beypazarı suluhan nasuh paşa hanı / yıllık tarihi geçmişiyle Beypazarı Suluhan - Nasuh Paşa Hanı - Haber 7 Dünyayı Geziyorum

Beypazarı Suluhan Nasuh Paşa Hanı

beypazarı suluhan nasuh paşa hanı

Suluhan'da tarih yeniden canlanıyor.

Haberin Devamı

Kemal ÇELEN/BEYPAZARI(Ankara), (DHA)- ANKARA'nın tarihi ve turistik ilçesi Beypazarı merkezinde bulunan yıllık Suluhan Nasuhpaşa Kervansarayı'nın restorasyon çalışmaları tamamlanarak hizmete girdi. yıl önce restorasyon çalışmaları başlayan dönem dönem ara verilen tarihi Suluhan Nasuh Paşa Kervansarayı, 49 yıllığına kiralayan BYŞ İnşaat Nakliyat Mühendislik Proje ve Sanayi Şirketi tarafından restorasyon çalışmaları tamamlanarak yılında hizmete açıldı.

Beypazarı'nda Suluhan Nasuh Paşa Kervansarayı'nın restorasyonu yılda tamamlanabildi. yılında Osmanlı sadrazamlarından Nasuh Paşa tarafından yaptırılan tarihi hanın restorasyonuna ilk olarak yılında başlandı. Tarihi yapı, son yüzyıl içerisinde birçok kez müdahale görmüş ve korumasız bırakılmıştı. Restorasyon öncesi oldukça harap ve özgün yapısal özelliklerini yitirmiş halde olan yapı, 1. Dünya Savaşı'nın etkisiyle sadece tarihi hanın kapı giriş kısmının restorasyonu yapılarak sınırlı kaldı. Han, yılında kaymakam Hurşit Bey tarafından tamir edildi. Ancak sonradan bilinmeyen bir sebepten tekrar harabe haline gelirken yılında başlanan ve o günden bugüne iki kez restore edilmeye çalışılan hanın restorasyonu, istimlak krizi sebebiyle tamamlanamadı. Hanın onarımı için uzun zaman önceden harekete geçilmiş olmasına karşılık, proje yapımı tamamlanamadı. 'li yıllarda han içinde bir jeneratörün yer aldığı ve 'lerin sonlarına kadar avlusunun kamyon garajı olarak kullanıldığı biliniyor.

Tarili kervansarayın restore edilmesi sonucu kente ayrı bir güzellik katıp, bölgedeki turizm potansiyelinin artacağını belirten ilçe halkı, " yıl gibi bir süreçte restorasyonu tamamlanan tarihi Suluhan Nasuhpaşa Kervansarayı'nın ilçe merkezinde olması nedeniyle hayli ilgi çekiyor. Ancak çevresinin kapalı olması nedeniyle insanların görememesine rağmen ilçenin tarihi yapısına olumlu katkı yapacaktır. İlçeye gelen turistlerin öncelikli olarak geleceği yerlerden biri burası olacaktır" dediler.

Restorasyonu yapan ve hanın işletmesini üstlenen ortaklarından Önder Turhan, tarihi hanın restore edilerek günümüze kazandırılmasının çok önemli olduğunu belirtirken, "Gerçek anlamda tarihi bir eser kurtarılmış oldu. yılından günümüze yıllık bir tarihi anıt olan Hanın restorasyonunu yaparak hizmete geçirmekten mutluluk duyuyoruz" dedi. Suluhan Nasuh Paşa Kervansarayı'nın mağaza, dükkan, restoran kısımlarının açılmasının ilçeye oldukça canlılık katacağına değinen Turhan, şunları söyledi:

"Restore tamamen aslına uygun olarak yapıldı. Eski dönemlerde, bilindiği gibi Pazar kuruluyormuş. Beypazarı tarihi ipek yolu üzerinde olduğu için de pazar o günlerde çok ilgi çekiyor ve çevreden de çok katılım oluyormuş. Suluhan yine eski canlılığına kavuşacak. Suluhan'la birlikte Beypazarı'nda tarih yeniden canlanacak. Gerek Beypazarı turizmi, gerekse Ankara turizmine katkı sağlayacağına inanıyoruz. Tarihi dokusu, görselliği, Avrupa ve Türk mutfağından seçme yemek çeşitlerimizle faaliyetlerimizi yürütmekteyiz. Suluhana gelen misafirlerimiz kendilerini tarihini derinliklerinde hissetmeleri için peyzaj çalışmalarımızı yaptık. Güler yüzlü ve kaliteli hizmetimizle işletmemizi turizme kazandırdık. Burada her türlü oragnizasyon, yemekli toplantı, nişan, sünnet gibi etkinlikler yapılabilir".

FOTOĞRAFLI

kaynağı değiştir]

Kuzey-güney yönünde uzanan iki avlulu bir yapıdır. Kuzey cephe ortasındaki dışa doğru çıkıntı yapan, dikdörtgen planlı taç kapı niteliğindeki mekandan hana girilir.

Kuzeyde bulunan birinci avlu kare planlıdır; avluya bakan cepheler iki katlıdır ve her iki katta da revak gerisinde mekanlar yer alır. Alt katta birer kapı ve pencere ile revaka açılan otuz mekan; üst katta ise dış cepheye birer pencere, revaka birer kapı ve pencere ile açılan otuz iki mekan bulunur.[3] Avlunu ortasında bir şadırvan ve şadırvanın dört köşesindeki ayaklar üstüne oturan bir mescit vardır.

Birinci avludan ikinci avluya güney kanat ortasındaki bir koridorla geçilir. Avlunun kuzeybatı köşesinde bir hamam, kuzeydoğu köşesinde dikdörtgen planlı bir mekan bulunur. Birinci avludaki şadırvan ve mescid ile ikinci mekandaki hamam ve dikdörtgen mekanın sonradan inşa edilmiş olduğu düşünülür.

İkinci avlunun kanatlarında ahır mekanları yer almaktadır. İki avlulu olup ikinci avlunun kanatlarında ahır mekanlarının yer alması bakımından Bursa Koza Hanı ve Edirne Rüstempaşa Kervansarayı'na benzemektedir.[2]

Ayrıca bakınız[değiştir
Ana Sayfa1 milyon Türkiye fotoğrafı

Giriş Yap

Ankara Beypazarı Suluhan - Nasuh Paşa Hanı
12   sonraki »

ANA SAYFA -> ANKARA
cevap yaz

sayfa 1
m_emin
15 yıl önce - Prş 30 Ağu ,

Ankara Beypazarı Suluhan - Nasuh Paşa Hanı



Suluhan (Nasuh Paşa Hanı)



(+)

Zafer Mahallesi&#;nde, kendi adını verdiği Suluhan mevkiinde yer almaktadır. Yapı, kuzeyindeki Demirciler Sokağı ile güneyindeki Suluhan Sokağını, doğuda -giriş cephesi önünde- küçük bir meydanla birbirine bağlayan Yüksek Kaldırım Sokağıyla çevrilidir.



(+)

Yapı, tarihi çarşının güneybatı ucunda yer alan ve ortasındaki su öğesinden dolayı halk tarafından &#;Suluhan&#; olarak adlandırılmış, tipik bir Osmanlı şehir içi hanıdır. Günümüzde oldukça harap ve özgün yapısal özelliklerini yitirmiş halde bulunan yapı, &#;de başlatılmış ancak bugün durdurulmuş olan bir restorasyon geçirmektedir.



(+)

Istanbul&#;da Nasuh Paşa Vakfı&#;na ait 25 Muharrem (17 Mart ) tarihli vakfiyesinden de anlaşılacağı üzere, büyük hanın içinde yirmialtı oda ve bir mescit ve kervan hanı ile ellidört dükkân ve arasında pazarı ve akarsu bulunmaktadır. Suluhan, vakfiyesinde de belirtildiği gibi, ticari işlevi yanında, Istanbul &#; Ankara güzergâhını kat eden kervanların bir menzil hanıdır. Tarihi yapı, son yüzyıl içerisinde çok defa müdahale görmüş ve korumasız bırakılmıştır. &#;li yıllarda han içinde bir jeneratörün yer aldığı ve &#;lerin sonlarına kadar avlusunun kamyon garajı olarak kullanıldığı bilinmektedir.


Suluhan'da restorasyon çalışmaları devam ediyor, 'de bitmesi planlanıyor.


Kaynak: Beypazarı'nda Türk Devri Yapıları, Tolga BOZKURT, K.B. yay.

En son m_emin tarafından Prş 30 Ağu , tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi

 mesajı beğendiniz mi?: &#;+2

HTC34
12 yıl önce - Cum 17 Arl ,



(+)

 mesajı beğendiniz mi?: &#;+1

ufuk06
11 yıl önce - Pts 21 Ksm ,

Çok güzel bir haberi veriyorum.

Tarihi Suluhan Kervansarayı restore edilecek

ANKARA (AA)- Beypazarı’ndaki tarihi Suluhan Kervan Sarayı (Nasuh Paşa Hanı), Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore yapılmak üzere ihale edildi.



Beypazarı Kaymakamlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait zafer mahallesi sınırlarındaki tarihi kervansaray, yap işlet devret modeliyle 49 yıllığına, restorasyon karşılığında kiraya verildiği bildirildi.

İpek yolu üzerinde olması dolayısıyla önem taşıyan kervansarayın restorasyonunu BYŞ İnşaat Nakliyat Mühendislik Proje ve Sanayi Şirke-ti'nin üstleneceği ifade edildi.

Kervansarayın içinde 26 oda, bir mescit, kervan hanı, 54 dükkan ve akarsu bulunduğu, ticari işlevi yanında, İstanbul- Ankara güzergahını kat eden kervanların bir menzil hanı ve konaklama yeri olduğu biliniyor.



Ankara'mıza, Beypazarı'mıza hayırlı olsun. Bu restorasyon haberleri bizi mutlu ediyor.



 mesajı beğendiniz mi?

ufuk06
11 yıl önce - Pzr 11 Mar ,

Suluhan Kervansarayı Beypazarı’na ayrı bir güzellik katacak

ANKARA (AA)- Beypazarı Kaymakamı Mustafa Kaya, İlçe merkezinde bulunan, halk arasında ‘Suluhan’ olarak bilinen Nasuh Paşa Hanı Kervan sarayının restore edilmesi sonucu şehre ayrı bir güzellik katacağını söyledi.



Kaymakam Kaya, Suluhan Kervan sarayının restorasyonu için ihale kazanan firmanın kış nedeniyle işine başlayamadığını, havaların ısınmasıyla restore işlemlerini başlayacağını kaydetti.

Beypazarı Turizmini Geliştirme ve Kültürünü Yaşatma Derneği Başkanı Altan Değirmencioğlu, kervansarayın ilçe merkezinde olması nedeniyle hayli ilgi çektiğini, ancak çevresinin kapalı olması nedeniyle, insanların göremediğini belirtti.

Değirmencioğlu, ‘’Tarihi hanı restore edilerek günümüze kazandırılması, bizce çok önemli. Çünkü gerçek anlamda tarihi bir eser kurtarılmış olacak’’ dedi.

yılında inşa edilen ve içinde yirmi altı oda ve bir mescit ve kervan hanı ile elli dört dükkan ve arasında pazar alanı bulunan Nasuh Paşa Hanı Kervan sarayın restorasyonu için daha önce açılan ihaleyi kazanan firmanın işi bırakması sonucu restore işlemleri yarıda kalmıştı.



Kubbeli muhteşem bir han. Restore edilince eminim süper olacak. Yazın nasip olur da gidersem, çalışma halini fotoğraflarım.

 mesajı beğendiniz mi?

Ahmet Çamlı

7 yıl önce - Pzr 26 Tem ,

Dünkü Beypazarı gezimde tesadüfen kervansarayı gordum. Restorasyon neredeyse bitmiş. İşletme yetkilisiyle konuştum. Yap-işlet-devret modeline gore yapılmış, firma 49 yıllığına işletme hakkına sahip olmuş. Artık içerideki alanları kiraya vererek faaliyete en yakın zamanda geleceklerini söyledi.


(+)


(+)



 mesajı beğendiniz mi?

sayfa 1

cevap yaz

12   sonraki »

ANA SAYFA -> ANKARA
 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası