radyonun icadı kısaca / Radyonun İcadı (Guglielmo Marconi) < Bilgiustam

Radyonun Icadı Kısaca

radyonun icadı kısaca

Geçmişten günümüze radyo

Televizyonun, internetin olmadığı zamanlarda insanlar haberleri radyodan takip ediyordu. Önemli bir olayda herkes radyoya kulak kesilirdi. Evde, işte, kahvehanede Her yerde radyo dinleniyordu.

Radyo, hala en etkili kitle iletişim araçlarından biri. Milyonlarca insana haber alma imkanı sağlıyor.

Türkiye'nin radyoculuk hikayesi

Türkiye’nin radyo yayıncılığı serüveni ’de başladı. Takvimler 6 Mayıs’ı gösteriyordu ve İstanbul Radyosu’ndan o tanıdık ses geldi. Eşref Şefik’in anonsuyla başlayan serüven hız kesmeden devam etti. Aradan bir yıl geçtikten sonra Ankara Radyosu da ilk yayını yaptı.

Çizim: TRT Haber / Nursel Cobuloğlu[Çizim: TRT Haber / Nursel Cobuloğlu]

’tan sonra 8 ilde "İl Radyoları" kuruldu

Radyolar, 8 Eylül 'da PTT’ye devredildi. PTT’ye devredildikten sonra vericisi güçlendirilen Ankara Radyosu, 28 Ekim ’de resmen işletmeye açıldı.

Yayınlarına bir süre ara veren İstanbul Radyosu’nun Sirkeci’de başlayan hikayesi, ’da Harbiye’de devam etti.

Çizim: TRT Haber / Nursel Cobuloğlu[Çizim: TRT Haber / Nursel Cobuloğlu]

’tan sonra 8 ilde “İl Radyoları" kuruldu. Radyo yayınları, yılından itibaren TRT bünyesinde devam etti.

yılında, TRT’nin merkez ve bölge radyolarının birleştirilmesiyle TRT-1, TRT-2 ve TRT-3 radyo yayınları oluşturuldu.

Çizim: TRT Haber / Nursel Cobuloğlu[Çizim: TRT Haber / Nursel Cobuloğlu]

Yıllar ilerledikçe, radyo yayınları daha geniş kitlelere ve alana ulaştı.

Dünyada radyo

'larda fizikçi James Maxwell radyo dalgaları üzerinde çalıştı. 'lerde ise bilim insanı Heinrich Hertz, Maxwell’in bu tezini geliştirdi ve deneylerle ispatladı.

İtalyan fizikçi Guglielmo Marconi ise “radyonun babası” olarak anılıyor. 'larda  ilk telsiz radyo sistemini geliştirdi. Daha sonra Mors alfabesiyle mesaj iletimini gerçekleştirdi.

Çizim: TRT Haber / Nursel Cobuloğlu[Çizim: TRT Haber / Nursel Cobuloğlu]

Mucit Lee de Forest, icat ettiği "boşluk tüpü" ile radyoların sesinin çok daha kaliteli ve kesintisiz yayınlanabilmesini sağladı. Bu tarihten sonra pek çok ülkede deneme amaçlı radyo yayınları yapılmaya başlandı.

'lerin başında Reginald Fessenden müzik ve konuşma içeren ilk radyo yayınını yaptı. Fessenden de "radyonun babası" olarak anılıyor.

Çizim: TRT Haber / Nursel Cobuloğlu[Çizim: TRT Haber / Nursel Cobuloğlu]

yüzyılın sonlarına doğru icat edilen radyo, hala milyonlarca insan için önemli bir iletişim aracı.

13 Şubat Dünya Radyo Günü

UNESCO tarafından ’de, Birleşmiş Milletler Radyosu’nun kuruluş tarihi 13 Şubat’ın Dünya Radyo Günü olarak kutlanmasına karar verildi.

Bu özel gün için ’de belirlenen tema “Yeni Dünya, Yeni Radyo”. 

Radyoyu Kim İcat Etti? Radyoyu Kim Buldu, İlk Nerede, Hangi Tarihte ve Ne Zaman İcat Edildi?

Yakın tarihimizin oldukça önemli bir kısmının haberleşme ve yayın organı olarak karşımıza çıkan radyo her ne kadar günümüz dünyası için biraz nostaljik kaçsa da kullanımını devam ettiğimiz bir cihaz olarak karşımıza çıkmaktadır. Bununla birlikte radyo yayıncılığı ve radyoculuk hâlâ devam etmektedir. Tarihsel olarak incelendiğinde ise radyoya öncülük eden birçok bilim insanından bahsetmek mümkündür. Bu bilim insanları günümüz dünyasının teknolojisine de öncülük eden çalışmalar ve keşifler yapmışlardır.

Radyoyu Kim İcat Etti?

Radyo tarihsel olarak incelendiğinde buluşu ve yapımı konusunda çeşitli denemeler ile karşılaşmış olsa da doğrudan radyonun mucidi olarak Marconi'yi gösterebiliriz. Bununla birlikte radyonun buluşundan bahsedeceksek, Nikola Tesla, Olivie Lodge ve Stepanovitch Popov'dan da bahsetmek yerinde olacaktır. Nitekim bahsi geçen bilim insanları radyo dalgaları ile çeşitli çalışmalar yapmışlardır. Hatta Popov radyo dalgalarından ses almayı başarsa da bunun patentini alamamıştır.

İlk Radyoyu Kim Buldu?

Kablosuz gerçekleştirilen telgrafın bir sonucu olarak radyo fikri ortaya atılmış ya da daha açık bir ifade ile kablosuz telgraf radyonun buluşuna öncü olmuştur. Yüzyılın başlarında Marconi tarafından icat edilen radyo, mucit tarafından Hertz'in deneylerinin devam ettirilmesi sonucu bulunmuştur. Bu da bir alıcıya bağlı şekilde bulunan düzenekte zilin çalması sonucu ortaya çıkan sinyallerden oluşmaktadır.

İlk Radyo Nerede ve Kaç Yılında İcat Edildi?

Radyo çeşitli bilim insanlarının katkısı ile oluşmuş olsa da ilk halini yılında Marconi tarafından alan radyo yılına gelindiğinde tamamlanmış olarak karşımıza çıkmaktadır. Radyonun buluşuna asıl öncülük eden ise elektromanyetik dalgaların keşfini yapan Hertz'dir. Nitekim günümüzde yalnızca radyo değil televizyon gibi elektronik cihazların öncüsü olarak İngiliz Fizikçi Hertz'i gösterebiliriz.

funduszeue.info

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/06/ tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: funduszeue.info

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Kategoriler ve Etiketler

Tümünü Göster

Radyoyu kim icat etti? Radyo kim buldu, ne zaman ve nasıl bulundu?

Radyo Nasıl İcat Edildi?

yılında İskoç fizikçi James Maxwell; elektronik radyo dalgalarının var olduğunu ve bu dalgaların tıpkı ışık gibi uzayda yayılmaları gerektiğini öngörmüştü. Bu teori üzerine, Alman fizikçi Heinrich Hertz de bu dalgaların varlığını yılında ortaya koymuştur. ve yılında ortaya konan bu tablo radyonun icadına öncülük etmiştir.

Fizik alanında bu gelişmeler yaşanırken, Amerika Birleşik Devletleri’nde bilimsel çalışmalarını gerçekleştiren Nikola Tesla; icat etmiş olduğu bobinlerle radyo sinyallerini uzak mesafelere iletebileceğini keşfetmişti. Tesla; yılında bu düşüncesini pratiğe dökerek New York’taki laboratuvarından yaklaşık 80 kilometre öteye radyo sinyalleri göndermeyi başarmış fakat bu buluşun patentini almamıştır.

Aynı dönemde radyo sinyalleri üzerine çalışmalarını sürdüren Guglielmo Marconi ise yılında radyoyu icat etti ve yılında İngiltere’de bu icadının patentini aldı. Marconi ürettiği bu kablosuz telgraf sistemiyle radyo dalgalarını 3 km öteye göndermeyi başarmıştır.

Radyonun bugün bildiğimiz anlamda bir haberleşme aracına dönüşmesi ise Amerika Birleşik Devletleri’nde gerçekleşmiştir. yılında Reginald Fessenden sesin iletilmesiyle ilgili bir dizi deneyler yapmıştır. Yine aynı yıl Amerika’dan yapılan bir müzik yayını, Batı Hint Adaları’na kadar ulaştırılmıştır.

Radyonun yaygınlaşmasında önemli bir yeri olan bir diğer isimse Lee De Forest’tir. Forest; bir güç yükselticisi kullanarak radyo sinyallerinin aktarılmasında yeni bir teknik bulmuştur. Bu teknikle yılında Eyfel Kulesi’nden halka yayın yapılmış; senesinde ise New York’ta canlı bir opera yayını gerçekleşmiştir. Yaşanan bu gelişmelerle beraber radyonun eğlence sektöründe de kullanılabileceği inancı ortaya çıkmıştır.

yılından itibaren, özellikle İngiltere ve Amerika’da radyoculukta büyük bir ivmelenme yaşanmıştır. yılında sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde lisanslı radyo operatörü bulunmaktaydı. İngiltere’de ise 1. Dünya Savaşı sonrası radyoya olan ilgi artmış ve yılında radyocu, yayın yapma lisansına sahip olmuştu.

Türkiye’de ise ilk radyo yayını yılında Ankara Radyosu’nda gerçekleştirilmiş ve bunu yılında İstanbul Radyosu ile ’de İzmir radyosu takip etmiştir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası