kırım fethedildiği tarih / Kırım'ın Fethi by Ebiha Çelik

Kırım Fethedildiği Tarih

kırım fethedildiği tarih

kaynağı değiştir]

Ana madde: I. Kefe Kuşatması

Demir Kahya komutasındaki 56 kadırgadan oluşan donanma, Akkerman'ı abluka altına aldı. Daha sonraları Sivastopolu ele geçirdiler, 11 Temmuz günü Kefe önlerine donanma demir attı. Kale deniz yoluyla kuşatma altına alındı, I. Hacı Giray'da 14 Temmuz günü kişilik bir kuvvetle kaleyi karadan kuşattı. Cenevizliler yardım gelmeyeceğini anlayınca her yıl haraç vermek şartıyla kuşatma kaldırıldı.

II. Kefe Kuşatması[değiştir kaynağı değiştir]

Ana madde: Kefe Kuşatması ()

Osmanlı donanmasının seferinden önce Kırım'daki siyasî durum

yılında Yakup Bey komutasındaki Osmanlı donanmasının Ceneviz kolonilerini yağmalamakla kalmayıp, I. Mengli Giray'ın adamlarından bazılarını esir olarak İstanbul'a götürmesi Fatih Sultan Mehmed ile Mengli Giray'ın aralarını açmıştı. Esasen, Mengli GirayFatih Sultan Mehmed'in Kırım tahtında görmeyi istediği bir Han değildi.

Cenevizliler ise yıllık haracı altına çıkarmak suretiyle kolonilerini ellerinde tutmuşlar, buna mukabil Kırım iç siyasetine müdahalelerini artırmışlardı. Nitekim, Mengli Giray'a Osmanlı taraftarı olduğunu ve II. Mehmed'le gizlice anlaştığını düşündükleri Kefe Tudunu Şirinli Eminek Bey’i azlettirdiler. Bu olaydan sonra Kırım'ın öndegelen boy beyleri Eminek Bey etrafında toplanmaya başladılar ve Mengli Giray'a başkaldırarak onu Cenevizlilere sığınmaya mecbur bıraktılar. Bu olaylar dizisi ve Eminek Bey'in yardım talebi Fatih Sultan Mehmed'e Kırım'a yönelik askerî harekât icra etme gerekçesini verdi.[2]

Sefer[değiştir

Kırım&#;ın önemi nedir? Kırım, Türkler açısından neden önemlidir? Kırım nerede?

Çalkant&#;l&#; co&#;rafyalardan bir tanesi de K&#;r&#;m! Bir taraftan Rus hükümetinin demeçleri, bir taraftan Türkiye Cumhuriyeti'nin demeçleri, vatanda&#;lar taraf&#;ndan K&#;r&#;m'&#;n Türkler aç&#;s&#;ndan önemini ve K&#;r&#;m'&#;n genel önemini sormas&#;na neden oluyor. Geçmi&#;ten bugüne K&#;r&#;m'&#;n önemi, her iki ülke aç&#;s&#;ndan da önemli bir konu haline geldi ve yüzy&#;llard&#;r da gündemden dü&#;müyor. Peki, K&#;r&#;m'&#;n önemi nedir? K&#;r&#;m Türkler için neden ve ne &#;ekilde önemli? K&#;r&#;m, co&#;rafi olarak nerede yer al&#;yor? &#;&#;te tarihsel geli&#;meleri ve tüm detaylar&#;yla K&#;r&#;m!

KIRIM'IN ÖNEM&#;: KOLON&#;LERDEN TOPLULUKLARA; KIRIM TÜRKLER&#; NASIL OLU&#;TU? TÜRKLER &#;Ç&#;N NEDEN ÖNEML&#;?

Venedik ve Cenevizliler, yar&#;madada kontrol sa&#;layarak ekonomik aç&#;dan kendilerine ba&#;lad&#;lar. Lakin yerel halk ile Cenevizliler aras&#;nda vergi nedeniyle gerginlikler ya&#;an&#;yordu. K&#;r&#;m halk&#;, Osmanl&#;'dan yard&#;m istedi ve Gedik Ahmet Pa&#;a komutas&#;ndaki Osmanl&#; donanmas&#; K&#;r&#;m'a vard&#; ve Ceneviz ve Venediklerin kontrolündeki bölgeler ele geçirildi. Tarihsel aç&#;dan &#;u sonuçlar&#; do&#;urdu: 1. Venedik ve Cenevizliler Karadeniz’den tamamen ç&#;kar&#;ld&#;.

  1. K&#;r&#;m Hanl&#;&#;&#;, Osmanl&#; himayesine girmeyi kabul etti ().
  2. Karadeniz ticaret yollar&#; tamamen Osmanl&#;lar&#;n eline geçti.
  3. Karadeniz, Türk gölü haline geldi.

TAR&#;HTE KIRIM, OSMANLILAR AÇISINDAN NE &#;EK&#;LDE ÖNEML&#;YD&#;? KIRIM TATARLARININ ÖNEM&#;

Fatih Sultan Mehmet’in K&#;r&#;m’&#; Osmanl&#; idaresine almas&#;, Karadeniz ve kuzeyindeki bölgelere yönelik stratejik bir yakla&#;&#;m&#;n sonucuydu. Karadeniz’in Türk gölü haline gelmesinin temelinde Fatih’in bu stratejisi ve K&#;r&#;m’&#;n al&#;nmas&#; vard&#;. K&#;r&#;m Hanl&#;&#;&#;’n&#;n kurulmas&#; ile &#;stanbul’un fethi birbirine çok yak&#;nd&#;r.

K&#;r&#;m Hanl&#;&#;&#; ’de kurulmu&#;, ’te &#;stanbul’u fethi, ona Osmanl&#;’n&#;n gücünü göstermi&#;ti. ’da K&#;r&#;m Hanl&#;&#;&#;’n&#;n kurucusu Hac&#; Giray’&#;n vefat&#; üzerine o&#;ullar&#; aras&#;nda taht kavgas&#; ba&#;lam&#;&#;, baz&#; Tatar büyükleri bu konuda Osmanl&#;’dan yard&#;m istemi&#;ti. Fatih Sultan Mehmet, bu f&#;rsat&#; de&#;erlendirerek Gedik Ahmet Pa&#;a komutas&#;nda Osmanl&#; donanmas&#;n&#; bölgeye göndermi&#;, Kefe, Sudak, Bal&#;kla&#;o, Azak, Taman ve Mankub kaleleri fethedilmi&#;, K&#;r&#;m’da Mengli Giray iktidara getirilmi&#;ti.

Dolay&#;s&#;yla ’e kadar sürecek güçlü bir ittifak olu&#;mu&#;tu. Mengli Giray, Fatih Sultan Mehmet’e “Senin dü&#;man&#;n benim dü&#;man&#;m, senin dostun benim dostumdur” güvencesi vermi&#;ti.

K&#;r&#;m Hanl&#;&#;&#; Osmanl&#;’n&#;n yönetimindeydi ama geni&#; özerkli&#;e sahipti. K&#;r&#;m süvarileri sava&#;larda Osmanl&#; ordusunun önemli güçlerinden birini olu&#;turuyordu. &#;nternette buldu&#;um “K&#;r&#;m ve K&#;r&#;ml&#;lar” ba&#;l&#;kl&#; metinde aktar&#;ld&#;&#;&#; gibi K&#;r&#;m Hanlar&#; &#;stanbul’u ziyaret ettiklerinde görkemli törenlerle kar&#;&#;lan&#;r, Padi&#;ah “Ho&#; geldin Han karde&#;” derdi. Bu yüksek protokol sadece K&#;r&#;m Han&#;’na uygulan&#;rd&#;. K&#;r&#;m ordusu Osmanl&#; ordusuna kat&#;ld&#;&#;&#;nda top ve tüfek at&#;&#;lar&#;yla kar&#;&#;lan&#;r, Rumeli Beylerbeyi kar&#;&#;lamaya ç&#;kard&#;.

K&#;r&#;m Tatarlar&#;n&#;n Osmanl&#; ordusu aç&#;s&#;ndan önemini Brian Glyn Williams, ’ün May&#;s ay&#;nda Jamestown Foundation için haz&#;rlad&#;&#;&#; “The Sultan’s Raiders: The Military Role of the Crimean Tatars in the Ottoman Empire” (Padi&#;ah&#;n Ak&#;nc&#;lar&#;: K&#;r&#;m Tatarlar&#;n&#;n Osmanl&#; &#;mparatorlu&#;u’nda Askeri Rolü) ba&#;l&#;kl&#; çal&#;&#;mas&#;nda aktar&#;r. Williams, K&#;r&#;m Tatarlar&#;n&#;n Osmanl&#; ordusuna &#;ran, Rusya, Polonya ve Bat&#; cephelerindeki sava&#;lada yapt&#;&#;&#; katk&#;lar&#; ayr&#; ba&#;l&#;klarda inceler:

K&#;r&#;m Tatarlar&#;nda 15 ya&#; üzerindeki her erkek askerdi. Küçükten sava&#;ç&#; olarak yeti&#;tirilerlerdi. Han sefer ça&#;r&#;s&#; yapt&#;&#;&#;nda hepsi sava&#;a kat&#;l&#;rd&#;. Süvari olarak çok süratli, etkili ve dayan&#;kl&#; sava&#;ç&#;lard&#;. Bozk&#;r gelene&#;ini sürdürür ate&#;li silahlara önem vermezlerdi. Ya&#;ma ve köle toplama önemiydi. Köle ticareti çok büyüktü. Bu kölelerin en ünlülerinden biri Ukrayna’da esir al&#;nan Hürrem Sultan’d&#;.

K&#;r&#;ml&#;lar&#;n tüm cephelerde Osmanl&#; ordusuna katk&#;lar yapt&#;klar&#; genel kabul görür. Rusya ile sava&#;larda rolleri önemliydi. ’de Devlet Giray’&#;n ordusu Moskova’y&#; yak&#;p y&#;km&#;&#;t&#;. Ruslar da ’da Bahçesaray’&#; ya&#;malam&#;&#;t&#;. Rus Çar&#; Petro, iki kez K&#;r&#;m’&#; almay&#; denemi&#;ti. ’da Azak Kalesi’nin kaybedilmesi Rusya’n&#;n yükselen gücünün habercisiydi. Sonuçta ’te K&#;r&#;m kaybedildi, K&#;r&#;m Hanl&#;&#;&#; tarihe kar&#;&#;t&#;. Osmanl&#; ordusu K&#;r&#;m Tatarlar&#;n&#;n katk&#;s&#;n&#; kaybetti. Rusya, Karadeniz’in kuzeyine hakim oldu. Tatarlar&#;n çilesi ba&#;lad&#;.

KIRIM TÜRK&#;YE &#;Ç&#;N NEDEN ÖNEML&#;? N&#;Ç&#;N KR&#;Z HAL&#;NE GELD&#;?

Ülkede etnik olarak pekçok hissiyattan insanlar var. Dolay&#;s&#;yla ayr&#;l&#;kç&#;, hayk&#;r&#; bir hareketin kalbi olarak görülüyor. Yanukoviç'in ard&#;ndan Rusya yanl&#;s&#; kesim, daha fazla ön planda kald&#; ve bölgede Kiev'den ayr&#;l&#;p ayr&#;lmama referandumu kararla&#;t&#;r&#;ld&#;. Sivastopol ve Simferol havaalanlar&#; Rus üniformal&#; ki&#;ilerce ele geçirildi ve Kiev, Karadeniz Filosu dolay&#;s&#;yla Rusya'y&#; sorumlu tuttu fakat Rusya bunu kesin bir dille reddetti.

K&#;r&#;m'&#;n Türkiye için önemi kadar, Rusya için de farkl&#; önemleri bulunuyor. Rusya, 's&#;cak denizlere inme' dü&#;üncesiyle ilgili ilk a&#;amalardan bir tanesini K&#;r&#;m'da görüyordu. Zira Osmanl&#;-Rusya gerginliklerinin de ana damar&#; bu ideolojiydi. K&#;r&#;m, Rusya için Akdeniz ve ötesine hakimiyetinin ilk a&#;amas&#;.

KIRIM ANAYASAL OLARAK HANG&#; STATÜYE SAH&#;P? KIRIM BA&#;IMSIZ MI?

K&#;r&#;m, 'da yürürlü&#;e giren Anayasaya göre Ukrayna içerisinde özerklik kazanm&#;&#; olsa da halen Ukrayna'n&#;n bir parças&#;. Kendi parlementosuna sahip, tar&#;m, turizm gibi detaylar kendi kararlar&#;nca uygulan&#;yor.

KUZEY KÖREYE GÖRE, KIRIM RUSYA'NIN TOPRA&#;I!

Rusya'n&#;n Kuzey Kore Büyükelçili&#;i'nin Facebook'tan yapt&#;&#;&#; aç&#;klamaya göre, 'Bilimsel Ansiklopedi' adl&#; yay&#;nevinin haz&#;rlad&#;&#;&#; yeni siyasi dünya haritas&#;nda K&#;r&#;m'&#;n Rusya topra&#;&#; olarak gösterilmesini de&#;erlendiren Kuzey Kore D&#;&#;i&#;leri Bakanl&#;&#;&#;, referandum sonuçlar&#;n&#; tan&#;d&#;klar&#;n&#; aç&#;klad&#;.

'BAKANLIK, SONUÇLARIN ULUSLARARASI HUKUK NORMLARINA TAMAMEN UYGUN OLDU&#;UNU BEL&#;RTT&#;'

Sputnik'te yer alan haberde, elçilik, mesajda "Kuzey Kore D&#;&#;i&#;leri Bakanl&#;&#;&#;, taraf&#;m&#;za yapt&#;&#;&#; aç&#;klamada yar&#;madan&#;n Rusya'ya ba&#;lanmas&#;n&#; öngören referandumun sonuçlar&#;na sayg&#; duyduklar&#;n&#;, sonuçlar&#; me&#;ru

bulduklar&#;n&#; ve bunlar&#;n uluslararas&#; hukuk normlar&#;na tamamen uygun oldu&#;unu belirtti" ifadelerine yer verdi.

'PYONGYANG, KIRIM'I RUSYA'NIN AYRILMAZ B&#;R PARÇASI OLARAK GÖRÜYOR'

Kuzey Kore'nin bu konu hakk&#;ndaki tutumunu BM'deki oylama s&#;ras&#;nda yans&#;tt&#;&#;&#;n&#; da an&#;msatan elçilik, Pyongyang'&#;n K&#;r&#;m'&#; Rusya Federasyonu'nun ayr&#;lmaz parças&#; olarak gördü&#;ünün alt&#;n&#; çizdi.

'KUZEY KORE, KUR&#;L ADALARI KONUSUNDA DA AYNI TUTUMU SERG&#;L&#;YOR'

Büyükelçilik, Kuzey Kore'nin Kuril Adalar&#;'n&#;n aidiyeti konusunda da ayn&#; tutumda oldu&#;unu vurgulad&#;.

ERDO&#;AN'DAN KIRIM AÇIKLAMASI

Cumhurba&#;kan&#; Erdo&#;an Ukrayna temaslar&#;nda konuyla ilgili yapt&#;&#;&#; aç&#;klamada, "Poro&#;enko’ya Türkiye’nin Ukrayna’n&#;n egemenli&#;ini K&#;r&#;m dahil toprak bütünlü&#;ünü siyasi birli&#;ini destekleyece&#;ini bir kez daha ifade ettim. K&#;r&#;m’&#;n yasad&#;&#;&#; ilhak&#;n&#; tan&#;mad&#;k ve tan&#;mayaca&#;&#;z. Ukrayna’n&#;n ülkelerine sadakatlerini kan&#;tlanm&#;&#; tatarlara verdi&#;i önemi biliyoruz” ifadelerini kullanm&#;&#;t&#;.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası