norvec orman kedisi ozellikleri / Norveç Orman Kedisi Hakkında Harika 12 Bilgi - Kedi Blog

Norvec Orman Kedisi Ozellikleri

norvec orman kedisi ozellikleri

Norveç Orman Kedisi Bakımı ve Özellikleri                                      

Norveç Orman Kedisi Bakımı ve Özellikleri                                      

Norveç Orman kedisi, büyüleyici görünümü ile oldukça gizemli bir kişiliğe sahiptir. Oldukça özel olarak kabul edilen bu kedi dünyanın en pahalı kedi ırklarından bir tanesi olma özelliğine sahiptir. Yüzlerce yıldır hayatta olduğu söylenen Norveç Orman kedisi soğuk kış mevsimlerine dayanıklı yapısı ile Norveç’te ödüle layık görülmüştür.

Antik bir kedi ırkı olan Norveç Orman kedisi, eski dönemlerde büyük avcı yetenekleri ile bir çok gemi, market, ahır ve evlerde fare avcısı olarak ün yapmıştır. Son derece iyi kararlar verebilen bu tür zekası ile görenleri kendine hayran bırakmaktadır. Peri kedileri olarak adlandırılan bu ırk Yüzyılın başlarında neredeyse nesli tükenmekte olan hayvanlar arasına girmiştir. Neyse ki ’lu yıllarda ki yetiştiriciler Norveç Orman kedisinin neslini kurtarmayı becermiştir. Nazik ve sevecen kişiliği ile bilinen bu tür ayrıca Kral Olaf’ın kraliyet kedisi olma özelliği ile Norveç’in ulusal cinsi olarak kabul edilmiştir.

monash.pw

PetzzShop

Norveç Orman Kedisi Kişiliği

Norveç Orman kedisi çarpıcı görünümünün yanı sıra tatlı, nazik ve yumuşak doğası ile bir hayli insancıl kişiliğe sahiptir. Olgunlaşma süresi yaklaşık olarak 5 yılı bulan Norveç Orman kedisi uzunca yıllar bebek gibi davranabilmektedir. İnsanlar tarafından her daim sevilmekten ve kucakta olmaktan zevk alan bu sevimli dostumuz tanımadıkları insanların yanında utangaç bir kimliğe bürünebilmektedir.

Kibarlığının arkasında yatan sessiz konuşması ile her daim mırıldanmaktan mutluluk duyan Norveç Orman kedisi çevresinde olup biten her şeye dahil olmaktan mutluluk duymaktadır. Ayrıca gelişmiş avcı kişiliği ile bir hayli meraklı ve öğrenme eğilimi yüksek olan bu tür zekası ile kendine hayran bırakmaktadır. Köpeğe benzer özellikleri taşımakta olan kedi getir-götür oyunlarında da oldukça başarılıdır. Ayrıca bir köpek gibi tasma takılarak sahibi ile beraber dışarıda dolaşmaktan da büyük zevk aldığı söylenmektedir.

norvec-orman-kedisijpg


Norveç Orman Kedisi Görünümü

Norveç Orman adeta bir mont görünümüne sahip tüy yapısı ile oldukça büyüleyici bir görünüme sahiptir. Doğal avcılık yeteneği gelişmiş bu tür bir hayli büyük kedi ırkı olarak kabul edilmektedir. Tüy yapısı sayesinde en soğuk hava koşullarına dahi dayanıklı olan Norveç Orman kedisi sıcak havalarda kısa tüyleri ile daha rahat edecektir.

Kafa yapısı üçgeni andıran Norveç Orman kedisi badem şekline gözleri ve uzun burunları ile asil bir görünüme sahiptir. Kulak yapısı ise Maine Coon kedisine benzerliği ile vahşi bir görünüm kazandırmaktadır. Vücut yapısı oldukça kaslı olan bu tür bir o kadar da güçlü bir bedene sahiptir. Boyun bölgesinde ki tüy yapısı vücuduna göre daha yoğun bir görünüme sahip olup adeta bir sakal şeklinde uzamaktadır. Türün hemen her renk ve desende görülebilmesinin yanı sıra bir cins olarak kabul edilmesine engel olan çikolata, leylak, tarçın renkleri olduğu bilinmektedir.

norvec-orman-kedisijpg


Norveç Orman Kedisi Bakımı

Norveç Orman kedisi diğer kedi türlerinde de olduğu gibi titiz bir bakım uygulamasına ihtiyaç duymaktadır. Her daimdüzenli beslenmeve hijyenik ortam koşullarının sağlanması bu kedi için oldukça önem arz etmektedir. Bakım uygulamalarında ilk olarak tüy yapısının korunması için düzenli tarama işlemleri Norveç Orman kedinizin ölü tüylerden kolayca kurtulmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca ılık bir banyo ile kedinizin rahatlamasına yardımcı olabilirsiniz.

Tüy bakımı kadar tırnak bakımının da oldukça önemli olduğu Norveç Orman kedinizin tırnaklarını kedi kuaförü yada veteriner kliniğinde kesim uygulamaları yaptırmanız gerekmektedir. Ayrıca evinize alacağınız kedi tırmığı ile tırnaklarında ki ölü tabakaların kendi yolu ile kolayca kırılmasına olanak sağlayabilirsiniz. Hızlı ve hareketli kişiliği ile Norveç Orman kedinizin kulaklarında biriken tozları düzenli olarak nemli bir bez ile silmeniz de yeterli olacaktır.

norvec-orman-kedisijpg


Norveç Orman Kedisi Sağlık Durumu

Norveç Orman kedisi dikkatli bir seçici üreme sayesinde sağlıklı ve sağlam bir kedi ırklı olarak bilinmektedir. Bu nedenle diğer kedi ırklarını etkilemekte olan kalıtsal hastalıklardan muzdarip değildir. Ancak türü etkileyebilen piruvat kinaz eksikliğine karşı yetiştiricilerin oldukça dikkatli olması gerekmektedir.

Norveç Orman kedisi düzenli beslenme ve uygun çevre koşullarının oluşturulması durumunda ortalama yaşam süresi barasın da değişiklik göstermektedir. Oldukça uzun yıllar hayatta kalabilen bu tür kaliteli mama ve diyet uygulamaları ile büyütülmelidir. Ayrıcabakteri ve parazitlere kaşı aşıuygulamalarının yapılması yaşam kalitesini arttırdığı gibi bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir.

norvec-orman-kedisijpg


Norveç Orman Kedisi Çocuklar ve Evcil Hayvanlar İle İletişimi

Norveç Orman kedisi nazik ve sevecek kişiliği ile çocuklu aileler için oldukça ideal bir ev kedisi olma özelliğine sahiptir. Çocuklar ile her daim iç içe olmaktan ve saatlerce oyun oynamaktan mutluluk duyan bu sevimli dostumuz, çocuklar ile bir köşede kıvrılıp uyumaktan da mutluluk duymaktadır. Ancak daha küçük çocuklar ile aynı ortama sokulduğunda dikkatli davranılması gerekmektedir.

Çocuklar ile olduğu gibi diğer evcil hayvanlar ile de bir hayli iyi geçinebilen Norveç Orman kedisi kendisine saygı duyulması durumunda kalıcı dostluklar sağlayabilmektedir. Doğası gereği inanılmaz sosyal olan bu tür köpekler başta olmak üzere bir çok hayvan ile iyi anlaşabilmektedir. Özellikle yavruluktan itibaren aynı ortamda büyütülmesi daha sağlıklı olduğu söylenmektedir.

PetzzShop

norvec-orman-kedisijpg


Norveç Orman Kedisi Özellikleri

  • Genellikle gri tüy yapısı ile tanınmakta olan Norveç Orman kedisi farklı renk ve desenlerde de görülebilmektedir.
  • Diğer kedi ırklarına nazaran bir hayli büyük bir kedi ırkıdır.
  • Avcı yeteneği gelişmiş olan Norveç Orman kedisi fare ve haşerelere karşı oldukça başarılı olduğu bilinmektedir.
  • Norveç’in simgesi haline gelmiş bu tür eski yıllardan bu yana günümüze kadar ulaştırılmıştır.
  • Sayıca oldukça az olmasından dolayı dünyanın en pahalı kedi ırklarından bir tanesi olarak kabul edilmektedir.
  • Olgunlaşma süresi bir hayli uzun olan bu tür düzenli beslenme ve uygun çevre koşullarının sağlanması durumuna 18 yıla kadar yaşayabilmektedir.
  • Dünyanın en sağlıklı kedi ırklarından bir tanesidir.
  • Köpek özellikleri ile bilinen kedi sahibi ile beraber dışarı çıkmaktan ve yeni şeyler keşfetmekten mutluluk duymaktadır.
  • Eğer ki bir Norveç Orman kedisi sahiplenmeye karar verdiyseniz kedinizi her daim kaliteli mama ile beslemeniz ayrıca düzenli aşı uygulamaları yaptırmanız gerekmektedir.

Önerilen İçerik: Kedi Türleri ve Özellikleri

monash.pw / Hayvansever

Kişilik & Karakter Özellikleri

Norveç Orman Kedisi, adından da anlaşılacağı üzere Norveç’ten dünyaya yayılmıştır. Soğuk iklim kedisi olarak bilinen Norveç Orman Kedisi yoğun tüylü ve oldukça sevimli bir kedi ırkıdır. Norveç Orman Kedisinin geçmişine bakıldığında binlerce yıl öncesine dayanan bir tarihi olduğunu söylemek mümkündür. Soğuk bir iklimden gelmesinden dolayı da çift katlı tüyleri bulunmaktadır.

Vücut şekilleri olarak da pek çok kedi ırkından ayrıldığını söylemek mümkündür. Biraz daha yavaş olgunlaşan bir kedi cinsi olarak tanınır. Ortalama olarak 5 yaşından sonra tam olarak olgunluğa eriştiği söylenebilir. Her ne kadar dış görünüm olarak biraz vahşi bir kedi gibi görünse de Norveç’te binlerce yıldır insanlar ile birlikte yaşadığı için sosyal ve eğlenceli bir kedi cinsidir.

Gizemli bir dış görünüme sahip olan Norveç Orman Kedisi yüzyıllardır yaşayan ve saf bir kedi olarak kendini korumayı başarmış kedilerden biridir. İsmi orman kedisi olarak bilinse de sürekli olarak insanlar ile iç içe yaşamış bir ırktır. Bunun için de ev ortamına da kolaylıkla alışırlar ve aile bireylerine de adapte olurlar.

Bazen vahşi tavırlarını ve ilkel genlerini gösteriyor olsalar da genel olarak insanlar ile iletişim kurmakta kesinlikle zorlanmazlar. Bu vahşi tavırlarını ise kesinlikle insanlara zarar vermek amaçlı olarak değil sadece oyun oynarken gösterebilirler. Çok zeki bir kedi cinsi oldukları için de oyun oynarken zekalarını da kullandıkları fark edilir.

İnsanlar ile birlikte yaşamaktan ve onların yanlarında olmaktan çok hoşlanırlar. Ancak Norveç Orman Kedisi cinsi sevgisini pek belli edemeyebilir. Biraz daha sakin ve uysal bir karaktere sahip olmasının yanı sıra pek fazla hareketli de değildir. Ayrıca sürekli olarak kucakta oturmaktan ve sevilmekten de haz almazlar.

Sürekli olarak onu kendi köşesine çekilmiş bir şekilde sakince oturduğunu gözlemleyebilirsiniz. Ancak bu durum ailesini veya bulunduğu ortamı sevmediği anlamına gelmektedir. İlişim kurmada oldukça yeteneklidir. Temas etmekten hoşlanmadıkları için köşesine çekilir. Ancak ara ara tüylerinin taranmasından ve okşanmasından da keyif alırlar. İstedikleri zaman eğlenmeyi ve oyun oynamayı seven Norveç Orman Kedisi cinsi kediler özellikle sakin ve uysal bir kedi sahiplenmek isteyenler için ideal bir seçimdir.

Soğuk iklimlerde ve sert iklim şartlarında da yaşamaya oldukça elverişli bir yapısı olan Norveç Orman Kedisi aynı zamanda çok güçlü bir av yeteneğine de sahiptir. Eski zamanlarda da sürekli olarak evlerde yaşamaya alışkın olsalar da genetik olarak avlanma becerilerinden vazgeçmezler. Özellikle vahşi hayatta kalabilmek için tırmanma, koşma veya sıçrama gibi becerilerde de çok yetenekliliklerdir.

Ancak günümüzde bu becerilerini evlerde veya bahçelerde gösterseler de diğer kedi cinslerinden daha yetenekli olduğu da hemen belli olmaktadır. Özellikle oyun oynarken sürekli olarak avları kovalamak veya yüksek yerlere tırmanarak etrafı seyretmek isteyecektir. Bunun için Norveç Orman Kedisi sahibi iseniz evinizi de buna göre düzenlemeniz onun daha rahat bir ortamda yaşaması için yardımcı olacaktır.

Av tutkusu ve az da olsa vahşilik dürtüsü içerisinde olsa da oldukça sıcakkanlı ve sevecen bir kedi cinsi olarak bilinir. Özellikle insanların hislerini analiz etmede ve hissetmede çok yüksek yeteneklere sahiptir. Aynı zaman Norveç Orman Kedisine sizler nasıl davranırsanız o da size aynı şekilde karşılık verecektir.

Sakin bir kişiliğe sahip olan Norveç Orman Kedisi sessiz bir kedidir. Ancak bazen sizinle konuşmaya çalışabilir. Özellikle ihtiyaçlarını anlatmak için sürekli olarak miyavlayarak size derdini anlatmak isteyecektir. Sosyal becerileri ve zeka seviyesi oldukça yüksek olduğu için insanlar ile iletişim kurmada da herhangi bir sorun yaşamaz.

Pek çok kedi cinsinin sudan hoşlanmadığı hatta nefret ettiği bilinir. Ancak bu durum Norveç Orman Kedisi için pek de geçerli değildir. Özellikle bu kedi cinsinin atalarından miras kalan avlanma becerisi sayesinde suya da oldukça alışıklardır. Akarsularda ve göllerde balık avlama yetenekleri oldukça gelişmiştir.

Su tutkunu bir kedi cinsi olarak bilinen Norveç Orman Kedisi evde de bu huyunu sürekli olarak belli edecektir. Açık kalan musluklar onlar için en güzel oyun seçeneklerinden biri olacaktır. Bunun için eğer evinizin etrafında göl veya buna benzer su birikintisi olan bir park varsa Norveç Orman Kedisini gezmek için götürebilirsiniz.

Avcılık yeteneğinden kalan her yeri keşfetme özelliği Norveç Orman Kedisinin en çok ön plana çıkan yönlerinden biridir. Bunun için de evde sürekli bir yerleri kurcalamak ve karıştırmak isteyecektir. Özellikle evdeki her yeri keşfettikten sonra daha fazla dışarıya olan ilgisi artacaktır. Sürekli olarak dışarıyı merak edeceği için de dışarı çıkmanın yollarını arayacaktır. Bunun önüne geçmek için ise ona tasma eğitimini vermeli ve ara ara dışarı çıkarak kontrollü şekilde etrafı keşfetmesine izin vermelisiniz.



Tarih

Norveç Orman Kedisi anı zamanda Skogkatt olarak da adlandırılır. Doğal ve vahşi bir kedi cinsi olmasının yanı sıra belirli bir kedi soyundan gelmektedir. Tarihine ve geçmişine bakıldığında ataları ile ilgili aydınlatılmayan yönlerin olduğu da dikkat çekmektedir. Ancak yüzyıllardır Norveç’te yaşadıkları bilinen bir gerçektir. Bununla birlikte Norveç Orman Kedisi cinsinin tarihine bakıldığı zaman kökenlerinin Norveç’e dayanmadığı ile ilgili bilgiler de bulunmaktadır.

Tüy yapısına bakıldığında uzun tüylü kedilerin atası olarak bilinen Sibirya Kedi cinsi ile benzerlik olduğu için atalarının da bu cinse kadar dayandığı düşünülmektedir. Ancak yine de Norveç Orman Kedisinin Norveç’in milli kedisi olduğu da söylenebilir.

Norveç Orman Kedisinin geçmişi ile ilgili farklı bir görüş de bulunmaktadır. Romalılar tarafından Kuzey Avrupa’ya İran kedisi getirilmiştir. İran kedileri de uzun tüylü ve evcil kedi cinsleri içerisinde yer alır. Norveç Orman Kedisinin de İran kedisinin torunu olduğu düşünülmektedir. Bu bilgi her ne kadar bir görüş olarak kalsa da Norveç Orman Kedisi ile ilgili en eski bulguların İskandinav Mitolojisine kadar uzandığı bilinir.

Özellikle pek çok masalda Norveç Orman Kedisi hikayeleri göze çarpmaktadır. Bu masalların ne zaman yazıldığı net olarak bilinmese de yaklaşık olarak milattan sonra ve yılları arasında denk geldiği düşünülmektedir.

Masallarda anlatılan kedilerin Norveç Orman Kedisi olup olmadığı henüz tartışma konusu olsa da her iki görüş de bu kedilerin çok uzun zaman öncesinde Norveç’te yaşadığını doğrulamaktadır. Aslında bu cins kediler gerçek bir orman kedisi değildir. Vahşi bir kedi ırkından gelmedikleri bilindiği için sadece saf bir kedi cinsi oldukları görüşü de desteklenmektedir.

Günümüze bakıldığında ise evlerde beslenilen hemen hemen her kedi cinsinin vahşi dürtülere sahip olduğu da bilinmektedir. Ancak kediler zaman içerisinde evde ve insanlar ile birlikte yaşamaya kendilerini alıştırmıştır. Norveç Orman Kedisi cinsi ise Norveç’te insanlar ile birlikte yaşayan ve evlerde, ahırlarda ve gemilerde fare yakalamak için kullanılan bir kedi türü olarak tanınmaktadır.

Çok uzun bir süredir yeryüzünde yaşayan bir kedi türü olarak var olmuş olsalar da yine de dünya genelinde tanınmaları yakın bir tarihe dayanmaktadır. yılında bir kedi gösterisinde Norveç Orman Kedisi dikkatleri üzerine çekmiştir. Daha sonrasında da safkan bir kedi ırkı tespit edilerek cinsinin koruma altına alınması için Norveç Orman Kedi Kulübü kurulmuştur.

Hızlı bir şekilde yükselişi olan Norveç Orman Kedisinin 2. Dünya savaşı sonrasında popülaritesi de yok olmuştur. Ancak melezleme çalışmaları ile de saf ırkının yok olduğu da düşünülmüştür. 2. Dünya savaşının bitmesi ile birlikte Norveç Orman Kedisi kedi cinsinin korunması için çalışmalara devam etmiştir. Yapılan bu çalışmalar olumlu sonuçlar vermiştir.

yılı içerisinde Norveç Orman Kedisi Avrupa Federasyonu Internationale Felin’e resmi olarak tescil ettirilmiştir. Daha sonra ise Avrupa’da tescil edilen Norveç Orman Kedisi cinsine sahip olan bir çift kedi Amerika’ya getirilerek burada da kayıt altına alınmıştır.

Geçen zaman içerisinde hızlı bir şekilde popüler olan Norveç Orman Kedisi yılı içerisinde de TICA ve yılında da CFA tarafından kabul edilmiştir. Bu sayede de şampiyonluk statüsü kazanmıştır. Norveç Orman Kedisi günümüzde ise tüm dünya tarafından yaygınlaşarak özellikle kedi severlerin en çok ilgi duyduğu kedi cinsi olarak bilinmektedir.

Norve&#; Orman Kedisi Nedir? Norve&#; Orman Kedisinin &#;zellikleri, Kişiliği Ve Bakımı Nasıldır?

Norveç Orman Kedisi Kökeni

Norveç Orman Kedisinin kökeni adından da anlaşıldığı üzere İsveç kökenli bir kedi ırkıdır.

Norveç Orman Kedisi Fiziksel Özellikleri

Norveç Orman Kedisinin tüy yapısı; uzun, soğuğa dayanıklı, kalın ve yumuşaktır. Bunun yanı sıra 5 ile 10 kilogram aralığında değişen kilosu vardır. Kulak yapısı; sivri, püsküllü ve ava odaklı kulaklardır. Gövde yapısı kaslı olup, yapılıdır. Kürkü; kalın ve yumuşaktır.

Norveç Orman Kedisi Kişiliği ve Ruhsal Özellikleri

Norveç Orman Kedileri, oldukça arkadaş canlısı kedi ırkıdır. İnsanlarla olan iletişimleri çok güçlüdür. Ancak ilk tanışma durumunda biraz çekingen ve utangaç davranabilirler. Yalnız kalmaktan hoşlanmayan bir ırktır. Uzun zaman kapalı ortamlarda kalmaktan sıkılırlar. Açık havada gezmeyi severler. İlgi ve sevgi görmekten aşırı hoşlanırlar. İri olmalarına rağmen tam anlamıyla bir kucak kedi türleridir. Sabırlı ve uyumludur. Başka evcil hayvanlarla da ilişki kurmayı severler.

Norveç Orman Kedisinin Yatkın Olduğu Hastalıklar

Norveç Odası Kedisinin yatkın olduğu hastalıklar; Kalça displazisi, Hipertrofik kardiyomiyopati ve Tip 4 glikojen depolama hastalığı şeklindedir.

Norveç Orman Kedisi Bakımı

Norveç Orman Kedisi bakımı; bütün evcil hayvanların bakımında olduğu üzere titizlik ve özen ister. Bilhassa bu sevimli canlıların tüy bakımı, zahmetli olabilir. Kış aylarının dışında senenin her dönemi tüy dökümü yaşayan bu kedi ırkının tüyleri her gün kedi tarağıyla sürekli taranmalıdır. Genel şekilde kedilerde olduğu gibi Norveç Orman Kedileri de temizliğe çok dikkat eden canlı türüdür. Bununla beraber tuvalet temizliklerinin devamlı yapılması önemlidir.

Norveç Orman Kedisi Nasıl Yıkanır?

Norveç orman kedileri bakım konusunda sahiplerine zorluk çıkarmayan kedilerdir. Sık yıkanmaları gerekmez ancak yıkandıkları durumda iyi kurutulmaya ihtiyaçları vardır. Özellikle yavrularda kurutmaya daha fazla dikkat edilmelidir. Bu türün uzun tüylü olması bakım konusunda en fazla önemin tüylere verilmesine neden olur.

Norveç Orman Kedisi Tüy Kesimi Nasıl Yapılır?

Norveç Orman Kedisinin tüy kesimi belli aralıklarla yapılmalıdır. Bununla beraber tüyleri her uzadığında kesmek doğru olacaktır.

Norveç Orman Kedisi Kaç Yıl Yaşar?

Norveç Orman Kedisi; yaşadığı yere ve yaşam niteliğine göre bağlı şekilde 14 ile 16 sene arasında yaşayabilir.

Norveç Orman Kedisi Renkleri

Norveç Orman Kedisinin genellikle rengi; kahve ile beyaz tonlarının karışımı şeklinde bilinmektedir.

Norveç Orman Kedisi Mama Önerisi

Norveç Orman Kedisi için mama önerileri içerisinde; tavuk ve ton balık içerikli mamalar önerilebilir.

False

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır