5 aylık gebelikte memeden sıvı gelmesi / Hamilelikte Süt Gelmesi - funduszeue.info

5 Aylık Gebelikte Memeden Sıvı Gelmesi

5 aylık gebelikte memeden sıvı gelmesi

Gebelikte Göğüslerden Sıvı Gelmesi Normal mi?

Gebelikte Göğüslerden Süt Gelmesi

Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz andan itibaren, çeşitli hormonların etkisiyle vücudunuzda pek çok değişim gözlemleyebilirsiniz. Bu hormonlardan biri de süt hormonu olarak  bilinen prolaktindir. Prolaktin, gebeliğinizin 8. haftasından itibaren meme bezlerinizi olgunlaştırarak, sizi süt üretimine hazır hâle getirmektedir. Anne sütü, çoğu zaman doğumla birlikte gelmeye başlasa da bazı kadınlarda hamilelik döneminde de geldiği görülmektedir. Bu durum gayet normaldir, herhangi bir tedavi gerektirmez. Bu yazımızda; hamilelikte memeden süt/sıvı gelmesi ile ilgili tüm merak ettiklerinizi bulabilirsiniz.

Gebelikte Göğüslerden Sıvı Gelmesi Normal mi?

Hamilelikte Göğüsten Sıvı Gelmesi

Hamilelikte süt gelmesi, özellikle gebeliğin son haftalarında oldukça normaldir. Bu durum, her anne adayında görülmese de oldukça sık rastlanan bir durumdur. Sebebi; prolaktin hormonunun yükselmesi ile birlikte göğüslerinizin süt üretimine hazırlanmasıdır. Gayet normal bir durum olduğundan herhangi bir tedavi gerektirmez. Kıyafetlerinizi gelen sıvıdan korumak için meme ucu pedlerinden faydalanmaya başlayabilirsiniz.

Kolostrum (Ağız Sütü)

Halk arasında ağız sütü olarak bilinen kolostrum, memeden gelen ilk sıvıdır ve bebek için çok özeldir. Hatta bebeğin ilk aşısı olarak değerlendirilir. Çünkü anne vücudu, bebeğin birçok bakteri ve virüsten korunabilmesi için bu bol antikor içeren sıvıyı üretir. Yoğun kıvamlı, koyu ve sarı renktedir. Normal anne sütüne göre daha fazla protein, daha az karbonhidrat ve yağ barındırır. Bebeğin en kolay sindirebileceği maddedir. Bu yönleriyle kolostrum çok özel bir sıvı olarak karşımıza çıkar. Hamilelik döneminde göğüslerinizden süt gelirse, bu durum kolostrumun boşa aktığı anlamına gelmez. Bebek doğduğunda yine bu özel sıvı gelecektir.

Gebelikte Göğüslerden Sıvı Gelmesi Normal mi?

Hamilelikte Memeden Sıvı Gelmesi Erken Doğum Göstergesi midir?

Halk arasında, doğumdan önce memelerden süt gelmesinin erken doğum işareti olabileceğine dair yaygın bir kanı bulunmaktadır. Ancak bu iki durum arasında hiçbir ilişki yoktur. Memelerden genellikle son aylarda süt gelmeye başlar, bazı anne adaylarında nadiren daha erken aylarda da görülebilir. Bazılarında ise doğuma kadar hiçbir şekilde sıvı gelmez. Bunların hiçbiri anne veya bebek için riskli bir duruma işaret etmez.

Aşağıdaki Durumlarda Doktora Başvurun

Hamilelik döneminde göğsünüzden yukarıda tarif edilen şekilde sıvı gelmesi normaldir. Ancak aşağıdaki belirtileri görürseniz, mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir.

  • Gelen sıvı kahverengi veya pembeyse,
  • Kanlı gibi görünüyorsa,
  • İltihaplı gibiyse ve kokuyorsa,

doktorunuza muayene olmalısınız.

Gebelikte Göğüslerden Sıvı Gelmesi Normal mi?

Hamile Olmayan Kadınlarda da Göğüslerden Sıvı Gelebilir

Hamile olmayan veya bebek sahibi olmayan kadınların göğsünden süt gelmesi durumuna ise galaktore adı verilmektedir. Yine prolaktin hormonunun yükselmesi galaktorenin ana sebebidir. Gelen sıvı çoğu zaman beyaz veya renksiz olsa da bazı durumlarda sarı ve ya yeşil gelebilir. Prolaktin hormonunun yüksekliği dışında, tiroid bezinin az çalışması, çeşitli ilaçlar, stres, östrojen hormonunun artması veya uzun süre yoğun bir şekilde emzirmek de galaktore nedeni olabilir. Galaktore gelişen kişilerde adet düzensizliği ve yumurtlamada azalma görülebilir. Duruma göre çeşitli ilaçlarla durum kolayca kontrol altına alınabilmektedir.

Prolaktin Nedir?

Prolaktin; beynin alt bölgesinde bulunan nohut büyüklüğündeki hipofiz bezinden salgılanan bir tür hormondur. Temel işlevi, anne adayının göğsünü süt üretimine hazırlamaktır. Gebelik ve lohusalık dönemi boyunca yüksek seviyelerdedir. Ayrıca adet döngüsünden de sorumludur. Prolaktinin hamilelik ve emzirme döneminde düzenli olarak salgılanması, GnRH ve FSH hormonlarının salgılanmasını durdurarak yeni bir gebelik oluşmasını önler. Yeni doğum yapan kadınların bir süre daha gebe kalamamasının nedeni bu hormondur. Ancak yine de korunma yöntemlerinden size en uygun olanı kullanmalısınız.

Editörün Seçtikleri

Popüler Yazılar

Gebe Sözlüğü

ve sarı, kremsi sıvıdan başka belirtiler gösteriyorsa, her zaman olumsuzluk göstergesi olmamakla birlikte, doktorunuza başvurmanızı önerebiliriz.

Hamilelikte Süt Ne Zaman Gelir?


Gebeliğin bitmesine yakın, son haftalarında iki göğüsten ya da tek göğüsten, süt veya berrak bir sıvı gelmesi normaldir. Hamilelikte süt gelmesi, haftadan (4. aydan) itibaren yaşanıyorsa da genellikle endişe verici bir durum yoktur. Tabii bu, gebeliğin haftasından sonra her hamile anneden süt gelmeli demek de değildir. Vücudunuzun 8. haftadan itibaren süt üretmeye hazır hale geldiğini unutmayın. Sütünüzün geleceği tarih her gebe için farklılaşabilir.

Hamilelikte Süt Gelmesine Neden Olan Hormonlar Nelerdir?


Gebelikte göğüslerden süt gelmesi ile ilişkili iki hormon bulunuyor:

Prolaktin ve Oksitosin.

Peki nedir bu prolaktin ve oksitosin, ne işe yarar, düzgün çalışmaları için neler yapmak gerekir?

Prolaktin hormonu, üremeyi ve sağlığını doğrudan etkileyen bir hormondur. Süt hormonu olarak da bilinir. Her ne kadar kadınlarla özdeşleştirilse de iki cinste de bulunur. Ancak erkeklerdeki işlevi tam olarak bilinmemekle birlikte ortak oldukları nokta cinsel uyarıyı sağlayan bir hormon olmasıdır.

Prolaktinin düşük olması değil, yüksek olması olumsuz sonuçlar doğurabilir. Prolaktin değeri kan testi yapılarak belirlenir.

Yükselmeye neden olan faktörler arasında; psikiyatri ilaçları, uyku sorunları, yoğun stres, tiroid bezlerinin az çalışması, doğum kontrol ve yüksek tansiyon ilaçları sayılabilir. Kan testi bazı durumlarda yanlış sonuçlar verebilir. Adet döneminde kan alımı, egzersiz yaptıktan sonra kan alımı vs. gibi durumların da doktorun tavsiye ettiği şekilde ayarlanması gerekir.

Prolaktin hormonunun olması gerekenden yüksek olması, gebe kalmayı zorlaştırabilir. Bu sebeple hamile olunsun olunmasın belli periyotlarla kontrol edilmelidir.

Prolaktin hormonunun düşüklüğü ise gebelik sonrasında bile süt gelmemesi gibi sorunlar oluşturabilir.

Her iki durumda da ilaçla tedavi mümkün. Uyku, beslenme, stresi uzun süreli yaşamaya dikkat edilmesi de gerekir.

Oksitosin hormonuna gelelim. Kadın ve erkeklerde bulunan ama kadınların hayatında daha fazla yeri olan bir hormon. Cinsel ilişkiyi, doğumu, döllenmeyi kolaylaştırıcı etkisi bulunuyor.

Hamilelik hormonu, aşk hormonu gibi isimlerle anılan oksitosin, emzirmede süt sıvısının meme ucuna gelmesini ve dışarı çıkmasını, emzirmenin de kolaylaşmasını sağlıyor.

Oksitosin hormonunun eksikliği, cinsel ilişkide zorlanma, emzirme zorluğu, sosyal fobi, anksiyete, stres gibi sorunlarla doğrudan ilişkilidir. Bu nedenle aşık olmak, el ele tutuşmak, cinsel birliktelik yaşamak, insanlarla sözlü iletişim kurmak oksitosin salgılanması için önemli. Ayrıca, protein içeren besinler, su, tahıllı gıdalar, bazı vitaminler ve bitter çikolata, oksitosin hormonunu artırabilecek besinlerdir.  

hamilelikte-sut-gelmesine-neden-olan-hormanlar-nelerdir

Hamilelik Dönemiyle Birlikte Vücudunuzun Sağlıklı Bir Şekilde Süt Üretmesini Nasıl Sağlarsınız?


Klasik olacak bazı önerimiz olacak. Bunları kulak arkası etmemenizi öneririz. Bu tavsiyeleri sürekli duyuyor olmanız onların önemsiz olduğu anlamına gelmiyor

 

Ilık duşlar almak da anne sütünü artırıcı etki gösterebilir.

Gebeyken Sütünüz Geldiğinde Neler Yapmalısınız?


Eğer süt gelmesinin azaltılması isteniyorsa meme uçlarıyla oynama yapılmamalıdır. Kesin çözüm olarak değil ama geçici bir problem çözücüdür.

Hamilelikte Göğüs Bakımınız Nasıl Olmalı?


Sütün oluşturduğu ıslaklığı gidermek için, eczanelerden edineceğiniz göğüs pedlerini kullanabilirsiniz.

Bakım kremleri, gerekli yağlar ile her gün bakım yapılmalı. Bebeğin sağlıklı ve temiz göğüslerden beslenebilmesi için hamilelik sonlandığında da bakıma devam edilmeli. İhmal edilmemeli.

Fizyolojik olarak hamile kaldığınız andan itibaren göğüslerinizde değişimler yaşayacaksınız. Süt kanallarınız genişleyecek ve geçici hassasiyetlerle karşılaşacaksınız. İlerleyen zamanda bu hassasiyetler geçecek ancak yine de göğüslerinizin rahat etmesi için sütyenlerinizi destekli olmayan sütyen, yarım atletlerle değiştirmelisiniz.

Hamileliğin Son Haftalarındaysanız ve Sütünüz Gelmeye Başlamadıysa…


Vücudunuzun sağlıklı bir şekilde süt ürettiğinden emin olmalısınız. Birkaç başlık yukarıda bunlardan biraz bahsetmiştik ancak biraz daha açalım.

Gebelikte Memelerden Süt gelmesi
Gebelikte Memelerden Süt gelmesi
Gebelikte memelerden (göğüsten) süt ya da şeffaf sıvı gelmesigebeliğin son haftalarında gayet normal bir durumdur. Tüm gebelerde olmasa da bu durum sık karşılaşılan durumlardan biridir. Gebelik süresince süt salgı hormonlarının artması ile bebek daha doğmandan göğüsler bebeğe süt hazırlamaya başlar. Göğüslerde oluşan bu süt bazen bebek doğmadan anne memesinden gelmeye başlar hatta halk arasında bu süte ağız sütü (kolostrum) denir.

Gebelikte Memelerden Süt gelmesi Normal Midir?

Hamileliğin başlaması ile birlikte süt kanaları da kendini doğuma hazırlamaya başlar. Gebelerde sıklıkla gebeliğin 5. ayından itibaren göğüslerden beyaz ve şeffaf renkli kokusuz halde gelen ve süte benzeyen sıvının herhangi bir tehlikesi bulunmamakta ve tedavi gerektirmemektedir.

Aman dikkat: Hamileyken göğüsten gelen sıvı süte benzemiyorsa kahverengi, ya da kanlı gibiyse doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.

Gebelikte Göğüsten süt gelmesi erken doğum belirtisi midir?

Memelerden süt gelmesi genellikle gebeliğin son aylarında olurken nadiren de olsa ilk aylada da olabilmektedir. Gebelikte süt gelmesi erken doğum olacağı anlamını taşımamaktadır. Memelerden süt gelmesi erken ya da geç doğum olacağı anlamını taşımadığı için anne adaylarının endişelenmesine gerek yoktur.

Bazı gebelerde ise doğuma kadar hiç süt gelmeyebilir. Bu durumda süt gelmesi için hiçbir şey yapmaya gerek yoktur. Bu durumda herhangi bir risk belirtisi olmayıp gayet normal bir durumdur. Annenin sütünün az olacağını da göstermez.

Tagsgebelikgöğüslerden süt gelmesihamilelikmemeden sıvı gelmesi

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası