bebeklerde laktoz alerjisi belirtileri / Laktoz İntoleransı Nedir? | NPİSTANBUL

Bebeklerde Laktoz Alerjisi Belirtileri

bebeklerde laktoz alerjisi belirtileri

Bebeklerde laktoz intoleransı nedir, laktoz alerjisi olduğu nasıl anlaşılır? Laktoz alerjisi ne zaman ge&#;er?

Laktoz intoleransı oldukça fazla karşılaşılan bir sindirim sistemi sorunu olarak bilinmektedir. Laktoz intoleransının belirtileri; kabızlık, bel ağrısı, cilt lekeleri ve mide bulantısı olarak kendini göstermektedir. Laktoz intoleransının doktor tedavisi ile geçirilmesi mümkün olabilmektedir. Günümüzde yaygın olarak laktozsuz süt ve yoğurt tüketiminin olduğunu söylemek mümkündür. Vücudun kalsiyum alması için bu gıdaların tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Laktoz intoleransı bulunan kişilerin enzim takviyeleri alması da mümkün olmaktadır. 

Laktoz intoleransı bulunan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri, süt ve süt ürünlerini tüketmemeleri veya dikkatli bir şekilde tüketmeleri gerekmektedir. Laktoz alerjisinin ileriki yaşlarda görülme ihtimali gençlerde görülmesinden üç kat daha fazladır. 

Bu haber ilginizi çekebilir: 6 soruda çocuklarda alerji testleri

Orijinal Yazı : Is my baby lactose intolerant? 

Yazar: Kelly Bonyata, BS, IBCLC
çeviri : Özlem Deniz Yanık
Düzeltmeler: Berna Bayrak, Özden Kaşkar Duran 
Yazarın izniyle çevrilmistir

Bebeğinizde süt ürünlerine duyarlılık varsa, bir çok kişi öyle olduğunu söylese de sorunun laktoz intoleransı olması çok küçük bir ihtimaldir..

Üç çeşit laktoz intoleransı vardır:

  • Pirmer laktoz intoleransı
  • Doğumsal (konjenital) laktoz intoleransı
  • İkincil laktoz intoleransı


1- Primer laktoz intoleransı

Primer laktoz intoleransı aynı zamanda gelişimsel, geç başlangıçlı veya yetişkin laktoz intoleransı diye de adlandırılır) yetişkinlerde nispeten sık ( bazı ülkelerde diğerlerine göre daha sık) görülür, ve laktozu ( süt şekeri) parçalayan laktaz enziminin vücuttaki üretiminde yıllar içinde gerçekleşen kademeli azalmadan kaynaklanır ve yaşından önce, çoğunlukla da genç yetişkinlik öncesi ortaya çıkmaz. Laktoz intoleransı olan hemen hemen tüm yetişkinler bebeklerdeki laktoz intoleransı ile hiçbir ilgisi olmayan bu tip intoleransa sahiptir.


2- Doğumsal laktoz intoleransı ve benzer doğumsal rahatsızlıklar
  • Doğumsal laktoz intoleransı çok nadir görülür ve alerji değil, genetik geçişli metabolik bir rahatsızlıktır. Genellikle doğumu takip eden birkaç gün içinde ortaya çıkar ve ciddi ishal, kusma, dehidrasyon ve büyüme güçlüğü ile kendini gösterir. 6. aydan sonra düzelir. 

  • Benzer ve daha az ciddi bir metabolik bozukluk da konjenital (doğumsal) laktaz yetmezliğidir. Doğumdan sonraki ilk 10 gün içinde ortaya çıkan bu rahatsızlık ince bağırsaktaki fırçamsı kenardaki ( laktozu sindirmek için gerekli olan) laktaz aktivitesi doğuştan az veya hiç olmadığında ortaya çıkar , ishal ve emilim bozukluğu ile seyreder. Bu duruma da çok nadir rastlanır.
  • Galaktozemi de galaktozu parçalamak için gereken karaciğerdeki GALT enziminin kısmen veya tamamen yokluğu ile ortaya çıkan nadir metabolik bir sendromdur. Bu rahatsızlık direkt olarak laktoz ile ilgili değilse de, ciddi şekilde galaktozemisi olan bebekler, laktozu oluşturan iki şeker galaktoz ve glükoz olduğundan, laktozun hiçbir şeklini tolere edemezler. Galaktozeminin klasik şeklinde ( GALT hiç olmadığında) doğumun bir kaç gün sonrasında ortaya çıkan kusma, ishal, sarılık ve büyüme-gelişme güçlüğü tipiktir. Klasik galaktozeminin bir varyantı olan duarte galaktozemi, daha az ciddi seyreder ve bebeği kısmen veya tamamen anne sütü ile beslemek mümkün olabilir.


3- İkincil laktoz intoleransı

 İkincil laktoz intoleransı ( edinsel laktoz intoleransı olarak da bilinir) her yaşta görülebilir ve ince bağırsaktaki fırçamsı kenarın enfeksiyon, alerji veya inflamatuvar bir süreç yüzünden hasar görmesi nedeniyle laktaz aktivitesi azaldığında ortaya çıkar. İkincil laktoz intoleransı sebepleri arasında gastroentrit, besin duyarlılığı veya alerjisi, çölyak hastalığı ( glüten intoleransı) ve bağırsak ameliyatları yer alır. Joy Anderson&#;ın (IBCLC) açıklamalarına göre:



&#;Bağırsak duvarına az da olsa zarar veren her şey, ikincil laktoz intoleransına sebep olabilir. Laktaz enzimi bağırsağın kıvrımlarının uçlarında üretilir ve bağırsağa zarar veren herhangi bir şey bu uçları yok ederek enzim üretimini azaltabilir.&#; 
&#;Bağırsak hasarı onarılabildiği takdirde ikincil laktoz intoleransı geçici bir durumdur. Bağırsağa zarar veren etken ortadan kaldırıldığında, örneğin bebeğin alerjik olduğu bir besin diyetten çıkarıldığında, bebek emzirilmeye devam edilse dahi bağırsak iyileşir.&#;

- Joy Anderson, IBCLC,
Lactose intolerance and the breastfed baby 


İnek sütü proteinlerine duyarlılıkla laktoz intoleransı aynı şey olmasa da, besin alerjisi ikincil laktoz intoleransına sebep olabileceği için bazen aynı anda ortaya çıkabilirler.

Laktoz intoleransını farklı tipleri dışında, bebek anne sütünün fazlalığından kaynaklanan laktoz yükü ile de karşılaşabilir. ( bu durum ön süt-son süt dengesizliği olarak da adlandırılır).

Annede süt üretimi fazla olduğunda bebekte laktoz yükü ortaya çıkabilir. Bebeğin beslenirken ilk aldığı süt (ön süt) daha sonra aldığı süte (son süt) göre laktoz yönünden daha zengin ve yağ yönünden daha fakirdir. Diane West (IBCLC) bu süreci şöyle açıklamaktadır:
&#;Bebek emmeye başladığında, ilk aldığı susuzluğunu gideren bu yağ oranı az ön süttür. Bebeğin emmesi annede sütü ve yapışan yağ hücrelerini süt yapan hücrelerden kanallara taşıyan süt akımı refleksini seafoodplus.infoğ oranı daha yüksek olan bu son süt laktozu yüksek ön süt ile birleşir ve bebek büyüme için gerekli yağdan gelen kalorileri ve beyin gelişimi ile enerji için gerekli laktozdan oluşan mükemmel besini almış olur. Ancak, süt üretimi çok fazla olduğunda, bebek ön süt ile doyabilir ve sonrasında yağ ile dengelenmemiş laktozun tamamını sindirmekte zorlanabilir. Bu duruma ön süt-son süt dengesizliği ya da süt fazlalığı denir.
Bebeklerde doğuştan laktoz intoleransı olmasa da, çok miktarda laktoz bir bebeğin sindirim sistemini zorlayabilir. Laktozu parçalayacak yeterli laktaz yoksa, fazla laktoz gaz ve rahatsızlığa, ve sıklıkla yeşil, sulu veya köpüklü dışkılamaya sebep olur. Zamanla, büyük miktarlarda sindirilmemiş laktoz bağırsakların duvarlarını öyle tahriş edebilir ki en ufak bir geçiş dahi iritasyona sebep olabilir. Bazen bu durum besin alerjisi olarak yanlış teşhis koyulmasına sebep olabilen dışkıda gözlenen küçük miktarda kanamaya yol açabilir. Bazı pediyatristler bebeğin dışkısında sindirilmemiş laktoz olduğunda yanlışlıkla laktoz intoleransı teşhisi koyabilirler.&#;

- Diane West, IBCLC,
Is my baby&#;s fussiness caused by the lactose in my milk? 



Bunu da okumak isteyebilirsiniz:

Anne Sütüyle Beslenen Bebeklerde Süt ürünleri ve diğer besinlere karşı duyarlılık(Türkçe)

Dairy and other Food Sensitivities in Breastfed Babies (English)

Daha Fazlası için:

Lactose Intolerance and the breastfed baby by Joy Anderson
Colic in the Breastfed Baby by Jack Newman, MD
Is my baby&#;s fussiness caused by the lactose in my milk? by Diana West, BA, IBCLC
Borderline Galactosemia by Rama Ganesan, from New Beginnings, Vol. 14 No. 4, July-August , pp.
Tan-Dy CRY, Ohlsson A. Lactase treated feeds to promote growth and feeding tolerance in preterm infants. Cochrane Database of Systematic Reviews , Issue 2. Art. No.: CD DOI: /CDpub2
Kanabar D, Randhawa M, Clayton P. Improvement of symptoms in infant colic following reduction of lactose load with lactase. J Hum Nutr Diet. Oct;14(5)
Lactose Intolerance, Diarrhea, and Allergy by Maryelle Vonlanthen, MD (fromBreastfeeding Abstracts, February , Volume 18, Number 2, pp. )
Lawlor-Smith C, Lawlor-Smith L. Lactose intolerance. Breastfeed Rev. May;6(1)
Resolution of Lactose Intolerance and &#;Colic&#; in Breastfed Babies by Robyn Noble & Anne Bovey, presented at the ALCA Vic (Melbourne) Conference on the 1st November,
Woolridge MW, Fisher C. Colic, &#;overfeeding&#;, and symptoms of lactose malabsorption in the breast-fed baby: a possible artifact of feed management?Lancet. Aug 13;2()

Genel Bilgi için:

Melvin B. Heyman, MB for the American Academy of Pediatrics Committee on Nutrition. Lactose Intolerance in Infants, Children, and Adolescents. Pediatrics ; doi/peds
Lactose Intolerance by Richard E Frye, MD, PhD, from seafoodplus.info
Primary (late-onset) lactose intolerance from the OMIM database of genetic disorders
Congenital lactose intolerance from the OMIM database of genetic disorders
Congenital lactase deficiency from the OMIM database of genetic disorders
Galactosemia from the OMIM database of genetic disorders
Parents of Galactosemic Children, Inc.
Galactosemia from the Save Babies Through Screening Foundation
Rings EH, Grand RJ, Büller HA. Lactose intolerance and lactase deficiency in children. Curr Opin Pediatr. Oct;6(5)
Savilahti E, Launiala K, Kuitunen P. Congenital lactase deficiency. A clinical study on 16 patients. Arch Dis Child ; doi/adc

Dünyada besin alerjisi olan bebeklerin sayısı artmaktadır.

Çocuklarda alerjiye en çok neden olan 8 besin alerjeni şöyledir: süt, yumurta, balık, kabuklu deniz ürünleri, yemişler (ceviz, fındık, badem fıstık, buğday ve soya). Son 10 yılda besin alerjisi tanısı konulan çocuk sayısı artmaktadır.

İSPA genellikle 1 yaşından önce gelişir.


Her bebeğin 3’ünde yaşamın ilk yılında İSPA gelişecektir. İSPA 6 yaşından büyük çocuklarda çok az görülür.

İSPA yaşam boyu süren bir durum değildir.

Bebeklerin yarısında 1 yaşından sonra İSPA geçer. Dörtte üçünden fazlasında 3 yaşından sonra ve hemen hemen tüm bebekler 6 yaşından sonra İSPA geçer.

Anne sütü alan bebekler nadir de olsa annelerinin beslenmesindeki inek sütüne tepki verebilir. Annenin beslenmesi düzenlenerek bebeğin anne sütü ile beslenmesine güvenle devam edilebilir. Bunun için genellikle annenin beslenmesindeki tüm inek sütü kaynaklı gıdalar çıkarılmalıdır.

Besin alerjisi vücudun bağışıklık sisteminin (kendi savunma mekanizması) belli besinlere anormal reaksiyon verdiğinde meydana gelir. Bağışıklık sistemi vücudun patojenler gibi zararlı organizmalarla ve maddelerle mücadele etmesi için yardımcı olur. Besin alerjisi olan kişilerde bağışıklık sistemi yanlışlıkla bazı besinleri zararlı olarak tanımlar ve tepki verir. Bu durum yaşamı tehdit edebilecek alerji belirtilerine ve bulgularına yol açar.

’den fazla besinin alerji yapabileceği bilinmektedir. İnek sütü proteini alerjisi (İSPA) aynı zamanda inek sütü alerjisi (İSA) olarak bilinir ve bebeklerdeki en yaygın besin alerjilerinden biridir. Genellikle 1 yaşından önce ortaya çıkar. Bazen İSPA laktoz intoleransı ile karıştırılabilir fakat ikisi birbirinden oldukça farklıdır. Laktoz intoleransı bağışıklık sistemi ile ilgili değildir. Her ikisinin de mide ve bağırsak problemleri (gaz ve ishal) gibi bazı ortak bulguları ve belirtileri vardır. Fakat İSPA genellikle 1 yaş altında görülürken; laktoz intoleransı 5 yaş altında çok nadir görülür.

LAKTOZ İNTOLERANSI İLE İSPA’YI KARIŞTIRMAYIN


Laktoz intoleransı ile inek sütü alerjisinin (inek sütü proteini alerjisi) arasındaki farkı bilmek önemlidir çünkü ikisinin nedeni ve tedavisi farklıdır. Ayrıca İSPA genellikle yaşamın erken döneminde gelişir. Oysa laktoz intoleransı 5 yaştan önce az görülür.


İnek sütü protein alerjisi (İSPA) nedir?

İSPA bebeğinizin bağışıklık sisteminin inek sütündeki proteinlere tepki verdiği bir besin alerjisidir. Cilt (döküntü, ürtiker, kuru, kepekli veya kaşıntılı cilt ), sindirim sistemi (diyare , kusma , kabızlık ve reflü ) ve solunum sistemi (gürültülü solunum, öksürük, burun akıntısı ) ile ilişkili belirtilere yol açar. İSPA genellikle 1 yaşından önce başlar.


Laktoz intoleransı nedir?

İSPA’nın aksine laktoz intoleransı bağışıklık sistemi ile ilgili değildir. İnek sütü içindeki laktoz şekerinin sindirilememesi durumudur. 5 yaşından küçük çocuklarda az görülür. Laktoz anne sütündeki en önemli karbonhidratlardan (şeker) biridir ve bebekler için faydalıdır. Laktoz, sağlıklı bağırsak florasına katkıda bulunur ve kalsiyum emilimine yardımcı olur.



İnek sütü (proteİnİ) alerjİsİ
ve
laktoz İntoleransı farkı



İNEK SÜTÜ ALERJİSİ HAKKINDA HER ŞEY

Çocuklardaki besin alerjisi artıyor. Her çocuktan 7’sinde İSPA tanısı var.

Eğer aile üyelerinde alerji varsa doğan bebeklerde alerji gelişme riski daha yüksektir. Eğer bir ebeveynde alerji varsa bu bebekte alerji gelişme olasılığı ebeveyninde alerji olmayana göre 2 kat fazladır. Fakat ailede alerji olması tanıyı kolaylaştırmakla birlikte İSPA gelişen çoğu bebeğin aile öyküsünde alerji bulunmaz.

İSPA bebeğin bağışıklık sisteminin inek sütündeki proteinlere tepki vermesinin neden olduğu bir besin alerjisidir. Bazı bebeklerde inek sütü proteini içeren besinleri tükettikten sonra İSPA gelişebilir. Bu da alerjik belirtilere yol açan immun reaksiyona neden olabilir. Bebeğinizde neden İSPA olabileceğini açıklamaya yardımcı olabilecek (kalıtım ve bebeğin bağışıklık sistemi dahil) birkaç faktör vardır. Fakat bunlar her bebek için farklıdır. Bebeğinize İSPA tanısı konulmadıysa inek sütünü bırakmanıza gerek yoktur.

İSPA tanısı konulduğunda belirtileri yönetilebilir. İSPA’nın yaşam boyu süren bir durum olmadığını bilmeniz önemlidir. Bebeklerin yarısında 1 yaşından sonra İSPA geçer. Dörtte üçünden fazlasında 3 yaşından sonra ve hemen hemen tüm bebekler 6 yaşından sonra İSPA geçer.

İSPA’nın arkasında bebeğin inek süt proteinine nasıl tepki verdiğinde göre değişen, farklı mekanizmalar vardır: IgE aracılı (antikor aracılı) ve IgE aracılı olmayan (antikor aracılı olmayan). IgE-aracılı belirtiler inek sütünü aldıktan birkaç dakika sonra gelişebilir ve döküntü (ürtiker), dudaklarda ve göz kapaklarında şişme, kusma ve hışıltı ile sonuçlanır. IgE aracılı olmayan belirtiler inek sütü proteini aldıktan birkaç saat sonra meydana gelir ve genellikle bağırsak ve cilt ile ilgili belirtilerle ortaya çıkar. Gözlemlenen belirtilere ve altta yatan mekanizmaya bağlı olarak doktorunuz farklı tanısal testler yapabilir.
İSPA tanısının nasıl konulduğu hakkında daha fazla bilgi edinin


İSPA TANISININ ADIMLARI


İnek sütü alerjisinin belirtileri sıkıntı verici olabilir fakat doğru beslenme ile kolayca yönetilebilir. Bu nedenle doktorunuzun en kısa sürede doğru tanı koyması çok önemlidir. Eğer bebeğinizde İSPA ile ilişkili olabilecek belirtiler varsa endişelenmeyin. Endişelerinizi doktorunuz ile paylaşın. Doktorunuz adımları izleyerek kesin tanıya ulaşacaktır. İSPA tanısı için aşağıdaki tanı rehberine ve bulgu / belirtiler linklerine tıklayın.

Önemli not: Anneler bebeklerinde İSPA olsa bile anne sütüne devam etmeleri konusunda desteklenmelidir. Annenin kendi beslenmesindeki inek sütü proteini, tüm besin kaynaklarını tamamen çıkarması için kapsamlı bir diyet danışmanlığı gerekir. Eğer bebek için özel bir mama kullanılmasına karar verilmişse etiketteki kullanma talimatlarını izlemek önemlidir. Su ve biberonun kaynatılmaması veya sütün seyreltilmemesi bebeğin hasta olmasına yol açabilir. Yanlış saklama, taşıma hazırlama ve beslenme bebeklerin sağlığı üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Bebeklerde özel tıbbi amaçlar için kullanılan mamalar tıbbi gözetim altında kullanılmalıdır.


LAKTOZ; Anne sütü ve diğer tüm memelilerin sütünde bulunan ve memeli yavrusunun  temel enerji kaynağı olan bir besindir. Tüm memeli sütleri içinde en yüksek laktoz oranı anne sütündedir. İnsanlardaki ileri beyin işlevleri işte bu yüksek laktoz oranı sayesindedir. 

Anne sütü ile alınan laktoz ince bağırsaklarda bulunan laktaz enzimi adı verilen bir enzimle parçalanarak glikoz ve galaktoz adlı iki basit şekere ayrılır ve vücut ancak bu şekerleri enerji kaynağı olarak kullanabilir. 

Laktaz enzimi eksik olduğunda; laktoz ince bağırsaklarda parçalanıp emilemez ve kalın bağırsaklara kadar değişikliğe uğramadan yoluna devam eder. Bu yolculuk sürecinde bağırsaklardan daha fazla su ve vücut için gerekli  bazı maddeleri de  emerek kalın bağırsağa ulaştırır. Laktoz  kalın bağırsaklarda bakteriler tarafından mayalanma işlemine uğrar. Sonuçta ortaya çıkan hidrojen gazı ve asit çocuklarda; gaz, şişkinlik, ishal, bol sulu köpüklü, kötü kokulu dışkılamaya neden olur.

Laktoz eksikliğinin iki çeşidi vardır 

1- Tam laktoz eksikliği

Laktaz enziminin doğuştan hiç olmaması ile karakterize olan bu hastalık çok az görülen genetik bir durumdur. Doğumdan hemen sonra acil özel bakım ve beslenme gerektirir. Daha çok yeni doğan yoğun bakım bölümünü ilgilendirir.

2-Kısmi laktoz eksikliği

Çocuklarda en çok görülen kısmi laktoz eksikliği Türk toplumunun % gibi büyük bir kısmında görülür. Bu eksiklik Türklerin insanlığa armağan ettiği en büyük buluş olan yoğurdun bulunmasının başlıca nedenidir.

LAKTOZ İNTOLARENSINDA BELİRTİLER

Anne sütü ile beslenen bebeklerde laktaz enzimi eksikliğinin derecesine göre anne sütü alınmasından dakika gibi bir süre içerisinde gözlenen bu belirtiler 

  • Şiddetli kramp şeklinde karın ağrısı
  • Karında şişlik, gerginlik
  • Geğirme
  • Mide bulantısı, kusma
  • Gürültülü, sarı, bol sulu, bazen yeşil, bol köpüklü, kötü kokulu, gazlı gaita çıkarma
  • Gaita içinde sindirilmemiş süt topakları
  • Çocuğun bez bölgesinde geçmeyen pişikler 
  • İlerleyen olgularda bazen de iştahsızlık ve kilo kaybı görülebilir. 

TANI

Gaitada Reduktan madde araştırılması: Gaitada reduktan madde bakılır. Miktarı >0,5 mg/dL üzerinde ise test pozitif kabul edilir. Ancak anne sütü ile beslenen 4 ay altı çocuklarda dışkı asidiktir ve reduktan made + olabilir. O nedenle bu test küçük çocuklarda yanıltıcı olabilir.

Soluk testi: Çocuğa laktoz içeren bir gıda verildikten sonra nefeste hidrojen gazı ölçülür. Hidrojen gazındaki yüksekliğin derecesine göre laktoz intoleransı tanısı koyulabilir. Ancak aylık oluncaya kadar çocuklarda hidrojen gazı yüksekliği gülebilir o nedenle bu test küçük çocuklarda yanıltıcı olabilir.

Bağırsak Biopsisi: Kesin tanı  biopsi denilen bağırsaklardan alınan parçanın mikroskobik incelenmesi ile konulur ancak girişimsel bir işlem olduğu için bu çocukluk yaş grubunda pek önerilmez.

Laktoz tolerans testi: Çocukta açlık kan şekeri ölçülür sonra çocuğa laktoz içeren bir sıvı içirilir. Daha sonra dakikalarda kan şekeri ölçülür. Kan şekeri yükselmiyor ise laktoz intoleransı düşünülür. Ancak bu teste büyük çocuklarda  yapılabilir.

Çocuklarda laktoz intoleransı tanısı; daha çok klinik bulgular ile konulur. Çocuğun yakınması, ailenin gözlemi, gaitadaki değişiklikler, genital bölgedeki pişik gibi belirtilerin doktor tarafında gözlenmesi tanı için çok daha değerlidir. 

TEDAVİ

Laktoz intoleransı tanısı alan ve ANNE SÜTÜ ile beslenen bebeklerde: ANNE SÜTÜ ASLA KESİLMEMELİ VE ANNEYE LAKTOZU KISITLAYAN BİR DİYET VERİLMEMELİDİR.

(Laktoz intoleransı ile çok karışan inek sütü protein alerjisinde; anne sütü kesilmez ancak anneye süt ve süt ürünlerini içermeyen bir diyet programı önerilir.)

Laktaz enzimi eksikliğinin derecesine göre bir tedavi programı  ayarlanmalıdır.

  • Anne sütü ile beslenen aya kadar olan bebeklerde her emzirmeden önce LAKTAZ enzimi içeren bir ürün doktorun önerileri doğrultusunda bebeğe damla verilir. Bu enzim preparatı ısıya duyarlı olduğu için mutlaka buzdolabında saklanmalıdır.
  • Mama ile beslenen çocukta laktozsuz bir mama ile beslenmeye devam edilmelidir.
  • Anne sütü+Ek besin alan 6 ay üstü çocuklarda; anne sütü ile beslenmeye davam edilir. İnek sütü yerine laktoz yükü daha az olan yoğurt, kefir ya da laktozsuz süt verilebilir. Diğer ek besinler ayına uygun olarak başlanır.

İleri laktoz intoleransı olan daha büyük çocuklar ve erişkinler aşağıdaki yiyecekleri tüketirken de dikkatli olmalıdırlar:

Yoğurt, kefir, peynir gibi gıdalarda bulunan probiotik adı verilen bakteriler bu gıdalardaki laktozu büyük oranda glikoz ve galaktoz adlı 2 basit şekere ayırır. O nedenle bu gıdaların sindirimleri işlenmemiş süte göre daha kolaydır.

Laktoz intoleransı olan kişilerin dikkat etmesi gereken gıdalar:

  • Süt
  • Tereyağı
  • Margarin
  • Peynir
  • Peynir altı suyu
  • Süt tozu
  • Kaymak

Krema gibi gıdalar yüksek oranda laktoz içermektedirler. İleri laktoz eksikliği olanlar bu gıdaları tükememelidirler.

Daha az miktarda laktoz içeren gıdalar:

  • Her türlü işlenmiş pastane ürünleri, börekler, çörekler, tatlılar
  • İşlenmiş kahvaltılık tahıllar, kahvaltılık içecekler
  • Hazır patates püreleri ve cipsler
  • Hazır çorbalar
  • Tüm şekerleme ve işlenmiş çerezler
  • Tüm hazır bisküviler, kekler
  • Her türlü kremalar
  • Bazı ilaçlarda da koruyucu olarak laktoz bulunur.

Laktoz alerjisi olanlar dışarıdan aldıkları tüm ürünlerde; süt, laktoz, peynir altı suyu olup olmadığına bakıp ona göre tüketmelidirler.       

                                                                                                                                          Dr. YILMAZ BAY

            Çocuk sağlığı ve hastalıları uzmanı

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir