baltalimanı japon bahçesi sakura / Hiçlikte Bir An: Baltalimanı Japon Bahçesi'nde Sakuralar

Baltalimanı Japon Bahçesi Sakura

baltalimanı japon bahçesi sakura

Emirgan'daki Sakıp Sabancı Müzesi'ne giderken her seferinde önünden geçip "buraya mutlaka Nisan ayında gelmeliyim" dediğim Japon bahçesi harika bir yermiş meğer. Mevsim normallerinin biraz üzerinde bir hava vardı dün ve baharın tüm güzelliği hissediliyordu. Hafta içi gündüz saatlerindeki kalabalık hafta sonunu aratmıyordu. Aslında son yıllarda kalabalık açısından hafta sonu hafta içi ve sabah, gündüz, akşam fark etmiyor. İstanbul her zaman kalabalık ve yoğun bir trafiğe sahip. Sabancı Müzesi'nde 'Heinz Mack: Sadece Işık ve Renk' sergisini gezdikten sonra Emirgan Sütiş'te kısa bir süre oturup vakit kaybetmeden Baltalimanı'na yürüdüm. 

Baltalimanı Japon Bahçesi'ne giriş ücretsiz. Bahçe küçük ama estetik düzenlemesi ve ayrıntıları dikkat çekici. Geçen yıl Mayıs ayında Konya ile Kyoto arasında kardeşlik ilişkilerinin geliştirilmesi amacıyla yapılmış ve 36 bin metrekarelik alana yayılmış Konya Japon Parkı'nı gezmiştim. Güzel bir parktı ama Sakura zamanı geçmişti. Oysa şimdi Nisan'ın ilk haftası tam zamanı. Baltalimanı'ndaki Japon Bahçesi yılında Japonya'da Türk yılı ilan edilmesinden, Shimonoseki ile İstanbul'un iki kardeş şehir olmasından dolayı ve Türk-Japon dostluğunu geliştirmek için yapılmış. yılında yeniden düzenlenmiş. İyi ki İstanbul'a böyle bir bahçe kazandırılmış keşke sayıları artsa


Japonların bahçe düzenlemeleri de kültürlerine ve felsefelerine uygun. Japonmimarisine özgü giriş ve çay evi, kuru bahçe -karesansui-çardak, çitler, ahşap ve taş köprü, patikalar, küçük tepeler, şelale, gölet, zarif taş fenerler -kasuga tourou, yukimi tourou, misaki tourou-, ada ve ağaçlarla düzenlenen bahçede huzur bulmamak imkansız. Kapıdan içeri adım atınca bir anda başka bir dünyaya girdiğinizi anlıyorsunuz. Sağ tarafında dere, güneyinde ve sol tarafında yol ile çevrili olduğu için arada bir araba sesleri kuşların ve akan suların sesini bastırsa da burası sanki cennetten bir köşe. 

Genellikle duvar kenarında sıralanan Japon Kamelyası, Japon Kiraz Ağacı, Japon Akçaağacı, Japon Kayını, Karaçam, Alev Ağacı yanı sıra Hosta,  İris, Nandina, Forsithia, Hipericum Çalı ve Osmanlı Çimi gibi çalı ve bitki türlerinden oluşan bahçede özellikle neredeyse çiçekleri dökülmeye başlayan Sakuralar görülmeye değer. İstanbul Nisan ayında erguvanlar, leylaklar ve lalelerle renklenir ama Sakuralar da bu kente yakışıyor. Baharı müjdeleyen çiçek açan ağaçlar ve laleler ne yazık ki çok kısa süre görsel bir şölene imza atıyorlar. Japonlar dostluk simgesi olarak dünyada sadece dokuz ülkeye -ki Türkiye'de onlardan biri- bu ağaçların fidelerinden vermiş. Bu bahçedeki fidanlar çoğunlukla pon pon gibi iri pembe çiçekli ve yaprak döken Kanzan denilen bir tür.  Kiraz çiçeği olarak anılsa da Sakura meyve vermiyor. Sakura ağacının çiçekleri en güzel halindeyken dökülüyor. Sadece on gün açıyor. Bu da güzelliğin, gençliğin geçiciliğini anımsatıp hafif ve tatlı hüzne sebep oluyor. Zaten dünyadaki her şey geçici olduğu için güzelliklerin keyfine varabilmek gerekiyor. 

Bahçede özellikle yapraklarına bayıldığım Akçaağaç'lardan da çok sayıda bulunuyor. Her mevsim ayrı bir güzellikteki Akçaağaç daha çok Kanada'ya özgü. Hatta bayraklarında gövdesinden şurup ürettikleri bu ağacın yaprağının simgesi var. Kırmızı ve yeşil yapraklarıyla Japon Akçaağaçları en sevdiğim ağaç türlerinden. Özellikle sonbahardaki görünümüne bakmaya doyulamıyor.

Japon kültüründeki sadeliğin, wabi sabi* ve zen geleneğinin yansıması olan Japon bahçesi  her gün 'a kadar açık. Sakura zamanı geçmeden pembe bahar dallarını görmek için acele edin.

*Zen tasarımı Wabi Sabi anlayışında atmamak, yenilememek, sadelik, zarif bir basitlik ve kendiliğindenlik önemli


Konuyla ilgili diğer yazılar:

İstanbul'da Japon Kiraz Ağaçları
Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Sakuralar
Zarif Basitliğin Yüceliği: Şibumi ve Sakura
Japon Kültüründe Sadelik 
Ukiyo-e ve Hokusai   
Wabi Sabi

*****Bu sayfadaki yazının tüm hakları yazara aittir. Sadece kaynak gösterilerek, yazar adı ve orijinal sayfanın aktif linki belirtilerek alıntı yapılabilir ve paylaşıfunduszeue.info Yılmazadıyla tüm yazılar 'Creative Commons AttributionNoncommercial-No Derivative Works Unported License' altında tescillidir. Creative Commons License
  • 1 - Giriş Kapısı: Chofu Bahçesi’nin girişinde bulunan kapısından esinlenmiştir. (Chofu Bahçesi, Edo döneminden kalan bir samuray evinin onarılmasıyla, yılında Shimonoseki şehrinde açılmıştır.)

  • 2 - Fotoğraflık Plaka: Bahçenin açılışını kutlamak amacıyla Shimonoseki tarafından hediye edilmiş. Üzerinde İstanbul Boğaz’ına çok benzeyen “Shimonoseki Kanmon Boğazı”nın fotoğrafı bulunmaktadır

  • 3 - "Tsukubai": Çay odasına girmeden önce ellerini yıkayarak temizlemek amacıyla konulan bir su çanağı.

  • 4 - “Yogetsuan” (Japon evi): Japon evinde, Japon tarzı oda, ocak bulunan çay odası ve bekleme odası bulunmakta olup, çay töreni gibi etkinliklerde kullanılmaktadır. yıl Eylül ayında büyük onarım görerek, yeniden “Yogetsuan” olarak isimlendirilmiştir

  • 5 - Çardak: Bahçenin ortasına yer alan bu çardak, ziyaretçilerin dinlenme noktası olarak bilinmektedir.

  • 6 - Davul Köprüsü: Çardak ve göleti arka fonda bu köprünün önü şeklinde, evlilik fotoğrafı çekim noktası olarak tercih edilmektedir.

  • 7 - Şelale: Bahçenin kuzey tarafında yer alan bu şelale, bahçenin yanında akan Baltalimanı deresi ve bahçe içindeki gölet ile birlikte ferah bir hava yaratmaktadır.

  • 8 - “Koinobori” (Sazan balığı Bayrakları): “ Türkiye’de Japonya Yılı”nı kutlanması anısına Yamaguchi Ekonomik Dostluk Topluluğu tarafından bağışı yapılan“Koinobori”, her yıl Mayıs ayında asılmaktadı

  • 9 - Kardeş Şehir Oluşunun Yıl Anma Kitabesi: , Shimonoseki ile İstanbul arasındaki kardeş şehir olunmasının yılını kutlayarak bir ilex fidanı dikimi yapılıp, kitabe konmuştur.

  • 10 - Taş Bahçe: Kullanılan tüm taşlar Bursa Uludağ’dan getirilmiş olup, tüm bahçede yaklaşık ton taş kullanılmıştır.

  • nest...

    çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası