hamilelikte ağız acılığı / Ağız Acılığı Neden Olur? Ağızda Acılık Olmasının Sebepleri - Sağlık Haberleri

Hamilelikte Ağız Acılığı

hamilelikte ağız acılığı

seafoodplus.info

  • Nesne
  • İçindekiler

    Hamilelikte ağzımın tadı yok ne yapmalıyım?

    Naneli sakız ve naneli şekerler de ağızdaki ekşi ve acı tadı yok etmeye yardımcı olacaktır. Turunçgiller, meyve suları, limonata, vb yiyecekler ve içecekler de metalik tadı yok edebilen çözümlerdendir. Narenciye, ağızdaki kötü tadı nötralize eder ve tükürük üretimini artırır.

    Hamilelikte ağız acılığı nasıl geçer?

    Naneli diş macunu ve gargara kullanın. 1 bardak suya yarım tatlı kaşığı karbonatı koyup karıştırın ve bu çözelti ağız pH değerini nötralize ederek acı tadı gidermeye yardımcı olur. Naneli sakız, şeker yahut nane bitkisini çiğneyin. Narenciye meyve suları da acı tat ile etkili bir şekilde baş edecektir.

    Gebelikte yüzüstü yatmak bebeğe zarar verir mi?

    Anne adayların çekincesi özellikle alışık oldukları yüz üstü pozisyonda, bebeğin sıkışıp zarar göreceği düşüncesidir. Yüz üstü pozisyon, bebeğin eterafını saran amniyon sıvısı sayesinde bebeğe zarar vermez ve korkulmamalıdır.

    4 aylık hamile yüzüstü yatırılır mı?

    Gebeliğin Haftasına Kadar Rahat Pozisyonda Yatılabilir Trimester olan gebeliğin yaklaşık haftasına kadar gebe yatarken bir rahatsızlık duymaz. Karnı henüz büyümediği için yüzüstü, sırtüstü ve yan pozisyonlarda rahatlıkla yatabilir. Bu aylarda bilinenin aksine yüzüstü yatmak bebeğe zarar vermez.

    Hamilelikte tat bozuklugu ne zaman gecer?

    Hamilelik belirtileri, çoğunda belirli şiddette bulantılar olabilir, hafif vakalar ağızda metalik tat olarak tanımlar, vakaların çoğu haftada kendiliğinden geçer.

    Hamilelikte ağza acı su gelmesi ne iyi gelir?

    Gebelik reflüsünün etkisini azaltmak için bunları yapın Yemekte sıvı alımından kaçınılmalıdır. Sık aralıklarla az miktarda yemek yenilmeli ve yatmadan en az 2 saat önce besin tüketilmemeli. Mümkün olduğunca fazla kilo almamak için uygun bir diyet programı seçilmeli.

    Ağızda acılık hissi neden olur?

    En çok karşılaşılan enfeksiyon çeşitleri arasında viral enfeksiyon gelmektedir. Bu bağlamda enfeksiyon ağız acılığına sebep olabilmektedir. Aynı zamanda ağız mantarı da yine bu acıya neden olan problemler arasında yer alıyor. Tabii aşırı sigara kullanımı yine ağız acılığı getiren sebepler içerisinde yer almaktadır.

    Hamilelikte kaçıncı aydan sonra sırt üstü yatılmaz?

    Zaten 6. aydan sonra, büyüyen karnınız sebebiyle rahat edemezsiniz ve yüz üstü pozisyonda yatmayı tercih etmezsiniz. Sırt üstü yatmanız bebek için sakıncalıdır! Gebelik ilerledikçe, büyüyen rahim ve büyüyen karnınız, annenin omurgası boyunca seyreden ana damarlarına (atar ve toplar damarlar) bası yapar.

    Bazı hastalar ağızlarında metalik bir tat yaşarlar ve nedenleri değişiklik gösterebilir. Endişelenmeli misiniz? Bu hoş olmayan tadın ne anlama geldiğini, bunun neden kaynaklandığını ve nasıl önleyebileceğinizi öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin.

    Ağızdaki Metalik Tat Nedir?

    Paraguzi (disguzi olarak da adlandırılır), ağızdaki metalik tadın tıbbi adıdır. Paraguzi nadir görülen bir kronik rahatsızlıktır. Journal of the Canadian Dental Association’a göre, ilaçlar, psikolojik sorunlar, otoimmün hastalıklar ve nörolojik bozukluklar metalik tat ile bağlantılıdır.

    Ağızda Metalik Tat Neden Olur?

    Reçeteli satılan birçok ilaç ve takviye paraguziye neden olabilir ancak Cleveland Clinic'e göre, vitaminlerde olduğu gibi bu ilaçlardaki ve takviyelerdeki bileşenlerin vücut tarafından işlendikten sonra etkisi kaybolabilir. Ağız kuruluğu çoğu ilacın yaygın bir yan etkisidir ve ağızda metalik tat oluşumunu artırabilir. Ağız kuruluğunun etkilerini bol su içerek ve şekersiz sakız çiğneyerek azaltabilirsiniz.

    Tıbbi ve diş enfeksiyonları özellikle sinüs ve orta kulak enfeksiyonları olmak üzere ağızda metalik bir tada neden olabilir. Kulak burun boğaz uzmanı olarak da bilinen otolaringolojist, kulak, sinüs ve boğaz enfeksiyonlarını teşhis edebilir ve bu enfeksiyonların nasıl tedavi edileceğine dair önerilerde bulunabilir.

    Journal of Indian Academy of Oral Medicine & Radiology’de yayınlanan bir çalışmaya göre, akut nekrotizan ülseratif gingivitis (ANUG) olarak bilinen belirli bir diş enfeksiyonu ağızda metalik bir tada neden olabilir. Periodontist olarak bilinen bir diş eti uzmanından veya ANUG'u teşhis edip tedavi edebilen genel diş hekiminden bir randevu ayarlayın. Periodontist, diş etlerinizi iyileştirmeniz için evde ağız bakım rutininizi değiştirmenizi önerebilir. Ağız bakım suyu ile ağzı çalkalamak nefesi tazeler ve diş eti iltihabını önlemeye yardımcı olur. Diş etlerinizi sağlıklı hale getirir ve diş eti iltihabını azaltırsanız, metalik tat azalabilir.

    Hamilelik, kemoterapi, radyasyon tedavisi ve gıda alerjileri ağızda metalik tat semptomları oluşturabilir ve bu tür durumlarda ağızda oluşan tat genellikle geçicidir.

    Peki Önlenebilir Mi?

    Ağızda metalik tat oluşumunu önlemek için yapabileceğiniz birkaç önleyici tedbir bulunmaktadır. Öncelikle, dişlerinizi ve dilinizi günde iki kez fırçalayın, günde bir kez diş ipi kullanın, şekersiz sakız çiğneyin ve bol su için. Sigarayı bırakmanın ve bazı baharatlı yiyeceklerden uzak durmanın yanı sıra metal içermeyen mutfak takımlarına geçiş yapmak da işe yarayabilir.

    Hamilelik Belirtileri

    Siz hamile olduğunuzdan kuşku duymadan önce, vücudunuz gelişmekte olan embriyoyu desteklemek amacıyla bazı önemli değişiklikler geçirmeye başlamış olacaktır. Östrojen, progesteron ve HCG (Human Chorionic Gonadotrophin) gibi hamilelik hormonlarındaki yükselmeler yeni döllenen ve yerleşen yumurta için besleyici ve korunmuş bir ortam oluşturmak amacıyla senkronize olacaktır.

    Ben Ne Zaman Bir Şey Hissedeceğim?

    Kadınların çoğunluğu hamileliğin 6. haftasına gelinceye kadar hamilelik belirtilerini yaşamaya başlamazlar; ancak bu açıdan kişiler arasında büyük değişiklikler olabilir. Bazı kadınlar vücutlarını o kadar iyi tanırlar ki, hamile kaldıkları andan itibaren bir şeylerin olmaya başladığını bilirler. Hamile kalmaya çalışıyorsanız hamilelik belirtileri ve değişiklikleri hakkında uyanık olmanız gerekir. Doğurganlık tedavisi gören ve hamile kalmak için destek alan çiftler hamilelik göstergelerini genellikle hemen fark ederler.

    Bilmek İstediğimden Emin Değilim

    Hamile kalmaya çalışıyorsanız, muhtemelen bu konuda fazla ümitli olmamanız gerektiğini bilirsiniz. Hamilelik testi sonucunun negatif çıkması veya adet görme nedeniyle yaşanan kaçınılmaz düş kırıklığı birçok kadının tanıdığı bir deneyimdir. Unutmayın; hormon tabanlı doğum kontrol ilaçları kullandıysanız, bu ilaçları bıraktıktan sonra hamile kalmanız için 12 aya varabilen bir süre geçmesi gerekebilir.

    Ama Ben Hiçbir Fark Hissetmiyorum

    Bu hamilelik belirtilerinin tamamını veya çoğunu yaşamıyorsanız merak etmeyin. Bazı kadınlar hamileliklerinin ilk dönemlerini kendilerini her zamankinden farklı hissetmeden ya da çok az bir değişiklikle geçirebilirler. Bu, mümkün olan her hamilelik belirtisini yaşayan kadınlardan daha fazla risk altında bulundukları anlamına gelmez.

    Fiziksel Değişiklikler

    Meydana gelen fiziksel değişikliklerden biri rahim, vajina, serviks ve vulvaya giden kan miktarında artış olmasıdır. Bu dokular hamileliğin ilk döneminde belirgin bir mavimsi veya morumsu renk alır. Birçok kadın bunu fark etmez. Ancak, doktor tarafından yapılan leğen kemiği muayenesinde ya da özellikle dikkatli bir eşleri varsa bunlar fark edilir.

    Açlık hissi tüm benliğinizi kaplamış olabilir. Karnınızda kemirici bir boşluk hissi saatlerce sürebilir. Yemek yediğiniz zaman bu histen ancak kısa bir süre uzaklaşabilirsiniz ama tamamen kurtulmanız mümkün değildir.

    Mesanenizi boşalttığınız zaman fazla miktarda idrar çıkmasa bile sık sık tuvalete gitme ihtiyacı duyarsınız. Önceleri bunun olası bir idrar yolu enfeksiyonu olduğunu veya çok fazla kafein almaktan kaynaklandığını düşünürsünüz. Ama son haftalarda korunmadan cinsel ilişkiye girdiyseniz içinizde bazı kuşkular belirebilir.

    Bulantı ve midenin altüst olması: Bunun kusma ihtiyacı duyma noktasına kadar olması gerekmemekle birlikte, gün ve gece boyunca gelip giden bir huzursuzluk hissedebilirsiniz.

    Göğüslerin ağrılı, ağır ve hassas olması:  Göğüs uçları çok hassaslaşabilir ve kendini size hissettirecek dereceye kadar karıncalanabilir. Göğüs başı çevresinin rengi her zamankinden daha koyu renk alabilir. Göğüsleriniz adet dönemlerinizden hemen önceki gibi, hatta daha da rahatsızlık verici durumda olabilir.

    Az bir miktar vajinal kanama: Bu kanama regl kanaması kadar yoğun olmaz, yalnızca leke yapacak kadardır. Buna implantasyon kanaması adı verilir ve yeni döllenmiş yumurta rahmin kalınlaşmış, kaslı duvarına tutunduğunda meydana gelir.

    Hamileliğin en belirgin işaretlerinden biri zamanı gelen reglin olmamasıdır. Bir kadın, regl periyodunun uzunluğuna bağlı olarak, yumurtlamadan yaklaşık iki hafta sonra regl olur. Bazı kadınlarda hamilelikleri döneminde hafif bir regl olabilirse de bu pek yaygın değildir.

    Ağızda metalik veya asitli tuhaf bir tat:  Bunu tarif etmek güçtür ama bu tat yaygın da olabilir ve bundan kurtulması çok zordur. Diş fırçalama ve güçlü aromalı ağız gargaraları bu tadı biraz gizleyebilir.

    Normalde olmayan sırt ağrısı:  Sırt ağrıları hamilelik hormonlarının etkisiyle oluştuğu düşünülen bir başka erken hamilelik belirtisidir.

    Keskin ve artmış koku alma duyusu: Normalde hiç farkına varmayacağınız kokular midenizin bulanmasına ve baş dönmesine neden olabilir. Çiğ et, özellikle tavuk ve dana eti kokusu size kötü gelebilir. Normalde sizi rahatsız etmeyen pişen yemek kokularına hemen hemen hiç tahammül edemeyebilirsiniz.

    Her zaman hoşunuza giden yiyecek ve içeceklerden artık hoşlanmadığınızı fark edebilirsiniz. Kahve, alkol, kızartma veya yağlı yiyecekler sizi fiziksel olarak hasta edebilir. Sigara içiyorsanız, hamilelikte sigara içmeyi bir tarafa bırakın, sigaranın kokusu bile size kötü gelebilir.

    Olağan olmayan veya her zaman yediklerinizin dışındaki bazı yiyeceklere aşermeye başlayabilirsiniz. Turşu ve salamuralı yiyecekler gibi sirkeli yiyeceklere karşı yeni bir istek oluşabilir. Belki tuzlu yiyecekler de size çok çekici gelebilir.

    Leğen kemiğinizde şişlik ve daha fazla gazla birlikte ağırlık ve doluluk hissedebilirsiniz. O turşularla ilgili olarak kendinizi suçlarsınız ve kendi kendinize turşulara fazla yüklenmeyeceğinize söz verirsiniz. Aslında bu gazın beslenme şeklinizle pek ilgisi yoktur.

    Günü nasıl tamamlayacağınızı düşündürecek kadar aşırı yorgunluk hissi: Bakmanız gereken ve hem zamanınızı hem de fiziksel enerjinizi harcamanızı gerektiren başka çocuklarınız varsa bu durum daha da kötü olabilir.

    Ne zaman yumurtlayacağınızı kestirmek için bazal vücut ısınızı kaydediyorsanız, ateşinizin yaklaşık 18 gündür yükseldiğini fark edebilirsiniz. Yumurtlama sırasında ateşin yükselmesi normaldir ama döllenmiş bir yumurta rahime tutunmazsa ateş genelde yine normale döner.

    Duygusal Değişiklikler

    Bazı kadınlar kendilerinde bir şeyler değişmiş gibi, kendilerini farklı hissettiklerinden söz ederler. Bazıları, embriyo rahmin duvarına tutunduğunda bu anı tam olarak hissederler. Bu tutunma genellikle yumurtlamadan sonraki sekizinci veya onuncu günde olmaktadır. Normal zamanlara göre daha gözü yaşlı ve duygusal patlamalara daha açık olabilirsiniz. Bazen kendinizi bunalmış hissedebilir ve dengeli, sakin kişiliğinize ne olduğunu merak edersiniz.

    Birçok kadın evde idrarla hamilelik testi yaptırmak için reglin gecikmesine kadar bekler. Bazıları için bu çok uzun gelir. Hamilelik testi hamilelik hormonları bir kadının idrarında saptanabilir düzeye gelmeden önce yapılırsa, hamilelik testinin yalancı negatif sonuç vermesi mümkündür. Ancak, sonucun yalancı pozitif çıkması da mümkündür.

    Hamileliğiniz ilerledikçe, vücudunuzda farklı belirtiler ve değişiklikler oluşacaktır. Bunlardan bazıları daha belirgin ve gözle görülür biçimde bazıları ise gizli olacaktır. İki hamileliğin birbirinin aynı olmadığını unutmayın. Daha önce hamile kalmış olsanız bile, bu sefer farklı şeyler yaşamaya hazırlıklı olun.

    Paylaş:

    Gebelik Döneminde Ağızda Oluşan Acılık Hissini Geçirmenize Yardımcı Olacak Tüyolar

    Gebelikte Ağızda Acılık ve Ekşilik Hissi

    Hamilelik sürecinde anne adayının yaşayadığı mide bulantıları, kramplar, aşerme ve zaman zaman ruh halinde oluşan dalgalanmalar tipik gebelik semptomları arasında yer alır. Tüm bunlara ek olarak pek çok anne adayının yaşadığı durumlardan biri de ağızdaki acı tat hissidir. Hamilelikte ağızda acılık, anne adayları tarafından genellikle ağzın 'zehir' gibi olması şeklinde ifade edilir. Çoğu kişi tarafından ağız acılığı hamilelik belirtisi olarak belirtilir. Genellikle hamileliğin ilk üç aylık döneminde (1. trimester) yaşanan bu durum, gebeliğin 4. ayından itibaren geçmeye başlar.   

    Gebelikte Ağızda Acı Tat Oluşma Nedenleri

    Hamilelik sırasında ağızda ekşime duygusu ve acılık hissi tıpta disguzi (sürekli anormal tat alma duygusudur. Kötü, tuzlu, metalik, bozuk ya da bayat olarak tarif edilebilir.) olarak adlandırılır. Söz konusu durum gebelik döneminde anne adaylarında sıklıkla görülürken, ciddi sorunlara işaret etmez. Gebelikte ağız acılığının nedeni uzmanlar tarafından tam olarak tespit edilmemekle birlikte, hamilelik döneminde hormonlarda meydana gelen değişimin buna neden olabileceği söyleniyor.

    Östrojen Hormonu ve Vitaminler Ağızda Ekşi ve Acı Tada Neden Olabilir

    Gebelik döneminde vücuttaki östrojen hormonun üretiminde bir artışın söz konusu olduğu, bu hormonun anne adayının tat ve koku alımında yaşanan değişikliklerden sorumlu olduğu tahmin ediliyor. Bu dönemde alınan antibiyotikler ve doğum öncesinde kullanılan vitaminlerinin de gebelikte ağızda ekşi ve acı tadın hissedilmesine neden olabileceği düşünülüyor.

     Gebelik Döneminde Ağızda Oluşan Acılık Hissini Geçirmenize Yardımcı Olacak Tüyolar  

    Hamilelikte Ağızda Oluşan Acı ve Ekşi Tat Nasıl Geçer?

    • Dişlerinizi günde en az 2 defa fırçalayın.
    • Naneli diş macunu kullanın.
    • 1 bardak suya yarım tatlı kaşığı karbonatı koyarak iyice karıştırın ağzınızı çalkalayın. (Bu çözelti ağız PH dengenizi (asit) nötr hale getirerek ağzınızdaki acı tadın giderilmesine yardımcı olur.)
    • Naneli şeker, naneli sakız ya da direkt nane bitkisini çiğneyin. (Nanenin iyi yıkandığından emin olun.)
    • Narenciye meyve suyu için. (Portakal suyu ve limonata iyi bir seçenektir.)
    • Salatalara sirke ekleyin. Sirke tükürük salgısını artırarak ağızdaki acı tadı giderir. Sirkenin dezenfekte özelliği olması nedeniyle özellikle yeşil salataları rahatlıkla tüketebilmenize olanak sağlar.
    • Günde  ,5 litre su içmek ağızdaki acılığın gitmesine yardımcı olacaktır.

    Editörün Seçtikleri

    Popüler Yazılar

    Gebe Sözlüğü

    nest...

    batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir