harita mühendisliği nasıl bir bölüm / KTÜN - Konya Teknik Üniversitesi | Gelişimin Öncüsü

Harita Mühendisliği Nasıl Bir Bölüm

harita mühendisliği nasıl bir bölüm

Geomatik Mühendisliği (Harita Mühendisliği), yeryüzü ve içinde bulunduğumuz çevre hakkında gereksinim duyulan ölçümlerin yapılması, verilerin derlenmesi (toplanması), analizi ve yönetimini içeren bilim ve meslek dalıdır. İçerdiği profesyonel eylemler arasında;

• Arazi yönetimi, Kentsel dönüşüm, Kırsal ve kentsel alanların düzenlenmesi ve yönetimi, imar planlarının uygulanması, taşınmaz değerleme
• Mühendislik ve madencilik Ölçmeleri, tüm ulaşım altyapısı, tüneller, otoyollar, köprüler için gereken ölçme faaliyetleri.
• Dünya yüzeyi üzerindeki nesnelerin, harita ve model formlarında 3 boyutlu bilgi haline getirilmesi için ölçülmesi.
• Fotogrametri ve uzaktan algılama teknolojileri
• Üretilen verilerin coğrafi bilgi sistemleri ile bütünleşik olarak görüntülenmesi, saklanması ve analiz edilmesi bulunmaktadır.

Türkiye’nin demografik ve ekonomik dönüşümü, kentsel büyüme ve ekonomik büyümenin birbirine koşut olarak gerçekleştiği, dünyanın en çarpıcı örneklerinden birisi olmuştur. Türkiye’yi diğer birçok gelişmekte olan ülkelerden ayıran özellik, mekânsal ve ekonomik dönüşümünün hızı, ölçeği ve coğrafi çeşitliliği olmuştur. Türkiye’nin gereksinimleri göz önünde bulundurulduğunda, gerek sürdürülebilir kalkınma gerekse kamu ve özel sektör yatırımlarının verimlilik kazanabilmesi adına, ülkemizdeki arazi yönetimi ve kullanımı, taşınmaz değerleme ve geliştirme, altyapı hizmetleri için gereken teknik çalışmalar ve bunlar için gereken verilerin derlendiği envanter çalışmaları (arazi ölçmeleri, fotogrametri, uzaktan algılama vb.), mesleğimizi doğrudan ilgilendirmektedir. Envanter çalışmaları için ne yazık ki ülkemizin daha iyi tasarlanmış bir sisteme ihtiyacı vardır ve bu konuda meslektaşlarımızın yoğun faaliyetleri bulunmaktadır. Günümüzde, araziyle ilgili mülkiyet haklarının kamu tarafından düzenlenip güvence altına alınmasına yönelik bir arazi yönetimi serbest piyasa ekonomisin ana bileşeni ve gelişmiş bir yaşam standartlarına erişimin öncelikli adımı olarak görülmektedir. Arazi Bilgi Yönetimi ve yönetim düzeneklerinin oluşturulmasının gerekliliği; bilgi toplamak için gerekli teknolojiyi sağlamayı, bilgilerin etkili biçimde kullanılması yollarının aranmasına, bilgi sistemlerinin oluşturulmasına, geliştirilmesine, neden olmuştur.

Özellikle toplum içinde “kentsel dönüşüm” adı verilen, niteliğini kaybetmiş, afete duyarlı ve köhneleşmiş yapı alanlarının, çağdaş, kent anlayışına uygun, afete karşı dayanıklı ve altyapı hizmetlerinin eksiksiz sağlandığı yapı alanlarına dönüşümü için gereken finansman kaynaklarının bulunması ile ilgili çalışmalar, mesleğimizin ilgilenmek zorunda olduğu alanlardan biridir. Kıt bir kaynak olan araziden elde edilecek değer artışının tespiti ve bunların vergilendirilmesi süreçleri de, mesleğimizin önemli bir uğraşı alanıdır. Diğer bir taraftan, kırsal alanların gelişmesi ve verimliliğinin artması için gerçekleştirilen arazi düzenlemeleri ve bunun için gereken teknik uygulamalar ile, sadece kentlerde değil, aynı zamanda kırsal alanlarda da arazi yönetimi anlayışını benimsemekteyiz. Geomatik Mühendisliği, aynı zamanda Türkiye’nin kentsel ve kırsal kalkınması için yeni standartlar, araçlar ve performans göstergeleri geliştirmektedir. Finansman ve yerel yönetimler konularında piyasadaki profesyoneller ile organik bağları bulunan bölümümüz, aynı zamanda bu konularda uzmanlaşmak isteyen mezunlarımıza da, İstanbul Okan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde açılmış olan Kentsel Dönüşüm Yüksek Lisans Programı ve Arazi Yönetimi ve Kullanımı Doktora Programında eğitim imkânı da sunmaktadır.

Bölümümüzün misyonu, güncel teknolojilerin ışığı altında ülke gereksinimlerine ve çağın gelişmelerine uygun eğitim-öğretim veren, bilimsel araştırma ve uygulamalarla bilime ve teknolojiye ulusal ve uluslararası düzeyde katkı yapan, yetiştireceği mezunları ile ülkemiz ve insanlığın hizmetinde olmayı, akademik ve teknik düzeyde ulusal ve uluslararası tanınmayı hedef edinen bir bölüm olmaktır.

Geomatik Mühendisliği’nin kelime anlamına uygun olarak; mesleğimizin bilgi teknolojileri kısmını oluşturan derslerde yalnızca teorik konular değil, ülkemizde ve tüm gelişmiş ülkelerde haritacılık alanında kullanılan belli başlı yazılımlar ile laboratuvar ortamında uygulamalar da gerçekleştirilmektedir. Böylelikle öğrencilerimizi çalışma hayatına daha fazla uyumlandırarak hazırlamakta olduğumuzu düşünmekteyiz.

Bölümümüz, öğrencilerinin teknik ve sosyal gelişimlerine katkı sunmak için çeşitli etkinlikler düzenlemekte ya da düzenlenen etkinliklere katılım sağlamaktadır. Ofis saatlerinde birebir öğrencilerle görüşmeler yapan öğretim kadromuz, öğrencilerimizin teknik sorunlarına çözüm bulmayı hedeflemektedir.

Bölümümüze kayıt yaptıran öğrenciler arzu ettiklerinde, İstanbul Okan Üniversitesi Yabancı Diller Bölümü’nde İngilizce hazırlık eğitimi alarak, mesleklerindeki güncel gelişmeleri takip edebilen, dünya ile olan iletişimini artırabilen ve “insan” mühendis olgusuna bir adım daha yaklaşan mühendis adayları olmaktadırlar. Bölümümüzün eğitim dili Türkçe’dir. Hazırlık eğitimi ile yeterli düzeyde İngilizce bilgisine sahip olan ve bu bilgiyi kullanabilen, aynı zamanda da Türkçe eğitim ile yerel terminolojiyi ve kaynakları en iyi düzeyde kullanan ve anadilinde öğrenim ile verimliliği artabilen bir öğrenci profiline sahibiz.

Bölümümüze kayıt yaptıran öğrenciler, bölüm akademisyenlerinden seçilmiş danışmanlar sayesinde, ders kayıtları, staj prosedürleri vb. işlemleri danışmanının yardımıyla gerçekleştirme olanağına sahiptir.

Harita Mühendisliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Harita Mühendisliği bölümü var. Aşağıda sırasıyla Harita Mühendisliği bölümü nedir, puan türü nedir, Harita Mühendisliği bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Harita Mühendisliği bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Harita Mühendisliği Bölümü Nedir?

Harita Mühendisliği bölümü; yersel ve fotogrametrik yöntemler ile uydu ve bilgisayar teknolojilerini kullanarak yeryüzünün tamamının veya belirlenen bir bölümünün ülkenin gereksinim duyduğu istenilen ölçekteki topoğrafik ve konusal haritalarının üretilmesi, Coğrafi Bilgi Sistemlerinin oluşturulması, kıta hareketlerinin belirlenmesi, iyeliğin kayıt altına alınması, kırsal ve kentsel toprak düzenlemelerinin yapılması, tüm yatırım ve mühendislik hizmetlerinin altyapısının oluşturulması, yeryüzünün dört boyutlu ölçümü, haritalanması ve modellenerek gösterilmesi alanlarında faaliyet gösteren harita mühendislerini yetiştiren bir lisans bölümüdür.

Harita Mühendisliği Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 4 yıl olan Harita Mühendisliği için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Harita Mühendisliği, SAY (SAYISAL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Harita Mühendisliği baraj puanı da puandır.

UYARI:Mühendislik Bölümleri İçin Sıralama Barajı Şu Şekilde:

(Orman, Ziraat, Su Ürünleri Fakülteleri programları ile Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği programları hariç; Ziraat Fakültelerinin Gıda Mühendisliği programları dahil) Sayısal Puan Türünde En düşük binde olunması gerekir.

Harita Mühendisliği nedir
Harita Mühendisliği

Harita Mühendisliği Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Harita Mühendisliği mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Harita Mühendisliği mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:

1- Afet İşleri Genel Müdürlüğü

2- Arsa Ofisi Genel Müdürlüğü

3- Bayındırlık ve İskan Bakanlığı

4- Belediyeler

5- Devlet Demir Yolları

6- Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü

7- Devlet Hava Meydanları İşletmesi

8- GAP

9- İller Bankası Genel Müdürlüğü

Karayolları Genel Müdürlüğü

Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Maden Tetkik Arama Enstitüsü

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü

Tarım Reformu Genel Müdürlüğü

Türkiye Kömür İşletmeleri

Turizm Bakanlığı

Üniversiteler

***Ülkemizde bugün yaklaşık civarında harita mühendisinin görev yaptığı tahmin edilmektedir. Bunların %45 kamu kurumları ve kuruluşlarında %55 de özel sektörde ya kendi şirket ve bürolarında, ya da büyük inşaat ve proje şirketlerinde çalışmaktadır. Bugünkü gereksinim bu sayının çok üstündedir.

***Ülke savunması, taşınmaz mal hukukunu güvence altına alan ülke kadastrosu, şehir imar planları, toprak dağıtımı, ormancılık, yol yapımı, sulama ve kurutma, elektrik ve etüd, coğrafi-jeolojik ve arkeolojik araştırmalar, vergileme, doğal afetlerden korunma vb. işler jeodezi ve fotogrametri mühendislerinin çalışma alanlarıdır. Bütün bu alanlarda yapılacak çalışmalarda jeodezi ve fotogrametri mühendisi, bilgisine başvurulan önemli bir teknik elemandır. Jeodezi ve fotogrametri mühendislerinin büyük bir çoğunluğu resmi kuruluşlarda görev alırlar. Özel olarak, çalışma olanağı varsa da kullanılan alet ve araçlar çok pahalı olduğundan bunu bir kişinin sağlaması çok zor olmaktadır. Jeodezi ve fotogrametri mühendisleri çalışmalarını büroda ve açık havada yürütürler.

***Harita mühendisleri, Bayındırlık ve İskân, Orman, Tarım ve Köy İşleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Ulaştırma Bakanlıklarında, Tapu Kadastro ve Harita Müdürlüklerinde, belediyelerde görev alırlar. Bunların bazıları hem harita yapan hem de kullanan kuruluşlardır. Jeodezi ve fotogrametri mühendisliğine duyulan gereksinme son yıllarda giderek daha çok hissedilmeye başlanmıştır.

Harita Mühendisliği Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Harita Mühendisliği mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Harita Mühendisliği mezunlarının görevleri şunlardır:

1- Büyük arazilerin ayrıntılı ölçümlerini yapar.

2- Karayolları yapılacak arazileri inşaat koşullarına uygunluk açısından ölçer.

3- Yeraltı ve madencilik çalışmaları için konum, biçim, derinlik, hacim vb. konularda ayrıntılı bilgi verecek ölçümleri yapar ve bunları haritalandırır.

4- Yer kabuğunda meydana gelebilecek ve baraj, tünel ve binaların yıkılmasına yol açabilecek yatay ve düşey değişmelerin ölçümlerini yapar.

5- Denizlerin ve akarsuların derinliklerini, sığ yerlerini, tehlikeli noktalarını, akıntıları belirler; denizaltı ve denizüstü kabloları, yasak bölgeleri, balıkçılık sahalarını, savaş gemilerinin geçiş yollarını saptar ve bunları haritalarda gösterir.

Harita Mühendisliği Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Harita Mühendisliği çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Harita Mühendisliği okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

Harita Mühendisleri iş yerinin durumuna göre topograflar, şehir (kent) plancıları, inşaat, ziraat, jeoloji, jeofizik, çevre, petrol mühendisleri ile işbirliği halinde çalışırlar ve çalışmalarında birinci derecede verilerle ilgilidirler. Harita mühendisleri işlerini hem büroda hem de açık havada yürütürler. Görev sık sık seyahat etmeyi gerektirir.

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

1- Stereo ve tek resim çekme makineleri

2- Prizma

3- Plotter

4- Nivo

5- Minkale

6- Jalon ve jalon sehpası

7- Fotogrametri aletleri

8- Elektronik teodolitler

9- Elektronik takometreler

Elektronik mesafe ölçerler

Çizim aletleri

Çelik şerit metreler

Bilgisayar

Aynalı ve mercekli stereo kaplar

Harita Mühendisliği Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Harita Mühendisliği maaşları lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Harita Mühendisliği maaşları lira arasındadır.

Harita Mühendisliği Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler

Harita Mühendisliği bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Harita Mühendisliği bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Harita Mühendisliği dikey geçiş bölümleri şunlardır:

Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.

funduszeue.info

Harita Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

  1. Bilgisayar Destekli Harita Çoğaltımı
  2. Coğrafi Bilgi Sistemi
  3. Elektronik Ölçmeler
  4. Fiziksel Jeodezi
  5. Fotogrametri
  6. Fotogrametrik Bilgi Sistemleri
  7. GPS Tekniği
  8. Hidrografik Ölçmeler
  9. Jeodezi
  10. Jeodezik Astronomi
  11. Kamulaştırma
  12. Kartografik Bilgi Sistemleri
  13. Kartografik Harita Üretimi
  14. Kent Bilgi Sistemi
  15. Kentsel Toprak Düzenlemesi
  16. Kırsal Toprak Düzenlemesi
  17. Koordinat Sistemleri
  18. Madencilik Ölçmeleri
  19. Mühendislik Ölçmeleri
  20. Sayısal Görüntü İşleme
  21. Taşınmaz Değerlemesi
  22. Taşınmaz Hukuku
  23. Uydu Jeolojisi
  24. Uydu Verilerinin Değerlendirilmesi
  25. Uzaktan Algılama
  26. Yersel Fotogrametri

Harita Mühendisliği Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Harita Mühendisliği KPSS taban puanları için , , , , ve atamalarına baktık. Harita Mühendisliği bölümüne son beş yılda toplam kontenjan verilmiş ve mezunlar 83 ve üzeri puanlarla çeşitli kamu kurumlarına atanmıştır.

Harita Mühendisliği Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Harita Mühendisliği tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

1- Arazide çalışabilmek için bedence sağlam ve güçlü olmalı.

2- Çizim yapabilme yeteneğine sahip olmalı.

3- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

4- Ekip çalışmasını sevmeli.

5- Hem büroda ve laboratuvarda, hem de açık havada çalışmaktan hoşlanmalı.

6- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

7- Planlı çalışmayı bilmeli.

8- Şekil ve uzay ilişkilerini görebilmeli.

9- Üstün bir genel yeteneğe sahip olmalı.

Harita Mühendisliği Okuyanlar ve Harita Mühendisliği Bölümü Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Harita Mühendisliği yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Harita Mühendisliği nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Harita Mühendisliği iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

Harita M&#;hendisi Nedir?

Harita M&#;hendisi Ne Demek?

Yerküre üzerinde çeşitli ölçümler yapan ve elde edilen veriler ışığında planlar ve haritalar hazırlayan meslek sahiplerine harita mühendisi denir. Ölçümler ışığında hesaplamalar yapmakla da mükellef olan harita mühendisleri, kamu kurumlarından özel sektöre kadar geniş bir alanda istihdam edilir.

Harita M&#;hendisi Ne İş Yapar? G&#;rev ve Sorumlulukları Nelerdir?

  • Yerküreyi anlamak, planlamak, düzenlemek ve yönetmek amacıyla modern teknolojiden istifade ederek mekansal teknikleri geliştirmek ve kullanımını sağlamak,
  • Mühendislik projeleri için büyük, orta ve küçük ölçekli dijital ve basılı, topografik veya tematik haritaların üretimini yapmak,
  • Otoyol, köprü ve baraj gibi büyük ölçekli projelerde zemin etüdü ve benzeri süreçlerde yer almak,
  • Coğrafi bilgi sistemlerinin oluşturulmasına katkı sunmak,
  • Kadastro çalışmalarında yer almak,
  • İmar çalışmalarında yer almak ve destek vermek,
  • Kentsel ve kırsal alan düzenlemeleri için gerekli çalışmaları yapmak,
  • Mobil cihazlar ve web ortamında kullanıma uygun harita tasarımları yapmak, harita mühendislerinin görevleri arasında yer alır.

Harita M&#;hendisi Olmak İ&#;in Gerekenler

Harita mühendisi olabilmek için lise ve dengi bir okuldan mezun olarak üniversitelerin Harita Mühendisliği, Geomatik Mühendisliği, Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği bölümlerinde 4 yıllık lisans eğitimi almak gerekir.

Harita M&#;hendisi Olmak İ&#;in Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Mühendislik, Mimarlık, İnşaat ve Mühendislik fakültelerinin Harita Mühendisliği, Geomatik Mühendisliği, Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği bölümlerinden birinde 4 yıllık lisans eğitimi alan harita mühendisleri;

  • Temel mühendislik,
  • Alet bilgisi,
  • İleri matematik,
  • Bilişim sistemleri,
  • Plan ve proje bilgisi alanlarında dersler alır.

Harita mühendisliği, yeryüzünün tamamının veya bir parçasının çeşitli tekniklerle (uydulardan konum belirleme, uydu görüntülerini işleme vb.) metrik anlamda ölçülmesi ve elde edilen mekansal verilerin bilgisayar ortamında değerlendirilerek harita ve planlar şeklinde ifade ve tasvir edilmesi; ayrıca konuma bağlı her türlü ölçüm, hesaplama, analiz ve görselleştirme çalışmaları ile ilgilenen mühendislik dalıdır. Harita Mühendisliği, teknolojik gelişmelere açık, çağdaş teknolojiyi en iyi uygulayan mühendislik dallarından biridir. Harita ve Kadastro Mühendisliği ve Geomatik Mühendisliği, bu meslek alanını tanımlamada kullanılan diğer isimlerdir. Özetle, harita mühendisliğinin başlıca amacı; yaşadığımız yeryüzünü daha iyi anlamak, planlamak, düzenlemek, izlemek ve yönetmek için modern teknolojiye dayalı çeşitli mekansal tekniklerin geliştirilmesi ve kullanımı, ülke ihtiyaçlarına (planlama, mülkiyet, savunma vb.), mühendislik projelerine ve topluma yönelik çeşitli haritaların ve mekansal verilerin/bilgilerin üretimi, mekana ya da araziye ilişkin her türlü projenin yer yüzündeki (yatay ve düşey) konumunun hassas olarak belirlenmesidir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası