ak parti aday adaylığı ücreti / Partiler milletvekili aday adaylığı için ne kadar ücret talep ediyor?

Ak Parti Aday Adaylığı Ücreti

ak parti aday adaylığı ücreti

Partiler milletvekili aday adayl&#x;ğ&#x; için ne kadar ücret talep ediyor?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçimlerin 14 Mayıs Pazar günü yapılması kararının Resmi Gazete’de yayınlanmasıyla geri sayım başladı.

Seçim gününün belli olmasının ardından siyasi partiler, milletvekili olmak isteyenler için aday adayı başvurularını almaya başladı.

Partilerin başvuru koşulları ve ücretleri de belli oldu.

Buna göre genel seçimlerde milletvekili olmak isteyen aday adayları partilere şu ücretleri ödeyecek:

Ak Parti:

AK Parti adaylara AFAD’a bağış yapma şartı getirdi. Erkek adaylar 20 bin TL, kadın ve gençler ( yaş) 10 bin TL, engelli bireyler ise 5 bin TL bağış yapmak zorunda. Depremzedelerden ücret alınmayacak.

CHP

Milletvekili aday adayı olmak isteyenler 30 bin lira ödemesi gerekiyor. Kadınlar, gençler ve yüzde 40 veya üzeri engeli bulunanlar 15 bin lira ödeyecek. Ayrıca aday adaylarından 3 bin lira dosya ücreti seafoodplus.infozedelerden ücret alınmayacak.

MHP

Milletvekili aday adayı olmak isteyenler 3 bin TL ödeyecek. Aday adaylarından yüzde 40 ve üstü engelli olanlardan başvuru aidatı alınmayacak. Toplanacak paralar deprem bölgesine aktarılacak.

BBP

BBP aday adaylarından 5 bin TL talep edecek. yaş arasındaki gençler ve kadın adaylar ise 2 bin TL ödeyecek. Şehit yakınları, gaziler, engellilik durumunun yüzde 40’tan fazla olduğunu belgeleyebilenler ile depremzede vatandaşlardan adaylık müracaat ücreti alınmayacak.

HDP

HDP’de başvuru ücretinin 15 Bin TL olması bekleniyor. Kadın, engelli ve gençlere pozitif ayrımcılık yapılması bekleniyor. Resmi açıklama henüz yapılmadı..

İYİ Parti

İYİ Parti aday adaylığı başvuru ücretini 7 bin TL olarak belirledi. Şehit yakını, engeli ve gazilerden ücret istenmedi.

Saadet Partisi

Saadet Partisi erkek adaylar, kadın ve gençler için ayrı ayrı ücret belirledi.

Partiden milletvekili aday adayı olmak isteyen erkeklerden TL, kadın ve gençlerden TL, engelli vatandaşlardan TL başvuru ücreti talep edilecek. Depremzedelerden ücret alınmayacak.

Yeniden Refah Partisi

Yeniden Refah Partisi  ise aday adayı olan erkeklerden 7 bin TL, kadınlardan 5 bin TL talep ediyor. Depremzedelerden ücret alınmayacak.

Deva Partisi

Deva Partisi başvuru ücreti olarak erkekler için TL, kadın ve gençler için TL olarak belirledi.

TİP

Aday adaylarından ücret alınmayacak fakat deprem bölgesinde iletilmek üzere hijyen ve gıda yardım paketlerinin hazırlanıp yollanılması şart koşuluyor.

seafoodplus.info

Etiketler: ak parti vekillik başvuru ücreti chp vekillik başvuru ücreti iyi parti vekillik başvuru ücreti bbp vekilik başvuru ücreti hdp vekillik başvuru ücreti saadet partisi vekillik başvuru ücreti yeniden refah partisi vekillik başvuru ücreti Deva Partisi vekillik başvuru ücreti T&#x;P vekillik başvuru ücreti vekillik başvuru ücreti

fazla oku

14 Mayıs seçimleri yaklaşırken milletvekili aday adaylığı başvuruları tamamlandı.

Siyasi partiler çoğunlukla 22 Mart Çarşamba günü saat 'ye kadar başvuruları kabul etti.

Yalnızca İYİ Parti 24 Mart Cuma saat 'a kadar başvurularını uzattığını duyurdu.

Bu süre içinde milletvekili aday adaylığına yoğun ilgi gösterildi.

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kimi partilerde geçmişle kıyaslandığında başvuru sayısı düşük olurken, kimi partilerde ise müracaatta artış yaşandı.

seçimlerinde 7 bin kişinin başvuruda bulunduğu AK Parti Genel Merkezi'ndeki son günde yoğunluktan ziyade sakin bir hava vardı.

CHP Genel Merkezi'nde ise AK Parti'deki kadar sakin değildi ama büyük bir yoğunluk yoktu.

seafoodplus.info

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) binası / Fotoğraf: Burak Ütücü



Meclis koltuğunda adaylık enflasyonu

Edinilen bilgilere göre AK Parti'de başvuru ücretleri yüzde arttı.

'de erkek adayların 6 bin lira olan başvuru ücreti 20 bin lira oldu.

Kadın ve gençlerin 'de ödediği 3 bin lira da aynı oranda artırılarak 10 bin liraya yükseltildi.

CHP'de başvuru ücretleri yüzde arttı. 'de erkek adaylar için 10 bin lira, kadın ve gençler için 5 bin lira ücret belirlenmişti.

Başvuru ücretine harici 3 bin lira dosya masrafı ekleyen CHP, 'te erkek adaylar için 30 bin, kadın ve engelliler için 15 bin lira olarak belirledi.

Depremden etkilenen Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya, Osmaniye ve Gaziantep'ten başvuru yapacak adaylardan yalnızca 3 bin lira dosya ücreti alındı.

Yeşiller Sol Parti olarak seçime girmeyi planlayan HDP 15 bin lira, İYİ Parti 7 bin lira başvuru ücreti alırken, MHP'de bu rakam 3 bin lirada kaldı.

AK Parti milyon lira civarında başvurulardan gelir elde ederken, CHP milyon lira dolaylarındaki tutarı kasasına koymuş oldu.

HDP 41,7 milyon lira, İYİ Parti 25,3 milyon lira ve MHP 5 milyon bin lira gelir elde etti.

Grafik başvuru sayıları - Grafik Burak Ütücü.jpg

seçimleri ile bu yıl yapılacak seçimler için 5 partiye müracaat edenlerin sayısı



AK Parti'de düşüş, CHP'de iki katı oranında artış

Adaylık başvurularının tamamlanmasının ardından rakamlar da yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı.

AK Parti bir önceki döneme göre bin daha az başvuru aldı. 'de 7 bin alan iktidar partisine 'te 6 bin 25 başvuru yapıldı.

CHP'de başvurular bir önceki döneme göre yüzde artış gösterdi. 'de bin başvuru alan parti, 14 Mayıs seçimleri için 3 bin başvuru aldı.

seçimleri için HDP bin , İYİ Parti 2 bin ve MHP bin adaylık başvurusu almıştı. 'te MHP bin başvuru ile çok bir değişiklik göstermezken, Yeşiller Sol Parti olarak seçime girmeyi planlayan HDP 2 bin , İYİ Parti ise 3 bin başvuru aldı.

Depremzede aday adayı

Adıyamanlı depremzede Ali Solak, CHP genel merkezinde heyecanla belgelerini teslim etti.

Adıyaman'da tarım, hayvancılık ve servis işleriyle uğraştığını ifade eden Solak, hasbelkader milletvekili olursa kendi çalıştığı alanlarla ilgili çalışmalar yapacağını söyledi:

Ali Solak - Aday Adayı - Burak Ütücü.jpg

Ali Solak / Fotoğraf: Burak Ütücü



İlk defa milletvekili aday adayı olduğunu belirten Solak, "Tarım ve hayvancılıkla uğraşıyorum. Rahmetli babam zamanında parti yönetimlerinde yer aldığından dolayı başvuruyorum. Bazı genç arkadaşlar da 'aday ol' dediler.  Servis işleri, hayvancılık işleri insanları dar boğaza götürdü. Zor şartlar altındayız. Bir de üstüne deprem olunca…" dedi.

Milletvekili olmanın avantajlarına dair soruyu "Vekil olmanın avantajlarını biliyorum ama biz halkın içinden gelen insanlarız. Tepeden gelenler gibi değiliz. Yine öyle olacağız, değişmeyeceğiz" diye yanıtladı Solak.

"Milletvekilliği kariyer yeri değil, kariyerin yok olacağı bir yer"

Bir eğitim sendikası kurucusu olan Mehmet Yıldız, Bursa'dan başvuran bir milletvekili aday adayı.

Milletvekilliğinin kariyer yeri olmadığını belirten Yıldız, "Milletvekilliği aksine kariyerin yok olacağı bir yer. Eğitim sektöründeki yanlışlıkları en azından meclis çatısı altında dile getirebilmek ve çözüme katkı sağlayabilmek için aday adayı oldum. Büyük bir başvuru yoğunluğu var. Katılımcı demokrasiye inanan insanların, değişimde katkı sağlamak isteyenlerin başvuru yapması sevindirici bir şey" ifadelerini kullandı.

Mehmet Yıldız - Aday Adayı - Burak Ütücü.jpg

Milletvekili aday adayı Mehmet Yıldız / Fotoğraf: Burak Ütücü



"Şahsi motivasyonum değişime katkı sağlayabilmek ve bunun bir parçası olabilmek" diyen Yıldız, şunları söyledi:

Eğitim politikalarındaki yanlışları parlamento çatısı altında düzeltme motivasyonuyla başvurdum. 35 yıldan beri eğitim sektöründeyim. Birçok sivil toplum kuruluşlarında, eğitim kurumlarında ve örgütlerinde yer aldım. Eğitim politikalarındaki yanlışlar, mesleki eğitimdeki hatalar, dünyadaki değişim sürecine ayak uyduramamak… Kendi örgütüm, yereldeki sivil toplum örgütleri, mecliste bunları dile getirmek üzere beni motive ettiler."

Solak ve Yıldız'ın aday adayı olma motivasyonları farklı. Solak gibi ilk defa aday adayı olanlar olduğu gibi yıllardır "ceylan derili koltuklarda" oturan çok sayıda kişi de tekrar aday adayı oldu.

Sadece Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde temsil edilen partilere değil, TBMM dışında olan siyasi partilere de ilgi var.

Buna yoğun ilgi gösterilmesinin elbette farklı sebepleri bulunuyor. Herkes "millete hizmet için kolları sıvadığını" iddia ediyor. Ancak milletin sorunlarını ne kadar çözdükleri bugüne kadar hep tartışma konusu oldu.

Ersin Kalaycıoğlu - seafoodplus.info

Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu / Fotoğraf: Independent Türkçe 



"Dört Y sarmalı: Yoksulluk, yolsuzluk, yozlaşma ve yasaklar"

Konuyu Independent Türkçe'ye değerlendiren Siyaset bilimci Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu, ülkede siyasi bir yozlaşmanın yaşandığını ifade etti.

Bu durumun milletvekilli aday adaylığı başvurularına da yansıdığını savunan Kalaycıoğlu, "Türkiye 'dört Y' (yoksulluk, yolsuzluk, yozlaşma ve yasaklar) sarmalıyla karşı karşıya. Bu sarmalın ürettiği sorunlardan uzaklaşma olasılığı ortaya çıktı. Bir değişim beklentisi var. Bu görüntü insanları milletvekilli adaylığına doğruna yöneltmiş gözüküyor" diye konuştu.

Ekonomik krizin yarattığı baskının artmasında bu durumun büyük payı olduğunu vurgulayan Kalaycıoğlu, şöyle devam etti:

"Yoksullaşma son yıllardaki enflasyonist baskıyla büsbütün arttı. Enflasyon zaten yoksuldan alınan son derece adaletsiz bir vergi. Bununla yoksul daha yoksul hale getirildi. Orta kesim daha yoksul hale geldi. İktidarın etrafındaki küçük bir zümre acayip zenginleşti. Müthiş bir gelir dağılım bozukluğu oldu. Bu, seçmen tarafından dikkate alınamayacak gibi değil artık. Seçmen bu rejimin üretmiş olduğu hükümet biçiminin işe yaramadığını farkına varmış vaziyette. O yüzden bir değişiklik peşindeler. Bu değişiklik talebi de milletvekili başvurularında kendisini göstermiş durumda."

Siyasi partilerin 'aday adaylığı' tarifesi

Milletvekili aday adaylığı için başvurular, AK Parti'de 29 Nisan, CHP'de 7 Mayıs, MHP'de 3 Mayıs ve HDP'de 5 Mayıs'ta sona erecek. Aday adaylığı için en yüksek ücreti belirleyen parti olan CHP'de kadın, genç ve engellilerden 5 bin lira, diğer aday adaylarından ise 10 bin lira alınacak.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Dönem Milletvekili Genel Seçimleri'nde aday gösterilecek isimlerin tespiti için yoğun çalışma yürüten siyasi partiler, milletvekili aday adaylarından alacağı ücretleri de belirledi.

AK Parti'de, 24 Nisan'da başlayan aday adaylığı başvuruları, bugün sona erecek. Başvurular, Genel Merkez ve il başkanlıkları üzerinden yapılabiliyor.

AK Parti, adaylık başvurusu için özel aidat olarak erkek adaylardan 6 bin lira, kadın ve genç adaylardan 3 bin lira, engellilerden ise bin lira alıyor.

Başvuruların sona ermesinin ardından AK Parti'de, Mayıs'ta temayül yoklaması yapılacak.

CHP'DE ADAYLIK İÇİN YÜKSEK ÜCRET

Adaylık başvurularının 30 Nisan'da başlayacağı CHP'de bu süre 7 Mayıs'ta sona erecek.

Başvuru ücreti olarak kadın, genç ve engellilerden 5 bin, diğer aday adaylarından ise 10 bin lira alınacak. CHP, bu rakamla partiler arasında en yüksek aday adaylığı ücreti talep eden parti oldu.

Başvuru aidatı dışında müracaat sırasında bin lira dosya ücreti talep edilecek.

MHP'DE BAŞVURU SÜRESİ BİR HAFTA

MHP'de milletvekili adaylık başvuruları 26 Nisan'da başladı, 3 Mayıs'ta sona erecek.

Aday adayları, bu tarihler arasında MHP Genel Merkezi Seçim İşleri Kayıt Kabul Birimine şahsen müracaat edecek. MHP'de aday adaylarından 2 bin lira başvuru aidatı alınıyor, engelli aday adaylarından başvuru ücreti istenmiyor.

HDP'DE ADAYLIK SÜRECİ BAŞLADI

HDP'den adaylık başvuruları bugün alınmaya başlandı, 5 Mayıs'ta sona erecek.

Aday adayları, Genel Merkez'in yanı sıra Adana, İstanbul, İzmir, Diyarbakır ve Van'daki Aday Adayı Başvuru Komisyonları'na şahsen başvurabilecek.

HDP'ye adaylık başvurusunda bulunan erkekler 2 bin lira ödeyecek, kadın, genç ve engellilerden ücret talep edilmeyecek.

İYİ PARTİ'DE BAŞVURU ÜCRETİ 5 BİN LİRA

İYİ Parti'de milletvekili aday adayı başvuru süreci 30 Nisan'da başlayacak, 4 Mayıs'a kadar sürecek. Aday adayları başvurularını yalnızca parti genel merkezine yapabilecek.

Başvuru aidatı olarak erkek adaylardan 5 bin lira, kadın ve genç adaylardan 2 bin lira, engelli adaylardan ise bin lira alınacak. Gazi aday adaylarından başvuru ücreti talep edilmeyecek.

BBP ŞEHİT YAKINLARINDAN ÜCRET ALMIYOR

Büyük Birlik Partisi'nde (BBP) ise 24 Haziran seçimine ilişkin aday adaylığı müracaatları 7 Mayıs'a kadar devam edecek.

BBP'de erkek adaylardan bin lira, kadın adaylardan lira adaylık başvuru ücreti alınırken, engelliler ve şehit yakınlarından ücret talep edilmiyor.

SAADET PARTİSİ'NDE BAŞVURULARDA SON İKİ GÜN

Milletvekili aday adaylığı için başvuruların 30 Nisan'a kadar devam edeceği Saadet Partisi'nde, aday adayları, il başkanlıklarına veya partinin genel merkezine şahsen başvuru yapabiliyor.

Başvuru ücretleri, erkek aday adayları için 3 bin lira, kadın ve genç aday adayları için bin lira olarak belirlendi.

VATAN PARTİSİ, HÜDA PAR VE BTP'DE ADAY ADAYLIĞI ÜCRETSİZ

Seçime girecek partilerden Hür Dava Partisi'nde (HÜDA PAR) milletvekili aday adaylığı başvuruları 10 Mayıs'a kadar devam edecek.

HÜDA PAR'da, milletvekili aday adaylığı başvurusunda bulunanlardan ücret alınmıyor.

Milletvekili aday adaylığı için başvuranlardan herhangi bir ücret talep etmeyen Vatan Partisi'nde ise başvurular, 18 Mayıs'a kadar sürecek.

Bağımsız Türkiye Partisi'nde (BTP) başvurular 25 Nisan'da başladı, 7 Mayıs'a kadar devam edecek. BTP'den milletvekili aday adayı olmak isteyenlerden ücret talep edilmiyor.

Demokrat Parti'de (DP) de başvurular 11 Mayıs'a kadar sürecek. Erkek aday adaylarından 2 bin lira başvuru ücreti alan parti, kadın ve gençlerden ücret talep etmiyor.

BAĞIMSIZLAR 13 BİN LİRA YATIRACAK

Bağımsız milletvekili adayı olmak isteyenler, 21 Mayıs Pazartesi, saat 'ye kadar milletvekili seçilmek istedikleri çevrenin il seçim kuruluna başvuracak.

Adaylar, en yüksek derecedeki devlet memuruna mali haklar kapsamında yapılan her türlü ödemelerin bir aylık brüt tutarı kadar parayı ilgili mal sandığına yatıracak. Emanete yatırılacak para miktarı 13 bin lira olarak belirlendi.

Bağımsız adayların, adaylıktan vazgeçmeleri halinde emaneten yatırdıkları paraları geri almaları için 25 Mayıs'a kadar istifalarını Yüksek Seçim Kurulu'na bildirmeleri gerekecek.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir