öğretmen kaç gün rapor alabilir / Memurlar bir yılda toplam kaç gün sağlık raporu alabilirler?

Öğretmen Kaç Gün Rapor Alabilir

öğretmen kaç gün rapor alabilir

Memurun Almış Olduğu Rapor Neticesinde Maaşından Kesinti Yapılmasında Sözleşmeli Personel ile Kadrolu Personel Arasında Fark Var Mı?

Bu konuda sözleşmeli personel ile kadrolu personel arasında fark vardır. Kadrolu personel için  Sayılı Devlet Memurları Kanununu Madde de Hastalıkları sebebiyle resmi yataklı tedavi kurumlarında yatarak tedavi gördükleri tedavi süreleri, hariç olmak üzere bir takvim yılı içinde kullanılan hastalık izin süreleri toplamının 7 günü aşması halinde, aşan sürelere isabet eden zam ve tazminatlar % 25 eksik ödenir Anlaşılacağı üzere kadrolu personel için bir takvim yılı içinde 7 günün üzerinde alacağı raporlarda kesinti yapılacağı belirtilmiştir.

Sözleşmeli personel ise  tarih ve 7/ sayılı Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar Bakanlar Kurulu Kararının  maddesinde Resmi tabip raporu ile kanıtlanan hastalıklar için yılda 30 günü geçmemek üzere ücretli hastalık izni verilebilir. Hastalık sebebiyle, Sosyal Sigortalar Kurumunca ödenen geçici iş göremezlik tazminatı ilgilinin ücretinden düşülür. (Buradaki 30 gün sayısı Danıştay kararı ile kaldırılmış ve sayılı devlet memurları kanununda belirtildiği 40 gün olarak düzenlenmiştir. 40 gün üstü alınan raporlar kurul raporu olmalıdır. Kurul raporları da kesinti yapılmamaktadır. )

 

Sözleşmeli personel kaç gün rapor alırsa maaşından kesinti olur ?

Sözleşmeli personel rapor aldığında "Sosyal Sigortalar Kurumunca ödenen geçici iş göremezlik tazminatı ilgilinin ücretinden düşülür." denir buradan anlaşılacağı gibi maaşından bir kesinti olmayacak, sadece Sosyal Güvenlik Kurumunun ödemiş olduğu iş göremezlik ödeneği kadar bir düşüş olacaktır.

Sözleşmeli personelin hastalık raporu alması halinde 2 günden fazla almış olduğu raporlarda iş göremezlik ücreti düşer. Eğer sözleşmeli personel 5 gün rapor aldıysa 5 gününü tamamı da maaşından kesinti olur. Sözleşmeli personel 3 günlük iş görmezlik parası almaya hak kazanır. Diğer 2 günde ise kendisine ödeme yapılmaz. Günlük iş görmezlik ücreti ise ayakta tedavilerde günlük kazancın üçte ikisi kadardır.

Konu: Memurlar bir yılda toplam kaç gün sağlık raporu alabilirler?

1 yılda bir memurun alabileceği rapor en fazla 40 gündür günden sonra heyet raporu gerekiyor Sayılı Torba Yasanın maddesi de yer alan uzun süreli rapor koşulu aşağıdaki gibidir



sayılı Kanunun inci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

&#;Hastalık ve refakat izni:

MADDE Memura, aylık ve özlük hakları korunarak, verilecek raporda gösterilecek lüzum üzerine, kanser, verem ve akıl hastalığı gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığı hâlinde onsekiz aya kadar, diğer hastalık hâllerinde ise oniki aya kadar izin verilir.

Memurun, hastalığı sebebiyle yataklı tedavi kurumunda yatarak gördüğü tedavi süreleri, hastalık iznine ait sürenin hesabında dikkate alınır.

Bu maddede yazılı azamî süreler kadar izin verilen memurun, bu iznin sonunda işe başlayabilmesi için, iyileştiğine dair raporu (yurt dışındaki memurlar için mahallî usûle göre verilecek raporu) ibraz etmesi zorunludur. İzin süresinin sonunda, hastalığının devam ettiği resmî sağlık kurulu raporu ile tespit edilen memurun izni, birinci fıkrada belirtilen süreler kadar uzatılır, bu sürenin sonunda da iyileşemeyen memur hakkında emeklilik hükümleri uygulanır.

Bunlardan gerekli sağlık şartlarını yeniden kazandıkları resmî sağlık kurullarınca tespit edilen ve emeklilik hakkını elde etmemiş olanlar, yeniden memuriyete dönmek istemeleri hâlinde, niteliklerine uygun kadrolara öncelikle atanırlar.

Görevi sırasında veya görevinden dolayı bir kazaya veya saldırıya uğrayan veya bir meslek hastalığına tutulan memur, iyileşinceye kadar izinli sayılır.

Hastalık raporlarının hangi hallerde, hangi hekimler veya sağlık kurulları tarafından verileceği ve süreleri ile bu konuya ilişkin diğer hususlar, Sağlık, Maliye ve Dışişleri Bakanlıkları ile Sosyal Güvenlik Kurumunun görüşleri alınarak Devlet Personel Başkanlığınca hazırlanacak bir yönetmelikle belirlenir.

Ayrıca, memurun bakmakla yükümlü olduğu veya memur refakat etmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır bir kaza geçirmesi veya tedavisi uzun süren bir hastalığının bulunması hâllerinde, bu hâllerin sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi şartıyla, aylık ve özlük hakları korunarak, üç aya kadar izin verilir. Gerektiğinde bu süre bir katına kadar uzatılır.&#;

Devlet Memuru Rapor Aldığında Maaşı Kesilir Mi?

Devlet Memuru Rapor Aldığında Maaşı Kesilir Mi?

Devlet memurları ayaktan tedavi kapsamında aldığı tek seferde 7 güne kadar olan raporlarda herhangi bir maaş kesintisi uygulanmaz. Bununla birlikte yine ayaktan ve tek seferde alınan 8 ve üzeri gün alınan raporlar için maaşın yalnızca tazminat ve zamlarında geçerli olmak üzere %25 kesinti uygulanır.

Memurlarda yapılacak olan maaş kesintisinin standart bir rakam bulunmamaktadır. Bordroda yer alan yan ödeme, özel hizmet tazminatı ve varsa zam farkı toplamı üzerinden %25 kesinti uygulanır. Elbette gün sayısı da hesaplama bir çarpan olarak yer alır.

Yalnızca kesintinin miktarını açıklayabilmek adına sayısal bir örnek verilebilir. memur rapor kesintisi hesabı doğrultusunda 14 Bin TL maaş alan bir memurun alacağı 18 günlük rapor doğrultusunda yapılacak kesinti TL tutarında olacaktır. Bu hesaplama yapılırken, ücretsiz sayılan ilk 7 gün hesaba katılmazken, yalnızca son 11 gün hesap edilir.

Kadrolu Memur Rapor Parası Alır Mı?

Memurların maaşında yapılan rapor kesintisi için SGK üzerinden herhangi bir rapor parası alınmaz. Yapılan kesinti, niteliği gereği, günlük ücret hakedişi üzerinden yapılmadığı için SGK’nın herhangi bir ödeme yapması söz konusu değildir.

Kaç Gün Rapor Maaştan Kesilmez?

Kadrolu veya sözleşmeli devlet memurlarının ayaktan tedavi kapsamında tek seferde alacağı 7 günü aşan raporlarda maaş kesintisi uygulanmaz. Bu tedavilerin toplamı ise bir takvim yılı içerisinde 40 günü geçemez. Tek seferde 7 günü, veya 1 yılda toplam 40 günü aşan rapor durumlarında memurlarda maaş kesintisi uygulanır.

Memur Kaç Gün Rapor Hakkı Var?

sayılı DMK’ya tabii çalışan kadrolu/sözleşmeli memurların tek hekim imzalı ayaktan tedavi raporları tek seferde 7 günle sınırlıdır. Bir yıl içerisindeki toplamı içinse 40 gün rapor hakkı verilir. Bu süreler heyet raporu durumlarında 12 veya 18 aya kadar uzatılması mümkündür.

Sözleşmeli Memur Rapor Kesintisi

Devlet Memurları Kanunu’nun 4/B maddesine göre çalışan sözleşmeli memurlarda rapor kesintisi yapılmaz. Aynı 4/a’ya tabii çalışan kadrolu memurlar gibi tek seferde 7, bir yılda 40 güne kadar ayaktan tedavi rapor hakkı bulunmaktadır.

Heyet Raporu Alan Memurun Maaşı Kesilir Mi?

Devlet memurlarının heyet raporu ile istirahat hakkı farklı durumlar için 18 aya kadar maaş kesintisi olmadan uzatılabilir. sayılı DMK’nın Maddesinde belirtildiği üzere uzun süreli tedavi gerektiren kanser, verem ve akıl hastalıklarının heyet raporuyla tespiti halinde memurlara 18 aya kadar ücretli izin verilebilir.

Bunun haricindeki diğer ameliyat ve tedavi durumları içinse, yine hekimin uygun görmesi ve raporda belirtmesi şartıyla 12 aya kadar maaş kesintisiz rapor hakkı tanınmaktadır.
Bayan memurlar için doğum izni 16 hafta olarak uygulanır. Heyet raporuyla birlikte 16 haftanın sonunda bu sürenin 6 aya kadar uzatılması mümkündür.

10 Günlük Raporda Ne Kadar Kesinti Olur?

Devlet memurlarının alacağı tek seferde 7 günü geçen raporlar için farklı kesintiler uygulanır. Memurun kadro unvanı, derecesi, kademesi ve hangi ay içinde bulunduğuna göre kesintinin miktarı yılı için günlük kesinti miktarı 40 TL ile 65 TL arasında değişkenlik gösterebilir. Memurlarda rapor kesintisine etki eden durumlar:

  • Memurun kadro unvanı (polis, öğretmen, hemşire vb.)
  • Memurun kadro derecesi ve kademesi (1/1, 4/2, 5/3 vb.)
  • İçinde bulunulan ay (Ocak ve temmuz aylarında yapılan zamlarda da kesinti uygulanır)
  • Memurun çalıştığı görev bölgesi (Doğu bölgesindeki tazminat miktarları fazla olduğu için yapılacak kesinti de artar)
Devlet Memuru Rapor Aldığında Maaşı Kesilir Mi?

Öğretmenlerin Hastalık Raporları ve Hastalık İzni

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda çalışan öğretmenlerin hekim yada heyet raporu düzenlemesi halinde izin ve raporları yapılan düzenlemeye göre;

MADDE (1) Memura, verilecek raporda gösterilecek lüzum üzerine kanser, verem ve akıl hastalığı gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığı hâlinde onsekiz aya kadar, diğer hastalık hâllerinde ise oniki aya kadar hastalık izni verilir. Azamî izin sürelerinin hesabında, aynı hastalığa bağlı olarak fasılalarla kullanılan hastalık izinleri de, iki izin arasında geçen sürenin bir yıldan az olması kaydıyla dikkate alınır.
(2) İzin süresinin sonunda, hastalığının devam ettiği resmî sağlık kurulu raporu ile tespit edilen memurun izni, birinci fıkrada belirtilen süreler kadar uzatılır. Bu sürenin sonunda da iyileşemeyen memur hakkında emeklilik hükümleri uygulanır. Memurun, hastalığı sebebiyle yataklı tedavi kurumunda yatarak gördüğü tedavi süreleri, birinci fıkrada belirtilen hastalık iznine ait sürenin hesabında dikkate alınır.
(3) Görevi sırasında veya görevinden dolayı bir kazaya veya saldırıya uğrayan veya bir meslek hastalığına tutulan memur, iyileşinceye kadar izinli sayılır.
(4) Devlet Memurlarına Verilecek Hastalık Raporları ile Hastalık ve Refakat İznine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre memurlara tek hekim raporu ile bir defada en çok on gün rapor verilebilir. Raporda kontrol muayenesi öngörülmüş ise kontrol muayenesi sonrasında tek hekim tarafından en çok on gün daha rapor verilebilir.
(5) Kontrol muayenesi sonrası hastalığın devam etmesi sebebiyle verilecek hastalık raporlarının on günü aşması durumunda, bu raporun sağlık kurulunca verilmesi zorunludur. Ancak o yerde sağlık kurulu bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşmeli bir sağlık hizmet sunucusu bulunmaması ve hastanın tıbbî sebeplerle sağlık kurulu bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşmeli sağlık hizmet sunucusuna nakline imkân bulunmaması hâlinde tek hekim en çok on gün daha hastalık raporu düzenleyebilir. Raporda nakle engel olan tıbbî sebeplerin hekim tarafından belirtilmesi zorunludur. Bu şekilde tek hekim tarafından düzenlenen hastalık raporlarının geçerli sayılabilmesi için, bunların il sağlık müdürlüğünün belirleyeceği sağlık kurullarınca onaylanması şarttır.
(6) Memurlara bir takvim yılı içinde tek hekim tarafından verilecek raporların toplamı kırk günü geçemez. Bu süreyi geçen hastalık raporları sağlık kurulunca verilir. Tek hekimlerin değişik tarihlerde düzenledikleri hastalık raporlarında gösterdikleri zorunluluk üzerine yıl içinde toplam kırk gün hastalık izni kullanan memurların, o yıl içinde bu süreyi aşacak şekilde tek hekimlerden aldıkları ilk ve müteakip raporların geçerli sayılabilmesi için bunların resmî sağlık kurullarınca onaylanması gereklidir.
(7) Aile hekimi ve kurum tabiplerinin vereceği raporlar da tek hekim raporu kapsamında değerlendirilir.
(8) Yurt dışında tek hekim veya sağlık kurulları, ilgili ülkenin mahallî mevzuatında tespit edilmiş süreler dâhilinde hastalık raporu düzenleyebilirler. Ancak bu şekilde alınan raporlara dayalı olarak birinci fıkradaki süreler dâhilinde hastalık izni verilebilmesi için raporun ve raporda belirtilen sürelerin o ülke mevzuatına uygunluğunun dış temsilciliklerce onaylanması zorunludur.
(9) Memurun bakmakla yükümlü olduğu veya memur refakat etmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır bir kaza geçirmesi veya tedavisi uzun süren bir hastalığının bulunması hâllerinde, bu hâllerin sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi şartıyla, aylık ve özlük hakları korunarak, üç aya kadar izin verilir. Gerektiğinde bu süre bir katına kadar uzatılır. Buna göre;
a) Memurun, bakmakla yükümlü olduğu ana, baba, eş ve çocuklarından birinin veya bakmakla yükümlü olmamakla birlikte refakat edilmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek olan ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır bir kaza geçirdiğini ya da tedavisi uzun süren bir hastalığı bulunduğunu sağlık kurulu raporuyla belgelendirmesi zorunludur.
(b) (a) bendi çerçevesinde düzenlenecek ve refakat sebebiyle izin verilmesine esas teşkil edecek sağlık kurulu raporunda refakati gerektiren tıbbî sebepler, refakat edilmediği takdirde hayatî tehlike bulunup bulunmadığı, sürekli ve yakın bakım gerekip gerekmediği, üç ayı geçmeyecek şekilde refakat süresi ve varsa refakatçinin sahip olması gereken özel nitelikler yer alır. Gerekli görülmesi hâlinde üç aylık süre aynı koşullarda bir katına kadar uzatılır.
(c) Aynı kişiyle ilgili olarak aynı dönemde birden fazla memur refakat izni kullanamaz.
(ç) Aynı kişi ve aynı vakaya dayalı olarak verilecek refakat izninin toplam süresi altı ayı geçemez.
(d) İzin süresi içinde refakati gerektiren durumun ortadan kalkması hâlinde memur iznin bitmesini beklemeksizin göreve başlar. Bu durumda veya izin süresinin bitiminde göreve başlamayan memurlar, izinsiz ve özürsüz olarak görevlerini terk etmiş sayılarak haklarında sayılı Kanun ve özel kanunların ilgili hükümlerine göre işlem yapılır.
e) (Değişik:NİSAN TD)Bu fıkraya göre verilecek izin memurun isteği üzerine 6 ncı maddede belirtilen amirler tarafından verilir.

Millî Eğitim Bakanlığı İzin Yönergesinin "Hastalık raporlarının hastalık iznine çevrilmesi" başlıklı maddesinde öğretmenlerin istirahat raporlarının hastalık iznine çevrilmesine yönelik düzenlemelere yer verilmiştir. buna göre;
Hastalık raporlarının hastalık iznine çevrilmesi
MADDE (1) Hastalık raporlarının hastalık iznine çevrilebilmesi için;
(a) Memurların hastalık raporlarının, ilgili mevzuatında belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde kendilerini tedavi eden kurum tabipliği, aile hekimliği veya Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşmeli sağlık hizmeti sunucuları tarafından düzenlenmesi,
(b) Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşmesi bulunmayan sağlık hizmeti sunucuları tarafından verilen ve istirahat süresi on günü geçmeyen raporların, Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşmeli sağlık hizmeti sunucusu hekimi tarafından, istirahat süresi on günü aşan raporların ise Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşmeli sağlık hizmeti sunucusu sağlık kurulunca onanması,
(c) Yurt dışında sürekli görevli memurlar ile geçici görevle veya bilgi ve görgüsünü artırmak, staj yapmak gibi sebeplerle yurt dışına gönderilen ya da yıllık izinlerini yurt dışında kullanırken hastalanan memurların hastalık raporlarının ilgili ülkenin mahallî mevzuatına göre düzenlenmiş olması,
ç) Hastalık raporlarının, geçici görev ve kanunî izinlerin kullanılması durumu ile acil vakalar hariç, memuriyet mahallindeki veya hastanın sevkinin yapıldığı sağlık hizmeti sunucularından alınması,
gerekir.
(2) Hastalık raporlarının aslının veya bir örneğinin en geç raporun düzenlendiği günü takip eden günün mesai saati bitimine kadar elektronik ortamda veya uygun yollarla bağlı olunan disiplin amirine intikal ettirilmesi; örneği gönderilmiş ise, rapor süresi sonunda raporun aslının teslim edilmesi zorunludur. Yıllık iznini yurt dışında geçiren memurların aldıkları hastalık raporları, dış temsilciliklerce onaylanmalarını müteakip en geç izin bitim tarihinde disiplin amirlerine intikal ettirilir.
(3) Bu Yönerge ile tespit edilen usul ve esaslara uyulmaksızın alınan hastalık raporlarına dayanılarak hastalık izni verilemez. Hastalık raporlarının bu Yönerge ile tespit edilen usul ve esaslara uygun olmaması hâlinde bu durum memura yazılı olarak bildirilir. Bu bildirim üzerine memur, bildirimin yapıldığı günü takip eden gün göreve gelmekle yükümlüdür. Bildirim yapıldığı hâlde görevlerine başlamayan memurlar izinsiz ve özürsüz olarak görevlerini terk etmiş sayılarak haklarında sayılı Kanun ve özel kanunların ilgili hükümleri uyarınca işlem yapılır.
(4) Hastalık raporlarının fenne aykırı olduğu konusunda tereddüt bulunması hâlinde, memur hastalık izni kullanıyor sayılmakla birlikte Sağlık Bakanlığınca belirlenen ve memurun bulunduğu yere yakın bir hakem hastaneye sevk edilir ve sonucuna göre işlem yapılır.
(5) Memurlara hastalık raporlarında gösterilen süreler kadar hastalık izni verilir.
(6) Hastalık izni 6 ncı maddede belirtilen amirler tarafından verilir. Ancak, geçici görev veya vekâlet sebebiyle diğer kurumlarda görevli memurlara görev yaptıkları kurumların izin vermeye yetkili amirlerince, yurt dışında geçici görevli memurlara ise misyon şeflerince hastalık izni verilir.

Öğretmenler yıllık izinde iken doktora gidip sağlık raporu alırsa okulları tarafından yapılacak işlemler nelerdir? Milli Eğitim Bakanlığı İzin Yönergesinin Maddesinde öğretmenler yıllık izinde iken aldıkları raporlar hakkında yapılacak işlemler düzenlenmiştir. Bunagöre
Yıllık izinde iken verilen hastalık raporları
MADDE (1) Yıllık iznini kullanmakta iken hastalık raporu verilen memurun hastalık izin süresinin yıllık izninin bittiği tarihten önce sona ermesi hâlinde, memur kalan yıllık iznini kullanmaya devam eder.
(2) Yıllık iznini kullanmakta iken hastalık raporu verilen memurun hastalık izin süresinin yıllık izninin kalan kısmından daha fazla olması hâlinde, hastalık izninin bitimini müteakiben memurun göreve başlaması zorunludur.
(3) Yıllık iznini kullanmakta iken hastalık raporu verilen memurun hastalık izni ile yıllık izninin aynı tarihte bitmesi hâlinde, memur izinlerin bittiği tarihte görevine başlar.
(4) Hastalık izni sebebiyle kullanılamayan yıllık izinler, 7 nci maddeye göre kullandırılır.<(br>

Öğretmenler hastalıkları halinde aldıkları sağlık raporları sonucunda iyileştiklerine dair sağlık raporu alacaklar mı? MEB İzin Yönergesinin Maddesine göre;
Memurun iyileştiğine dair sağlık raporu
MADDE (1) Azami süreler kadar hastalık izni kullanan memurun bu iznin sonunda işe başlayabilmesi için iyileştiğine dair resmî sağlık kurulu raporunu ibraz etmesi zorunludur. Bu rapor, yurt dışındaki memurlar için mahallî usule göre düzenlenir. İzin süresinin sonunda, hastalığının devam ettiği resmî sağlık kurulu raporu ile tespit edilen memurun izni 11 inci maddenin ikinci fıkrasında belirtilen süreler kadar uzatılır. Bu sürenin sonunda da iyileşemeyen memur hakkında emeklilik hükümleri uygulanır.
öğretmenlerin istirahat raporu,öğretmenlerin sağlık raporu,öğretmenlerin hastalık izni,öğretmenlerin hastalık raporu

  • Facebook
  • Google

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası