genel sağlık sigortası kimleri kapsar / Genel Sağlık Sigortası (GSS) Nedir?

Genel Sağlık Sigortası Kimleri Kapsar

genel sağlık sigortası kimleri kapsar

Kim ne kadar GSS primi ödeyecek?

Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uyarınca, 1 Ocak tarihinden itibaren uygulanmaya başlayan genel sağlık sigortası (GSS) kapsamında alınan primler, asgari ücrete bağlı olarak yeni yılda zamlandı. Kanuna göre, anne babası sigortalı olsun olmasın 18 yaşından küçük Türk vatandaşları GSS primi ödemeksizin sağlık hizmetlerinden yararlanıyor. Söz konusu yaş sınırı, lise ve dengi okul öğrencilerinde 20, yükseköğrenim görenlerde 25 olarak uygulanıyor.

Bu yaşlardan sonra herhangi bir işte çalışmayan ve bakılmakla yükümlü olmayan (örneğin eşinden dolayı sağlık hizmetinden yararlanamayanlar) kişiler GSS primlerini kendileri ödüyorlar. Bunların aylık primleri geçen yılın ikinci yarısında TL olarak uygulandı. Yeni yılda ise aylık TL ödeyecekler.

Uluslararası İşgücü Kanunu kapsamında çalışan Türk soylu kişiler Türk vatandaşlığı alabiliyorlar. Bu şekilde Türk vatandaşlığı almış kişilerin Türkiye’de ikamet etmeyen ana, baba, eş ve çocukları da GSS primi ödemek suretiyle sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyorlar. Söz konusu kişilerin ödemeleri gereken GSS primi de TL’den TL’ye çıkartıldı.

YABANCI ÖĞRENCİLERİN AYLIK PRİMİ TL’YE ÇIKTI

Türkiye’de öğrenim gören yabancı uyruklu öğrenciler, ilk kayıt tarihinden itibaren üç ay içinde talepte bulunmaları halinde genel sağlık sigortasının sağladığı haklardan yararlanabiliyorlar. Bu sürede talepte bulunmayanlar, öğrenimleri süresince GSS haklarından yararlanamıyorlar. Yabancı öğrencilerin ödemeleri gereken GSS primi TL’den TL’ye yükseltildi.

Türkiye’de oturma izni almış yabancı ülke vatandaşlarından yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında sigortalı olmayan kişiler de GSS primini kendileri ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyorlar. Bu konuda mütekabiliyet (karşılıklılık) ilkesi gözetiliyor. Bu kapsamdaki yabancıların ödemeleri gereken aylık GSS primi bin TL’den 2 bin TL’ye çıkartıldı.

Söz konusu primler yıl boyunca geçerli olacak.

ÖDEME GÜCÜ OLMAYANIN PRİMİNİ DEVLET KARŞILIYOR

Gençler için GSS primi ödeme yükümlülüğü ortaöğrenim veya yükseköğrenim sonrası mezuniyeti izleyen iki yılın dolması ile başlıyor. Ancak, her durumda, belirlenen yaş hadleri aşılamıyor.

GSS ödeme yükümlüsü haline gelen kişiler, herhangi bir işte çalışmıyorlarsa ve ailenin ödeme gücü yoksa gelir testi talebinde bulunabiliyorlar. Gelir testinde hane içinde kişi başına gelir asgari ücretin 3’te 1’inden az çıkarsa primleri devlet tarafından karşılanıyor. Bu yıl yapılacak gelir testinde hane içinde kişi başına geliri TL’den fazla çıkanlar primlerini kendileri ödeyecek, az çıkanlar prim ödemekten kurtulacaklar.

GSS PRİM BORCU OLANLAR NE YAPMALI?

GSS ve BAĞ-KUR prim borcu bulunanlar normalde sağlık hizmetlerinden yararlanamıyorlar. Ancak, bir süreden beri geçici düzenlemeler ile prim borcu olanlara devlet hastaneleri ve devlete ait üniversite hastanelerinden verilen sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı tanınıyor. Bu uygulama 31 Aralık tarihine kadar süre uzatıldı.

Bununla birlikte GSS prim borcu yükümlülüğü devam ediyor. Son yıllarda çıkartılan yapılandırma kanunlarında GSS prim borçlarını faizsiz olarak ödeme imkânı getiriliyor. Prim borcu bulunanlar, yeni bir yapılandırma kanunu çıktığında ödeme kolaylığından yararlanabilirler.

Söz konusu kanunlarda, ödeme gücü olmadığını belgeleyenlerin prim borçları tümüyle siliniyor. Ancak, bu haktan, gelir testine kanun çıktıktan sonra girenler yararlanıyor. Kanun yürürlüğe girmeden gelir testine girenler, sadece teste girdikleri tarihten sonra prim ödemekten kurtulabilir fakat önceki borçları ödemek zorunda kalırlar. Bu nedenle, ödeme gücü olmayanlar, birikmiş GSS prim borcundan kurtulmak için gelir testine girme konusunda acele etmeyip, böyle bir yapılandırma kanununun yürürlüğe girmesini beklemeliler.

Genel Sağlık Sigortası Nedir, GSS Ne Anlama Gelir ve Kimler Yararlanabilir? Gelir Tespiti İçin Nasıl Başvurulur?

Genel Sağlık Sigortası vatandaşların ekonomik durumuna ve sigorta durumuna bakılmaksızın hastalık olaylarına karşı aynı derecede faydalanmasını sağlamaktadır. Herkes 1 Ocak yılından itibaren zorunlu olarak GSS kapsamına geçti. Banka sandıkları mensupları hükümlü tutuklular, yurt dışından sağlık hizmeti alma hakkı olanlar kapsam dışı bırakıldı. Sigortalı çalışan, kendi nam ve hesabına çalışan, devlet memuru olan, isteğe bağlı sigortalı olan, kurumdan aylık ve gelir alan, 65 yaş aylığı alan, şeref aylığı alan, stajyer avukatlar, işsizlik ve kısa çalışma ödeneği alan herkes genel sağlık sigortası kapsamında sayılıyor.

KİMLER GENEL SAĞLIK SİGORTASI (GSS) GELİR TESTİ KAPSAMINDADIR?

Genel Sağlık Sigortası için gelir testi yapılıyor. Gelir testinde ilk bakılan şart sosyal güvencesi olup olmadığı. Bunu belirledikten sonra prim ödeyip ödemeyeceğini karara bağlayan testtir. Genel sağlık sigortalısı ya da genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi statüsünde olmayanlar ile genel sağlık sigortalılığı ya da genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi statüsü sona eren Türk Vatandaşları için gelir tespiti yapılmaktadır.

Başvuru yapan kişinin, aynı ev içinde yaşayan eşi, bekar çocuğu ile anne ve babası GSS gelir tespiti kapsamına alınmamaktadır.

GELİR TESPİTİ BAŞVURULARI NASIL YAPILIR?

Genel Sağlık Sigortası yani GSS başvuruları SYD 'ye yapılmaktadır. Kişilerin ikamet ettiği adresteki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına giderek bizzat başvuru işlemleri alınmaktadır. Başvuru yapmak isteyen kişiler süre sınırlaması yoktur.

GENEL SAĞLIK SİGORTASI KATEGORİLERİ NELERDİR?

1 Nisan tarihinden itibaren iki kategoriye (G0, G1 olarak) indirildi.

  • G0: Aile içindeki kişi başına düşen gelirleri brüt asgari ücretin üçte birinin altında olduğu tespit edilenler
  • G1: Aile içindeki kişi başına düşen gelirleri brüt asgari ücretin üçte biri ve üstünde olduğu tespit edilenlerdir.

GELİR TESTİ HANGİ DURUMLARDA YENİLENİR?

  • Ailedeki birey sayısının değişmesi ile beraber yapılır. (Evlenme, boşanma, doğum, ölüm gibi durumlarda)
  • Devlet tarafından primi ödenenler ve asgari ücretin 3/1'i kadar prim ödeyenlerin haneye ziyaretleri her yıl yapılmaktadır.
  • Vatandaşın prim yönünde bir azalma ya da artma olduğunda, gelir değişikliği bildirimlerinde gelir testi yeniden yapılır.

Prim borçlanması ne zaman başlar? Sorusunun yanıtı SGK'ya prim bildirimi geldiği ve kabul edildiği zaman ödeme zorunluluğu başlatılır. GSS kapsamında tescil ve tebliğ işlemleri Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bünyesinde olup, en yakın SGK İl Müdürlüklerinden öğreniliyor.

GELİR TESTİNE İTİRAZ NASIL YAPILIR?

Gelir tespiti kararlarına karşı itiraz için, GSS kararınca bildirim tarihinden itibaren 15 gün içinde gelir tespitinden sorumlu SYD Vakfına yazılı dilekçe ile itiraz etme hakkınız vardır. İtirazın değerlendirilmesi ise; SYD Vakfı heyeti toplanarak itirazı değerlendirir. Heyet sonucu çıkan karar SGK'ya bildirim yapılarak tescil işlemleri için SGK'dan yanıt beklenir.

CANLI BORSA TAKİP EKRANI İÇİN TIKLAYIN!
ANLIK HİSSE SENETLERİ VERİLERİ, BORSA GRAFİK VE TEKNİK ANALİZ!

piyasalar

GSS prim borcu kimleri kapsıyor? Gelir testi yaptırılması şart mı?

Haberin Devamı

KİMLER GSS KAPSAMINDA?

Sigortalı olarak çalışanlar ile SGK’dan aylık veya gelir alanlar, yani emekliler ve dul yetim aylığı alanlar ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişiler genel sağlık sigortasından yararlanabiliyorlar.

Emekliler ve dul yetim aylığı alanlar prim ödemeksizin, çalışanlar ise brüt maaştan kesilen ve işveren tarafından ödenen primler sayesinde sağlık hizmeti alabiliyorlar. Bu kişilerin bakmakla yükümlü olduğu kişiler de, prim ödemeksizin sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyor.

BAKMAKLA YÜKÜMLÜ OLUNAN KİŞİLER KİM?

Sigortalıların bakmakla yükümlü olduğu kişiler olarak ifade edilen kişiler şunlardır;

1. Sigortalının eşi. Eşi çalışan kadın veya erkek hangi yaşta olursa olsun kendisi çalışmasa bile evli olduğu müddetçe eşi üzerinden genel sağlık sigortasından yararlanabilir.

2. 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim veya Meslekî Eğitim Kanununda belirtilen aday çıraklık ve çıraklık eğitimi ile işletmelerde meslekî eğitim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim görmesi halinde 25 yaşını doldurmamış ve evli olmayan çocukları ile yaşına bakılmaksızın malul olduğu tespit edilen evli olmayan çocuklar.

3. Geçiminin genel sağlık sigortalısı tarafından sağlandığı SGK tarafından belirlenen kriterlere göre tespit edilen anne ve babası.

Dolayısıyla sigortalının eşi, çocukları ve bazı şartların varlığı halinde anne babası da sigortalı üzerinden sağlık hizmetlerinden faydalanabilmektedir.

Haberin Devamı

Hastane kapısından dönmek yok

GELİR TESTİ YAPTIRILMASI ŞART MI?

Sigortalılar, SGK’dan aylık veya gelir alanlar ve bu kişilerin bakmakla yükümlü olduğu kişiler primleri ödendiği için sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyorlar. Diğer yandan hiçbir sosyal güvencesi olmayan kişilerin sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi için iki yol izlemeleri gerekiyor.

Bu durumdaki kişiler eğer yaşadıkları hane içerisindeki kişi başına düşen gelir yılı için TL’nin altındaysa gelir testi yaptırarak bu durumu kayıt altına aldırıp sağlık hizmetlerinden faydalanabilirler. Bu durumdaki kişilerin primleri devlet tarafından ödeniyor. Dolayısıyla hiçbir sosyal güvencesi olmayan muhtaç durumdaki kişiler prim ödemeksizin sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyorlar. Diğer yandan hane içerisindeki kişi başına düşen gelirin TL’den fazla olan kişiler, yılı için 88,29 TL aylık prim ödeyerek sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyorlar.

Haberin Devamı

Bu kişiler kendi ceplerinden prim ödeyerek sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyorlar.

BAĞ-KUR’LU KENDİ PRİMİNİ ÖDÜYOR

SSK ve emekli sandığı mensuplarının, yani işçi ve memurların primleri bu kişilerin işverenleri tarafından SGK’ya ödeniyor. Dolayısıyla bu kişilerin primlerinde aksamalar olmuyor. Ancak Bağ-Kur’lular kendi primlerini kendileri ödüyorlar. Küçük esnaf ve sanatkarın önemli bir bölümü ay içerisinde sabit masraflarını çıkartıp, zaruri harcamalarını yaptıktan sonra kalan parayla primlerini ödüyor.

Dolayısıyla da prim ödemelerinde gecikmeler söz konusu oluyor. Bazen de bu kişilerin muhasebecileri prim ödemelerini geciktirebiliyor. Bu durumlarda da sağlık hizmetlerinden yararlanma noktasında sorunlar yaşanabiliyor.

60 GÜNDEN ÇOK BORÇ VARSA NE OLUR?

GSS primini kendileri ödeyen kişilerin ve Bağ-Kur’luların sağlık hizmetlerinden faydalanabilmeleri için SGK’ya 60 günden fazla prim borçlarının bulunmaması gerekiyor.

Haberin Devamı

Bu durumdaki kişiler eğer 60 günden fazla prim borçları olursa sağlık hizmetlerinden faydalanamıyor. Prim borcunu ödemeyi geciktiren veya muhasebecisi primini geç yatıran Bağ-Kur’lular ile hiçbir sosyal güvencesi olmayıp hane içindeki geliri sınırın üzerinde olduğu için kendi primini ödeyen kişiler 60 günden fazla primlerini ödememişler ise hastane kapısından dönmek durumunda kalabiliyorlar.

YIL SONUNA DEK BORÇ SORUN DEĞİL

31 Aralık tarihine kadar Bağ-Kur’lular ve GSS primini kendisi ödeyen kişiler, SGK’ya 60 günden fazla prim borçları olsa dahi sağlık hizmeti alabilecekler. Bu tarihe kadar bu şart aranmıyor. Konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Kararı geçtiğimiz hafta yayımlanarak yürürlüğe girdi. Dolayısıyla GSS prim borcu bulunan kişiler yılsonuna kadar hastane kapısından dönmeyecekler.

Diğer yandan bu uygulama uzatılması söz konusu olmazsa yılsonunda sona erecek. Dolayısıyla prim borcu bulunan kişiler bu duruma göre planlarını yapmalılar.

Mevcut bir sosyal güvencesi ya da sağlık sigortası olanlar, ilgili sigorta kapsamında hastanelerden ücretsiz hizmet alabilirler. Fakat GSS, herhangi bir sağlık güvencesi ve sigortası olmayanlar içindir. Bilinçli kullanılmadığında ise GSS borcu ile karşılaşılabilir. Bu nedenle GSS yapılandırma işlemleri ile ilgili de bilgi sahibi olmakta fayda vardır. Peki Genel Sağlık Sigortası (GSS) tam olarak nedir ve GSS borç ödeme işlemleri nasıl yapılır?

Genel Sağlık Sigortası (GSS) Nedir?

GSS, tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının sağlık hizmeti alabilmesini kolaylaştırmak amacıyla Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile yürürlüğe girmiştir. Sistemin en çok öne çıkan detayı, herhangi bir sağlık sigortasına sahip olmayanların da sigortalı gibi hizmet alabilmesini sağlamasıdır. Ücretli/maaşlı çalışanların, devlet memurlarının ve kendi adına çalışanların faydalandığı sigorta sistemi de GSS olarak kabul edilir. Fakat çalışanların primleri işveren tarafından ödendiği için otomatik olarak sigortalı kabul edilirler.

Çalışanlar, devlet hastanelerinde, belirli sınırlar dahilinde ücretsiz muayene ve tedavi hakkına sahiptirler. Bu sistem, çalışmayan ve herhangi bir sağlık güvencesi olmayan kişilerin de ücretsiz muayene ve tedavi hakkına sahip olabilmesi amacıyla düzenlenmiştir. Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyet vatandaşlarının neredeyse tamamı bu sigorta sistemine dâhil olarak sağlık hizmeti alır. Çalışanların işverenlerinin, çalışmayanların ise dışarıdan ödediği primler doğrultusunda alınan bu hizmet, bazı şartları taşıyan vatandaşlara ücretsiz bir şekilde sunulur.

Genel Sağlık Sigortası sistemine dâhil olan vatandaşlar, acil bir durum doğrultusunda hastaneye gittiklerinde ücret ödemezler. Vatandaşlar e devlet GSS sorgulaması ile mevcut durumlarını öğrenebilirler. Bu sigorta sadece devlet hastanelerinde geçerli iken özel ya da Tamamlayıcı Sağlık Sigortası sahibi olanlar için durum farklıdır.

Genel Sağlık Sigortası Yaptırmak Zorunlu mudur?

Genel Sağlık Sigortası yaptırmak, normal şartlarda her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı için zorunludur. Bu nedenle çalışanların primlerini ödeme sorumluluğu işverenlere yüklenmiştir. Böylece çalışan kişiler, kendi müdahaleleri olmaksızın bu sigorta sistemine girerler. Kendi nam ve hesabına çalışanlar ise bağlı bulundukları kurum üzerinden gerekli sigorta primini ödemek zorundadırlar.

18 yaşını dolduran herkes için zorunlu olduğu belirtilse de aslında 18 yaş altı için de zorunlu kabul edilebilir. Çünkü 18 yaşından küçükler, anne ve babalarının sigorta programlarından yararlanırlar. Anne ve babanın GSS tescili yoksa, gerekli prim devlet tarafından karşılanır. Dolayısıyla çocuklar da sigortalı olmak zorundadırlar fakat sorumluluk çocuklara ait değildir.

İlgili mevzuata göre Genel Sağlık Sigortası kapsamı dışında kalanlar ve bu sigorta programına dâhil olmak zorunda olmayanlardan bazıları şu şekilde sıralanmaktadır:

Genel Sağlık Sigortası Ne Zaman Başlar?

GSS, tüm vatandaşları kapsayacak şekilde düzenlenmiş olan bir sigorta programı olduğu için çocukluktan itibaren başlar. Fakat çocuklar ebeveyn programına dâhil oldukları için resmî başlangıç yaşı 18’dir. 18 yaşını dolduran her vatandaş, GSS’den doğacak sigorta primini ödeyip sisteme dâhil olmakla yükümlüdür. Dolayısıyla 18 yaşını doldurmasına rağmen okumayan ve çalışmayan kişiler, kendi imkânları ile bu primleri ödemek durumundadırlar. Genel Sağlık Sigortası başlangıç yaşı normal şartlarda 18 iken lise ve dengi düzeyde eğitim görenler için 20, yüksek öğrenim düzeyinde eğitim görenler için 25’tir.

Genel Sağlık Sigortası Ne Zaman Biter?

Bu sistem, vatandaşların ömür boyu sağlık sigortasından faydalanabilmelerini sağlayabilmektedir. Dolayısıyla net bir bitiş tarihi yoktur. Kişinin zorunlu grubun dışına çıkması gibi bir durum söz konusu olduğunda GSS bitirilebilir. Bununla birlikte kapsam dışındaki hastanelerde ve tedavilerde geçersiz olması da geçici bir süre bitebileceği anlamına gelebilir.

Genel Sağlık Sigortası Kapsamı Nedir?

Genel Sağlık Sigortası kapsamı, bazı istisnalar dışında herkestir. Bu sigorta programına dâhil olan gruplardan bazıları aşağıdaki gibidir.

  1. Ücretli/maaşlı ya da bağımsız çalışanlar
  2. Devlet memurları
  3. Geliri bulunanlar ve aylık alanlar
  4. İsteğe bağlı sigortalı olanlar
  5. İş gücünü yitirmemiş olan işsizler
  6. Yurt dışında çalışıp çalıştığı ülkedeki sigorta hizmetinden yararlanamayanlar

GSS, devlet ve üniversite hastanelerinden alınan muayene ve tedavi hizmetlerinin büyük bir çoğunluğunu kapsar. Bununla birlikte program dahilindeki ilaçlar da ücretsiz ya da indirimli bir şekilde verilir. “Tamamlayıcı Sağlık Sigortası İle İlgili Bilmeniz Gerekenler” başlıklı yazımızı okuyarak GSS kapsamı dışında kalan hizmetlerden nasıl yararlanabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Genel Sağlık Sigortası Nerelerde Geçerlidir?

Devlet tarafından yürütülen bu sigorta programı, tam kapsamlı bir sigorta olarak değerlendirilemez. Toplanan primler ile birlikte devlet hazinesi tarafından finanse edilen bu program, sadece temel sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırmak içindir. Bu nedenle bazı sınırları vardır. En önemli sınır ise bu sigortanın geçerli olduğu hastanelerdir.

GSS Hangi Hastanelerde Geçerlidir?

Devlet tarafından sunulan GSS hizmetinin geçerli olduğu yerler de devlet tarafından hizmet veren hastanelerdir. Bu doğrultuda sigorta programı kapsamında ücretsiz muayene ve tedavi alınabilecek hastaneler arasında, her şehirde bulunan devlet hastaneleri vardır. Bununla birlikte üniversitelerin tıp fakültesi hastanelerinden ve sağlık ocaklarından da bu sigorta programı kapsamında hizmet alınabilir.

Genel Sağlık Sigortası özel hastanelerde geçerli değildir. Bu nedenle özel bir hastaneye gidildiğinde, ilgili hastanenin belirlediği muayene ve tedavi ücretleri devlet tarafından karşılanmaz. Özel hastanelerden de ücretsiz hizmet alabilmek için özel sağlık sigortası yaptırılmalıdır. “Özel Sağlık Sigortası Hakkında Merak Edilenler” başlıklı yazımıza göz atarak konu hakkında ayrıntılı bilgilere ulaşabilmeniz mümkündür.

Genel Sağlık Sigortası Eş ve Çocuğu Kapsar mı?

Sigorta primleri herhangi bir kişi ya da kurum tarafından ödenmeyenler, kendi imkânları ile primleri ödeyerek GSS programına dâhil olmak zorundadır. Fakat evlilik durumunda eşlerden birinin sigortalı olması, diğer eşe de sigortadan yararlanma hakkı verir. Bununla birlikte çocuklar da 18 yaşına kadar sigortadan yararlanma hakkına sahiptirler. Çocuklar için ebeveynlerin sigortalı olup olmaması önemli değildir çünkü primleri devlet tarafından karşılanır. Öğrenimine devam eden çocuklar için ise yaş sınırı daha yüksektir.

Genel Sağlık Sigortası Nasıl Yaptırılır?

Çalışmaya başlayan kişilerin Genel Sağlık Sigortası başvuru işlemleri işveren tarafından yapılır. Çalışmayan kişiler ise yüklü bir GSS prim borcu ile karşılaşmamak adına başvuru yapmalıdır. Sigortanın başlatılması ve ödenecek primin belirlenmesi için gelir testi yapılır. Başvuru, genellikle kaymakamlık binası içerisinde yer alan Sosyal Hizmetler ya da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma birimlerine yapılır. Ayrıca e-devlet üzerinden başvuru yapabilmek de mümkündür.

Genel Sağlık Sigortası Yaptırmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Başvuru sürecinde ibraz edilmesi gereken bazı belgeler vardır. Bu belgeler, başvuru sahibinin durumuna göre değişkenlik gösterebilir. Genel Sağlık Sigortası başvurusu için istenen belgeler aşağıdaki gibidir.

Genel Sağlık Sigortası Başvurusu İçin İstenen Belgeler

Genel Sağlık Sigortası Primi Ne Kadardır?

Çalışanların sigortası işveren tarafından yatırılıyor olsa da primlerini dışarıdan yatırması gerekenler de vardır. Primlerini dışarıdan yatırması gereken vatandaşlar, ne kadar prim ödeyeceklerini de bilmek durumundadırlar. Genel Sağlık Sigortası primi, asgari ücret üzerinden belirlenir. Bu nedenle her yıl değişmektedir. Her yıl, o yıl için geçerli olan brüt asgari ücretin %3’ü kadarı aylık prim olarak kabul edilir. Buna göre GSS primi yılı için ,33 TL’dir.

Genel Sağlık Sigortası Primi Emekliliğe Sayılır mı?

Halk arasında sigorta programı, genellikle emeklilik üzerinden değerlendirilir. Çünkü emekli olabilmek için belirli bir süre sigortalı bir şekilde çalışmak gerekir. Fakat çalışanlar için yapılan sigorta primleri sadece sağlık kısmını ifade etmez. Sigortalı çalışanların emeklilik primi ile Genel Sağlık Sigortası ücreti ayrı kalemlerle yatırılır. Böyle bir durumda kişinin emeklilik hakkı devam eder ama bunu sağlayan GSS primleri değildir. Bu nedenle primlerini dışarıdan yatıran kişiler sadece sağlık hizmeti hakkına sahip olurlar. Tek başına GSS primi ödeyerek emekli olmak söz konusu değildir.

Genel Sağlık Sigortası Borcu Neden Olur?

GSS’nin zorunlu olduğu 1 Ocak ’den sonra pek çok vatandaş Genel Sağlık Sigortası borcu ile karşılaştı. Sigorta programının zorunlu olması ile birlikte her vatandaşın prim ödeme yükümlülüğü de doğdu. Sigortadan prim ödemeksizin yararlanma hakkı olanların dışındakiler ise çalışanlar ve çalışmayanlar olarak ayrıldı. Çalışanların primleri işverenler tarafından ödendiği için borç doğması söz konusu değildir. Fakat çalışmayan kişiler kendi primlerini dışarıdan ödemek zorunda oldukları için her ay prim borcu çıkmaktadır.

Aylık olarak ödenmesi gereken bu primler ödenmediğinde GSS borcu doğar ve prime gecikme zammı uygulanır. Çalışmayan kişilerin borç ile karşılaşmaması ise ancak gelir testi ile mümkündür. Gelir testi sonucunda gelir düzeyi belirli sınırların altında kalan vatandaşlar prim ödemek zorunda kalmaksızın bu hizmetten faydalanırlar. Dolayısıyla borç çıkmaz. Borcun olup olmadığı ise GSS borç sorgulama işlemi ile öğrenilebilir.

GSS Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?

Genel Sağlık Sigortası borcu sorgulama işlemi internet üzerinden sorgulanabilmektedir. Bu işlem için e-devlet üzerinde yer alan “GSS Sorgulama” sayfasına girilmelidir. E-devlet üzerinden GSS borç sorgulama TC kimlik no ile mümkündür. Sistem, TC kimlik numarasına bağlı olarak sorgulama yapar ve borcu gösterir. Genel Sağlık Sigortası tescil ve prim borcu sorgulama işleminin ardından bir borç görüntülenmesi hâlinde, ilgili borcun en kısa sürede ödenmesi gerekir.

Genel Sağlık Sigortası Borç Ödeme Nasıl Yapılır?

Genel Sağlık Sigortası borcu ödeme işlemi için belirli tarihleri geçirmemek gerekmektedir. İlgili primler düzenli olarak ödenmelidir. Genel Sağlık Sigortası prim borcu ödeme işlemi internet üzerinden de yapılabildiği için son derece basittir. Borç ödeme işlemi için de yine e-devlet platformu güvenli bir şekilde kullanılabilir.

Genel Sağlık Sigortası internetten ödeme sürecine başlamak için e-devlete giriş yapılmalıdır. Ardından “Sosyal Güvenlik Kurumu Kart ile Prim Ödeme Uygulaması” başlıklı hizmet sayfasına gidilmelidir. Bu sayfada kimlik doğrulaması yapıldıktan sonra SGK’nın online tahsilat sayfası açılır. Açılan online tahsilat sayfası üzerinden kredi ve banka kartları ile ödeme yapılabilir.

GSS Borcu Yapılandırılır mı?

Genel Sağlık Sigortası borcu yapılandırma ile ilgili düzenlemelere de dahil edilen bir ödenektir. Devlet tarafından zaman zaman çıkarılan yapılandırma kanunları kapsamında GSS borcu yapılandırması yapmak mümkündür. Fakat bu her zaman mümkün olabilen bir işlem değildir. Çünkü yapılandırma kanunları belirli tarihler arasında yürürlükte kalır ve bu süre içerisinde başvuru yapılması gerekir.

Genel Sağlık Sigortası Primi Devlet Tarafından Karşılanacak Kişiler Kimlerdir?

Genel Sağlık Sigortası şartları arasında yer alan bazı detaylar doğrultusunda, bu hizmeti prim ödemek zorunda kalmadan alabilecek kişiler de vardır. Söz konusu vatandaşların primleri devlet tarafından karşılanır. Primleri devlet tarafından karşılanan kişiler, primini kendi ödeyenler ve primleri işveren tarafından ödenenler ile aynı haklara sahip olurlar. GSS primleri devlet tarafından karşılanacak kişilerden bazıları şöyledir:

GSS Borcu Olan Kişiler Muayene Olabilir mi?

Önceden Genel Sağlık Sigortası tescil ve prim borcu olanlar ücretsiz muayene haklarını kaybediyorlardı. Sonrasında yapılan düzenleme ile bu değişti. Hemen her yıl yeni bir düzenleme yapıldığı için bu konu ile ilgili güncel düzenlemeleri takip etmekte fayda vardır. Yapılan son düzenlemeye göre borcu olanlar, 31 Aralık tarihine kadar ücretsiz muayene olmaya devam edebilirler.

Genel Sağlık Sigortası Prim Borcu Ödenmezse Ne Olur?

GSS prim borcu ödemesi düzenli olarak yapılmalıdır. Ödenmediği takdirde devlete karşı bir borç birikir. GSS ödemesini yapmayanların gecikmiş borçlarına gecikme faizi eklenir. Günlük faiz uygulaması olduğu için her geçen gün borç biraz daha artar. Belirli bir süre sonra SGK tarafından haciz işlemlerinin başlatılması da ihtimaller dahilindedir.

GSS Borç Sildirme Hangi Durumlarda Mümkündür?

Bazı durumlarda Genel Sağlık Sigortası borcu sildirme işlemi de söz konusu olmaktadır. Daha önce gelir testi yaptırmayan kişiler GSS borcu sildirme imkânından yararlanabilirler. Son düzenlemeye göre daha önce hiç gelir testi yaptırmamış olan vatandaşlar, 30 Kasım tarihine kadar gelir testi yaptırarak borçlarını sildirebilirler. Fakat borcun silinmesi için, gelir testi sonucunda, borçlu vatandaşın gelirinin, asgari ücretin üçte birinden az olduğu tespit edilmiş olmalıdır.

Genel Sağlık Sigortası Nasıl İptal Edilir?

Normal şartlarda Genel Sağlık Sigortası iptali söz konusu değildir. İstisnalar dışında herkes için zorunlu olan bu sigortanın iptal edilmesini gerektiren durumlar da bulunmaktadır. Genel Sağlık Sigortası iptal işlemleri için kişinin sigortalı bir işe girmesi gerekmektedir. Böyle bir durumda borç doğuran GSS iptal edilir ve işveren tarafından ödenen sigorta primi üzerinden tahsilat devam eder. Ayrıca ikametin yurt dışına taşınması da sigortanın iptalini gerektiren bir durumdur.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası