biontech aşı randevusu nasıl alınır / Covid-19 aşı randevusu nasıl alınır? Hatırlatma dozu kimlere yapılacak?

Biontech Aşı Randevusu Nasıl Alınır

biontech aşı randevusu nasıl alınır

Covid aşısı: 3. doz için randevu nasıl alınır, MHRS ve e-nabız sistemi nasıl çalışıyor?

Covid aşısı

Kaynak, Getty Images

Türkiye'de daha önce ağırlıklı olarak Çinli Sinovac şirketinin ürettiği CoronaVac aşısının yapıldığı sağlık çalışanları ve 50 yaş üstüne üçüncü doz aşı randevusu verilmeye 1 Temmuz itibarıyla başlandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, "Üçüncü doz aşının hangi aşı türü ile olduğunun herhangi bir kısıtlaması ya da önceliği yoktur. Vatandaşlarımız ve sağlık çalışanlarımız ilk iki dozda hangi aşıyı yaptırmış olurlarsa olsunlar üçüncü doz olarak istedikleri aşıyı olabilirler. Bu konuda tercih sizlere aittir" dedi.

Şu anda üçüncü doz aşı sırası gelenler, randevu alırken Sinovac ya da BioNTech aşıları arasında tercih yapabiliyor. Rusya'nın ürettiği Sputnik V aşılarının ilk teslimatı yapıldı ancak henüz aşılama programına dahil edilmiş değil.

Türkiye'de alınan bir başka kararla da iki doz aşı arasındaki süre sekiz haftadan dört haftaya düşürüldü.

Hem aşı randevusunu öne çekmek hem de üçüncü doz aşı randevusu almak için MHRS sitesinin ve e-Nabız uygulamasının kullanılması gerekiyor.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 19 Haziran itibarıyla toplam yapılan doz sayısı 40 milyonu aştı. 26,5 milyon kişiye ilk dozu aşı yapılırken, bunların 14 milyonu ikinci doz aşısını da oldu.

Türkiye'de Çin üretimi Sinovac aşısıyla başlayan aşılama kampanyası BioNTech/Pfizer aşısıyla devam ediyor. Bu hafta içerisinde programa dahil edilmesi beklenen Rus üretimi Sputnik V aşılarının ilk teslimatı yapıldı. Sputnik V aşısının ne zaman programa dahil edileceği henüz bilinmiyor ancak bunun kısa bir süre içerisinde olması bekleniyor.

Ayrıca, Türkiye aşı programına hız kazandırmak için aile hekimlerinde de BioNTech aşılarının yapılması uygulaması başlattı.

MHRS ve e-Nabız'dan aşı randevusu nasıl alınıyor?

Aşı randevuları, Merkezi Hastane Randevu Sistemi (MHRS) ve e-Nabız üzerinden alınıyor.

Gösterilen yoğun ilgi nedeniyle bazı kullanıcılar sistemlerin geçici olarak çöktüğünü bildiriyor.

Merkezi Hekim Randevu Sistemi ya da kısa adı ile MHRS, aşı sırası gelen ve kriterlere uyan vatandaşların e-Nabız üzerinden eriştikleri ve aşı randevularını alabildikleri bir platform.

Sisteme hem MHRS'nin internet sitesi, hem de mobil uygulamasından ulaşılabiliyor. Randevu almak için üyelik gerekiyor. Üyelik bilgilerini girenler, kimlik numarası ve şifreleri ile hastane ve doktor seçimi yaparak aşı randevularını alabiliyor.

ALO182 hattından telefonla da aşı randevu almak mümkün.

Randevu bilgileri, e-Nabız ve cep telefonuna gönderilen kısa mesaj üzerinden kişiye bildiriliyor.

Adım adım aşı randevusu

Sağlık Bakanlığı, randevu almak ve aşı yaptırmak için sekiz aşamalı bir rehber yayımladı.

Buna göre;

  • Kişiler aşı randevusu alıp alamayacaklarını e-Nabız veya 2023'e mesaj atarak öğrenir
  • Aşı sırası geldiyse MHRS uygulamasından randevu alınır
  • Randevu bilgileri SMS olarak gönderilir ve randevu tarihinde aşının yapılacağı merkeze gidilir
  • Burada sağlık personeli "Aşıla" adı verilen uygulama üzerinden gelen kişinin aşı randevusu olup olmadığını kontrol eder
  • Uygulanacak aşının seri numarasını gösteren barkod uygulamaya okutulur ve aşı yapılır
  • İkinci doz aşı randevusu alınır
  • İkinci doz aşı randevusunun detayları kişiye ulaştırılır
  • Dijital aşı kartları HES ve e-Nabız uygulamalarına eklenir

Sağlık Bakanlığı, aşı uygulama noktalarında kalabalık oluşmaması için, randevu saatinden 15 dakika önce gidilmesinin yeterli olduğunu belirtiyor ve maske kullanımına dikkat etmek konusunda uyarıyor.

Türkiye'de aşılama sırası nasıl?

1. AŞAMA: Belirlenen öncelik sıralamasına göre, 1. Aşama'da ilk olarak sağlık çalışanları, bakım evlerinde kalanlar ve 65 yaş üstü bireyler var.

2. AŞAMA: 2. Aşama'da öncelikli sektörler ile 50-64 yaş aralığında bireyler aşılanıyor.

Öncelikli sektörler arasında, gıda sektörü, eğitim sektörü ve taşımacılık da bulunuyor. Dolayısıyla öğretmenlerin ve marketlerde çalışanların aşılanmasının bu aşamada gerçekleşmesi bekleniyor.

3. AŞAMA: 3. Aşama'da, yaş aralığından bağımsız olarak kronik hastalığı bulunan kişilere aşı yapılacak. 18 yaş üstü bireylerin tamamına da 3. Aşama'nın B grubunda aşı yapılacak.

4. AŞAMA: 4. Aşama'da ise aşılanma sırası geldiği halde zamanında aşı yaptırmayanlara aşı yapılacak.

Aşı uygulama rehberi

Sağlık Bakanlığı "aşı uygulama rehberi" yayımladı ve aşı uygulamasının bazı detaylarını paylaştı.

Rehberde yer alan bilgiler şöyle:

  • Aşı tercihen sol koldan ve otururken yapılacak.
  • İlk dozdan sonra ciddi alerjik reaksiyon yaşanırsa ikinci doz uygulanmayacak.
  • 38 derece ve üzerinde ateşi olanların, henüz kesin tanı konulmamış akut hastalığı olanların ve epilepsi gibi kronik hastalıkların akut atakları sırasında olanların aşıları ertelenecek.

'10 gün önce temaslı olan kişilere aşı yapılmayacak'

  • İkinci bir talimata kadar hastalığı geçiren ya da aşıdan 10 gün önce temaslı olan kişilere aşı yapılmayacak.
  • Virüs aşısıyla, grip, zatürre ve diğer rutin aşılar arasında en az iki hafta olması gerekiyor.
  • Kızamıkçık, kabakulak ve suçiçeği gibi canlı aşılarda ise en az 4 hafta beklenecek. Kuduz ve tetanos aşısı ise zaman bırakmadan yapılabilir.

Hamilelere 'ilk 3 ayda uygulanmaması' tercih edilecek

  • Covid-19 hastalığını ağır geçirme riski yüksek olan hamileler, istedikleri takdirde aşı olabilecek. Ancak, hamileliğin ilk üç ayında aşı uygulanmaması tercih edilecek. Emziren anneler isterse aşı olabilir.

Aşı olanlar 6 aya kadar takip edilecek

  • Aşı olanlar 6 aya kadar takip edilecek.
  • Aşı uygulanan bölgede ağrı/kızarıklık/şişlik, yorgunluk, baş ağrısı, gibi belirtiler sisteme girilecek.
  • 6 aya kadar tat veya koku kaybı, yüz felci gibi nörolojik istenmeyen etkiler de kayıt altına alınacak.

Yan etkilerle karşılaşanlar ne yapabilir?

Aşı sonrasında sık olarak karşılaşılabilecek durumlar ve bu hafif durumlara yönelik yaklaşımlar ise şöyle sıralanıyor:

  • Aşı uygulanan bölgede ağrı/şişlik/kızarıklık

Aşı uygulanan kol yüksekte olacak şekilde pozisyon vermek ve soğuk uygulama yapmak gerekiyor. (Örnek: Soğuk suyla ıslatılmış bir havlunun aşı yapılan bölgeye uygulanması. Bu sırada cilde doğrudan buz temas ettirilmesinden kaçınılmalı.)

Parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanılabilir.

İstirahat etmek ve yeterli düzeyde sıvı almak gerekiyor.

İstirahat etmek, yeterli sıvı almak gerekiyor ve parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanılabilir.

Parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanılabilir.

İstirahat etmek, yeterli düzeyde sıvı almak gerekiyor. Parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanılabilir.

Beslenme ishal diyetine uygun olarak düzenlenebilir. Ağızdan sıvı ve gıda alınamayacak kadar kusma olması durumunda sıvı kaybı olduğunda sağlık kuruluşuna başvurmak tavsiye ediliyor.

Aşı randevu alma nasıl yapılır? Biontech ve Sinovac Koronavirüs aşı randevusu alma

Aşılama kapsamına dahil edilen gruplar birer birer aşı randevularını alarak aşılarını olmayı sürdürüyor. Aşı yaptırmak isteyen kişiler e nabız ve MHRS üzerinden e devlet şifrelerini kullanarak randevularını alabiliyorlar. Ya da telefondan ALO 182’yi arayarak randevu sistemi üzerinden randevu oluşturabiliyorlar. Ancak ALO 182 sistemi yoğunluktan dolayı uzun sürebiliyor bu nedenle MHRS ve e nabız üzerinden işlemler sıra beklemeden daha kolay hallediliyor. Peki, randevular nasıl alınıyor?

E DEVLET MHRS E NABIZ AŞI RANDEVUSU ALMA  

Öncelikli grupta olduğunuzu tespit ettikten sonra “enabız.gov.tr” adresinde e-devlet ile giriş yapabilirsiniz. Burada yer alan e-devlet ile giriş seçeneğini tıklamanız yeterli olacak.

Giriş yaptıktan sonra açılan sayfada “aşı randevusu alma” işlemini işaretleyin. Bunun ardından size “Aile Hekimi” ve “Hastane” seçeneklerini sunacak.

Aile hekimini seçmeniz durumunda kendi aile hekimim ya da başka aile hekimi seçeneğini aktaracak istediğinizi işaretleyebilirsiniz.

Hastaneyi seçmeniz durumunda da yine size uygun olan hastanenin listesi verilecek. Bu sayfalar açıldıktan sonra seçtiği gün ve saatte aşı randevunuz alınmış olacak.

RANDEVU ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ...

TELEFONDAN AŞI RANDEVUSU NASIL ALINIR?

Telefondan aşı randevusu almak için ALO 182’yi arayabilirsiniz. Burada sizden kimlik bilgileriniz istenecek bu nedenle kimliğinizin yanınızda olmasında fayda var. Ardından oluşturmak istediğiniz randevu hakkında sorular sorulacak. Seçimlerini yaptıktan sonra randevunuz oluşturulmuş olacak. Ancak aşılamadaki yoğun talep nedeniyle ALO 182’de bekleme süresi bulunuyor bu yüzden internet üzerinden daha hızlı randevu alınabilir.

Aşı randevu alma nasıl yapılır Biontech ve Sinovac Koronavirüs aşı randevusu alma

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası