tırnaktaki beyaz leke hangi vitamin eksikliği / TIRNAKLARDAKÄ° BEYAZ LEKELERE DÄ°KKAT! - Şehit Serkan Şahin Ortaokulu

Tırnaktaki Beyaz Leke Hangi Vitamin Eksikliği

tırnaktaki beyaz leke hangi vitamin eksikliği

Tırnakta beyaz lekeler ne anlama geliyor ve nasıl geçer? Lökoniki nedir ve nasıl geçer?

Tırnakta beyaz lekeler ne anlama geliyor ve nasıl geçer? Lökoniki nedir ve nasıl geçer?

Tırnakta nokta halinde, çizgi halinde veya tamamen kaplayacak kadar geniş bir alanda olabilen ve tıp dilinde karşılığı "lökoniki" olan beyaz lekeler herkes tarafından vitamin eksikliğinden kaynaklandığı söylenir. Ancak bu bilgi kesinlikle yanlıştır. Peki Tırnakta beyaz lekeler ne anlama geliyor ve nasıl geçer? Lökoniki nedir ve nasıl geçer? işte sorunun yanıtı:

Zaman zaman tırnağında oluşan beyaz lekelerin sebebini hiç merak ettiniz mi? Tırnakta oluşan beyaz lekeler yani Lökoniki aslında bir sağlık sorununun habercisi olduğunu gösteriyor. Lökoniki, parmaklarımızda veya tırnaklarımızda oluşan beyaz noktalara ve çizgilere verilen isimdir. Çok yaygın olan bir sorun olmasına rağmen tamamen zararsızdır. Bazı insanlarda tırnaklardaki beyazlık nokta şeklinde küçük küçük olurken bazılarında ise kısa veya uzun çizgiler ile bütün bir tırnağı kaplayabilir. En büyük sebebi tırnak yatağının zarar görmesidir. Bu da tırnağınızı bir yere vurmanız veya çarpmanız sonucu ortaya çıkar. 

En iyi 10 el kremi hangisi? Soğuk havalara karşı en iyi nemlendiren el kremleriİLİŞKİLİ HABEREn iyi 10 el kremi hangisi? Soğuk havalara karşı en iyi nemlendiren el kremleri

TIRNAKTAKİ BEYAZ LEKELERİN NEDENLERİ

Alerjik tepki

Ojeler, besleyici yağlar, oje sökücüler ve tırnağa temas eden diğer kozmetik ürünler alerjiye ve tırnakta beyaz lekeye neden olabilir.

Protein eksikliği

Tırnakta beyaz leke yatay şeritler halinde ise protein eksikliğisöz konusu demektir. Bu şeritler tırnakta değil tırnak yatağında olduğu için tırnakla birlikte uzamazlar. Beyaz leke, tırnağınızı diğer elinizle sıktığınızda kayboluyorsa protein eksikliğidir. Protein alınca hemen geçer.

Akrilik tırnak nedir ve evde akrilik tırnak nasıl yapılır? Protez tırnak uygulaması 2021İLİŞKİLİ HABERAkrilik tırnak nedir ve evde akrilik tırnak nasıl yapılır? Protez tırnak uygulaması 2021

Mineral eksikliği

Mineral veya vitamin eksikliğinde tırnaklarda beyaz noktalar oluşabilir. Tırnaklardaki beyaz noktaların çıkmasının en büyük etkeni çinko ve kalsiyum eksikliğidir. Kalsiyum eksikliği ile tırnakta beyaz lekeler oluştuğu söylense bile, bu durum bilimsel olarak ispatlanmamıştır.

Tırnak yaralanmaları

Tırnak köküne alınan darbeler, tırnaklarda beyaz lekelere neden olabilir. Sık olarak manikür yaptırmak da başlıca nedenlerden biridir.

TIRNAKTA OLUŞAN BEYAZLIKLAR NASIL GİDERİLİR?

- İçeriğinde bol miktarda çinko minerali barındıran besinler tüketilmelidir. Kırmızı et, peynir, yumurta, brokoli, bezelye ve fındık çinko bakımından zengin besinlere örnek gösterilebilir. Çinko, C vitamini ile beraber tüketilirse, çinko mineralinden yüksek oranda yararlanılmasını sağlar.

Tırnak bakım ürünleri sıklıkla kullanılıyor ise bu ürünlerin son kullanma tarihlerinin geçmediğinden ve sağlık açısından problem oluşturmayacağından emin olunmalıdır.

- Demir, sülfür ve kalsiyum içerikli besinlerin yeterince alınmasına dikkat edilmelidir.

Tırnaklarda beyazlamanın olduğu fark edildiğinde, tırnakların uzaması beklenmelidir. Ciddi bir problem yaratmayan beyaz lekeler tırnakla birlikte uzayarak kaybolacaktır. Eğer tırnağın belli bir noktasında uzun süre kalan ve yok olmayan beyazlıklar varsa doktora danışılmalıdır.

En kolay şekilde balıksırtı örgü nasıl yapılır? Adım adım balıksırtı örgü...

İLİŞKİLİ HABER

En kolay şekilde balıksırtı örgü nasıl yapılır? Adım adım balıksırtı örgü...

Tırnaklardaki beyaz lekeler bazı hastalıkların habercisi

Tırnaklardaki beyaz lekeler bazı hastalıkların habercisi

ensonhaber.com

Bu zamana kadar tırnaklarımızın üzerindeki beyaz lekelerin vitamin eksikliğinden kaynaklandığı bilgisi çevremizdeki hemen hemen herkes tarafından dillendiriliyordu. Bu sebeple eczanelere koşarak vitamin ilacı tükentenlere kötü haber. Çünkü vitamin almanız bu durumu düzeltmiyor.

BİLİM LÖKONİKİ OLARAK ADLANDIRIYOR

Bilim, tırnaklarımızın üzerindeki beyazlıkları lökoniki olarak adlandırıyor ve bu beyazlıklar bazı ciddi hastalıkların habercisi olabiliyor.

BEYAZ LEKERLERİN NEDENLERİ

Genel olarak kozmetik ürünlere karşı oluşan alerjik nedenler bu duruma sebebiyet verebilir. Tırnakta meydana gelen beyaz lekeler şeritler şeklinde ise bu protein yetersizliğinin olduğunu gösterir. Bu şeritler tırnağın üzerinde değil tırnak yatağındadırlar.

Tırnaklardaki beyaz lekeler bazı hastalıkların habercisi

Bundan dolayı tırnak ile birlikte büyümezler. Vücutta belli miktarda çinko bulunmaktadır. Bu mineralin eksikliğinde tırnaklarda beyaz lekeler ve izler oluşur.

KALSİYUM EKSİKLİĞİ DE OLABİLİR

Kesin olmamakla birlikte kalsiyum eksikliğinin de tırnakta lekelenmelere yol açtığı düşünülmektedir. Tırnak köküne alınan darbeler tırnakta leke oluşmasına neden olabilir. Lekeler darbeden hemen sonra değil bir süre sonra oluşur.

MANTARIN BELİRTİSİ OLABİLİR

Tırnakta mantar oluşması da tırnak lekelerinin bir diğer nedenidir. Siroz, hepatit, böbrek hastalıkları, kansızlık ve demir eksikliği gibi durumlarda tırnakta beyaz lekelerin oluşmasına neden olabilmektedir.

beyaztırnak

Google News ile Takip Et

Tırnaktaki Beyaz Lekeler Neden Olur?

Tırnaklar zaman zaman beslenme bozukluğu, stres ve birçok hastalığa bağlı nedenlerden yıpranabilir ve bozulabilirler. Tırnaklarda beyaz lekeler herkeste görülebilir. Bu beyaz renk değişikliğinin yoğunluğu, şekli ve büyüklüğü önemli olup oluş sebebi hakkında bize ipucu verir. Tırnaklardaki beyaz noktaların en sık sebeplerinden biri ele sürekli temas eden temizlik ürünleri ve boyacılık, tekstil, kuaförlük gibi çeşitli meslek dallarında kullanılan kimyasallardır. Bu kimyasallar, sadece tırnaklara değil tüm ele zarar verir. Teması engellemek ve eldivenle iş yapmak gerekir. Tırnaktaki uzun süreli beyaz lekeler ciddiye alınmalı, geç kalınmaması gerekir. Dermatoloji uzmanına gidilerek muayene ve laboratuvar incelemeleri ile sebebin araştırılması, nedene yönelik tedavinin verilmesi gerekir.


Tırnaktaki Beyaz Lekeler Neden Olur?

  1. Tırnakta oluşan beyaz lekelerin birden fazla nedeni olabilir. Bu sebeplerin başında kansızlık, kalsiyum eksikliği ve tırnak mantarı sayılabilir. Tırnaktaki beyaz lekelerin çoğunluğu tırnaklarınla birlikte uzayıp vücudundan atılır. Bu süreçte bol bol su içmek, çinko ve kalsiyum içerikli gıdalar tüketmek fayda sağlayacaktır. Ancak tırnak lekeleri uzun süre geçmiyorsa, beyazdan sarı renge dönüyorsa bu tırnak mantarının işareti olabilir.
  2. Tırnaktaki beyaz lekeler, uzun beyaz dalgalanmalar şeklinde birden fazla tırnakta görülüyorsa protein ve başka besin eksikliğinden, böbrek veya karaciğer rahatsızlığından kaynaklanabilir. Kısa beyaz ve yatay çizgilerse şeklinde ise sıklıkla darbe sonucu oluşmuştur, sert cisimlere tırnaklarla müdahale edilmemesi önlemi alınarak zamanla kendiliğinden kaybolur.
  3. Tırnaklarda meydana gelen beyaz lekelerin tırnak kökünden ucuna kadar geniş alana yayılmaları ise arsenik zehirlenmeleri, çinko, selenyum, kalsiyum magnezyum ve manganez gibi minerallerin eksikliğinden de kaynaklanabilir. Mutlaka uzman bir hekime başvurmak ve kan değerlerine baktırmak gerekebilir.
  4. Bu lekelerin oluşmasındaki diğer sebepler ise tiroit hormonlarının düzensizliği, kansızlık, keratin yetersizliği ve bazı ilaçların yan etkileridir.

Yazar:

Dermatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Nilsu Salih

instagram.com/dr.nilsugencyilmaz

Şunlara da göz atın;

  1. Sararan tırnaklar nasıl beyazlatılır?
  2. Tırnak bakımı nasıl yapılır?
  3. El titremesi neden olur?
  4. El bakımı nasıl yapılır?
  5. Ayak altı yanmasına ne iyi gelir?

TIRNAKLARDAKÄ° BEYAZ LEKELERE DÄ°KKAT!

TIRNAKLARDAKÄ° BEYAZ LEKELERE DÄ°KKAT!

Değerli velilerimiz okulda bazı öğrencilerimizin tırnaklarında tespit ettiğimiz beyaz lekeler bazı vitamin ,mineral ve hormon eksikliğinden kaynaklanabildiğinden bu durum öğrencilerimizde okuduğunu anlamama,derslere odaklanamama ve dikkat eksikliğine sebep olabilmektedir.  Aşağıdaki metni dikkatle okuyup bu konuda gerekli önlemleri alabilirsiniz.

03-11-2022

 

 

 

 

 

 

 

 

TIRNAKLARDAKi BEYAZ LEKELER Lökoniki adı verilen beyaz lekelenmeler sadece tırnakta değil parmaklarda da görülebilir. Birçok kişinin karşılaştığı bu durumun en büyük nedeni tırnak yatağının zarar görmesidir. Tırnağı bir yere çarpmak, sert bir zemine vurmak tırnakta beyaz çizgilere neden olabilir.

 

Basit nedenlerden kaynaklı olarak ortaya çıkan tırnak beyazlaması bazen vücudun alarm vermesi sonucu oluşan bir durum olabilir. Bu alarmlar;

 

- Tırnak mantarı

 

- Kansızlık

 

- Kalsiyum eksikliği

 

- Vücuttaki keratin hormonu yetersizliği

 

- Kullanılan kozmetik ürünleri

 

Tırnakta beyaz lekeler neden oluşur?

Protein eksikliği 

 

Tırnakta beyaz leke yatay şeritler halinde ise protein eksikliğinin göstergesi olabilir. Bu şeritler tırnakta değil tırnak yatağında olduğu için tırnakla birlikte uzamazlar. Beyaz leke, tırnağınızı diğer elinizle sıktığınızda kayboluyorsa protein eksikliğidir. Uzun süre geçmeyen beyazlamalar mutlaka bir doktora gösterilmelidir. 

 

Mineral eksikliği

 

Mineral veya vitamin eksikliğinde tırnaklarda beyaz noktalar oluşturabilir. Tırnaklardaki beyaz noktaların çıkmasının en büyük etkeni çinko ve kalsiyum eksikliğidir.

 

Tırnak mantarı

 

Tırnak mantarı sarı beyaz lekeler ile başlar. Bu lekeler zamanla tırnağa yayılır ve tırnak kalınlaşır. Mutlaka tedavi edilmesi gerekir.

Böbrek yetmezliği 

 

Karaciğer hastalıkları, siroz ve hepatit tırnaklarda beyaz lekelere neden olur. Böbrek yetmezliğinde tırnaklar komple beyaz olabilir. Anemi kaynaklı tırnaklarda lekelenmeler oluşabilir. Tırnakta beyaz leke nokta halinde, çizgi halinde veya tırnağı tamamen kaplayacak kadar geniş bir alanda olabilir. 

 

Alerjik tepki

 

Genellikle kozmetik ürünler böylesi bir etkiye neden olur. Ojeler, besleyici yağlar, oje sökücüler ve tırnağa temas eden diğer kozmetik ürünler alerjiye ve tırnakta beyaz lekeye neden olabilir. 

 

Çinko yetersizliği

 

Vücudumuzda belli bir oranda çinko vardır. Eksikliği tırnakta beyaz leke ve izlere neden olabilir.

 

Kalsiyum yetersizliği

 

Gerçekliği bilimsel olarak kesinkes ispatlanmamış da olsa, kalsiyum yetersizliğinin tırnakta beyaz lekeye yol açtığına dair yaygın bir inanış var.

 

Tırnak yaralanmaları

 

Tırnak köküne alınan darbeler tırnakta beyaz lekelere neden olabilir. Lekeler darbeden bir süre sonra oluşacaktır. Çok sık yapılan manikür de böyle bir yaralanmaya neden olabilir. Tiroid bezi hastalığı bulunanlarda da tırnak lekeleri görülür.Tırnaktaki uzun süreli beyaz lekeler ciddiye alınmalıdır,geç kalınmaması gerekir. Dermatoloji uzmanına gidilerek muayene ve laboratuvar incelemeleri ile sebebin araştırılması, nedene yönelik tedavinin verilmesi gerekir.

                                          Tırnaktaki Beyaz Lekelere Ne İyi Gelir?

Beslenme düzeninize özen gösterin dengeli ve düzenli beslenin.Çinko bakımından zengin olarak bilinen besinler tüketin.Bu besinler yumurta, lahana, ciğer, kuruyemiş, peynir, nohut,fasulye, kuru meyveler, buğday tohumu, fıstık ve badem gibi.

A vitamini almayı ihmal etmeyin. Havuç, şeftali, bal kabağı gibi yiyecekler bu vitamin için uygun besinlerdir. 

Demir açısından zengin nitelikli olarak bilinen et, kuruyemiş, yulaf ve tavuk ciğeri gibi besinler tüketin.

Mandalina,greyfurt ve portakal gibi C vitamini açısından zengin nitelikli yiyecekler tüketin. düzenli olarak su tüketin.

Tırnaklarınıza oje, aseton gibi kimyasal maddeler ile bir işlem yaptıysanız daha yumuşak davranmaya özen gösterin.

aseton kullandıktan sonra yani ojeyi tırnaklardan çıkardıktan sonra en az bir gün ara vererek tırnaklarınızı dinlendirmeyi ihmal etmeyin.

Dikkat dağınıklığı bulunan veya bulunmayan çoğu kişide demir, çinko eksiklikleri zihinsel bozukluklara yol açabilir.Bununla birlikte araştırmalar dikkat dağınıklığı olanlarda daha düşük çinko, magnezyum, kalsiyum ve fosfor seviyelerini gösterir.Tiroit hormonu yetersizliği ile vitamin eksikliğinde (D ve B12 vitamini) unutkanlığın ortaya çıktığı belirlenmiştir. Vücuttaki B12 vitamin eksikliği son yıllarda bir sağlık sorunu haline gelmiştir. B12, sinir dokusunun sağlığı ve kırmızı kan hücresinin üretimi için gerekli bir vitamindir. Çocuklarda beyin gelişimini destekleyen besinler...

 

Yumurta

 

Yumurta gibi yüksek protein içeren besinler çocukların konsantrasyonunu artırır.

 

Yoğurt

 

Yağ, beyin sağlığı için çok önemli bir besin kaynağıdır. Özellikle tam yağlı yoğurt, beynin aktivitesini artırarak hücre zarı gelişimine destek olur. Yoğurda ekleyebileceğiniz birkaç parça bitter çikolata ile beyin kan akımını artırarak çocuğunuzun zihnini daha aktif tutmasını sağlayabilirsiniz.

 

Yeşillik

 

Folat ve vitamin dolu, ıspanak, lahana gibi yeşillikler çocuğunuzun ileri yaşlarda demans olma riskini düşüren sağlıklı bir diyetin parçalarıdır. Özellikle yumurtalı ıspanak ve lahana cipsi yeni beyin hücrelerinin büyümesine yardımcı olur.

 

Balık

 

Doğal yağlı balık, iyi bir D vitamini kaynağıdır. Çocuğunuzun bilişsel gerileme ve hafıza kaybına karşı beynini korumak için Somon, ton balığı, sardalye gibi Omega-3 içeren balıkları yedirin.

 

Doğal et

 

Yapay madde, boya, aroma, koruyucu ve tatlandırıcı içermeyen etleri tercih edin. Salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş gıdalardan uzak durun.

 

Kuruyemiş ve tohumlar

 

Protein, esansiyel yağ asitleri, vitamin ve mineraller ile dolu, fındık ve tohumlar çocuğunuzun sinir sistemini mutlu eden besinlerdir.

 

Yulaf ezmesi

 

Protein ve lif bakımından zengin yulaf ezmesi, kalp ve beyin damarları sağlığını korur. Yapılan bir çalışma, şekerli yulaf ezmesi yiyen çocukların şekerli tahıllar yiyen çocuklara göre bellekle ilgili akademik görevleri daha iyi yaptığını ortaya koymuştur. Besinleri tatlandırmak için şeker yerine tarçından yararlanın. Baharat bileşikleri beyin hücrelerini koruma konusunda destek görev yaparlar.

 

Elma ve Erik

 

Çocuğunuz kendisini halsiz hissediyor ve özellikle tatlı yemek istiyorsa elma ve erikten yararlanın. Mevsiminde tüketilen elma ve erik antioksidan içeriğe sahiptir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır