türkiye de bor madeni üretimi ticareti ve ülke ekonomisine katkıları / Türkiye De Bor Madeni Üretimi Ticareti Ve Ülke Ekonomisine Katkıları

Türkiye De Bor Madeni Üretimi Ticareti Ve Ülke Ekonomisine Katkıları

türkiye de bor madeni üretimi ticareti ve ülke ekonomisine katkıları

kaynağı değiştir]

Bakır, kolay işlenen ve hayli geleceği olan bir madendir. Elazığ'da Maden (Ergani Bakır İşletme), Artvin'de Murgul (Göktaş) ve Kastamonu'da Küre bakır çıkartılan yerlerdir. Rize Çayeli'nde bulunan bakır yatakları ise yılından itibaren işletilmeye başlanmıştır.[11]

Kahramanmaraş'ın Afşin-Elbistan ilçeleri arasındaki bölgede yapılan çalışmalarda yılında yaklaşık 1 milyar tonluk rezerv olduğu düşünülen bakır yatağı bulunmuştur.[12]

Bor[değiştir

İnsan ve toplum hayatında vazgeçilmez bir yer tutan “Madencilik” sektörü, tarih boyunca gelişmiş ülkelerin sahip oldukları teknoloji ve refah düzeyine ulaşmalarında en etkin rol oynayan faktörlerden biri olmuştur. Madencilik,  gerek istihdam yaratması açısından gerek ülkenin hammadde açısından dışa olan bağımlılığını azaltması yönünden oldukça öfunduszeue.infoıca çıkarılan madenin ihraç edilmesi durumunda ülkeye yüksek miktarda döviz girişi sağlayıp ülke ekonomisine yüksek miktarda katkı sağlamaktadır.

Dünyada Madencilik:

Dünya maden rezervlerinde önemli payları olduğu gibi dünya maden üretiminde de rol oynayan ülkelerin başında ABD, Çin, Güney Afrika, Kanada, Avustralya ve Rusya funduszeue.info yanı sıra maden alanına girmese de petrol üretiminde  Suudi Arabistan, Kuveyt, İran, Rusya ve Türk Cumhuriyetleri önemli rezervlere sahiptir.Örneğin ABD’de maden ve madenciliğe dayalı sanayilerin toplam üretimi 27,6 milyardolar olup ABD ekonomisine sağladığı toplam katma değer 2,28 trilyon dolara kadar ulaşmaktadır. Yine dünya madenciliğinde önemli bir yeri olan Kanada’da ise toplam madencilik üretimi yılında 45,3 milyar dolar civarında olup, sektörden elde edilen vergi geliri ise yıllık 13,5 milyar dolar civarındadıfunduszeue.infoiye sağladığı katkılar açık olan madencilik sektörüne; yatırımcıların ilgisi de her geçen günartmaktadır. Maden arama faaliyetlerine en çok yatırım yapan ülkelerin başında Kanada, Avustralya ve ABD gelmektedir. Söz konusu ülkeler toplam arama bütçesinin yaklaşık %69’una tekabül eden 12,6 milyar USD değerinde harcama gerçekleştirmektedir.

Türkiye’de Madencilik:

Ülkemizin karmaşık jeolojik ve tektonik yapısı çok çeşitli maden yataklarının bulunmasına olanak sağlamıştır. Günümüzde dünyada yaklaşık 90 çeşit madenin üretimi yapılmaktayken ülkemizde 60 civarında maden türünde üretim yapılmaktadır. MTA verilerine göre, dünyada ülke arasında toplam maden üretim değeri itibarıyla 28’inci sırada yer alan ülkemiz, maden çeşitliliği açısından ise 10’uncu sırada bulunmaktadır. Başta endüstriyel ham maddeler olmak üzere, bazı metalik madenler, linyit ve jeotermal kaynaklar gibi enerji ham maddeleri açısından ülkemiz zengindir. Dünya endüstriyel ham madde rezervlerinin % 2,5’i; kömür rezervlerinin % 1’i; jeotermal potansiyelinin % 0,8’i ve metalik maden rezervlerinin % 0,4’ü ülkemizde bulunmaktadır. Ülkemizin zengin olduğu madenler arasında ise ilk sırayı dünya rezervlerinin % 72’sini oluşturan bor mineralleri almaktadır. Ancak, birkaç maden dışında dünya ölçeğindeki rezervlerimiz kısıtlıdır. Dünyada üretimi ve ticareti yapılan 90 çeşit maden ve mineralden 13’ünün ekonomik ölçekteki varlığı ülkemizde henüz saptanamamıştır. Ülkemiz 50 çeşit madende kısmen yeterli kaynaklara sahipken, 27 maden ve mineralin günümüzde bilinen rezervleri ve kaliteleri, ekonomik madencilik için yetersizdir. Ülkemizin, maden kaynakları ve çeşitliliği bakımından kendi kendine kısmen yeterli olan ülkeler arasında yer aldığı söylenebilir.

Teknik Değerlendirme :

  1. Ülkemiz de madencilik sektörü alınan verilere göre yılında %25 yılında %25 gibi sabit bir büyüme rakamı yakalayarak her geçen sene büyüyen bir sektör konumundadıfunduszeue.info büyüme rakamları ile devam edilmesi durumunda  senesinde 15 milyar USD kar hedef konulmuş olup bu hedef doğrultusunda ilerlenmektedir.
  2. Mevcut ekonomik durumlar düşünüldüğünde ülkenin döviz ihtiyacının karşılanması için oldukça önemli bir konumda olan maden sektörü daha fazla yatırım alması,yasalar önündeki zorlukların kolaylaştırılması, yatırımcı adına devlet desteği alması durumunda ekonomik anlamda Türkiye için oldukça önemli bir konumdadır.Özellikle Covid sonrası Dünya genelinde yaşanan ham madde açığının kapatılması adına Türkiye bu konuda da merkez üslerden birisine dönüştürülebilir,ayrıca mevcut olan % olan işsizlik sorunu için ülke adına  istihdam yaratarak işsizliğin önlenmesi adına  ülke adına önemli katkılar sunabilir.

 

 

Alıntılar :

• İMMİB (İSTANBUL MADEN İHRACATÇILARI BİRLİĞİ)

 • Trade Map Verileri

• TUİK, Dış Ticaret İstatistikleri, Aralık

• TOBB Madencilik Sektör Meclisi, Türkiye Madencilik Sektör Raporu • TBMM Araştırma Komisyonu Raporu, Mayıs

 

 

Türkiye, petrol ve do&#;algaz zengini bölgelere kom&#;u, gelece&#;in petrolü olan bor ve tityanyum madenlerine sahip Avrupa ve Asya’y&#; birle&#;tiren bir ülke olarak her zaman emperyalist ülkelerin i&#;tah&#;n&#; kabartm&#;&#;t&#;r. Ya&#;ad&#;&#;&#;m&#;z bu dönemde de ülkemiz üzerinde birçok oyunlar oynanmak istenmektedir. Büyük ve dinamik pazar olan ülkemiz ne geli&#;mi&#; ekonomi olmal&#; ne de batmal&#;. Sadece Bat&#;’n&#;n çizdi&#;i yol haritas&#;nda ilerlemeli.
Fakat devlet gelene&#;inin sa&#;laml&#;&#;&#;, nitelikli insan gücünün varl&#;&#;&#; ve tarihsel genlerindeki özgür toplum refleksi ülkemiz üzerinde oynanan her oyunu bozmaktad&#;r.
Bütün bu gücümüze ra&#;men ekonomide üreten ve katma de&#;er yaratan bir ülke olmazsak bat&#;n&#;n üzerimizdeki &#;srarl&#; oyunlar&#; bir gün ba&#;ar&#;ya ula&#;abilir. &#;&#;te bu da titredi&#;imiz ülkemizin bekas&#;n&#; tehlikeye atacak bir durumdur.
Oysa öyle zenginliklerimiz var ki bunlar ülkemizin geli&#;mi&#; ekonomi haline gelmesini sa&#;layacak zenginliklerdir. Bunlardan biri bor madenleridir.
TÜRK&#;YE’DE BOR
Dünya bor rezervlerinin yüzde 73’üne sahip olan Türkiye’de bilinen bor yataklar&#;; Eski&#;ehir - K&#;rka, Kütahya - Emet, Bal&#;kesir Bigadiç, Bursa - Kestelek’te bulunmaktad&#;r.
Türkiye’de rezerv aç&#;s&#;ndan en çok bulunan bor mineralleri Tinkal ve Kolemanit’tir. Türkiye’de Tinkal yataklar&#; Eski&#;ehir - K&#;rka’da, kolemanit yataklar&#; ise Kütahya - Emet, Bal&#;kesir - Bigadiç ve Bursa - Kestelek’te bulunmaktad&#;r. Ayr&#;ca, Bal&#;kesir - Bigadiç’te üleksit rezervi mevcut olup Bursa - Kestelek’te zaman zaman Üleksit yan ürün olarak elde edilmektedir.
say&#;l&#; Kanun ile birlikte Türkiye’de bor ve bor ürünlerinin üretilmesi, i&#;letilmesi ve pazarlanmas&#; faaliyetlerini gerçekle&#;tirme görevi Eti Maden taraf&#;ndan yürütülmektedir.
Bor ürünleri Türkiye’de; yüzde 36 cam, yüzde 31 seramik, yüzde 9 temizlik- deterjan, yüzde yedi tar&#;m, yüzde dört tutkal ve yüzde 14 pay ile di&#;er alanlarda kullan&#;lmaktad&#;r. Eti Maden, yurt içi bor taleplerinin tamam&#;n&#; kar&#;&#;lamaktad&#;r.
Türkiye bor madenini tam rafine i&#;lenmi&#; olarak de&#;il, ham veya yar&#; rafine halde satmas&#;ndan dolay&#; çok önemli döviz kazand&#;racak f&#;rsatlar&#; kaç&#;rmaktad&#;r. Örne&#;in, ortalama FOB Band&#;rma dolar/ton dan sat&#;lan tenörlü kolemanit cevherini -Türkiye bu cevherde dünyan&#;n tek üreticisi ve ihracatç&#;s&#; konumundad&#;r- alan ABD’li bir firma söz konusu ürünü ö&#;üttükten sonra ABD dolar&#;/ton fiyatla nihai kullan&#;c&#;ya satmaktad&#;r. Katma de&#;er ABD taraf&#;ndan kazan&#;lmaktad&#;r.
DÜNYA’DA BOR
Dünyada ham madde kaynaklar&#;n&#;n h&#;zla tükenmesi ve sanayinin birçok dal&#;nda kullanmas&#; sebebiyle borun, her geçen gün önemi artmaktad&#;r. Dünyadaki en yüksek bor rezervine sahip olan Türkiye’yi Rusya, Güney Amerika ve Amerika Birle&#;ik Devletleri takip etmektedir.
Dünyada y&#;l&#;nda milyon ton civar&#;nda üretim kapasitesi oldu&#;u bilinmektedir.
Dünya bor ürünleri tüketimi ise y&#;l&#;nda milyon ton iken, bu de&#;er y&#;l&#;nda milyon ton, y&#;l&#;nda milyon ton, y&#;l&#;nda milyon ton, y&#;l&#;nda milyon ton olarak gerçekle&#;mi&#;tir. Dünyada sektörel bazda bor ürünlerinin tüketimi: yüzde 47 cam sektörü, yüzde 16 tar&#;m-gübre, yüzde 15 seramik sektörü, yüzde 2 temizlik ve deterjan sektörleri ve yüzde 20 di&#;er sektörlerdir.
BORUN STRATEJ&#;K ÖNEM&#;
Bor ve borlu yak&#;tlar, ’li y&#;llar&#;n ba&#;&#;nda ABD Savunma Program&#;nda gelece&#;in yak&#;t&#; olarak adland&#;r&#;lm&#;&#; ve nükleer silahlanma d&#;&#;&#;nda 2. önemli stratejik malzeme olarak nitelendirilmi&#;tir. - y&#;llan aras&#;nda ABD ve NATO taraf&#;ndan bor, stratejik bir maden olarak ilan edilmi&#;, pazarlamas&#; kontrol alt&#;na al&#;nm&#;&#;t&#;r.
Yak&#;n bir gelecekte &#;u anda motorlu araçlarda kullan&#;lan petrolün (benzin, mazot) alternatifi “bor” madeni olaca&#;&#; kesindir. Türkiye, petrol kadar önemli ve hatta petrolden bile daha önemli olaca&#;&#; varsay&#;lan bor madeninin dünyadaki en büyük rezervine sahip ülkesidir.
Böyle bir servete sahip ülkemizin stratejik aç&#;dan önemi ortada. Co&#;kulu konu&#;malarla ülkenin bekas&#; korunmaz. Üretimle, katma de&#;er yaratmakla ancak ülkemizin gelecek nesillere de vatan olaca&#;&#;n&#; akl&#;m&#;zdan ç&#;kartmamal&#;y&#;z!

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası