ovulasyon dönemi akıntı / Ovulasyon Nedir? Belirtileri Kaç Gün Sürer Ve Nelerdir? Ovulasyon Testi Nedir? - Sağlık Haberleri

Ovulasyon Dönemi Akıntı

ovulasyon dönemi akıntı

Yumurtlama

Her aylık döngü sırasında, doğum kontrolünü kullanmayan sağlıklı çiftlerin tipik olarak yüzde 25 ila 30 hamile kalma şansı vardır, ancak bu, özellikle yaşınıza bağlı olarak koşullara bağlı olarak büyük ölçüde değişebilir.

Bu oran, yalnızca yumurtlama zamanı civarında hamile kalabileceğiniz düşünüldüğünde, ki bu süre her ay yumurtanın yaşayabileceği 12 ila 24 saat arasını kapsamakta, şaşırtıcı derecede yüksek bir yüzde.

Spermin yaşam süresi 7 güne kadar uzayabildiğinden yumurtayı döllemek için yumurtlamadan birkaç gün önce seks yapsanız bile, ortamda yeterli miktarda sperm bulunacaktır.

Ve unutmayın: Bebek yapmak için yalnızca bir sperm yeterlidir.

Döllenme sınırlı bir zaman diliminde bir dönemde meydana geleceğinden hedef hamilelik olduğunda  (veya hamile kalmama!) yumurtlama belirtilerinin neler olduğunu bilmek önemlidir

Yumurtlama (ovulasyon) nedir?

Yumurtlama, her ay meydana gelen, yumurtalıklardan birinden seçilen ve olgunlaşan bir yumurtanın yumurtalıktan salınmasıdır. Bu dönem doğurganlığın en yüksek olduğu dönemdir.

Adet döngüsü düzenli ve ortalama 28 gün süren kadınlarda yumurtlama genellikle adet döngünüzün ortasına denk gelir. Ancak adet düzensizliği olan veya döngü süresi farklı olan kadınlarda çok değişkendir.

Yumurtanın yumurtalık tarafından salınması ve fallop tüpü tarafından alınması için geçen belirli süre değişkendir, ancak hormonal dalgalanmadan 12 ila 24 saat sonra ortaya çıkar. Bu süre hamilelik planlaması için önemlidir.

Yumurtlama belirtileri nelerdir?

  • Bazal vücut ısınız hafifçe düşer ve sonra tekrar yükselir. Özel bir bazal vücut termometresi ile alınan bazal vücut ısısı, sabahları, en az üç ila beş saat uyuduktan sonra ve yataktan kalkmadan, konuşmadan ve hatta oturmadan önce aldığınız temel okuma değeridir. Bazal vücut ısınız yumurtlama sırasında en düşük noktasına inip, yumurtlama meydana gelir gelmez yaklaşık yarım derece yükselecektir. Birkaç aylık döngünüz boyunca vücut ısı değişkenliğinizi takvimde işaretleyerek yumurtlama günlerinizi hesaplayabilirsiniz.
  • Yumurtlamaya yaklaşıldığında şeffaf, uzayan kıvamda, kokusuz, yumurta beyazına benzer daha kaygan bir kıvamlı bir akıntı izlenebilir.Yumurtlama sonrasında akıntının kıvamı koyulaşır ve uzayan özellik ortadan kalkar. Rahim ağzı operasyonu geçiren kadınlarda (LEEP, konizasyon gibi) bu mukus özellikleri izlenmeyebilir.
  • Rahim ağzınız yumuşar ve açılır.
  • Karnınızın alt kısmında hafif bir ağrı veya hafif kramplar oluşabilir. 
  • Cinsel dürtünüz artabilir.
  • Hafif bir lekelenme izlenebilir. 
  • Vulvanız veya vajinanız şişmiş görünebilir.

Yumurtlama tahmini için ne yapılmalı?

  • Bazal vücut ısı değişkenliği ve servikal mukus özelliklerinin takibi ipucu olabilir.
  • Yumurtlama tahmin kiti işinize yarabilir. Yumurtlama öncesindeki hormonal değişiklere dayanan (LH surge) bu testlerde kitler üzerine yapılan idrar ile süreç takip edilir.
  • Yumurtlama yaklaşırken tükürüğünüzdeki östrojen seviyelerini ölçen bir tükürük testi size yardımcı olabilir. Yumurtlarken, testin göz merceğinin altındaki tükürüğünüze baktığınızda, bir eğrelti otu bitkisinin yapraklarına veya bir pencere camındaki donmuş suya benzeyen mikroskobik bir desen ortaya çıkar. Tekrar kullanılabilir ve ucuz bir testtir.
  • Kadının terindeki tuzlar döngünün farklı zamanlarında farklı değerlerdedir ve Klorür iyonu dalgalanması olarak adlandırılan bu değişimi tespit eden cihazlar Bu değişim östrojen ve LH dalgalanmasından bile önce gerçekleştiğinden yaklaşık dört günlük bir uyarı verir ancak henüz çok yaygın kullanılmamaktadır.

Adet döneminin ortasında, yumurtlama sırasında kasıklarda hissedilen ağrı, bazen ağrıya eşlik eden hafif bir kanama… Mittelschmerz adı verilen bu tablo, kadınların yüzde 20’sinde görülüyor. Almanca’da ‘döngü ortası ağrısı’ anlamına gelen Mittelschmerz, bazı kadınlarda her döngüde, bazılarında ise zaman zaman yaşanan ve ‘tek taraflı alt batın ağrısı’şeklinde görülen bir durumdur. Adet döneminin ortalarına doğru, yani döngünün günlerine denk gelen dönemde sağ veya sol kasıkta hissedilen ağrı, ovulasyon (yumurtlama) ile ilgili dönemi kapsar. Bunun nedeni, yumurtanın, yumurtalıktan çatlayarak açığa çıkmasıdır. Ani başlayıp saatler içinde dinebileceği gibi, güne kadar da uzayabilir. Nadiren bir sonraki adet başlayana kadar devam edebilmektedir.

Ağrı yerinin genellikle ovulasyonun, yani yumurtlamanın oluştuğu tarafı gösterebilecek şekilde lokalize olur. Bu tablonun yumurtlama öncesinde oluşan öncül yumurta gelişim ve büyümesinin, yumurtalıkta oluşturduğu ödem ve yumurtalık kapsülünün gerilmesi ile meydana geldiğini belirtiliyor. Yumurtlama esnasında ise, yumurtanın yumurtalık duvarını çatlatarak açığa çıkması ile oluşan kanama ve etrafa dağılan sıvının batın zarı denilen peritonu irrite etmesinin, ağrının devamına yol açtığını ifade ediyor. Ovulasyonu takiben oluşan Fallop tüp kasılmaları ve hareketleri de ağrının bir başka nedenini oluşturuyor.

Kısa süreli kanamalar normal 
Mittelschmerz yaşayan kadınların yaklaşık yarısında kısa süreli bir yumurtlama kanaması yaşanabiliyor. Bu kanamanın sebebi, yumurtlamanın hemen öncesinde başta östrojen olmak üzere hormonlardaki ani düşüştür. Yumurtlama sonrasında tekrar artan hormonlar bu lekelenme tarzı kanamanın artmasını ve uzamasını engeller. Ayırıcı tanı hastanın muayene bulgularının normal olması ile konur. Ağrının beklenenin çok üstünde olması ve vajinal yoldan oluşan kanamanın fazlalığı durumunda, apendisit, patlamış yumurtalık kisti, dış gebelik ve ailevi Akdeniz hastalığı gibi olguların ekarte edilmesi önemlidir.

İlaçla tedavi ediliyor 
Mittelschmerz’de tedaviye genelde gerek duyulmaz. Uzun süreli ve şiddetli ağrılarda ağrı kesiciler kullanılabilir. Sosyal kısıtlama getiren seviyedeki olgularda doğum kontrol hapları kullanılarak ovulasyon, dolayısı ile de Mittelschmerz’in engellenebilir.

Doç. Dr. Ömer Nicat Çobanoğlu
Bayındır Söğütözü Hastanesi ve Bayındır Kavaklıdere Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölüm Başkanı

Sağlıklı olan her kadında ayda bir defa yumurtlama olmaktadır, bu yumurtlama dönemi çoğunlukla kadının iki adet dönemi arasında gerçekleşmektedir. Kadının adet döneminden kanama başlamadan 14 gün önce yumurtlama meydana gelir. Çünkü kadın 28 ile 30 gün arasında her ay düzenli olarak adet döngüsüne girmektedir. Bu verilen rakamlar artı eksi gün oynayabilir tabii ki.

Özellikle yumurtlama dönemi ile aynı zaman denk gelen yani iki adet arasındaki olan zamanın ortasında görülen hafif lekelenmeler çok normaldir. Bazen kadınlarda yumurtlama döneminde olan kanama şekli damla damla şeklinde görülebilmektedir. Ancak yumurtlama döneminde kanama çoğunlukla lekelenme ya da damla şeklinde olduğu için korkulacak bir durum yoktur. Çoğunlukla bu kanama ve lekelenme iki ya da üç gün hafif şekilde seyretmektedir.

Yumurtlama döneminde kanamanın ya da lekelenmenin olması kadının gebe kalmasını hiç bir şekilde engellemez. Fakat yumurtlama döneminde meydana gelen lekelenme ve kanamalar başka bir rahatsızlığın habercisi olacağı göz önünde bulundurulmalıdır. Eğer yumurtlama döneminde anlatıldığından farklı bir kanama söz konusu ise, bu durum anormal kanama olarak kabul edilir. Çünkü her türdeki farklı kanama şeklinin de kendisine has olan nedeni bulunmaktadır. Ara kanamaların sadece yumurtlama ya da embriyonun tutunması sırasında olmama ihtimali akıldan çıkarılmamalı ve anlatılanlar dışında tarihsel ya da miktarda farklılıklar varsa rahim içi başka sorunlar ya da hormonsal problemler açısından mutlaka değerlendirme yapılmalıdır.

 

Genelde pek çok kadın, her ay olgunlaşıp serbest bırakılan yumurtanın etkisiyle vücudunda meydana gelen belirtileri takip etmez. Ta ki gebelik planlayana kadar…

Yumurtlama, adet döngüsünün bir parçasıdır ve her ay, bir ya da birden fazla yumurtlama gerçekleşebilir. Aslında pek çok kadında yumurtlama belirtileri bariz bir şekilde görülür.

Ancak kişi vücudundaki değişimlere dikkat kesilmiyorsa bu belirtilerin farkında olmayabilir veya nedenini bilemeyebilir.

Sıra bebek sahibi olmaya geldiğinde ise yumurtlama tarihini yakalamak, kadınlar için oldukça önemli bir hal alır. Her kadının menstrual döngüsü farklıdır. Bu nedenle, her kadının yumurtlama günleri farklı günlere denk gelebilir. Hal böyle olunca anne adayları, kendilerinde yumurtlama belirtileri arayarak hangi gün yumurtladıklarını bilmek isterler.

Yumurtlama Belirtilerini Takip Etmek Neden Önemlidir?

28 günlük adet periyodu olan bir kadının yumurtlaması, yaklaşık olarak adet başlangıcından itibaren 14 gün sonra gerçekleşir.

Esasen yumurtlama, bir sonraki adet kanamasından iki hafta önce gerçekleşir. Bu dönemin kadınlar için bu kadar önemli olmasının sebebi ise yumurtanın yumurtalıktan atıldıktan sonra en fazla 24 saat canlı kalabilmesidir.

Döllenmenin gerçekleşebilmesi ve gebelik meydana gelebilmesi için sperm ve yumurtanın bir araya gelmesi gerekir. Erkeğin sperm hücresi, kadın vücudunda ortalama 48 saate kadar canlı kalabilir. Yumurtanın canlı kaldığı süre içerisinde döllenmenin olabilmesi için, yumurtlamanın hemen öncesi veya sonrasında ilişki olması gerekir. Bu dönemlerde ilişki sıklığını artıran çiftlerin gebelik yakalama şansı yüksek oranda artacaktır.

Yumurtlama Belirtileri Nelerdir?

Ovulasyon gerçekleştiği zaman kadın vücudunda birtakım değişiklikler meydana gelir. Bunlar;

Bazal Vücut Isısında Değişiklik:

Bazal vücut ısısındaki değişimi ölçerek yumurtlama günü hakkında bilgi sahibi olunabilir. Adet döngüsünün başlangıcından itibaren bazal vücut ısısı (BBT) sürekli olarak takip edilirse, yumurtlama gerçekleştikten sonraki 24 saat içerisindeki ölçülen ısının normal değerden ̊C &#; 1 ̊C kadar fazla olduğu görülür.

Böylece, sonraki aylarda ne zaman yumurtlayacağınızı daha kolay bir şekilde tahmin edebilirsiniz. Ovulasyon belirtileri arasında en kolay takip edilebilenlerden biri ısı ölçümüdür.

Burada dikkat edilmesi gereken kısım, daha sağlıklı sonuç alabilmek için ölçümü sabah ilk uyandığınızda, yatağınızdan kalkmadan önce yapmaktır. Ayrıca her gün aynı saatte ölçüm yapmaya da dikkat etmek gerekir. Hatta BBT değişikliği gebe olup olmadığınız konusunda da size ipucu verecektir.

Eğer hamileyseniz, adetinize yakın bir zamanda ölçüm yaptığınızda bazal vücut ısınızın daha da yükseldiğini fark edebilirsiniz.

Servikal Mukustaki Değişiklik:

Kadınlardaki akıntı olarak nitelendirilen servikal mukusun yoğunluğu, adet periyodu içerisinde dönem dönem farklılıklar gösterir. Bunun sebebi ise, menstrual döngü boyunca vücutta meydana gelen hormon değişiklikleridir. Adet bitiminden sonraki ilk zamanlarda akıntı miktarı azdır.

Günden güne miktarda artış görülür. Bu akıntılar berrak değildir ve uzayan bir yapısı yoktur. Ancak yumurtlama dönemi yaklaştığında vücutta artan östrojen miktarı, servikal mukusta farklılaşma meydana getirir. Bu farklılaşma, yumurtlamanın belirtileri arasında en kolay fark edilendir.

Bu dönemlerdeki akıntı şeffaflaşır, kayganlaşır ve iki parmak arasına alındığında uzayan bir kıvama gelir.

Mukusta meydana gelen bu değişimin amacı, spermin yaşayabileceği uygun bir ortam yaratmaktır. Bu şekilde canlı kalan sperm sayısı ve buna bağlı olarak yumurtanın döllenme olasılığı artar.

Yumurta akı kıvamındaki bu akıntı, yumurtlamadan gün önce gelmeye başlayarak, kadın vücuduna giren spermleri yumurta gelene kadar hayatta tutmaya çalışır. Bu günlerde normalden daha fazla akıntınızın geldiğini fark edebilirsiniz.

gebelik - 1. trimester

Serviksteki Değişiklikler:

Ovulasyon dönemi içerisinde kadında pek çok değişim gözlenir. Yumurtlama dönemindeki belirtiler arasında, serviskte meydana gelen değişimler de bulunur.

Bu değişimleri kolay bir şekilde takip edebilmek için tuvaletteyken klozet kapağını kapatıp, bir ayağınız yerde diğer ayağınız klozet kapağının üzerindeyken temiz iki parmağınızı rahim ağzına doğru koyabilirsiniz.

Ovulasyon dönemi öncesi, rahim ağzının sert ve kuru olduğunu hissedersiniz.

Ayrıca konumu da daha aşağıdadır. Ancak yumurtlamaya yakın dönemde aynı işlemi yaptığınızda rahim ağzının yumuşadığını, kayganlaştığını, tıpkı dudaklarınıza benzer hassas bir yapının oluştuğunu fark edersiniz.

Ayrıca rahim ağzı daha yukarı çıkarak yükselmiştir. Yumurtlama sonrasında ise tekrar eski halini alacaktır. Bu kontrol sayesinde siz de yumurtlama gününüzü kolayca tespit edebilirsiniz.

Cinsel İstekteki Artış:

Ovulasyon döneminde meydana gelen hormondaki değişimler ve LH seviyesindeki yükselme kadınlarda cinsel istek artışına sebep olmaktadır.

Bu durum, insanların üremesini destekleyen bir oluşumdur. Eğer cinsel istekte bir artış fark ediliyorsa, bu artış yakın zamanda yumurtlama olacağının göstergesi olabilir.

Pelvik ve Alt Karın Ağrısı (Yumurtlama Ağrısı, Mittelschmerz):

Bazı kadınlar yumurtlamayı fiziksel olarak, adet sancısına benzer şekilde hissedebilirler. Alt karın bölgesinin sağ veya solunda (aydan aya değişebilir) veya her iki tarafında görülebilen bu sancılar 15 dk sürebileceği gibi bir saat de sürebilir.

Sancıya bazen hafif mide bulantısı da eşlik edebilmektedir. Yalnız, sancının düzeyi bu noktada önemlidir. Eğer oldukça rahatsız edici ve uzun süren sancılar yaşıyorsanız, bu sancının kaynağı yumurtalık kistleri, cerrahi operasyonlar sonucunda meydana gelen yapışıklıklar veya endometriozis olabilir.

Bu nedenle ovulasyon döneminde günlük hayatınıza devam etmede güçlük yaşayacak kadar sancılanıyorsanız bir uzmana görünmekte fayda vardır.

Göğüslerde Hassasiyet:

Göğüslerde hassasiyet durumu daha çok hamileliğin belirtileri arasında görülse de ovulasyon döneminde artan progesteron, kadını hamileliğe hazırlayan bir hormon olduğundan bu duruma yol açabilmektedir.

Her kadında görülmemekle birlikte, eğer döneminizin ortasında böyle bir hissiyatınız varsa gebe kalmak için en uygun zamanlar gelmiş demektir.

Tükürük Değişikliği:

Yumurtlamayı takip etmek için çok anlaşılır bir yöntem gibi görünmese de kadın tükürüğü bize ipuçları vermektedir. Bunun için piyasada satılan tükürük testleri de bulunmaktadır.

Tükürük yakından incelendiğinde, basit nokta nokta desenler varsa yumurtlama henüz yaklaşmamıştır. Eğer tükürük desenleri kristalleşmeye başlamışsa gebe kalmak için uygun zaman dilimi yaklaşmış demektir.

Koku Hassasiyeti:

Kimi kadınlarda adet döneminin ortasında, yani yumurtlama dönemlerinde bariz bir koku hassasiyeti görülür. Yemek kokuları kişiyi rahatsız edebilir veya hiç kimsenin duymadığı kokuları duyabilir.

Bunun temel sebebi ise, hormonlar vesilesiyle kadının erkeğin kokusunu daha net algılamasını sağlamak ve insan soyunu devam ettirmektir.

Siz de kendinizde bu tip belirtileri gözlemleyerek ne zaman yumurtlayacağınızı tahmin edebilirsiniz. Yumurtlama döneminin belirtileri her kadında aynı olmayabilir, bunu unutmamak gerekir.

İşi daha pratiğe dökmek isterseniz ovulasyon testlerinden de faydalanabiliriniz. Bunun dışında bir takvim tutmak da döneminizi takip etmeniz açısından oldukça faydalı olacaktır. Bu belirtiler size yumurtlama döneminizin yaklaştığını gösterse de tam olarak ne zaman gerçekleştiğini tahmin etmekte zorlanabilirsiniz.

Bu nedenle belirtileri gördüğünüz ve tahmin ettiğiniz yumurtlama gününün birkaç gün öncesi ve sonrasında sık aralıklarla ilişkiye girmek önemlidir. Spermin uzun süre kadın vücudunda canlı kalabilmesi de döllenme olasılığını arttırmaktadır.

Hamilelik haftası hesaplamak için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz;

Hamilelik haftası hesaplama;funduszeue.info

Yumurtlama gününüzü hesaplamak için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz;

Yumurtlama günü hesaplama;funduszeue.info

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası