sıcak soğuk renk çalışması / sıcak ve soğuk renk çalışması | Renkler, İlkokul

Sıcak Soğuk Renk Çalışması

sıcak soğuk renk çalışması

Sıcak ve soğuk renkler nelerdir? Birbirine zıt olan sıcak ve soğuk renkler ile &#;zellikleri

Haberin Devamı

Birbirine Zıt Olan sıcak ve soğuk Renkler İle Özellikleri Nelerdir?

 Sıcak renkler, soğuk renklerin zıttı olarak tanımlanır. Sarı rengin zıttı Mavi’dir, Turuncu rengin zıttı Mor’dur ve Kırmızı rengin zıttı Yeşil’dir. Her rengin kendine özgü bir özelliği vardır. Örneğin;

Sarı: Sarı dikkat çeker ve bir ışık kaynağıdır. Siyah ile birlikte kullanıldığında uyarı vermek için kullanılır. Spektrumda gözün en hassas olduğu aralıktadır. Beyni uyarır, beyin aktivitesini ve algıyı arttırır. Konsantrasyona ulaşmada, işe odaklanmada ve bilgileri hatırlamada faydalıdır. Mutluluk, keyif ve eğlence ile ilişkilendirilen bir renktir.

kırmızı: Baskın bir renktir. İlk önce dikkati çektiği için bir alarm sinyalidir. Kırmızı renkli nesneler diğer renklerde nesnelere göre daha yakın görünür. Kırmızı en uzun dalga boyundadır ve duygusal etkisi en yüksektir.

Turuncu: Turuncu iştah açıcı ve eğlenceli bir renktir. Canlandırıcı, güçlendirici bir etkiye sahiptir. Eleştirel düşünme becerilerini ve hafızayı olumlu yönde etkiler.

Mavi: Mavi rasyonel bir renktir. Konsantrasyonu artırır. Aynı zamanda karar verme mekanizmasının gelişmesine de yardımcı olur. Güvenlik ve emniyet duygusu ile ilgilidir. Huzur veren bir renk olarak tanımlanır.

Haberin Devamı

Yeşil: Yeşil, güvenlik, rahatlama ve rahatlama duygularıyla ilişkilidir. Zihni hem duygusal hem de mantıksal olarak uyarır. Doğru kararlara ulaşmada etkisi vardır.

Mor: Mor kraliyet rengidir. Gücü temsil eder. Genelde okullarda tercih edilen bir Renk değildir. Aşırı kullanımı çocuklarda aşırı düşünme ve korkuya neden olabilir.

 Sıcak renkler genelde ön planladır. Soğuk renkler ise genellikle arka plandadır. Böylece renklerin ahengi ortaya çıkar.

3/C SINIFI "SICAK SOĞUK RENKLER ÇALIŞMASI"

3/C SINIFI

Okulumuz 3/C Sınıfı sıcak soğuk renkler çalışması gerçekleştirdi.

Renkler duygusal değişiklikler, soğukluk, sıcaklık hissi, büyüklük, küçüklük, hacim, mesafe değişikliklerine neden olur.

Sıcak renkler; güneşi, sıcağı,ateşi çağrıştırdıklarından ve insanda sıcaklık etkisi yarattığından bu renklere sıcak renkler denir. Sarı, kırmızı, turuncu ve bu renklerin, tonları sıcak renklerdir. bu renklerin dalga boyları uzundur ve çabuk görülen canlı renklerdir.

Soğuk renkler ise; insan üzerinde soğuk bir etki bırakır. Ruhsal etkisi hüzün, rahatlık ve durgunluk olan bu renkler, gölgeli kısımlarda daha çok yer alırlar. Yeşil, mavi, mor ve tonları soğuk renklerdir.

Sıcak ve soğuk renklerin öğrenciler tarafından doğru olarak anlaşılması amacıyla yapılan etkinlikte öğrencilerimiz, pastel boya kullanarak aynı zamanda becerilerini de geliştirmişlerdir.

Renk Nedir? Ana ve Ara Renkler

I&#;&#;&#;&#;n nesnelere çarpmas&#; sonucu göze yans&#;yan haline "renk" ad&#; verilir. Nesnenin yap&#;s&#; ve yans&#;ma biçimine göre alg&#;n&#;n de&#;i&#;mesi de renk tonu olarak ifade edilir. I&#;&#;k, çarpt&#;&#;&#; nesneden tam olarak göze yans&#;rsa bu renk beyaz, hiç yans&#;mazsa siyah olarak alg&#;lan&#;r.

Renk Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Renk, bilimsel olarak ele al&#;nan bir kavramd&#;r. Bu kapsamda çal&#;&#;ma yapan ilk bilim insan&#; da Isaac Newton'dur. Newton, güne&#;ten gelen &#;&#;&#;nlar&#; bir prizmadan yans&#;tarak renklerin ayr&#;&#;mas&#;n&#; gerçekle&#;tirmi&#;tir.

Söz konusu bilim adam&#; karanl&#;k bir ortamda gerçekle&#;tirdi&#;i deneyde, prizma üzerinden geçen güne&#; &#;&#;&#;nlar&#;n&#;n parçaland&#;&#;&#;n&#; ve gök ku&#;a&#;&#; renklerinin ortaya ç&#;kt&#;&#;&#;n&#; tespit etmi&#;tir. Bilim adam&#;, renklerin prizmadan s&#;ral&#; olarak geçmesini ise "güne&#; tayf&#;" olarak adland&#;rm&#;&#;t&#;r. Bunun yan&#;nda güne&#;in hareket derecesinin de insanlar&#;n renkleri alg&#;lama &#;eklini de&#;i&#;tirdi&#;i sonucuna varm&#;&#;t&#;r. Newton taraf&#;ndan yap&#;lan deneyin sonuçlar&#;, ünlü müzik grubu Pink Floyt'un y&#;l&#;ndaki albümünde de kullan&#;lm&#;&#;t&#;r.

Newton'un renklerle ilgili yapt&#;&#;&#; çal&#;&#;malar, bu alanda yap&#;lan çal&#;&#;malar&#;n da temel ta&#;&#; niteli&#;indedir. Kendisinden sonra da bu alanda çal&#;&#;malar yapan bilim adamlar&#; ortaya ç&#;km&#;&#;t&#;r. Thomas Young, Michel Eugene Chevreul ve Hermann Von Helmholtz, bu kapsamda çal&#;&#;ma yapan bilim adamlar&#;ndan birkaç&#;d&#;r.

Ana ve Ara Renk Nedir?

Renk konusunu ara&#;t&#;r&#;rken kar&#;&#;n&#;za ç&#;kan kavramlar aras&#;nda ana ve ara renkler önemli bir yere sahiptir. Ana renkler, nesnelerden yans&#;yan &#;&#;&#;&#;&#;n temel anlamda alg&#;lanma halidir.

Söz konusu renkler, do&#;ada homojen &#;ekilde bulunur. Yani iki rengin birle&#;mesi ile bu renkleri elde etmek mümkün de&#;ildir. Ara renkler ise ana renklerin kar&#;&#;&#;m&#; ile olu&#;an, &#;&#;&#;&#;&#;n farkl&#; aç&#;lardan yans&#;malar&#; ile ortaya ç&#;kan renklerdir. Dünyada kabul gören 3 ana renk vard&#;r. Bunlar&#; sar&#;, k&#;rm&#;z&#; ve mavi olarak s&#;ralamak mümkündür. Di&#;er tüm renkler, bu ana renklerin kar&#;&#;m&#; ve nötr renklerin deste&#;i ile olu&#;ur.

Ye&#;il, turuncu, mor gibi renkler ara renk olarak ifade edilir. Her ara renk, iki ana renk aras&#;nda belli bir mesafede bulunur. Örne&#;in ye&#;il renk, mavi ve sar&#; rengin kar&#;&#;&#;m&#;ndan ortaya ç&#;kan bir ara renktir. Turuncu ise sar&#; ve k&#;rm&#;z&#;n&#;n kar&#;&#;&#;m&#;d&#;r.

Renk Çemberi Nedir?

Renk çemberi kavram&#;, renk uzmanlar&#; taraf&#;ndan kullan&#;lan bir rehberdir. Renk y&#;ld&#;z&#; olarak da isimlendirilen renk çemberi, renk seçimi noktas&#;nda önemli bir araçt&#;r.

Görselden de anla&#;&#;laca&#;&#; üzere tüm renkler, üç ana renk etraf&#;nda toplan&#;r. Kullan&#;c&#;, sektör faaliyetleri ya da hobileri için bu çemberi kullanarak renk seçimi yapabilir.

Tamam&#;yla ayr&#; görsel yo&#;unlu&#;a sahip olan renkler renk çemberinde bulunan kar&#;&#;t renklerle bir araya gelirse birbirini nötrler. Renk yo&#;unlu&#;unun farkl&#; incelikli yap&#;lar&#;, yüzeyde istenen etkinin elde edilmesini sa&#;lar. Boya sektörünün yan&#; s&#;ra kuaför sektöründe faaliyet gösteren bireyler de faaliyetlerinde renk çemberinden istifade ederler.

Sıcak ve Soğuk Renkler Nelerdir?

Renk konusunda önemli çal&#;&#;malar yapan William Herschel, renk s&#;cakl&#;&#;&#; kavram&#;n&#; ortaya atm&#;&#;t&#;r. Bu kapsamda yap&#;lan çal&#;&#;mas&#;nda prizmadan yans&#;yan renklerin her birinin s&#;cakl&#;&#;&#;n&#;n farkl&#; oldu&#;u anla&#;&#;lm&#;&#;t&#;r. 

Renklerin her birinin &#;iddeti ve insan psikolojisinde yaratt&#;&#;&#; etki farkl&#;d&#;r. Bu kapsamda renkler s&#;cak renk ve so&#;uk renk olarak ikiye ayr&#;l&#;r. Sar&#;, k&#;rm&#;z&#; ve turuncudan olu&#;an renkler "s&#;cak renkler" olarak ifade edilir. Bu renkler insanlarda enerji ve canl&#;l&#;k hissi uyanmas&#;n&#; sa&#;lar. Bahse konu renklerin dekorasyonda kullan&#;lmas&#; durumunda daha samimi bir ortam yarat&#;labilir. Bunun yan&#;nda ortamdaki e&#;yalar birbirine yak&#;n duracakt&#;r. Kendinizi her daim dinamik ve enerjik bir ruh halinde hissetmek istiyorsan&#;z dekorasyon ve boya seçiminde bu renkleri tercih edebilirsiniz.

So&#;uk renkler ise ye&#;il, mavi ve mor renklerden olu&#;ur. Psikolojik olarak rahatlama hissiyat&#; uyand&#;ran so&#;uk renkler, iç aç&#;c&#; ve huzur dolu bir ortam elde etmenizi sa&#;lar. Yatak odas&#; ve çal&#;&#;ma odas&#; gibi ortamlar için bu rengi tercih ederek renklerin dinlendirici etkisinden istifade edebilirsiniz. Özellikle yaz aylar&#;nda tercih edilen bu boya renkleri ile ya&#;am alanlar&#;n&#;zda rahat ve serin bir atmosfer olu&#;turabilirsiniz.

Ya&#;am alanlar&#;n&#;zda arzu etti&#;iniz zarafeti elde etmek için renk skalas&#; içindeki s&#;cak ve so&#;uk renkleri dengeli olarak kullanman&#;zda fayda vard&#;r. Bu sayede renklerin gücünü ev ya da ofis ortam&#;na ta&#;&#;yabilirsiniz.

Zıt Renkler Ne Demektir?

Renk çemberinin iki z&#;t ucunda bulunan renkler birbirinin z&#;dd&#; olarak ifade edilir. Bu renklere tamamlay&#;c&#; ya da çak&#;&#;an renkler de denir. Çemberde de görece&#;iniz gibi k&#;rm&#;z&#; ve ye&#;il birbirinin z&#;dd&#; olan renklerdir. Ayn&#; &#;ekilde sar&#; ve mor renkler de z&#;t renkler olarak ifade edilir.

Gerek ya&#;am alanlar&#;ndaki dekorasyonlarda, gerekse de sanatsal çal&#;&#;malarda renklerin enerjisinden istifade edilmesi gerekir. Renk konusunda gerekli bilince ve bilgiye sahip oldu&#;unuzda sektör faaliyetlerinizde ön plana ç&#;kabilirsiniz. Bu da ba&#;ar&#;l&#; çal&#;&#;malara imza atman&#;z&#; sa&#;layacakt&#;r. Kullan&#;lacak alan&#;n özelliklerine göre ana renk ve ara renk seçimi yap&#;larak ortam&#;n ambiyans&#; de&#;i&#;tirilebilir. Bunun yan&#;nda sanatsal çal&#;&#;malarda da görsel bir &#;ölen ortaya konulabilir.

Add bookmark

Tags

Makaleyi faydalı buldunuz mu?

Daha fazla bilgi için üye ol ya da giriş yap.

Giriş yap

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası