dicle nehri hangi illerden geçer / Firat nehri hangi illerden gecer? – Cevap-Bul.com

Dicle Nehri Hangi Illerden Geçer

dicle nehri hangi illerden geçer

Dicle Nehri Nerede? Nereden Doğar? Derinliği Ve Özellikleri

Dicle nehri, Fırat nehriyle birleşerek tarihte önemli bir yere sahip olan Mezopotamya bölgesini oluşturmaktadır. Bu bölgedeki pek çok medeniyet bu iki nehir sayesinde ortaya çıkmıştır.

Dicle Nehri Nerede?

Dicle nehri, Orta Doğuda bulunan en büyük nehirlerden biri olarak kabul edilmektedir. Bu nehir, Türkiye'den doğarak Irak topraklarında Fırat nehri ile birleşerek Şattülarap bölgesinde Basra körfezine dökülmektedir. Dicle nehri kaynağını Elazığ ili yakınlarında yer alan Hazar gölünden almaktadır. Dicle nehri Türkiye, Irak, İran ve Suriye sınırlarında havzası bulunan bir nehir olarak ifade edilmektedir.

Nereden Doğar?

Dicle nehri Türkiye'de Elazığ ili yakınlarında yer alan Hazar gölünden doğmaktadır. Dicle nehri Türkiye'nin önemli akarsuları arasında yer almaktadır.

Dicle Nehrinin Derinliği ve Özellikleri

Dicle nehri 1900 km uzunluğuna sahip bir nehir olmaktadır. Tarih için önemli olan bu nehrin özellikleri şunlar olmaktadır:

- Dicle nehri rejimi düzenli bir akarsu olmamaktadır.
- Akış hızı fazla olan bir nehir olarak bilinmektedir.
- Dicle nehri üzerinde enerji üretilmektedir.
- Tarımcılık faaliyetlerine katkısı olan bir nehir olmaktadır.
- Dünyada yer alan uzun nehirler arasında yer almaktadır.
- Dicle nehri kış mevsiminden sonra su taşıma kapasitesi artmaktadır. En az suyu bahar aylarında taşıdığı belirtilmektedir.
- Mezopotamya bölgesinde sık kullanılan bir su yolu olarak belirtilmektedir.

kaynağı değiştir]

Nehrin Sümerce ismi İdigna veya İdigina 'dır, akan su anlamındadır. Sonradan bu isim Elamcayati-gi-ra ve bundan sonra eski Farsçaya Tigra ve eski Yunanca Tigris olarak geçmiştir. Sümerce isim Akatçayaİdiklat olarak geçmiştir, bu isimde İbranicedeHiddekel, SüryanicedeDiklatArapçadaDicle olmuştur. Modern Türkçe ve Farsçada Dicle, Kürtçede dicle, dîjle'dir.

Dünyada Diclenin bilinen adı Tigris'tir. Dünya dillerinede Yunancadan geçmiştir. Yunancada kelimelerin sonuna gelen –is eki gelir ve "Tigris"ten çıkarılınca geriye kök kelime Tigr kalıyor.[kaynak belirtilmeli]

Dicleüzerindeki Hasankeyf'in tarihi köprüsünün kalıntıları ve yeni köprü bir arada.

Ayrıca bakınız[değiştir

Fırat nehri hangi illerden geçer? Toplam uzunluğu kaç km'dir? Fırat Nehri'nin ismi nereden geliyor?

Fırat Nehri, başlangıç noktası olarak Ağrı Diyadin'de doğan ve dünyanın en uzun ırmaklarındandır. Peki, Türkiye'de hangi illerden geçer?

FIRAT NEHRİ HANGİ İLLERDEN GEÇER?

Fırat, Güneybatı Asya'nın en uzun ırmağıdır. 

Başlangıç noktaları Ağrı Diyadin'den kaynayan Murat Nehri ve Erzurum Dumludağ'da kaynayan Karasu Nehri'dir. Bu Nehirler Elazığ İl sınırlarında birleserek Fırat Nehrini oluşturur.Fırat Nehri Erzincan, Tunceli, Elâzığ, Malatya, Diyarbakır, Adıyaman, Gaziantep, Şanlıurfa il sınırını belirledikten sonra Suriye, daha sonra Irak topraklarına girer. Irak'ta denize uzak olmayan bir noktada Dicle Nehri ile birleşerek Şatt'ül-Arab'ı oluşturur ve Basra Körfezi'ne dökülür. Nehrin en önemli kolları Murat Nehri, Karasu Nehri, Tohma Çayı, Peri çayı, Çaltı ve Munzur Suyu'dır.

FIRAT NEHRİ'NİN İSMİ NEREDEN GELİR?

Batı dillerinde Fırat Nehri, Euphrates olarak geçer. Euphrates adı Yunanca'dan gelen bir sözcüktür. İsmin asıl kaynağı konusunda çeşitli görüşler bulunmaktadır:

Eski Farsça'daki Ufratu ve Akad dilindeki Purattu 'dur. Eski Farsça'daki sözcüğün Avesta'da geçen huperethuua(geçmesi kolay) olduğu tahmin edilmektedir. Arapça tasasızlık, rahatlık anlamına gelen "ferahat" kelimesinden gelmektedir.



Fırat; Akadcada Pu-rat-tu, Sümercede Buranun olarak geçmektedir. Kelimenin Hint-Avrupa kökenli olmadığı, Akadca ve Sümerceden kaynaklandığı, Eski Farsça ve Farsça aracılığıyla diğer dillere geçtiği görüşü ağırlık kazanmaktadır. Eski Asur dillerinde de fonetik olarak Fırat sözcüğüne yakın olan pratru kelimesi de ilk gelene ait olan anlamında kullanılmıştır.

TOPLAM UZUNLUĞU KAÇ KM'DİR?

Toplam uzunluğu 2.800 km, Türkiye sınırları içinde kalan bölümün uzunluğu ise 1263 km'dir. 720.000 km² su toplama havzasına sahiptir. Türkiye'nin en geniş havzasına sahip olan Fırat Nehri yılda ortalama 30 milyar m³ su taşımaktadır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası