mobilya kdv oranı 2018 / KDV ve ÖTV indirimlerinde son 20 gün

Mobilya Kdv Oranı 2018

mobilya kdv oranı 2018

KDV ve &#;TV indirimlerinde son 20 g&#;n

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından mobilya ve beyaz eşya sektörlerinde uygulamaya konulan katma değer vergisi (KDV) ve özel tüketim vergisi (ÖTV) indirimlerinin bitmesine 20 gün kaldı.

Bakanlık tarafından, ekonominin hareketlenmesi, enflasyonla mücadeleye destek ve kur etkisiyle daralan bazı sektörleri canlandırmak için 6 başlıkta başlatılan ve 31 Mart'ta uzatılan vergi düzenlemelerinden yararlanmak için son 20 günlük sürece girildi.

Geçen yılın kasım ayında başlatılan, önce 31 Aralık ve 31 Mart'a kadar uzatılan düzenleme, 30 Haziran'da sona erecek. Uygulamaya göre, mobilya sektöründeki KDV oranı yüzde 18 yerine, yüzde 8 olarak uygulanırken, beyaz eşyadaki ÖTV oranları da sıfır olarak baz alınıyor.

Öte yandan, konut satışlarında KDV oranı 31 Aralık 'a kadar yüzde 18 yerine yüzde 8 olarak uygulanacak. Tapu harçlarında daha önce yüzde 4'ten 3'e indirilen oran yıl sonuna kadar devam edecek.

cc altı motorlu araçlardaki ÖTV'de yapılan 15'er puanlık indirim yıl sonuna kadar devam edecek. Ticari araçlarda KDV oranının yüzde 18 yerine yüzde 1 olarak uygulanması da 30 Haziran'a kadar sürecek.

Römorklar ile diğer römorklar için de KDV oranının yüzde 1 olarak uygulanması 30 Haziran'da sona erecek. Ayrıca motor silindir hacmi santimetreküpü geçmeyen motosikletler ve bir yardımcı motoru bulunan tekerlekli taşıtlardan alınan ÖTV'nin sıfırlanması da 30 Haziran'da son bulacak.

"Son 20 günden ümitliyiz"

Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç, mobilyada KDV ve enflasyonla mücadele indirimi sayesinde geçen yılın on ayında düşen satışların 'in son 2 ayında artışa geçtiğini söyledi.

Artışların yıl başından bu yana geçen sürede de devam ettiğini dile getiren Güleç, kendilerinin enflasyonla mücadele indirimini boyunca sürdüreceklerini açıkladıklarını, burada bir motivasyona ihtiyaçlarının olduğunu aktardı.

Güleç, "KDV indiriminin sürmesi bizim için ayrı bir motivasyon oldu. Düğün sezonunda bulunmamız nedeniyle iç pazardaki daralma durdu. Son 20 gün için ise satışların artmasına yönelik büyük ümidimiz ve beklentimiz var. Sadece evlenecekler için değil mobilyasını yenileyecekler için de büyük avantaj onları bekliyor." dedi.

"Kalıcı KDV indirimiyle 50 milyar liralık mobilya satışı mümkün"

Mobilya Sanayi İş Adaları Derneği (MOBSAD) Başkanı Nuri Gürcan, Türkiye'de yıllık mobilya satışının 40 milyar lira düzeyinde olduğunu belirterek, ancak sektörün Ağustos itibarıyla daralmaya girdiğini, daralmanın KDV indirimine kadar sürdüğünü söyledi.

KDV indirimleri sayesinde kayıt dışılığın azaldığını, üretimin, satışların, istihdamın arttığını dile getiren Gürcan, "Şu anda KDV indirimi ve Enflasyonla Topyekün Mücadele Programı kapsamında yüzde 20 indirim mevcut. Bazı mobilya firmaları kendi indirimlerini de uygulayarak mobilya alımını avantajlı hale getirebiliyorlar. Bu fırsat kaçmamalı. KDV indirimi küçülmeyi durdurdu, geçen senenin rakamlarının altına inmememizi sağladı." diye konuştu.

Gürcan, "KDV indirimi devam ederse yıl sonuna kadar 50 milyar liralık bir satış yakalayabilmemiz mümkün. Evliliklerde ortalama 45 bin TL'lik bir mobilya harcamasının olduğunu söyleyebiliriz. Düğün sezonunun daha uzun bir süre devam edeceğini göz önünde bulundurursak KDV indirimi mutlaka sürmeli." ifadelerini kullandı.

"ÖTV indirimini küçük elektrikli ev aletleri satışında hissettik"

Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER) Başkanı Mesut Öksüz, küçük elektrikli ev aletlerinde ÖTV'nin sıfırlanmasının etkisini önemli şekilde hissettirdiğini ve satışların arttığını belirterek, el blender'ı, çay-kahve makinesi, tost makinesi gibi artık neredeyse bir evin olmazsa olmazını oluşturan söz konusu aletlerin lüks bir ürün olmaktan çıkıp temel ihtiyaç malzemesine dönüştüğünü söyledi.

Bu yüzden ÖTV'nin sıfırlanması uygulanmasının tekrar uzatılmasından ziyade kalıcı olması gerektiğini vurgulayan Öksüz, bardak, tabak, çatal-bıçak gibi diğer züccaciye ürünlerinde de KDV'nin yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülmesini talep ettiklerini bildirdi.

Öksüz, "Kampanya döneminin sektörümüzün daha da hareketlenmeye başladığı düğün sezonunun içerisinde yer alması, iç pazara canlılık getirdi. Türkiye'de yılda bin çift evleniyor ve ülkemizdeki hakim çeyiz kültüründe, bir evin olmazsa olmazı züccaciye ürünleri de mutlaka alınıyor. Bu açıdan bakılınca satışlarımızda yüzde 30'luk bir artış yaşadığımızı rahatlıkla söyleyebiliriz. Tabii, bu oranı yüzde 40'lara ve hatta yüzde 50'lere taşımak mümkün. Bunun için KDV’nin düşürülmesi ve ÖTV’nin ise kalıcı olarak kaldırılması gerekiyor." şeklinde konuştu.

Beyaz eşyacılardan "sıfır ÖTV" devam etsin talebi

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, inşaat sektöründe ve konut satışlarında son yıllarda yaşanan olumsuzluklardan bahsetti.

Yılın ilk 4 ayında konut satışlarında ciddi gerileme yaşandığını dile getiren Durbakayım, "Dolayısıyla sektör olarak şu anda her türlü teşvik ve desteğe ihtiyacımız var. Bu indirimler satışlarımıza olumlu yansıdı. KDV ve harçlarla ilgili indirimlerin ve teşviklerin ay sonunda bitecek olması üzerimizdeki yükü daha da ağırlaştıracaktır. Bunun bir süre daha devam etmesi ve sektöre dolaylı da olsa bir katkının sağlanmasını ümit ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği'nden (TÜRKBESD) daha önce yapılan açıklamada, beyaz eşyadaki ÖTV indiriminin kalıcı olması talep edilmiş, beyaz eşyada ÖTV'nin sıfırlanmasının sektörde küçülmenin azalması yönünde bir etkisi olduğu bildirilmişti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.

                                                                                                                                  03/09/

Hamza ERTEKİN

Denetim ve İdare Müdürü

Boğaziçi Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş
funduszeue.info

 KONUT VE İŞYERİ TESLİMLERİNDE UYGULANACAK

KDV  ORANI



 I- GİRİŞ

        Birçok alt sektörün lokomotifi durumunda olan inşaat sektörü, son yıllarda arz fazlalığı ve diğer ekonomik nedenlerden kaynaklanan satın alma gücünün azalması sonucunda, stokları eritebilecek düzeyde talep görmemektedir.

        Bu durumda genel olarak konut ve işyeri inşaatının; arsa temini, projelendirme, inşaat yapımı ve pazarlama süreci gibi geniş zamana yayılması ve yüksek maliyetler oluşturması gibi nedenlerden dolayı sektör açısından finansman ihtiyaçlarının giderilmesinde sıkıntılara sebep olması nedeniyle, inşaat sektörü ile birlikte diğer birçok alt sektörleri de ekonomik yönden olumsuz etkilemektedir.

        Stokların azaltılması, başlanılmış inşaat projelerinin tamamlanabilmesi amacıyla sektörün yolunu açmak isteyen hükümet zaman zaman; konut ve işyerlerine olan talebi arttırmaya yönelik katma değer vergisi oranları üzerinde indirim yapmaktadır.

          Bu yazımızda, konut ve iş yeri teslimlerinde katma değer vergisi uygulamalarına yönelik yapılan düzenlemelere yer verilecektir.


II- İŞYERİ TESLİMLERİNDE KDV UYGULAMASI

        sayılı KDV Kanunu’nun “Oran” başlıklı 28 inci maddesine istinaden; tarih sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan tarih / sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile mal teslimleri ve hizmet ifalarına uygulanacak KDV oranları belirlenmiştir.

  Söz konusu Bakanlar Kurulu Kararı’nda, karara ekli (I) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için %1, (II) sayı listede yer alan teslim ve hizmetler için %8, belirlenen bu listeler dışında kalan teslim ve hizmetler için ise %18 KDV oranı uygulanacağı belirlenmiş bulunmaktadır.

        Öteden beri iş yeri teslimlerine ilişkin (I ve II) sayılı listelerde bir belirleme yapılmadığından dolayı %18 KDV oranı uygulanmaktaydı.

         tarih ve sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan tarih  / sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla, tarih / sayılı BKK’nın Geçici 3. maddesinde yer alan “konutların”, ibaresi “konutlar ile işyerlerinin (bina ve/veya) bağımsız bölüm şeklinde olanlar”  şeklinde düzenleme yapılmak suretiyle, tarihine kadar (bu tarih dahil) teslimlerinde %8 KDV oranı uygulanacağı hüküm altına alınmıştır.

         Buna göre tarihleri arasında yapılacak işyeri satışlarında %8 KDV orana uygulanacaktır.

         31/10/ tarih sayılı Resmi Gazete’nin Mükerrer Sayısında yayımlanan 31/10/ tarih ve sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı’na göre; Kararın yayımı tarihi olan 31/10/’den itibaren uygulanmak üzere aşağıdaki şekilde süre uzatılmıştır, en son tarihine kadar uzatılmış olup, ilerleyen bölümlerde detaylı bilgi verilecektir.

  • KDV bakımından iş yeri ve %18 orana tabi konut satışlarında 31/10/’e kadar uygulanan %8 indirimli oran uygulamasına, 31/12/ tarihine kadar devam edilecektir.

III- KONUT TESLİMLERİNDE KDV UYGULAMASI

          Konut teslimlerinde uygulanacak KDV oranının belirlenmesine yönelik net alan kriteri ve Büyükşehir belediye sınırları içinde yapılan lüks ve birinci sınıf inşaat olması halinde emlak vergi değeri kriteri gibi belirlemeler bulunmaktadır.

          KDV oranı uygulaması bakımından genel durum aşağıda tabloda gösterilmiş olup, özellikli durumlar hakkında ana başlıklar halinde ilerleyen bölümlerde yer verilecektir.

Bağımsız Bölümün Özelliği

Emlak Vergi Değeri (m2)

Büyükşehir Belediye Sınırlarında

Büyükşehir Belediye Sınırları Dışında

Kentsel Dönüşüm Alanında

Kentsel Dönüşüm  Dışında

Kentsel Dönüşüm Alanında

Kentsel Dönüşüm Dışında

KONUT

 (Net Alanı m2'den küçük)

TL. altında(’den sonra alınan ruhsatlarda TL)

%1

%1

%1

%1

TL TL arası (’den sonra alınan ruhsatlarda

TL TL arası)

%1

%8

%1

%1

TL üzeri (’den sonra alınan ruhsatlarda

TL. üzeri)

%1

%18*

(Geçici Olarak %8)

%1

%1

KONUT

(Net Alanı m2'den büyük)

Tamamı

%18*

(Geçici Olarak %8)

%18*

(Geçici Olarak %8)

%18*

(Geçici Olarak %8)

%18*

(Geçici Olarak %8)

İŞYERİ

Önemli Değil

%18*

(Geçici Olarak %8)

%18*

(Geçici Olarak %8)

%18*

(Geçici Olarak %8)

%18*

(Geçici Olarak %8)

 * Konut ve işyerleri için uygulanmakta olan genel oran (%18) çıkarılan BKK ile bazı dönemlerde %8’e indirilmiş olup, ilerleyen bölümlerde detaylı bilgi verilecektir.

( tarih sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan tarih ve sayılı Cumhurbaşkanı Kararı’na göre; KDV bakımından iş yeri ve %18 orana tabi konut satışlarında ’a kadar uygulanan %8 indirim oran uygulamasına, 31/12/ tarihine kadar devam edilmesi kararlaştırılmıştır.)

  1. Net Alan Kriterine Göre KDV Oranının Belirlenmesi

        Konut teslimlerinde uygulanacak KDV oranının belirlenmesine ilişkin; net alan kriteri bulunmakta, büyükşehirlerde inşa edilen konutlar için ayrıca net alan içerisinde inşaatın lüks ve birinci sınıf olup olmaması ve sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında rezerv yapı alanı ve riskli alan olarak belirlenen yerler ile riskli yapıların bulunduğu yerlerde yapılıp yapılmadığı önem arz etmektedir.

Net Alanı Metrekarenin Üzerinde Olan Konut Teslimleri

        Net alanı metrekare üzerinde inşa edilen konut teslimlerine ilişkin (I) sayılı listede ve (II) sayı listede ayrıca bir belirleme yapılmadığından dolayı %18 KDV oranı uygulanmaktadır.

        Ancak zaman zaman çıkarılan Bakanlar Kurulu Kararı ile yapılan düzenlemeler gereği %18 orana tabi konut teslimlerine geçici bir süreliğine %8 oran uygulanmaktadır.  Bu uygulamalara örnek olarak ve   tarihleri arasında %8 oran uygulanması konusunda düzenlemeleri verebiliriz. Bu düzenlemelere ilişkin detaylı açıklamalara yazımızın ilerleyen bölümlerinde detaylı olarak detaylı olarak yer verilecektir.


Net Alanı Metrekarenin Altında Olan Konut Teslimleri 

  Büyükşehir Belediye Sınırları Dışında Yapılan Projeler

          Genel anlamda; tarih sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan tarih / sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’na ekli (I) sayılı listenin 11 inci sırasında yer alan “Net alanı m2'ye kadar konut teslimleri…” ifadesine göre %1 KDV oranına tabi olduğu belirtilmektedir.

         Büyükşehir belediye sınırları dışında kalan yerlerde yapılan projelerde yer alan net alanı metrekarenin altında kalan konutlar için özellikli bir durum bulunmamakta olup, bu konutların teslimleri her durumda %1 KDV oranına tabidir.


Büyükşehir Belediye Sınırları İçinde Yapılan Projeler

             Büyükşehir belediye sınırları içinde yapılan projelerde inşa edilen konutların net alanının metrekarenin altında olmasına rağmen, tarih sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan tarih / sayılı BKK’ da aşağıda yapılan düzenleme ile şartlar dahilinde %8 veya %18 KDV oranı uygulama zorunluluğu getirilmiştir.

            Söz konusu BKK’ nda; “(I) sayılı listenin 11 inci sırasında yer alan net alanı m2'ye kadar konutlardan; 10/7/ tarihli ve sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu kapsamındaki büyükşehirlerde (16/5/ tarihli ve sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında rezerv yapı alanı ve riskli alan olarak belirlenen yerler ile riskli yapıların bulunduğu yerler hariç), lüks veya birinci sınıf inşaat olarak yapılan ve ruhsatın sonradan revize edilip inşaat kalitesinin yükseltilmesi hali de dahil olmak üzere, yapı ruhsatının alındığı tarihte, üzerine yapıldığı arsanın sayılı Emlak Vergisi Kanununun 29 uncu maddesine istinaden tespit edilen arsa birim m2 vergi değeri;

  1. a) Beşyüz Türk Lirası ile bin Türk Lirası (bin Türk Lirası hariç) arasında olan konutların tesliminde bu maddenin birinci fıkrasının (c) bendinde belirtilen vergi oranı,
  2. b) Bin Türk Lirası ve üzerinde olan konutların tesliminde bu maddenin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen vergi oranı,

uygulanır.*

Yürürlük: Yapı ruhsatı 1/1/ tarihinden itibaren alınan konut inşaatı projeleri ile kamu kurum ve kuruluşları ile bunların iştirakleri tarafından ihalesi bu tarihten itibaren yapılacak konut inşaatı projelerine ilişkin konut teslimlerine uygulanmak üzere yayımı tarihinde (01/01/)”

        şeklinde düzenleme yapılmıştır.

            Büyükşehir Belediye sınırları içerisinde kalan, yapı ruhsatı tarihinden sonra alınan, yukarıda belirtilen lüks ve birinci sınıf inşaat şartlarını taşıyan projelere ait konut teslimlerinde, konutun inşa edildiği arsa birim metrekare emlak vergi değeri TL arası ise %8, TL ve üzeri ise %18 KDV oranı uygulanması kararlaştırılmıştır.

          tarih sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan tarih / sayılı BKK ile büyükşehir belediye sınırları içerisinde yapılan ve yapı ruhsatı tarihinden itibaren alınan lüks ve birinci sınıf inşaatlara ilişkin satışlarda uygulanacak KDV oranı belirlemesinde kriter olarak alınacak emlak vergisi birim metrekare değerlerini artırma yoluna gitmiştir. Buna göre halihazırda uygulanmakta olan değerler şu şekildedir:

          Yapı ruhsatı 1/1/ tarihinden (bu tarih dâhil) sonra alınan konut inşaatı projeleri ile kamu kurum ve kuruluşları ile bunların iştirakleri tarafından ihalesi 1/1/ tarihinden itibaren yapılacak konut inşaatı projelerinde;

  1. a) Bin Türk Lirası ile iki bin Türk Lirası (iki bin Türk Lirası dâhil) arasında olan konutların tesliminde bu maddenin birinci fıkrasının (c) bendinde belirtilen vergi oranı,
  2. b) İki bin Türk Lirasının üzerinde olan konutların tesliminde bu maddenin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen vergi oranı,

uygulanmaktadır.

               Ancak aşağıda açıklandığı üzere, zaman zaman yapılan düzenlemeler ile %18 orana tabi konut teslimleri belirli bir süreliğine geçici olarak %8’e indirilebilmektedir. Bu konuyla ilgili detaylı açıklamalara aşağıda yer verilmektedir.


08 Eylül – 30 Eylül Arası Teslimlerde KDV Oranı

tarih ve sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren tarih / sayılı Bakanlar Kurulu Kararına göre; / sayılı Karar ile / sayılı Karar’ın geçici 2. madde yapılan değişiklik ile konutların 31/3/ tarihine kadar (bu tarih dahil) teslimlerinde KDV Oranı %18’den % 8’e indirilmiştir.

              Konut teslimlerinde uygulanan%18 KDV oranı % 8’e indiren bu uygulamanın süresi uzatılmıştır. 31/03/ tarihinde sona erecek olan %8 oran uygulaması, 03/02/ gün ve Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan / sayılı BKK ile  30/09/ tarihine kadar uzatılmıştır.

 05 Mayıs – 31 Aralık Arası Teslimlerde KDV Oranı

               tarih ve sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan tarih / sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla; Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin tarih / sayılı Karara eklenilen Geçici 3 ncü maddesinde yapılan düzenleme ile %18 orana tabi konut teslimlerinde uygulanması gereken KDV oranı yine geçici bir süre için önce tarihine kadar %8’e indirilmiştir.

               Böylelikle; tarihine kadar (bu tarih dahil) hem işyerleri hem de %18 orana tabi olan konut satışlarında %8 KDV oranı uygulanması yönünde yasal düzenlemeler yapılmış bulunmaktadır. Ancak çıkarılan Cumhurbaşkanlığı kararlarına göre indirimli oran uygulamasına aşağıdaki şekilde devam edilmiştir.

              - tarih sayılı Resmi Gazete’nin Mükerrer Sayısında yayımlanan tarih ve sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı’na göre; Kararın yayımı tarihi olan ’den itibaren uygulanmak üzere tarihine kadar uzatılmıştır.

                - tarih sayılı (4. Mükerrer) Resmi Gazete yayımlanan 31/10/ tarih sayılı Karar’da değişiklik yapılmasına dair sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı’na göre yukarıda belirtilen uygulamaya tarihine kadar devam edilmesi kararlaştırılmıştır.

              - tarih sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan tarih ve sayılı Cumhurbaşkanı Kararı’na göre; KDV bakımından iş yeri ve %18 orana tabi konut satışlarında ’a kadar uygulanan %8 indirim oran uygulamasına, 31/12/ tarihine kadar devam edilmesi kararlaştırılmıştır.

Bu Kapsamda Olan Konutların İkinci El Teslimlerinde Uygulanacak KDV Oranı

Büyükşehir belediye sınırları içerisinde inşa edilen lüks ve birinci sınıf net alanı metrekarenin altında olan konutların, ikinci el teslimlerinde de uygulanacak KDV oranı belirlenmesi bakımından emlak vergi değerinin esas alınıp alınmayacağı hususlarında tereddütlerin oluştuğu görülmektedir.

Büyükşehir belediye sınırları içinde yapılan projelerde inşa edilen konutların net alanının metrekarenin altında olmasına rağmen, tarih sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan tarih / sayılı BKK’da;

“Yürürlük: Yapı ruhsatı 1/1/ tarihinden itibaren alınan konut inşaatı projeleri ile kamu kurum ve kuruluşları ile bunların iştirakleri tarafından ihalesi bu tarihten itibaren yapılacak konut inşaatı projelerine ilişkin konut teslimlerine uygulanmak üzere yayımı tarihinde (01/01/)”

        şeklinde belirleme yapılmıştır. Dikkat edileceği üzere bu uygulamanın “…konut inşaatı projelerine ilişkin konut teslimlerine uygulanmak üzere…” denildiğinden, müteahhitler tarafından yapılacak projelerdeki ilk teslimlerde dikkate alınacağı, daha sonraki safhalarda satışlarında metrekarenin altında olması münasebetiyle genel hükümler dahilinde %1 KDV hesaplanması gerektiği düşüncesindeyiz.


IV- KDV ORANI İNDİRİLEN KONUT VE İŞYERLERİ TESLİMLERİ NEDENİYLE İNDİRİMLİ ORANDA KDV İADESİ TALEP DURUMU

             sayılı KDV Kanunun 29 uncu maddesine istinaden BKK tarafından oranı indirilen teslim ve hizmetler nedeniyle yüklenilen KDV indirim yoluyla telafi edilememesi halinde tebliğ ile yapılan usul ve esaslar dahilinde nakden veya mahsuben mükellefe iade edilebilmektedir.

             Özellikle işyeri teslimleri başta olmak üzeri, % 18 orana tabi konut teslimleri nedeniyle mükelleflerin indirimli orana tabi teslimler bakımından KDV iade  haklarının olup olmadığı hususunda görüşümüz, oran indirimine ilişkin düzenlemelerin yapıldığı Bakanlar Kurulu Kararlarında aksine bir hüküm bulunmadığından dolayı bu teslimler nedeniyle yüklenilen ve indirim yoluyla telafi edilemeyen vergilerin iadesinin yapılabileceği yönündedir.

             Çünkü tarih sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan tarih / sayılı BKK’nda mobilya teslimleri başta olmak üzere birçok malların tesliminde uygulanan %18 KDV oranı 30/4/ tarihine kadar (bu tarih dâhil) uygulanmak üzere %8’indirilmiş, ancak bu indirim nedeniyle mükelleflerin, indirimli orana tabi işlemlerine ait iade hesabına, bu teslimleri dahil edemeyeceği aynı kararda hüküm altına alınmıştır.

        Dolayısıyla KDV oranı %18’den %8’e indirilen konut ve işyeri teslimleri nedeniyle aksine bir düzenleme yapılmadığından dolayı; gerek inşaat yapıp satanlar gerekse ikinci el alıp satanlar bakımından tebliğde belirlenen usul ve esaslar dahilinde iade edilmesine engel bir durumun olmadığı düşüncesindeyiz.


V-SONUÇ

           Ekonominin önemli sektörleri arasında yer alan inşaat sektörünü doğrudan etkileyen konut ve işyerleri teslimlerinde uygulanacak KDV oranının özellikle talep üzerinde önemli etkisi bulunmakta olup, müteahhitler bakımından satışlara ilişkin faturaların düzenlenmesi sırasında uygulanacak KDV oranının tespiti önem arz etmektedir.

          Bu yazımızda işyerleri ve konut teslimleri bakımından uygulanmakta olan KDV oranlarının Bakanlar Kurulu Kararlarıyla yapılan düzenlemeler sonucunda bazı dönemlerde indirilmesi nedeniyle, dönemler halinde ve halihazırda uygulanacak oranın belirlenmesine yönelik araştırma ve sonuçlarına yer verilmiştir.

         Buna göre; iş yeri teslimlerinde KDV oranının %18 olduğu, büyükşehir belediye sınırları dışında kalan yerlerde teslim edilen konutların net alana göre KDV oranının belirlendiği, büyükşehir belediye sınırları içinde inşa edilen konutlardan net alanı metrekarenin üzerinde olanlara %18 oranın, net alanı metrekarenin altında olanlara ise ilk teslimlerinde emlak vergisi birim metrekare değeri ve inşaatın sınıfına göre (%1, %8 ve %18) farklı oranların uygulandığı, ikinci el teslimlerinde ise net alana göre oranın belirlendiği, kentsel dönüşüm kapsamında yapılan projelerde ise büyükşehir belediye sınırı içinde yada dışında oranın net alana göre belirlendiği, inşaat sınıfı ve emlak vergisi metrekare birim değerinin dikkate alınmayacağı sonucuna varılmıştır.

         Bu teslimlerde KDV genel oranının (%18) uygulandığı durumlarda; çıkarılan BKK  ile geçici sürelerde %18 oranı yerine %8 oranının uygulanması yönünde düzenlemelerin de yapıldığı görülmüştür.


Hamza ERTEKİN
Boğaziçi Bağımsız Denetim Ve YMM AŞ
Denetim ve İdare Müdürü


KAYNAKÇA

  • sayılı KDV Kanunu

  • tarih sayılı Resmi Gazete

  • tarih / sayılı Bakanlar Kurulu Kararı

  • tarih ve sayılı Resmi Gazete

  • tarih / sayılı Bakanlar Kurulu Kararı

  • tarih / sayılı Bakanlar Kurulu Kararı

  • tarih sayılı Resmi Gazete

  • tarih / sayılı Bakanlar Kurulu Kararı

  • tarih sayılı Resmi Gazete

  • tarih / sayılı Bakanlar Kurulu Kararı

  • tarih sayılı Resmi Gazete

  • tarih / sayılı Bakanlar Kurulu Kararı

  • tarih ve sayılı Resmi Gazete

  • tarih / sayılı Bakanlar Kurulu Kararı

  • 03/02/ gün ve Sayılı Resmi Gazete

  • tarih ve sayılı Resmi Gazete

  • tarih / sayılı Bakanlar Kurulu Kararı

  • tarih sayılı Resmi Gazete

  • tarih / sayılı Bakanlar Kurulu Kararı

  • tarih sayılı Resmi Gazete

  • tarih / sayılı Bakanlar Kurulu Kararı

  • 31/10/ tarih ve sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı

kişi tarafından görüntülenmiştir.

İndirimli KDV ve ÖTV Uygulamalarında Süre Uzatımları

Murat Dayanç
Yeminli Mali Müşavir
Eski Baş Hesap Uzmanı
Bağımsız Denetçi
Bilim Uzmanı
[email protected]



I. GİRİŞ

tarih ve sayılı RG’de yayımlanan numaralı CK ile ülkemizin şu an itibariyle içinde bulunduğu kriz ortamının hafifletilmesine hizmet etmek amacıyla daha önce geçici süre ile uygulanmak üzere ÖTV ve KDV oranlarında indirim teşviki getirilmiş bazı mal ve işlemler için süre uzatımları yapılmıştır.

Bu çalışmanın ilerleyen bölümlerinde CK ile yapılan değişikliklerin neler olduğu bilgilendirme amaçlı ve sistematik bir şekilde sunulacak ve bu kapsamda konuyla ilintili olan kişi ve kuruluşlar ile meslektaşlarımıza yardımcı olunmaya çalışılacaktır.

II. İNDİRİMLİ ÖTV VE KDV UYGULAMALARINDA SÜRE UZATIMI

A. Harçlar Kanunu Kapsamında Yapılan Süre Uzatımları

1) Konut Ve İşyeri Devirleri

Bilindiği üzere HK’nun (4) Sayılı Tarifenin “I- Tapu İşlemleri” ana başlıklı bölümünün 20/a fıkrasında, gayrimenkullerin ivaz karşılığında veya ölünceye kadar bakma akdine dayanarak yahut trampa hükümlerine göre devir ve iktisabında gayrimenkulün beyan edilen devir ve iktisat bedelinden az olmamak üzere emlak vergisi değeri üzerinden devir eden ve devir alan için ayrı ayrı binde 20 (%2) oranında harç alınacağı belirtilmiştir. Bu binde 20’lik oran ilk olarak / sayılı BKK ve geçici süre ile uygulanmak üzere (ilk belli edilen geçici süre idi) konut ve işyerlerinde (kat irtifakı edilmiş olanlarda dahil) binde 15 (%1,5) olarak uygulanmaya başlanılmıştır.

/ sayılı BKK ile yürürlüğe konulan bu süreler kesintisiz bir şekilde uygulanarak birkaç kez uzatılmış ve nihayet bu süre için en son öngörülen tarihi son çıkan sayılı CK ile olarak değiştirilmiştir. Yani artık kat irtifakı ile devir edilenler de dâhil olmak üzere konut ve işyerlerinin devri halinde hem alıcıdan hem de satıcıdan ayrı ayrı tahsil edilen %2 tapu harcı, tarihine kadar%1,5 olarak uygulanmaya devam olunacaktır.

B. KDV Kanunu Kapsamında Yapılan Süre Uzatımları

2. Konut Ve İşyeri Teslimleri

KDV Kanuna tabi işlemlerde mal teslimi ve hizmet ifaları için hangi KDV oranlarının uygulanacağı / sayılı BKK ile belirlenmiştir. Anılan Karar’ın 1 inci maddesinin (a) bendinde (I) ve (II) sayılı listelerde yer alanlar hariç olmak üzere vergiye tabi işlemler için, % 18, (b) bendinde (I) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için, % 1 ve (c) bendinde de (II) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için, % 8 KDV oranının uygulanacağı belirtilmiştir.

/ sayılı BKK’na eklenen geçici 3 üncü madde ile %18 oranına tabi konutlar ile işyerlerinin (bina ve/veya bağımsız bölüm şeklinde olanların) geçici bir süre teslimlerinde, %8 vergi oranının uygulanacağı kararlaştırılmıştır. Bu geçici süre ilk belirlemede tarihi olarak kararlaştırılmış ancak daha sonra bu geçici süre birkaç kez uzatılmıştır.

/ sayılı BKK ile yürürlüğe konulan bu süreler kesintisiz bir şekilde uygulanarak birkaç kez uzatılmış ve nihayet bu süre için en son öngörülen tarihi son çıkan sayılı CK ile olarak değiştirilmiştir. Yani artık bina ve/veya bağımsız bölüm şeklinde olan ve %18 oranına tabikonutlar ile işyerlerinin KDV oranı tarihine kadar %8 olarak uygulanmaya devam olunacaktır.

3. Mobilya, Koltuk, Sandalye Teslimleri

tarih ve sayılı CK’nın 3 üncü maddesi ile sayılı CK’na (1) sayılı cetvelle eklenen ve genel olarak metalden, plastikten ve ağaçtan yapılma mobilya, koltuk ve sandalye teslimlerinde geçici bir süre ile %18 olarak uygulanan KDV oranının %8 olarak uygulanması kararlaştırılmıştır.

sayılı CK ile yürürlüğe konulan bu süreler kesintisiz bir şekilde uygulanarak birkaç kez uzatılmış ve nihayet bu süre için en son öngörülen tarihi son çıkan sayılı CK ile olarak değiştirilmiştir. Yani artık %18 oranına tabi mobilya, koltuk ve sandalye teslimlerinde KDV oranı tarihine kadar %8 olarak uygulanmaya devam olunacaktır.

Ancak KDV mükelleflerinin indirimli orana tabi işlemlerine ait KDV iade taleplerinde, bu Karar doğrultusunda teslim edilen mallar nedeniyle yüklendikleri vergiler dikkate alınmayacaktır.

4. Bazı Ticari Motorlu Araç Teslimleri

tarih ve sayılı CK’nın 4 üncü maddesi ile İstatistik Pozisyonlarına Bölünmüş Türk Gümrük Tarife Cetvelinin; , , ve GTİP numaralarında yer alan ve kısaca ticari araç diye tabir edilen malların teslimlerinde geçici bir süre ile %18 olarak uygulanan KDV oranının %1 olarak uygulanması kararlaştırılmıştır.

Ticari araçlar kısaca; yarı römorklar için çekiciler, 10 veya daha fazla kişi taşımaya mahsus (sürücü dâhil) otobüs, midibüs, minibüsler, eşya taşımaya mahsus araçlar, özel amaçlı motorlu taşıtlar (insan veya eşya taşımak üzere özel olarak yapılmış olanlar hariç). Örneğin; kurtarıcılar, vinçli taşıtlar, itfaiye taşıtları, beton karıştırıcı ile mücehhez taşıtlar, yol süpürmeye mahsus arabalar, püskürtme yapan arabalar, seyyar atölyeler, seyyar radyoloji üniteleri vb. araçlardan oluşmaktadır.

sayılı CK ile yürürlüğe konulan bu süreler kesintisiz bir şekilde uygulanarak bir kaç kez uzatılmış ve nihayet bu süre için en son öngörülen tarihi son çıkan sayılı CK ile olarak değiştirilmiştir. Yani artık %18 oranına tabi ticari taşıt araçları teslimlerinde KDV oranı tarihine kadar %1 olarak uygulanmaya devam olunacaktır.

Ancak mükelleflerin indirimli orana tabi işlemlerine ait KDV iadesi hesabında bu kapsamda yer alan araçlara (Türkiye’de kayıt ve tescil edilmemiş yeni araçlar hariç[1] ) ait indirim KDV tutarları yüklenim KDV tutarlarının hesabında dikkate alınmayacaktır. Kısaca bu araçlar nedeniyle yüklenilen KDV’ler iade edilmeyecektir.

C. ÖTV Kanunu Kapsamında Yapılan Süre Uzatımları

1) Bazı Binek Motorlu Araç Teslimleri

tarih ve sayılı CK’nın 5 inci maddesi ile ÖTV Kanuna ekli (II) sayılı listenin Türk Gümrük Tarife Cetvelinin; GTİP numaralarında yer alan ve motor hacmi cc altında olan ve kısaca binek araç diye tabir edilen bazı araçların ÖTV oranlarında geçici bir süre uygulanmak üzere 15 puan değerinde indirime gidilmiştir.

Bu belirlemeye göre; motor silindir hacmi cc geçmeyen ve ÖTV matrahı TL’yi aşmayan binek aracın ÖTV oranı %45’den %30’a ve ÖTV matrahı TL’yi aşan ve/fakat TL’yi aşmayan binek aracın ÖTV oranı %50’den %35’a düşürülmüştür.

sayılı CK ile yürürlüğe konulan bu süreler kesintisiz bir şekilde uygulanarak birkaç kez uzatılmış ve nihayet bu süre için en son öngörülen tarihi son çıkan sayılı CK ile olarak değiştirilmiştir. Yani ÖTV matrahına bağlı olarak %50 ve %45 ÖTV oranına sahip motor silindir hacmi cc geçmeyen binek araçlar için %35 ve %30 oranında ÖTV uygulanmaya devam olunacaktır.

2) Beyaz Eşya Teslimleri

tarih ve sayılı CK’nın 6 ncı maddesi ile ÖTV Kanuna ekli (IV) sayılı listede yer alan ve sayılı CK’nın (3) sayılı cetvelinde yer alan ve genel olarak beyaz eşya diye tabir edilen mallar için %6,7 olan ÖTV oranı geçici bir süre uygulanmak üzere %0 (sıfır) olarak belirlenmiştir.

sayılı CK ile yürürlüğe konulan bu süreler kesintisiz bir şekilde uygulanarak birkaç kez uzatılmış ve nihayet bu süre için en son öngörülen tarihi son çıkan sayılı CK ile olarak değiştirilmiştir. Yani sayılı CK’nın (3) sayılı cetvelinde yer alan ve genel olarak beyaz eşya diye tabir edilen mallar için %6,7 olarak öngörülen ÖTV oranı %0 olarak uygulanmaya devam olunacaktır.

2) Bazı Mopet, Motosiklet Teslimleri

tarih ve sayılı CK’nın 2 nci maddesi ile ÖTV Kanuna ekli (II) sayılı listede yer alan ve , ve GTİP numaralı motosiklet ve mopetlere uygulanan ÖTV oranı tarihine kadar uygulanmak üzere sıfırlanmıştır.

sayılı CK ile yürürlüğe konulan ve tarihine kadar uygulanacak bu süre sayılı CK ile olarak değiştirilmiştir. Yani bazı motosikletler ve mopetler için ÖTV oranının %0 olarak uygulanmasına devam olunacaktır.

III. SONUÇ

Yazının önceki bölümlerinde yer alan açıklamalardan anlaşılacağı üzere sayılı CK ile;

i) Kat irtifakı ile devir edilenler de dâhil olmak üzere konut ve işyerlerinin devri halinde hem alıcıdan hem de satıcıdan ayrı ayrı tahsil edilen %2 tapu harcı oranı tarihine kadar %1,5 olarak uygulanmaya devam olunarak,

ii) Bina ve/veya bağımsız bölüm şeklinde olan ve %18 oranına tabi konutlar ile işyerlerinin KDV oranı tarihine kadar %8 olarak uygulanmaya devam olunarak,

iii) %18 oranına tabi mobilya, koltuk ve sandalye teslimlerinde KDV oranı tarihine kadar %8 olarak uygulanmaya devam olunarak,

iv) %18 oranına tabi ticari taşıt araçları teslimlerinde KDV oranı tarihine kadar %1 olarak uygulanmaya devam olunarak,

v) ÖTV matrahına bağlı olarak %50 ve %45 ÖTV oranına sahip motor silindir hacmi cc geçmeyen binek araçlar için %35 ve %30 oranında ÖTV uygulanmaya devam olunarak,

vi) sayılı CK’nın (3) sayılı cetvelinde yer alan ve genel olarak beyaz eşya diye tabir edilen mallar için %6,7 olarak öngörülen ÖTV oranı %0 olarak uygulanmaya devam olunarak,

vii) Bazı motosikletler ve mopetler için ÖTV oranının %0 olarak uygulanmasına devam olunarak,

ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik ve finansal krizin aşılmasına yönelik bir takım tedbirler yürürlüğe konulmuştur. Bu tedbirlerin krizi aşmada ne kadar etkili olacağını önümüzdeki süreç bize gösterecektir.

K A Y N A K Ç A

1)  , ve sayılı CK.

2) / ve / sayılı BKK.

3)  İlgili Kanunlar.

K I S A L T M A L A R

1) GVK : Gelir Vergisi Kanun

2) KVK : Kurumlar Vergisi Kanunu

3) HK: Harçlar Kanunu

4) CK : Cumhurbaşkanı Kararı

5) BKK : Bakanlar Kurulu Kararı

6) RG : Resmi Gazete

7) GTİP : Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu


[1] Bu parantez içi hüküm sayılı CK ile getirilmiş olup tarihinden itibaren geçerli olmak üzere tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Kaynak: funduszeue.info
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemizekayıt olun.

>> Vergi Affı Rehberi ( Soru - Cevap) Ücretsiz E-Kitap:hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası