyunu karıştırarak kullanmayın!

Özellikle tuz ruhu ve çamaşır suyunu karıştırarak kullanmayın!

ÇAMAŞIR SUYU KULLANDIKTAN SONRA NE YAPMALI?

Özellikle tuz ruhu gibi çamaşır suyuyla tepkimeye giren kimyasal maddeler ciddi zararlar verebilir. Birden çok kimyasal temizleyici kullanmak istiyorsanız, her ikisi arasında zaman bırakın ve diğerini kullanmadan evvel muhakkak bol su ile temizleyin.

ZEHİRLENME ANINDA HANGİ BELİRTİLER GÖRÜLÜR VE HANGİ DURUMLAR ACİL MÜDAHALE GEREKTİRİR?

Zehirlenme belirtileri maddenin alınma yoluna, maddenin kimyasal yapısına, maruz kalınan süreye göre değişir. Çamaşır suyu ya da benzeri bir kimyasal zehirlenmesi kendisini hemen belli eder. Gözde yanmalar, ciltte kaşınmalar ve kızarıklıklar, kusma, bulantı, ishal, göğüste oluşan ağırlık hissi, solunum sıkıntısı, baş dönmesi gibi belirtiler oluşur.

Bulantı ve kusma, zehirlenmelerin önemli belirtileri arasındadır.

Bulantı ve kusma, zehirlenmelerin önemli belirtileri arasındadır.

Böyle bir durumda ilk yapılması gereken kişiyi ortamdan uzaklaştırmak ve temiz hava alabileceği bir ortama götürmeliyiz. Kimyasal maddenin yapısına göre kusturmak bazen zarar verebilir bu nedenle kazazede kusturulmaya çalışılmamalıdır. Acil tıbbi yardım gelene kadar veya sağlık merkezine ulaşana kadar bol su verilmelidir.

Korkunç haber! Temizlik yaparken bu hale geldiİlginizi ÇekebilirKorkunç haber! Temizlik yaparken bu hale geldiEv temizliği kaç kalori yaktırıyor?İlginizi ÇekebilirEv temizliği kaç kalori yaktırıyor?

AğrıÇocukHaberKadınkazaSağlık

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası