allahın bari isminin anlamı / Bâri' İsminin Anlamı Ne? (Allah'ın İsimleri) el-Bâri' Anlamı Nedir? Faziletleri ve Zikri

Allahın Bari Isminin Anlamı

allahın bari isminin anlamı

El-Bari esması; yaratan, örneği olmadan varlıkları icat eden anlamlarına gelir ve Kur’an-ı Kerim’de Haşr suresinde el-Hâlık ve el-Musavvir ile birlikte geçer.

“O, takdir edip yaratan (el-Hâlık), (bir uygunluk içinde) var eden (el-Bâri), varlıklara suret veren (el-Musavvir)  Allah’tır. En güzel isimler O’nundur. Göklerde ve yerde olanlar O’nu tesbih (ve tenzih) eder. O, mutlak galiptir, hüküm ve hikmet sahibidir.” (Haşr, 24)

 

Alimler, Haşr suresinin son ayetinde yaratmakla ilgili olarak yer alan Hâlık, Bâri ve Musavvir isimleri arasındaki mana farkını şöyle belirtmişlerdir: 

Hâlik,  “yaratılacak şeyin bütün ayrıntılarını bilip takdir eden” (bir anlamda projelendiren), 

Bâri “onu fiilen meydana getiren”,

Musavvir ise “kendine has özelliklerini veren” dir.

(İmam Gazali)

Bu bağlamda Bâri ismini Hâlık isminden ayıran en büyük nokta; el-Hâlık Allah’ın zatına, el-Bâri ise fiiliyatına ait bir isimdir.

 

Aynı zamanda Yahudilere hitap eden bir ayette de, kulun acziyetini hatırlattığı, yaratıcısına karşı haddini bilmesi gerektiğini açıklayan Bâri olan Allah’a tevbe edin olarak ifade edilmektedir. 

وَاِذْ قَالَ مُوسٰى لِقَوْمِه۪ يَا قَوْمِ اِنَّكُمْ ظَلَمْتُمْ اَنْفُسَكُمْ بِاتِّخَاذِكُمُ الْعِجْلَ فَتُوبُٓوا اِلٰى بَارِئِكُمْ فَاقْتُلُٓوا اَنْفُسَكُمْۜ  ذٰلِكُمْ خَيْرٌ لَكُمْ عِنْدَ بَارِئِكُمْۜ  فَتَابَ عَلَيْكُمْۜ  اِنَّهُ هُوَ التَّوَّابُ الرَّح۪يمُ

"Hani Musa kavmine: 'Ey kavmim! Siz buzağıyı (tanrı) edinmekle kendinize yazık ettiniz. Hemen Yaradanınıza tevbe edin, (değilse) nefislerinizi öldürün. İşte böyle yapmanız, (her iki halde de) Yaradanınız katında sizin için daha hayırlıdır.' demişti. Böylece (Allah da) tevbelerinizi kabul etsin. Çünkü O, tevbeleri çok kabul edendir, çok merhametlidir." (Bakara, 54)

Bâri’ “yaratan, maddesi ve modeli olmadan icat eden; sıfatlarında da yaratılmışlara benzemekten uzak olan; birçok farklılıklarına rağmen evrenin bütün parçalarını ahenksizlik ve düzensizlikten uzak olarak meydana getiren; hiçbir borç ve zimmet altında bulunmayan, bütün nimetleri bir lutuf olarak veren” manalarını taşır.

 

Bâri, esma-i hüsnadan olmak üzere; Kur’an-ı Kerim’de iki yerde geçmekte, ayrıca fiil ve sıfat haliyle “yaratmak, beri ve münezzeh olmak” manalarında Allah’a nisbet edilmektedir. Aynı zamanda Peygamberimiz’in (s.a.v.) esma hadisinde ve dualarında da yer aldığını görmekteyiz.

 

Bizim bu isimden nasibimiz ise, bize bağışlanan kuvveleri yerli yerinde, verimli bir şekilde değerlendirmek, bağışlanan kuvvelerle Cenab-ı Hakk’ın bizim için belirlediği hedeflere ulaşabilmek,hangi alanda olursa olsun tekâmül kanununu kabullenmek ve adım adım elde etmeye uğraşmak, sırat-ı müstakimden ayrılmamaktır.

 

Rabbim bizleri el-Bâri ism-i şerifiyle kuşatsın, ayaklarımızı sırat-ı müstakimde sabit olan kullardan eylesin…

*Esma’ül-Hüsna yazı serimiz Halime Hüsna Özüdoğru katkılarıyla hazırlanmaktadır.

El Bari Ne Demek? Allah’ın İsimlerinden Ya Bari Esmasının Anlamı Ve Fazileti Nedir?

İnsanlar Allah'ı somut duyularıyla hissedemezler, Allah'ı sadece kalbimizle ve inancımızla hissedebiliriz. Bu hissin ve inancın artması için Allah'ı ve onun kudretini anlamak, ona yakın olmak mutlak gereklidir. El-Bari isminin anlamı da bu konuda devreye girer çünkü yüce Allah'ın isimlerini ve anlamları bilmek bizi ona daha yakın hissetmemizi sağlar.

El-Bari İsminin Anlamı Nedir?

Allah(c.c)'ın 99 isminden birisi olan El-Bari, emsali ve maddesi olmadan yaratan ve yarattığı evreninin bütün parçalarını düzen ve ahenk içinde var eden anlamına gelir. El-Bari ismi şerifi, Allah'ın sonsuz yaratma gücünü aynı zamanda yarattığı her şeyi uyum içinde ve kusursuz yaratmasını simgeleyen bir isimdir.

Evrende var olan her uyumun yani gece gündüz, yaz kış ya da anne karnındaki bebeğin gelişimi gibi birbirini takip eden ahenk ve düzenin Allah'ın hikmeti olduğunu belirten bir ismi şeriftir El-Bari.

El-Bari İsmi Şerifinin Fazileti Nedir?

Allah'a sığınmak ve onu kalpte hissetmek için onun isimlerini zikretmek çok güzel bir yoldur. Esmalar düzenli zikredildiği takdirde manevi olarak rahatlık ve Allah'a olan inançta artış olacağı şüphesiz bir durumdur. El-Bari esmasını düzenli okuyan kimse zorlandığı işi başarı ile neticelendirir. Bu ismi zikretmeyi düzenli şekilde yapan kişinin kalbi huzura erer ve sıkıntılarından kurtulur.

El-Bari ismini tam bir inançla yedi gün boyunca günde defa okuyan kimse ruhsal ve bedensel hastalıklardan kurtulur. Hatırlatmakta fayda var, esmaların başında olan el-,er- takıları o isimlerin Allah'a ait olduğunu belirtir, dua niyetiyle esma okunurken bu takıların yerine ''Ey'' anlamına gelen ''Ya-'' takısı kullanılması uygundur.

El-Bari İle İlgili Ayetler Hangileridir?

  • Azhab Suresi / Ayet
  • Haşer Suresi / Ayet
  • Bakara Suresi / Ayet
  • İnfitar Suresi / 6,7 ve funduszeue.info

El-bari Ne Demek?

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır.Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası