muşmula çekirdeği nasıl ekilir / Yeni dünya meyvesi,Malta eriği,Muşmula tohumu nasıl hızlı çimlendirilir | Tohum, Meyve, Malta

Muşmula Çekirdeği Nasıl Ekilir

muşmula çekirdeği nasıl ekilir

Muşmula ne zaman toplanır? Döngel (Muşmula) nasıl olgunlaşır, hangi ayda toplanır?

Muşmula, Latince adı Mespilus germanica olan gülgillerin bir alt familyası Amygdaloideae’ya ait bir ağaçtır. Anavatanı Japonya olan muşmula, Güney Batı Asya, Türkiye ve Balkanlarda doğal bir şekilde yetişir. Halk arasında döngel adıyla da bilinen muşmula, ülkemizde Karadeniz ve Marmara çevresinde bir yayılış göstermekle birlikte her bölgede yetişir. Tam bir şifa deposu olan ama diğer yandan tadı sebebiyle gerektiği ilgiyi göremeyen muşmula olgunlaştıktan sonra kahverengiye dönen ve bolca çekirdeği olan tatlı ekşi bir tada sahip meyvedir. Muşmula, içeriğinde çokça A ve C vitamine sahip, bunun yanında demir, kalsiyum, folik asit, potasyum ve besin fili açısından oldukça zengin olan bir meyvedir. Peki muşmula ne zaman toplanır, döngel nasıl olgunlaşır? Muşmula ağacı kaç yılda meyve verir? İşte muşmula ile ilgili tüm bilinmeyenler…

Muşmula Ne Zaman Toplanır?

Muşmula, mayıs ve haziran aylarında çiçeklenmeye başlar. Yaz mevsimi boyunca çekirdekli bir yapıya sahip olan kahverengi meyveler olgunlaşır. Peki döngelin olgunlaştığını nasıl anlarız? Döngel diğer meyvelerden farklı bir özelliğe sahiptir. Sonbahar mevsiminin sonlarına doğru Ekim-Kasım aylarında tam olgunlaşmadan toplanır. Bu haliyle muşmula sert, ekşi ve kekremsi bir tada sahiptir. Bu şekilde sert bir yapıya sahip olan muşmula, saman veya kağıtla kaplı hava alabilen ahşap kutularda, karanlık ve serin bir yerde saklanır ve olgunlaşması beklenir. Olgunlaştığında yumuşar ve rengi koyu kahverengiye döner. Olgunlaşmadan yenilmesi olanaksız olan meyvenin, olgunlaştıktan sonra suda bekletilerek uzun ömürlü olması sağlanır. Meyve, sağlıklı ve tatlı bir atıştırmalık isteyenler için balla da tüketilebilir.

Muşmula Ağacı Kaç Yılda Meyve Verir?

Muşmula, kışın yaprağını döken, dalları dikenli ve iki üç metre büyüyebilen çalı formunda bir ağaçtır. Tüylü yaprak yapısına sahip olan muşmulanın yaprakları sonbaharda dökülmeden önce kırmızıya döner. Tohumları kasım ayında olgunlaşmaya başlayan muşmula, sıcak bir yaz ve çok sert geçmeyen bir kışa sahip bölgeleri sever. Hafif asitli toprak yapısı ve bol güneş alan kuru yerlerde verimliliği artar. Muşmula uygun toprak yapısı ve iklime sahip bölgelerde ekildikten 3 yıl sonra meyve vermeye başlar. İklim ve toprak yapısının yanında muşmula ağacı yetiştirmek isteyenlerin dikkat etmesi gereken birtakım özellikler şunlardır:

  • İyi bakıldığında 4-6 metreye kadar ulaşabilen muşmula sürekli sulanmaktan hoşlanmaz. Bunun yanında toprak nemini de kaybetmemelidir. Dengeli bir sulama olmadır.
  • Toprakta vitamin ve mineral eksikse takviye yapılmalıdır.
  • Yapraklarına bahar aylarında tırtıl ve zararlılardan korumak için gübreleme yapılmalıdır.
  • Aşılama yöntemi ile çoğaltılır.
  • Muşmula çiçeklenmeye başladığında, çiçekleri zararlılardan korumak ve çiçek verimliğini arttırmak için yanına başka ağaçlar da dikilebilir.
  • Budama ağacın ömrünü uzatmak ve verimliliğini arttırmak için son derece önemli bir uygulamadır. Muşmula ağacının budaması sonbahar aylarında meyve hasat edildikten sonra yapılmalıdır.

Muşmula Hangi Ayda Toplanır?

Muşmula yılın son meyvesi olarak da anılır. Mayıs-Haziran aylarında olgunlaşmaya başlayan Muşmula meyvesi Ekim-Kasım aylarında hasat edilir. Düzenli bakım, dengeli sulama ve iyi bir budamayla muşmulanın verimliliğini her yıl arttırabilirsiniz.

Muşmula (Mespilus Germanicar)

Deyimlere bile konu olan ve birçok derde deva olduğu söylenen ancak görünüşü sebebiyle kimi zaman farklı meyvelerle karıştırılabilen muşmula, diğer adıyla “döngel” meyvesi manav ve marketlerde kolaylıkla bulabileceğiniz bir meyvedir. Ayrıca hiç beklemediğiniz yerlerde de muşmula ağaçlarıyla karşılaşabilirsiniz. Peki, nedir bu kendisi küçük faydası büyük bitkinin özellikleri? Yazımızın devamında kendi muşmula ağacınızı yetiştirmek için gerekli tüm bilgileri bulabilirsiniz. Muşmulayı manav ve marketlerden temin etmeyi tercih edenlerdenseniz, muşmulanın özelliklerini ve faydalarını öğrenmek için de yazımızdan faydalanabilirsiniz.

İçindekiler

Muşmula Nedir?

Muşmula, gülgiller ailesinin bir alt ailesi olan “Amygdaloideae” ailesine ait bir ağaç türüdür. Bilimsel adı “Mespilus germanica” olan bu bitkinin meyvesi de aynı adla bilinir. Muşmula meyvesi kapalı tohumlu ve iki çenekli bir bitkidir. Meyve; rengi olgunlaştıkça koyulaşan sert bir kabuk, kabuğun altında etli bir kısım ve iç bölgede bulunan sert meyve tohumlarından oluşur. Muşmulalar temelde Japon muşmulası ve Alman ya da Kafkas muşmulası olarak adlandırılan iki ayrı türe ayrılır. Alman (Kafkas) muşmulası koyu renk kabuklu şekilde bulunan muşmulayken Japon muşmulası daha açık renklidir ve daha etli bir meyveye sahiptir. Japon muşmulası “yenidünya meyvesi” olarak da bilinir.

Muşmulanın Diğer İsimleri Nelerdir?

Muşmula meyvesinin yöreden yöreye değişen birçok ismi bulunmaktadır. Bu isimler döngel, beşbıyık ve ezgil olarak sıralanabilir. Ayrıca muşmula halk arasında “gelin boğan meyvesi” olarak da bilinir. Muşmulanın kökeni Japonya'ya dayanır. Ardından Ukrayna ve Hindistan üzerinden Türkiye'ye ulaşır. Türkiye'de karadeniz ve marmara çevrelerinde görülür. Muşmula Türkiye'de özellikle kıyı şeridinde ve Karadeniz'de yetişiyor olsa da hemen hemen her bölgede muşmulaya rastlamak mümkündür. Muşmula bitkisi bir ağaç olduğundan dolayı bahçe ve tarla gibi alanlarda yetiştirilip çoğaltılabilir. Öte yandan ev ortamında saksıda yetiştirilebilen minyatür muşmula ağaçları da mevcuttur. Bunlar genellikle saksıya ekilen muşmula fideleri şeklinde bulunur.

Muşmulanın Özellikleri Nelerdir?

Muşmula bitkisi yetiştirilebilen bir ağaç olduğu gibi doğada yabani şekilde de yetişebilen bir bitki türüdür. Yabani muşmulalar ortalama 3 metrelik bir boya erişebilen, dikenli dallara sahip bodur bitkilerdir. Muşmula ağaçlar ise ortalama 8 metrelik bir boya erişebilir ve genellikle çok çatallı dallara sahiptir. Bu dallar meyve döneminde eğilir. Kışın yapraklarını döken muşmula ağaçları soğuğa dayanıklı ılıman iklim bitkilerindendir.

Muşmula Çeşitleri Nelerdir?

Muşmula meyvesinin ise iki çeşidi bulunur. Genellikle Kuzey Anadolu ve Marmara dağlarında yabani olarak yetişen “kara döngel” taze meyve olarak tüketilemez, turşu yapılarak tüketilebilir. Taze meyve olarak tüketilebilen ve yaygın olarak yetiştiriciliği yapılan muşmula türü ise “ak döngel” olarak bilinir.

Muşmula Ağacı Ne Zaman Meyve Verir?

Dikilen muşmula fidanları genellikle 3 ya da 4 yaşında meyve vermeye başlayacaktır. Bitki olgunlaştıkça meyve verimi de yükselecektir. Meyve veriminin ve kalitesinin artması için bitkinin dikildiği alana adapte olabilmesi ve iyi bakılması gerekir.

Muşmula Ağacı İçin Meyve Dönemi Ne Zamandır?

Muşmula ağaçları genellikle sonbaharda meyve verir. Ekim ayının son günleri ile kasım ayının ilk iki haftası, meyve hasatı için ideal dönemlerdir.

Muşmula İçin İdeal Toprak Özellikleri Nelerdir?

Muşmula bitkisinin yetişmesi için ideal olan topraklar geçirgen özellikli topraklardır. Ayrıca organik madde bakımından zengin, killi ve tınlı özellikteki topraklar da muşmulanın yetişmesi için idealdir. Muşmula ekimi ya da dikimi yapılacak olan toprağın kireçli olmaması gerekir, aksi halde verimli bir yetiştiricilik yapılamaz.

Muşmula Fidesi Nasıl ve Ne Zaman Dikilir?

Muşmula fidesi dikimi için sonbahar ideal bir dönemdir. Özellikle ekim ve kasım ayları arasında muşmula fidesi dikimi gerçekleştirilebilir. Öte yandan rakım farkı sebebiyle nisan ayına kadar dikim yapmak mümkündür.

Muşmula fidesiyle verimli bir dikim işlemi gerçekleştirebilmek için fidenin en az 2 ve en fazla 3 yaşında olması gerekir. Yaklaşık 50 santimetre derinlikte açılan çukura yerleştirilen muşmula fidesinin kökleri hava almayacak şekilde kapatılmalıdır. Her bir muşmula fidesinin arasında en az 5 metre olmalıdır. Can suyu, muşmula için oldukça önemlidir. İlk sulama yaklaşık 10-15 litre su ile yapılmalıdır.

Saksıda Nasıl Muşmula Yetiştirilir?

Saksıda muşmula yetiştirmek için en az 15 litrelik bir saksı edinmeniz gerekir. Tohumdan çimlendirme yöntemiyle bitki elde edilebileceği gibi hazır yetiştirilmiş bir muşmula fidesi de dikilebilir. Dikimin ardından bitkinin iyi güneş alması gerekecektir. Güneybatı cephesi, muşmula saksısını konumlandırmak için iyi bir alan olur. Günde 10-12 saatlik bir güneşlenme saksıda yetişen muşmula için ideal olacaktır.

Öte yandan muşmula bitkisinin meyve verebilmek için uygun sıcaklık koşullarında bulunması gerekir. Bu bağlamda saksı kuzey cepheye de konumlandırılabilir. Uygun dönemlerde dış mekanda bırakılarak bitkinin soğuk alması sağlanmalıdır. Aksi halde çiçeklenme ve meyve verme gerçekleşmeyecektir. Bu bağlamda saksıda muşmula yetiştirmenin meyve verimi açısından başarılı bir hasat vermeyeceğini söylemek mümkündür. Süs bitkisi olarak çalı formatında kullanılabilir.

Çekirdekten Muşmula Yetişir mi?

Muşmula çekirdeğinden de muşmula bitkisi yetiştirmek mümkündür ancak bu, uzun ve zahmetli bir süreçtir. Ayrıca çekirdekten yetişen muşmula bitkisinin hasatı verimsiz olur. Bu şekilde yetiştirilen muşmula bitkisinin meyvesi oldukça küçük ve acı olduğundan dolayı muşmula bitkisinin çekirdekten yetiştirilmesi önerilmez.

Çekirdekleri suda çimlendirdikten sonra ortalama 4 santimetre derinlikteki saksılara 5-6 tohum ekilebilir. Sonrasında ekim yapılan toprağın iyice nemlendirilmesi gerekir. Büyüme sürecini hızlandırmak için saksıyı streç film ile örtebilirsiniz. Ortalama 45 gün içinde bitki gövdesi kendini gösterecektir. 25-30 gün sonra ise ilk yapraklar gözlemlenebilir. Bu andan sonra bitkiler ayrı saksılara ekilerek yetiştirilebilir.

Muşmulanın Büyümesi İçin Sağlıklı Ortam Nasıl Olmalıdır?

Muşmula bitkisi serin ve nemli yerleri seven bir ılıman iklim bitkisidir. Soğuğa dayanıklı olmasının yanı sıra güneşlenme isteği de fazladır, bu sebeple yeterli güneş alan bir alanda yetiştirilmelidir. Sık ve fazla sulama ya da gübreleme bitkiye zarar verecektir. Muşmula ağacı özgürce büyüyebileceği bir alana ihtiyaç duyar, bu sebeple yakınına başka ağaçların dikilmemesi önerilir. Can suyu oldukça önemli olmasına karşın ilerleyen dönemde sık ve fazla sulama yapılması bitki için zararlı olacaktır. Toprağın nemini kaybettiğini gözlemlediğinizde sulama yapmanız önerilir.

Nasıl Gübrelenmelidir?

Genel anlamda muşmulalar sık gübrelenmeye ihtiyaç duymasa da fideler dikilirken toprağın gübreyle desteklenmiş olması gerekir. Dikim yapılacak çukura işlenmiş keçi gübresi ilave edilmesi ve dikimin bu işlemden sonra gerçekleştirilmesi önerilir. İlerleyen dönemde ise ayda bir ya da iki kez bir çay kaşığı kadar 15.15.15 NPK gübresi kullanılması tavsiye edilir. Bahar aylarında ise yaprak gübresi kullanılabilir.

Nasıl Budanmalıdır?

Muşmula ağacının budaması sürgün alınmak istenen dalların belirlenmesiyle gerçekleştirilebilir. Sürgün beklenen dalın bakımı yapılmalı ve etrafı rahatlatılmalıdır. Muşmula ağacı çok çatallı dallar geliştirebilir, bu sebeple bakımın iyi yapılması önerilir. Bu bağlamda ölü dalların tespiti gerçekleştirilmelidir. Genellikle mart ve nisan ayları budama için uygundur.

Nasıl Çoğaltılır?

Muşmula, aşılamaCanlı bir bitki veya bitki parçasına başka bir bitki veya çelik parçasının kaynaştırılması olayına verilen isim More yöntemiyle çoğaltılır. Bu işlem için elma, armut, vişne, kuşburnu ya da yaban gülü ağacı kullanılabilir. Başarılı ve verimli bir muşmula aşılaması için kalem aşısı kullanılması önerilir. Bu yöntem ana bitkide bir anaç bölüm oluşturulmasının ardından aşı için kullanılacak bitkiden alınan bir kalemin birbirine kaynaştırılmasıyla gerçekleştirilir. Muşmula ağacı için en ideal kalem aşısı zamanı mart ayıdır. Çok gözlü bir muşmula ağacı kalemi alındıktan sonra uygun bir elma, armut, vişne, kuşburnu ya da yaban gülü ağacı belirlenir ve aşılamaCanlı bir bitki veya bitki parçasına başka bir bitki veya çelik parçasının kaynaştırılması olayına verilen isim More işlemi gerçekleştirilir.

Hastalıkları

Muşmula bitkileri eğer yetiştirilmeye çalışıldıkları alana uyum sağlayamazlarsa yapraklarında çeşitli bozulmalar gözlenecektir. Bu bozulmalar yaprağa yeşil rengini veren klorofil pigmentinin azalmasıyla birlikte yaprak renginin değişmesi şeklinde gözlemlenebileceği gibi yaprakta form bozukluğu olarak da gözlemlenebilir.

Hastalıklarla ve Zararlılarla Nasıl Mücadele Edilir?

Muşmula ağacı kimi zaman böceklenme yapabilir. Bu durumda uygun böcek ilacı uygulaması ile böceklerden kurtulabilirsiniz. Bitkide hastalık gözlenmesi durumunda bitkinin yeri değiştirilebilir, kökler gözlemlenerek mantar enfeksiyonu yaşayan ya da çürüyen kökler kesilebilir ve bitkiye mantar ilacı uygulanabilir.

Muşmulanın Faydaları Nelerdir?

Muşmula oldukça zengin bir antioksidan kaynağıdır. Bu sebeple ağız içi yaralarında olumlu etkiye sahiptir. Bağırsakları düzenleyerek kabızlığa iyi gelir, sindirim sistemini çalıştırır ve düzenler. Bu sayede hazımsızlığı gidermede de etkilidir. Akciğerler üzerindeki olumlu etkisi sebebiyle muşmula meyvesi kuru öksürüğe de iyi gelir. Romatizma ağrılarına, vücut iltihaplanmalarına ve karaciğer problemlerine de faydalıdır. Rahim ve yumurtalık sağlığı üzerinde olumlu etkileri olan muşmulanın düşük riskini azalttığı da belirtilmektedir. Sinir, kemik ve kas sistemleri üzerinde de destekleyici ve yenileyici etkiye sahip olan muşmula; kan dolaşımını da düzenler.

Hangi Vitamin ve Mineraller Bulunur?

Muşmula oldukça lifli bir bitkidir. Ayrıca potasyum, kalsiyum ve magnezyum minerallerini de barındırır. A ve C vitaminleri bakımından oldukça zengin bir kaynaktır. B vitamini kompleksleri bakımından da muşmula, kıymetli bir kaynaktır. Ayrıca muşmula, büyük bir demir ve folik asit deposudur.

Muşmula Nasıl Tüketilir?

Muşmula meyvesi taze şekilde tüketilebileceği gibi sirke, marmelat, şarap ve reçel yapımında da kullanılabilir. Muşmulanın tadı dalından koparıldığı ilk anlarda buruk bir hissiyat yaratabilir. Meyvenin tatlanması için bekletilmesi önerilir.

Muşmulanın henüz tam olgunlaşmamışken tüketilmesi mümkün değildir çünkü bu süreçte meyvesi oldukça sert ve buruk tatlıdır. Olgunlaşma evresinden sonra meyve bölünerek etli kısım tüketilebilir. Bunun yanı sıra muşmulayı balla tüketmek de lezzetini artıracak bir yöntemdir.

Muşmulanın kabuğunu soyup çekirdeklerini çıkararak meyveyi püre haline getirerek tüketmeniz de mümkündür. Bu pürenin içine bal, pekmez gibi çeşitli tatlandırıcılar katabilir ya da yoğurtla karıştırarak tüketebilirsiniz. Muşmula çekirdeklerinden çay yapmak da mümkündür. Çekirdekleri kuruttuktan sonra demleyerek kullanabilirsiniz.

Nasıl Muhafaza Edilir?

Muşmulalar çabuk bozulan meyvelerdir ancak yenilebilir hale gelmeleri için tam anlamıyla olgunlaşmış olmaları gerekir. Olgunlaşma sürecinde dış kabuğun rengi koyulaşır ve bu durum meyvenin “çürümüş” olduğuna dair bir izlenim yaratabilir. Muşmulaları olgunlaşma sürecinde ve sonrasında güvenle muhafaza etmek için su içerisinde tutabilirsiniz. Muşmula meyvesi ayrıca buzdolabında da güvenle muhafaza edilebilir.

Çayı Nasıl Yapılır?

Muşmulaları temizledikten sonra derin bir kaba alarak üzerine bir litre su ekleyin. Kabın içine iki yemek kaşığı bal ilave edin. Karışımı on beş dakika kaynattıktan sonra yarım saat kadar kısık ateşte ısıtmaya devam edin. Ardından karşımı süzerek sulu kısmını çay olarak tüketebilirsiniz.

Neye İyi Gelir?

Muşmula çekirdekleri idrar söktürücü etkileri sayesinde mesane ve böbrek taşı döken kişilere yardımcı olur. Ayrıca ödem attırıcı etki de gösteren muşmula çekirdekleri, zayıflama sürecinde kullanılabilecek alternatifler arasındadır. Muşmula çekirdeği çay şeklinde demlenerek tüketilebilir ancak kullanım öncesinde doktora danışılması önerilir. Muşmula yaprağının demlenmesiyle elde edilen çayın şeker hastalığı üzerinde olumlu etkilere sahip olduğu söylenmektedir. Bu yöntemi denemeden önce doktorunuza danışmanız önerilir. Muşmula kimi zaman alerjen etki yaratarak ciltte kızarıklıklara sebep olabilir. Ayrıca fazla tüketilmesi durumunda hazımsızlık ve gaz sıkışması şikayetlerini oluşturabilir.

Muşmula Ağacı Nedir, Nerede Ve Nasıl Yetişir? Muşmula Ağacı Özellikleri, Bakımı Ve Faydaları Hakkında Bilgi

Muşmula Ağacı Özellikleri

Gülgiller ailesine ait olan muşmula ağacı serin ve ılıman iklimi sever. Halk dilinde döngel de denilen bu meyve sağlığa oldukça yararlıdır. Muşmula ağacının yaprakları da şeker hastalığına iyi gelmektedir. İçeriğinde yüksek miktarda su barındıran muşmula meyvesi serinlik verirken rahatlık da sağlar.

Muşmula Ağacı Ne Zaman Dikilir?

Muşmula ağaçları genellikle Kasım ayının birinci ve ya ikinci haftasında toprağa dikilebilir. Muşmula ağacı dikildikten sonra sulaması ve bakımı da doğru aşamalarda yapılmalıdır.

Muşmula Ağacı Nerede Yetişir?

Muşmula ağacı çoğunlukla Marmara ve Karadeniz bölgelerinde yoğunlukla yetişmektedir. Genelde eğrilen ve çoklu dalları olan muşmula ağacı bu özelliği ile tanınmaktadır. Serin ve ılık iklimlerde yetişen muşmula ağacı için tüm yetişme şartlarının da uygun olması gerekir.

Muşmula Ağacı Nasıl Yetiştirilir ve Budanır?

Muşmula ağacı bakım ve yetiştirilmesine çok dikkat edilmelidir. Sürekli sulanmaktan hoşlanmayan muşmula ağacının toprak nemi kaybolmamalıdır. Muşmula ağacının toprağı daima nemli kalmalıdır. Muşmula ağacı çekirdekten yetişir. Çekirdeğin de mutlaka kaliteli olmasına özen gösterilmelidir.

Muşmula Ağacı Yaprak Döker mi?

Yetişkin ve bakımlı bir muşmula ağacı yaklaşık 8 metreye kadar uzayabilir. Muşmula ağacının genel yüksekliği de 2 ve ya 3 metre olabilir. Bu ağaçlar bodur boylu ve dikenli olabilirler. Yalnız yetiştirilen muşmula ağaçları dikensizdir. Muşmula ağaçları genel olarak kışın da yapraklarını dökerler.

Muşmula Ağacı Bakımı Nasıl Yapılır?

Muşmula ağacının bakımına çok dikkat edilmelidir. Bakımlı ve iyi yetiştirilen muşmula ağaçlarının yerini sevmesi çok önemlidir. Özellikle ılıman ve serin iklimlerde yetişen muşmula ağaçları yetişkin olduklarında yaklaşık 8 metreye kadar uzayabilir. Ayrıca genel hatları ile bodur olan bu ağaçların budaması da uygun zamanlarda yapılmalıdır.

Muşmula Ağacı Faydaları Nelerdir?

Muşmula ağacında yetişen meyve düzenli tüketildiğinde böbrek kum ve taşlarını düşürür. Sinir sistemi ve kas sağlığını da koruyan muşmula meyvesinin dış kabuğu kaynatılarak içilebilir. Bu çay rahatlatıcı ve sakinleştirici bir etkiye sahiptir. İçeriğinde yüksek miktarda su bulunan muşmula meyvesi serinletici bir etki de gösterir. Muşmula meyvesi ishal, ince bağırsak iltihabı ve dizanteriyi yok etmekte de oldukça etkilidir.

Muşmula Ağacı Hastalıkları Neler?

Muşmula ağacının yerini sevmemesi ve iklim şartlarına uyum sağlayamaması nedeni ile çeşitli hastalıklar görülebilir. Özellikle genç yapraklarda klorofil bozulabilir. Böylece yapraklar sarı ve ya beyazımtırak bir renge sahip olur. Ayrıca yaprakta kıvırcıklanma ve büzülmeler olur.

Muşmula Ağacı Ne İşe Yarar ve Nerelerde Kullanılır? Muşmula Ağacı Kullanım Alanları

Muşmula ağacının meyvesi yenilebildiği gibi kabukları kaynatılarak çayı da yapılabiliyor. Yaprağı da kaynatılabilen muşmula ağacının sağlığa faydaları saymakla bitmiyor. Kullanım alanları oldukça geniş olan muşmula ağacı zayıflamaya da yardımcı oluyor. Metabolizmayı hızlandıran ve bağırsakları çalıştıran muşmula ağacı anne karnındaki ceninin düşmesine de engel oluyor.

Astım ve bronşit gibi hastalıkları da engelleyen muşmula meyvesi ağız yaralarının geçmesini de sağlıyor. Güçlü bir antioksidan olarak bilinen muşmula ağacı genel olarak yaraların da hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlar. Sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına yardımcı olan muşmula ağaçları çay olarak tüketildiğinde özellikle öksürüğe çok iyi gelir.

False

Yeni Dünya Meyvesinin (Malta Eriği) Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Malta Eriği Nasıl Yetiştirilir?

Avrupa'nın çeşitli bölgelerinde de yetişen malta eriği güçlü bir A vitamini kaynağı ve lif deposudur. Şekil olarak armutu andırmakla birlikte boyut olarak erikten biraz daha büyüktür. Bu meyve bahar ve yaz aylarında yetişiyor ve tazeliğini uzun zaman koruyamadığından hemen tüketilmesi gerekiyor. Akdeniz ikliminin görüldüğü tropikal bölgelerin çoğunda bulunan malta eriği özellikle Antalya ve çevresindeki illerde yetiştiriliyor. Malta eriğini nereden bulabilirim sorusunun yanıtını ise şöyle açıklayabiliriz; çarşıda, manavda, markette, organik ürün satan dükkanlarda hatta sanal ortamdan siparişle ayağınıza kadar getirterek hem meyvesinden hem de çekirdeklerinin faydalarından yararlanabilirsiniz. Peki, malta eriğinin faydaları nelerdir? Yeni dünya meyvesinin çekirdeğinin faydaları nelerdir, bu meyve nasıl dikilir, nasıl yetiştirilir? İşte merak ettiğiniz tüm detaylar haberimizde…

MALTA ERİĞİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Yeni dünya meyvesinin çekirdekleri, yaprakları güçlü bitki bileşikleriyle doludur. Bazı hastalıklara karşı korumasının yanı sıra birçok sağlık yararları sağlar. İşte yeni dünya meyvesinin sağlık açısından şaşırtıcı faydaları:

YENİ DÜNYA MEYVESİ NASIL YETİŞTİRİLİR?

Yeni dünya ağacı meyvesindeki çekirdeklerle üretilir. Çekirdekler toprağa ekildiğinde çok çabuk çimlenir ve gelişir. Meyve vermesi biraz zaman alır, en uygun yetiştirme yöntemi aşılanma yolu ile üretilmesidir.

İKLİM: Bu ağaçlar astropikal iklimin olduğu bölgeleri sever. Ülkemizde Akdeniz bölgesi malta eriğini yetiştirmek için oldukça idealdir.

TOPRAK: Organik maddelerin bulunduğu killi kumu severler. Taban suyunun yüzeye uzaklığı 1520 metre şeklinden olmalıdır. toprak nitelik olarak nötr ya da nötre yakın olmalıdır.

SULAMA: Yeni dünya meyvesini sorunsuz bir şekilde gelişmesi ve bol ürün vermesi için havanın kuralık durumu göz önünde bulundurularak, 710 gün arayla nisan ayında başlanıp yaz boyu fidanlar sulanmalıdır. Gelişmiş olanlar ise 1520 gün ara ile bol bol sulanmalıdır.

GÜBRELEME: İlk 3 yıl malta eriği fidanlarına azotlu gübre, sulama öncesi ağaçların altına serpilir. Fidana 4. Yılı itibarı ile potasyum ve fosforlu gübreler verilmeye başlanır.

BUDAMA: Mart ayında yeni çıkan süngüler ağaçta dengeyi oluşturacak şekilde budanır. Kırılan, kuruyan tüm dalar temizlenir ardından 1 gün sonra kesilen yerlere aşı macunu sürülebilir.

HASAT: Meyve beklenen rengi ve büyüklüğü aldığında hasat işlemi başlar. Hasat için en ideal yöntem, meyvenin 23mm'lik sapı kalacak şekilde makas yardımı ile toplanmasıdır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası