yaşlılık maaşı 2017 ne kadar / Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı İşlemleri

Yaşlılık Maaşı 2017 Ne Kadar

yaşlılık maaşı 2017 ne kadar

Yaşlılık aylığı 16 yılda 21 kat arttı&#;

Güncelleme Tarihi:

AA

Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca, 65 yaşını doldurmuş muhtaç, güçsüz ve kimsesiz durumdaki yaşlılara sağlanan destek kapsamında verilen yaşlılık aylığı, son 16 yılda yaklaşık 21 kat artarak lirayı buldu.

Haberin Devamı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca, 65 yaşını doldurmuş muhtaç, güçsüz ve kimsesizlere verilen yaşlılık aylığı, son 16 yılda yaklaşık 21 kat arttı. Bu kapsamda, 'de 24 lira olan yaşlılık aylığı, yılı Haziran ayından itibaren lira olarak ödenecek.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca, engelli ve aynı zamanda yoksul vatandaşların topluma uyumunu kolaylaştıracak her türlü araç gereç ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik yardımlar yapılıyor.  

Ekonomik olarak zor durumda bulunan engelli vatandaşlara yönelik ve sayılı kanunlar doğrultusunda engelli aylığı, engelli yakını aylığı ve evde bakım yardımı veriliyor.  

sayılı "65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun" kapsamında ekonomik yoksunluk içinde bulunan 18 yaşından büyük engelliler ve kanunen bakmakla yükümlü olduğu 18 yaşını tamamlamamış engelli yakını bulunan vatandaşlara engelli aylığı bağlanıyor.  

Haberin Devamı

Bu çerçevede, 'de bin yaşlıya 1 milyar milyon bin lira, bin engelli ve engelli yakınına 3 milyar milyon bin lira yardım yapıldı.  

'in ilk üç aylık döneminde ise bin yaşlıya milyon bin 90 lira, bin engelli ve engelli yakınına milyon bin lira ödendi.  

Öte yandan, yaşlılık aylığı son 16 yılda yaklaşık 21 kat arttı. 'de 24 lira olan engelli yardımı lira 72 kuruşa yükseltildi. 'de 24 lira olan yaşlılık aylığı ise 'de aylık lira 80 kuruşa çıkarılırken, yılı Haziran ayından itibaren lira olarak ödenecek.  

YAŞLILIK YARDIMI

Yaşlılık yardımı, sayılı kanun doğrultusunda, 65 yaşını dolduran nafaka bağlanmamış veya nafaka bağlanması mümkün olmayan, sayılı kanun kapsamında harçlık almayan, sosyal güvenlik kurumlarından bir gelir veya aylık hakkından yararlanmayan, uzun vadeli sigorta kollarına tabi olacak şekilde çalışmayan, kendisi ve eşi dikkate alınmak suretiyle kişi başına düşen ortalama aylık geliri, asgari ücretin aylık net tutarının 1/3'ünden az olan vatandaşlara bağlanıyor.  

Haberin Devamı

ENGELLİ YARDIMLARI

Yüzde engeli bulunan vatandaşlara yönelik ödemeler, 18 yaşından büyük ve 65 yaşından küçük olan, nafaka bağlanmamış veya nafaka bağlanması mümkün olmayan, sayılı Kanun kapsamında harçlık almayan, sosyal güvenlik kurumlarından bir gelir veya aylık hakkından yararlanmayan, uzun vadeli sigorta kollarına tabi olacak şekilde çalışmayan, talebine rağmen işe yerleştirilemeyen, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık geliri, asgari ücretin aylık net tutarının 1/3'ünden az olan vatandaşlara yapılıyor. Bu aylık, 65 yaşın doldurulmasından önce bağlanmışsa ödemeye devam ediliyor.  

Yüzde 70 ve üzeri oranda engeli bulunan vatandaşlara yönelik ödemeler, 18 yaşından büyük, nafaka bağlanmamış veya nafaka bağlanması mümkün olmayan, sayılı kanun kapsamında harçlık almayan, sosyal güvenlik kurumlarından bir gelir veya aylık hakkından yararlanmayan, uzun vadeli sigorta kollarına tabi olacak şekilde çalışmayan, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık geliri, asgari ücretin aylık net tutarının 1/3'ünden az olan vatandaşlara yapılıyor.  

Haberin Devamı

18 YAŞ ALTI ENGELLİ YAKINI YARDIMI

18 yaş altı engelli yakını yardımı ise fiilen bakımını gerçekleştirdiği, aynı hanede ikamet ettiği, yüzde 40 ve üzeri oranda engelli yakını olan, nafaka bağlanmamış veya nafaka bağlanması mümkün olmayan, sayılı Kanun kapsamında harçlık almayan, sosyal güvenlik kurumlarından bir gelir veya aylık hakkından yararlanmayan, uzun vadeli sigorta kollarına tabi olacak şekilde çalışmayan, yüzde 70 ve üzeri engelli aylığı almayan, hane içinde kişi başına düşen otalama aylık geliri, asgari ücretin aylık net tutarının 1/3'ünden az olan vatandaşlara bağlanıyor.  

Yaşlılık Aylığı

Hak Kazanma Koşulları

Yaşlılık aylığına hak kazanma koşulları; Genel Koşullar ve Özel Koşullar olmak üzere ikiye ayrılır. Belirli bir sigortalılık süresi, prim ödeme gün sayısı ve yaş şartının tamamlanması, emekli olabilmek için aranan Genel Koşullar’dır. Bunun yanı sıra  sigortalı olarak çalışmaya başlamadan önce malul olan, çalışma gücü kayıp oranı %60’ın altında bulunan, erken yaşlanan, sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlanan üyelerimiz ise daha kolay şartlarla emeklilik hakkını kazanabilmekte olup, bu durumlar Özel Koşullar’ın niteliğine göre değişmektedir.

A- Genel Koşullara Göre Yaşlılık Aylığına Hak Kazanma;

Sosyal güvenlik mevzuatında yıllar içerisinde yapılan düzenlemeler neticesinde, emekli aylığına hak kazanma koşulları, ilk defa çalışılmaya başlanan tarihe göre değişmektedir. Buna göre; emeklilik koşulları; 

 

a) (dahil) tarihinden önce sigortalı olanlar,

b) (dahil) – (dahil) tarihleri arasında sigortalı olanlar,

c) tarihinden sonra sigortalı olanlar

 

yönünden farklı belirlenir.

 

a) (dahil) tarihinden önce sigortalı olanlar:

 

(dahil) tarihinden önce sigortalı olan erkekler ile (dahil) tarihinden önce sigortalı olan kadınlardan;

 

yaşlılık aylığına hak kazanırlar.

 

- (dahil) tarihinden sonra sigortalı olan erkekler ile (dahil) tarihinden sonra sigortalı olan kadınların, yaşlılık aylığına hak kazanabilmeleri için sigortalılık başlangıç tarihlerine göre değişen prim ödeme gün sayısı şartı bulunmakta olup, söz konusu şartlar aşağıda tabloda sunulmuştur.

 

 

Sigortalılık Başlangıç Tarih AralığıSigortalılık Süresi (Yıl)Prim
Gün Sayısı
KadınErkekKadınErkek
20 25
20 25
20 25
20 25
20 25
20 25
20 25
20 25
20 25
20 25
20 25
20 25
20 25
20 25
20 25
  20 25
  20 25

 

tarihi itibariyle kadın ise 50, erkek ise 55 yaşını dolduran, en az 15 yıldan beri sigortalı bulunup toplam prim ödeme gün sayısına sahip olanlar yaşlılık aylığına hak kazanırlar. 50/55 yaş, 15 yıl sigortalılık ve prim ödeme gün sayısı şartlarının, tarihinden sonra doldurulması halinde, hangi yaşta aylığa hak kazanılacağı aşağıda tablolaştırılmıştır.

 

15 Yıl+50/55 Yaş+ Gün
Şartlarının Oluştuğu Dönem
Sigortalılık
Süresi (Yıl)
YaşPrim
Gün Sayısı
KadınErkek
155256
155457
155658
155859
sonrası155860

 

b) (dahil) – (dahil) tarihleri arasında sigortalı olanlar:

 

İlk defa (dahil) ile (dahil) tarihleri arasında sigortalı olarak çalışmaya başlayanların yaşlılık aylığına hak kazanabilmeleri için;

 

  • Kadın ise 58, erkek ise 60 yaşını doldurması ve ez az prim ödeme gün sayısının bulunması,
  • Ya da kadın ise 58, erkek ise 60 yaşını doldurması, 25 yıldan beri sigortalı bulunması ve en az prim ödeme gün sayısının olması

gerekmektedir. 

 

c) tarihinden sonra sigortalı olanlar:

İlk defa tarihinden sonra sigortalı olanların yaşlılık aylığına hak kazanabilmeleri için, kadın ise 58, erkek ise 60 yaşının doldurulması ve en az prim ödeme gün sayısının bulunması gerekmektedir. 58/60 yaş hadleri ile prim ödeme gün sayısı koşullarının tarihinden sonra yerine getirilmesi halinde, gün şartının yerine getirildiği tarih aralığındaki yaş hadleri esas alınarak aylığa hak kazanmak koşulları belirlenir.

Bununla birlikte; yaş hadlerine 65 yaşını geçmemek üzere, üç yıl eklenmesi ve en az prim ödeme gün sayısına sahip olunması şartıyla da yaşlılık aylığına hak kazanılabilmektedir.

tarihinden sonar sigortalı olanların yaşlılık aylığına hak kazanma koşulları aşağıda tablolaştırılmıştır. 

 

Gün Sayısı Koşulunun Oluştuğu TarihTahsis Talep Tarihinde Doldurulmuş Olması Gereken En Az
YaşPrim
Gün Sayısı
KadınErkek
- 58 60
61 63
- 59 61
62 64
- 60 62
63 65
- 61 63
64 65
- 62 64
65 65
63 65
65 65
64 65
65 65
ve sonrası 65 65
65 65

 

Yukarıdaki tabloda belirtilen gün sayısı şartı,

ile tarihleri arasında ilk defa sigortalı olanlar için gün,
ile tarihleri arasında ilk defa sigortalı olanlar için gün,
ile tarihleri arasında ilk defa sigortalı olanlar için gün,
ile tarihleri arasında ilk defa sigortalı olanlar için gün,
ile tarihleri arasında ilk defa sigortalı olanlar için gün,
ile tarihleri arasında ilk defa sigortalı olanlar için gün,
ile tarihleri arasında ilk defa sigortalı olanlar için gün,
ile tarihleri arasında ilk defa sigortalı olanlar için gün,
tarihinden sonra ilk defa sigortalı olanlar için gün,

olarak uygulanır.

 

B- Özel koşullara göre yaşlılık aylığına hak kazanma koşulları;

Sigortalı olarak çalışmaya başlamadan önce malul olan, çalışma gücü kayıp oranı %60’ın altında bulunan, erken yaşlanan, sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlanan üyelerimize, genel koşullara kıyasla daha kolay şartlarla emekli olma hakkı tanınmış olup, buna ilişkin aylığa hak kazanma koşulları;

a)  (hariç) tarihinden önce sigortalı olanlar,
b)  tarihinden sonra sigortalı olanlar

yönünden farklı belirlenir.

a)  (hariç) tarihinden önce sigortalı olanlar,

İlk defa tarihinden önce Vakfımıza veya başka bir sosyal güvenlik kurumuna tabi olarak çalışmaya başlamış olan üyelerimizin özel koşullara göre emekliliğe hak kazanabilme şartları aşağıda belirtilmiştir.

-     Sigortalı Olarak Çalışmaya Başlamadan Önce Malul Olanlar

İlk defa sigortalı olarak  çalışmaya başladığı tarihten önce, çalışma gücünün en az 2/3’ünü kaybetmiş olması nedeniyle malullük aylığından faydalanamayan üyelerimizin, yaşları ne olursa olsun en az 15 yıldan beri sigortalı olup toplamda prim ödeme gün sayılarının bulunması halinde yaşlılık aylığına hak kazanırlar.

-     Sakatlığı Nedeniyle Vergi İndiriminden Yararlananlar.

tarihinden önce sigortalı olarak çalışmaya başlayıp, bu tarihten önce veya sonra sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlanmaya hak kazanmış olan üyelerimizin, sakatlık derecelerine göre yaşlılık aylığına hak kazanma koşulları aşağıda tablolaştırılmıştır.

 

Sigortalılık
Başlangıç
Tarih Aralığı
I. Derece SakatII. Derece SakatIII. Derece Sakat
Sigortalılık
Süresi
Prim
Gün Sayısı
Sigortalılık
Süresi
Prim
Gün Sayısı
Sigortalılık
Süresi
Prim
Gün Sayısı
Öncesi15 Yıl15 Yıl15 Yıl
15 Yıl15 Yıl 8 Ay16 Yıl
15 Yıl16 Yıl 4 Ay17 Yıl
15 Yıl17 Yıl18 Yıl
15 Yıl17 Yıl 8 Ay19 Yıl
Sonrası15 Yıl18 Yıl20 Yıl

 

b)  tarihinden sonra sigortalı olanlar,

İlk defa tarihinden sonra Vakfımıza veya başka bir sosyal güvenlik kurumuna tabi olarak çalışmaya başlamış olan üyelerimizin özel koşullara göre emekliliğe hak kazanabilme şartları aşağıda belirtilmiştir.

-     Sigortalı Olarak Çalışmaya Başlamadan Önce Malul Olanlar

İlk defa sigortalı olarak  çalışmaya başladığı tarihten önce, çalışma gücünün en az %60’ını kaybetmiş olması nedeniyle malullük aylığından faydalanamayan üyelerimizin, emekli aylığına hak kazanabilme şartları aşağıda tablolaştırılmıştır.

 

Sigortalılık Başlangıç
Tarih Aralığı
Sigortalılık
Süresi
Prim
Gün Sayısı
15 Yıl
15 Yıl
15 Yıl
Sonrası15 Yıl

 

-     Çalışma Gücü Kayıp Oranı %60’dan Az Olanlar

İlk defa çalışmaya başladığı tarihden önce veya sonra, çalışma gücü kayıp oranının %40 ile %59 arasında olduğu tespit edilenlerin emekliliğe hak kazanma koşulları aşağıda tablolaştırılmıştır.


Sigortalılık
Başlangıç
Tarih Aralığı
Çalışma Gücü Kayıp Oranı
% 50 - % 59% 40 - % 49
Sigortalılık
Süresi
Prim
Gün Sayısı
Sigortalılık
Süresi
Prim
Gün Sayısı
16 Yıl18 Yıl
16 Yıl18 Yıl
16 Yıl18 Yıl
16 Yıl18 Yıl
16 Yıl18 Yıl
16 Yıl18 Yıl
16 Yıl18 Yıl
Sonrası16 Yıl18 Yıl

 

Yaşlılık aylığı bağlanması talebinde bulunan kadın üyelerimizden başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede ağır engelli çocuğu bulunanların, tarihten sonra geçen prim ödeme gün sayılarının dörtte biri, prim ödeme gün sayıları toplamına eklenir ve eklenen bu süreler emeklilik yaş hadlerinden de indirilir.

 


Aylık Başvurusu

Yaşlılık aylığı bağlanabilmesi için üyelerimizin; görevlerinden ayrıldıktan sonra veya aylığa hak kazanmış olmak kaydıyla görevlerinden ayrılacakları ay içerisinde kayıtlarımıza girecek şekilde

-     “Tahsis Talep Dilekçesi”
-     Vukuatlı nüfus kayıt örneği
-     Nüfus cüzdanı fotokopisi
-     Aylığın yatırılacağı münferiden üyemiz adına açılmış olan mevduat hesabına ait cüzdan fotokopisi,
-     5 adet vesikalık fotograf

ile birlikte şahsen veya posta yoluyla sandığımıza başvuruda bulunması gerekir. Dilekçelerin Sandığımıza geç gelmesi nedeniyle oluşabilecek hak kayıplarının önüne geçilmesi amacıyla, tahsis talep dilekçesinin öncelikle sandığımıza faks yoluyla gönderilmesi, asıllarının ise en kısa sürede ulaştırılması mümkündür.


Aylığın Başlangıcı ve Ödenmesi

Yaşlılık aylığı; aylık bağlanmasına ilişkin tahsis talep dilekçesinin Vakfımız kayıtlarına girdiği tarihi takip eden ayın 1. gününden itibaren başlar. Aylıklar, üyemizin Sandığımıza yazılı olarak beyan ettiği herhangi bir Akbank T.A.Ş. şubesindeki mevduat hesaplarına yatırılır. Şube ve mevduat hesap numarasının değişikliği için “Hesap Değişikliği Bildirim Formu” ve hesap cüzdan fotokopisi ile şahsen veya posta yoluyla Sandığımıza başvuruda bulunulması gerekmektedir.


Aylığın Kesilmesi ve Yeniden Bağlanması

Yaşlılık aylığı almakta olan üyelerimizin;

 

  • Sosyal Güvenlik Kurumuna tabi olarak 4/a (SSK) kapsamında veya sayılı Kanun’un geçici maddesi kapsamındaki Vakfımız benzeri sandıklara tabi olarak çalışmaya başlamaları halinde aylıklarının ödenmesine devam edilir.
     
  • Sosyal Güvenlik Kurumu’na tabi olarak 4/b (Bağ-Kur) kapsamında çalışmaya başlamaları halinde aylıklarının ödenmesine davam edilir. Fakat, bu kapsamda – tarihleri arasında çalışması bulunanların aylıklarından Kanunla belirlenen oranda sosyal güvenlik destek primi kesilerek SGK’na yatırılır.

  • Sosyal Güvenlik Kurumu’na tabi olarak 4/c (Emekli Sandığı) kapsamında çalışmaya başlamaları halinde, yaşlılık aylıklarının ödenmesi durdurulur. Bu kapsamdaki çalışmanın sona ermesi halinde, işten ayrıldıkları tarihi takip eden ay başından itibaren aylıklarının ödenmesine davam edilir. 

 

Yaşlılara zammı

Geçim güçlüğü yaşayan 65 yaş üzerindeki vatandaşlar için 65 yaş aylığı büyük kurtarıcı. Peki 65 yaş aylığı nasıl alınır, 65 yaş aylığı almak için nereye başvurulması gerekir? Yaşlılık maaşı kimler alabilir? Yaşlılık maaşı ne kadar? Yaşlılık maaşı almak için hangi şartlar gerekli? İşte 65 yaş aylığı hakkında merak edilenler.

Yaşlılık aylığı, çalışma hayatının normal olarak sonlanması sonucunda belli şartların yerine getirilmesi sonucu bağlanan aylıktır.

İŞTE YAŞLILIK MAAŞI ALABİLENLER

65 yaşını doldurmuş olan, Sosyal Güvenlik Kurumundan (SSK, Emekli Sandığı, Bağkur) gelir ve aylık hakkından yararlanmayan, Sosyal Güvenlik Kurumu’na prim ödemeyen, Muhtaçlık sınırından az geliri ( itibarıyla lira) olan ve bu durumu valiliklerce ya da aymakamlıklarca tespit edilen kişiler 65 yaş aylığı almak için başvuru yapabilir.

YAŞLILIK MAAŞI NE KADAR ÖDENİR?

■Aylık bağlama işlemleri, defterdarlıklar /mal müdürlükleri tarafından tüm belgelerin eksiksiz olarak ulaşmasıyla ve geliş sırasına konularak yapılıyor.

■İlk ödeme, herhangi bir Ziraat Bankası şubesi tarafından daha sonraki ödemeler ise herhangi bir PTT şubesi kanalıyla yapılır.

■ yılının ikinci dönemi için ödenecek 1 aylık maaş tutarı ,48 TL, üç aylık maaş tutarı ise ,45 TL.

'DE YAŞLILIK MAAŞI NE KADAR OLACAK?

yılının birinci döneminde yani Ocak ve Haziran ayları arasında ödenecek 1 aylık maaş tutarı: ,54 TL, üç aylık maaş tutarı ise ,64 TL, yılının ikinci döneminde yani Temmuz-Aralık arasında ödenecek 1 aylık maaş tutarı: ,70 TL, üç aylık toplam maaş tutarı ise ,10 TL olarak ödenecek.

Yaşlılık maaşı nereden alınır?

İlk ödeme, Türkiye genelinde herhangi bir Ziraat Bankası şubesi tarafından, daha sonraki ödemeler ise Türkiye genelindeki herhangi bir PTT şubesi kanalıyla yapılır.

Ödenen aylıklar bir hizmet veya prim karşılığı olmayıp sosyal yardım niteliğinde. Bu aylıklar Mart, Haziran, Eylül, Aralık olmak üzere üçer aylık dönemler halinde ödeniyor. Üç ayda bir ödenen bu aylık itibarıyla lira (aylık lira) olarak uygulanacak.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası