gusül abdesti alırken hangi dua okunur / Abdest duaları - Dinimiz İslam

Gusül Abdesti Alırken Hangi Dua Okunur

gusül abdesti alırken hangi dua okunur

İstinşak Ve Mazmaza Nedir? Abdest Alırken Ağza Ve Burna Su Nasıl &#;ekilir Ve &#;l&#;&#;s&#; Nedir

Haberin Devamı

Gusül abdesti Müslümanlar için İslamiyet'te farz olmaktadır. Bu nedenle gusül abdestinin nasıl alınacağı sıklıkla araştırılan konulardan birisidir.

İstinşak ve Mazmaza Nedir?

Gusül ayetlerde belirtildiği gibi kişilerin bütün vücudunun kuru yer kalmayacak biçimde tamamen yıkanmasıdır. Bunda tüm fakihlerin ittifakı bulunmaktadır. Fakat Hanefi ve Hanbeli mezheplerinde ağız içiş ve burun içi gusülde bedenin dış kısmında sayılmaktadır. Bu nedenle gusül ağza su almak ve buruna su çekmek ve bütün vücudu yıkamak şeklinde açıklanmaktadır.

Gusülde ağza su almak mazmaza ile tanımlanır iken buruna su çekmek istinşak olarak belirtilmektedir. Bunun dışında Maliki, Şafiiler ve Şia'dan Ca'feriler'e göre ağız ve burun içerisini yıkamak sünnet sayılmaktadır. Buna göre Gusülde niyet Hanefilere göre sünnet iken diğer mezheplere göre farz olmaktadır. Malikiler'e göre ise vücudu ovalamak ve gusül işlemlerinin arasını açmamak da guslün farzları arasında yer almaktadır.

Haberin Devamı

Abdest Alırken Ağza ve Buruna Su Nasıl Çekilir ve Ölçüsü Nedir?

Gusül abdesti alırken besmele ve niyet edilerek başlanması gerekmektedir. İlk olarak elleri ve avret yerinin tıkanması, bedende bulunan tüm kirli yerlerin giderilmesi ve daha sonra namaz abdestinin alınması gerekmektedir. Abdestten sonra ise ilk olarak önce başa üç defa su dökmek, sonra sağ ve sol omuza üç defa su dökmek gerekmektedir. Her defasında bedeni iyi ovuşturmak ve her azayı üçer defa yıkamak, suyun kullanımında ise aşırı davranmamak gerekmektedir. Ayrıca gusülde avret yerlerinin örtülmeli ve gusülde konuşulmamalıdır.

Gusül ve abdest hükmi - dini temizlenme ve arınma vasıtasıdır. Bununla birlikte maddi temizlenmeyi de sağladığı ve birçok tıbbi yararlar sağladığı da belirtilmektedir. Abdest alırken ağıza ve buruna 3 kere su çekilmelidir. Fakat abdest alırken suyun yeteri kadar çekildiğine emin olunmalı ve su kullanımında aşırıya kaçınılmaması gerekir.

Kaynak: Diyanet

Güncelleme:

Değerli kardeşimiz,

Amentü bir sure değil, imanın esaslarına inanmayı ifade eden bir duadır. Abdest alırken Amentü duası okunabilir. Ayrıca abdest alırken abdest duaları da okunabilir.. Gusül abdesti alınırken de içinden Amentü okunabilir.

Abdeste ait önceki alimlerden zamanımıza kadar gelmiş dualar vardır. Her abdest uzvu yıkanırken onunla ilgili uygun bir dua okunur. Bunlar okunmasa da, yine abdest tamam olur; fakat okunmaları iyidir. Şöyle ki:

1) Abdest alacak kimse, abdeste başlarken "Eûzü ve Besmele" çektikten sonra:

"Yüce Allah'a hamd olsun ki, suyu temizleyici ve İslâmı nur yapmıştır." der.

2) Ağzına su alırken:

"Allah'ım! Peygamberinin Kevser Havuzundan bana öyle bir kâse içir ki, ondan sonra asla susamayayım." der.

3) Burnuna su verirken:

"Allah'ım! Beni nimetlerinin ve cennetlerinin güzel kokularından mahrum etme." der.

4) Yüzünü yıkarken:

"Allah'ım! Bazı yüzlerin aklanacağı ve bazı yüzlerin kararacağı günde benim yüzümü ak yap." der.

5) Sağ kolunu yıkarken:

"Allah'ım! Kitabımı sağ elime ver ve benim hesabımı kolay yap." der.

6) Sol kolunu yıkırken:

"Allah'ım! Benim kitabımı soldan ve arka tarafımdan verme ve beni zor bir hesaba çekme." der.

7) Başını meshederken:

"Allah'ım! Beni rahmetinin içine koy, üzerime de bereketlerinden indir."der.

8) Kulaklarını meshederken:

"Allah'ım! Beni, hak sözü işitip de onun en güzeline uyanlardan yap."der.

9) Boynunu meshederken:

"Allah'ım! Bedenimi cehennem ateşinden azad et." der.

10) Ayaklarını yıkarken:

"Allah'ım! Birtakım ayakların kayacağı günde, ayaklarımı Sırat Köprüsü üzerinde sabit kıl." der.

Selam ve dua ile
Sorularla İslamiyet

Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası