ramazan orucu aralıklı tutulurmu / Ramazanda Oruç ve İntermittent Fasting (İF) İlişkisi - Kosuyolu Rezonans

Ramazan Orucu Aralıklı Tutulurmu

ramazan orucu aralıklı tutulurmu

Ramazan Ayında Aralıklı Oruç Diyeti Yapılabilir mi?

Ramazan’da bir yandan kolayca oruç tutup bir yandan da kilo verebilmek için, aralıklı oruç diyeti yapılabilir. Ramazan’da tutulan oruca adapte edilebilen bu diyet, oruç tutulan bir gündeki aç kalma süresi ile aynı zaman dilimlerinde uygulanabilir. Ramazan ile oldukça uyumlu olan aralıklı oruç diyeti, 16 saat aç kalarak uygulandığından Ramazan ayındaki oruç tutulan zamana uyarlanabilir. Örneğin; sabah 4 ve akşam 8 arasında tutulan Ramazan orucu ile 16 saat boyunca uygulanan aralıklı oruç arasında pek de fark yoktur.

Aralıklı oruç diyeti, gün içerisinde beslenebileceğiniz zamanı 8 saate sığdırabilmeyi ve kalan 16 saat de oruç tutmayı içerir. Bu durum Ramazan orucunda da aynı şekildedir.

Ramazan’da Aralıklı Oruç Diyeti Nasıl Yapılır?

Ramazan orucu ve aralıklı orucun en belirgin benzerliği, bir süre aç kalınarak uygulanmasıdır. Ramazan orucuna aşina olanlar aralıklı orucu, aralıklı oruca aşina olanlar ise Ramazan orucunu uygulamakta sorun yaşamamaktadır. Bu durum, Ramazan ayında aralıklı oruç diyeti yapabilmeyi sağlar.

Ramazan’da diyet yapmak, bir yandan beslenme düzeni oluşturup diğer yandan sağlıklı bir Ramazan geçirmenizi sağlar. Oruç tutulan süre oldukça uzun olduğundan dolayı, şişkinlik hissi yaşanmaması için yemek yenilen süre zarfında dikkat edilmesi gereken önemli detaylar bulunur. Gün içerisinde yemek yiyebileceğiniz 8 saat boyunca, hazımsızlık ve mide rahatsızlıkları yaşamamak adına aşırı yemek yememek ve ağır kalorili yiyecekler tüketmemek gerekir. Bu sebeple oruç hafif yiyecekler ile açılmalıdır. Özellikle oruç açılırken yemek yemeden önce bir miktar su tüketmek önerilir. Bunun sebebi 16 saat boyunca oluşan su eksikliğini gidermek ve yemeğe hafif başlamaktır.

Bu bilgilere ek olarak, iftarda protein ve lif değeri yüksek besinler tüketerek aç kalınan süre zarfında enerji muhafaza edilebilir. Balık, kırmızı et, baklagiller, tavuk ve hindi gibi protein değeri yüksek besinler ile Ramazan orucu sağlıklı bir şekilde uygulanabilir. Aynı zamanda vitamin, mineral ve yüksek lif içeren sebzeler tüketilmesi, tok tutarak oruç tutmayı kolaylaştırır. Bu nedenle Ramazan’da aralıklı oruç uygulanırken sebze tüketmeye özen gösterilmelidir.

Bunların yanında Ramazan orucu ve aralıklı orucun tek farkı göz önünde bulundurulduğunda, aralıklı oruç zamanında sıvı tüketiminin serbest olması durumu ile karşılaşılır.

https://www.ifastin.com/

Şevval ayı orucu 2023 ne zaman başlar, kaç gün tutulur? Diyanet 6 gün orucu nedir, nasıl niyet edilir?

Şevval ayı orucuyla ilgili detaylar oruç için niyetlenmek isteyenlerin gündeminde yer alıyor. Ramazan'dan sonra gelen Şevval ayı Hicri takvimde onuncu aydır. Şevval ayı, Hac aylarından ilkidir ve manevi anlamda güçlü ve yüreklere zenginlik getiren mübarek aylardan biridir. Bu ayda oruç tutmak sünnettir ve sevabı çok fazladır. Şevval orucu nafile olarak tutulan bir oruçtur. Şevval orucu, ramazan ayı orucu gibi farz değildir.

ŞEVVAL ORUCU NE ZAMAN TUTULUR?

Şevval orucu, Ramazan ayının ardından başlayan Şevval ayı içerisinde tutulur. Bayram döneminden sonra tutulması uygun görülen Şevval orucunu, Şevval ayının sonrasına bırakmamak gerekir. Her yıl Hicri takvimin 10. ayında başlayan Şevval ayı, Ramazan Bayramı'nın ilk günü başlar. Bu yıl 21 Nisan 2023 tarihinde başlayan Şevval ayı, 20 Mayıs 2023 tarihinde son bulacak.

ŞEVVAL AYI ORUCU KAÇ GÜN, NASIL TUTULUR?

Şevval ayı içerisinde 6 gün oruç tutulur. Şevval ayı orucu, tıpkı mübarek Ramazan ayı tutulması farz olan oruç kadar faziletlidir ve sevabı büyüktür. Şevval orucu, halk arasında 'Altı gün oruçları' olarak da bilinir. Şevval orucu peş peşe 6 gün boyunca tutulabilir. Yahut Şevval ayı boyunca tamamlanacak şekilde farklı günlerde de aralıklı olarak da tutulabilir.

Şevval ayı orucu 2023 ne zaman başlar, kaç gün tutulur Diyanet 6 gün orucu nedir, nasıl niyet edilirŞEVVAL AYI ORUCU NİYETİ NASIL YAPILIR?

Şevval ayında oruç tutmak için niyet etmek çok önemlidir. Zira Şevval ayında Ramazan ayında tutulamayan oruçların kazaları da tutulabilir. Ancak bunun için niyet etmek gerekir. Ramazan orucunun kazasını tutmak için niyet ederken: 'Niyet ettim, Allah rızası için kazaya kalan bir günlük Ramazan orucumu tutmaya.' denir. Şevval orucu için niyet ederken: 'Niyet ettim, Allah rızası için bugün şevval orucu tutmaya.' denir.

DİYANET 6 GÜN ORUCU NEDİR?

Ramazan’dan sonra Şevval ayında altı gün oruç tutmak müstehaptır. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur.” (Müslim, Sıyâm, 204; Tirmizî, Savm, 53; Ebû Dâvûd, Savm, 59) buyurmuştur. Bu oruç peş peşe tutulabileceği gibi ara verilerek de tutulabilir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 421, 422).

Şevval ayında nafile olarak tutulan oruç, Ramazan’da tutulmayan oruçların yerine geçmez; yani Ramazan’da tutulmayan oruçların ayrıca kaza edilmesi farzdır. Bir oruçta hem kaza hem de nafile yerine niyet edilmesi geçerli olmadığından Şevval ayında tutulan oruçta da bunlardan yalnız birine niyet etmek gerekir. Şevval ayında oruç tutulurken, Ramazan’da tutulamayan oruçların kazasına niyet edilirse bu oruçlar kaza orucu olur.

Şevval ayı orucu 2023 ne zaman başlar, kaç gün tutulur Diyanet 6 gün orucu nedir, nasıl niyet edilirŞEVVAL ORUCUNUN FAZİLETLERİ 

-“Ramazandan sonra şevval ayında da 6 gün oruç tutan, anasından doğduğu günkü gibi günahsız olur.' (Hadis-i şerif-Taberanî)

-“Ramazan ayı orucu on aya, ramazandan sonra tutulan 6 gün oruç da iki aya mukabil olur ki, böylece bir yıl oruç tutma sevabına kavuşulur.' (İbni Huzeyme)

-Şevval orucu tutmak, Müslümanlara manevi doygunluk, huzur, neredeyse bir yıllık sevap, günahlardan arınma ve Allah'a sığınma imkanı sunar.

Aktif ve mutlu bir yaşam için bedenimizi ayakta tutan, hareket etmemizi sağlayan kemik ve eklem sistemlerimizin sağlıklı olması gerekir. Eklem ve kemik sağlığımızın ise beslenme alışkanlığımızla doğrudan ilişkili olduğu bilinen bir gerçektir. Diyetimizde ve yeme alışkanlıklarımızda yaptığımız değişiklikler kemik sağlığımızı doğrudan etkiler. Bu nedenle, özellikle ramazan ayında oruç, beslenme ve kemik sağlığı ilişkisi merak edilen konulardan biridir.

Son yıllarda, ramazan orucunun yanı sıra aralıklı oruç (intermittent fasting) olarak bilinen beslenme şeklinin sağlık üzerindeki etkileri yoğun şekilde araştırılmaktadır. Peki aralıklı oruç nedir? Aralık orucu, sadece kısıtlı ve belirlenen zaman aralıklarında besin alınabilen onun dışında aç kalınan bir beslenme biçimidir. Bu yönüyle ramazan ayında tutulan oruçla benzerlik gösterir. Ancak aralıklı oruçta, aç kalınan zamanlarda kalorisiz sıvılar tüketilebilmektedir.

Aralıklı orucun tansiyon, kolesterol, kan şekeri seviyeleri gibi faktörler üzerinde olumlu etkileri olduğu rapor edilmektedir. Bununla birlikte, oruç döneminde eklem problemlerinin azaldığını gösteren sonuçlar da bulunmaktadır. Peki, oruç tutmak sağlığımız nasıl etkiler?

orucun-sagligimiz-uzerindeki-etkileri-nelerdir

Oruç ve Sağlık

Tarih boyunca çeşitli kültür ve dinlerde oruç tutmak önemli bir değere sahip olmuştur. Aynı zamanda orucun sağlık üzerindeki olumlu etkileri de eski zamanlardan beri doktorlar ve bilim insanları tarafından yoğun şekilde araştırılmaktadır.

1800’lü yıllardan beri yaşam tarzı, diyet ve oruçla ilgili birçok çalışmanın yapıldığı görülmektedir. Özellikle son yıllarda terapötik (iyileştirici) etkisiyle aralıklı oruçdenilen beslenme şekli oldukça dikkat çekmiştir. Belirli bir süre su hariç tüm yiyecek ve içeceklerden uzak durulan bu oruç şeklinin sağlığı geliştirici faydaları olduğu kanıtlanmıştır.

Oruç esnasında fizyolojik ve biyokimyasal birçok değişim meydana gelir. Vücudumuz esas olarak yağ yıkımına öncelik verir ve hücrelerimiz enerji elde etmek için iç kaynakları daha verimli kullanır. Tıpkı düzgün çalışmayan bir bilgisayarın yeniden başlatılması gibi, oruçla birlikte vücudumuz kendi iç çevresine uyum sağlayarak hücresel fonksiyonlarını iyileştirmek için kendine zaman bulabilir. Bununla birlikte, kontrolsüz oruçta denge aşıldığında, vücut enerji kaynağı olarak proteinleri kullanmaya başlar. Bu da kasların erimesine yol açar. Bu nedenle oruç sürecinin bilinçli ve kontrollü bir şekilde devam etmesi gerekir.

Bugüne kadar oruç ve aralıklı oruçla (sağlığı iyileştirme amaçlı) ilgili yapılan çalışmalar, neredeyse tüm organlar ve sistemler için fayda sağladığını göstermiştir. Oruçtan olumlu şekilde etkilenen hastalıklar arasında:

  • Kardiyovasküler hastalıklar,
  • Hipertansiyon,
  • Diyabet,
  • Epilepsi,
  • Obezite,
  • Otoimmün hastalıklar,
  • Pankreatit,
  • İltihaplı hastalıklar,
  • Egzama
  • Sedef hastalığı vardır. 

Orucun sağlık üzerine olumlu etkilerini görmek için orucu açtıktan sonra sağlıklı bir beslenme, daha düşük tuz ve yağ oranları, yüksek lif, sebze, düşük şeker içeren bir diyet gerektiği göz önüne alınmalıdır.

Oruç Tutmanın Fizyolojik Faydaları

Dini, kültürel veya terapötik amaçlı tutulan her oruç şekli günün belirli bir bölümünde yemek yememeyi kapsar. Bu derin bir dinlenme dönemi olarak düşünülebilir. Bu süre boyunca vücudunuz çeşitli fizyolojik aktiviteleri hızla gerçekleştirmekte daha özgürdür. Bu durum bazı fizyolojik faydaları da beraberinde getirir.

Adaptasyon

Oruç, tat sensörlerinin düşük tuz alımına uyum sağlamasına yardımcı olur. Böylece yiyeceklerde azalan tuz miktarıyla sağlıklı bir diyetin benimsenmesi kolaylaşır.

Enzimatik Düzenlenme

Oruç tutarken vücudunuz, metabolik yollarda görev yapan birçok enzimi harekete geçirir. Bu değişiklikler, açlık sürecinden sonra da devam edebilir. Oruç açlığından sonra hastalarda görülen bazı klinik gelişmelerin enzimatik düzenlemeler yoluyla olabileceği düşünülmektedir.

Kilo Kaybı

Kilo vermenin en iyi yolu olarak açlık genellikle önerilmese de aralıklı orucun olası sonuçlarından biri kilo kaybıdır. Ancak, sağlıklı kiloya ulaşmak için egzersizle birlikte dengeli bir beslenmenin en iyi yol olduğu unutulmamalıdır.

Detoksifikasyon

Oruç genellikle vücudun toksinlerden arınmasını kolaylaştırırken, kolesterol ve ürik asit gibi endojen maddelerin ve diğer toksik kimyasalların ortadan kaldırılmasını sağlayan bir araç olarak düşünülmektedir.

İnsülin Direnci

İnsülin direnci kan şekeri seviyesinin yükselmesine neden olur ve ciddi klinik sonuçlara yol açabilir. Oruç tutmanın, şeker hastalığı ve yüksek tansiyon ile yakından ilişkili olduğu düşünülen insülin direnci üzerinde etkiye sahip olduğu görülmektedir.

Sodyum Atılımı

Sadece su ile oruç tutmak, vücudun fazla sodyum ve suyu vücuttan atmasına izin veren güçlü bir natriüretik etkiye neden olur. Bu süreç, ödem ile ilgili kronik sorunların çözülmesine ve yüksek tansiyon ile ilişkili artan kan hacminin azaltılmasına yardımcı olur.

Sinir Sistemi Etkisi

Orucun, hayati işlevleri kontrol eden otonom sinir sistemi üzerinde derin bir normalleştirme etkisine sahip olduğu düşünülmektedir.

Sinir-Sistemi-Etkisi

Orucun Kas İskelet Sistemi Üzerine Etkileri

Beslenme değişikliği ve orucun kemik ve eklem sağlığına etkileri bilim dünyasında büyük ilgi görmüş, bu alanda birçok araştırma yapılmıştır. Oruç süresince açlığın, anti-enflamatuar etkisi (iltihabi reaksiyonu azaltan) olduğu, eklem ağrıları ve sertliğini hafiflettiği ve ilaç ihtiyacında düşüş sağladığı bilinmektedir.

Kas iskelet sistemi rahatsızlıkları kişinin yaşamı üzerinde oldukça yıkıcı etkilere neden olabilen yaygın sorunlardır. Uzun süreli şiddetli ağrılar ve hareket yeteneğinin kısıtlanması gibi durumlara yol açabilir. Osteoartrit (kireçlenme) ve romatoid artrite (iltihaplı romatizma) kadar pek çok kas iskelet sistemi bozukluğu bulunur. 

Orucun kemik ve eklem sağlığına etkilerinden biri paratiroid hormonu üzerinden gerçekleşir. Paratiroid hormonu, kalsiyum ve fosfat metabolizmasında ve kemiğin yeniden şekillenme sürecinde önemli bir rol oynar. Orucun, paratiroid hormonu salgılanmasını etkilediği gösterilmiş ve bunun kemik sağlığını iyileştirmede faydalı olduğu ileri sürülmüştür.

Osteoporoz ve osteoporoz nedeniyle oluşan kırıklar, dünya genelinde önemli bir sorundur. Yaş ilerledikçe kemiklerde düşük mineral yoğunluğuna bağlı olarak kırık riski de artmaktadır. Kalori kısıtlamasının farklı bir biçimi olan orucun kanser, obezite, Alzheimer hastalığı ve osteoporoz gibi yaşa bağlı hastalıkların ilerlemesini yavaşlatabileceği düşünülmektedir.

Çalışmalar oruç tutmanın kilo kaybı sağladığını ve dolayısıyla vücut kitle indeksinin azalmasına yardımcı olduğunu göstermektedir. Kilonun azaltılması, kırık riskinin de azalmasına yardımcı olacaktır.

Orucun-kemik-ve-eklem-sagligina-etkileri

Orucun kemik ve eklem sağlığına etkilerinden biri de artrit yakınmalarını hafifletmesidir. Eklem iltihaplanması olarak bilinen artrit eklem ağrılarının en yaygın nedenlerinden biridir. Hasar gören ve enflamasyon (iltihap) oluşan eklem bölgesi kızarıklık, sıcaklık artışı, şişme ve ağrı gibi belirtilerle kendini gösterir.

Vücudun iyileşme süreci devreye girdiğinde hasarlı bölgeye artan kan akışı, beraberinde beyaz kan hücrelerini getirir. Bu durum şişlik ve ağrıya neden olur, hareketliliği sınırlandırarak daha fazla hasarı önler. Bu süreç vücudunuzun kendini iyileştirmesini sağlar.

Artrit gelişiminde ve iyileşme sürecinde beslenme şeklinin önemli olduğu bilinmektedir. Örneğin daha az miktarda hayvansal yağ ve hayvansal protein tüketen toplumlarda artrit görülme sıklığının da daha az olduğu bulunmuştur.

Yaygın artrit türlerinden biri olan romatoid artritte (iltihaplı romatizma) bağışıklık sistemindeki bozukluk nedeniyle eklemler zarar görür. Eklemlerin iltihaplanması kıkırdak dokunun yıkımına neden olur ve eklemde ağrılı bir şişlik, sertlik, sıcaklık artışı gibi belirtiler görülür. Beslenme değişikliği ve orucun eklem ağrılarını hafiflettiği belirtilmektedir.

Romatoid artriti olan hastalarla yapılan farklı çalışmalarda oruç ve ardından düzenli bir diyet programı uygulanan hastaların ağrı, eklem şişliği ve fonksiyonel aktivitelerinde önemli gelişmeler olduğu bulunmuştur. Aynı zamanda beslenme değişikliğinin bağışıklık tepkisini güçlendirebileceği ve böylece orucun romatizmal hastalıklarla ilişkili yakınmalar üzerinde olumlu etki gösterebileceği öne sürülmüştür.

Besin alımının kontrolüyle bağlantılı olarak oruç aynı zamanda teşhis amaçlı da kullanılmaktadır. Oruç tutarak (sadece su içerek) ve ardından çeşitli besinlerin dönüşümlü olarak tüketilmesiyle romatoid artritten (iltihaplı romatizma) mustarip kişilerin hangi yiyeceklere karşı duyarlı olduğu öğrenilebilir.

Yapılan araştırmalarda artrit hastalarının oruç döneminde eklem ağrısı ve şişlik gibi yakınmalarının azaldığı belirtilmiştir. Ancak oruçtan sonraki beslenme programında tuz oranının azaltılması, sebze ve yüksek lif içerikli gıdaların tüketilmesi son derece önemlidir.

if-icerikli-gidalar

Dini ve kültürel pratikler bir yana sağlık amacıyla da oruç tutulduğu görülmektedir. O yüzden bu dönemi dinç ve kontrollü bir şekilde geçirmek için dengeli beslenme şarttır. Ayrıca yeterli dinlenme ve uyku gibi faktörlerin de önemli olduğunu unutmayınız. Oruç tutmanın kemik, eklem ve kas sağlığına olumlu etkileri olmakla birlikte genel sağlık koşullarınıza göre bir beslenme düzeni oluşturmalısınız. Bu konuyla ilgili doktorunuzla görüşmeyi ihmal etmeyin.

Daha fazla bilgi için iletişime geçin.  

Sual: Ramazandan sonra, Şevval ayında oruç tutmanın önemi nedir?
CEVAP
Her zaman oruç tutmak sevabdır. Hadis-i şerifte, (Oruç, Cehennem ateşinden koruyan bir kalkandır) buyuruldu. (Buhârî)

Şevval ayında tutulan orucun çok sevabı vardır. Üç hadis-i şerif:
(Ramazandan sonra Şevval ayında da 6 gün oruç tutan, anasından doğduğu günkü gibi günahsız olur.) [Taberanî]

(Ramazan orucuyla Şevvalde de 6 gün oruç tutan, bir yıl oruç tutmuş sayılır.) [İbni Mace]

(Ramazan ayı orucu on aya, ramazandan sonra tutulan 6 gün oruç da iki aya mukabil olur ki, böylece bir yıl oruç tutma sevabına kavuşulur.) [İbni Huzeyme]

Bu 6 gün orucun bayramdan sonra hemen tutulması iyidir. Aralıklı tutmak da caizdir. Kazaya niyet ederek tutmalı. Kaza oruçlarını, pazartesi ve perşembe günleri tutmak daha iyidir. Üç hadis-i şerif meali şöyledir:
(Ameller, pazartesi ve perşembe günleri arz olunur. Ben de amelimin oruçluyken arz olunmasını isterim.) [Tirmizi]

(Pazartesi ve perşembe, günahların affedildiği gün olduğu için oruç tutuyorum.) [Müslim]

(Cennetin kapıları pazartesi ve perşembe günleri açılır.) [Müslim]

Sual: Şevval ayına girdik. 6 gün orucuna başladım. Ramazanda âdet olduğum zaman tutamadığım oruçlarım oldu. 7 gün tutamadım. 6 günlük oruç diğerinin yerine geçer mi? Yoksa 13 gün oruç tutmam mı gerekiyor?
CEVAP
Altı gün orucu tutarken kazaya da niyet ederseniz hem kazanız ödenmiş olur, hem de Şevval ayında oruç tutma sevabına kavuşmuş olursunuz. 7 gün kaza tutarsanız borcunuz kalmaz.

Sual: Şevval ayında tutulan altı gün orucu (kaza ve nafile oruca niyet ederek) peş peşe tuttuk. Kimisi Pazartesi-Perşembe tutulması gerektiğini söylediğinde kötü bir niyet olmadan, bir an önce tutmak manasında (Altı gün orucu bir an önce tutup kurtulalım) dediğimiz oldu. Bir mahzuru var mı?
CEVAP
Oruç tutan adamın kötü niyeti olur mu? Siz onu kendinize bir görev hissettiğiniz için öyle dediniz. Namaz için de aynı şey söylenir. (Hele şu namazı bir an önce kılalım veya önce namazı kılalım da kurtulalım) demek küfür olmaz. Çünkü borçtan bir an önce kurtulmak demektir.

Sual: Biz komşularla altı gün oruçlarımızı tuttuk. Bir hanım, kadınların tutması gereken bir borcu varsa, bu altı gün nafile orucu tutamaz dedi. Bu doğru mu?
CEVAP
Farz namaz borcu olan nafile ve sünnet kılamaz, ancak oruç tutabilir. Çünkü ikinci ramazana kadar borcunu ödeyebilir. Ama bu altı günleri tutarken kazaya da niyet ederse hem bugünlerde oruç tutmuş olur hem de kazasını ödemiş olur.

Sual: Şevval ayında tutulan 6 gün oruç, şevval ayı içerisinde hangi gün olursa olsun tutulabilir mi?
CEVAP
Evet, 30 gün içinde altı gün oruç tutulur.

Sual: Ben 6 gün orucuna başladım. İkincisini bugün tutacağım. Ancak dün gece biraz uykulu idim, yemeği yiyip yattım. Sabah kalktığımda niyet etmediğimi hatırladım. Ancak gece yatarken hanımıma "ben sahura kalkacağım yarın ve diğer günler (14-15. günler de) oruç tutacağım dedim. Böyle yapmam niyet yerine geçer mi?
CEVAP
Sahura kalkıyor hem de yemek yiyorsunuz. Bu niyet yerine geçer. Hatta acele edip, vakit bitmeden şunu içeyim şunu da yapayım deniliyor, bunlar da niyettir.

Şevval ayında oruç tutmak
Sual:
Hilal gözetilmeden takvimlere göre ramazan ve bayram yapılan günlerde, Ramazandan sonra iki gün oruç tutmak gerekiyor. Bir de hayz halinde tutulmayan oruçlar oluyor. Şevval ayında altı gün nafile oruç tutmak da çok sevabdır. Kaza namazları kılarken, nafile namazlara da niyet edildiği gibi, kaza oruçlarını tutarken, hem Şevval ayı orucuna, hem de kaza orucuna birlikte niyet edilebilir mi?
CEVAP
Evet, öyle niyet edilir. Şevval ayında kaza orucu tutarken, Şevval orucuna ayrıca niyet edilmese bile, yine Şevval ayında tutulması çok sevab olan nafile oruçlar da, tutulmuş olur. Peygamber efendimiz, Muharremin 9 ve 10. günleri nafile oruç tuttuğu için bize sünnet olmuştur. Yine Peygamber efendimizin, her Arabî ayın 13, 14 ve 15. günleri ve kurban bayramı arefesinde nafile oruç tuttuğu olurdu. Resulullah efendimiz, bu günlerde nafile oruç tuttuğu için, o günlerde bizim oruç tutmamız da müstehab olmuştur. Bu günlerde kaza orucu tutarken, sünnet veya müstehab denmese de, Peygamber efendimiz, o günlerde oruç tuttuğu için, sünnet veya müstehab da yerine gelmiş olur.

Bildirilen günlerde nafile oruç tutarken kazaya da niyet etmeli, yani (İlk kazaya kalan Ramazan orucumu tutmaya) demelidir. Kaza orucumuz olmasa bile, böyle niyet etmenin hiç mahzuru olmaz. Kazamız yoksa zaten nafile olur. Mübarek günlerde, oruç tutarken her zaman kazaya niyet etmeliyiz.

Şevvalde 6 gün oruç
Sual:
Ramazan-ı şerifin ve bayramın başlaması hilalin gözetlemesiyle tespit edilmediği için, ramazandan sonra 2 gün kaza orucu tutmak gerekiyor. 6 gün de şevvalde oruç tutuluyor. Hepsi 8 mi ediyor, yoksa 6 gün tutulsa, hem 2 gün kaza orucu hem de şevvalde 6 gün oruç tutulmuş olur mu?
CEVAP
Şevvalde 6 gün kaza orucu tutulsa, ramazandan sonra 6 gün oruç tutmak gerektiği için, bu ayda 6 gün oruç tutulmuş olur. İkisi ramazan orucunun kazası diyerek 8 gün oruç tutmak gerekmez. En az bire on sevab verildiği için, bir ay ramazanda oruç tutan 300 gün, şevvalde de 6 gün oruç tutan 60 gün oruç tutmuş gibi olacağı, yani bütün yıl oruç tutmuş sayılır. Diyelim ramazanda tuttuğumuz 30 gün orucun ikisi isabet etmese, ikisini sonra kaza etmiş oluyoruz. Ramazan diye tuttuğumuz 2 gün normal nafile olur. 4 gün de şevvalde tutulunca yine 6 gün tutulmuş oluyor.

Şevval ayında oruç tutmak
Sual: Ramazan ayının dışında tutulan oruçlara da, oruç tutma sevabı verilmekte midir?
Cevap:
İnsanların yaptığı her bir ibadetine karşılık olarak, bire on, bire yedi yüz, bire sonsuz ecir, ücret verileceği Kur’ân-ı kerimde bildirilmektedir. Bu sebeple insan, gücü, kuvveti, imkanları yerinde iken, namazlarını kılmalı, Ramazan ayının dışında da, oruç tutmalıdır. Zira kıyamet gününde oruç, bir güzel suret alarak, Allahü teâlânın hitabına mazhar olacaktır. Allahü teâlâ, oruca; “Ya oruç, sen memnun olduğun şahısları alarak Cennete gir!” buyuracaktır. Daha sonra, Allahü teâlâ; “Ya oruç, benden başka ne arzun varsa iste” buyuracak ve oruç da, razı olduğu kimseler için çeşitli şeref ve meziyetleri isteyip almaya muvaffak olacaktır. Böylece oruç tutanlar, kıyamet gününde yüksek bir şerefe nail olacaklardır. Ayrıca oruç tutanlar, birçok Cehennem ehli Müslümana şefaat edebilme imkânına da kavuşacaklardır. Bütün bunların üstünde olarak, oruç tutanlar Peygamber efendimize komşu olacak ve cenab-ı Hakkın cemalini görmeye de nail olacaklardır. Hadîs-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Ramazan-ı şerif ayında oruç tutup, ardından Şevval ayından da altı gün daha oruç tutan, bir yıl oruç tutmuş gibi olur.)

(Ramazan-ı şerif ayında orucunu tutup, ardından Şevval ayında altı gün daha oruç tutan, günahlardan, anadan doğduğu gün gibi sıyrılır, kurtulur.)

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası