disiplin cezalarına itiraz süresi / DİSİPLİN CEZASINA KARŞI İTİRAZ VE İPTAL DAVASI - Avukat Osman Mete YILDIZ

Disiplin Cezalarına Itiraz Süresi

disiplin cezalarına itiraz süresi

DİSİPLİN CEZALARINA İTİRAZ VE İDARİ YARGI YOLU

DİSİPLİN CEZALARINA İTİRAZ VE İDARİ YARGI YOLU

SAYILI KANUN KAPSAMINDA DİSİPLİN CEZALARINA İTİRAZ VE İDARİ YARGI YOLU

Anayasa

Yargı yolu

Madde – İdarenin her türlü eylem ve işlemlerine karşı yargı yolu açıktır.

İdare, kendi eylem ve işlemlerinden doğan zararı ödemekle yükümlüdür.

Sayılı Genel Kolluk Disiplin Hükümleri Hakkında Kanun

Cezalara itiraz ve cezanın kesinleşmesi

MADDE (1) Disiplin amirleri tarafından verilen disiplin cezalarına karşı, cezanın tebliğ edilmesinden itibaren on gün içinde itiraz edilebilir. İtiraz, bir üst disiplin amirine yazılı olarak yapılır. Ancak vali, Emniyet Genel Müdürü, Jandarma Genel Komutanı veya Sahil Güvenlik Komutanının doğrudan verdikleri disiplin cezalarına karşı Bakanlık Yüksek Disiplin Kuruluna itiraz edilir. İtiraz üzerine Kurulun verdiği karar kesindir. Kaymakamın doğrudan verdiği disiplin cezalarına karşı ise valiye itiraz edilir. Süresi içinde itiraz edilmeyen cezalar kesinleşir.

(2) İtiraz, yetkili merci tarafından otuz gün içinde karara bağlanır.

(3) İtiraz haklı görülürse itirazı inceleyen merci verilen cezayı hafifletebilir veya tamamen kaldırabilir. İtiraz haklı görülmez ise ret olunur. Karar itiraz edene tebliğ edilerek kesinleşir.

(4) İtiraz üzerine önceki cezadan daha ağır ceza verilemez.

(5) Bakan ile disiplin kurullarının verdiği disiplin cezalarına karşı ancak idari yargı yoluna başvurulabilir.

Yargı denetimi

MADDE (1) Kesinleşen disiplin cezalarına karşı iptal davası açılabilir.

(2) Dava açma süresi, kesinleşen cezanın personele tebliğinden itibaren başlar. Ancak Sahil Güvenlik Komutanlığının seyir halindeki gemi ve botlarında verilen cezalarda dava açma süresi, geminin bağlı bulunduğu üsse veya limana dönmesiyle başlar.

Disiplin kavramı, hukuksal olarak, istenilmeyen bir fiilin sonucu olarak uygulanan yaptırım anlamına gelir. Disiplin hukuku, bir kuruma dâhil olan kişilerin o kurumun kurallarına ve iç düzenine, kurumun çıkarları gereği uymasını sağlayan ve bu kurallara uygun düşmeyen davranışların cezalandırılmasını öngören kuralları ifade etmektedir. Emniyet, jandarma ve sahil güvenlik teşkilatları için olan disiplin mevzuatı sayılı Genel Kolluk Disiplin Hükümleri Hakkında Kanunda düzenlenmiştir. Yani bu teşkilatlardaki personellere bu kanunda yer alan disiplin hükümleri uygulanacaktır.

Disiplin cezaları tek yanlı bir idari işlem niteliğindedir. Personelin savunmasının alınıyor olması, disiplin cezalarının tek yanlı idari işlem olma niteliğini ortadan kaldırmamaktadır. Anayasamızın maddesinde yer alan “İdarenin her türlü eylem ve işlemlerine karşı yargı yolu açıktır” amir hükmü gereğince disiplin cezalarına karşı yargı yoluna başvurmak mümkündür ve bu hak hiçbir şekilde engellenemez niteliktedir. Yine bu maddeden anlaşılacağı üzere, usulüne aykırı olarak verilen veya hukuka aykırı olan disiplin cezaları yargı organlarınca iptale mahkumdur. sayılı kanun da bu anayasa hükmünü baz alarak verilen disiplin cezalarına karşı hangi yollara başvurulabileceğini düzenlemiştir.

sayılı kanunda sayılan disiplin cezalarına karşı başvurulabilecek müesseselerden ilki itiraz yoludur. İtiraz, bir yargı organı başvurusu değil de idari bir başvuru yoludur. Bu yola başvurmak mecburi değil ihtiyari niteliktedir. Yani verilen karara karşı iptal davası açmak isteyen personelin dava açabilmesi için karara karşı itirazda bulunmuş olması gibi bir gereksinim yoktur. Ancak personel verilen karara itirazda bulunmuşsa dava açılabilmesi için yapılan itirazın sonuçlandırılması gerekmektedir.

Bilindiği üzere yargı organları verilen kararın hukuka uygunluğunu denetleyerek kararı onar ya da kararı iptal edebilir. İtiraz başvurusunda ise dava yolundan farklı olarak idare, yerindelik denetimi yapabilir, takdir yetkisinin kullanımını değiştirebilir ve alt derece disiplin amirinin yerine geçerek yeni bir ceza ya da beraat kararı verebilir. Bu kadar geniş kapsamla donatılmış itiraz mekanizmasında “Aleyhe bozma yasağı” ilkesi, kapsam sınırını oluşturmaktadır. Şöyle ki; itiraz eden personelin dosyasını inceleyen üst disiplin amiri, personelin alt disiplin amirinden aldığı cezadan daha fazlasını veremez. Kanun, içtihat ve doktrin kaynaklarında bu konuda fikir birliği mevcuttur.

İtirazın şekli ve süreci kanunun maddesinde açık şekilde düzenlenmiştir. Buna göre kendisine disiplin amiri tarafından bir disiplin cezası verilen personel, verilen cezaya karşı 10 gün içerisinde bir üst disiplin amirine itirazda bulunabilir. Eğer disiplin cezasını veren amir kaymakam ise itiraz valiye, cezayı veren vali, Jandarma Genel Komutanı, Emniyet Genel Müdürü veya Sahil Güvenlik Komutanı ise itiraz Bakanlık Yüksek Disiplin Kuruluna yapılır. İlgili maddenin son fıkrası uyarınca bakan ve disiplin kurullarının verdiği disiplin cezalarına karşı itiraz yoluna başvurulamayacağı ancak idari yargı yoluna başvurulabileceği düzenlenmiştir.

Üst disiplin amiri kendisine gelen itirazı 30 gün içerisinde değerlendirmek ve karara bağlamak zorundadır. Eğer üst disiplin amiri, itiraz edenin itirazını haklı bulursa verilen cezayı hafifletebilir yahut tamamen kaldırabilir. Üst disiplin amirince verilen karar, muhatabına tebliğ edilince kesinleşir. Burada yer alan 30 günlük süre hak düşürücü nitelikte değil, koruyucu niteliktedir. Yani bu sürelerden sonra verilen kararlar da bağlayıcılık teşkil edecektir. İdari yargı yoluna başvuru zamanının hesaplanması açısından ise 30 günlük sürenin bitmiş ve hala karar verilmemiş olması halinde zımni ret varsayılır ve süreler 30 günün bitiminden itibaren başlar.

sayılı kanun uyarınca disiplin cezalarına karşı başvurulabileceği düzenlenen bir diğer yol ise idari yargıya başvurudur. Disiplin cezalarına karşı açılabilecek idari davalar iki türdür. İlki cezaların iptali için açılan iptal davaları iken bir diğeri idari işlemden kaynaklanan zararın tazmini için açılan tam yargı davalarıdır.

İptal davası, tesis edilen idari işlemin iptal edilmesi için idari yargı içerisinde açılan davalardandır. İptal davasında, idari işlemin, yetki, sebep, şekil, konu ve maksat yönlerinden hukuka uygun olup olmadığı incelenir. Bu 5 unsurdan bir veya birden fazlası yönünden hukuka aykırı bulunan idari işlemler iptale mahkumdur. Disiplin hukuku açısından iptal davaları birel mahiyetteki disiplin cezalarına açılabilirken disiplin cezası verilmesini içeren düzenleyici işlemlere karşı da açılabilir. (DİDDK, , /E.,/K.) Açılan dava sonucunda birel işlem yahut düzenleyici işlem, yetki, sebep, konu, şekil ve maksat yönlerinden bir veya birden fazlası için hukuka aykırı bulunursa iptal edilir. İtiraz yolundan farklı olarak mahkeme kendisi yeni bir ceza tayin edemez. Sadece kararı iptal eder.

Tam yargı davaları ise tesis edilen idari eylem ve işlemlerden dolayı hakları ihlal edilen ve zarara uğrayanların ihlal edilen haklarının yerine getirilmesi ve uğranılan zararlarının tazmin edilebilmesi için açılan davalardır. Disiplin hukuku açısından tam yargı davaları, kendisine uygulanan disiplin cezası nedeniyle maddi manevi zarara uğrayan personelin uğradığı zararların tazmin edilebilmesi amacıyla açılır. Dava sonucunda personelin kendisine uygulanan disiplin yaptırımı dolayısıyla maddi manevi zarara uğradığı tespit edilirse bu zararın tazmin edilmesine yönelik karar verilir.

Sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu

Kamu görevlileri ile ilgili davalarda yetki:

Madde 33 – 1. (Değişik: 5/4//12 md.) Kamu görevlilerinin atanması ve nakilleri ile ilgili davalarda yetkili mahkeme, kamu görevlilerinin yeni veya eski görev yeri idare mahkemesidir.

  1. Kamu görevlilerinin görevlerine son verilmesi, emekli edilmeleri veya görevden uzaklaştırılmaları ile ilgili davalarda yetkili mahkeme, kamu görevlisinin son görev yaptığı yer idare mahkemesidir.
  2. (Değişik: 5/4//12 md.) Kamu görevlilerinin görevle ilişkisinin kesilmesi sonucunu doğurmayan disiplin cezaları ile ilerleme, yükselme, sicil, intibak ve diğer özlük ve parasal hakları ve mahalli idarelerin organları ile bu organların üyelerinin geçici bir tedbir olarak görevden uzaklaştırılmalarıyla ilgili davalarda yetkili mahkeme ilgilinin görevli bulunduğu yer idare mahkemesidir.

Tam yargı davalarında yetki:

Madde 36 – İdari sözleşmelerden doğanlar dışında kalan tam yargı davalarında yetkili mahkeme, sırasıyla:

  1. a) Zararı doğuran idari uyuşmazlığı çözümlemeye yetkili,
  2. b) Zarar, bayındırlık ve ulaştırma gibi bir hizmetten veya idarenin herhangi bir eyleminden doğmuş ise, hizmetin görüldüğü veya eylemin yapıldığı yer,
  3. c) Diğer hallerde davacının ikametgahının bulunduğu yer.

Disiplin cezalarına karşı açılacak davalar idari işlemlere karşı açılacak davalardan olduğundan bu davalara bakmaya görevli mahkeme idare mahkemeleridir. Bu davalarda hangi yer mahkemesinin yetkili olacağı hususu sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun maddesinde açıkça düzenlenmiştir. Bu düzenlemeden anlaşıldığı üzere personele verilen uyarı, kınama, aylıktan kesme, kısa süreli durdurma, uzun süreli durdurma cezalarına karşı açılacak davalarda yetkili mahkeme personelin görevli bulunduğu yer idare mahkemesidir. Örneğin; Ankara’da görevli iken disiplin cezası alan ve Antalya’ya tayin olan personel için açılacak dava, personel o anda Antalya’da görevli olduğu için Antalya İdare Mahkemesinde açılacaktır. Tam yargı davalarında da görevli mahkemeler idare mahkemeleri iken yetkili mahkeme ise İYUK mda uyarınca personelin iptal davası açması için yetkili bulunan idare mahkemesidir. Yukarıdaki örnekten devam edecek olursak; Antalya’da görevli iken iptal davası açan personel daha sonrasında Manisa’ya tayin olsa dahi iptal davası için yetkili mahkeme Antalya İdare Mahkemeleri olduğu için tam yargı davasını da orada açacaktır.

Sayılı Genel Kolluk Hükümleri Hakkında Kanun

Yargı denetimi

MADDE (1) Kesinleşen disiplin cezalarına karşı iptal davası açılabilir.

(2) Dava açma süresi, kesinleşen cezanın personele tebliğinden itibaren başlar. Ancak Sahil Güvenlik Komutanlığının seyir halindeki gemi ve botlarında verilen cezalarda dava açma süresi, geminin bağlı bulunduğu üsse veya limana dönmesiyle başlar.

Sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu

Dava açma süresi:

Madde 7 – 1. Dava açma süresi, özel kanunlarında ayrı süre gösterilmeyen hallerde Danıştayda ve idare mahkemelerinde altmış ve vergi mahkemelerinde otuz gündür.

  1. Bu süreler;
  2. a) İdari uyuşmazlıklarda; yazılı bildirimin yapıldığı, tarihi izleyen günden itibaren başlar.

Üst makamlara başvurma:

Madde 11 – 1. İlgililer tarafından idari dava açılmadan önce, idari işlemin kaldırılması, geri alınması değiştirilmesi veya yeni bir işlem yapılması üst makamdan, üst makam yoksa işlemi yapmış olan makamdan, idari dava açma süresi içinde istenebilir. Bu başvurma, işlemeye başlamış olan idari dava açma süresini durdurur.

  1. Altmış gün içinde bir cevap verilmezse istek reddedilmiş sayılır.

İptal ve tam yargı davaları:

Madde 12 – İlgililer haklarını ihlal eden bir idari işlem dolayısıyla Danıştaya ve idare ve vergi mahkemelerine doğrudan doğruya tam yargı davası veya iptal ve tam yargı davalarını birlikte açabilecekleri gibi ilk önce iptal davası açarak bu davanın karara bağlanması üzerine, bu husustaki kararın veya kanun yollarına başvurulması halinde verilecek kararın tebliği veya bir işlemin icrası sebebiyle doğan zararlardan dolayı icra tarihinden itibaren dava süresi içinde tam yargı davası açabilirler. Bu halde de ilgililerin 11 nci madde uyarınca idareye başvurma hakları saklıdır.

Doğrudan doğruya tam yargı davası açılması:

Madde 13 – 1. İdari eylemlerden hakları ihlal edilmiş olanların idari dava açmadan önce, bu eylemleri yazılı bildirim üzerine veya başka suretle öğrendikleri tarihten itibaren bir yıl ve her halde eylem tarihinden itibaren beş yıl içinde ilgili idareye başvurarak haklarının yerine getirilmesini istemeleri gereklidir. Bu isteklerin kısmen veya tamamen reddi halinde, bu konudaki işlemin tebliğini izleyen günden itibaren veya istek hakkında altmış gün içinde cevap verilmediği takdirde bu sürenin bittiği tarihten itibaren, dava süresi içinde dava açılabilir.

  1. Görevli olmayan adli yargı mercilerine açılan tam yargı davasının görev yönünden reddi halinde sonradan idari yargı mercilerine açılacak davalarda, birinci fıkrada öngörülen idareye başvurma şartı aranmaz.

Disiplin cezalarının iptali için açılan iptal davalarının dava açma süresi sayılı kanunda düzenlenen genel dava açma süresine tabi olup bu da kesinleşen kararın personele tebliğinden itibaren veya kesinleşmeden tebliğ edilen karar için itiraz süresinin bitmesinden itibaren 60 gündür.

Disiplin cezalarından doğan zararların tazmini için açılacak tam yargı davalarının dava açma süresi ise sayılı kanunun 11, 12 ve maddelerinde düzenlenmiştir. Bu düzenlemelerden anlaşıldığı üzere kanun koyucu her farklı durum için ayrı bir süre düzenlemesine girişmiştir. Kendisine verilen disiplin cezası için itiraz yoluna başvuran personel için ise bu süre hesaplamaları itiraz sonucunda verilen kararın kendisine tebliğinden itibaren başlamaktadır.

  • Genel kural şudur ki; uygulanan disiplin cezası dolayısıyla tam yargı davası açmak isteyen personel, cezanın kendisine tebliğinden itibaren 1 yıl ve her halükârda 5 yıl içerisinde idareye zararının tazmini için başvuruda bulunmalı ve bu başvurunun kısmen veya tamamen reddedilmesi halinde ret kararının tebliğini izleyen 60 gün içerisinde davasını açmalıdır. Eğer başvuruda bulunduğu kurum başvurudan itibaren 60 gün içerisinde olumlu veya olumsuz bir cevapta bulunmazsa bu durum zımni ret sayılır ve 60 günlük dava açma süresi önceki 60 günün bitiminden itibaren başlar.
  • Hakkında disiplin cezası verilen personel aynı anda hem iptal davası hem de tam yargı davası açmak isteyebilir.
  • Hakkında disiplin cezası verilen personel bu cezaya karşı iptal davası açmışsa; 1 yıl ve 5 yıllık süreleri de göz önünde bulundurarak iptal davasının hükmünün kesinleşmesinden itibaren 60 günlük süre içerisinde davasını açabilir.

Yukarıda anlatmaya çalıştığımız disiplin cezalarına itiraz konusu oldukça teknik bir konu olup bu hususta başvuru ve işlemlerde bulunurken bir hukuk profesyonelinden yardım alınması gereklidir. Bu gerekliliğin ihmali halinde mağduriyetlerin yaşanması muhtemeldir.

İsmet Faruk ARSLAN

Avukat

Polis ve Jandarma Disiplin Cezalarına İtiraz ve İptal Davası

Genel kolluk kuvvetleri içinde görev yapan polis ve jandarma personeli, kamuya açık şekilde ve güvenlik alanında görev yaptığı için çok fazla şikâyete maruz kalmaktadırlar. Bu nedenle diğer kamu görevlilerine göre daha fazla disiplin cezası almaktadırlar. Polis ve jandarma hakkında verilen disiplin cezalarının iptali davasının nasıl açılacağının bilinmesi, polis ve jandarmanın haksız yere ceza aldıkları durumlarda kendi haklarını korumaları açısından çok önemlidir. Bu yazımızda genel olarak jandarma ve polis disiplin cezasına itiraz ve  iptal davası üzerinde durulacaktır.

Genel Olarak Polis ve Jandarma İçin Disiplin Cezaları

Sayılı Kanunda, polis disiplin cezaları ve cezayı gerektiren fiiller ile Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı personeline ilişkin disiplin soruşturmasına dair süreç düzenlenmiştir. Diğer bir ifadeyle jandarma disiplin hukuku, polis disiplin hukuku konuları bu başlık altındadır. Ayrıca makalemizin genel konuları itibariyle jandarma disiplin soruşturması, polis disiplin soruşturması konuları işte bu sayılı Kanun kapsamında yazımızda değerlendirilmiştir. Peki bunlar nelerdir inceleyelelim.

sayılı Kanun’un seafoodplus.infoine göre Polis disiplin cezaları;

  • Uyarma Cezası,
  • Kınama cezası,
  • Aylıktan kesme cezası,
  • Kısa süreli durdurma cezası,
  • Uzun süreli durdurma cezası,
  • Meslekten çıkarma cezası ve
  • Devlet memurluğundan çıkarma cezası

Olarak tanımlanmıştır.

Disiplin Soruşturması Usulü

Disiplin amirleri ve disiplin kurulları tarafından polise ve jandarmaya disiplin cezası verilebilmektedir. Disiplin amirinin ise disiplin cezası verilecek personelden; makam, rütbe veya kıdemce büyük olması ve amir konumunda bulunması gerekir. İllerde Vali, İlçelerde ise Kaymakam, en üst disiplin amiridir.

Disiplin amirliğinin yetkisi devredilemez. Disiplin amirleri, amiri oldukları her rütbe ve derecedeki tüm personel hakkında disiplin soruşturması açma yetkisine haizdir. Ayrıca bu yetkilerin üst disiplin amiri tarafından da kullanılması mümkündür. Disiplin amiri, disiplin cezası gerektiren fiil veya mesleğe aykırı davranıştan haberdar olmasından sonra, bizzat soruşturma yapabilir. Ayrıca isterse soruşturmacı görevlendirebilir. Kurumların en üst amirleri hakkında soruşturma yapılabilmesi için, Emniyet Genel Müdürü, Jandarma Genel Komutanı ve Sahil Güvenlik Komutanının disiplin cezasını gerektiren fiilleri öğrenildiğinde haklarında Bakan onayıyla Bakanlık müfettişleri görevlendirilir.

Disiplin kurulu, soruşturma sonucunda disiplin cezası verilmesine yer olmadığına, karar verilmesine yer olmadığına veya disiplin cezası verilmesine yahut kurulun yetkisizliğine karar verebilir. Disiplin kurulu kararları gerekçeli olarak yazılır. Ceza verilmesi halinde, gerekçede disiplinsizlik unsurları ile ceza miktarının tayininde esas alınan hususlar gösterilir. Karar, başkan ve üyeler tarafından imzalanır ve ilgililere tebliğ edilir.

Genel Kolluk ile İlgili Olarak Verilen Disiplin Cezaları İçin Zamanaşımı Kuralı Nedir?

Disiplin cezalarına itiraz süresi nedir? Zamanaşımı kuralı nasıl işler, bu bölümde disiplin cezasına itiraz süresi hakkında şunları söylenebilir. Sayılı Kanunda sayılan fiilleri işleyenler hakkında bu fiillerin işlendiğinin disiplin amiri tarafından öğrenildiği tarihten itibaren;

  1. Uyarma, kınama, aylıktan kesme ve kısa ve uzun süreli durdurma cezalarında bir ay içinde,
  2. Meslekten çıkarma cezası ve Devlet memurluğundan çıkarma cezasında altı ay içinde, disiplin soruşturmasına başlanmadığı takdirde disiplin cezası verme yetkisi zamanaşımına uğrar.

Her halde, disiplin cezasını gerektiren fiillerin işlendiği tarihten itibaren iki yıl içinde disiplin cezası verilmediği takdirde ceza verme yetkisi zamanaşımına uğrar.

Genel Kolluk Personelinin Kendisini Savunma Hakkı

Disiplin amirleri veya disiplin kurulları tarafından savunma alınmadan disiplin cezası verilemez. Disiplin amirince veya yetkili disiplin kurulu başkanı ya da görevlendireceği kurul üyelerinden biri tarafından ilgiliden savunma istenir.  Savunma için verilen süre yedi günden az olamaz. Süresi içinde savunmasını yapmayan personel, savunma hakkından vazgeçmiş sayılır.

Genel Kolluk İle İlgili Olarak Verilen Disiplin Cezasına Karşı İtiraz Yolu

Disiplin cezası iptal davası açmak ve bu konuda gerekli başvurular ile dava yolu hakkında genel bilgiler ise şu şekildedir. Disiplin cezasına itiraz nereye yapılır? işte bu soruların cevabı aşağıdaki bölümdedir.

Disiplin cezası kesinleşmediği sürece itiraz yoluna başvurulabilir. Kesinleşen disiplin cezalarına karşı iptal davası açılabilir. Dava açma süresi, kesinleşen cezanın personele tebliğinden itibaren başlar. Ancak Sahil Güvenlik Komutanlığının seyir halindeki gemi ve botlarında verilen cezalarda dava açma süresi, geminin bağlı bulunduğu üsse veya limana dönmesiyle başlar.

Disiplin amirleri tarafından verilen disiplin cezalarına karşı, cezanın tebliğ edilmesinden itibaren on gün içinde itiraz edilebilir. İtiraz, bir üst disiplin amirine yazılı olarak yapılır. Ancak vali, Emniyet Genel Müdürü, Jandarma Genel Komutanı veya Sahil Güvenlik Komutanının doğrudan verdikleri disiplin cezalarına karşı Bakanlık Yüksek Disiplin Kuruluna itiraz edilir. İtiraz üzerine Kurulun verdiği karar kesindir. Kaymakamın doğrudan verdiği disiplin cezalarına karşı ise valiye itiraz edilir. İtiraz, yetkili merci tarafından otuz gün içinde karara bağlanır. Süresi içinde itiraz edilmeyen cezalar kesinleşir.

İtiraz edilmeden kesinleşen disiplin cezasına karşı direkt olarak idare mahkemesinde dava açılabilir. Ancak itiraz edilmiş ve itiraz bir neticeye varamamışsa idare mahkemesinde dava açılamaz. Buna rağmen dava açılırsa, idare mahkemeleri tarafından ortada kesin ve uygulanabilir bir işlem olmadığı için “incelenmeksizin ret” kararı verilmektedir.

Emniyet Teşkilatı Ve Jandarma Personelinin, Hakkında Verilen Disiplin Cezası Neticesinde İptal Davası Açma Durumunda Süreç Nasıl İşler

Memurların disiplin cezalarına yönelik açtığı iptal davasıyla aynı hükümleri içermektedir. Menfaat ihlali oluşan personel cezanın kendisine bildirilmesinden itibaren 60 gün içinde idare mahkemesinde, kesinleşen disiplin cezasının iptali davası açabilir.

Dava açma süresi, özel kanunlarda ayrı bir düzenleme olmadıkça Danıştay ve idare mahkemelerinde 60 gündür. Bu süreler hak düşürücü süre niteliğindedir. Kişilere yazılı bildirimin yapıldığı tarihten itibaren dava açma süresi işlemeye başlar. Süre aşımı olan hallerde iptal davasının reddine karar verilir. Bu açıdan sürelerin doğru takip edilmesi çok önemlidir aksi takdirde hak kayıpları oluşabilir.

Aslan & Duran Hukuk

Aslan&Duran Hukuk Ofisi bünyesinde bulunan idare hukukunda uzman avukatlar aracılığıyla , polis ve jandarmanın kademe ve derece ilerlemelerini veya terfi etmelerini engelleyen disiplin cezalarının iptali davasının, süresinde ve usulüne uygun olarak açılması ve takibi için müvekkillerine destek vermektedir.

Daha da önemlisi memuriyetten çıkarma cezasının iptali davasında hem bu davanın süresinde ve usulüne uygun olarak açılması hem de geriye dönük olarak tüm sosyal ve parasal hakların faizi ile istenmesi çok önemli olduğundan memuriyetten ihraç kararının iptali davasının da idare hukukunda uzman avukat aracılığıyla takibi hak kaybının önüne geçecektir.

Tüm bu nedenlerle bir polisin ve jandarmanın tüm memuriyet hayatını ve yaşamını etkileyecek polis ve jandarma personeli için disiplin cezalarına itiraz ve iptal davası konusunu hukuki yardıma ihtiyacı olan tüm polis ve jandarma personelinin bilgisine sunmamız gerekmiştir.

Polis ve jandarma personeli hakkında verilen disiplin cezalarına ilişkin iptal davaları ile ilgili süreleri kaçırmamak ve hak kaybı yaşamamak için tüm süreçlerin uzman bir avukat tarafından takip edilmesinde yarar vardır.

Memurların disiplin cezaları ile ilgili daha detaylı bilgiye daha önce yayınladığımız Memurlar Hakkında Verilen Disiplin Cezaları ve İptali başlıklı makalemizden erişebilirsiniz.

Aslan & Duran Hukuk Bürosu

Aslan&Duran Hukuk ve Danışmanlık Ofisi, bünyesinde bulunan Ankara İdare Avukatı ve konusunda uzman avukatlarla İdari İşlemin İptali ile Disiplin Cezasının İptali konularında müvekkillerinin hukuki sorunlarına çözüm bulmaktadır.

Ofisimiz sosyal medya hesapları aktif olarak güncel bilgileri sunmaktadır. Instagram ve twitter hesaplarımızı takip ederek güncel gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.

FacebookTwitterPinterestRedditTelegramEmail

Jandarma Disiplin Cezası

Jandarma Disiplin Cezası; tarihinde kabul edilen sayılı kanun ile “Genel Kolluk Disiplin Hükümleri” belirlenmiştir. Bu kanun ile; Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı personeline ilişkin disiplin cezaları ve disiplin soruşturma usülü ile ilgili hususlar belirlenmiştir. İlgili Kanuna burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Genel Kolluk Disiplin Cezalarında Takdir Yetkisi

Disiplin cezaları konusunda kanun idareye bir takım takdir yetkisi sunmuştur. sayılı kanunun Madde 6 sında bu kullanımın sınırları ve çerçevesi belirlenmiştir. Buna göre;

Takdir hakkının kullanımı

MADDE 6- (1) Bu Kanun ile disiplin cezası vermeye yetkilendirilen disiplin amirleri veya kurulları, disiplin cezası uygulanması ile ilgili takdir haklarını ölçülü, adaletli ve hakkaniyetli bir şekilde kullanırlar.
(2) Takdir hakkı mutlaka gerekçeli olarak kullanılır.
(3) Takdir hakkı kullanılırken;
a) Disiplinsizliğin işleniş biçimi,
b) Disiplinsizliğin işlendiği zaman ve yer,
c) Disiplinsizliğin hizmete olumsuz etkisinin ağırlığı,
ç) Meydana gelen zarar veya tehlikenin ağırlığı,
d) Disiplinsizlik yapan personelin kast veya taksire dayalı kusurunun ağırlığı,
e) Disiplinsizlik yapan personelin daha önceki disiplin durumu,
f) Disiplinsizlik yapan personelin samimi ikrarı ve gösterdiği pişmanlık,
gözönüne alınır.
(4) İtiraz üzerine yetkili makamlar tarafından verilen kararlar hariç olmak üzere, hiçbir idari makam tarafından, disiplin cezası ile ilgili takdir hakkının kaldırılması sonucunu doğuran bir karar verilemez veya uygulama yapılamaz.

Genel Kollukta Uygulanan Disiplin Cezaları

Sayılı kanunun Madde 7 sinde belirtildiği üzere, Jandarma personeli aşağıda sıralanan cezalardan birisi ile günlük hayatta sürekli karşılaşmaktadır.

Genel Kolluk Disiplin Cezaları

Disiplin cezaları
MADDE 7- (1) Personele verilecek disiplin cezaları şunlardır:
a) Uyarma cezası: Personele görevinin icrasında veya hal ve hareketlerinde daha dikkatli olması gerektiğinin yazı ile bildirilmesidir.
b) Kınama cezası: Personele görevinin icrasında veya hal ve hareketlerinde kusurlu olduğunun yazı ile bildirilmesidir.
c) Aylıktan kesme cezası: Disiplin cezası verilen personelin, fiilin ağırlık derecesine göre zam ve tazminatlar hariç brüt aylığından onbeş günlüğe kadar kesinti yapılmasıdır. Ceza, aylığı tahakkuk ettiren birimce personelin aylığından kesilmek suretiyle yerine getirilir. Aylıktan kesme tam Türk Lirası üzerinden yapılır ve kuruşlar dikkate alınmaz.
ç) Kısa süreli durdurma: Personelin bulunduğu kademede ilerlemesinin dört, altı veya on ay süre ile durdurulmasıdır.
d) Uzun süreli durdurma: Personelin bulunduğu kademede ilerlemesinin oniki, onaltı, yirmi veya yirmidört ay süre ile durdurulmasıdır.
e) Meslekten çıkarma: Personelin emniyet, jandarma ve sahil güvenlik teşkilatlarında bir daha çalıştırılmamak üzere meslekten çıkarılmasıdır.
f) Devlet memurluğundan çıkarma: Personelin bir daha Devlet memurluğuna atanmamak üzere memurluktan çıkarılmasıdır.
(2) Kurumda geçmiş hizmetleri sırasında çalışmaları olumlu bulunan ve iyi veya çok iyi derecede değerlendirme puanı alan personel için verilecek cezalarda bir derece hafif olanı uygulanabilir.
(3) Birinci fıkranın (c), (ç) ve (d) bentlerinin uygulanmasında, cezanın üst ve alt kademeleri ağır ya da hafif ceza sayılmaz.
(4) Bu Kanun hükümleri sözleşmeli subay, sözleşmeli astsubay ve uzman erbaşlar ile sözleşmeli erbaş ve sözleşmeli erlerin kendi kanunlarında düzenlenen meslekten ayırmayla ilgili hükümlerin uygulanmasına engel teşkil etmez.
(5) Devlet memurluğundan çıkarma ya da meslekten çıkarma cezalarından başka bir disiplin cezasına çarptırılmış olanlar, uyarma ve kınama cezalarının uygulanmasından başlayarak beş yıl, diğer cezaların uygulanmasından başlayarak on yıl geçtikten sonra, atamaya yetkili amire başvurarak verilmiş olan disiplin cezalarının özlük dosyasından silinmesini isteyebilir. İlgilinin bu süreler içerisindeki davranışları, bu isteğini haklı kılacak nitelikte görülürse söz konusu ceza özlük dosyasından silinir.

Jandarma Disiplin Cezasına İtiraz

Jandarma Disiplin Cezalarına itiraz hakkı her zaman mevcut olup, Madde 30 da belirtildiği üzere bir usüle tabidir. Kişi karşı karşıya kaldığı disiplin cezasına itiraz için yazının kendisine tebliğinden itibaren 10 gün içerisinde itiraz etmelidir. İtiraz bir üst disiplin amirine (KOMUTANLIK ÖNÜNE) yazılı olarak yapılmalıdır.

Cezalara itiraz ve Cezanın Kesinleşmesi

MADDE (1) Disiplin amirleri tarafından verilen disiplin cezalarına karşı, cezanın tebliğ edilmesinden itibaren on gün içinde itiraz edilebilir. İtiraz, bir üst disiplin amirine yazılı olarak yapılır. Ancak vali, Emniyet Genel Müdürü, Jandarma Genel Komutanı veya Sahil Güvenlik Komutanının doğrudan verdikleri disiplin cezalarına karşı Bakanlık Yüksek Disiplin Kuruluna itiraz edilir. İtiraz üzerine Kurulun verdiği karar kesindir. Kaymakamın doğrudan verdiği disiplin cezalarına karşı ise valiye itiraz edilir. Süresi içinde itiraz edilmeyen cezalar kesinleşir.
(2) İtiraz, yetkili merci tarafından otuz gün içinde karara bağlanır.
(3) İtiraz haklı görülürse itirazı inceleyen merci verilen cezayı hafifletebilir veya tamamen kaldırabilir. İtiraz haklı görülmez ise ret olunur. Karar itiraz edene tebliğ edilerek kesinleşir.
(4) İtiraz üzerine önceki cezadan daha ağır ceza verilemez.
(5) Bakan ile disiplin kurullarının verdiği disiplin cezalarına karşı ancak idari yargı yoluna başvurulabilir.

Jandarma Disiplin Cezasına İtiraz Dilekçesi

Komutanlık Önüne verilecek bir itiraz dilekçesi disiplin cezasının kaldırılması talep edilebilir. Burada dikkat edilecek husus itirazın bir üst disiplin amirine yazılı yapılmasıdır.

KOMUTANLIK ÖNÜNE

ADI SOYADI:

RÜTBE VE SİCİL:

GÖREVİ:

DİSİPLİN CEZASI NEDENİ:

TEBLİĞ TARİHİ:

KONU: XXXXX konusuyla ilgili hakkımda verilen disiplin cezasının kaldırılmasını talepli dilekçemdir.

AÇIKLAMALAR:

Açıklamalarınızda olayı anlatabilirsiniz. Hangi konuda haklı olduğunuzu, daha önce almış olduğunuz takdir belgelerini, ödüllerini sıralayarak başlayabilirsiniz. Son paragrafta disiplin cezasının haksız ve hukusuz olduğunu dile getirebilirsiniz.

Not: Burada özellikle disiplin cezasını veren amir ile aranızda bir husumet var ise yada takdir yetkisinin kötüye kullanıldığı veya keyfi uygulandığını düşünüyorsanız gerekçeleri ile 2. bir disiplin soruşturmasına mahal vermeyecek cümleler ile ayrıntılı olarak yazınız.

SONUÇ VE İSTEM:

Hakkımda ………. maddesine göre verilmiş olan ve disiplin cezasının kaldırılmasını talep etmekteyim. Disiplin cezası konusunda aksi kanaatte iseniz; takdir belgelerim, ödüllerim ve puanlarımın göz önüne alınarak sayılı kanunun Madde 30/3 gereği cezanın hafifletilmesi hususunda gereğini saygılarımla arz ederim. (TARİH) ve (İMZA)

Jandarma Disiplin Cezası İptal Davası

Jandarma Disiplin Cezasına itiraz ettikten sonra olumsuz cevap ile karşılaştığınız takdirde, idare aleyhine iptal davası açmanız gerekmektedir.

İncelemiş olduğum çoğu dosyada özellikle disiplin cezalarının bir kısmının takdir yetkisini aştığını ve cezaların mobing aracı olarak kullanıldığını görmekteyim. Hal böyle olunca alt rütbede görev yapan personeller dava açmaktan çekinmektedir. Dava açanların bir çoğu, disiplin amiri değiştikten sonra bunu yapmaktadır. Ancak burada da süreyi kaçırma ile karşı karşıya kalınmaktadır.

Haksız ve Hukuksuz disiplin cezalarına maruz kaldığını düşünen personel, bir avukattan yardım istemeli ve gerekli itiraz ile dava açma hakkını kullanmalıdır.

Dava açan personel bir daha aynı sicil amiri tarafından disiplin cezasına maruz kaldığı takdirde, mahkemeler bu cezaların iptali konusunda davacı lehine karar verebilmektedir. Ayrıca cezaları mobing aracı olarak kullanan amirler hakkında da savcılıklara suç duyurusunda bulunulabilmektedir.

Jandarma Disiplin Cezası İptal Davası Emsal Karar

Amiri ile arasında husumet bulunan bir personel, düşüncesini açıklamasından dolayı disiplin cezası almış ve bu disiplin cezasına karşı itiraz dilekçeside olumsuz sonuçlanmıştır. Bunun üzerine Mardin İdare Mahkemesine İptal Davası açılmış olup, davacı lehine karar çıkmış ve disiplin cezası kaldırılmıştır.

Mardin 1. İdare Mahkemesi / Esas ve / sayılı kararında;

“…………Bu durumda, davacının, üzerine atılı disiplin suçunu oluşturan hususun birlikte görev yaptığı aynı rütbedeki veya çalışma arkadaşları hakkında kötüleyici konuşma fiili olduğu ve soruşturmacı olarak atanan heyetin de davacı tarafından haklarında kötüleyici konuştuğu iddia olunan şahıslar arasından seçildiği hususu ile disiplin soruşturması açılmasına neden olan tutanakta imzası olan ve davacı hakkındaki kanaatini de söz konusu tutanaktaki ibarelerle ortaya koyan disiplin amiri tarafından disiplin cezasıyla cezalandırıldığı hususu gözönüne alındığında,

soruşturmacı olarak atananların ve cezayı verecek olan disiplin amirlerinin soruşturmaya konu olayla hiçbir ilgisi bulunmayan kişi veya kişilerden olmaları gerektiğine dair disiplin hukuku ilkesine aykırı olarak tesis edilen dava konusu işlemin tarafsızlık ve objektiflik ilkelerine uygun düşmediği anlaşıldığından, davacının kınama cezası ile cezalandırılmasına ilişkin dava konusu işlemde hukuka ve mevzuata uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.
Açıklanan nedenlerle, dava konusu işlemin iptaline,

Kararda anlaşılacağı üzere, disiplin cezasını veren amir ile düşünce açıklanan amirin aynı olması verilen disiplin cezasının iptali ile sonuçlanmıştır.

Jandarma Düşük Verilen Sicil Notunun İptali Emsal Karar

Yukarıda verilen mahkeme kararı lehine sonuçlanan davacı aynı zamanda, disiplin suçları emsal gösterilerek sicil notu düşürülmüştür. Ancak Jandarma personeli SİCİL NOTU kendisine gösterilmediğinden bilememektedir. Bu durumdan şüphelenen davacı yukarıda örnek gösterdiğim şekilde KOMUTANLIK ÖNÜNE dilekçesini sunmuş ve sicil notunun düşük verildiğinden şüphelendiğini ve eğer durum böyle ise o yıla ait sicil notunun yeniden değerlendirilmesini veya iptal edilmesini istemiştir.

Komutanlık tarafından kendisine sicil notu söylenmemiş olup, verilen not ise değiştirilmemiştir. Bunun üzerine Mardin İdare Mahkemesine dava açılmıştır.

Mardin 2. İdare Mahkemesi / Esas ve / sayılı kararında;

Uzman Çavuş olarak görev yapan davacı yılına ilişkin olarak tarafına verilen sicil notunun; birinci sicil amiriyle yaşadığı tartışma sonrasında sicil notlarının keyfi ve hissi doldurulduğu şüphesiyle sicil notlarını öğrenmek maksadıyla davalı idare nezdinde başvuruda bulunduğu, ancak sicil notlarının gizli olduğu ve tarafına tebliğ edilemeyeceğinin kendisine bildirildiği, aralarında husumet bulunan sicil amiri tarafından tanzim edilen notların objektif ölçüden uzak olduğu ileri sürülerek iptaline karar verilmesi istenilmektedir.

Gerekçeli kararın son paragrafı “…….Bu durumda, davacının, üzerine atılı disiplin suçunu oluşturan hususun birlikte görev yaptığı aynı rütbedeki veya çalışma arkadaşları hakkında kötüleyici konuşma fiili olduğu ve soruşturmacı olarak atanan heyetin de davacı tarafından haklarında kötüleyici konuştuğu iddia olunan şahıslar arasından seçildiği hususu ile disiplin soruşturması açılmasına neden olan tutanakta imzası olan ve davacı hakkındaki kanaatini de söz konusu tutanaktaki ibarelerle ortaya koyan disiplin amiri tarafından disiplin cezasıyla cezalandırıldığı hususu gözönüne alındığında,

soruşturmacı olarak atananların ve cezayı verecek olan disiplin amirlerinin soruşturmaya konu olayla hiçbir ilgisi bulunmayan kişi veya kişilerden olmaları gerektiğine dair disiplin hukuku ilkesine aykırı olarak tesis edilen dava konusu işlemin tarafsızlık ve objektiflik ilkelerine uygun düşmediği anlaşıldığından, davacının kınama cezası ile cezalandırılmasına ilişkin dava konusu işlemde hukuka ve mevzuata uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.
Açıklanan nedenlerle, dava konusu işlemin iptaline,”

Jandarma Disiplin Cezası Sonuç

Yukarıda ayrıntıları ile belirtildiği üzere, disiplin cezaları hakkaniyete uygun olmalıdır. Unutulmamalıdırki takdir yetkisinin sınırları vardır. Bu takdir yetkisi keyfi ve subjektif gerekçeler ile kullanılmamalıdır.

Bir başka makalem olan Uzman Erbaş Sicil İptal Davası makelemi de BURAYI TIKLAYARAK okuyabilirsiniz.

Bu konu hakkında görüş ve sorularınız için aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir