tenis kuralları maddeler halinde / Tenis Oyun Kuralları Nelerdir ? Tenis Öğren >>>

Tenis Kuralları Maddeler Halinde

tenis kuralları maddeler halinde

Tenis Oyun Kuralları Nelerdir ? Tenis Öğren >>>

Bu yayınımızda tenis nedir, nasıl oynanır,tenis oyun kuralları nelerdir ? tenis oyun kuralları maddeler halinde nelerdir? tenis terimleri nelerdir ? tenis kaç set ve kaç sayı üzerinden oynanır? tenis saha ölçüleri nelerdir ? gibi sorulara cevap bulabileceksiniz. İsterseniz yayının en altında bulunan tenis nedir, tenis oyun kuralları nelerdir video slaytımızı da izleyebilirsiniz. Tenis oyun kurallarını merak ediyorsanız yayınımızı okumaya devam ediniz. >>>

Tenis  dikdörtgen bir sahada karşılıklı iki kişinin ya da ikişer kişiden oluşan iki takımın karşılıklı mücadelesini içeren raketle oynanan bir spordur. Kort diye adlandırılan tenis sahası açık ve kapalı kort özelliği taşıyabilir Kortlar  aynı zamanda farklı zemin özellikleri de göstermektedir. Bu zemin özellikleri toprak, çim, halı, sentetik ve de  sert zemin şeklindedir.

TENİSTE AMAÇ NEDİR ?

Kurallar çerçevesinde, raket vasıtasıyla topu karşı sahaya rakibin karşılayamayacağı şekilde atmak yine aynı zamanda rakibin bizim tarafımıza gönderdiği topu da etkili bir şekilde karşılamaya çalışmaktır. Rakibin bize gönderdiği topun sahamıza düşmesini beklemeden de havada vuruşla karşılayabiliriz, bu vuruş özellikle fileye yakın alanda gerçekleşir.

TENİSTE HANGİ DURUMLARDA SAYI KAZANILIR ?

* Servis atışı başarılı olduktan sonra rakip sporcu topu karşılayamazsa.(ace)

* Rakip oyuncu topu fileye takar(kendi sahasına) ya da oyun sınır çizgisi dışarısına atarsa.

* Sporculardan birinin sahasına düşen top raketle karşılık verilemeden en az iki kez  ve daha fazla sekerse.

* Rakibimiz iki kez üst üste servis atma hatası yaparsa (çift hata)

* Rakibin raketinin topa en az iki kez çarpması ya da topun vücuduna çarpması ile.

* Rakip topa vurduktan sonra , rakibin raketi fileyi aşmışsa , sayı kazanılır.

TENİS SAHA ÖLÇÜLERİ NELERDİR ?

Tenis saha ölçüleri şu şekildedir; Tenis sahası 23,77 metre uzunluğunda , 10,97 metre genişliğindedir. Tekler müsabakasında ise genişlik ölçüsü 8,23 metredir.

Gergin bir özellikte olması gereken filenin tam ortadan yerden yüksekliği ise 0,91 metredir.

Tenis Oyun Kuralları Nelerdir ?


TENİS KAÇ SET ÜZERİNDEN OYNANIR ?

3 set ya da 5 set üzerinden oynanan tenis sporunda, 3 set üzerinden oynanan maçlarda 2 set alan maçı kazanırken, 5 set üzerinden oynanan maçlarda ise 3 set alan maçı kazanmaktadır. Altı oyuna ulaşan taraf, rakip tarafla aralarında en az 2 oyun fark varsa seti kazanmış olur. Mesela, , , , , gibi. 'le set bitmez, çünkü aradaki fark 1 oyun (game) dur. Ya oyunculardan birinin yaparak seti bitir&#;mesi lazımdır veya diğer oyuncu yaparak (tie-break) uygulamasına hak kazanır. Tie-Break setin sonucunu tayin etmek demektir ( gibi). Tie-break oyunu esnasında oyuncular her altı puanda bir saha değiştirirler.

Tenis Oyun Kuralları Nelerdir ?

TENİSTE SAYI VE SET NASIL KAZANILIR ?

Teniste bir seti kazanmak için 6 oyun alınması gerekir. 1 oyun kazanabilmek için 4 sayı alınması gerekir. 1 oyunda puanlar şu şekildedir: Maç başlangıçta ile başlar. Ardından her sayı alındığında ve Oyun Sayısı şeklinde devam eder.

Bir oyundaki sayı durumu (deuce) olduğunda bundan sonraki ilk sayıyı alan oyunu kazanmış olmaz sadece avantaj kazanır .Avantaj yakalayan sporcu bir sayı daha almışsa o oyunu kazanıfunduszeue.info aynı beraberlik olduğunda aynı kural uygulanmaya devam eder.

Üst üste iki kez başarısız servis atan sporcunun rakibi 1 sayı kazanmış olur. (Çifte Hata)

 

TENİSTE SERVİS NE ZAMAN TEKRARLANIR ?

Eğer aşağıdakilerden birisi gerçekleşirse atılan teniste servis tekrarlanır:

a. Servis atılan top fileye orta banda veya file bandına çarptıktan sonra doğru servis karesine düşerse ya da fileye orta banda veya file bandına çarptıktan sonra yere düşmeden önce rakibine ya da partnerine veya bunların taşıdıkları giydikleri bir nesneye çarparsa; ya da

b. Karşılayan oyuncu hazır değilken servis atılmış ise. Servis tekrarında sadece atılan servis sayılmaz ve servis atan oyuncu aynı servisi tekrar atar fakat daha önce yapılmış servis atası aynen kalır.

 

SERVİS ATAN NASIL BELİRLENİR ? SERVİS HANGİ DURUMLARDA DEĞİŞİR?

Maç öncesinde kura ile maça başlayacak olan sporcu ve de sahalar belirlenir. Servis atışı öncelikle merkez çizginin sağ tarafından yapılır bu durumda rakip çapraz karşı alanda servis bekler. .(servis çapraza atılmak zorundadır)  Bir sonraki servis ise merkez çizginin sol tarafından yapılır, yine servis karşılayan karşı sahada çaprazda bekler. Servis atışında topun öncelikle fileden rakip saha alanına uzanan 6,40 metre uzaklıktaki bölmeye düşmesi gerekmektedir. Üst üste iki servis hatası yapan sporcu 1 sayı kaybeder.

İlk oyunda servis atan sporcu bir sonraki oyunda servis karşılayan olurken servis karşılayan ise servis atan olur.

ÇİFTLER OYUNUNDA SERVİS KARŞILAMA SIRASI

İlk oyunda servis karşılayacak takım ilk oyun başlamadan önce ilk puanı kimin karşılayacağına karar verir. Aynı şekilde ikinci oyun başlamadan önce de diğer takım ilk puanı kimin karşılayacağına karar verir. İlk puan için atılan servisi karşılayan oyuncunun partneri ikinci puan için atılacak servisi karşılar. Bu değişim sırası oyun ve set bitene kadar devam eder. Servis karşılandıktan sonra takımdaki iki oyuncu da topa vurabilir.

Soru-Cevap: Çiftler takımının bir oyuncusu rakiplerine kar ı tek başına oynayabilir mi?    Cevap: Hayır.

Tenis Oyun Kuralları Nelerdir ?

TENİSTE SAHALAR NE ZAMAN DEĞİŞTİRİLİR ?

Oyuncular her setin birinci üçüncü beşinci ve izleyen tek sayılı oyunların sonunda saha değiştirirler. Oyuncular eğer set çift sayılı bir skorla bitmemiş ise her setten sonra da saha değiştirirler. Böyle bir durumda oyuncular bir sonraki setin ilk oyunundan sonra saha değişimi yaparlar.

 

 

TENİS TOPU ÖZELLİKLERİ NELERDİR ?

Yaklaşık  cm ( inç) büyüklüğüfunduszeue.infoımında majör olarak sarı rengin kullanıldığı tenis topları aslında her renkte olabilir fakat sarı dışındaki bu renkler profesyonel camiaca pek tercih funduszeue.info topları lifli yapıdaki keçeyle kaplanmıştır. Bu tür bir malzemenin kullanımı tenis topuna aerodinamik açıdan yarar sağlamaktadıfunduszeue.info olarak, tenis topunu üstten ve alttan çevreleyen iki tane kalın beyaz çizgi vardır.

TENİSTE BAZI TERİMLER 

KORT: Tenis sporunun oynandığı sahaya verilen isim.

ÇİFT HATA: Üst üste iki kez yapılan servis hatasıdır.

FOREHAND: Raket sporlarında elin iç kısmıyla yapılan vuruşlar.

BACKHAND: Raket sporlarında elin dış kısmıyla yapılan atışlar.

TİE-BREAK: Setin uzatmaya gitmesi sonucu galibin belirleneceği son set.

ACE: Servis atıldıktan sonra rakibin hiçbir şekilde topa dokunamayarak sayı kazanılması. -Servis atışıyla direk sayı kazanma-

DEUCE: Oyuncunun oyunu alabilmesi için iki sayı kazanmasını gerektiren eşitlik durumu. ()

Tenis Oyun Kuralları Nelerdir ?


TENİSTE KAÇ HAKEM VARDIR ?

Teniste toplam 13 hakem görev almaktadır.

1 adet hakem (yüksek sandalyede oturan)

1 adet başhakem (kenarda oturur )

2 adet ayak hatası hakemi (her iki yanda birer tane)

1 adet ağ hakemi

2 adet çizgi hakemi yatay

6 adet çizgi hakemi dikey

TENİSTE KAÇ MOLA VARDIR ?

Tekler kategorisinde oyuncular 3 setlik bir maçta 1 tane mola 5 setlik maçta 2 tane mola alabilirler. Çiftler maçlarında Her takımın iki (2) mola hakkı vardır. Eğer partnerler korttan birlikte ayrılır ise bu iki mola dan biri (1) olarak değerlendirilir.

TENİSTE KURALLARA AYKIRI HAREKETLER (SUÇLAR)

a) Oyunun devamlılığına engel olmak ve oyunu geciktirmek, ısınma süresinin bitiminde, hakemin oyuna başlaması hususundaki ikazına rağmen 30 saniye içerisinde oyuna başlamamak, bir puanın bitimi ile sonraki ikazına rağmen 30 saniye içersinde oyuna başlamamak, bir puanın bitimi ile sonraki puanın başlaması için en fazla süre olan 30 saniye içinde oyuna başlamamak, saha değişimi sırasındaki en fazla süre olan 90 saniye içinde oyuna başlamamak.
b) Duyulacak şekilde küfür etmek, kötü söz söylemek.
c) Müstehcen ve ayıp hareketlerde bulunmak.
d) Kasdi olarak topu saha sınırları dışına atmak, kızgınlıkla topu tekmele&#;mek, tehlikeli biçimde topu saha görevlilerine, seyircilere fırlatmak.
e) Sözle saldırganlık yapmak.
f) Saha görevlilerine, rakibine, seyircilere veya diğer kişilere fiziksel olarak cisimlerle saldırıda bulunmak.
g) Raket atmak, etrafa zarar vermek.
h) Sportmenliğe aykırı hareket etmek.
i) Kanunen yasaklanmış bulunan uyuşturucu ve bunun gibi ilaçlar kullanmak.
Yukarıdaki kurallara aykırı hareketlerden herhangi birinin;
- Birinci defa yapılmasında, hakem tarafından o oyuncuya İHTAR edilir.
- İkinci defa yapılmasında, hakem tarafından o oyuncunun rakibine BİR PUAN verilir,
- Üçüncü defa yapılmasında, hakem tarafından o oyuncunun rakibine BİR OYUN verilir.
- Dördüncü defa yapılmasında, hakem tarafından o oyuncu OYUNDAN İHRAÇ edilir.
Puan ve oyun cezası hakem tarafından, ancak başhakeme danışmak suretiyle verilebilir. Oyundan ihraç cezası verildikten sonra, hakem maçın sonucunu şu şekilde ilan eder: Oyun, set ve maç 3/6 6/3 6/3 4/2 hükmen.

TENİSTE DOĞRUDAN DOGRUYA İHRAÇ

Bazen oyuncunun kurallara aykırı bir hareketi sonunda, doğrudan doğruya oyundan ihraç cezası da verilebilir. Ancak, ceza puanlaması sistemindeki kademeler uygulanmaksızın, doğrudan doğruya oyundan ihraç cezası verilmesi çok ağır ve ciddi bir cezadır. Bu durumda ilgili oyuncu Başhakeme itirazda bu&#;lunabilir; bu durumda Başhakemin vereceği karar kesindir.

Bu yayınımızda tenis nedir, nasıl oynanır, tenis oyun kuralları nelerdir,tenis kaç set oynanır,tenis nasıl oynanır gibi bazı temel sorularınızı yanıtlamış olduk.

 

 

Bu yayınımızda tenis nedir, nasıl oynanır, tenis oyun kuralları nelerdir,tenis kaç set oynanır,tenis nasıl oynanır gibi bazı temel sorularınızı yanıtlamış olduk.

Tenis Kuralları

 

1- TEKLER OYUNU:

Tenis kortu m. (78 feet) uzunluğunda ve m. (27 feet) genişliğinde, dikdörtgen şeklinde olmalıdır. Saha ortadan boydan boya bir ağ ile ikiye bölünür. Ağ çapı en fazla cm.
(1/3 inç) olan bir ip veya metal kabloya asılır ve iki ucu, kenarları 15cm. (6 inç) geçmeyecek kare şeklinde veya 15 cm. (6 inç) çapında yuvarlak iki direğe bağlanır veya tepelerinden geçirilir. Direklerin yüksekliği, ip veya metal kablonun üst noktasından cm. (1 inç) den fazla olmamalıdır. Direkler, merkezleri sahanın her iki yanından m. (3 feet) uzaklıkta olacak şekilde dikilmelidir. İp veya metal kablonun üst seviyesi, yerden m. (3 feet 6 inç) yükseklikte olacak şekilde ayarlanacaktır. Birleşik haldeki tekler ve çiftler sahası ( Maddeye bkz.), çiftler ağı gerilmek suretiyle tekler için kullanılırken, `Tekler Sopaları (Singles Sticks)´ denilen direkler vasıtasıyla ağ desteklenerek m. (3 feet 6 inç) yükseklikte durması sağlanır. Bu tekler sopaları kare kesitinde ise kenarları, daire ise çapları cm. (3 inç) den fazla olmamalıdır. Tekler sopaları, merkezleri tekler sahasının her iki kenarından m. (3 feet) uzaklıkta olacak şekilde yerleştirilir.
Ağ, iki direk arasındaki boşluğu tamamen kaplayacak şekilde gerilmeli ve topun arasından geçmesini önleyecek şekilde küçük delikli olmalıdır. Ağın yüksekliği, orta noktasında m. (3 feet) olacak şekilde, beyaz renkli ve 5 cm. (2 inç) eninde bir şerit (kayış) ile gergin olarak sarkacak biçimde zemine tespit edilir. Ağın üst kısmındaki ip veya metal kabloyu kaplamak üzere, 5 funduszeue.info (2 inç) dar ve cm. den ( inç) geniş olmamak şartıyla beyaz renkli bir bant bir baştan diğerine ağın üst kısmına geçirilir. Ağ, şerit, bant ve tekler sopalarının üzerine reklam konmaz.
Sahanın enini ve boyunu çevreleyen çizgilerden uçtakilere ana çizgiler (base-lines), kenardakilere yan çizgiler (side-lines) denir. Ağın her iki tarafında servis çizgileri ile yan çizgiler arasında kalan boşluk, yan çizgilere paralel 5 cm. (2 inç) eninde bir çizgi ile iki eşit parçaya bölünür. Bu çizgiye orta servis çizgisi, böldüğü parçalara da servis sahaları denir. Ana çizgilerin orta noktasından sahanın içine doğru ve orta servis çizgisi hizasında, 5 cm. (2 inç) eninde ve 10 cm. (4 inç) uzunluğunda ana çizgilerle dik açı teşkil edecek biçimde birer çizgi çizilir; bunlara merkez işareti denir. Diğer çizgiler en az cm. (1 inç), en çok 5 cm (2 inç) eninde olmalıdır. Ana çizgilerin eni 10 cm. (4 inç) den fazla olmayacaktır. Tüm ölçüler, çizgilerin dış kenarları dikkate alınarak uygulanmalıdır. Tüm çizgilerin aynı renkte çizilmiş olması şarttır. Sahanın arka kısımlarındaki reklam panoları, tente gibi eşyaların beyaz ve sarı renkte olmaması gerekir. Oyuncuların görüşüne engel olmayacak açık bir renge izin verilebilir. Sahanın arka tarafında oturan çizgi hakemlerinin sandalyelerine reklam konulduğu takdirde, bunların beyaz ve sarı renkte olmaması gerekir. Oyuncuların görüşünü engellemeyecek açık bir renk kullanılabilir.
Not 1: Davis Kupası, Federasyon Kupası ve Uluslararası Tenis Federasyonunun diğer resmi şampiyonalarında çizgi ve boşluklarla ilgili kurallar bu şampiyonaların kendi yönetmeliklerinde belirtilecektir.
Not 2: Kulüp ve eğlence seviyesindeki oyunlarda her ana çizginin arkasındaki boşluk m. (18 feet) den az ve kenarlarda m. (10 feet) den az olmamalıdır.

 

2- KORTTAKİ DEMİRBAŞLAR:

Sahada bulunan ağ, direkler, tekler sopaları, ip veya metal kablo, şerit ve bantlardan başka, geri ve yan stoplar, kort çevresinde standlar, sabit veya hareketli sandalyeler ve kortun etrafında ve üzerinde tüm diğer demirbaşlar ve hakem, Umpire (*), net hakemi, ayak hatası hakemleri, çizgi hakemleri ve yerlerinde olmak kaydıyla top toplayıcıları da bulunur.
(*) Bu maddede belirtilen `Umpire´ terimi, hakem ile birlikte sahada oturma hakkı olan kişileri ve müsabakanın sevk ve idaresi için hakeme yardımcı olan kimseleri kapsar.

 

3- TOP:

Tenis kurallarına göre, oynanacak topların aşağıdaki özelliklere sahip olması gerekir:
a. Topun dış yüzeyi muntazam olmalı ve rengi sarı veya beyaz olmalıdır. Eğer topun dış yüzeyi dikişli ise ipliksiz olmalıdır.
b. Top EK 1’de belirtilen kurallara uygun olmalıdır, büyüklük olarak Section IV, ağırlık olarak g ( ons) dan çok, g ( ons) dan az olmalıdır.
c. Top, cm ( inç) yükseklikten sert ve düz bir zemine bırakıldığında cm (53 inç) ila cm (58 inç) yüksekliğe zıplaması gerekir. Topa kg.lık (18 lb.) bir ağırlık tatbik edildiğinde ileri deformasyonu (şekil değiştirmesi) cm ( inç) ila cm ( inç) arasında olmalıdır. Aynı durumda geri deformasyonu (return deformation) nun da cm ( inç) ila cm ( inç) arasında olmalıdır. Bu iki deformasyon rakamı, topun üç ayrı eksenine tatbik edilen yük karşısında elde edilen ölçümlerin ortalaması olup, iki ayrı ölçüm arasındaki farkın her defasında cm ( inç) den fazla olmaması gerekir.
d. Deniz seviyesinden m ( feet) üzerindeki yüksekliklerde oynanan oyunlarda yukarıda belirtilen özelliklere ilaveten iki ayrı tip top kullanılabilir. Bunlardan birincisinin özellikleri yukarıda belirtilenle aynıdır, sadece zıplamasının cm (48 inç) ila cm (53 inç) arasında olmalı ve iç basıncı dış basınçtan fazla olmalıdır. Bu tür toplara genellikle basınçlı (hava basıncı ayarlanmış) toplar denilmektedir. İkincisinin de tüm özellikleri yukarıda belirtilen toplarla aynıdır. Sadece bunların zıplamalarının cm (53 inç) ila cm (58 inç) arasında olmakla birlikte iç basıncının dış basınçla eşit seviyede olması ve o müsabakanın yapılacağı yükseklikte ve yarışmanın başlamasından önce en az 60 gün süreyle iklime alıştırılmış olmalıdır. Bu tip toplara genellikle sıfır basınçlı veya basınçsız toplar denilmektedir.
e. Zıplama, ölçü ve formasyon testlerinin EK 1’de belirtilen kurallara uygun olarak yapılması gerekmektedir.
f. Uluslar arası Tenis Federasyonu, herhangi bir topun veya prototipin yukarıda belirtilen özelliklere sahip olup olmadığı ve kullanılıp kullanılamayacağı hususunda karar vermeye yetkilidir. Bu konudaki kararları Uluslar arası Tenis Federasyonu alabileceği gibi herhangi bir talep üzerinde, ilgili imalat firmaları, oyuncular, Ulusal Tenis Federasyonları veya bu konuyla ilgili herhangi bir kimsenin talebiyle de karar verebilir. Bu tip başvurular ve kararların alınabilmesi için gerekli formlar Uluslar arası Tenis Federasyonu sekreterliklerinden temin edilebilir.

 

4- RAKET:

Tenis kurallarına göre aşağıdaki özellikleri taşımayan raketler oyun için uygun değildir.
a. Raketin topa vuran yüzeyi düz olmalı ve bu yüzeyde teller hasır örgüsü biçiminde örülmeli ve her tel mutlaka çerçeveye bağlanmalıdır. Tellerin bu örülme biçimi raket yüzeyinin her yerinde muntazam olmalı ve tellerin sıklığı raketin her kısmında aynı olmalıdır. Tellerin sıklığı özellikle merkezde, diğer kısımlardan daha az olmamalıdır. Tellerin aşınmasını, kopmasını ve titreşimini önlemek amacıyla ve bu kullanım amacına uygun büyüklükte ve buna göre yerleştirilmek kaydıyla tellere ilaveler konabilir. Bunun dışında tellere herhangi bir şey takılamaz.
b. Raketin çerçeve uzunluğu sap kısmı dahil cm (29 inç) den uzun olmamalı, genişliği cm (12 ½ inç) den fazla olmamalıdır. Raketin vuruş yapıldığı yüzünün uzunluğu cm (15 ½ inç), genişliği ise cm (11 ½ inç) den fazla olmamalıdır.
c. Sapı dahil olmak üzere raketin üzerine herhangi bir şey takılamaz. Sadece aşınmayı, kopmayı veya titreşimi sınırlamak veya önlemek ve ağırlığı yaymak amacıyla raket üzerine ilaveler konabilir. Bu amaçla kullanılacak objelerin amacına uygun büyüklükte ve buna göre yerleştirmek kaydıyla kabulü mümkündür.
d. Sapı ve telleri dahil olmak üzere raketin şeklini değiştiren veya oyun esnasında ağırlık dağılımını değiştirmeye yarayan ilavelerin yapılması yasaktır.

Uluslararası Tenis Federasyonu, herhangi bir raketin veya prototipinin yukarıda belirtilen özelliklere sahip olup olmadığı ve kullanılıp kullanılamayacağı hususlarında karar vermeye yetkilidir. Bu konudaki kararları Uluslararası Tenis Federasyonu resmen alabileceği gibi herhangi bir talep üzerine, ilgili imalat firmaları, oyuncular, Ulusal Tenis Federasyonu veya bu konuyla ilgili herhangi bir kimsenin talebiyle de karar verebilir. Bu tip başvurular ve kararların alınabilmesi için gerekli formlar Uluslararası Tenis Federasyonu sekreteryasından temin edilebilir.

Olay 1. Raketin topa temas eden yüzeyinde bir takım telden fazla tel gerilmesi mümkün müdür ?
Karar : Hayır. Madde, tellerin örülmesi hakkında farklı modeller değil, sadece tek bir model belirtir.

Olay 2. Tellerin birden fazla yüzey teşkil edecek biçimde gerilmiş olması halinde raketin yüzeyinin düz olduğundan ve tellerin bir örnek gerilmiş olduğundan söz edilebilir mi ?
Karar : Hayır.

Olay 3. Raketin tellerine, titreşimi önleyici bir alet konulabilir mi, eğer konulursa nereye ?
Karar : Evet. Ancak böyle bir aletin örgü biçimindeki tellerin gerili olduğu yüzeyin dışında yer alması şarttır

Olay 4. Bir oyun esnasında oyuncu kazara raketin tellerini kopartırsa, raket bu durumdayken oyuna devam edebilir mi ?
Karar : Evet.

5- SERVİS ATAN &#; KARŞILAYAN

Oyuncular filenin her iki yanında karşılıklı olarak dururlar. Topu ilk oyuna sokan oyuncuya servis atan, diğerine karşılayan denir.

Olay 1. Topa vurmaya teşebbüs eden bir oyuncu
a) Topa vurmadan önce
b) Topa vurduktan sonra
ağın üzerinden diğer tarafa geçerse puan kaybeder mi ?
Karar : Her iki halde de puan kaybetmez, ancak Madde 20 / E gereğince oyuncunun karşı oyuncuya ait sahayı çevreleyen çizgilerin içine değmemesi gerekir. Ayrıca engelleme hali var ise rakip oyuncu Madde 21 ve 15 gereğince hakemin karar vermesini isteyebilir.

Olay 2. Servis atan, karşılayanın kendi sahasını çevreleyen çizgiler içinde durmasını istemektedir. Bu gerekli midir?
Karar : Hayır. Karşılayan ağın kendisine ait tarafında istediği yerde durabilir.

 

6- SAHA SEÇİMİ &#; SERVİS SIRASI

İlk oyuna başlanırken saha seçimi ve servis atma veya karşılama hakkı kura ile kararlaştırılır. Kurayı kazanan oyuncu aşağıda belirtilen iki seçenekten birini seçer veya bunları seçmesini rakibinden isteyebilir.
a. Servis atma veya karşılama hakkı. Bu durumda diğer oyuncu sahayı seçer veya;
b. Saha seçme hakkı. Bu durumda da diğer oyuncu servis atma veya karşılama hakkını seçer.

Olay 1. Bir maçın başlamadan ertelenmesi durumunda, oyuncuların yeni seçimler yapma hakkı var mıdır ?
Karar : Evet. Kura aynen kalmakla beraber, servis atma ve saha seçme hususunda oyunculara seçme hakkı verebilir.

7- SERVİS

Servis aşağıdaki şekilde atılır. Servis atmadan önce servisi atacak olan oyuncu, her iki ayağı ana çizginin arkasında, merkez işareti ve yan çizgilerin hayali uzantıları arasında durur. Servis atan, topu eliyle herhangi bir istikamette havaya atar ve top yere düşmeden raket ile topa vurur ve topla raketin birbirine değdiği anda servis atışı tamamlanmış sayılır. Tek kolunu kullanmak zorunda olan oyuncular topu havaya atmak için raketlerini kullanabilirler.

Olay 1. Tekler oyununda servis atan oyuncu servis atarken sahasının yan çizgisi ile çiftler sahasının yan çizgisi arasında kalan kısımda durabilir mi ?
Karar : Hayır.

Olay 2. Servis atarken bir oyuncu eğer bir yerine iki veya daha fazla topu havaya atarsa o servisi kaybetmiş olur mu ?
Karar : Hayır. Servisin tekrarlanması istenir. Fakat hakem hareketin kasıtlı yapıldığını ele alırsa Madde 21’e göre hareket edebilir.

8- AYAK HATASI

  1. Servis atan, servis atarken yürümek veya koşmak suretiyle durumunu değiştiremez. Servis atanın ilk duruş biçimini fazla değiştirmeyen küçük ayak hareketleri `yürümek veya koşmak suretiyle durumunu değiştirmesi´ olarak kabul edilemez.
    b. İki ayak da ana çizginin gerisindeki ve orta çizgi ile yan çizgi hizası arasındaki alan dışında bir yere değdirilmez.

 

9- SERVİSİN ATILMASI

  1. Servis atılırken servis atan sırasıyla sağ ve sol yarı sahanın arkasında durur. Her oyunun başlangıcında ilk servis sağ tarafta durmak suretiyle atılır. Eğer sahanın yanlış tarafında durularak servis atılır ve durum fark edilmezse bu şekilde yanlış atılmış olan servis veya servisler sonucunda alınan puanlar silinmez. Ancak yanlışlık fark edilir edilmez düzeltilir.
    b. Servis atıldığında, topun rakip oyuncu geri çevirmeden ağın üzerinden geçerek çaprazlama olarak karşı taraftaki servis sahasında yere değmesi veya bu sahayı çevreleyen çizgilerden birinin üzerine değmesi gerekir.

 

HATALI SERVİS

Aşağıdaki hallerde servis hatalı sayılır:
a. Servis atan 7,8 veya 9 (b) maddelerine aykırı hareket ederse,
b. Topa vururken ıska geçerse,
c. Top yere değmeden önce ağ, şerit, veya bant dışında herhangi bir demirbaş, sabit eşyaya değerse.

Olay 1. Servisi atan, topu servis atmak amacıyla havaya attıktan sonra topa vurmaktan vazgeçerek onu tutarsa, bu hata mıdır ?
Karar : Hayır.

Olay 2. Çiftler sahasında, çiftler direkleri ve tekler sopaları tesis edilmiş durumda tekler oyunu oynanırken servis atışında, top, bir tekler sopasına çarptıktan sonra servis sahasına düşerse bu hata mıdır veya bu durumda servis tekrarlatılır mı ?
Karar : Servis hatalıdır. Çünkü, çiftler direkleri, tekler sopası ve bunların arasında kalan ağ kısmı veya bant sabit eşyalardandır. (Madde 2 ve 10 ile 24 deki açıklamaya bakınız.)

 

İKİNCİ SERVİS

Hatalı servisten sonra, (eğer bu ilk hata ise) servis atan hatalı servisi attığı yerden tekrar servis atar. Ancak, ilk servis yanlış yerden atılmış ise 9. Maddeye uygun olarak yalnız ikinci servisi diğer taraftan atar.

Olay 1. Oyuncu yanlış sahadan servis atmış ve o puanı kaybetmiştir. Oyuncu yanlış yerden servis attığını ve bunun bir hata olarak kabulünü ister.
Karar : Puan olduğu gibi kalır ve bir sonraki servis puan durumuna göre doğru sahadan atılır.

Olay 2. Durum 15 &#; 15 tir ve servis atan yanlışlıkla sahanın solundan servis atmış ve puanı kazanmıştır. Bundan sonra sahanın solundan atar ve hata yapar. Bu anda yanlışlık anlaşılır. Aldığı puan kalır mı ? Müteakip servisi hangi taraftan atmalıdır ?
Karar : Önceki puan aynen kalır. Servis atanın yaptığı hata da aynen kalır. Müteakip servis sahanın solundan atılır. Puan durumu 30 &#; 15 tir.

 

SERVİS ATMA ZAMANI

Karşılayan hazır olmadan servis atılmamalıdır. Eğer karşılayan servisi karşılamaya teşebbüs ederse, hazır olduğu kabul edilir. Bununla beraber, karşılayan hazır olmadığını beyan etmişse, atılan serviste topun servis için tespit edilmiş olan sınırlar içinde yere değmediğini ileri sürerek hata kararı verilmesini isteyemez.

 

TEKRARLAMA

Kurallara istinaden veya oyunun nizamı bozulduğu, kesildiği hallerde tekrarlama istendiğinde aşağıdaki şekilde hareket edilir:
a. sadece bir servis için tekrarlama istenmişse o servis tekrarlanır.
b. Eğer başka bir durum için tekrar istenmişse o puan tekrarlanır.
Olay 1. Servis, madde 14’de belirtilen sebepler dışında bir sebeple kesilmiştir. Bu durumda sadece servis mi tekrarlanır ?
Karar : Hayır. Tam puan tekrarlanmalıdır.

Olay 2. Oyun esnasında top patlarsa, tekrarlanma mı istenmelidir ?
Karar : Evet.

 

SESERVİSİN TEKRARLANMASI

Servis Aşağıdaki hallerde tekrarlanır;
a. servis atıldıktan sonra top ağa, şeride veya banda değerek doğru sahaya düşerse veya ağa, şeride veya banda değdikten sonra yere düşmeden önce karşılayana veya onun giydiği veya taşıdığı bir şeye değerse,
b. Karşılayan hazır değilken servis atılır veya servis hatası yapılırsa (Madde 12)
Servisin tekrarlanması durumunda, o servis sayılmaz ve servis tekrarlanır; servisin tekrarlanması bir önceki hatayı ortadan kaldırmaz.

SERVİS ATMA SIRASI

Birinci oyun bittikten sonra müteakip oyunda, karşılayan servis atar, servis atan karşılar ve servis atma sırası maçın diğer oyunlarında bu şekilde devam eder. Eğer oyunculardan biri, servis atma sırası kendisinde olmadığı halde servis atarsa, bu yanlışlık anlaşıldığı anda gerçekte servis atma sırası kendinde olan oyuncu servisi atar. Fakat bu yanlışlık anlaşılana kadar kazanılmış olan sayılar geçerli sayılır. Böyle bir yanlışlığın anlaşılmasından önce yapılan servis hatası sayılmaz.

 

SAHA DEĞİŞTİRME

Oyuncular her sette birinci, üçüncü oyunlarda ve müteakip tek sayılı oyunlarda sıra ile karşılıklı sıra değiştirirler. Aynı şekilde, her setin sonunda, o sette oynanan toplam oyun sayısı tek ise saha değiştirilir, aksi halde, setteki toplam oyun sayısı çift ise müteakip setteki birinci oyundan sonra saha değiştirilir.
Eğer bir yanlışlık yapılır ve oyuncular bu kuralda belirtilen sıraya uymazlarsa, yanlışlık anlaşıldığı anda kendilerine ait doğru sahaya geçerler ve yukarıda belirtilen normal sıraya göre saha değiştirmeye devam ederler.

 

OYUNUN DEVAMLILIĞI

Servis atıldığı andan itibaren top oyundadır ve bir hata veya tekrarlamaya işaret edilmediği sürece de, puan alınıncaya kadar oyunda kalır.

Olay 1. Bir oyuncu topu doğru olarak geri çeviremez. Fakat hakem bir çağrıda bulunmaz ve top oyunda kalır. Oyun devam edip o puanın oynanmasından sonra diğer oyuncu puanın kendisine ait olduğunu iddia edebilir mi?
Karar : Hayır. Rakibin bu Olaylardan dolayı engellenmemiş olması şartı ile hatalı durumdan sonra oyuncuların oyuna devam etmesi halinde, artık o hatalı durum sebebiyle puan iddiasında bulunamaz.

 

SERVİS ATANIN PUAN KAZANMASI

Aşağıdaki hallerde servis atan puanı kazanır;
a. Madde gereğince tekrarlama hali yoksa, servis atıldıktan sonra top yere düşmeden önce, karşılayana verya onun giydiği yahut taşıdığı bir yere değerse,
b. Karşılayan, Madde de belirtilen başka bir sebeple puanı kaybederse.

 

KARŞILAYANIN PUAN KAZANMASI

Aşağıdaki hallerde karşılayan puan kazanır;
a. Servisi atan üst üste iki hatalı servis atarsa,
b. Servis atan, Madde de belirtilen başka bir sebeple puanı kaybederse.

 

PUAN KAYBEDİLMESİ

Bir oyuncu aşağıdaki hallerde puan kaybeder;
a. Top oyunda iken üst üste iki defa yere düşmeden önce onu ağın üzerinden doğrudan doğruya karşı sahaya gönderemezse (Madde 24 (a) veya (c) şıklarında belirtilen hariç) veya,
b. Karşı sahaya gönderdiği top, rakibin sahasını çevreleyen çizgilerin dışına, daimi eşyalara veya herhangi bir şeye çarparsa,
c. Sahanın dışında iken dahi olsa, top yere düşmeden topa vurur (vole) fakat karşı sahaya gönderemezse,
d. Oyun esnasında topu raketle kasten yakalarsa veya taşırsa veya topa raketiyle birden fazla dokunursa,
e. Top oyunda iken, kendisi veya raketi (elinde iken veya değilken) yahut giydiği veya taşıdığı herhangi bir şey, ağa, direklere, tekler sopalarına, ipe veya metal kabloya, şerit veya banda yahut rakibin sahasına değerse,
f. Topa ağı geçmeden (vole) vurursa,
g. Top oyunda iken, elinde veya ellerindeki raket haricinde kendisine veya giydiği yahut taşıdığı bir şeye değerse,
h. Raketi topa doğru atarak topa vurursa,
i. Puanın oynanması esnasında raketin biçimini kasten bozarsa, puanı kaybeder.

Olay 1. Servis atma sırasında, raket servis atan oyuncunun elinden fırlar ve top yere değmeden raket ağa değerse bu bir servis hatası olur mu veya o oyuncu puanı kaybeder mi?
Karar : Top oyunda iken raketi ağa değdiği için servis atan o puanı kaybeder (Madde 20 &#; e)

Olay 2. Servis esnasında, raket, servis atan oyuncunun elinden fırlar ve top istenilen servis sahasının dışına düştükten sonra raket ağa çarparsa servis hatası olur mu veya o oyuncu puanı kaybetmiş sayılır mı ?
Karar : Raket ağa değdiği esnada top oyundan çıkmış olduğundan bu bir servis hatasıdır.

Olay 3. A ve B, C ve D ye karşı oynamaktadırlar ve A, D ye servis atmaktadır. Top yere değmeden önce C ağa değer. Bundan sonra topun servis sahasının dışına düşmesi sebebiylen hata verilir. C ve D o puanı kaybeder mi?
Karar : Hata kararı yanlıştır. Zira, hata kararı verilmeden önce C ve D puanı kaybetmişlerdir. Çünkü C, top oyunda iken ağa temas etmiştir. (Madde 20 &#; e)

Olay 4. Top oyunda iken bir oyuncu, ağın üzerinden rakibinin sahasına atlayabilir mi, ve bu yüzden bu oyuncu cezalandırılır mı ?
Karar : Hayır. Oyuncu o puanı kaybeder. (Madde 20 &#; e)

Olay 5. A topa keserek vurur ve top ağın üzerinden geçer ve tekrar A’nın sahasına düşer. Topa yetişemeyen B, raketini fırlatarak topa vurur, raket ve top birlikte A’nın sahasına düşer. A tarafından geri çevrilen top B’nin sahasının dışına düşer. Bu durumda B puanı kazanır mı?
Karar : B puanı kaybeder. (Madde 20 &#; (e) ve (h) )

Olay 6. Servisle atılan top, servis sahası dışında duran bir oyuncuya yere değmeden önce çarparsa, bu oyun puan kazanır mı, yoksa kaybeder mi?
Karar : Topun çarptığı oyuncu puanı kaybeder. (Madde 20 (g), Madde 14 (a) da öngörülen durumlar hariç.)

Olay 7. Sahanın dışında duran bir oyuncu topa vurur ya da eliyle tutar ve topun nasıl olsa dışarıya çıkacağı iddasıyla puanın kendisine verilmesini talep eder.
Karar : Hiçbir halde oyuncu puan talep edemez, Şöyle ki,
a. Eğer topu tutarsa Madde 20 (g) ye göre puanı kaybeder,
b. Topa vurmuş fakat kötü bir şekilde geri göndermiş ise Madde 20 © ye göre puanı kaybeder.
c. Topa havada vurmuş ve iyi bir şekilde karşı tarafa iade etmişse oyun devam eder.

 

RAKİBİ ENGELLEMEK

Bir oyuncu rakibin topa vurmasına mani olacak bir hareket yaptığı taktirde, bu hareketi kasti ise o puanı kaybeder, istemeyerek yapmışsa o puan yeniden oynanır.

Olay 1. Rakibi topa vururken ona dokunan bir oyuncuya ceza verilir mi?
Karar : Hayır. Ancak, hakem gerek görürse Maddeye göre hareket eder.

Olay 2. Topun ağın üzerinden geriye doğru sıçradığı hallerde ilgili oyuncu topa vurabilmek için ağın üzerinden uzanabilir. Oyuncunun bu hareketi yapmasına rakibi tarafından engel olunursa nasıl bir karar verilir?
Karar : Hakem, Maddeye göre engellenen oyuncuya puanı verebileceği gibi puanın yeniden oynanmasına da karar verebilir.

Olay 3. Topa istenmeyerek iki kez vurulması Madde hükmü gereğince rakibi engelleme sonucu doğurur mu?
Karar : Hayır.

 

TOPUN ÇİZGİLERE DÜŞMESİ

Bir çizginin üzerine düşen top, o çizginin çevrelediği sahanın içine düşmüş gibi kabul edilir.

 

TOPUN DAİMİ EŞYALARA DEĞMESİ

Top yere düştükten sonra (ağ, direkler, tekler sopaları, ip veya kablo, şerit veya bant dışında) bir daimi eşyaya değmişse, topa vurmuş olan oyuncu; eğer yere değmeden önce değmişse rakibi puan kazanır.

Olay. Bir vuruşta top hakeme veya onun oturduğu yere çarpar. Oyuncu, topun sahanın içine gitmekte olduğunu ileri sürer.
Karar : Oyuncu puanı kaybeder.

TOPUN DOĞRU OLARAK ÇEVRİLMESİ

Aşağıdaki hallerde top doğru olarak geri çevrilmiş sayılır ve oyun devam eder;
a. Top, ağ, direkler, tekler sopaları, ip veya metal kablo, şerit veya bant gibi üzerinden geçmesi gereken eşyalardan birine değmek suretiyle sahanın içine düşerse veya,
b. Servis atılan veya geri çevrilen topun doğru sahanın içine düştükten sonra ağın üzerinden geriye sıçraması yahut uçması halinde, topa vurma sırası kendinde olan oyuncu Madde 20 (e) de belirtilen kurala aykırı olmamak kaydıyla topa doğru olarak vurursa veya,
c. Direklerin veya tekler sopalarının dışından, ağın üst seviyesinin aşağısından veya yukarısından geriye çevrilen topun, direklere veya tekler sopalarına değmesi suretiyle dahi olsa sahanın içine düşmesi halinde veya,
d. Bir oyuncunun raketi, topa vurduktan sonra ağın üzerinden, diğer tarafa geçtiği taktirde, topa istenilen doğru şekilde vurulmuş ve geri çevrilen top daha önce ağın üzerinden geçmişse veya,
e. Eğer top, servis atıldıktan sonra veya oyun içinde iken yerde duran diğer bir topa çarparsa ve buna rağmen oyuncu o topu geri çevirmeyi başarırsa.
AÇIKLAMA: Tekler sopaları konmak suretiyle bir çiftler sahasında tekler maçı oynanırken, çiftler direkleri ile bunlarla tekler sopaları arasındaki kısma isabet eden ağ, ip, veya metal kablo ve bant daimi eşya olarak kabul edilir ve bunlar tekler oyununun unsurları olarak kabul edilmez. Bu durumda, geri çevrilen top, tekler sopası ile bitişiğindeki çiftler direği arasındaki ağ ipinin altından geçerek ağ ipine, ağa veya çiftler direklerine değmeksizin oyun sahasına düşerse, bu kurallara uygun bir vuruş olarak kabul edilir.

Olay 1. Sahanın dışına gitmekte olan bir top, çiftler direğine veya tekler sopasına çarparak rakibin sahasına düşerse, bu vuruş kurallara uygun mudur?
Karar : Madde 10 (c) gereğince bu durum servis atılırken meydana gelirse hayır. Servis atışı dışında ise Madde 24 (a) gereğince vuruş geçerlidir.

Olay 2. Bir oyuncunun raketi iki eliyle tutarak vuruş yapması kurallara uygun mudur?
Karar : Evet.

Olay 3. Servis atışında veya oyun esnasında topun, sahada duran diğer bir topa çarpması sebebiyle o puan kazanılır mı?
Karar : Hayır, oyun devam etmelidir. Eğer hakem oyunda asıl topun geriye çevrilip çevrilmediğini belirleyememişse puanı tekrarlatmalıdır.

Olay 4. Bir oyun esnasında birden fazla raket kullanılabilir mi?
Karar : Hayır.

Olay 5. Bir oyuncu rakibinin sahasında duran top veya topların kaldırılmasını isteyebilir mi?
Karar : Evet, ancak top oyunda değilse.

 

OYUNCUNUN ENGELLENMESİ

Bir oyuncunun kendi kontrolü dışındaki bir sebepten dOlayı vuruş yapması engellenmiş ise, o puan tekrarlanmalıdır. Sahadaki daimi eşyaların engellemesi ve Madde 21’deki şartlar müstesnadır.

Olay 1. Bir seyircinin engellemesi sebebiyle topu geri çeviremeyen bir oyuncu, o puanın tekrarlanmasını isteyebilir mi?
Karar : Eğer hakem, engellemenin oyuncunun kontrolü dışındaki sebeplerden meydana geldiğine karar verirse evet. Eğer engelleme sahadaki daimi eşyalardan veya zemin bozukluğundan dOlayı ise puan tekrarlattırılmaz.

Olay 2. Bir oyuncu servis atarken Olay 1’de de belirtilen şekilde müdahale edilerek engellenmiş ve servis hatası yapmıştır. Bunun üzerine hakem tekrarlamaya karar vermiştir. Bu durumda oyuncunun iki servis atma hakkı var mıdır?
Karar : Evet. Zira, top oyunda iken engelleme olduğundan, sadece o vuruş değil, o puan tekrarlanmalıdır. Kuralın amacı budur.

Olay 3. Bir oyuncu, rakibinin engellenmiş olduğunu zannettiği ve bu sebeple topu geri çeviremeyeceğini düşündüğünü ileri sürerek Madde 25’e istinaden tekrarlama isteyebilir mi?
Karar : Hayır.

Olay 4. Oyundaki top havadayken başka bir topa çarparsa o vuruş geçerli olur mu?
Karar : Puan tekrarlanmalıdır. Eğer, diğer top oyunculardan biri tarafından havaya atılmışsa, hakem, Madde 21’e göre karar verir.

Olay 5. Eğer hakem veya yardımcılarından biri yanlışlıkla `Hata´ veya `Dışarı´ (out) kararı verdikten sonra bu yanlışlığı düzeltirse , hangi karar geçerli sayılır?
Karar : Eğer yanlış kararın söylenmesiyle oyunculardan hiçbirinin oyunu engellenmemişse düzeltilen karar geçerlidir; aksi taktirde puan tekrarlattırılır.

Olay 6. Atılan birinci servis hatalıdır ve top yere düştükten sonra geriye sıçrayarak karşılayanın, atılmakta olan ikinci servisi karşılamasını engellemiştir. Karşılayan tekrarlanmasını isteyebilir mi?
Karar : Evet, fakat topu sahadan kaldırma fırsatı varken kendi ihmaliyle kaldırmamışsa böyle bir istekte bulunamaz.

Olay 7. Top sahadaki sabit veya hareket eden bir maddeye değerse o vuruş geçerli midir?
Karar : Vuruş geçerlidir. Sabit madde topun oyuna sokulmasından sonra sahaya gelmişse puan tekrarlanmalıdır. Eğer, oyundaki top sahanın sathında veya üzerinde boylu boyunca hareket eden bir maddeye çarparsa puan tekrarlanmalıdır.

Olay 8. Birinci servisin hatalı, ikinci servisin doğru olarak atıldığı bir anda, Madde 25 gereğince bir tekrarlatma kararı verme zorunluluğu doğarsa veya hakem puana karar veremeyecek bir durumda olursa nasıl bir karar verilmelidir?
Karar : İlk servis için verilen hata kararı iptal edilerek tüm puan yeniden oynatılır.

 

OYUNDA PUANLAMA ŞEKLİ

  1. Eğer oyuncu ilk puanı kazanırsa, skor 15, ikinci puanında 30, üçüncü puanında 40 ve dördüncü puanını kazandığında aşağıdaki haller haricinde oyun kazanmış olur;
    Eğer her iki oyuncu üç puan kazanmışsa, skora berabere (deuce) denir ve oyuncu bir sonraki puanı kazandığında skora avantaj (advantage) denir. Aynı oyuncu bir sonraki puanı kazandığı taktirde oyunu kazanmış olur. Eğer diğer oyuncu puanı kazanmışsa skor tekrar berabere (deuce) olur; bir oyuncu berabere (deuce) den itibaren üst üste iki puan kazanıncaya kadar bu şekilde devam eder.
    b. Seçmeli alternatif puan sistemi.
    Bir önceki paragrafta açıklanan (a) geleneksel skor sistemine alternatif olarak `No &#; Ad System of Scoring´ sistemi yarışmadan önce duyurularak adapte edilebilir.
    Bu durumda aşağıdaki kurallar geçerli olmalıdır:
    Eğer oyuncu ilk punanını kazanırsa, o oyuncunun skoru 15, ikinci puanında 30, üçüncü puanında 40 olur ve oyuncu tarafından kazanılan dördüncü puanla birlikte oyun kazanılmış olur, aşağıdaki durumlar haricinde:
    Eğer iki oyuncu da üçer puan kazanmışlarsa, skor `duece´ olur, daha sonra kararlaştırılan bir puan daha oynanmalıdır. Karşılayan oyuncu servisi sahanın sağ veya sol kısmından karşılamayı seçer ve puanı kazanan oyunu almış olur.Çiftler
    Çiftlerdeki prosedür tekler oyunundaki ile aynıdır. `Deuce´ olduğunda karşılayan takım, servisi sahanın sağ ya da sol yarısından karşılamak için seçim yapar. Bu puanı kazanan oyunu almış funduszeue.infoışık Çiftler
    Karışık çiftler oyununda ufak bir değişiklik söz konusudur: `Deuce´ olduğunda, servisi atacak olan erkek oyuncu, sahanın hangi kısmında bulunduğunu göz ardı ederek, karşı takımdaki erkek oyuncuya servisi atmalı, aynı şekilde servisi atan bayan oyuncu, karşı takımdaki bayan oyuncuya servisi atmalıdır.

 

SETTE PUANLAMA ŞEKLİ

  1. a) Rakibinden önce altı oyun kazanan oyuncu (veya oyuncular) bir set kazanır. Ancak, set kazanabilmesi için mutlaka rakibine nazaran iki oyun farklı üstünlük elde etmiş olması gereklidir ve bu fark sağlanıncaya kadar set uzar.
    b) Müsabakaların başlamasından önce ilan olunmak kaydı ile yukarıda (a) fıkrasında belirtilen normal puanlı set sistemi yerine Tie-break (beraberliği bozma) puanlama sistemi funduszeue.info durumda, aşağıda belirtilen kurallar geçerlidir:
    Müsabakalardan önce aksi kararlaştırılıp ilan edilmemiş ise, üç setlik maçlarda üçüncü set haricinde ve beş setlik maçlarda beşinci set haricinde, normal olarak oynanan setlerde oyunlar beraberliğe ulaştığı hallerde tie-break sistemi uygulanır.
    Tie-break uygulanan bir oyunda aşağıda belirtilen şekilde hareket edilir ;TEKLER
    Rakibine nazaran iki puan farkla üstün olmak kaydı ile ilk önce 7 puan kazanan oyuncu o oyunu ve seti kazanır. Puanlarda beraberlik halinde oyunculardan birisi diğerine iki puan farklı üstünlük elde edinceye kadar oyun uzar. Tie-break uygulanan oyunda puanlar adedi sayılar şeklinde verilir.
    ii. Normal servis atma sırası hangi oyuncuda ise ilk puan için servisi o atar. İkinci ve üçüncü puanlarda servisi rakibi atar ve ondan sonrada oyun ve setin oyunculardan birisi tarafından kazanılmasına kadar her oyuncu münavebe ile, birbirini takip eden iki puan için servis atar.
    iii. Birinci puanda sahanın sağ tarafından başlamak üzere servis her puanda sırayla sahanın sağ ve sol tarafından atılır. Eğer sahanın yanlış tarafında durularak servis atılır ve durum fark edilmez ise bu şekilde yanlış yerden atılmış olan servis veya servisler sonucunda alınan puanlar silinmez, ancak, yanlışlık fark edilir edilmez düzeltilir.
    iv. Her altı puanda bir oyuncular saha değiştirirler. Ayrıca, tie-break uygulanan oyun sona erince de oyuncular saha değiştirmelidir.
    v. Topların değişmesi bakımından tie-break uygulanan oyun bir oyun olarak sayılır. Şu kadarki top değiştirme sırası tie-break’ın başlangıcına rastlarsa topların değiştirilmesi müteakip setin ikinci oyununa kadar ertelenir.ÇİFTLER
    Çiftlerde de, teklerde uygulanan usul aynen geçerlidir. Servis atma sırası kendinde olan oyuncu ilk puan için servis atar, ondan sonrada, oyun ve setin kazanılmasına kadar her oyuncu o setteki önceki sıraya uygun olarak eşi ve rakip çiftle dönüşümlü olarak birbirini takip eden iki puan için servis funduszeue.info Sırası
    Tie-break uygulanan oyunda ilk servis atma sırası kendinde olan oyuncu (veya çift) müteakip setin ilk oyununda servisi karşılar.

    Olay 1. Müsabakadan önce normal puanlama sisteminin geçerli olacağı ilan edilmiş olduğu halde yanlışlıkla tie-break sistemine göre oyun oynanır ise, oynanan puanlar geçerli midir?
    Karar: Eğer yanlışlık ikinci puan için topun oyuna sokulmasından önce fark edilir ise ilk puan aynen sayılmak suretiyle yanlışlık derhal düzeltilir. Ancak, ikinci puan için topun oyuna sokulmasından sonra fark edilir ise oyun tie-break sistemine göre devam eder.

    Olay 2. Müsabakadan önce tie-break sisteminin geçerli olacağı ilan edilmiş olduğu halde yanlışlık normal puanlama sistemine göre oynanır ise, oynanan puanlar geçerli midir?
    Karar: Eğer yanlışlık ikinci puan için topun oyuna sokulmasından önce fark edilir ise ilk puan aynen sayılmak suretiyle yanlışlık derhal düzeltilir. Ancak yanlışlık ikinci puan için topun oyuna sokulmasından sonra fark edilirse oyun normal puanlama sistemine göre devam eder. Müteakip oyunlarda durum , veya daha yüksek bir çift sayı beraberliğine ulaştığı taktirde müteakip oyun tie-break sistemine göre oynanır.

    Olay 3. Tie-break sistemi uygulanan tekler veya çiftler oyununda, oyunculardan biri kendi sırası olmadığı halde servis atarsa servis sırası oyunun sonuna kadar bu yanlış sıraya göre mi devam eder?
    Karar: Eğer o oyuncu servis atma hakkını kullanarak tamamlamış ise, servis atma sırası oyunun sonuna kadar bu yanlış sıraya göre devam eder. Eğer yanlışlık, o oyuncunun servis atma hakkını tamamlamasından önce fark edilirse yanlışlık derhal düzeltilir, oynanmış puanlar aynen muhafaza edilir.
    31 Kasım tarihine kadar uygun bulunan alternatif skor metodları EK II (Appendix II) de bulunabilinir.

 

MAKSİMUM SET SAYISI

Bir maç en iyi 3 set (oyuncu / takım maçı kazanabilmek için 2 set kazanmış olması gerekir) ya da 5 set (oyuncu / takım 3 maçı kazanabilmek için 3 set kazanmış olması gerekir) oynanır.

 

SAHA GÖREVLİLERİNİN VAZİFELERİ

Hakem ile idare olunan maçlarda, hakemin kararı son karardır. Aynı zamanda Başhakem bulunduğu taktirde, Hakemin kuralların uygulanışına ilişkin kararları hakkında Başhakeme başvurabilir ve bu durumlarda Başhakemin kararı kesindir.
Çizgi hakemi, ağ hakemi, ayak hatası hakemi gibi yardımcıların görevlendirildiği maçlarda, bunların kendi görevli bulundukları hususlarda somut bir pozisyonun değerlendirilmesine dair kararları kesindir, ancak, Hakem, açık bir hata yapıldığını görürse yardımcısının o kararını değiştirebilir. Yardımcılardan biri karar vermekte tereddüte düşerse puanı tekrarlattırmalıdır.
Davis kupası maçlarında veya sahada Başhakemin bulunduğu diğer takım müsabakalarında, Başhakem, herhangi bir puanın tekrarlattırılması için talimat verebilir.
Başhakem, hava şartları veya zemin durumu yahut karanlık olması, sebepleriyle her zaman bir maçı ertelemeye yetkili ve mezundur. Herhangi bir erteleme halinde, Başhakem ve oyuncular aksini kararlaştırmazlar ise, önceki skor ve oyuncuların sahadaki duruş yerleri aynen muhafaza edilir.

Olay 1. Hakemin tekrarlatma kararı verdiği bir durumda, oyunculardan biri puanın tekrarlanması gerektiğini iddia etmektedir. Bu durumda, Başhakemden karar vermesi istenebilir mi?
Karar: Evet. Tenis kurallarının belli bir pozisyona uygulanması hususunda birinci derecede karar mercii Hakemdir. Bununla beraber, Hakemin tereddüte düşmesi veya bir oyuncunun onun kararına karşı Başhakem nezdinde itirazda bulunması hallerinde başhakemin karar vermesi gerekir ve onun kararı kesindir.

Olay 2. Bir top için `DIŞARIDA´ (out) kararı verildikten sonra oyunculardan biri o topun içeride olduğunu iddia etmektedir. Bu durumda Başhakem karar verebilir mi?
Karar: Hayır. Bu durum sahada meydana gelen somut bir pozisyonun gerçekte nasıl oluştuğu hususunda verilecek karara ilişkin olup sahada bulunan görevlilerin (Hakem ve yardımcıları) verecekleri karar kesindir.

Olay 3. Bir puanın oynanmasından sonra Hakem, o puanın oynanması sırasında bir çizgi hakeminin açıkça hata yapmış olduğunu ileri sürerek onun kararını değiştirebilir mi?
Karar: Yapılan hatayı derhal (anında) belirtmedikçe veya bunun diğer oyuncuyu engellediğine karar vermedikçe, hayır.

Olay 4. Bir çizgi hakemi bir top için `DIŞARIDA´ kararı verir. Hakem, pozisyonu açıkça görmemiş olmakla beraber topun içeride olduğunu zannetmektedir. Bu durumda Hakem, çizgi hakeminin kararını değiştirebilir mi?
Karar: Hayır. Hakem, yardımcılarının kararlarını ancak, o kararın her türlü şüpheden uzak bir şekilde yanlış olduğuna kanaat getirdiği taktirde değiştirebilir. Bir çizgi hakeminin içeride olduğuna karar verdiği bir top hakkındaki kararını değiştirebilmesi için, o topun çizginin dışına değdiğini ve çizgi hakeminin `DIŞARIDA´ veya `HATA´ şeklinde verdiği kararını değiştirebilmesi için de, o topun çizginin üzerine veya içine düşmüş olduğunu görmüş olması gereklidir.

Olay 5. Hakemin puan kararı vermesinden sonra bir çizgi hakemi kendisinin söylemiş olduğu kararını değiştirebilir mi?
Karar: Evet. Bir çizgi hakeminin hata yaptığını anladığı anda, derhal olmak kaydı ile hatasını düzeltmesi şarttır.

Olay 6. Bir oyuncunun geri çevirdiği topun `DIŞARIDA´ olduğunu çizgi hakemi belirttikten sonra oyuncu o topun içeride olduğunu iddia ederek itiraz etmektedir. Bu durumda, Hakem, çizgi hakeminin kararını değiştirebilir mi?
Karar: Hayır. Hakemin, bir oyuncunun itirazı veya karşı çıkması üzerine karar değiştirmesi söz konusu değildir.

 

OYUNUN DEVAMLILIĞI ve ARALAR

Aşağıdaki koşullarla birlikte, ilk servisten itibaren maç bitene kadar oyun devam etmelidir.
a. Eğer ilk servis hatalıysa, servis atan ikinci servisi zaman geçirmeden atmak zorundadır.
Karşılayan, servisi karşılamak için hazır durumda olmak mecburiyetindedir.
Saha değişimi sırasında, son oyunun bitimi ile müteakip oyunun başlaması arasındaki süre maksimum 90 saniye olmalıdır.
Ancak her setin ilk oyunundan sonra ve tie-break süresince oyun sürekli olmalı ve oyuncular saha değiştirirken dinlenme arası verilmemelidir.
Her setin bitiminde, son oyunda topun oyun dışında kalması ve bir sonraki oyun için yapılacak ilk vuruş arasında maximum yüzyirmi () saniye sürecek bir ara verilmelidir.
Oyunun devamlılığını engelleyici bir durum olup olmadığına karar verme yetkisi hakeme aittir.
İki puan arasında 20 saniyeden fazla olmamak şartıyla, Uluslarası Tenis Federasyonu tarıfından kabul edilen takım ve uluslararası müsabaka organizatörleri bu süreyi kısaltabilir.
b. Bir oyuncunun kuvvetini kazanmasına, nefeslenmesine ve fizik kondisyonunun düzelmesine imkan vermek amacıyla oyuna ara verilmesi, ertelenmesi veya müdahale edilmesi kesinlikle yasaktır. Ancak, bir kaza veya sakatlık sebebiyle bir oyuncunun oyuna devam edemeyecek hale gelmesi durumunda hakem, bir defaya mahsus olmak üzere üç dakikalık ara verebilir.
c. Oyuncunun kontrolü dışındaki bir sebepten ötürü giysileri, ayakkabısı veya diğer teçhizatı (raket hariç) onun oyuna devamını imkansız kılacak veya arzu edilmeyecek bir şekilde düzeltilmesi mümkün olmayan bir hale geldiği taktirde, hakem tarafından bu durumun düzeltilmesine yetecek bir süre oyuna ara verilebilir.
d. Hakem, gerekli gördüğü zaman ve uygun gördüğü süre ile oyuna ara vermeye veya ertelemeye yetkilidir.

 

OYUNUN KURALLARI

Sayı almak için yapılan vuruşların amacı çeşitlidir.
Topa öyle vurulmalıdır ki, rakip oyuncu topa vuramadan top sahada iki kere sıçramalı,
Çok kuvvetli veya çok iyi yere vurarak, topun hiç geri gelmemesini temin etmektir.
Bir sayının tamamlanması ya oyunculardan birinin topu karşılayamaması ya da hata yapmasına kadar sürer.
Her puan servis atışıyla başlar, topun düşmesi gereken yer, servis atılan yerin çaprazında kalan servis karesidir.
Ser­vis atışında ilk top hatalıysa, bu da iki türlü olur;
ya top yanlış kareye düşmüştür yada fileye takılmıştır.
Bu sefer ikinci servis atılır, aynı hatalar tekrarlanırsa çift hata yapılır ve puan kaybedilmiş olur.
Birde servis vuruşlarında top filenin bandına değerek doğru servis karesine düşer, bu durum­da servis geçerli sayılmaz ve tekrarlanır.
Bu durumdaki servislere "LET" de­nir. Servisi karşılayan oyuncu top yere bir kere değdikten sonra vurabilir.
Bun­dan sonra topla yere bir kere değdikten veya havada iken de temas edebilir.
Servis atışında, ilk servis kortun sağından sol çapraza, ikinci servis kortun solundan sağ çapraza atılır ve diğer puanlardada bu sıraya göre devam edilir. Aynı oyuncu oyun tamamlanıncaya kadar servis atışlarına devam eder. İkinci oyunda ise, servisi diğer oyuncu, oyun (game) tamamlanıncaya kadar atar. Bir sonraki oyunda ise servis gene birinci oyuncuya geçer. Böylece maç bitene kadar devam eder. Çiftlerde ise servis atan oyuncudan sonra, sıra servis karşılayan takımdan birine, ondan sonra ilk servisi atanın eşine geçer. ilk dörtlük bölümde servis sırası servis karşılayanın eşiyle bitmiş olur ve bu sıra set bitene kadar devam eder. İkinci setin ilk bölümünde sıra değişebilir. Herkes sırasını kul­landıktan sonra o diziliş set sonuna kadar devam eder.

PUANLAMA SİSTEMİ

Teniste sayılar diye sayılır. Dört sayıyı ilk bitiren oyuncu oyunu almış olur. Ama diğer oyuncunun aldığı sayınında ikiden fazla olmaması gere­kir. Eğer iki tarafında sayıları üç olursa (yani ) oyun oyunculardan veya çiftlerden birisinin iki sayı öne geçmesine kadar devam eder. İki tarafın 3'er sayı kazanması durumunda (yani ) berabere (deuce) denir. Beraberlik du­rumundan sonra ilk sayıyı, kazanan avantajı almış olur. Aynı oyuncu bir sonra­ki puanı da kazanırsa, beraberlikten sonra gerekli olan iki sayıyla öne geçtiği için oyunu kazanmış olur.

SET DURUMU

3 setlik maçlar: 2 set kazanan taraf maçı kazanmış olur. Normal turnu­valarda uygulanır.
5 setlik maçlar: 3 set kazanan taraf maçı kazanmış olur. Davis Kupası maçları, Wimbledon Turnuvası gibi müsabakalarda uygulanır.
Altı oyuna ulaşan taraf, rakip tarafla aralarında en az 2 oyun fark varsa seti kazanmış olur. Mesela, , , , , gibi 'le set bitmez, çünkü aradaki fark 1 oyun (game) dur. Ya oyunculardan birinin yaparak seti bitir­mesi lazımdır veya diğer oyuncu yaparak (tie-break) uygulamasına hak kazanır. Tie-Break setin sonucunu tayin etmek demektir ( gibi).

TİE - BREAK = BERABERLİGİ BOZMA

Tie-Break'te de gene 'lık durumda, taraflardan birinin 2 sayı farkla öne geçmesi lazımdır. Mesela , , gibi. Oyun 'lık duruma gelmeden , , gibi skorlarla bitebilir .( set skoru, tie-break).

Normal servis atma sırası hangi oyuncııda ise, ilk puan için servisi o atar. İkinci ve üçüncü puanlarda servisi rakibi atar ve ondan sonrada oyun ve setin oyunculardan birisi tarafından kazanılmasına kadar, her oyuncu değişerek ikişer puan için servis atar. Her altı puanda bir oyuncular saha değiştirirler. Tie-break uygulanan oyun sona erincede, oyuncular saha değiştirirler. Topların değişmesi bakımından Tie-break uygulanan oyun, bir oyun olarak sayılır.

Çiftlerde ise, teklerdeki usul aynen uygulanır. Servis atma sırası kendi­sinde olan oyuncu ilk puan için servis atar. Ondan sonra oyun ve setin ka­zanılmasına kadar, her oyuncu o setteki sırasına göre değişerek iki puanlık ser­vislerini atarlar.

TENİS KURALLARI

Karşılayan hazır olmadan, servis atan servisi atma­malıdır. Eğer karşılayan servis karşılamaya teşebbüs ederse, hazır olduğu ka­bul edilir.

Tekrarlama: Oyun esnasında top patlarsa, o puan tekrar edilir. Servis atıldıktan sonra top, fileye, banta veya bunlara değdikten sonra, topu karşılayan oyuncuya veya oyuncunun giydiği yahut taşıdığı bir eşyaya değerse, karşılayan hazır değilken servis atılırsa, tekrarlama yapılır.

SAHA DEGİŞTİRME

Her setin birinci, üçüncü, beşinci oyunlarında ve müteakip tek sayılı oyun­larında saha değişimi yapılır.
Aynı zamanda her setin sonunda, toplam oyun sayısı tek ise saha değiştirilir. Setteki toplam oyun sayısı çift ise, bir sonraki setin birinci oyunun­dan sonra saha değiştirilir.


Sahanın dışında oynayan oyuncu, sahanın dışına düşeceği kesinlikle belli olan topa, havada iken vole ile vuruş yapar veya topu eliyle tutar ve puanın kendisinin olduğunu iddia eder. Puan hiç bir zaman kendisine verilmez. Çünkü top yere değmemiştir. Topa kötü vole vurup hata yapmışsa, zaten puanı kay­betmiştir. Topa havada vole vurup, hatasız karşı sahaya geçirmişse, oyun de­vam eder.
Bir çizginin üzerine düşen top o çizginin çevrelediği sahanın içine düşmüş sayılır.
Bir oyuncu oyun esnasında birden fazla raket kullanamaz.
Bir oyuncu rakibin sahasında duran top veya topların kaldırılmasını iste­yebilir.
Bir seyircinin engellemesi sebebiyle, topu geri çevirmeyen bir oyuncu o puanın tekrarını isteyebilir. Yalnız hakemin, engellemenin oyuncunun kontrolü dışındaki sebeplerden meydana geldiğine inanmasıyla olur.
Oyundaki top havadayken, başka bir topa çarparsa o puan tekrarlanır.
Top sahadaki sabit veya hareket eden, bir maddeye değerse vuruş geçerlidir. Yalnız, sabit madde veya hareket eden madde top oyununa dahil edildikten sonra sahaya gelmişse puan tekrarlanmalıdır.

HAKEMLERLE İLGİLİ BAZI ÖNEMLİ KURALLAR

Maçlarda hakemlerin kararları kesindir. Ancak hakem, kuralların uygu­lanmasındaki kararları hakkında Başhakeme başvurulabilir ve bu durumda Başhakemin kararı kesindir. Çizgi hakemlerinin, net hakeminin, ayak hatasına bakan hakemin kendi görevli oldukları bölümlere göre, vermiş oldukları kararlar kesindir. Yalnız, hakem açık bir hata görürse, yardımcılarının. kararını değiştirebilir veya o puanı tekrarlatabilir. Eğer, yardımcı hakem ve orta hakem aynı pozisyon hakkında tereddüte düşerse puanı tekrarlatır. Diğer bir husus ise, Davis Kupası maçlarında veya sahada başhakemin bulun­duğu diğer takım müsabakalarında, başhakem herhangi bir kararı değiştirebilir ve hakemlere bir puanın tekrarlatılması için talimat verebi­lir. Başhakem, hava şartları veya sahanın durumu veya karanlık olması se­beblerinden dolayı, bir maçı ertelerneye yetkilidir. Ertelemeden sonraki du­rumda ise, önceki oyun skoru ve oyuncuların sahadaki duruş yerleri aynen kalır.

TENİS MAÇlNDA OYUNUN DEVAMLILlGI VE ARA VERMELER

Bir tenis maçının devamlılığı, (ilk servisin atılışından maçın bitimine ka­dar) kesintisiz devam etmesi, bazı kuralların tam uygulanması ile olur.
Birinci servis hata olduğu zaman, servis atan gecikme olmadan ikinci servi­si atmalıdır. Bu arada servis atanın servis atmaya hazır olduğu anda, karşılayan oyuncununda topu karşılamaya hazır olması lazımdır.
Saha değişiminde ise, son oyunun bitiminde topun oyundan çıkması ile bir sonraki oyunun başlaması için, topun servisle oyuna girmesi arasında 1,5 daki­kalık bir dinlenme bölümü vardır.
iki puan arasında 30 saniyelik bir süre vardır.
Bir kaza veya sakatlık sebebiyle, oyuncunun oyuna devam edememesi duru­munda, hakem bir defaya mahsus olmak üzere 3 dakikalık bir ara verebilir. Uluslararası Tenis Federasyonu tarafından kabul edilen takım müsabakaları ile uluslararası turnuva düzenleyicileri, bu bir defalık ara verme süresini beş dakikaya kadar çıkartabilirler.
Bir oyuncunun kuvvet kazanmasına, nefeslenmesine veya fizik kondisyonun düzelmesini sağlamak amacıyla oyunun ertelenmesi, ara verilmesi veya oyuna müdahale edilmesi yasaktır.
Oyuncunun elinde olmayan sebeplerden dolayı, giyecekleri, ayakkabısı veya diğer eşyaları onun oyuna devamını engelliyorsa, bu takdirde böyle du­rumların düzeltilmesi için hakem tarafından oyuna ara verilebilir. (Raketin kırılması veya tellerinin kopması durumları hariç).
Erkeklerde (eğer maç 5 set üzerinden oynanıyorsa) üçüncü setten, kadınlarda ikinci setten sonra, oyunculardan her birinin 10 dakika dinlenme hakkı vardır.
Turnuva tertip komiteleri, önceden ilan etmek şartıyla ve 5 dakikadan fazla olmamak kaydıyla, maçlardan önceki oyuncuların ısınma sürelerini karar­laştırmaya yetkilidirler.
Ceza Puanlaması Sisteminin yürürlükte olduğu müsabakalarda hakemin bu sistemin hükümlerine uygun karar vermesi zorunludur.
Oyunun devamlılığına ilişkin prensip ve kurala aykırı davranış halinde, hakem önceden ikazda bulunmak suretiyle kural dışı davranan oyuncuyu dis­kalifiye edebilir.

KAPTANLIK VE TALİMAT VERME

Takım müsabakalarında oyuncular saha değiştirirken, saha içinde oturan kaptanlarından talimat alabilirler.
Ancak, tie-break (beraberliği bozma) sırasında saha değiştirirken, kaptan­lar oyuncularına talimat veremezler.
Takım müsabakaları dışında, hiç bir maç esnasında oyunculara talimat ve­rilemez. Bu kuralın uygulanması kati surette gereklidir.
Bu duruma aykırı davranışlarda, önceden ikaz edilmek suretiyle o oyuncu diskalifiye edilebilir.
. Oyuncuya işaretle veya sözle talimat verilmesi durumunda, hakem gerekli tedbiri alır. Hakem bu şekilde talimat verildiğini görmez ise oyuncular bu ko­nuda onun dikkatini çekebilir.
Beş setlik erkekler, üç setlik bayanlar maçlarının 10 dakikalık ara verilmesi esnasında veya oyun kesilerek oyuncunun sahayı terketmiş olduğu bir sırada oyuncu talimat alabilir. Bu gibi durumlarda talimat verme hususunda bir kısıtlama yoktur.

30 SANİYE KURALI

Puanın alınmasıyla topun oyundan çıktığı anda 90 saniyelik süre başlar.
60 saniye dolduğunda hakem "Zaman tamamdır" çağrısı ile oyuncuları ikaz eder.
Eğer oyuncular halen saha kenarında oturmaya devam ediyor ve sahadaki yerlerine doğru gitmek üzere herhangi bir davranışta bulunmuyorlar ise, ha­kem "15 saniye" çağrısında bulunarak oyuncuları bir kez daha ikaz eder.
Müteakip oyunun ilk puanı için top servisle, 90 saniyelik sürenin geçmesine rağmen oyuna sokulmaz ise, o oyuncuya derhal ceza puanı verilir. Bunun tek istisnası, servisi atacak olan oyuncunun servisi atmasını engelle­yecek bir durumun varlığıdır.

KURALLARA AYKIRI HAREKETLER (SUÇLAR)

Oyunun devamlılığına engelolmak ve oyunu geciktirmek, ısınma süresinin bitiminde, hakemin oyuna başlaması hususundaki ikazına rağmen 30 saniye içerisinde oyuna başlamamak, bir puanın bitimi ile sonraki ikazına rağmen 30 saniye içersinde oyuna başlamamak, bir puanın bitimi ile sonraki puanın başlaması için en fazla süre olan 30 saniye içinde oyuna başlamamak, saha değişimi sırasındaki en fazla süre olan 90 saniye içinde oyuna başlamamak.
Duyulacak şekilde küfür etmek, kötü söz söylemek.
Müstehcen ve ayıp hareketlerde bulunmak.
Kasdi olarak topu saha sınırları dışına atmak, kızgınlıkla topu tekmele­mek, tehlikeli biçimde topu saha görev lilerine, seyircilere fırlatmak.
Sözle saldırganlık yapmak.
Saha görevlilerine, rakibine, seyircilere veya diğer kişilere fiziksel olarak cisimlerle saldırıda bulunmak.
Raket atmak, etrafa zarar vermek.
Sportmenliğe aykırı hareket etmek.
Kanunen yasaklanmış bulunan uyuşturucu ve bunun gibi ilaçlar kullanmak.
Yukarıdaki kurallara aykırı hareketlerden herhangi birinin;
- Birinci defa yapılmasında, hakem tarafından o oyuncuya İHTAR edilir.
- İkinci defa yapılmasında, hakem tarafından o oyuncunun rakibine BİR PUAN verilir,
- Üçüncü defa yapılmasında, hakem tarafından o oyuncunun rakibine BİR OYUN verilir.
- Dördüncü defa yapılmasında, hakem tarafından o oyuncu OYUNDAN İHRAÇ edilir.
Puan ve oyun cezası hakem tarafından, ancak başhakeme danışmak suretiyle verilebilir. Oyundan ihraç cezası verildikten sonra, hakem maçın sonucunu şu şekilde ilan eder: Oyun, set ve maç 3/6 6/3 6/3 4/2 hükmen.

DOGRUDAN DOGRUYA İHRAÇ

Bazen oyuncunun kurallara aykın bir hareketi sonunda, doğrudan doğruya oyundan ihraç cezasıda verilebilir. Ancak, ceza puanlaması sistemindeki kademeler uygulanmaksızın, doğrudan doğruya oyundan ihraç cezası verilmesi çok ağır ve ciddi bir cezadır. Bu durumda ilgili oyuncu Başhakeme itirazda bu­lunabilir; bu durumda Başhakemin vereceği karar kesindir.

Tenis Nasıl Oynanır Ve Başlıca Kuralları Nelerdir?

Tenis sporu oldukça hareketli olan ve enerji harcanan bir spordur. Raketle oynandığı için kol kaslarını geliştiren ve vücudu Dinç tutan bir spordur. Tenis ile alakalı birçok müsabaka ve özel turnuvalar yapılmaktadır. Dünyanın birçok yerinde tenis oynayan geniş bir kitle bulunmaktadır.

Tenis Nasıl Oynanır?

Tenis oyunu son derece keyifli olan ve ister kapalı alanda isterseniz de açık alanda oynanan bir spordur. Yaygın olan hali ise açık tenis kortlarıdır.

- Tenis karşılıklı olarak iki kişi veya ikişer kişiden oluşan takımlarla oynanır.

- Tenis oynanan alan düz bir zemin olmalıdır. Tenis kortları olarak adlandırılan alanlar tenis oynamak için idealdir.

- Oyuncuların ellerinde olan raket ile oynanan bu sporda amaç tenis topunu karşı tarafa geçirmektir. Eğer karşı taraf atılan topu karşılayamazsa topu atan taraf sayı kazanmış olur.

- Yapılan müsabakalar üç veya beş set şeklinde oynanmaktadır.

- Bir sete ulaşmak için 6 sayı almak gereklidir. Eğer set sonuçlanırsa karşılaşma uzatmaya gider ve uzatma sonucunda kazanan kişi belirlenir.

- Maçın başında ile başlayan skor sayı alana 15 puan eklenerek devam eder. İlk sayı 15, ikinci sayı 30 ve üçüncü sayı ise 40 puan olarak belirlenir. eşitlik olursa ekstra sayı avantajı oluşur ve avantajı yakalayan seti alır.

Tenisin Başlıca Kuralları Nelerdir?

Haberin Devamı

● Tenis maçı servis atışı yapılarak başlar. Bu ilk vuruş ardından müsabaka başlamış olur.
● Servisi kullanan oyuncu topu çapraz noktaya atarak sayı elde etmeye çalışır.
● Servis kullanan kişinin attığı topa rakip oyuncu karşılık veremezse sayı servis kullanan oyuncunun olur.
● Servis kullanan kişinin topa tek hamle yapma hakkı vardır. Eğer kullanılan top fileye takılırsa Let diye adlandırılır. Bu durumda servis kullanan kişi atışı tekrarlar.
● Tekrar servis kullanan oyuncu topu yeniden fileye takarsa ya da dışarı atarsa sayı karşı tarafa geçer.
● Rakip servis atışını karşılarsa eğer iki rakip sayı almak için mücadele eder. Taraflardan biri sayı alana kadar mücadele sürer.
● Sayı kazanmak için atılan top rakip sahada iki kere sekmelidir veya rakip oyuncu topu dışarı atmalıdır.
● Sayı kazanmak için raketle topa süratli şekilde vurmak gereklidir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası