ada cayi zarari / Adaçayının faydaları ve zararları nelerdir? Adaçayı nasıl demlenir? - Sağlık Haberleri

Ada Cayi Zarari

ada cayi zarari

Ada&#;ayı Faydaları Ve Zararları Nelerdir? Ada&#;ayının Yan Etkileri Nelerdir?

Adaçayı Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Sağladığı faydalarla ön plana çıkarak insanlara fayda sağlayan bir bitkidir. Bazı sağlık problemlerine karşı doğal tedavi yöntemi arayan kişiler bu tür bitkileri tercih edebiliyor. Doğal bitkiler eski çağlardan günümüze kadar şifre olarak adlandırılıyor. Bu şifa bitkilerinin sağlığa olan katkılarıyla insan vücudu daha dirençli bir yapıya dönüşebiliyor. Pek çok kişi adaçayı hakkında araştırma yaparak faydaları hakkında bilgi sahibi olmaya çalışıyor. Adaçayının insan vücuduna sağladığı faydalar şu şekilde sıralanabilir;

Depresyona faydalıdır

Beyin fonksiyonlarını geliştirir

Sakinleştiricidir

Stresi azaltır

Hafızayı güçlendirir

Kan şekerini dengeler

Safra kesesini düzenli çalıştırır

Yaşlılığı yavaşlatır

Boğaz ağrılarına iyi gelir

Ağız yaralarında kullanılır

Diş iltihaplarına iyi gelir

Baş ağrılarını engeller

Mantar enfeksiyonuna karşı korur

Menopozu düzenler

İshale iyi gelir

Sindirim sistemini düzenler

Saçların beyazlamasına karşı kullanılır

Terlemeyi azaltır

Adaçayının insanlara sağladığı faydalar bu şekilde sıralanabilir. Daha birçok hastalığa iyi geldiği bilinen bir bitkidir. Eski çağ dönemlerinden bugüne kadar tercih edilen ve kullanılması yaygın olan bir çay türüdür. Sağladığı faydalarla ön plana çıkarak insan sağlığına oldukça iyi gelir. Bazı hastalıklarda kullanılan doğal tedavi yöntemleri arasında yer alıyor. Özellikle stresle başa çıkma konusunda oldukça etkilidir. Stresli bir hayatı olan kişilerin adaçayı tüketmesiyle birlikte stresi azaltacaktır. Herhangi bir vücut ağrısı veya enfeksiyon durumlarında çok fayda sağlayan bir bitkidir.

Adaçayının yararları olduğu kadar bazı durumlarda zararları da olabiliyor. Bu zararlar şu şekildedir;

Erkeklerde meme büyümesi yapar

Erkeklerin cinsel isteğini azaltır

Fazla östrojen üretir

Çok fazla tüketilmesi durumunda sperm kalitesi düşer

Kalp ritmini değiştirebilir

Kalp hastalarının fazla tüketmemesi gerekir

Adaçayın Yan Etkileri Nelerdir?

Adaçayı ilaç sektöründe yaygın olarak kullanılan bitkidir. Orta çağlardan günümüze kadar gelen bu bitkinin insan vücuduna olan katkıları oldukça fazladır. Ada çaylarının yaklaşık olarak farklı türü bulunuyor. Pek çok hastalığa iyi geldiği bilinen adaçayının kullanımı gün geçtikçe artıyor. Bu çay türlerinin insanlara ne gibi fayda sağladığı pek çok kişinin merak ettiği bir konu oluyor. Özel aromasıyla ve kokusuyla her insanın ilgisini çekebilen bir çay türüdür.

Adaçayının çok fazla tüketilmesi durumunda bazı yan etkiler ortaya çıkabilir. Bu etkiler tüketime göre insan vücudunda büyük tepkimelere yol açabilir. Özellikle kalp hastalarının çok fazla tüketmesi durumunda, bazı sağlık sorunları oluşabilir. Her ne kadar faydalı olsa da, fazla tüketim yapıldığında olası yan etkileri bulunur. Özellikle erkeklerde birçok sorun oluşturabilir. Cinsel isteği azaltmasıyla bilinen adaçayı, erkekleri bu konuda oldukça etkileyebiliyor.

Adaçayı Ne Kadar Tüketilmeli?

Adaçayı şifa bitkileri arasında yer alan bitkilerden biridir. Fakat sağlığa olan etkileriyle birlikte fazla tüketilmesi de bazı sağlık sorunlarına yol açabilir. Gün içerisinde fazla tüketim yapılmasıyla birlikte olası yan etkileri beraberinde getirebilir. Her gıda da olduğu gibi fazla tüketilmesi insan sağlığının fonksiyonlarını bozabilir. Gün içerisinde belirlenen tüketim miktarından fazla tüketilmemesi öneriliyor. Pek çok kişi şifa sağlaması nedeniyle tüketimi fazlalaştırarak, zararların oluşmasına neden oluyor.

Adaçayı Nasıl Yetiştirilir?

Şifa bitkisi olarak bilinen adaçayı, kapalı veya açık alanlarda kolaylıkla yetiştirilebiliyor. Adaçayı yetiştirmek isteyenler genellikle küçük bir bitki alarak çoğaltma işlemi yapıyor. Genellikle Mayıs ayında dikilen bu bitkiler, kısa bir süre içinde istenilen seviyeye gelebiliyor. Adaçayları çoğunlukla yılda iki veya üç defa açar. Her saksıya tohum eklemesi yapmak ve her gün sulama işlemi yapmak çok önemlidir.

Günde 2 Fincandan Fazla Adaçay&#; &#;çerseniz…

Sakinle&#;mek ve mideyi rahatlatmak için tüketilen adaçay&#;, bitki çaylar&#; aras&#;nda ad&#;n&#; en çok duyuran çaylardand&#;r. Düzenli ve ölçülü tüketildi&#;inde tepeden t&#;rna&#;a yenilik katan bu faydal&#; çay bazen zararl&#; hale gelebilir.

Sadece adaçay&#; de&#;il; bilinen di&#;er bitki çaylar&#; bilinçsiz &#;ekilde tüketildi&#;inde vücuda zarar verebilir. Bedeninizin zarar görmemesi için, daha sa&#;l&#;kl&#; sonuçlar alman&#;z için sizlere adaçay&#;n&#;n zararl&#; özelliklerinden bahsedece&#;iz.

Adaçay&#; as&#;rlar öncesinde kullan&#;lan, tütsü olarak yak&#;lan, zaman zaman çay olarak içilen bir bitkidir. Tütsü halinde evdeki enerjiyi de&#;i&#;tirdi&#;i ve negatif enerjiyi yok etti&#;i bilinir. Çay halinde içildi&#;inde ise vücudu ar&#;nd&#;rmas&#;yla bilinir. Çok fazla yararlar&#; olan bu çay, baz&#; durumlarda zararl&#; hale gelir.

Herkes için yan etkisi olmasa da; bireysel farkl&#;l&#;klara göre zararlar&#; meydana gelebilir. Bu nedenle adaçay&#;n&#; tüketmeden önce, &#;imdi sizlere sundu&#;umuz bilgileri gözden geçirmelisiniz!

Adaçay&#;n&#;n zararlar&#; kad&#;n ve erkek okurlar&#;m&#;z&#; yak&#;ndan ilgilendiriyor. &#;imdi bu sayfada adaçay&#;n&#;n yan etkilerini göreceksiniz. En do&#;ru tüketim &#;ekli için; bu bilgileri bir kö&#;eye not etmeyi unutmay&#;n&#;z!

Kilo Verdiren Adaçay&#; (S&#;k&#;la&#;t&#;r&#;c&#;)

Adaçay&#;n&#;n Bilmedi&#;iniz 9 Zararl&#; Etkisi

1) Emziren Annelerin Süt Kalitesini Dü&#;ürebilir

  • Adaçay&#;n&#;n tüketim önerisi günde 1 veya 2 fincand&#;r. Bu ölçünün d&#;&#;&#;ndaki tercihler tüm bedeninizi etkiler.
  • Özellikle de emzirme döneminde olan anneler için risk ta&#;&#;r.
  • Adaçay&#;n&#;n çok fazla tüketilmesi, süt kalitesini dü&#;ürmektedir. Süt verimini azaltt&#;&#;&#; için emzirme döneminde önerilmemektedir.
  • Adaçay&#;n&#; çok fazla içmemek, ölçülü tüketmek anne ve bebek sa&#;l&#;&#;&#; için daha iyi olacakt&#;r.

Emziren Anne Diyeti: Süt Art&#;ran, Zay&#;flatan Diyet Listesi

emziren anne

2) Karaci&#;eri Yorar

  • Adaçay&#;n&#;n gün içinde fazla tüketilmesi karaci&#;er fonksiyonlar&#;n&#; etkiler.
  • Baz&#; adaçay&#; çe&#;itlerinin içinde thujone maddesi yer al&#;r. Bu madde ise vücuda uzun süre al&#;nd&#;&#;&#;nda karaci&#;er ve sinir sistemini bozmaktad&#;r. Bu nedenle ölçülü tüketilmesi vurgulan&#;r.
  • S&#;v&#; al&#;m&#; niyetine adaçay&#;n&#; çok fazla tüketmek yerine içme suyuna önem vermek daha sa&#;l&#;kl&#; bir karar olabilir sizin için.
karaci&#;er a&#;r&#;s&#;

3) Hormonlar&#;n Dengesini Bozar

  • Adaçay&#; hormonlar&#; kontrol etme özelli&#;ine sahiptir. Düzenli ve a&#;&#;r&#; miktarda tüketildi&#;inde kad&#;n ve erkek hormonlar&#;n&#;n dengesini bozar.
  • Adaçay&#; çok fazla östrojen içermektedir. Bu özelli&#;i ise kad&#;nlar&#;n armut tipi bedene sahip olmas&#;na neden olur.
  • Erkeklerde ise gö&#;üs büyümesini meydana getirir.
  • Hormonlar&#;n i&#;leyi&#;ini bozmamak ve organlar&#;n sa&#;l&#;&#;&#;n&#; korumak için adaçay&#; tüketiminde ölçülü olman&#;z gerekir.

Hormon Düzenleyici 15 Do&#;al Bitki ve Yiyecek

4) Cinsel &#;ste&#;i Bast&#;r&#;r

  • Adaçay&#; zararlar&#; erkek okurlar&#;m&#;z&#; da yak&#;ndan ilgilendiriyor.S&#;k s&#;k adaçay&#; tüketenlerin cinsel dürtüleri bast&#;r&#;l&#;r.
  • Adaçay&#;n&#; çok tüketen erkeklerin sperm kalitesi dü&#;er.
  • Adaçay&#;n&#;n faydalar&#;n&#; almak isteyenler ölçülü tüketmeyi unutmamal&#;. Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin adaçay&#; tüketimine ara vermesi gerekir.
  • Doktorunuzun uygun gördü&#;ü ölçüde adaçay&#; tüketimine devam edebilirsiniz. Ancak çok fazla tüketimde üreme hormonlar&#;n&#;n kalitesini dü&#;ürebilirsiniz.
cinsel hormonlar

5) Kalp Çarp&#;nt&#;s&#; Olu&#;turur

  • Bitki çaylar&#;n&#;n fazla içilmesi kalp ritmini de&#;i&#;tirebilir. Adaçay&#; da bu çaylardan biridir.
  • E&#;er kalp rahats&#;zl&#;&#;&#; riski alt&#;ndaysan&#;z gün içinde 2 fincandan fazla tüketmemelisiniz.
  • Son zamanlarda çok s&#;k adaçay&#; tüketiyorsan&#;z ve kalp çarp&#;nt&#;s&#; hissediyorsan&#;z 7 gün boyunca adaçay&#; içmeye son verebilirsiniz.

Kalp Çarp&#;nt&#;s&#; Neden Olur? Ne &#;yi Gelir? Belirtileri, Bitkisel Tedavisi

Kalp Çarp&#;nt&#;s&#;

6) Dü&#;ük Riskini Meydana Getirir

  • Adaçay&#;n&#;n hamilelere zarar&#; var m&#; diyen anne adaylar&#;m&#;z&#; funduszeue.infolik döneminde bitki çaylar&#; zaman zaman risk olu&#;turur.
  • Adaçay&#; da rahim kaslar&#;n&#; gev&#;etti&#;i için dü&#;ük riskini olu&#;turmaktad&#;r.
  • E&#;er riskli bir gebelik süreci içindeyseniz; adaçay&#;ndan uzak kalman&#;z sizin ve bebe&#;inizin sa&#;l&#;&#;&#; için önemli olacakt&#;r.
  • Gebelik planlanan aylarda adaçay&#; içmek önerilmez. Bir süre adaçay&#;na mola verebilirsiniz.
hamilelik

7) Tansiyonu Yükseltir

  • Tansiyon hastal&#;&#;&#;n&#;z varsa adaçay&#; sizin için önerilmemektedir.
  • Gün içinde 2 fincandan fazla adaçay&#; içenlerin kan ak&#;&#;&#; h&#;zlanaca&#;&#; için yüksek tansiyon sorunu meydana gelebilir.
  • Kalp hastal&#;&#;&#; te&#;hisi içinde olanlar, adaçay&#;ndan bir süre uzak kalmal&#;d&#;r.
  • Tansiyon dengesini korumak için küçük fincanlarda ölçülü miktarda adaçay&#; içmeye özen gösteriniz.

Tansiyon Dü&#;üklü&#;üne &#;yi Gelen 10 Do&#;al Tedavi

tansiyon

8) Mide Yanmas&#;na Neden Olur

  • Adaçay&#; mideye zararlar&#; ile de dikkat çekmektedir. S&#;k s&#;k adaçay&#; tüketiyorsan&#;z ve özellikle aç karn&#;na içiyorsan&#;z mide yanmas&#;na davet ç&#;karabilirsiniz.
  • Adaçay&#; ö&#;ünler aras&#;nda tüketilmesi önerilen bir bitki çay&#;d&#;r. Mideye zarar vermemesi ad&#;na tok karn&#;na içilmesi tavsiye edilir.
mide yanmas&#;

9) Kan &#;ekerini Dü&#;ürür

  • Adaçay&#; dü&#;ük kan &#;ekeri sorunu olanlara önerilen bir çay de&#;ildir. E&#;er kan &#;ekeriniz s&#;k s&#;k dü&#;ük ç&#;k&#;yorsa adaçay&#; içmemelisiniz.
  • Adaçay&#; kan &#;ekerini dü&#;ürece&#;i için bay&#;lma gibi durumlara neden olur. Bu nedenle adaçay&#;n&#; bilinçli tüketmelisiniz.
kan &#;ekeri

Fazla Ye&#;il Çay &#;çmenin Bilmedi&#;iniz 5 Zarar&#;

Adaçay&#; Nas&#;l Demlenir? Ne &#;&#;e Yarar? Zay&#;flat&#;r M&#;?

Ye&#;il Çay&#;n Faydalar&#; Nelerdir? Zay&#;flat&#;r M&#;? Ne Zaman &#;çilmeli?

Adaçay&#;n&#;n Faydalar&#;: Hiç Duymad&#;&#;&#;n&#;z Bilgiler, Uzman Görü&#;ler

Rezene Çay&#; Faydalar&#;, Neye &#;yi Gelir? Zay&#;flat&#;r M&#;? Nas&#;l Demlenir?

Adaçayı faydaları ve zararları nelerdir?

Tıbbi adaçayı olarak da bilinen Salvia officinalis, ilaç endüstrisinde yaygın olarak kullanılan adaçayı çayı türüdür. Salvia triloba, kurutulduğunda tütsü olarak kullanılabilen, ayrıca damıtma yoluyla yağ veya losyon olarak da kullanılan, yaygın olarak çay olarak tüketilen bir çeşittir. Hafıza artırıcı etkisiyle bilinen adaçayı, İspanya ve Güney Fransa'da da yetişiyor. Bazı yörelerde acı elma otu ve diş çimi olarak da bilinen adaçayı çayı, griye yakın yeşil yaprakları olan, mor, mavi ve pembe çiçeklerle çiçek açan, aromatik kokulu çalı benzeri bir bitkidir. Bilimsel araştırmaları henüz çok yeni olan adaçayı, sağlık açısından büyük potansiyele sahip bir bitkidir.

Orta çağda şans sembolü olarak kullanılan taze adaçayı, yumuşak ve tatlı bir tada sahiptir. Bu bakımdan sadece demlenmiş çay olarak değil yemeklik sos olarak da yaygın olarak kullanılmaktadır. Tarih boyunca insanlar ağrı, ishal, sindirim sistemi sorunları, soğuk algınlığı ve psikolojik sorunları iyileştirmek amacı ile adaçayı tüketmişlerdir. Yapılan bazı çalışmalar sonucunda menopozun sıklıkla görülen etkileri olan sinirlilik ve sıcak basması gibi semptomları baskıladığı, kolesterol ve kan şekerini düzenlediği ve bol miktarda antioksidan içerdiği izlenmiştir. Alzheimer hastalığının tedavisinde de faydası olduğu düşünülen adaçayı çayının aynı zamanda üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı koruyucu olduğu da düşünülmektedir. Bilimsel araştırmaları henüz çok yeni olan adaçayı, sağlık açısından büyük potansiyele sahip bir bitkidir.

Hipertansiyonu ve çarpıntısı olan kişiler, en çok tüketilen bitki çaylarından biri olan yeşil çayı tüketmelidir. Yeşil çay yapısında var olan elementler sayesinde metabolik hızı arttırır lazım gelenden çok daha fazla tüketimde kafein kaynaklı hipertansiyon ve çarpıntıları olan kişileri rahatsız edebilir. Yüksek tansiyonu ve çarpıntısı olan kişiler yeşil çayı bir veya iki fincandan fazla tüketmemelidir.

ADAÇAYI BESİN DEĞERLERİ NELERDİR?

Latince adı Salvia officinalis olarak bilinen adaçayı, tarih boyunca şifalı bitki olarak tüketilmiş ve birçok hastalığı tedavi etmek amacı ile baharat, çay ve yağ olarak kullanılmıştır. Aromatik kokusu nedeniyle parfüm ve sabun yapımında da kullanılan bitkinin yapraklarının tıpta kullanıldığı bilinmektedir.

Biberiye, kekik ve nane dahil bal arısı ailesinden adaçayı; Bakır, çinko, demir, kalsiyum, manganez ve potasyum minerallerinin yanı sıra A, B3, B6, B9, E ve K vitaminleri bakımından zengindir. Adaçayı ayrıca az miktarda kalori, yağ, lif ve protein içerir. Ayrıca bitkide bulunan doğal kimyasallar olarak tanımlanan polifenollerden kafeik ve elajik asit içerir. Akdeniz ülkelerinde halk tıbbı olarak da bilinen adaçayı, faydaları açısından oldukça zengindir.

Soğul algınlığı, üst solunum yolu enfeksiyonları ve ruhsal hastalıklar, cilt yaşlanması ve yara izleri, göz enfeksiyonları ile birlikte diş problemleri ve ağız yaralarına karşı kullanılan anti mikrobiyal bir üründür. Adaçayı çayında bulunan bileşenlerin östrojen benzeri özellikler içerdiği düşünülmektedir. Bu yönüyle menopoz döneminde ortaya çıkan östrojen hormonunun eksikliğine bağlı olarak görülen aşırı terleme, sıcak basması ve sinirlilik gibi semptomların azaltılmasında da etkilidir. Menstrüel düzensizlik, dismenore ve amenore gibi adet problemlerinin iyileştirilmesinde de etkili olduğu düşünülmektedir.

Bu yönüyle değerlendirildiğinde tıpta hiperhidroz olarak tanımlanan aşırı terleme hastalığına karşı etkili olduğu sınırlı çalışmalar sonucunda görülmüştür. Ancak bu çalışmaların kanıtlanabilmesi için daha fazla deneye ihtiyaç vardır.

ADAÇAYI NASIL VE NE KADAR TÜKETİLMELİDİR?

Adaçayı uzun yıllardır şifalı bir bitki olarak bilinmesine rağmen, bu bitki hakkında yeterince araştırma yapılmamıştır. Bu nedenle sağlıklı kişilerin bitki çayı ve adaçayı gibi bitkisel ilaçları ölçülü tüketmesi önerilir.

Bitki çaylarının tüketiminin sınırlandırılması gerektiğini unutmayın. Olası sağlık sorunlarını önlemek için ürünün arkasındaki uyarıları dikkatlice okuyunuz ve şüphe durumunda doktora başvurunuz. Sağlıklı bir yaşam için sağlık kontrollerinizi yaptırmayı unutmayın. 

ADAÇAYI NEYE İYİ GELİR?

Adaçayı bitkisi üzerinden gerçekleştirilen deneysel çalışmalar göstermiştir ki; hatırlama yeteneğini geliştirmeye ve hafızayı önemli ölçüde güçlendirmeye yardımcı olan bir bitkidir. Adaçayı, bu özelliklerinden dolayı beyin fonksiyonlarını iyileştirdiği için Alzheimer ve demans gibi ruhsal hastalıkların oluşumunun önlenmesinde çok önemli bir rol oynamaktadır.

Demlenmiş adaçayı özellikle sindirim ve solunum yollarındaki iltihaplanmanın giderilmesinde etkilidir. Bu nedenle antiinflamatuar özellikler içeren adaçayı, artrit, gut ve kardiyovasküler sistem iltihabı gibi hastalıkların tedavi sürecini olumlu etkiler.

Hastalıkların vücuda genellikle burun ve ağız yoluyla veya deri yoluyla girdiği düşünülürse cilde merhem şeklinde adaçayı sürmek bağışıklık sistemini maksimum düzeyde güçlendirebilir.

Adaçayı yaprakları cildinizi dış etkenlerden korur. Bunların yanı sıra adaçayı ciltteki lekelerin solmasını sağlar ve cildinizi onarır.

Adaçayı, içerdiği rosmarinik asit maddesi sayesinde iltihap önleyici özelliklere sahiptir. Bu nedenle adaçayı midede oluşan iltihaplanma ve ağrıyı önlemenin yanı sıra bağırsak hastalıkları, ishal, gastrit gibi hastalıkların tedavisinde de oldukça etkilidir.

Adaçayının faydalarından biri de kemik sağlığımızı maksimum düzeyde desteklemesidir. Bunu yüksek K vitamini içeriği ile sağlar. Çünkü K vitamini, genellikle her besinde bulunmayan ve kemik yapımızın güçlenmesine yardımcı olan özel bir vitamindir. Kemik erimesi gibi hastalıkların ilk döneminde tüketilirse tedavisine olumlu etki yapacaktır.

Adaçayı, diyabeti kontrol altına almak için tıpkı ilaçlar gibi çalışır. Adaçayı, içerdiği kimyasal maddeler sayesinde karaciğerde depolanan glikozun inhibisyonunu sağlar.

Güçlü bir antioksidan olan adaçayı, uzmanlar tarafından cilt yaşlanmasını önemli ölçüde geciktirdiği söyleniyor. Antioksidanlar, yeni hücre oluşumunu destekler ve erken yaşlanmayı engeller. 

Adaçayı, antiseptik ve antimikrobiyal özellikleri ile diş eti hastalıklarının önlenmesinde önemli rol oynar. Diş eti problemleriniz varsa, günde iki kez adaçayı ile gargara yaparak bu sorunları önemli ölçüde azaltabilirsiniz. Adaçayı ayrıca dişlerinizi beyazlatmaya yardımcı olur.

Aşırı terleme problemi günlük hayatımızı olumsuz etkileyen bir durumdur. Bu durum için adaçayı iyi bir çözüm olabilir.

ADAÇAYI FAYDALARI NELERDİR?

Pek çok yörede adaçayı olarak isimlendirilen bu bitki, Ege bölgesi ve çevresinde acı elma olarak da adlandırılmaktadır. Tıbbi ve aromatik bir bitki olan adaçayı çayının yaprakları, kaynatıldığında çay olarak içilebilir veya buhar damıtma olarak tanımlanan damıtma yöntemiyle, diğer bir deyişle esansını veya uçucu yağını elde ederek kullanılabilir. Yaygın olarak bilinen acı elma yağının yani adaçayı yağının faydaları oldukça fazladır.

Yara iyileştirici, terletici, idrar söktürücü olarak da kullanılan bu yağ, yaraların üzerine haricen uygulandığında iyileşmeyi hızlandırır ve cilde parlak bir görünüm kazandırır. Aynı zamanda cilt çatlaklarını iyileştirmek için de kullanılan adaçayı yağının şekerin üzerine damlatılarak ve karın bölgesine sürülerek gaz sancılarını gidermek için kullanılması da yaygındır. Bununla birlikte, birkaç damladan fazla adaçayı yağı yemek, son derece ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Çay olarak tüketilen adaçayı yaprağı da yağı gibi antiseptik özelliklere sahiptir.

K vitamini barındırması nedeni ile ağız – diş eti problemlerine fayda sağlayan bu bitki aynı zamanda stres azaltmak için ve depresyonu baskılamak için de sıklıkla kullanılmaktadır. 

Özellikle gaz çıkarıcı olarak tüketildiğinde mide ve sindirim sorunlarına iyi geldiği yaygın olarak bilinmektedir. İshal ve gastrit oluşumunu engelleyebilen adaçayı çayı, kolik tedavisinde de kullanılmaktadır. Sınırlı çalışmalar, iltihap oluşumunu engellediğini ve spazm azaltıcı özelliklere sahip olduğunu göstermiştir. Adaçayı çayının yapraklarının kaynatılmasıyla elde edilen çay haricen cilt bakımında ve soğutularak bazı hastalıkların iyileşmesinde kullanılmaktadır. 

Adaçayı banyosunun romatizma problemlerine fayda sağladığı düşünülmektedir, cilt ve ayak bakımının yanı sıra yaraları tedavi etmek amacı ile de kullanılmaktadır. Fakat adaçayı çayının doğrundan açık yaralara uygulanması kesinlikle tavsiye edilmemektedir.

Akne, egzama ve sedef hastalığını önlemek için kullanılan adaçayı banyosu aynı zamanda cilt lekelerini gidermek için de kullanılmaktadır. Adaçayı çayının gün boyunca günde iki kez çay olarak tüketilmesi kötü kolesterol oluşumunu engelleyebilir. Hiperlipidemik olarak tanımlanan ve kandaki bazı yağ türlerinin artmasıyla ortaya çıkan hastalığın yanı sıra tip 2 diyabet ve toplam kolesterolün iyileştirilmesi için hekimin bilgisi dahilinde tüketilebilir. Yine sınırlı çalışmalar, adaçayı çayının kolon kanserinin ilk aşamalarını baskılayabildiğini göstermiştir.

Adaçayı çayında bulunan rosmarinic, quercetin ve carnosol gibi antioksidanlar kanser hücrelerinin büyümesini baskılayabilir. Bu bakımdan adaçayının pek çok kanser çeşidine karşı faydalı olduğu kanaati yaygındır. Bu bitki türleri üzerine yapılmış deneysel çalışmalar, bu bitkinin yapraklarının kaynatılması neticesinde elde edilen çayın tüketilmesinin Alzheimer hastalığının semptomlarını azaltmada etkili olduğunu göstermiştir. Konsantrasyon eksikliğine iyi geldiği düşünülen adaçayı çayının da hafızayı güçlendirmede etkili olduğu düşünülüyor.

ADAÇAYI ZARARLARI NELERDİR?

Adaçayı için tüketim önerisi günde 1 veya 2 bardaktır. Bu kadarın dışındaki tercihler tüm vücudunuzu etkileyecektir.

Özellikle emziren anneler için risklidir. Çok fazla adaçayı tüketimi süt kalitesini düşürür. Süt verimini düşürdüğü için emzirme döneminde tavsiye edilmez.

Gün içinde aşırı adaçayı tüketimi karaciğer fonksiyonlarını etkiler.

Bazı adaçayı çeşitleri thujone maddesi içerir. Bu madde vücuda uzun süre alınırsa karaciğeri ve sinir sistemini bozar. Bu nedenle, ölçülü olarak tüketilmesi vurgulanmaktadır.

Adaçayı, hormonları kontrol etme yeteneğine sahiptir. Düzenli ve aşırı miktarda tüketildiğinde kadın ve erkeklik hormonlarının dengesini bozar.

Adaçayı çok fazla östrojen içerir. Bu özellik, kadınların armut tipi bir vücuda sahip olmasına neden olur.

Erkeklerde meme büyümesine neden olur

Adaçayının zararlarından birisi de erkekler ile ilgilidir. Adaçayı tüketenlerin genellikle cinsel dürtüleri bastırılır.

Çok fazla adaçayı tüketen erkeklerin sperm kalitesi düşer.

Adaçayının faydalarından yararlanmak isteyenler, bunları ölçülü tüketmeyi unutmamalıdır. Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler adaçayı tüketmeyi bırakmalıdır.

Bitkisel çayları fazla içmek kalp ritmini değiştirebilir. Adaçayı bu çaylardan biridir.

Kalp hastalığı riski altındaysanız günde 2 fincandan fazla tüketmemelisiniz.

Adaçayı ayrıca rahim kaslarını gevşeterek düşük yapma riskini de beraberinde getirir.

Riskli bir hamilelik dönemindeyseniz; Adaçayından uzak durmanız sizin ve bebeğinizin sağlığı için önemli olacaktır.

Tansiyon hastalığınız varsa adaçayı tavsiye edilmez.

Günde 2 fincandan fazla adaçayı içenler, kan akışı artacağından yüksek tansiyona neden olabilir.

Kalp hastalığı teşhisi konanlar bir süre adaçayından uzak durmalıdır.

Adaçayı mideye verdiği zararlarla da dikkat çekiyor. Sık sık adaçayı tüketiyorsanız ve özellikle aç karnına içiyorsanız mide ekşimesini davet edebilirsiniz.

Adaçayı öğün aralarında tüketilmesi önerilen bir bitki çayıdır. Mideye zarar vermemek için tok karnına içilmesi tavsiye edilir.

Kan şekeri düşüklüğü olanlara adaçayı tavsiye edilmez. Kan şekeriniz sık sık düşüyorsa adaçayı içmemelisiniz.

Adaçayı kan şekerini düşüreceğinden bayılma gibi durumlara neden olur. Bu nedenle bilinçli olarak adaçayı tüketmelisiniz.


nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası