hangi cuzde secde var / TİLÂVET SECDESİ - TDV İslâm Ansiklopedisi

Hangi Cuzde Secde Var

hangi cuzde secde var

Tilavet secdesi nedir? Secde ayetleri okununca tilavet secdesi nasıl yapılır?

Tilavet secdesi ile ilgili Kur’an-ı Kerim okuyanlar veya hatim indirmek isteyenlere yapılan en önemli hatırlatmaların başında tilavet secdesi gelmektedir. Zira Kur’anı Kerim’de çeşitli surelerde bulunan secde ayetlerinin okunmasının ardından tilavet secdesi yapmak Hanefi mezhebine göre vacip Şafii, Maliki ve Hambeli mezheplerine göre ise sünnet olarak kabul ediliyor. Peki, tilavet secdesi nedir, nasıl yapılır? Tilavet secdesi duası nedir? İşte, merak edilen detaylar…

TİLAVET SECDESİ NEDİR?

Tilavet kelime anlamı olarak okuyup okuduğu hükme tabi olma anlamına geliyor. Genellikle de Kur’an-ı Kerim okunmasına tilavet denilmektedir. Secde ise fıkıh terimi olarak namazda alın, burun, el ayaları, dizler ve ayak parmakları zemine değecek şekilde yere kapanmayı ifade eder. Tilavet secdesi ise bu anlamların birleşmesinden de anlaşılacağı üzere Kur’an okunması neticesinde yapılan secde demektir. Ancak bu hüküm Kur’an-ı Kerim’deki tüm ayetler için değil sadece farklı surelerde geçen ve toplam sayısı 14 olan secde ayetlerinin okunması durumunda geçerli olmaktadır. Yani özetle tilavet secdesi, secde ayetleri okunduğunda yapılan secdedir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi tilavet secdesi Hanefilere göre vacip, Şafii, Maliki ve Hambeli mezheplerine göre ise sünnet olarak kabul edilmektedir.

TİLAVET SECDESİ NASIL YAPILIR?

Tilavet secdesi, secde ayeti okunduktan hemen sonra veya Kur’an-ı Kerim okunması tamamen bittikten sonra yapılır. Tilavet secdesi, namaz değilse de; taharet, kıbleye dönmek, niyet etmek, avret yerlerinin örtülü olması gibi namazda aranan şartlar tilavet secdesinde de aranır. Ancak tilavet secdesinde iftitah tekbiri sünnettir.

Tilavet secdesi yapacak kişi, ellerini kaldırmadan doğrudan doğruya ‘Allahu ekber’ diyerek bir kere secdeye gidip üç defa “Sübhane Rabbiye’l-alâ” dedikten sonra yine ‘Allahu ekber’ diyerek secdeden kalkar. Böylece tilavet secdesi tamamlanmış olur. Yani tilavet secdesinden sonra teşehhüt miktarı oturmak ve selam yoktur.

TİLAVET SECDESİ DUASI NEDİR?

Esasen tilavet secdesine özgü özel bir dua yoktur. Ancak tilavet secdesini gerektiren âyetleri işiten kişinin, hemen secde yapmaya fırsat bulamaz ise, “Semi’nâ ve eta’nâ ğufrâneke Rabbena ve ileyke’l-masîr” yani “İşittik ve itaat ettik!” demesi müstehaptır. O anda yapamadığı secdeyi daha sonra yapar. Secdeden hemen sonra da aynı cümle okunabilir.

SECDE AYETLERİ NELERDİR?

İşte, tilavet secdesinin yapıldığı 14 secde ayeti:

1. el-A'raf, 7/

2. er-Ra'd, 13/15

3. en-Nahl, 16/49;

4. el-İsrâ, 17/;

5. Meryem,19/58;

6. el-Hac, 22/18;

7. el-Furkân, 25/60;

8. en-Neml, 27/25;

9. es-Secde, 32/15;

Sâd, 38/24;

Fussilet, 41/37;

en-Necm, 53/62;

el-İnşikâk, 84/21;

Alak, 96/

Tilavet secdesi nedir, nasıl yapılır? Tilavet secdesi ayetleri neler ve nasıl kılınır?

Kur’an-ı Kerim’de bazı ayetler secde ayetleri olarak görülmektedir. Bu ayetler okunduğunda ya da başka biri okurken duyulduğunda mutlaka tilavet secdesi yapılması gerekir. Ancak pek çok kişi tilavet secdesinin nasıl yapılacağını tam olarak bilmemektedir. Biz de bu içeriğimizde tilavet secdesi nedir, nasıl yapılır? Tilavet secdesi ayetleri neler ve nasıl kılınır? Konularında ayrıntılı bilgileri sizler için bir araya getirdik. İşte tilavet secdesi ile ilgili tüm merak edilenler…

Tilavet Secdesi Nasıl Yapılır?

Tilavet secdesi nasıl yapılır? Sorusu çok fazla kişi tarafından sorulmaktadır. Kur’an-da bulunan secde ayetleri duyulduğunda ya da okunduğunda tilavet secdesi yapılmaktadır. Bu bir namaz değildir. Yalnızca secde şeklinde yapılmaktadır.

Tilavet Secdesi Nasıl Kılınır?

Tilavet secdesi nasıl kılınır? Diye soranlara bunun bir namaz olmadığını söyleyebiliriz. Kur’an-da bulunan secde ayetlerini okuyan ya da kılanlar tilavet secdesi yapmalıdır. Bunun için kişi kıbleye döner ve tilavet secdesi yapmaya niyet edere “Allah-u ekber” diyerek rükuya eğilir. Sonrasında secdeye yönelip 3 defa “subhane rabbiyel ala” der ve kalkar. Sonrasında otururken de “semi’na ve eta’na gufraneke Rabbena ve ileykel masir” deyip dua eder ve secde bitmiş olur. Tilavet secdesi namaz gibi değildir. Yalnızca tek bir secdeden oluşur. Dolayısıyla secdeden kalkan kişinin teşehhüt miktarı oturması ya da selam vermesi gerekmemektedir. Kur’an hatmi yapan kişiler secdeleri tek tek yapabileceği gibi tüm hatim bittikten sonra toplu olarak da yapabilirler.

Tilavet Secdesi Kılınışı

Tilavet secdesi kılınışı namaz gibi değildir. Bunun için kişi kıbleye döner ve tilavet secdesi yapmaya niyet edere “Allah-u ekber” diyerek rükuya eğilir. Sonrasında secdeye yönelip 3 defa “subhane rabbiyel ala” der ve kalkar.

Tilavet Secdesi Duası

Tilavet secdesi tamamlandıktan sonra tilavet secdesi duası yapılması gerekir. Bu dua “Semi'nâ ve eta'nâ ğufrâneke Rabbena ve ileyke'l-masîr” şeklindedir. Secdeden kalkınca bunun denmesi yeterlidir.

Namazda Tilavet Secdesi Nasıl Yapılır?

Namazda tilavet secdesi nasıl yapılır? Diye soranlara namaz bittikten sonra yapılabileceğini söyleyebiliriz.

Tilavet Secdesi Ayetleri

Tilavet secdesi ayetleri 14 tane olup bu ayetler; “er-Ra'd, 13/15, el-A'raf, 7/, el-Hac, 22/18, en-Nahl, 16/49, Meryem,19/58, el-İsrâ, 17/, el-Furkân, 25/60, Alak, 96/19, en-Necm, 53/62, en-Neml, 27/25, el-İnşikâk, 84/21, es-Secde, 32/15, Sâd, 38/24, Fussilet, 41/37 şeklindedir.

Tilavet Secdesi Hangi Cüzlerde Var?

Tilavet secdesi hangi cüzlerde var? Diye çok fazla kişi tarafından merak edilmektedir. Tilavet secdesinin olduğu cüzler şu şekildedir; 9. Cüz, Cüz, Cüz, Cüz, Cüz, Cüz, Cüz (bu cüzde 2 secde ayeti bulunur), Cüz, Cüz, Cüz, Cüz, Cüz (bu cüzde 2 secde ayeti bulunur). Bu cüzlerin hepsi sayıldığında Kur’an-ı Kerim’de toplam 14 adet secde ayeti olduğu görülmektedir. Bu ayetleri duyan ya da okuyan kişinin mutlaka tilavet secdesi yapması gerekmektedir. Tilavet secdesi bir namaz değildir ve bu secdenin yapılması dinen vacip görülmektedir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir