2014 pmyo yazılı sınav soruları / Bir Zamanlar PMYO Yazılı Sınav

2014 Pmyo Yazılı Sınav Soruları

2014 pmyo yazılı sınav soruları

Tahancı Hukuk Bürosu olarak müvekkillerimize hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti sunmaktan onur duyarız…

Eğitim Sonu Sınavı

Danıştay: Polis Meslek Yüksekokulu (PMYO) Mezuniyet Mülakatı – Başarısız Sonuç – Mülakat İptal Davası Yetkili Mahkeme

Danıştay 12. Dairesi, Polis Meslek Yüksekokulu (PMYO) öğrencilerine mezuniyet sonrası atama öncesi Polis Akademisi Başkanlığı’nca yapılan mülakatta başarısız olan davacı aday polis memurunun açmış olduğu mülakat iptal davası için Ankara İdara Mahkemesi yetkilidir.

Danıştay 12. Daire Başkanlığı         2016/34 E.  ,  2016/23 K.
“İçtihat Metni”

T.C.
D A N I Ş T A Y
ON İKİNCİ DAİRE
Esas No : 2016/34
Karar No : 2016/23

YETKİLİ YARGI YERİNİN BELİRLENMESİ KARARI

….Polis Meslek Yüksekokulu mezunu olan davacı vekili tarafından, müvekkilinin aday memur olarak atanacaklara ilişkin olarak yapılan mülakat sınavında başarısız sayılmasına ilişkin işlemin iptali istemiyle açılan davada, Ankara 10. İdare Mahkemesi’nin … tarihli ve … sayılı kararıyla işlemi tesis eden idarenin bulunduğu yer olan Balıkesir İdare Mahkemesi’nin 2577 sayılı İdari Yargılama Usul Kanunu’nun 32/1. maddesi uyarınca uyuşmazlığın görüm ve çözümünde yetkili olduğu gerekçesiyle davanın yetki yönünden reddedilerek dosyanın yetkili Balıkesir İdare Mahkemesi’ne gönderildiği; Balıkesir İdare Mahkemesi’nin … tarihli ve … sayılı kararıyla iptali istenilen işlemin Ankara İlinde bulunan Polis Akademisi Başkanlığınca tesis edildiği gerekçesiyle, 2577 sayılı Kanun’un 32/1. maddesi uyarınca dava konusu işlemi tesis eden yerdeki idari uyuşmazlıkların görüm ve çözümünde yetkili olan Ankara İdare Mahkemesinin yetkili olduğu belirtilerek 2577 sayılı Kanun’un 43/1-b. maddesi uyarınca yetkili yargı yerinin belirlenmesi için dosyanın Danıştay’a gönderilmesi üzerine Danıştay Onikinci Dairesince dava dosyası incelenerek gereği görüşüldü:
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 14. maddesinin 3-a bendinde, dava dilekçelerinin görev ve yetki yönünden inceleneceği, 15. maddesinin 1-a bendinde de, idari yargının görevli olduğu konularda görevli veya yetkili olmayan mahkemeye açılan davanın görev veya yetki yönünden reddedileceği hükme bağlanmış olup, aynı Yasanın görevsizlik ve yetkisizlik hallerinde yapılacak işlemlere ilişkin 43. maddesinin 1-b bendinde ise, görevsizlik veya yetkisizlik sebebiyle dosyanın gönderildiği mahkeme kendisini görevsiz veya yetkisiz gördüğü takdirde, söz konusu mahkeme ile görevsizlik ve yetkisizlik kararını veren mahkeme aynı bölge idare mahkemesinin yargı çevresinde ise, uyuşmazlığın bölge idare mahkemesince, aksi halde Danıştayca çözümleneceği kuralına yer verilmiştir.

Yine 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun, “İdari Davalarda Genel Yetki” başlıklı 32. maddesinin 1. fıkrasında, göreve ilişkin hükümler saklı kalmak şartıyla bu Kanunda veya özel kanunlarda yetkili idare mahkemesinin gösterilmemiş olması halinde, yetkili idare mahkemesi, dava konusu olan idari işlemi veya idari sözleşmeyi yapan idari merciin bulunduğu yerdeki idare mahkemesi olduğu hükmüne yer verilmiştir.
Dava dosyasının incelenmesinden; Balıkesir Polis Meslek Yüksekokulundan mezun olan davacının polis memuru olarak atanabilmek için katıldığı mülakat sınavında başarısız sayılarak atamasının yapılmaması üzerine bakılan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.

3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanunu‘nun Ek 1. maddesinin üçüncü fıkrasında “…(Ek fıkra: 27/3/2015-6638/23 md.) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte öğrenime devam edenler dâhil, bu Kanun ve 4652 sayılı Polis Yüksek Öğretim Kanunu gereğince, polis eğitim kurumlarında ya da adına diğer yükseköğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerin, kadrolarına Polis Memuru ve Komiser Yardımcısı rütbelerine aday memur olarak atanmaları için öğrenim süresini başarıyla tamamlamaları ve eğitim sonunda Polis Akademisi Başkanlığınca yapılacak sınavda başarılı olmaları şarttır. “ denilmektedir.

3201 sayılı Emniyet Teşkilat Kanununun Ek 1. maddesine dayanılarak hazırlanan ve polis eğitim kurumlarında veya adına diğer yükseköğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerden öğrenim süresini başarıyla tamamlayan öğrencilerin kadrolarına polis memuru veya komiser yardımcısı olarak atanabilmeleri için yapılacak sınavla ilgili usul ve esasları belirleyen, 03.06.2015 tarih ve 29375 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanrak yürürlüğe konulan Kadrolarına Polis Memuru ve Komiser Yardımcısı Rütbelerine Aday Memur Olarak Atanacaklara Uygulanacak Sınav Yönetmeliği’nin 4. maddesinde, “Bu Yönetmelikte geçen; a) Aday: Polis eğitim kurumları veya adına diğer yükseköğretim kurumlarında öğrenim süresini başarı ile tamamlayan öğrencileri, b) Başkanlık: Polis Akademisi Başkanlığını,…ç) Polis eğitim kurumları: Polis Akademisi Başkanlığına bağlı Polis Amirleri Eğitimi Merkezi, Polis Meslek Eğitim Merkezi ve Polis Meslek Yüksekokulunu, ifade eder.”, 5. maddesinde, “(1) Polis eğitim kurumları ve adına diğer yükseköğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerden öğrenim süresini başarıyla tamamlayan öğrenciler, kadrolarına polis memuru veya komiser yardımcısı olarak atanmalarından önce sınava tabi tutulur.”, 6. maddesinde, “(1) Sınav yerleri ve tarihleri, Polis Amirleri Eğitimi Merkezi, Polis Meslek Eğitim Merkezi, Polis Meslek Yüksekokulu ve adına diğer yükseköğretim kurumlarından mezun olan öğrenciler için ayrı ayrı Başkanlıkça belirlenir ve sınav tarihinden en az on beş gün önce Başkanlık resmi internet sitesinde ilan edilir. (2) Sınav, mezuniyeti müteakip en geç bir ay içinde yapılır.,” 7. maddesinde, “(1) Sınav ile ilgili komisyonların kurulması, görevlendirme ve çalışma esasları Başkanlık onayı ile belirlenir….(3) Sınav komisyonu; emniyet müdürü rütbesinde bir başkan ve üç rütbeli personel ile bir öğretim elemanından oluşur. Bu komisyon, soru hazırlama komisyonu tarafından hazırlanan sorularla sözlü sınav yapmakla görevli ve yetkilidir. İhtiyaca göre her bir polis eğitim kurumunda ve Başkanlıkta birden fazla sınav komisyonu oluşturulabileceği gibi birden fazla polis eğitim kurumu için de tek bir komisyon görevlendirilebilir….”, 10. maddesinde, “(1) Sınavda başarılı olan adayların kadrolarına aday polis memuru veya komiser yardımcısı olarak atanmaları 6/8/1992 tarihli ve 92/3393 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Emniyet Hizmetleri Sınıfı Mensupları Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği hükümlerine göre yapılır.” hükümleri yer almaktadır.

Yukarıda yer alan mevzuatın birlikte değerlendirilmesinden, kadrolarına polis memuru ve komiser yardımcısı rütbelerine aday memur olarak atanabilmek için ilgililerin öğrenim süresini başarıyla tamamladıktan sonra yapılacak sınavda başarılı olmaları gerektiği, bu sınavın ise Polis Akademisi Başkanlığınca yapılacağı anlaşılmaktadır.

Bu durumda, davacının mülakat sınavında başarısız sayılmasına ilişkin işlemin Ankara İlinde bulunan Polis Akademisi Başkanlığınca tesis edilmiş olduğu gözönüne alındığında, bu davanın görüm ve çözümünde, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 32. maddesinin 1. fıkrası uyarınca dava konusu işlemi tesis eden idarenin bulunduğu yerde kurulu Ankara İdare Mahkemesinin yetkili olduğu sonucuna ulaşılmaktadır.
Açıklanan nedenlerle; davanın görüm ve çözümünde Ankara İdare Mahkemesi’nin yetkili olduğuna, dava dosyasının Ankara 10. İdare Mahkemesi’ne gönderilmesine ve kararın Balıkesir İdare Mahkemesi’ne ve taraflara bildirilmesine, 19.01.2016 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

Mülakat İptal Davası 2022

Kamu kurum ve kuruluşları personel temin süreçlerinde Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) yanı sıra ayrıca kendileri yazılı sınav yapmakta bununla yetinmeyip aday ile karşı karşıya gelerek sözlü sınav – mülakat yapmaktadırlar. Emniyet teşkilatı da bu çerçevede kendisine Polis Amirleri Eğitim Merkezi (PAEM) aracılığıyla komiser yardımcısı, Polis Meslek Eğitim Merkezi (POMEM) ve (PMYO) Polis Meslek Yüksek Okulu aracılığıyla polis memuru rütbesinde personel temin ederken öğrencilerin akademik dönemlerini başarı ile sonuçlandırmaları akabinde eğitim sonu sınavı mülakatı adı altında bir sözlü sınav yapmaktadır.

Gerçekleştirilen bu eğitim sonu sınavı sonucunda birçok öğrenci polislik mesleğine polis memuru veya komiser yardımcısı rütbesi ile mesleğe başlarken ne yazık ki bazı öğrenciler gerçekleştirilen eğitim sonu sınavı sonucunda başarısız sayılarak okullarından ilişikleri kesilmektedir. İlişiği kesilen bu öğrencilerin Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından atamaları da yapılmamaktadır. Eğitim sonu sınavı işleminin olumsuz olarak sonuçlandığı, öğrencinin başarısız sayıldığı Polis Akademisi Başkanlığı’nın internet sitesi olan pa.edu.tr üzerinden yayınlanmaktadır.

Öğrenciler E – Devlet şifreleri ile giriş yaparak eğitim sonu sınavı sonuçlarını öğrenmektedirler. Sonuçlar açıklanmasıyla birlikte kişilerin iptal davası açmaları için kanunca öngörülen ve hak düşürücü niteliğe sahip olan 60 günlük sürede başlamış bulunmaktadır. 2023 itibariyle mülakat işlemine karşı idari bir itiraz merci ya da mekanizması bulunmamaktadır. İtiraz mekanizmasını kaldıran Emniyet Genel Müdürlüğü Kadrolarına Polis Memuru ve Komiser Yardımcısı Rütbelerine Aday Memur Olarak Atanacaklara Uygulanacak Sınav Yönetmeliği’nin 8. Maddesinin 8. Fıkrasında yer alan “Sınav komisyonu kararlarına itiraz edilemez” düzenlemesinin iptaline ilişkin olarak Danıştay 12. Dairesi nezdinde dava açılmış olup 2023 yılı içerisinde davanın sonuçlanması beklenmektedir. Sonuç olarak eğitim sonu sınavı sonucunda başarısız sayılan kişilerin yapması gereken derhal zaman kaybetmeden idari yargıda eğitim sonu sınavı başarısız sayılma işleminin iptali için idari yargıda iptal davası açmalarıdır.

Polis Eğitim Sonu Sınavı – Mülakatı Davası

Sene sonu mülakatı olarak da adlandırılan eğitim sonu sınavı sonucunda elenen / başarısız sayılan polis memuru veya komiser yardımcısı adaylarının 60 gün içerisinde idari yargıda iptal davası açması gerektiğini yukarıda izah ettik. 60 gün içerisinde Danıştay’da ilk derece mahkemesi sıfatıyla düzenleyici işlemle birlikte birel işlem olan eğitim sonu sınavı sonucunda başarısız sayılma işleminin iptali talepli dava açılabileceği gibi sadece birel işlemin iptali için idare mahkemesi nezdinde de iptal davası açılması mümkündür. Polis eğitim sonu sınavı iptal davası idari davaların genel özelliklerini içerisinde barındırmakla birlikte kendi içerisinde oldukça teknik boyutları mevcuttur. Bu davada öncelikle emniyet teşkilatına ait polis mevzuatının eksiksiz bilinmesi önemlidir. Burada kanunlar, yönetmelikler, genelgeler, talimatlar ve yönergeler ortaya çıkmaktadır. Sayılan mevzuatın eksiklikleri, açıkları bilindiği takdirde iptal davası doğru kurgulanacak ve sonucunda başarısız sayılan mülakat işleminin iptali sağlanacaktır. Aksi takdirde açılan idari dava, idare mahkemesince mülakat işleminin şekle uygunluğu varsayılarak dava ret olunacaktır. Emniyet Genel Müdürlüğü ve İçişleri Bakanlığı aleyhine hemen her gün iptal davaları açılmaktadır. Burada önemli olan yetki, şekil, sebep, konu ve amaç bakımından idari işlemin hukuka aykırılığını tespit ederek mahkeme önünde açıkça ortaya koymaktır. Polis eğitim sonu sınavı veya sene sonu mülakatı sebebi ile açılan davalarda bu husus daha da fazla önem arz etmektedir. Öyle ki polislik mesleğine giriş sürecinde gerçekleştirilen mülakatlar sesli ve görüntülü olarak ne yazık ki kayıt altına alınmamaktadır. Bu da tarafımızca iddia olunan hukuka aykırılığın mahkeme önünde ortaya konulmasını görece zorlaştırmaktadır. İşte tam burada başarısız sayılan, elenen öğrencinin mülakatına ilişkin olarak her bir komisyon üyesi tarafından tutulan tutanak, tutanak içerisindeki puanlama ve sonucundaki gerekçe davanın nirengi noktasıdır.

Mülakat Sonucuna Dava Açmak

Polis olmak isteyen kişiler koca bir dönem boyunca eğitim almakta, sınavları geçmekte ancak gerçekleştirilen iki dakikalık eğitim sonu sınavı – mülakat sonucunda başarısız sayılarak elenmekte ve okullarında ilişikleri kesilerek mesleğe başlatılmamakta, atamaları yapılmamaktadır. Adaylara yaşatılan bu süreç bence insan haklarına, insanlık onuruna aykırıdır. Benim bugüne kadar karşılaştığım birçok aday büyük bir üzüntü yaşamakta adeta yıkılmaktadır. Ancak benim adaylara verebilecek olduğum en büyük tavsiye yılmamaları yönünde olacaktır. Çünkü kendileri PMYO’da iki yıl veya PAEM’de bir yıl veya POMEM’de altı ay geçirmiş kişilerdir. Bulundukları yerlerde çok zorlu eğitimleri başarmış kişilerdir. Başlarına gelen bu vaka hukuk işletilerek ortadan kaldırılacaktır. Mülakat sonucuna karşı dava açmak kendi içinde bir gerektiren bir karardır. Çünkü kişi bir iddia ortaya koymaktadır. “Bana hakkım olanı vermediniz, hakkımı gasp ettiniz. Ben, mahkeme önünde hakkım olanı alacağım.” cümlelerinin açıkça dışa vurumudur. Çevrenizdeki insanlar, “kimi kime şikâyet ediyorsun, dava açsan da ne çıkar” gibi söylemlerde bulunsa da bu söylemlerin hepsine kulak tıkayarak hedefe giden yoldan şaşmamak çok önemlidir. Yukarıda kısaca değindiğimiz üzere mülakat davasındaki hukuka aykırılığı ortaya koymak oldukça önemlidir. Mülakattaki hukuka aykırılık ortaya konduğu anda iptal kararı ortaya çıkacak ve hukuki anlam sonuçları anında hukuk dünyasında etkisini gösterecektir. Bu çerçevede idare hukuku, memur personel hukuku ve bilhassa polis hukuku alanında çalışmalarda bulunan avukatlardan hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti almak önemlidir. Kişi elbette kendisi idari yargıda iptal davası açabilir ancak eğitim sonu sınavı – mülakat sonucuna dava açmak oldukça teknik olduğu için Danıştay ve İdare Mahkemelerinin önemsediği konuları bilmediğinden dava dilekçesinde üzerinde durulması gereken asıl hususları kaçırması muhtemeldir. Bu çerçevede bir hak kaybı yaşamamak adına idare hukuku alanında çalışan avukatlarla görüşülmelidir.

Guvenlik Sorusturmasi ve Arsiv Arastirmasi Yeni Kanun Teklifi Hakkindaki Goruslerimiz Tahancı Hukuk Bürosu - Ankara Avukat

Mülakatlarda elenip mahkeme sonucu mülakat iptal edilenler

Başarısız sayılan mülakat işlemine karşı açılan iptal davaları sonucunda çok sayıda kişi idare mahkemelerince verilen iptal kararları neticesinde tekrar mülakata – eğitim sonu sınavı tabi tutularak mülakatı geçmekte ve nihayet çok sevdikleri polislik mesleklerine polis memuru veya komiser yardımcısı rütbesinde başlamaktadırlar. İşte siz de karşınıza çıkan bu bariyere karşı idari yargıda dava açarak mülakatı iptal ettirip mesleğinize başlayabilirsiniz. Yeniden yapılan mülakatı geçerek mesleğe başlamanız halinde iptal edilen mülakat sonrasında mesleğe başladığınız varsayılarak fiili başlangıcınıza kadar ki döneme ait mesleki özlük ve sosyal haklarınızın da tarafınıza iadesi sağlanır. Başka bir ifade ile alamadığınız maaşlarınız da tarafınıza ödenir. Bugüne kadar mahkeme kararı ile mülakat işlemi iptal edilerek mesleğe başlayan çok sayıda müvekkilimiz olmuştur. Eğer siz de süresi içerisinde doğru avukatla çalışarak doğru savlarla davanızı açarsanız günün sonunda mesleğe başlamanız er ya da geç gerçekleşecektir. Sonuç olarak aylar süren eğitimler, saatler süren sınavlar yok sayılarak yapılan iki dakikalık mülakat ile elenmek insanoğlunun fıtratına terstir. Bu sebeple Tarık bin Ziyad gibi gemileri yakarak dava yoluna girişmek oldukça önemlidir. Diğer türlü başka bir arkadaşınızın dava açarak mesleğe döndüğünüzde keşke ben de açsaydım gibi düşünceler akla gelecek ve büyük pişmanlıklar yaşanmasına sebebiyet verecektir. Keşke dememek için hak aramaktan geri durmamak gerekmektedir.

Polis sene sonu mülakatı davası nedir ?

Pomem, paem ve pmyo öğrencilerine mezuniyet öncesi dönem sonu yapılan mülakatta başarısız sayılmalarına karşı idari yargıda açılan iptal davasıdır.

Mülakat sonucuna nasıl dava açılır ?

İdari yargıda 60 günlük süresi içerisinde bir avukat aracılığıyla iptal davası açılabilir.

Bu yazılarımızı okudunuz mu?

Polis Olmak İçin Kaç Puan Almak Gerekir? PMYO Taban Puanları 2023. Bu yazımızda PMYO girmek isteyen adaylar için 2023 PMYO Taban Puanı Ne Olacak? sorularının cevapları ve 2023 PMYO hakkında tüm merak edilenleri öğrenelim…

Polis Olmak İçin Kaç Puan Almak Gerekir?

polis olmak icin kac puan almak gerekir

Gelecek planlarında kariyer hedefinde polis olmak isteyen adaylar polislik mesleği için kaç puan almak gerektiği hakkında araştırmalar yapmaya devam etmekte. Polislik eğitimi farklı kategoriler doğrultusunda verilmektedir. Bu kategoriler lise, ön lisans, lisans ve yüksek lisans mezunları olarak değişkenlik gösterir. Buna bağlı olarak 6 ay ila 2 yıl arasında farklı süreler doğrultusunda polislik eğitimi verilir.

Polislik sınavında gereken puan;  TYT sınavında en az 250 ham puan almak şartı aranmaktadır. Bu şartı karşılamak için adayların TYT sınavında en az 45 net ve üzerinde yapmaları gerekir. Daha garanti olmasını isteyen adaylar için önerimiz ise net sayısının 50 ve üzerinde olması önerilmektedir. Bu sayede PMYO sınavına girebilmek için gereken ham puanı kesinlikle almış olacaklardır.

TYT sınavında 250 ham puanı elde etmek için farklı alanlarda net alma şartları vardır.

  • Örneğin Türkçe alanında 20 net, Temel Matematik alanında 12,75 net ve Sosyal Bilimler alanında 12 net alarak 250 puanın üstünde alınabilir.
  • Ayrıca Türkçe alanında 20 net, Temel Matematik alanında 16 net ve Sosyal Bilimler alanında 9 net alarak da 250 puanın üstünde alınabilir.
  • Diğer alanlarda alınabilecek netlerle de aynı şekilde 250 puanın üstünde alınabilir.

PMYO Taban Puanları 2023

pmyo taban puanlari 2023

Polis olmak isteyen adayların öncelikle bilmesi gereken en önemli detay PMYO yani Polis Meslek Yüksek Okulu’na başvuru yapabilmeleri için YKS sınavının ilk oturumu olan TYT yani Temel Yeterlilik Testinden 250 ham puan almaları gerektiğidir. PMYO başvuru yapabilmek için okul ek puanı eklenmeden ham puan 250 olması durumunda tüm adaylar başvuruda bulunabilirler.

Yıllara göre PMYO öğrenci alım Taban Puanları;

YIL    /    PUAN

2011 /  300 ham puan

2012 /  260 ham puan

2013 / 250 ham puan

2014 /  250 ham puan

2015 /  270 ham puan

2016 / 270 ham puan

2017 /  260 ham puan

2018 / 260 ham puan

2019 / 250 ham puan

2020/ Alım Yapılmadı.

2021/ 250 ham puan

2022/ 250 ham puan


TYT’den 250 Ham Puan Almak İçin Kaç Net Yapmak Gerekir?

2023 TYT sınavından 250 ham puan akmak için sözel ve sayısal olarak kaç net yapmanız gerektiğini öğrenebilmeniz için ortalama derslere göre yapmanız gereken net sayılarını aşağıdaki gibidir.

Sözel dersleri iyi olanlar TYT derslerinden aşağıdaki netleri yaparak 250 ham puan alabilirler:

Türkçe: 22

Sosyal Bilimler: 9

Matematik: 4

Fen Bilimleri: 1

Yukarıdaki şekilde 36 net yaptığınızda 251.314 ham puan alabilirsiniz.

Sayısal dersleri iyi olanlar TYT derslerinden aşağıdaki netleri yaparak 250 ham puan alabilirler:

Türkçe: 12

Sosyal Bilimler: 4

Matematik: 14

Fen Bilimleri: 6

Yukarıdaki şekilde 36 net yaptığınızda 251.582 ham puan alabilirsiniz.


PMYO Baraj Puanına Okul Puanı Ekleniyor mu?

Polis Akademisi, PMYO alımlarını genellikle üniversite sınavlarından sonra yapmaktadır. Yazılı sınav olarak adayların üniversite puanlarını kullanıyor. Adaylardan istediği puan türü ise TYT puanıdır. Ancak burada bilmeniz gereken şey başvuru puanlarında okul puanın etkisi yoktur yani ham puan üzerinden değerlendirilir. 


Nasıl Polis Olunur?

nasil polis olunur

Kısaca Bu soruyu cevaplayacak olursak; Polislik eğitimi farklı kategoriler doğrultusunda verilmektedir. Bu kategoriler lise, ön lisans, lisans ve yüksek lisans mezunları olarak değişkenlik gösterir. Buna bağlı olarak 6 ay ila 2 yıl arasında farklı süreler doğrultusunda polislik eğitimi verilir.

– Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürlüğü (POMEM) ile 6 ay eğitim,
– Polis Meslek Yüksek Okulu (PMYO) ile 2 yıl eğitim,
– Polis amirleri Eğitim Merkezi (PAEM) ile 11 aylık eğitim,

Bu kurumlardan herhangi birine eğitim durumunuza bağlı olarak giriş yapabilir; aldığınız eğitimin ardından polislik unvanını elde edebilirsiniz. Tabii bu konuda Polis olmanın şartları eğitim kurumunun kriterlerine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Bu kriterleri taşıyan hem kız hem de erkek adaylar yapılan sınavlar sonucunda asil ve yedek olarak ayrılır. Herhangi bir sebepten dolayı asil olarak sürece devam ettirmeyen kişilerin yerine yedeklerden alım yapılır


Kimler Polis Olabilir?

Polis olabilecek kişilerin en az lise mezunu olması gerekir. Bununla birlikte önlisans ve lisans mezunları da polis olmak için başvuruda bulunabilirler. Polislik mesleği yapmak isteyenler liseden sonra YKS sınavına; üniversiteden sonra KPSS sınavına girmeleri gerekir. Bu sınavlardan baraj olarak kabul edilen sınırı geçmesi gereken polis adayları böylece mesleğe giriş için başvuruda bulunabilir. Öte yandan şehit ve vazife malülü çocukları için bu şartlar bir nebze esnetilmiş ve baraj puanının %80’i kadar puan almak yeterli görülmüştür.


Geçmiş Yıllar Kadın ve Erkek Polis Kontenjanları

gecmis yillar kadin ve erkek polis kontenjanlari

YılErkekKadın
2011(PMYO)8900300
2012(PMYO)7700260
2013(PMYO)7010250
2014(PMYO)3500250
2015(PMYO)3500270
2016(PMYO)2500270
2017(PMYO)2500260
2018(PMYO)2500260
2019(POMEM)6300700
2020(POMEM)68001200
2021(POMEM)64001600
2022(POMEM)83001800
2023(POMEM)4150900

POMEM Başvuru Şartları 2023

Polis Meslek Eğitim Merkezleri (POMEM), Polis Akademisine bağlı olarak ülkemizdeki polis memuru ihtiyacını karşılamak üzere faaliyet gösteren kurumlardan birisidir. Kurum, polis memurluğu için başvuru şartlarını sağlayan kişilere en az 4 ay olacak şekilde yatılı olarak eğitim vererek mesleğe hazırlamaktadır.

POMEM, her sene İçişleri Bakanlığı’nın belirlediği bir taban puanı ile KPSS’ye giren adayların bu şartı sağlamasıyla başvuru yapması halinde değerlendirilerek alım yapmaktadır. Kuruma giriş POMEM Giriş Yönetmeliği 5. Madde gereğince önlisans ya da lisans olmak suretiyle farklı alanlarda eğitim görerek mezunolan kişilerin başvurabilmesi öngörülmüştür. Dolayısıyla önlisans ve lisans mezunu olmayan kişilerin POMEM’e başvuru yapması mümkün değildir.

Kuruma POMEM Giriş Yönetmeliğince belirlenen şartlar uyarınca alım yapılmakta olup alınacak olan personel sayısı yönetmeliğinin 6. Maddesi gereğince Polis Akademisi Başkanlığı ve Personel Dairesi Başkanlığı tarafından POMEM’lerin kapasitesi, Emniyet teşkilatındaki boş kadro sayısı ve ihtiyacı göz önüne alınarak her dönem için kadın ve erkek olarak ayrı ayrı tespit edilir.

Ek olarak POMEM’lere alınacak olan önlisans mezunlarının sayısı toplam kontenjanın %20’sini aşmamak kaydıyla İçişleri Bakanlığınca belirlenmektedir.

POMEM Giriş Yönetmeliğince kuruma giriş için başvuru yapacak adaylarda aşağıdaki şartlar aranmaktadır;

  1. Türk vatandaşı olmak,
  2. Lisans, önlisans mezunu veya bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olmak,
  3. KPSS’de Bakanlıkça belirlenecek taban puan veya üzerinde puan almış olmak,
  4. Şehit veya vazife malullerinin eş veya çocukları için; KPSS’de Bakanlıkça belirlenecek taban puanın en az % 80’ini almış olmak,
  5. 18 yaşını tamamladıktan sonra yaptırılan yaş düzeltmelerinde, düzeltmeden önceki yaş dikkate alınmak şartıyla, sınavın yapıldığı yılın 01 Ocak tarihi itibariyle 30 yaşından gün almamış olmak
  6. Kadınlar için 162 cm, erkekler için 167 cm’den kısa boylu olmamak, BMİ (beden kitle endeksi), 18 (dahil) ile 27 (dahil) arasında olmak,
  7. Silah taşımaya veya silahlı görev yapmaya hukuki bir engeli bulunmamak,
  8. Sağlık durumu yönünden, Sağlık Şartları Yönetmeliğinde belirlenen koşulları taşımak,
  9. 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 53. maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile, adayın kendisinin ve evli ise eşinin;
    •  Kasten işlenen bir suçtan dolayı hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş olsa dahi bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına mahkûm olmamak,
    • Affa uğramış veya hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, kaçakçılık veya cinsel dokunulmazlığa karşı suçlardan dolayı mahkûm olmamak veya bu suçlardan dolayı devam etmekte olan bir soruşturma veya kovuşturma bulunmamak veya kovuşturması uzlaşma ile neticelenmemiş olmak,
  10. Genelev, birleşme yeri, randevuevi, tek başına fuhuş yapılan konut ve benzeri yerlerde çalışmış veya aracılık ve bekleyicilik fiillerinde bulunmamış olmak, genel ahlak ve edebe aykırı mahiyette her türlü yazılı, sesli ve görüntülü eserleri, kaydedildiği materyale bakılmaksızın üretmek ve satmaktan veya kumar, uyuşturucu veya uyarıcı madde nedeniyle, hakkında herhangi bir adlî veya idarî soruşturma veya kovuşturma devam ediyor olmamak, bunlardan dolayı idarî yaptırım uygulanmamak veya bu işler nedeniyle hüküm giymemiş olmak,
  11. Geçici kayıt tarihi itibarıyla herhangi bir siyasi partiye veya siyasi partilerin yan kuruluşlarına üye bulunmadığına dair yazılı beyan sunmak,
  12. Alkol, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımı nedeniyle tedavi görmüş veya görüyor olmamak,
  13. Kamu haklarını kullanmaktan yoksun bırakılmış olmamak,
  14. Sağlık Yönetmeliği hükümleri hariç, polis eğitim kurumlarından çıkarılmamış olmak,
  15. Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumlu olmak

Önlisans Mezunu Polis Olma Şartları 2023

Önlisans (2 yıllık) veya lisans(4 yıllık) mezunu olmak kaydıyla ÖSYM tarafından her yıl yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı’ndan İçişleri Bakanlığının belirlediği taban puanını alabilen herkes kanunda sayılan şartları da sağlaması halinde POMEM’e başvurarak polis olabilmektedir. Emniyet Teşkilatına üniformalı olarak girebilmenin üç yolu bulunmaktadır.

Polis Akademisi; PAEM, POMEM ve PMYO olmak üzere üç farklı kurumla ülkemize polis yetiştirmektedir. PAEM, Polis Amirleri Eğitim Merkezi olup Emniyet Teşkilatına komiser yetiştirmektedir. 11 ay süresince eğitim alan komiser adayları eğitim sonucunda komiser yardımcısı olarak atanmaktadır. PMYO, Polis Meslek Yüksek Okulu ise lise ve dengi okullardan mezun olan ve başvuruda bulunarak kurum bünyesinde eğitim görmeye başlayan 18-26 yaş arasındaki öğrencilere 2 yıl eğitim verilmektedir.

Bu eğitim sonucunda başarılı olan öğrenciler PMYO’dan mezun olarak polis memuru olarak görevlerine atanmaktadır. Son olarak ise POMEM, Polis Meslek Eğitim Merkezleri, ön lisans ve lisans mezunlarına en az 4 ay olacak şekilde eğitim vermek suretiyle polis memuru yetiştirmekte olup yukarıda da bahsettiğimiz üzere KPSS’de belirtilen puan üzerinden alım yapmaktadır.

POMEM Giriş Yönetmeliği 8. Maddede belirtilen yukarıdaki şartlardan sonra adayların ön sağlık kontrolü, fiziki yeterlilik sınavı ve mülakatı da geçmesinin akabinde başlayan eğitim sürecini başarılı bir şekilde tamamlayıp mezun olan öğrencilerin ataması İçişleri Bakanlığınca polis memuru olarak yapılmaktadır.


Polis Akademisi Sağlık Şartları 2023

Öğrencilerin hangi branşlardan rapor alacağı ve bu raporda nelerin yer alması gerektiği yönetmeliğe ekli Ek 1 sayılı listede sıralanmıştır. Bunlar;

Giriş raporda bulunması gereken branşlar ve yapılması gereken muayeneler;

Not: a,b,c,ç ve d’de yer alan bölümlerin muayenelerinin Dahiliye uzmanı doktor tarafından yapılıp onaylanması yeterlidir, ihtiyaç duyulması halinde ilgili branş uzman doktoru görüşüne başvurulması gerekir.

(2) Giriş raporda bulunması gereken görüntüleme yöntemleri ve fonksiyon tespit yöntemleri;

(3) Giriş raporda bulunması gereken laboratuvar testleri;

(4) Giriş raporunun usule uygun olması için;


Polislik Sınavında Kaç Puan Gerekir?

Polislik sınavında gereken puan; lise mezunu adaylar için 250.000 YKS puanı şeklindedir. Dört yıllık üniversite mezunu adaylar P3 puan türünden en az 60 almalıdır. İki yıllık mezunu adaylar ise P93 puan türünden en az 65 alması halinde polisliğe başvuru yapabilir. Şehit ve vazife malulü çocukları için polis olmanın şartlarına göre puanların %80’ini almak yeterlidir.


Polislik Sınavı Başvuru Şartları ve İstenilen Belgeler 2023

Polis olmak için gereken polislik sınavı evrakları Polis Akademisi Başkanlığı resmi internet sitesi olan https://www.pa.edu.tr/ inceleyebilirsiniz. Başvuru yaparken tüm belgeleri eksiksiz bir şekilde ve güncel bilgilerle hazırlamanız gerekmektedir. Bunu yapan vatandaşların sınava girme hakkı gerçekleşmektedir.

Polislik Sınav Başvuru Belge ve Evrakları 20223 Güncel Listesi

  1. Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Beyanı
  2. Sınav Başvuru Dilekçesinin Eksiksiz Doldurulması
  3. Sağlık Bilgi Formu Güncel Bilgilerle Doldurulması
  4. Mezuniyet Belgesi
  5. Biyometrik Fotoğraf

Polislik sınavları emniyetin memur, amir ve yönetici ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için yapılmaktadır. Türkiye’de polislik eğitimini 3 kurum vermektedir.

Polislik için her okul kendi kriterlerini uygulamaktadır. Polis nasıl olunur diye tüm vatandaşların öncelikle lise mezunu olması gerekmektedir. Böylece PMYO sınavına girmek için başvuru yapabilirler. Eğer üniversite mezunu olup KPSS barajını geçenler olursa da POMEM ve PAEM sınavına giriş yapabilirler.


👉 Lise Mezunu Polis Olabilir mi? Lise Mezunu Polis Olma Şartları Nelerdir?

👉 MSÜ Puan Hesaplama 2023 – MSÜ Puan ve Sıralama Hesaplama

👉 Yunus Polis Nasıl Olunur? Lise Mezunu Yunus Polis Olabilir mi? Yunus Polis Maaşları 2023 Ne Kadar?

Bizi Takip Edin:Öğrenci Gazetesi

2014 PMYO Sınav Soru ve Cevap Anahtarı 29 haziran

 2014 Polis Meslek Yüksekokulları Öğrenci Adaylığı Sınavı 29 haziran pazar günü yapılıyor ve herkesin heyacanla beklediği o gün ve sonrasındaki detaylar bu başlık altında Bugün sınava giren olan PMYO adayları sınav sonrasında ilk olarak 29 haziran 2014 PMYO sorularını ve cevaplarını araştıracaklar.

2014 PMYO sınavı soru ve cevapları 29 haziran 2014 Polis Meslek Yüksekokulları Öğrenci Adaylığı Sınavı soruları ve cevap anahtarı 29 haziran PMYO sınav yorumları sınav nasıldı zormuydu kolay mı? 29 haziran 2014 pazar günü saat 9:30 da başlayacak olan sınavın arkasından sınav sorularına ve cevaplarına buradan ulaşabilirsiniz.

 PMYO Sınav Soru ve Cevapları Burada. 2014 Polis Akademisi Polis Meslek Yüksekokulları Öğrenci Adaylığı Sınavı Soru ve Cevapları. PMYO Sınav Soru ve Cevapları için Tıkla. 2014-PMYO Soru ve Cevapları. PMYO Soru ve Cevapları İndir. 

29 Haziran 2014 tarihinde yapılacak olan 2014 PMYO Sınav Soru ve Cevapları ÖSYM ile eş zamanlı olarak sitemizde açıklanacaktır. Sınav soru ve cevaplarına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz…

29 Haziran PMYO Sınav Soru ve Cevapları (sorular açıklandığında bağlantı aktif olacak)
2014 Polis Akademisi Polis Meslek Yüksekokulları Öğrenci Adaylığı Sınavı (2014-PMYO), 29 Haziran 2014 tarihinde uygulandı. Polis Akademisi Başkanlığı tarafından yapılan mülakat sınavını başararak yazılı sınava girmeye hak kazanan adaylar 29 Haziran 2014 Polis Akademisi Polis Meslek Yüksekokulları Öğrenci Adaylığı Sınavına girdiler.

2014 Polis Akademisi Polis Meslek Yüksekokulları Öğrenci Adaylığı Sınavı (2014-PMYO) Pazar günü Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya, Malatya, Samsun, Sivas, Trabzon, Van illerinde yapıldı.

Sınav, saat 09.30’da başladı ve PMYO Adayları 90 dakika boyunca sınavda ter döktüler.

Sınavda adaylara, ortaöğretim düzeyinde Genel Yetenek ve Genel Kültür Testi uygulandı. Test, beş seçenekli çoktan seçmeli 80 sorulardan oluştu.

Testteki konular ve ağırlıkları..

Genel Yetenek: Türkçe (%30), Matematik (%30)
Genel Kültür: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi (%5), Türk ve Dünya Tarihi (%5), Türkiye ve Dünya Coğrafyası (%10), Temel Yurttaşlık Bilgisi (%5), Güncel ve Kültürel Konular (%5), Sosyoloji (%5), Psikoloji

29 haziran 2014 PMYO Sınavından çıkan arkadaşlar bu PMYO sınavındaki soruları hatırladığınız kadarıyla aşağıdaki yorum kısmından hemen yazarak bizlerle paylaşabilirsiniz.

2014 PMYO Sınav Soru ve Cevapları için TIKLAYINIZ

2014 Polis Akademisi Polis Meslek Yüksekokulları Öğrenci Adaylığı Sınavı (2014-PMYO), 29 Haziran 2014 tarihinde uygulandı. Polis Akademisi Başkanlığı tarafından yapılan mülakat sınavını başararak yazılı sınava girmeye hak kazanan adaylar 29 Haziran 2014 Polis Akademisi Polis Meslek Yüksekokulları Öğrenci Adaylığı Sınavına girdiler.

2014 PMYO SINAV SORU VE CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ

2014 Polis Akademisi Polis Meslek Yüksekokulları Öğrenci Adaylığı Sınavı (2014-PMYO) Pazar günü Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya, Malatya, Samsun, Sivas, Trabzon, Van illerinde yapıldı.

Sınav, saat 09.30'da başladı ve PMYO Adayları 90 dakika boyunca sınavda ter döktüler.

PMYO SINAVINDA SORU DAĞILIMI

Sınavda adaylara, ortaöğretim düzeyinde Genel Yetenek ve Genel Kültür Testi uygulandı. Test, beş seçenekli çoktan seçmeli 80 sorulardan oluştu.

2014 PMYO SINAV SORU VE CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ

Testteki konular ve ağırlıkları.....

Genel Yetenek: Türkçe (%30), Matematik (%30)

Genel Kültür: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi (%5), Türk ve Dünya Tarihi (%5), Türkiye ve Dünya Coğrafyası (%10), Temel Yurttaşlık Bilgisi (%5), Güncel ve Kültürel Konular (%5), Sosyoloji (%5), Psikoloji

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır