apandisit ameliyatı sonrası ağrı ne kadar sürer / Egepol Sağlık Grubu

Apandisit Ameliyatı Sonrası Ağrı Ne Kadar Sürer

apandisit ameliyatı sonrası ağrı ne kadar sürer

Karındaki Dayanılmaz Ağrıların Nedeni; Apandisit

Karında bir anda ortaya çıkan ve dayanılamayacak seviyelere gelen ağrıyla ortaya çıkan apandisit tedavi edilmezse ciddi sonuçlara yol açabilir. Öksürüp, hapşırmayı bile zor hale getiren apandisit aynı zamanda yüksek ateşe de neden oluyor. Avrasya Hastanesi’nden Genel Cerrahi Uzmanı apandisit ile ilgili bilinmesi gerekenleri sizler için anlattı.

Apandis bağışıklık sistemine yardımcı olur

Apandis karın sağ alt kadranda, kalın bağırsak başlangıç kısmında, halk arasında kör bağırsak olarak da adlandırılan küçük, parmak şeklinde bir organdır. Uzunluğu genellikle cm arasında olan apandistte meydana gelen ağrılı bir şişme ve iltihaplanma durumuna ise apandisit denir.

Apandisin asıl görevi bağışıklık sistemine yardımcı olmaktır. Çocukluk çağından sonra yaş ilerledikçe küçülür. Apandisin alınması halinde ise vücutta bağırsak veya bağışıklık sisteminde herhangi bir fonksiyon kaybı görülmemektedir.

Apandisit neden olur?

Bağırsak florasında bulunan mikroorganizmaların apandiste yaşadığı kabul edilmektedir. Apandisitin temel nedeni giriş ve çıkış tek yerden olan bu organın ağzının tıkanmasıdır.

Mikropların hastalık boyutuna ulaşmasının en önemli sebebi ise apandisit iç boşluğunun tıkanmasıdır. Bu tıkanmanın birçok nedeni olabilir. Apandisin çok uzun olması, mukus tıkaçları, bağırsak solucanları ileri yaşlarda bu bölge tümörleri ile tıkanabilir ya da yediğimiz besinlerin çekirdeklerinin (kiraz, limon, zeytin vb.) bu alanda birikmesi gibi.

Oluşum aşaması nasıl işler?

Apandisit çeşitli nedenlerle tıkandığında apandisin iç kısmında sıvı birikmeye başlar. Sonrasında ise mikroplar çoğalır ve iç basınç artar. Basıncın artmasıyla birlikte apandis şişmeye ve dokusu bozulmaya başlar. En sonunda ise nekroz ve patlama meydana gelir.

Tıbbi anlamda apandistte medyana gelen iltihaplanmayı önlemenin bir yolu yoktur. Apandisit için bir tedavi yöntemi de yoktur. Bu durumda yapılacak en etkili yöntem apandisin cerrahi müdahale ile alınmasıdır.

Apandisitin belirtileri;

  • Genellikle ilk belirti göbek deliği ve mide etrafında görülen ağrılardır. Hafif olarak başlayan ağrı, saatler sonra dayanılmaz ve keskin bir ağrıya dönüşür. Apandisin giderek şişmesiyle birlikte ağrı karnın sağ alt tarafına geçer. Öksürmek ve hapşırmak bile ağrı ve acının artmasına sebep olur.
  • Şiddetli ağrılarla birlikte bulantı ve kusmanın da ortaya çıkmasına sebep olur. Bunun yanı sıra kabızlık, ishal ve iştah kaybına da yol açabilir.
  • Apandisteki enfeksiyon bu organın iltihaplanmasına yol açar. Bunun sonucunda ise karın şişmeye başlar. Şöyle ki, en küçük bir temas bile şişen karında hassasiyete ve acıya sebep olabilir.
  • Apandisit aynı zamanda yüksek ataşe de sebep olur. Enfeksiyonun sebep olduğu ateş, enfeksiyon tedavi edilmedikçe düzelmez.

Ne zaman apandisitten şüphelenmeliyiz?

Yukarıdaki belirtiler apandisitin en yaygın belirtileri olmakla birlikte başka bir hastalığın da sebebi olabilir. Ancak aşağıda sıralanan şikayetleri de kendinizde gözlemliyorsanız mutlaka bir doktora başvurmalısınız.

  • Ani bir şekilde başlayan çok şiddetli karın ağrıları, özellikle sağ alt kısımda
  • Ağrılara eşlik eden yüksek ateş, bulantı-kusma
  • Karnınızda acı veren bir hassasiyet,

Tedavisi nasıldır?

İltihaplı apandisit için en etkili çözüm yolu ameliyat yolu ile apandisin alınmasıdır. Apandisit ’in iki çeşit operasyonu vardır. Biri açık apendektomi diğeri laparoskopik apendektomidir. Ameliyat öncesinde apandis patladıysa iyileşme süreci daha uzundur. Tam olarak iyileşmek için haftayı beklemek gerekir. Fakat iyi bir operasyondan gün sonra normal yaşantısına dönebilir.

Ameliyat sonrası dikkat edilmesi gerekenler

  • Özellikle yorucu aktivitelerden uzak durun.
  • Bir hafta süreyle araç kullanmaktan ve cinsel ilişkiye girmekten kaçının.
  • Bir ay kadar ağırlık kaldırmayın, ağır işlerde çalışmayın.
  • Öksürürken, hapşırırken ve gülerken karnınıza bir yastık yardımıyla destek verin.
  • İyileşme sürecinde yorulmaktan kaçının. Yorulduysanız uyuyarak dinlenin.

 

 

ETİKETLER: avrasya, doktor, hasta, hastane, insan, sağlık, şifa

Apandisit Ameliyatı Nasıl Yapılır? Apandisit Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Apandisit, en kolay tanımıyla kalın bağırsaktan cm kadar uzanan bir doku tüpünün iltihabıdır. Bir diğer adı kör bağırsak olarak da bilinir.

Apandisit Belirtileri ve Apandisit Kimlerde Görülür?

 Apandisit, 2 yaşından küçük kişilerde görülmez. Görülme olasılığı daha çok yaş arasıdır. Belirtileri ise; karnın sağ tarafında ağrı, iştahsızlık, kilo kaybı, bulantı ya da kusma, gaz ateş, şiş göbek (gazla karıştırılır) olarak sıralanabilir. Daha az görülen belirtilerinde ise; karın ağrısı olmadan önce gelen kusma, kabızlık ya da ishal, kramp girmesi, sırtta ağrı ve ağrılı idrara çıkma olarak sıralanabilir.

Apandisit Tedavisi ve Ameliyatı Nasıl Yapılır?

 Bu hastalığın en yaygın ve kesin çözümü ameliyatla apandisitin alınması işlemi olacaktır. Apendektomi, apandisitin cerrahi bir işlemle alınması anlamını taşır. Laparoskopik veya açık ameliyat tercihleri vardır. Her iki ameliyatta da anestezi uygulanmaktadır. Laparoskopik (kapalı) ameliyat diğerine göre daha çok tercih edilir çünkü iyileşme süreci açısından daha kolaydır. Ameliyat esnası ise şu şekilde sıralanabilir:

  1. Operasyon esnasında hastanın karnına kesi işlemi yapılır. Bu delikler ile hastanın vücuduna kamera ile girilir.
  2. Bu kameralar doktorun apandisiti daha iyi görebilmesi için ve ışıkların da bulunduğu laparaskop adı verilen aletler ile gerçekleştirilir.
  3. Operasyon sırasında apandisit alındıktan sonra kesilerin daha kolay iyileşebilmesi için emilen dikişler atılmalıdır. Emilemeyen dikiş atıldıysa cerrahi işlemden gün sonra alınmalıdır.
  4. Bazı durumlarda laparaskopik (kapalı) ameliyat çeşidi kullanılmaz, bunun yerine açık ameliyat tercih edilir. Bu durumlar, apandisitin patlamış olması durumunda ya da hastanın daha önceden bir açık ameliyat geçirmiş olmasıyla ilgilidir.
  5. Açık ameliyatta ise tek bir tane büyük bir kesi işlemi yapılır. Karın içerisi bu açılan yerden net bir şekilde görülmektedir.

Ameliyat Sonrası Süreç Nasıldır?

 Apandisit alınmasından birkaç hafta sonra tam anlamıyla iyileşme sağlanır. Fakat ameliyattan 6 hafta sonraya kadar ağır ve yorucu faaliyetlerden kaçınılmalıdır. Laparaskopik ameliyatın avantajı iyileşme süresinin kısalığıdır. Çoğu kişi apandisit ameliyatı sonrası saat içinde taburcu edilebilir. Operasyondan sonra gereken durumlarda birkaç gün ağrı kesici kullanılması uygundur. Ameliyat sonrasında kabızlık görülebilir, bol sıvı tüketilmelidir.

Apandisit ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler: Apandisit ameliyatı sonrası iyileşme süreci ne kadar sürer?

Şimdi sizlere bütün detaylarıyla apandisit ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler neler, apandisit ameliyatı sonrası iyileşme süreci ne kadar sürer? Bunların cevaplarını aktaracağız. Hemen okuyun ve öğrenin.

Apandisit Ameliyatı Sonrası Beslenme

Apandisit ameliyatları küçük bir operasyonla apandisitin vücuttan çıkarılmasıyla gerçekleşiyor. Apandisit patlaması oldukça riskli bir durumdur ve bu sebeple de hemen müdahale edilmesi gerekir. Apandisit ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler hakkında da çok iyi bilgi sahibi olmanız lazım çünkü ameliyat sonrası yapacağınız yanlış bir şey size olumsuzluk olarak geri dönecektir.

İlk olarak apandisit ameliyatı sonrası beslenme nasıl olmalı bundan bahsedelim.

  • Verilen ilaçları doğru sırayla ve düzenli bir şekilde almanız gerekiyor.
  • Tavsiye edilen ilaçlar ağrılara sebep olabilir ya da ağrılarınızı azaltmayabilir.
  • Doğal bitki çayları içebilirsiniz. Zencefil çayı için. Bu sizi enfeksiyondan koruyacak.
  • Taze deniz ürünleri tercih edebilirsiniz.
  • Yoğurt tüketin
  • Protein ağırlıklı beslenin ve paketli gıdalardan da uzak kalın.
  • Turşu tüketebilirsiniz. Bakterileri harekete geçirecektir.
  • Asitli ve gazlı içecek tüketin. Bağırsaklarınızda şişlik oluşturacağı için ameliyat sonrasında kesinlikle içmemelisiniz.

Eğer bunlara dikkat ederseniz, beslenme konusundaki titizliğinizle daha hızlı iyileşebilirsiniz.

Apandisit Ameliyatı Sonrası Ağrı Kaç Gün Sürer?

Bu bilgilere ek olarak apandisit ameliyatı sonrası ağrı kaç gün sürer bunu da aktaralım. Apandisit ameliyatı çok zorlu olmamakla beraber fazla ağrıya sebebiyet verebilir. Buna ek olarak ameliyatın zorluğuna ve kesiğin derinliğine göre ortalama 96 saat arası sürecektir.

Bu ağrılar akut ağrı olarak geçer ve kontrol gerektirir. Size verilen ilaçları düzenli olarak kullanırsanız ağrılarınız bir süre sonra azalacaktır. Ameliyat sonrası yaşanan ağrılar son derece normaldir, çünkü kısa ya da uzun sürmesi fark etmez, bir ameliyat geçirmek her türlü zordur, ağrılar mutlaka olacaktır.

Apandisit Ameliyatı Sonrası İyileşme Süresi

Apandisit ameliyatı sonrası iyileşme süreci de biraz sabır ve dikkat istiyor. Bu sebeple doktorunuzun uyarılarını dikkate almak zorundasınız. Aynı zamanda sizlere vereceğimiz tavsiyelerle daha hızlı iyileşebilirsiniz ve ağrılarınızı da azaltabilirsiniz.

  • Öncelikle dinlenmenize önem vermelisiniz. Olabildiğince dikkatli ve yavaş hareket etmelisiniz
  • Günlük su tüketiminizi kontrol edin ve bol bol su için.
  • Hafif ama vücudu yormayacak egzersizlerle vücudun dinç kalmasını sağlayın.
  • Eğer yoğun bir iş temponuz varsa ara vermek zorundasınız. Özellikle ağır kaldırmamalısınız

Bunlara dikkat ederseniz ve beslenmenizi de kontrollü, doğru bir şekilde yaparsanız kısa sürede iyileşebilirsiniz.

Apandisit Ameliyatı Sonrası Neler Yapılmaz?

Bu noktada en çok merak edilen ve dikkat edilmesi gereken bir başka nokta da nelerin yapılmaması gerektiği. Öncelikle apandisit ameliyatı sonrası enfeksiyon görülür mü sorusuna cevap verelim: Yeni dikiş atılan bir yarada enfeksiyon görülme ihtimali yüksektir. Eğer ameliyatlı bölgede aşırı ağrı, kanama, kızarıklık ya da şişlik görüyorsanız kesinlikle doktorunuzla görüşmelisiniz çünkü bölge enfeksiyon kapmış olabilir.

Buna ek olarak apandisit ameliyatı sonrası sigara ve alkol tüketmemelisiniz. Aynı zamanda ağır kaldırmamalısınız ve ani hareketlerden de kaçınmalısınız. Apandisit ameliyatı sonra banyo da oldukça risklidir, bu sebeple iyileşmeyi beklemeniz gerekiyor. İki gün sonrasında eğer bir sorun yaşamadıysanız banyo yapabilirsiniz.

Son olarak şunu da söyleyebiliriz: Apandisit ameliyatı olan kişiler ortalama 12 saat sonra ayağa kalkabiliyor ama zorlu bir ameliyatsa tamamen iyileşmeniz iki haftayı bulabilir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir