tapu harcı hesaplama 2021 / yılı tapu masrafları belli oldu! (Tapu harcı nasıl hesaplanır?) - Bursa Hakimiyet

Tapu Harcı Hesaplama 2021

tapu harcı hesaplama 2021

Tüm tapu masrafları Konut, iş yeri, arsa tapu masrafı (harcı) hesaplama nasıl yapılır? Tapu devir ücretleri hesaplama !

Bankalar&#;n konut kredilerinin güncellemelrinin ard&#;ndan gayrimenkul alacaklar&#;n akl&#;na tapu masraflar&#;n&#; getirdi. tapu masraflar&#; ve harçlar&#;n&#; merak eden vatanda&#;lar; “ tapu harc&#; ne kadar, tapu harc&#;n&#; kim öder, al&#;c&#; m&#; öder sat&#;c&#; m&#;” gibi sorularla konuyu ara&#;t&#;rmaya ba&#;lad&#;. Konut almak isteyenlerin merak etti&#;i; tapu harc&#;, tapu masraf&#; hesaplama, arsa tapu harc&#; hesaplama, tapu masraf&#; ve harç bedeli gibi terimlerin aç&#;klamalar&#; ve hesaplama yöntemi haberimizde…

Sat&#;&#;&#; gerçekle&#;tirilen tüm gayrimenkuller (i&#; yeri, konut, arsa, arazi, funduszeue.info) tapu harc&#; ya da tapu masraf&#;, gayrimenkulün tapu dairesinde beyan edilen bedelinin %4’ü olarak hesaplan&#;r. Bu bedele ek olarak TL döner sermaye ücreti de al&#;n&#;r. Tapu harc&#; döner sermaye ücretine gelen zam oran&#;nda oldu.

DAHA DÜ&#;ÜK TAPU HARCI ÖDEMEN&#;N YOLLARI VAR MI?

Tapu dairesinde tapu harc&#;n&#; sat&#;&#; bedeline göre beyan funduszeue.info daha dü&#;ük tapu harc&#; ödeme yollar&#; nedir? E&#;er sat&#;&#; s&#;ras&#;nda gayrimenkulün bedelini daha dü&#;ük beyan ederseniz, tapu harc&#;n&#;z da dü&#;ük olur. Geçti&#;imiz y&#;llarda gayrimenkul sat&#;c&#;lar&#;n&#;n s&#;kl&#;kla tercih etti&#;i bu yöntem, sat&#;c&#;lar&#;n daha az tapu harc&#; ödemesinin yan&#; s&#;ra; görünen kar&#; azaltarak gelir vergisini de dü&#;ürdü. G&#;B (Gelir &#;daresi Ba&#;kanl&#;&#;&#; taraf&#;ndan takip edilen bu i&#;lemler sonras&#;nda al&#;c&#;ya ve sat&#;c&#;ya geriye dönük cezalar olarak kesiliyor.

TAPU HARCI NED&#;R? TAPU HARCINI K&#;M ÖDER ALICI MI SATICI MI?

Gayrimenkul (arazi, konut, i&#;yeri, arsa vb.) sat&#;&#; i&#;lemlerinde hem al&#;c&#; hem de sat&#;c&#;n&#;n devlete ödedi&#;i harçlara tapu harc&#; denir. y&#;l&#; tapu harc&#; nas&#;l hesaplan&#;r sorusu çok sorulan sorulardan birisi oldu. Tapu masraf&#; ya da di&#;er ad&#;yla tapu harc&#; sat&#;&#;&#; yap&#;lan gayrimenkulün tapu dairesinde gösterilen bedelinin %4’ü olarak hesaplan&#;r.

 Tapu harc&#; nedir, nas&#;l hesaplan&#;r? Tapu harc&#;n&#; kim öder, al&#;c&#; m&#; öder sat&#;c&#; m&#;?

TAPU MASRAFI (HARCI) NASIL HESAPLANIR?

Gayrimenkul devir i&#;lemleri s&#;ras&#;nda harç bedeli emlak vergisinden mutlaka fazla olmal&#;d&#;r. Tapu harç bedeli hesaplan&#;rken, gayrimenkul harc&#; tapu dairesine beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanarak bulunur. Tapu masraf&#;n&#; kim öder sorusunun cevab&#;n&#; verelim. Her iki taraf&#;n da (hem al&#;c&#; hem de sat&#;c&#;) tapu harc&#; ödedi&#;ini yukar&#;da belirtmi&#;tik. Devir i&#;lemi yap&#;lan gayrimenkulün beyan edilen sat&#;&#; de&#;erinin binde 20'si (%2) oran&#;nda hesaplanarak, hem al&#;c&#;dan hem de sat&#;c&#;dan olmak üzere ayr&#; ayr&#; binde 20, yani toplamda binde 40 oran&#;nda masraf al&#;n&#;r. Örne&#;in; bin TL olarak beyan edilen bir konutun sat&#;&#;&#; s&#;ras&#;nda 2 bin TL sat&#;c&#;dan, 2 bin TL’de al&#;c&#;dan tapu masraf&#; al&#;n&#;r.

Di&#;er bir örnekle;

Gayrimenkul sat&#;&#; fiyat&#;: bin TL,

Tapu harc&#; oran&#;: Binde 20,

Al&#;c&#;n&#;n ödeyece&#;i tapu harc&#;: 6 bin TL,

Sat&#;c&#;n&#;n ödeyece&#;i tapu harc&#;: 6 bin TL.

ARSA, TAPU MASRAFI HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Konut ya da i&#; yerinde gayrimenkulün beyan edilen ücretinin binde 20’si oran&#;nda tapu masraf&#; al&#;naca&#;&#;n&#; yukar&#;da söylemi&#;tik. Peki arsa tapu masraflar&#; nas&#;l hesaplan&#;r? Arsa tapu masraflar&#; ile gayrimenkul masraflar&#; ayn&#; m&#;d&#;r?
Arsa devir ve iktisap i&#;lemlerinde de konut ve i&#;yerlerinde oldu&#;u gibi al&#;c&#; ve sat&#;c&#;dan ayr&#; ayr&#; arsa sat&#;&#; de&#;erinin binde 20 (%2) oran&#;nda olacak &#;ekilde tahsil edilmektedir. Örne&#;in; bin TL olarak beyan edilen bir arsan&#;n sat&#;&#;&#; s&#;ras&#;nda 2 bin TL sat&#;c&#;dan, 2 bin TL’de al&#;c&#;dan tapu masraf&#; al&#;n&#;r.

 Tapu harc&#; nedir, nas&#;l hesaplan&#;r? Tapu harc&#;n&#; kim öder, al&#;c&#; m&#; öder sat&#;c&#; m&#;?

DEV&#;R SIRASINDA TAPU HARÇ BEDEL&#; NEREYE YATIRILIR?

Devir al&#;nacak ya da devir edilecek olan gayrimenkul tapu harç ücreti nereye yat&#;r&#;l&#;r sorusunun cevab&#; ise; devir yap&#;lan gayrimenkulün ba&#;l&#; oldu&#;u vergi dairesine tapu harçlar&#;n&#;n ödemesi yap&#;l&#;r. Ya da ba&#;vuru i&#;leminin yap&#;ld&#;&#;&#; tapu müdürlü&#;ünün anla&#;mal&#; oldu&#;u bankalarda da ödeme yap&#;labilir.

TAPU HARCI ÖDEMES&#; &#;NTERNETTEN YAPILIR MI?

&#;nternetten tapu masraf&#; ödenir mi, vergi dairesine gitmek zorunlu mu? E- tahsilat hizmeti veren baz&#; tapu dairesi ya da vergi müdürlüklerinden birinde internet üzerinden de tapu harç ödemesi gerçekle&#;tirilebilir. Bu hizmet her vergi müdürlü&#;ü dairesinde yer almad&#;&#;&#; için genelde çok bilinmeyen bir uygulamad&#;r.
Tapu Müdürlü&#;ü anla&#;mal&#; bankalar&#; sms ile göndermeli
Ödemelerin hangi bankalardan yap&#;laca&#;&#; ve ödeme miktar&#; hem al&#;c&#;ya hem de sat&#;c&#;ya Tapu Müdürlü&#;ü taraf&#;ndan sms yolu ile bildirilir.

 Konut ve i&#; yeri tapu masraf&#; (harc&#;) hesaplama nas&#;l yap&#;l&#;r?

E-DEVLET'TEN TAPU HARÇ BORCU SORGULAMA

Tapu borçlar&#; e-devletten ö&#;renilir mi? E&#;er tapu harc&#; borçlar&#;n&#;z&#; ö&#;renmek isterseniz Tapu Müdürlüklerine ya da vergi dairelerine gitmenize gerek kalmadan, e-devlet üzerinden de e –devlet &#;ifrenizle tabu harc&#; borçlar&#;n&#; sorgulayabilirsiniz.

TAPU DEV&#;R MASRAFLARI NED&#;R? DEV&#;R HARCI NASIL HESAPLANIR ?

Geyrimenkul devir i&#;lemi yaparken en yüksek tutarl&#; masraf devir harc&#;d&#;r. Hem al&#;c&#; hem de sat&#;c&#;n&#;n ayr&#; ayr&#; ödeyece&#;i devir harc&#; tutar&#; nas&#;l hesaplan&#;r sorusunun cevab&#;n&#; verelim. Sat&#;c&#;n&#;n tapu dairesine beyan etti&#;i gayrimenkul sat&#;&#; de&#;erinin %2'si oran&#;nda devir harc&#; hesaplanmaktad&#;r. Devir i&#;lemlerinde tapu masraf&#;na ek olarak bir de döner sermaye bedeli kar&#;&#;m&#;za ç&#;kmaktad&#;r.

GEYR&#;MENKUL ALIRKEN DÖNER SERMAYE NE KADAR ?

Döner sermaye nas&#;l hesaplan&#;r? E&#;er Gayrimenkulün bulundu&#;u yerin de&#;erine göre hesaplanan döner sermaye ise ve TL aras&#;nda hesaplanarak ödemesi yap&#;l&#;r.

KONUT VE &#;&#;YER&#; TAPUDA DÜ&#;ÜK GÖSTER&#;L&#;R M&#;, GÖSTER&#;L&#;RSE CEZASI VAR MI?

Konut ya da i&#; yerinin tapuda dü&#;ük gösterilmesi suç mudur sorusu en çok cevap aranan sorulardan birisi oldu. Peki Konut ve i&#;yerinin tapuda dü&#;ük gösterme yöntemi nedir? Konut tapuda dü&#;ük gösterilirse cezas&#; var m&#;?

say&#;l&#; Emlak Vergisi Kanunu ile göre emlak vergisi de&#;eri belirlenmekte olup sat&#;&#;larda en dü&#;ük bu bedelin beyan edilmesi zorunludur. E&#;er vatanda&#;lar bu zorunlulu&#;a uymadan konut veya i&#; yerinin de&#;erini daha dü&#;ük gösteriyor ve daha az vergi veriyor ise, Gayrimenkul sat&#;&#; i&#;lemlerinde dü&#;ük bedel gösterilmesi yasal bir suç olup tespit edilmesi durumunda vergi cezas&#; kesilmektedir. Dönem dönem vergi daireleri bu konuda geçmi&#;e dönük ara&#;t&#;rmalar yapmakta ve usulsüzlük tespit edilen sat&#;&#;lar&#;n sorumlular&#;na vergi cezas&#; kesmektedirler.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

yılı tapu masrafları belli oldu! (Tapu harcı nasıl hesaplanır?)

Bankaların konut kredilerinin güncellemelrinin ardından gayrimenkul alacakların aklına tapu masraflarını getirdi. tapu masrafları ve harçlarını merak eden vatandaşlar; " tapu harcı ne kadar, tapu harcını kim öder, alıcı mı öder satıcı mı" gibi sorularla konuyu araştırmaya başladı. Konut almak isteyenlerin merak ettiği; tapu harcı, tapu masrafı hesaplama, arsa tapu harcı hesaplama, tapu masrafı ve harç bedeli gibi terimlerin açıklamaları ve hesaplama yöntemi haberimizde

Satışı gerçekleştirilen tüm gayrimenkuller (iş yeri, konut, arsa, arazi, funduszeue.info) tapu harcı ya da tapu masrafı, gayrimenkulün tapu dairesinde beyan edilen bedelinin %4'ü olarak hesaplanır. Bu bedele ek olarak TL döner sermaye ücreti de alınır. Tapu harcı döner sermaye ücretine gelen zam oranında oldu.

DAHA DÜŞÜK TAPU HARCI ÖDEMENİN YOLLARI VAR MI?

Tapu dairesinde tapu harcını satış bedeline göre beyan funduszeue.info daha düşük tapu harcı ödeme yolları nedir? Eğer satış sırasında gayrimenkulün bedelini daha düşük beyan ederseniz, tapu harcınız da düşük olur. Geçtiğimiz yıllarda gayrimenkul satıcılarının sıklıkla tercih ettiği bu yöntem, satıcıların daha az tapu harcı ödemesinin yanı sıra; görünen karı azaltarak gelir vergisini de düşürdü. GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından takip edilen bu işlemler sonrasında alıcıya ve satıcıya geriye dönük cezalar olarak kesiliyor.

TAPU HARCI NEDİR? TAPU HARCINI KİM ÖDER ALICI MI SATICI MI?

Gayrimenkul (arazi, konut, işyeri, arsa vb.) satış işlemlerinde hem alıcı hem de satıcının devlete ödediği harçlara tapu harcı denir. yılı tapu harcı nasıl hesaplanır sorusu çok sorulan sorulardan birisi oldu. Tapu masrafı ya da diğer adıyla tapu harcı satışı yapılan gayrimenkulün tapu dairesinde gösterilen bedelinin %4'ü olarak hesaplanır.

TAPU MASRAFI (HARCI) NASIL HESAPLANIR?

Gayrimenkul devir işlemleri sırasında harç bedeli emlak vergisinden mutlaka fazla olmalıdır. Tapu harç bedeli hesaplanırken, gayrimenkul harcı tapu dairesine beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanarak bulunur. Tapu masrafını kim öder sorusunun cevabını verelim. Her iki tarafın da (hem alıcı hem de satıcı) tapu harcı ödediğini yukarıda belirtmiştik. Devir işlemi yapılan gayrimenkulün beyan edilen satış değerinin binde 20'si (%2) oranında hesaplanarak, hem alıcıdan hem de satıcıdan olmak üzere ayrı ayrı binde 20, yani toplamda binde 40 oranında masraf alınır. Örneğin; bin TL olarak beyan edilen bir konutun satışı sırasında 2 bin TL satıcıdan, 2 bin TL'de alıcıdan tapu masrafı alınır.

Diğer bir örnekle;

Gayrimenkul satış fiyatı: bin TL,

Tapu harcı oranı: Binde 20,

Alıcının ödeyeceği tapu harcı: 6 bin TL,

Satıcının ödeyeceği tapu harcı: 6 bin TL.

ARSA, TAPU MASRAFI HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Konut ya da iş yerinde gayrimenkulün beyan edilen ücretinin binde 20'si oranında tapu masrafı alınacağını yukarıda söylemiştik. Peki arsa tapu masrafları nasıl hesaplanır? Arsa tapu masrafları ile gayrimenkul masrafları aynı mıdır?
Arsa devir ve iktisap işlemlerinde de konut ve işyerlerinde olduğu gibi alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı arsa satış değerinin binde 20 (%2) oranında olacak şekilde tahsil edilmektedir. Örneğin; bin TL olarak beyan edilen bir arsanın satışı sırasında 2 bin TL satıcıdan, 2 bin TL'de alıcıdan tapu masrafı alınır.

DEVİR SIRASINDA TAPU HARÇ BEDELİ NEREYE YATIRILIR?

Devir alınacak ya da devir edilecek olan gayrimenkul tapu harç ücreti nereye yatırılır sorusunun cevabı ise; devir yapılan gayrimenkulün bağlı olduğu vergi dairesine tapu harçlarının ödemesi yapılır. Ya da başvuru işleminin yapıldığı tapu müdürlüğünün anlaşmalı olduğu bankalarda da ödeme yapılabilir.

TAPU HARCI ÖDEMESİ İNTERNETTEN YAPILIR MI?

İnternetten tapu masrafı ödenir mi, vergi dairesine gitmek zorunlu mu? E- tahsilat hizmeti veren bazı tapu dairesi ya da vergi müdürlüklerinden birinde internet üzerinden de tapu harç ödemesi gerçekleştirilebilir. Bu hizmet her vergi müdürlüğü dairesinde yer almadığı için genelde çok bilinmeyen bir uygulamadır.
Tapu Müdürlüğü anlaşmalı bankaları sms ile göndermeli
Ödemelerin hangi bankalardan yapılacağı ve ödeme miktarı hem alıcıya hem de satıcıya Tapu Müdürlüğü tarafından sms yolu ile bildirilir.

E-DEVLET'TEN TAPU HARÇ BORCU SORGULAMA

Tapu borçları e-devletten öğrenilir mi? Eğer tapu harcı borçlarınızı öğrenmek isterseniz Tapu Müdürlüklerine ya da vergi dairelerine gitmenize gerek kalmadan, e-devlet üzerinden de e -devlet şifrenizle tabu harcı borçlarını sorgulayabilirsiniz.

TAPU DEVİR MASRAFLARI NEDİR? DEVİR HARCI NASIL HESAPLANIR ?

Geyrimenkul devir işlemi yaparken en yüksek tutarlı masraf devir harcıdır. Hem alıcı hem de satıcının ayrı ayrı ödeyeceği devir harcı tutarı nasıl hesaplanır sorusunun cevabını verelim. Satıcının tapu dairesine beyan ettiği gayrimenkul satış değerinin %2'si oranında devir harcı hesaplanmaktadır. Devir işlemlerinde tapu masrafına ek olarak bir de döner sermaye bedeli karşımıza çıkmaktadır.

EYRİMENKUL ALIRKEN DÖNER SERMAYE NE KADAR ?

Döner sermaye nasıl hesaplanır? Eğer Gayrimenkulün bulunduğu yerin değerine göre hesaplanan döner sermaye ise ve TL arasında hesaplanarak ödemesi yapılır.

KONUT VE İŞYERİ TAPUDA DÜŞÜK GÖSTERİLİR Mİ, GÖSTERİLİRSE CEZASI VAR MI?

Konut ya da iş yerinin tapuda düşük gösterilmesi suç mudur sorusu en çok cevap aranan sorulardan birisi oldu. Peki Konut ve işyerinin tapuda düşük gösterme yöntemi nedir? Konut tapuda düşük gösterilirse cezası var mı?

sayılı Emlak Vergisi Kanunu ile göre emlak vergisi değeri belirlenmekte olup satışlarda en düşük bu bedelin beyan edilmesi zorunludur. Eğer vatandaşlar bu zorunluluğa uymadan konut veya iş yerinin değerini daha düşük gösteriyor ve daha az vergi veriyor ise, Gayrimenkul satış işlemlerinde düşük bedel gösterilmesi yasal bir suç olup tespit edilmesi durumunda vergi cezası kesilmektedir. Dönem dönem vergi daireleri bu konuda geçmişe dönük araştırmalar yapmakta ve usulsüzlük tespit edilen satışların sorumlularına vergi cezası kesmektedirler.

Tapu Harcı Ödeme Oranları ! , , TL'lik Ev Alımında Ödenecek Tutar

Tapu Harcı Ödeme Oranları ! , , TL'lik Ev Alımında Ödenecek Tutar

 

yılında ev alacak olan vatandaşlar tapu harcı ödemesi yapacaklar. Ev alımında en önemli masraf kalemi olan tapu harcını yasal olarak kim öder? Ödemeler ne kadar yapılır? Tümü funduszeue.info'da.

 

Tapu Harcı Ödeme Oranları ! , , TL'lik Ev Alımında Ödenecek Tutar

 

 

yılında ev sahibi olacak vatandaşların yapacakları en yüksek masraf ödemelerinden bir tanesi de tapu harcı olacak. Vatandaşların ödeyeceği tapu harcı tutarının ne kadar olduğu, yasal olarak ödemenin nasıl yapılacağı ve farklı ev tutarları için kaç TL ödeme yapılacağını listeledik. İşte ev alanların bilmesi gereken o oranlar. 

 

EV ALACAKLAR İÇİN TAPU HARCI MASRAFI

 

Tapu harcı ödemelerinde yasal prosedür ödemelerin eşit olarak yapılmasıdır. Ancak bu durum tarafların ortak anlaşması sonunda değişebilir ve ödemeler farklı şekilde yapılabilir. İşte tapu harcı ödemelerine ilişkin o detaylar;

 

Ev alım satım sürecinde iki tarafın evin satışı için anlaşması durumunda tapu harcı ödemesi yapılır. Ödemeler yüzde 4 oranında olur. Bu oran sabit olup evin değeri üzerinden ödenecek harç tutarı belli olur. Bunun dışında yüzde 4'lük tapu harcı ödemesi sözleşmede ek madde olmaması durumunda yüzde 2 oranında satıcı ve yüzde 2 oranında alıcı tarafından ödenir. 

 

Sözleşmeye Dikkat

 

Ancak ev alım satım sürecinde tapu harcına ilişkin ek madde uygulanabilir. Tarafların aralarında anlaşması ve ev satış sözleşmesi imzalanması durumunda tapu harcı ödemesi tamamen alıcı veya tamamen satıcı tarafından ödenir. Bu ödemelerin nasıl yapılacağı sadece alıcı ve satıcının aralarında gerçekleştireceği anlaşmaya bağlı olacak. 

 

NE KADAR TAPU HARCI ÖDENİR?

 

yılında farklı tutarlarda ev alımları için ödenecek olan tapu harcı tutarlarını hesapladık. İşte , , TL değerinde bir ev alındığında ödenecek harç masraf tutarı. 

 

TL'lik ev alımında yüzde 4 oranında ödenecek olan tapu harcı masrafı 7 bin TL olarak ödenecek. 

 

TL değerinde bir evin satışı sonrasında alıcı veya satıcı Tapu Kadastro Genel Müdürlüğüne 10 bin TL ödeme yapacak. 

 

TL'ye el sıkışan alıcı ve satıcı satış işlemlerinin tamamlanması için 16 bin TL'lik harç parasını yatıracaklar. 

 

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'ne Ödenecek Diğer Rakamlar

 

Tapu harcı masrafı dışında ayrıca kuruma  yılı için döner sermaye hizmet bedeli TL ve ilave hizmet bedeli 32 TL olmak üzere toplam TL daha ödeme yapılacak. 


Görüntülenme:

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası